Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Nagykovácsi utcakertek 4.

Egy cserépnyi kert

2018. július 11. - zord íjász

A Nagykovácsi utcakerteket bemutató sorozat záró fejezetében (itt a mindent zöldbe borító első, a sziklakertes/kavicságyas második, a falusias harmadik)  az utcakerteknek egy speciális csoportjából készítettem válogatást.

Tovább

Nagykovácsi utcakertek 3.

A falusias hangulat kertjei

A Nagykovácsi utcakerteket bemutató sorozat harmadik részében ( itt az első, itt a második) olyan kerteket gyűjtöttem egybe, amelyekre a falusias, vidékies hangulatú jelzőt aggattam rá. Persze előfordulhatnak olykor stílusbeli átfedések a korábban bemutatott kertekkel, de remélem már a fotók alapján is elég egyértelművé válik miért éppen ezek kerültek fel a példatárba.Falusias kert? A falusias jelzőről már ejtettem korábban néhány szót. Nagykovácsi lakossága a kora tavasztól késő őszig tartó szezon idején, a hivatalos 8000-ről -nagyon óvatos becslések alapján is- 10000 főre nő, tehát a szó klasszikus értelmében már nem falu, (én ennek ellenére akként hívom) és ezt mindenképpen érdemes észben tartania annak, aki azon gondolkodik, hogy érdemes-e ideköltöznie. Az eszményített idill örökre elmúlt, de ez nem jelenti azt, hogy a település életének minden szegletéből kiveszett volna, vagy másképpen szólva, a falusi/vidéki hétköznapokra és külsőségekre egyetlen vonatkozásában sem bukkanhatnánk rá. Az alábbi utcakertekben a vidéki Magyarország, a magyar falu klasszikus elemei köszönnek vissza, és aki például nem a budapesti belváros-nagykovácsi kertváros-Tahiti vonalon éli le az életét, hanem látott már a valóságban is valódi értelemben vett falut e kies honban, annak ismerősek lesznek a képek. A válogatás során szinte természetes (?), vagy inkább irónikus módon úgy alakult, hogy a bemutatott példák elsöprő többsége két települési övezetből került ki:

  1. egyrészt az ófaluból, tehát a település eredeti, falusias magjából 
  2. másrészt az Északi-üdülőterület, tehát az egykori hétvégi telkes/zártkerti, és egyelőre, a jelenleg még érvényben lévő hivatalos építési szabályzat szerint is, szinte teljes egészében falusias övezetként meghatározott településrészekből.

Úgy tűnik a nomen est omen a kertészetben is működik: Nagykovácsiban a városiasabb (értsd: kertvárosi övezetes) lakókörnyezeti címke a kialakított utcakertek stílusát éppen olyan döntően befolyásolja, ahogy a falusias besorolás az adott utcakerteket. Tehát valóban előfordulhat némi átjárás vagy átfedés, de amennyire csekély számban képviseltették magukat a falusias lakóövezetekből származó kertek az előző két részben, ugyanannyira kimaradtak a kertvárosiak a mostaniból.

Tovább

Nagykovácsi utcakertek 1.

Kertészeti horror vacui

A 2010-és 2014 között működő, nagykovacsi.net Civil Közösségi Hírportál Fórumában, az általam létrehozott Kertek, parkok-Nagykovácsi zöld oldala című topikban, elindítottam egy szöveggel tarkított fotósorozatot, amelyben a falu utcakertjeit terveztem bemutatni. Mire azonban egyáltalán belelendülhettem/elkezdhettem volna -a többi, legalább 60 aktív topikban való diskurzus mellett- az önként vállalt feladatba, a portál beadta a kulcsot, és a teljes Fórum is törlésre került, az összes felhasználó több ezernyi hozzászólásával együtt. Itt az idő, hogy e hálás, látványos, hasznos és tanulságos témát, 7 évvel a kezdeményezés megbicsaklása után, a blog.hu lehetőségeit kihasználva, teljesen újragondolva, átszerkesztve, frissítve, aktualizálva, és összehasonlíthatatlanul szélesebb terjedelemben ismét útjára bocsássam. 

