Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Vasárnap délután Nagykovácsi szigetén

Állati történetek 1.

2016. október 05. - zord íjász

Könnyen lehet, hogy ezzel az Állatok Világnapjára írt blogbejegyzéssel gyilkosok puskacsöve elé állítok és halálra ítélek egy védtelen állatot. Néha nehéz ez a Kibeszélő szakma, ami itt, a blog főcímben is szerepel. De érzem, hogy ki kell írnom magamból, mert pozitív történet, és mindig kell az ellensúly, -talán csak az én lelki nyugalmamnak- ebben az ellensúlyok nélküli országban, világban.

Tovább

Hájvéj 2.

A hadak útjai 2.- A Virágos sétány fotókrónikája

Előzmény: A Virágos sétány régmúltja.

A Virágos sétány II. szakasza 2016. szeptemberében készült el. Augusztus 24.-re már a teljes 500 méteres szakaszon megépültek a szegélyek és a vízbevezetők(surrantók) és Szeptember 25.-én vonultak le a terepről, amikor összeszedték maguk után a sittet, törmeléket, szemetet.

Közben azért akadt egy kis feszkó, mert a bobcates-teherautós gyerekek elkezdték elhordani a Virágos parkba önkormányzati támogatásként juttatott termőföldet, (közel volt, nem őrizte senki, akkor meg miért ne, ugye) hogy azzal terítsék le, pótolják vissza a szegély melletti földet, ezért már kora reggel elő kellett vennem egyéniségem sok évig csiszolt sötét oldalát, és egy kis hatósági eljárás elindításával megfenyegetnem őket, valamint a helyzet tisztázását elősegítő alpolgármesteri telefonkapcsolatot is abszolváltam, egyenesen a Cosa Nostra birodalmából, mire sűrű bocsánatkérések közepette és arcukon a szégyen pírjával összeszedték, visszaszállították és leöntötték a két teherautónyi cuccot az eredeti helyére. Utolsó nap azért sikerült otthagyniuk a parkban egy bobcat-kanálnyi aszfalttörmeléket: hiába, a nagykovácsi hagyományokat őrizni kell.

Ezt az apró intermezzot leszámítva rendkívül korrekten és becsületesen dolgoztak, és Nagykovácsi egy újabb, jó minőségű úttal gazdagodott a munkájuk nyomán.

A képek többet mondanak.

Tovább

Hájvéj

A hadak útjai 1.- A Virágos sétány fotókrónikája

Ez a poszt a Nagykovácsi útjait, utcáit, útfelújításait bemutató sorozat első fejezete.

Az alapok

A Virágos sétány Nagykovácsi főközlekedési és gyűjtőútjainak egyike. De a teljes hosszát tekintve, csak 2016-tól, pontosabban alig öt napja lehet róla elmondani, hogy valóban megfelel ennek a feladatnak az ellátására, és autózásra rendeltetésszerűen alkalmas. 

Tovább

Tarlós vagy, Pisti!

Én a rinocéroszokkal vagyok

Tarlós István, Budapest Főpolgármestere szerint, Horváth Csaba szocialista politikus 

„intelligencia­ kvóciense nagyjából egyenértékű egy rinocéroszéval”.

Azt is megtudhattuk a híradásokból , hogy Horváth Csabának esélye sincs érdemi eredményt elérnie az általa kezdeményezett vitanapról, és talán jobb lenne, ha mélyen magába szállna, azok után, hogy a baloldali-liberális városvezetés százmilliárdos adósságot, és több tízmilliárdos büntetéseket hagyott maga után, arról nem beszélve, hogy Simicska kottájából játszanak, vagy mi az ördög.  

„Bármit fog most reagálni, üveges szemekkel hallgatjuk. Csúsztat, összevissza hazudozik és önkényesen értelmez. Nincs is semmi szükség, drága barátom, semmiféle vitanapra. A tények magukért beszélnek. Nem hoztam volna ezt szóba, ha maga nem kezd megint peckeskedni. Erre mindig ráfizet, de örökké újra előjön vele. Egy árva szót nem szóltunk volna ezekről. Én soha nem tettem hat év alatt erről az NFÜ-s levélről, holott kezdettől a kezemben van. Na, de most már elég legyen!”

Horváth Csaba szerint viszont, “2010 óta a bunkóság főpolgármesteri kategória lett."

