Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Nagykovácsi utcakertek 4.

Egy cserépnyi kert

2018. július 11. - zord íjász

A Nagykovácsi utcakerteket bemutató sorozat záró fejezetében (itt a mindent zöldbe borító első, a sziklakertes/kavicságyas második, a falusias harmadik) az utcakerteknek egy speciális csoportjából készítettem válogatást.

Ahogy az első fejezetben, az utcakertek létesítésének pro-kontra érveinél említésre került, gyakran előfordul, hogy a ház tulajdonosának nem áll szándékában egy utcakert nyűgét a nyakába vennie, talán éppen azért, mert a sűrű vendégforgalom eleve inkább a "kősivatagosítás" (by Györgyi Zoltán főépítész) felé tereli a gondolkodását, és zöldfelület helyett egy viszonylag gondozásmentes, teljes területet lefedő szilárd burkolatot épít ki az érkező autók számára. De az az eset is előállhat – és Nagykovácsiban ez könnyen elő is áll – , hogy fizikai értelemben nem marad hely egy kertnek a kerítés és az úttest között. Ok az lehet még számtalan – ismét megemlítve itt az idős kort, az anyagi és élethelyzetet –, de a tapasztalat azt mutatja, hogy akadnak azért néhányan a faluban, akik még ezekben az esetekben is, legalább jelzésértékűen kihelyeznek valami tárolóféleségben egy kisebb-nagyobb virágültetvényt a ház elé. Egy cserépnyi kert. Vagy virágládányi. Dézsányi kert. Fatuskóba, fatörzsbe, kosárba, műanyagba, betonba, autógumiba applikált kert. Földre letéve, kerítésre rögzítve. Ez a blogposzt tárgya. Nem véletlenül létezik az a szóösszetétel sem, hogy balkonkertészet. Ami pl. a belvárosban egy szűk erkély, az falun egy birtokba vett negyed négyzetméter az utcából, vagy a kerítés oldalán. Egy virágcserép is kertként működik: kompozícióba rendezett, összeválogatott vagy éppen csak egyetlen növényt befogadó és körbezáró terület. Nagy előnye, hogy akár évről évre, költségkímélően megújítható – ha mondjuk az egyik növény nem válik be annyira az adott közegben, vagy a tulajdonos szeret próbálkozni –, így ez az utcadíszítés mindig új arcát mutathatja.Nem minden településen abszolválható ez a művelet: ami Magyarországon nincs lebetonozva, azt ellopják, és vannak falvak, városok, kerületek, ahol egy ház elé kirakott muskátlinak még arra sem maradna ideje, hogy árnyékot vessen az utcakőre, mert már előtte meglovasítanák. Sajnos, akadnak humanoid jellegű sejtszerveződések, akik gondoskodnak arról, hogy a virágod, adód, magánnyugdíj-pénztári megtakarításod, vagyonod, üzletrészed, üzleted értéke elveszítse közpénz vagy magántulajdon jellegét. Ez egy ilyen ország. Vagy nem ilyen, de ilyen a híre. De Nagykovácsi még nem ilyen falu, és nem ilyen a híre sem. Itt még bátran próbálkoznak és kísérleteznek a polgárok... az utcára kirakott virágcserepekkel legalább is. Majd ha – ne adja soha az ég –  a zord idők utolérik Nagykovácsit, és a valóság ökle dörömböl a kertkapun, itt is megszűnik ez. Most azonban még össznépi kezdeményezés és faluszépítő, közös célra felfűzött tevékenység is lehetne.

Legyen minden ház előtt egy cserépnyi virág, egy cserépnyi kert. Van hely bőven, ahol elfér.Természetesen számtalan helyen előfordul, hogy a ház előtt egyszerre található meg a látványos növényözönnel, fásítással kombinált utcakert...és virágládák, cserepes virágok is. Ebben a példatárban a magányos virágládákra és a társításként kirakott virágládákra is lesz példa. Ahogy eddig, úgy most is kizárólag magánházak utcakertjei kerültek fel a listára, közintézmények, üzletek, éttermek, cukrászdák, parkok utcakerti virágládái tehát nem. Vagy csak kivételes esetben, felmentő okkal.

1. Fatörzsekbe, fatuskókba, fából készült tartókba rakott utcakertek

Hálás megoldás: falusias, természetközeli, barátságos hangulatot kölcsönöz az utcakertnek. Ez még akkor is így van, ha pl. a fatörzs pusztán egy műanyag virágláda befogadására szolgál, tehát nem közvetlenül geotextíliával/földdel kialakított ültetésről van szó. A virágok eltakarják majd, amit el kell takarniuk, de ha jól látható a virágláda, az sem baj. Működni fog, mindenképpen.

1.2.3.4.5.6.7.

2. Tégla, kő, beton, műanyag konténer

Ennek a műfajnak is megvannak a maga nagy klasszikusai: a hidat mintázó, betonból készített virágvályúk/virágládák a Kádár-korszak emblematikus termékei voltak. Nincsen olyan települése az országnak, ahol ne lehetne rájuk akadni, népszerűségük töretlen, a gyártásuk folyamatos. A háromlábú, kerek, beton virágládák még a műfajon belül is külön elismerést vívtak ki maguknak. Helyi ízként különleges státusza van számomra: 2012-ben, a Virágos park kialakításánál, éppen ilyen virágládák alakították a gerillakertészeti akció főszerepét: a kezdeményező polgár kertjében árválkodtak, de megtalálták az új helyüket, és azóta is hűen szolgálják a létesítményt: lám, miből lesz a pillangó. A betontámfalak elemei szintén jól használhatóak az utcakerthez, akár valódi támfalként megfelelően kialakítva a kertet, akár egy-egy maradék elemet hasznosítva. A kertészetek műanyag konténerei pedig kifejezetten hasznos holmik: miután a bennük tárolt növény kiültetésre került, számtalan célra alkalmasak a ház körül vagy a pincében, mert erősek, strapabíróak. Utcakerthez is kiváló hordozók.

8.
9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.

3. A befestett autógumiba ültetett utcakert

Utcakertészeti abszolútum, külön kategória. A magyar kertészeti közgondolkodás és újrahasznosítás fellegvárában, a legmagasabb torony tetején lobogó zászló csúcsán a fülemüle. Minden játszótérnek, utcai térelválasztónak, autóakadálynak az ezer évig elnyűhetetlen, népszerű építőeleme. És tökéletes.

20.

4. Mázas vagy natúr agyagcserepek, kőkorsók, műanyag cserepek.

A lényeg lényege. Értelemszerűen ez a csoport alkotja a legszélesebb kört.

21. Ezt a betonba ültetett kis virág-utcakert kísérlet megtetszett nekem az egyik sétám során, és egy másik fejezetbe illesztettem volna, de amikor legközelebb arra jártam, már újragondolt utcakert fogadott. Mindkettőt ideraktam.

22. Komoly kompozíció.23.24.25.26. Ugyanaz kétszer, más növényekkel. A kivágott fák állva maradt törzse igen gyakran szolgál ilyen formában a faluban.27.28.
29. Ez már a modern művészet része. Az árok, a növény és a növénytartó. Formák, árnyékok. Festményre és falra vele!30.31.32.33.34.35. Vagány háttér.36.37.38.39. Nem kispálya.40.41. Ezt a falusias utcakertekhez is rakhatnám, de a pad, a virágcserép hangulat valahogy iderepítette.42. Ez szintén beilleszthető lenne a falusias utcakertek közé, de az összhatás miatt, inkább itt a helye.43. Ez kakukktojás: nem magánház előtt áll, hanem a frissen felújított és arrébb helyezett Kőkeresztnél, Nagykovácsi egyik népszerű helyszínén. Ez a faluban az (egykori-új nevű) "Az óra alatt, a Moszkván!" randevúpont. Azért tettem ide, mert simán benne van a pakliban, hogy ezt nem az önkormányzat, hanem a környék egyik lakója helyezte ki, márpedig akkor helye van a sorban. 

5. Vesszőfonat, fadézsa

44. Csinos. Porcsinrózsák, tobozokkal és kövekkel a fatörzsön.45. Igazi falu.46. Öreg jószág, nem vén jószág.


A poszt összes fotója megtekinthető itt, egyenként, vagy itt, diavetítésként pörgetve.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr3914104851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.07.23. 17:59:40

Janits Béla, facebook
"Én is szépnek tartom (a gumiabroncs megoldást kivéve, mert az a fantáziatlanság tetőfoka...) az efféle szebbnél-szebb díszítő elemeket mindaddig, amíg a járókelőket nem zavarja. Igen sok helyen tapasztalom, hogy a járdát (vagy az annak fenntartott KÖZTERÜLETET) előkertnek tekinti a háztulajdonos, és így a gyalogosokat az úttestre kényszeríti, ami igen balesetveszélyes! Jó lenne rendet teremteni, amíg nem történik baj!"

Na, ez az előkertnek/komposztálónak/parkolásgátlónak stb. tekintett járda illetve közterület téma, egy önálló blogposzt témája is lehetne...ahogy az is. Ott lapul a fiókban.
süti beállítások módosítása