Tovább

Becserkészve 2.- Cserkész becsszóra

Mire a levelek lehullanak 6.- Levelezés a Magyar Cserkészszövetséggel, avagy egy nehéz műfaj és egy elegáns sasszé krónikája

zord indafoto

A Nagykovácsiban található Wattay-Teleki-Tisza kastély építéstörténetét feldolgozó blogposzt-sorozat 1. részében mindenki megtekinthette a frissen felújított épületegyüttest és parkot. Az ünnepélyes ceremónián színes vendégsereg, a politikai/egyházi/közéleti szereplők, és nem utolsósorban a miniszterelnök is megjelent. Az emelkedett hangvételű ünnepségen kérlelhetetlenül felszínre tört a magyar szellemi ugar is, ezáltal a sajtónyilvános eseményen résztvevő index újságírói ízelitőt kaptak a várható jövőből... pontosabban a folyamatos múltból.

Ezzel csak azért hozakodtam elő, mert hiteles információkat beszerezni, kicsikarni, tényekre rábukkani, forrásokat felkutatni, homályt oszlatni, pontos adatokat és meggyőző háttérismereteket összeállítani bármely közérdeklődésre számon tartott témában, ebben az országban: egyre nehezebb műfaj. A politikai/társadalmi közélet sötét verem: bűzös titkok és sunyi maszatalosák terepe, ahol minden résztvevő bezárkózik a nyilvánosság fürkésző tekintete elől, a felfoghatatlan vagyonok eredetét és a strómanok üzelmeit takargatva, akik ennek a meghurcolt, megtaposott, lenézett, cselédsorsú szolganépnek kikiáltott polgárai által kínnal, vérrel, gyötrelemmmel megkeresett adóforintjaiból hízlalják a családtagjaikat, oligarcháikat, pártközeli üzletfeleiket és kitartottjaikat...28 éve, párt- és kormányfüggetlenül. Az utolsó még felszínen evickélő, független "fake-news gyárak" szinte lehetetlen küldetést vállalnak az olvasóikért...az országért.

A próbálkozás azonban : önmagában siker. Az indexnél, hvg-nál, 444-nél, 24.hu-nál, Átlátszónál, Direkt 36-nál...az utóbbi időkben valóságos hőstett is. Fárasztó és kiábrándító hőstett, de egyelőre még nem büntetendő.

És a falusi blogger, mit tehet, ha a témához igazodva, informatív blogposztokat akar létrehozni?

Legyen szó egy helyi népszavazás költségeiről, a soros-megfelelési kényszerről,  a jégkatasztrófáról, vagy adatvédelmi és információs jogszabályokról, én digitális tollat ragadok itt, a blog.hu peremvidékén, és írok. Ha kapok választ: jó. Ha nem kapok választ: nekem az is információ.

Tovább

Nagykovácsi legszebb kerítései

Kerítéseink 3.

A magyar vidék településein, az épített környezetet meghatározó legegyszerűbb látványelem: a kerítés. Falusi utcakép kerítés nélkül: ritkaság, mint szaharában a jégtörő hajó. Egy faluban gyakorlatilag minden háznak van valamilyen fajta, hosszabb-rövidebb szakaszon futó kerítése, és ez a település egészének esztétikájára hatással van. Az épített kerítéseknél a felhasznált anyagok, a szín, a forma, a méret, a kivitelezés igényessége, a stílus: árulkodó jelek. A zöld kerítéseknél, tehát a sövénykerítéseknél /növényfalaknál, -amelyek elvétve állnak csak önmagukban, így inkább kiegészítői az építettnek- a kiválasztott növények fajtái és elrendezésük válik beszédessé.

A kerítések elmondanak valamit a ház tulajdonosáról, elmondanak valamit a településről, elmondanak valamit az országról.

Nagykovácsi Helyi Építési Szabályzatának a kerítésépítésekre vonatkozó pontjait már ízekre szedtem. A szabályozás előírásaival szemben- a helyi építéshatóság csendes támogatása mellett zajló-  spontán polgári engedetlenségi mozgalom bontakozott ki: a falu lakóinak elsöprő többsége negligálta és elutasította a paragrafusok életidegen, valóságidegen, az emberi természettel összeegyeztethetetlen, nem egzaktul megfogalmazott, és sokszor fizikai értelemben is betarthatatlan előírásait. Még mielőtt azonban ígéretemhez híven bemutatnám azt a fotósorozatot, amely tükrözi az iménti állításnak a megkérdőjelezhetetlen igazságtartalmát, ezt a szubjektív válogatást előretolom, mint légió a helyőrséget.  Mindegyik példa ad acta, régen lezárt ügy. Természetesen elkerülhetetlenül szerepelni fognak benne olyan kerítések is, amelyek annak idején egyik-másik, vagy éppen mindegyik pontjában megsértették a kerítésépítéskre vonatkozó szabályozás előírásait, tehát a másik válogatásnak is részesei lehetnének.

Itt a nyár, zümmögnek a méhek, friss esők öntözik a viruló kerteket: lazítsunk egy kicsit, és áldozzunk az esztétika oltárán.

Tovább

Becserkészve 1.

A Teleki-Tisza kastély felújított állapotban-fotókrónika

1.
2018. Május 27.-én, Vasárnap, délelőtt 10 órakor hivatalosan, ünnepélyes keretek között megnyitják és átadják a Nagykovácsiban található, és immár megújult Teleki-Tisza kastélyt. Az eleve 1000 fő kis-és nagyobb cserkész jelenlétében megtartott ceremónián, amelyre a szervezők a hazai politikai/társadalmi/kulturális közélet több képviselőjét, illetve egyházi méltóságokat is meghívtak, maga Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tartja az átadó beszédet. Az esemény sajtó-és honpolgár nyilvános, azon jelen állás szerint bárki részt vehet, illetve, a sajtó munkatársainak a jövetelüket előzetesen a kommunikacio@mcssz.hu címen jelezniük kell. 

Ez az esemény 3 folyamatot zár le végérvényesen.

  1. Pontot tesz a 2016. Április 21.-én kezdődött felújítási munkák végére.
  2. Pontot tesz a kastély elmúlt 70 évének végére, és egyben gyökeresen új fejezetet nyit a kastély 1820-1840-es években indult történetében.
  3. Pontot tesz a Magyar Cserkészszövetség helyi színrelépésével 2013-ban újraírt, a Nagykovácsiban már 20 éve zajló, de főleg Bencsik Mónika 12 évig tartó polgármesterségének idején, az utolsó ciklusában, 2010-2014 között   felerősödő politikai/ a kastély tulajdonosváltási és hasznosítási elképzeléseit érintő viharok minden eseményére is.

Ez a 3 részes blogposzt-sorozat, ezt a folyamatot mutatja be. 

Tovább

Nem minden fideszes emberevő. Nem mindig.

A politikai álhírek és pletykák ellen - Mire a levelek lehullanak 5.

Mottó 1. : Próbálj meg lazítani! (Hofi Géza)

Mottó 2. : Az összeesküvés-elméletekben nem hiszek, de az összeesküvésekben igen. (internetes falfirka)

Semmi túlzás nincs abban, ha azt írom, hogy az Április 8.-i választások óta nagyjából 300 politikai poszt került fel az index blogketrecébe, amelyek a fidesz brutális győzelmének/ az ellenzék katasztrofális vereségének okait és magyarázatát boncolgatták. És ezek csak a bloggerek reakciói. A vélemény rovat írásai, a videoanyagok, az interjúk,  az elemzéseinek végtelen sora, szerte a média minden bugyrában, megspékelve a gyászeset feldolgozását végző utcai megmozdulásokkal, hűen igazodnak az elszenvedett trauma sokkjához.

Tovább