Aha, ez nagyszerű.

Hozzátennék én ehhez a műsorhoz pár gondolatot.

Tovább

Isaac Nathan Bloom, Október 3.-án visszaforgatja az idő kerekét

A kvótanépszavazásra adható egyetlen helyes válasz

aradas_parkolj_es_gyalogolj.jpg

2016. október 3.-án, a kvótanépszavazás végeredményének megismerése után a médiát elborítják a politikai pártok elnökeinek, frakcióvezetőinek, sulykolórobotjainak nyilatkozatai, valamint a politikai elemzők okos értékelései.

Az események láncolata és hangneme előre borítékolható, és mindössze két verzió létezik.

Tovább

A mi kutyánk kölyke

Vadászokról csak igazat vagy semmit, avagy Mamadou Nagykovácsiban

Cecil, Zimbabwe ikonikus orsoszlánja és két nemes, bátor, törvénytisztelő humanoid. kép forrása: index

Ez a poszt nem a francia pár, Szalkszentmártonnál agyonlőtt pásztorkutyájáról szól. Arról már leírtak, elmondtak mindent.

Inkább vadászgatnék egy kicsit én is. Ne maradjak már ki ebből a remek buliból.

Tovább

A Virágos-park

Zöld oldal 8. - Nagykovácsi kertek, parkok — Magyarország legkisebb és legszerényebb parkja, avagy egy virágültetési gerillaakció krónikája

A 2010 és 2014 működő nagykovacsi.net Civil Közösségi hírportál Fórumán indítottam egy topikot, amely Nagykovácsi zöld környezetével foglalkozott: ez a poszt a blog hasonló tematikájú sorozatának nyolcadik darabja. A Békás-tó revitalizációjának terve és lehetőségei (1.,  2. ) illetve a Kósa Géza előadásáról készült beszámoló  után (1., 2., 3., 4., 5.) ezúttal egy apró, zöld sziget kerül bemutatásra.

Mert, aki nem teljesen hülye, az pontosan tudja, hogy a klímaváltozás megeszi a világot, de ha a végzet elkerülhetetlen is, mi, itt, Nagykovácsiban, tucatnyian, a végsőkig, akkor is ha teljesen értelmetlen: harcolunk.

Gerillaként, ha kell.

Tovább

Viktor Houdini

Ökölteszt, avagy Mekkora ütést bír ki a magyar demokrácia gyomorszája?

Mottó:  "Adni jobb, mint kapni. Ezt minden ökölvívó tudja.” 

(Feleki László, itt)

Testbeszéd

Ha a rendszerváltozáskor ujjászületett magyar demokrácia emberként, emberi testként kerül lefestésre, akkor elmondható, hogy ez a test megsínylette az elmúlt 26 évet. A csontszerkezete még használható, és az zsíros lerakódások izmokká formálhatók, de a “szemei vaksik, fülei süketek, elméje tompa,” nehezen szedi a levegőt, gyorsan fárad, petyhüdt és megereszkedett, immunrendszere csak pislákolni képes, maradék energiáit vegetatív állapotának fenntartására és a látszat megőrzésére fordítja. Demokrácia ugyan még mindig, vannak külső és belső kontrollmechanizmusok, amelyek támogatják, időnként még csalfán reménykeltő is, de a megjelenése már igénytelen: külseje elhanyagolt, ápolatlan, fésületlen, a testre ráagatott ruházat lerongyolódott. Rossz ránézni, de a viselkedése még ennél is aggasztóbb. Ez a demokrácia súlyos betegségektől és méreganyagoktól terhelt. 2006 őszén végzetes trauma érte, és azóta spirálban pörög lefelé, visítva, mint a találatot kapott, haldokló repülőgép. Ez a demokrácia 2016-ra már nem önmaga. Bunkó és erőszakos figura, aki mindent és mindenkit félresöpörve csörtet keresztül az útjába kerülő vélt vagy valós akadályokon. Már fárasztja a a gondolkodás, a közmegegyezés, a párbeszéd, a jog és a törvényesség útjaiainak bejárása, ami létezésénak alapja. Türelmetlen, ideges, rosszul méri fel az ellenreakciókat és rosszul reagál. Már azt sem öröm figyelni, amikor igaza van és valóban helyesen cselekszik, mert túl sok a negatív háttérzörej. Csak erőt használ, és csak erőből ért. Nem az a baj, hogy használja az öklét, mert számtalan esetben ez az egyetlen elfogadható és követendő megoldás, hanem az, hogy ő már csak az öklét használja.

Üt. Ököllel üt.

Tovább

A Vince-program

A környezetkímélő hulladékszállítás és költséghatékonyság találkozása a szociális mentőövvel a valódi munkahelyteremtés boncasztalán, avagy a magyar Hippo-Ecolo

 kép forrása

Ezt a posztot a végével -a kiváltó okkal- kellene kezdeni. Vagy nem.

Mint  környezetbarát, környezetvédő, kertbarát, Föld-barát, Magyarország-barát polgár, hosszú évek óta filozofáltam a problémán. Kerestem, kutattam a neten, virtuális és élő beszélgetésekben feldobtam, komolyabbra nem fordult a dolog, és inkább csak bosszankodtam. Nem voltam ezzel egyedül, csak volt ahol a bosszankodás valós, a gondot orvosló tettekbe fordult.

2012. február 21.-én, írtam egy bejegyzést a nagykovacsi.net Civil Közösségi Hírportál Fórumába, az általam létrehozott Kertek, parkok, Nagykovácsi zöld oldala című topikba, amely a szerintem gazdaságtalan és ésszerűtlen teherautós hulladékbegyűjtés kiváltására tett javaslatot, kifejezetten a nagykovácsi önkormányzatnak címezve. Jó szokásom szerint teleraktam linkekkel, idézetekkel, amelyek az elgondolást támasztották alá, azt remélve, hogy talán felkelti a lehetőség valakinek az érdeklődését.

Senkit sem érdekelt.

2014. végén ez az ötlet ismét előkerült -mindegy milyen okból- és volt rá némi csekély esély, hogy ezúttal mélyebbre hatol a politikai döntéshozatal kusza bugyraiban, de ezúttal már országos szinten. A politikai pártoknak felkérésre és kéretlenül is százával adnak tanácsokat a híveik, támogatóik, ötletgazdáik, rajongóik, bolondok vagy pusztán az ország jobbításában reménykedő átlagpolgárok. Ezen ötletek némelyikét felkarolják, az elsöprő többségét elejtik. Egy próbát megért, hogy rágyúrjak és bővebben is foglalkozzam vele, mint egy fórumbejegyzés, és szívesen segítettem annak, aki kérte, ráadásul neki is tetszett.

Összeraktam, összeállítottam az ötlet vázlattervét, kinyomtattam, dobtam rá fényképes borítót és a szerény, néhány oldalon elférő elgondolást, nyomtatásban és digitálisan is elküldtem annak a két embernek, akinek kellett. Soha, semmiféle módon nem merült fel, hogy ezért pénzt vagy ellenszolgáltatást kérjek, bár azt nem bántam volna, ha ezúttal nem csak a semmibe írok.

Gyakorlatilag sem az emberekről, sem az ötletről nem hallottam többé az elmúlt másfél évben, és már nem is számít.

Ez volt az.

Tovább

A játék tere - 1.

Nagykovácsi játszóterei - A falu, avagy az élet játszótere

Mottó 1.: “Ahogy a víz ellentéte a tűznek vagy a szent a profánnak, úgy és olyannyira ellentéte a játék a mindennapi világnak és a mögötte rejtőző idegen világnak. Minden játék azzal kezdődik, hogy elhatárolja magát az adott világtól. Mágikus kört von önmaga köré. Körülkeríti önmaga terét, a játékteret. "(Hankiss Elemér)

Mottó 2.: “A rítus a szakrális játékból nőtt ki; a költészet a játékban született, és mindenkor a játék táplálta; a zene és a tánc színtiszta játék volt. A bölcselet és a filozófia azokban a szavakban és formákban találta meg a maga kifejezését, amelyek vallási disputákban születtek. A háborúskodás szabályai és a nemesi élet konvenciói játékalakzatokra épültek. Végül is meg kell tehát állapítanunk azt, hogy a civilizációt, korai korszakaiban, játszották. Nem úgy jön a játékból, mint ahogy egy csecsemő az anyaméhből: a civilizáció játékban és játékként születik, és sohasem hagyja el azt.” (Johan Huizinga)

Mottó 3.: “Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón)

Mottó 4. : “Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.” (George Bernard Shaw)

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu