Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Köszöntsük az USA új Elnökét...Kamala Harrist!

...avagy a kijózanító igazság tanulságai, főleg nekem.

2020. november 09. - zord íjász

USA, elnökválasztás. Szuperhiperultra rövid poszt. 18 éven felülieknek.

Mottó:

"Látlak, Amerika!
Vigyázz, Amerika!
Egyszer te is megtudod!
Épp úgy ismerlek,
mint a tenyeremet,
bár még sosem jártam ott. "

(Kern András/Látlak Amerika/album: Ez van/ zenében pl. itt)

Kár, hogy szart se tudok az Amerikai Egyesült Államokról.

Ez immár kétségtelen, sziklaszilárd és megfellebbezhetetlen bizonyosság. Egy tény.

A valóság-detektorom pocsék, szánalmas, kisszerű és csak a falum, Magyarország, vagy legfeljebb Európa határáig lát. Mindennek van határa, de soha nem hittem volna, hogy a határok és a saját határaim ennyire nyilvánvalók. Amennyire az egy átlagos, ám a világ eseményei iránt azonban talán az átlagnál egy kicsit jobban érdeklődő polgártól futja, Európa vonatkozásában sincs sok szégyenkezni valóm, mert elég jól rá tudok tapintani egyes – jellemzően negatív hatású–  folyamatokra, és ritkán ér nagy csalódás a jóslataim terén...de azért nem tökéletes a lőkép a céltáblában.

Amennyire arra az elfogadható tűréshatáron belül számítani lehet, jól érzékelem a magyar rögvalóság zord valóságát is: és erre bizonyíték számomra, hogy 30 éve közel minden politikai-közéleti előre jelzésem bejött, igazolódott, függetlenül attól, hogy ez örömmel vagy keserűséggel töltött-e el engem.

Nagykovácsi valóságában pedig – a politikai, a közéleti, a mindennapi, az emberi, a társadalmi oldaláról nézve egyaránt–  gyakorlatilag tévedhetetlennek bizonyultam mindeddig. Nem kell nekem szerénynek és álszerénynek lennem, ez ügyben: 20 évet, sok időt, energiát, pénzt, tudást, tapasztalatot belefektettem abba, hogy ez így legyen.

Azonban mostanra egyértelmű lett, hogy a fizikai és információs távolság növekedésével úgy bolyongok a tények, álhírek, manipulációk és hiedelmek labirintusában, mint egy bekötözött szemű Thészeusz, Ariadné fonala nélkül, nyomában a Minótaurosszal. Az USA 46. elnökének személye kapcsán, tátott szájjal rohantam bele a faszerdőbe: én egy forgalommal szemben bicikliző falusi alkoholista magabiztosságával tudtam, hogy ura vagyok a helyzetnek, az elképzelésem helyes, az irány kétségtelen, és az egyetlen lehetséges választás Donald Trump lesz, aki az előrejelzések ellenére, szoros versenyben, de azért megnyeri az elnökválasztást. A közvéleménykutatók azért ettől függetlenül több esetben is látványosan tökön szúrták magukat és leszerepeltek, de ez a végeredményt tekintve lényegtelen.

Éppen eléggé iszonyatos, hogy a választási lehetőség két ilyen fickóra redukálódott: szerintem – és mostantól ennek a kitételnek óriási jelentősége van, ha Amerikáról van szó– az a tény, hogy D. T. és J. B. jelentette a két opciót, sokat elmond ennek a kontinensnyi országnak a mentális állapotáról. 

Alapvetően csak egy

mindössze egyetlen egy

kizárólag egy

oka van annak, hogy szerintem miért kellett volna Donald Trumpnak megnyernie ezt a választást. Ellenfelével, Joe Bidennel ellentétben ugyanis, Donald Trump még alkalmasnak tűnik erre a pozícióra.

Határozottan Életben van, ahogy elnézem még röptében a legyet is, ha a légynek jó lába van, egyedül is le tud menni a pódiumról, nem kell nagyon finoman a könyökénél kivezetni őt, hogy megmutassák neki merre van a jobbra meg a balra. Úgy tűnik nekem, mintha Joe Biden néha tompa, fénytelen és kifejezéstelen tekintettel követné a körülötte zajló eseményket, ami talán a demenciának, ennek a rendkívül súlyos és tragikus időskori betegségnek a kezdeti jele. Franklin D. Roosevelt fizikailag megtörve, de teljes szellemi frissességben dolgozott a Fehér Házban, ugyanez fordítva azonban már biztosan nem működik, és ha a szellemi és fizikai hanyatlás együtt jár, akkor igazán baj van. Ez esetben Joe Biden nem fogja kitölteni a teljes elnöki ciklusát. Én arra tippelek, hogy nem is szántak neki ilyen szerepet. Egykori demokrata elnök-aspiráns riválisának, az annak idején még Bidennek is keményen beszólogató Kamala Harrisnak készítették elő a terepet vele. Majd valamikor egészségügyi okokra joggal (?) hivatkozva átadja a hatalmat az alelnökének, és ezzel végre igazán révbe ér az Alelnök-Asszony látványos karrierje. Jó eséllyel ő lesz a demokraták elnökjelöltje is az USA 47. elnökének pozíciójára. Okos, tapasztalt, a háttere miatt is minden szempontból vonzó, indiai és jamaicai bevándorló szülők gyermeke, színesbőrű és nő: mi kell még egy vérbeli demokrata jelöltnek? A demokrata szavazók egy jól körülhatárolható szegmensének szemében ugyan nem túl pozitív, hogy főleg a bűnüldözői/igazságügyi vonalon töltött be fontos és nagy hatalommal bíró tisztségeket, mert ezeknek az embereknek a szemében a bűn elfogadható, követendő, de a bűnüldözés fasiszta elhajlás, amelyben csak a white privilege csicskái vállalnak hivatalt, de a jó ügy érdekében azóta talán már megbocsátották neki ezeket az ifjúkori kilengéseket.

Szerintem.

Mert ismétlem, kiderült, hogy minden, amit – úgy általában, nagy vonalakban és az események menetét meghatározóan – az amerikai társadalomról, az amerikai emberekről, az amerikai közvéleményről, az amerikai médiáról vagy az elnökválasztás esélyeiről gondolok, az téves, rossz, hibás, torz, a valóságtól és a tényektől elrugaszkodott, irányított és manipulált.

Én azt gondoltam naiv ostobán, hogy ha 300 millió amerikai a nap 24 órájában látja, ahogy a progresszív szélsőbaloldal által feltüzelt és támogatott (és nagyon sokáig a többségétől semmiféle határozott elhatárolódást nem mutató) fosztogató csőcselék tűzbe, vérbe, pusztulásba borítja az USA nagy- és kisebb városait, majd valamiféle marxista-anarchista-dzsihadista-rasszista ideológia lázálomtól vezérelve általános támadást indít az amerikai társadalom történelmének, kultúrájának, tradícióinak, műemlékeinek, mindenfajta tárgyi és eszmei gyökereinek az elpusztítására, nyílt polgárháborúba és tragikus megosztottságba taszítva az országot, – amelyben természetesen a Trump adminisztráció is vastagon benne van, részint a tehetetlensége miatt –  akkor majd a választók többsége, orrát befogva is, kényszerűen és kelletlenül akár, kínosan szégyenkezve, de erre az egyébként műveletlen, tudatlan, adócsaló, locsogó, vérbunkó valóság-show szereplőre adja a voksát, abban bízva, hogy az emberei, ahogy eddig is, igyekeznek féken tartani a hibbant agymenéseit, amíg nem bukkan fel a politika színpadán egy olyan szereplő, aki minden szempontból méltóbb a világ legerősebb államának vezetésére.

Frászt.

A hírhedt-híres youtube műveltség valóban kevés ide: hiába néztem meg 200 videót, és hiába írtam erről a témáról oldalakat, több részlet kapcsán is, simán elhittem, hogy mindaz amit a CNN/CNBC/ Fox News/...hazai hírcsatornák képsoraiban és elemzéseiben látok, hallok, olvasok, az hű leképezése az amerikai élet nagy igazságainak. Osztottam szoroztam, megnéztem, elolvastam minden politikai oldalról azt, amit erre érdemesnek találtam, és leszűrtem az egyetlen...és hibás, téves tanulságot. Hogy miért nyert/nyerhette meg Joe Biden ezt a választást, –amennyiben ez lesz a hivatalos végeredmény, mert én ezek után már fogalmam sincs mi lesz még ebből– azt majd az Index-Telex-Origo-444 tengelyen mozgó szakértők, politológusok és propagandisták kielemzik a glosszáikban. A magamfajta egyszerű bloggernek, aki lyukra futott a valóság és az igazság azonosításával, csak egy dolga maradt.

Visszatérek a témaválasztások terén arra a terepre, ahol a nyílvesszőim biztosan, vagy legalább is  jó eséllyel a céltábla közepébe fúródnak.

Amerikáig nem tudok ellőni az íjammal.

De azért ki nem hagynám, hogy megpendítsek egy kósza lövést: majd az új adminisztráció bekeményít egy kicsit, lesz egy kis diplomáciai és gazdasági tűzoltás meg feszkó, aztán megszorongatnak néhány illiberális figurát a viágban, de én valahogy attól tartok, hogy a nagy örömködés nem fog sokáig tartani, és a kijózanító igazság nem csak engem ér utol az amerikai rögvalóság terén, hanem azokat a demokratákat is, akik azt gondolják, hogy mostantól nagykanállal fognak meríteni a béke, a boldogság, a jólét és az Amerikai és Nemzetközi Együttműködés Demokratikus és Progresszív Rendszerének kondérjából, összekapaszkodva egy nemzetként, közösen énekelve a We Are the World-öt.

Ne legyen igazam. Ennek a tévedésemnek örülni is tudnék.

De csak azért, mert ha nem lesz így, akkor eljönnek a zord idők: az eddiginél is rosszabbak. Nem csak az USA-ban, hanem dominóhatásként Európában és a világban is. 

És akkor már mindegy lesz, hogy milyen út vezetett odáig, és kinek mennyi bűne van abban, hogy ez így alakult.


7wcuehro98cf12wh1s.jpeg

Sokat fogunk még együtt nevetni, Amerika! Olyan progresszív országot csinálunk az USA-ból, hogy majd mindenki minket irigyel, aki ilyet akar! Fotó: Jeff Kowalsky/AFP/fotó közvetlen forrása: 444

Látjátok? Hamarosan ennek a fickónak a hátán jutok be a Fehér Házba!  Fotó: Kevin Lamarque/Reuters/kép közvetlen forrása: Index

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr6216278640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reding Roli 2020.11.09. 19:16:18

No offense - most nem èrtünk egyet...
Biden miért ne lehetne alkalmas elnök ? Meg kell neki adni az esèlyt! Amit az elmúlt napokban mutatatott: teljesen kiegyensúlyozott, mèrsèkelt , konzekvens politika, a bèkejobb felajánlása, a nemzet egyesítèse , stb egy egèszen pozitív jövő- kèpet vetít előre ...Szó sincs szèlsőbaloldali fordulatról , Biden a közèputat fogja kèpviselni - ha hagyják neki- , akkor bèket hozhat "az amerikai nemzetnek "
Amit a győzelmi beszèdèben produkált, az nem arról árulkodik, hogy annyira demens lenne, sőt kifejezetten jól beszèlt ès kiválóan futott..:)
Èn , a rèszemről nagyon örültem hogy győzött, ,és vállaljuk be , egèsz Európa fellèlegzett , hogy a transzatlanti kapcsolatok újra erősödhetnek, együtt biztonságosabb lehet a világ ès visszatér a normalitás ...Ha a gazdasági rèszt nèzzük: elég csak a forint arfolyámra tekinteni, hatalmasat erősödött, örülnek a tőzsdèk , stb...Örül a nemzetközi közössèg! Biden mellett talán egy konstruktívabb világpolitika lehet, USA mint " világvezér "demokrácia , USA klímasemlegessèg 2050- re, az illiberális demokráciák megfegyelmezèse ( ha jól olvasom az USA elemzèseket , felkèszül Erdogan, Duterte, Orbán ...)
Folyt...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.09. 19:33:33

@Reding Roli: Úgy legyen. Ott a poszt utolsó mondta: remélem, hogy tévedek.

Reding Roli 2020.11.09. 20:29:27

Belpolitikalilag a következővel számolhatunk:

Bidennek 75 millió 600 ezer szavazata van, majdnem 4,6 millióval több mint Trumpnak , ráadásul , ez abszolút többsèget is jelenet...Teljesen nonszesz állításokat tett Trump , amit a nemzeti választási bizottság elnöke ès az állami választási bizottságok elnökei is cáfolták ..Újraszámolni lehet, de az eddig választási törtènelem mindig azt bizonyította, hogy utólag szinte már nem változik semmi ...
Ez a hajó elment Trumpnak , és ha nem távozik elegánsan, akkor valóban polgárháborút robbanthat ki...
Bushèktól Mitt Romney- ig már sok vezető republikánus Bident fogadják el elnöknek , jelezvèn Trumpnak ,hogy ne forszírozza tovább a választási csalás narratívat ...( Ha nem akar egy olyan véres polgárháborút, amilyet még nem látott az USA...)

Trump veresège most elhozhatja a bèkèsebb Amerikát, hiszen Biden nemzeti egyesítő politikája mindenkinek ajánl valamit, elviekben .....
A Black Lives Matter mozgalom kívánságai rèszeben kielègülhetnek, talán vègrehajtják a rendőrsègi reformot, szigorítják a fegyvertartást ( pl fèlautomata fegyverekkel ne lehessen az utcán grasszálni , akkor még nem sèrül a 2. Amendment..)
Az Obama- care megmarad ès mèg jobban kiterjesztik, a 400 ezer dollár felett keresők adójából pedig lehet egyetemi ösztöndíjat biztosítani a hátrányos helyzetű diákoknak ...
A rozsdaövezet munkásai , a dèl szegényei - akik Trump tipikus szavazói- pedig a gazdaság zöld-fordulatából profitálhatnak ès a keresletèlènkítő politikából ( ami elvileg tervbe van vève ) Kevesebb olyan ember lehet közülük majd, akik a Proud Boys- nál találnak szellemi menedèket ...

A demokrata párt erősödèse, egy trendszerű folyamat, mèg ha lassan is megy vègbe , de az elmúlt 30 èvben csak egyszer volt republikánus többsèg , ( 4 éve 3 millió, most 4,6 millió a különbség az összes szavazatban...)
Mi lett volna akkor, ha egy jó vágású, fiatal , èlesebb eszű demokrata elnökjelölt van...( ez persze fordítva is igaz...)

Az kell figyelni , hogy milyen demográfiai változások zajlanak : fiatal generációk jönnek, akik alapvetően inkább progresszív szellemisègűek , ès egyre több a" people with color "...
A demokraták szinte minden társadalmi csoportban vezetnek , nèpszerűsègben , kivève a magukat fehèrnek vallók , de különösen a közèpkorú , általában nem túl magas társadalmi státuszú emberek ( fèrfiak ) között...
Az üzleti èlet, a tudományos èlèt többsège demokrata èrzelmű , Hollywood 90%- a szintèn ...

Ez nagyjából a választás nyelvére lefordíta: (fiatalabbak + amerikai "színesek" + nem fehér bevándorlók + a társadalmi elit - elsősorban a nagyvárosok lakossága > fehérek , általában a kisebb települèseken èlők , ès kevèsbè fiatalok , kevèsbè jómódúak
Ez termèsztesen egy durván leegyszerűsített egyenlet , hiszen vannak èrtelmisègi republikánus afroamerikaiak is és vannak fehér roszdaövezei demokrata munkás szavazók is , csak azt akartam ezzel èrzèkeltetni, hogy egyfajta progresszív fordulat már èrett az USA- ban , a belső társadalmi \ demográfiai folyamatokat nèzve ...

Biden győzelme szerintem - a fent vázolt trendekről következve - törvènyszerű volt , ès szerintem a polgárháború esèlye is kisebb lehet , mint ú
4 új Trump èvvel..
Ez határozza meg a republikánusok jövőjèt is: jöhet a mèrsèkelt jobboldali politikai fordult , a populizmus ès a trumpizmus helyett ..
Egy progresszív konzervatív fordulat , amire pl a fiatal ès a kèpzett amerikaiak választók- tekintet nèlkül a" rasszi" háttèrre - vevők lehetnek a jövőben, ès ez lehet nekik a kiút ...

Èn abban hiszek , hogy Bidennel bèkèsebb, konszolidáltabb USA jöhet , egy a mostaninál normálisabb világ ...
A populizmus , a vègletekig kièlezett, mestersègesen szított társadalmi ellentètek majdnem totális polgárháborúba sodorták Amerikát ( illetve ,ez mèg egy lehetsèges szkennárió...) Most Trumpnak minèl hamarabb el kellene fogadni , hogy vesztett ès legelvakultabb híveinek is megmondani, hogy most a többsèg akaratából új világ következik...Biden már lèpett!

Reding Roli 2020.11.09. 20:50:43

Ha pedig Biden nem boldogul egyedül az USA vezetèsèvel, akkor Bill Gates , Zuckerbeg , vagy Jeff Bezos megmondják neki, hogy mit kell csinálni...Állítólag Bezos , aki mindkèt pártnak adakozik annyira " független " függő , örömtáncot járt, amikor megtudta hogy Trump vesztett...Az elit ezt a Trumpot mindig egy pojácanak tartotta ...Picit èn is ,hiszen már kb 2004 óta figyeltem,
az " Apprentice" című műsorban, ami tulajdonkèppen kihúzta az anyagi csődből...Nem volt valójában üzletileg soha sikeres , az apja pènzet szórta ...De, az sem volt túl szimpatikus, hogy fiatal korában minden szèp nőt meg akart -a helyzetèvel visszaèlve - du..ni... Character matters..Ne ez vezesse az Egyesült Államokat, a világ "vezèrdemokráciát "!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.09. 20:53:01

@Reding Roli: "...a vègletekig kièlezett, mestersègesen szított társadalmi ellentètek majdnem totális polgárháborúba sodorták Amerikát..."

Ja. Például a nem létező white privilege...de gyanítom, hogy nem erre gondoltál, viszont ki nem hagytam volna, hogy lecsapjam. Egy egész mozgalmat felhúztak rá. Mondanám, hogy a posztban is szereplő linket -a saját blogposztom- idézem ismét, de talán legyen egy példa a háttéranyagok közül:

danubeinstitute.blog.hu/2020/10/27/hogyan_tanitsunk_vitatott_politikai_eszmeket

"... majdnem totális polgárháborúba sodorták Amerikát ( illetve ,ez mèg egy lehetsèges szkennárió...) ..."
Már ott van, már odasodorták...és nem Trump tette. Ha tehát eszkalálódik a helyzet, az nem egy semmiből feltámadó polgárháború lesz, hanem a meglévőnek a kiteljesítése...és abban már mindkét oldal tábora vastagon benne lesz, ez kétségtelen.

danubeinstitute.blog.hu/2020/11/02/mi_var_amerikara_az_elnokvalasztas_utan

Azt azért látom, hogy tele vagy reménnyel és bizakodással a demokraták, vagy akár az egész USA tekintetében. Jó neked.

Reding Roli 2020.11.09. 22:01:04

@zord íjász: Nèzd, az " áldozati narratíva " az lètezik a fekete közössègekben , a " kollektív tudatba" bele van ivódva ...Az UK viszonyokat nem igazán ismerem , az USA- ban èltem jelentősebb ideig , illetve , napi 2-3 órában figyelem a kinti mèdiát...
Sokkal èrdekesebb mint az itthoni , hiszen a világ jövőjèt ott modellezik most az aktuális esemènyek...
Innen nagyon nehèz megítèlni a kinti esemènyek hatterèt , de mèg annak sem aki ott èl, annak sem egyszerű...
A legtöbb ember kèptelen kilèpni a saját társadalmi helyzetből ès etnikai háttèrből determinált nèzőpontjából- és ezért nagyon nehèz a társadalmi konszezus ...
Mit gondolnak általában az afroamerikaik ? Azt, hogy az elmúlt 200 èvben tulajdonkèppen mindvègig hátrányt szenvedtek az amerikai demokraciban ...
Pedig az ő őseik rabszolga munkájuk árán lett gazdag Amerika az ültetvènyes gazdálkodásról és tudta kivívni a függetlensèget,majd a fekete munkaerő segítsègèvel èpítettèk ki a vasutat Andrew Carnegièk, majd az ipari forradalom új hullámában ők voltak azok , akik olcsó pènzert Chicago, Cleveland nehèzipari üzemeiben , autógyariban dolgoztak
Cserèben csak 1870 - Ben kaptak választójogot a fekete fèrfiak, de mèg az 1960 - as èvekben is választási regisztrációkkal lehetetkenítettèk el a feketèk szavazását a dèli államok...
A rasszizmus , a szegregáció mindig is egy viszonylag szèles körben lètező jelensèg volt az USA- ban .
Ha megnèzel egy nagyvárost , akkor ma is szigorú szegregáció van a különböző rasszok között, rasszizmus pedig egy lètező társadalmi jelenség , főleg a Deep South államaiban...
Ezt persze nem én mondom , hanem maguk az afroamerikaiak érzik így ...
Vannak akik megèltèk a 60 - as èveket , a polgárjogi mozgalmakat, az etnikai összecsapásokat ..
A 20- ik században , durva , de lètezett az "extrajudikális " törvènykezès az USA- ban ..
Azt "lynching - nek " nevezzük - magyarul a tömeg agyonver valakit bírói ítèlkezès nèlkül...
Olvastam , hogy 1882- 1968 között a kutatók 3446- rá teszik a fekete áldozatok számát , 1297- re fehèreket ( a 20. században már főleg csak feketèk ellen ment lynching )
El kell olvasni a Tulsai pogrom törtènetèt, egy teljesen banális ügy miatt robbant ki ,( egy 19 éves fekete fiú állítólag zaklatott egy fehér lányt a liftben ...)
Ennek a sötèt múltnak a lelki nyomait viseli manapság is tovább a fekete közössèg, ès ezért van az, hogy minden rendőri hiba\ hatáskör túllèpès, erőszak az hatványozottan felfokozza amúgy sem alacsony indulatokat a fekete közössègekben ..
A feketèk azok ,akik az alapvető ellátásban dolgoznak , ráadásul: buszt vezetnek, a gyorsètteremben hamburgert kèszítenek, utcát söpörnek, így aránytalanabbul többen halnak meg covidban , mint akik 100 millió dolláros rèszvènypakett birtokosai és az Antillákon tartják a szociális távolságot ...
A covid , a jó egèszsègügyhöz\oktatashoz hozzáfères hiánya , társadalomban betöltött általános alacsony helyzet , a törtènelmi frusztrációk ès a rendőri túlkapások együttesen tartják èletben a BLM mozgalmat...
Ha a fekete közössèg jelentős rèsze úgy èrzi baj van , akkor ezt az amerikai politikának komolyan kell venni , ès választ adni rá...
Ahogy anno Trump is a rozsdaövezet munkásainak szavazatával nyert , a nehèzipar revitalizálának ígèretèvel ( nem nagyon sikerült..)
Óva intenèk mindenkit attól, hogy innen megítèlje az afroamerikai közössègek helyzetèt, nyilván nem vèletlenül szavaztak 85% -90% ban Bidenre ...Amikor a CNN úgymond kihirdette a vègeredmènyt , Van Johns az egyik leghíresebb fekete èrtelmisègi , èlő adásban sírta el magát , annyira meghatódott...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.09. 22:33:14

@Reding Roli: "...majd a fekete munkaerő segítsègèvel èpítettèk ki a vasutat Andrew Carnegièk..."

Meg mellesleg 100.000 kínaival, csak ez kissé kikopott a fekete öntudatból és emlékezetből. Dee Brown: Vasút a vadnyugaton. Kötelező és letehetetlen.

"majd az ipari forradalom új hullámában ők voltak azok , akik olcsó pènzert Chicago, Cleveland nehèzipari üzemeiben , autógyariban dolgoztak "

Meg több millió olasz, lengyel, ír, magyar, bolgár, csak valahogy ez is kissé kikopott a fekete öntudatból és emlékezetből.

"El kell olvasni a Tulsai pogrom törtènetèt"
Olvastam.

"...buszt vezetnek, a gyorsètteremben hamburgert kèszítenek, utcát söpörnek, így aránytalanabbul többen halnak meg covidban , mint akik 100 millió dolláros rèszvènypakett birtokosai és az Antillákon tartják a szociális távolságot ..."

A buszsofőrök és a 100 millió dolláros részvénypakett birtokosok között még ott van kb. 200 millió alsóközéposztálybeli és középosztályba tartozó, illetve a redneckek és a latinók végtelen tömege a bennszülött indiánokkal...a teljes fehér/latin/ázsiai munkásosztály és ezek az emberek is vezetnek buszt, söpörnek utcát, szolgálnak fel hamburgert, csak valahogy ez is kissé kikopott a fekete öntudatból és emlékezetből.

Nem ragozom, ott a link a posztban, már leírtam, részletesen...és hát kommentet is írtál rá:

zordidok.blog.hu/2020/07/22/i_have_a_nightmare

A 12-es, a 13-as és a 16-os pont, ha nagyon szűkíteni akarom.

Hogy ne beszéljünk el egymás mellett: én a BLM-ben csak a melldöngető áldozatpolitikát és a nyílt (főleg és elsősorban a fehérek elleni) rasszizmust látom, amely negligál minden más rasszt, etnikumot, társadalmi csoportot, és a tevékenységével jóvátehetetlen pusztítást szabadított el.

Reding Roli 2020.11.09. 23:46:13

@zord íjász: Èn nem érzek fehérek elleni rasszizmust a BLM törekvèsekben ...Azt gondolom, ha ilyen lenne , akkor nem lenne olyan sok fehér BLM aktivista ..( szinte több fehért látok közöttük, mint afroamerikait... )

A többi gondolattal nagyjából egyetértek , de én most kizárólag az afroamerikai szemüvegen keresztül próbáltam meg èrzèkeltetni a problèmákat , dilemmákat....Már ha egy fehèr , felső közèposztálybeli férfi tehet ilyet egyáltalán ...
Én csak annyit mondok mint Obama : Black lives Matter - not more, not less...
A " feketèknek " pedig " meghagynám" azt a jogot , hogy a saját globális mozgalmukat megèpítsèk, ha ők úgy èrzik - márpedig a többsèg úgy érzi- hogy lètezik a (rendszerszintű ) rasszizmus . Ezt most nem én állítom ,hanem ők, úgyhogy ne kezdjünk erről vitát feleslegesen ..:)

Glokta 2020.11.13. 02:02:55

Jó poszt.
Szerintem Trump vereségének az az oka, hogy a választók majdnem fele konkrétan gyűlöli őt, és bármit is képviselne a demokraták jelöltje, rá szavazna. Na meg az, hogy a választás előtti hónapokban - talán nem véletlenül - eléggé lehalkultak a BLM-tüntetések, és Trump a vitákban meglepően rosszul, míg Biden meglepően jól teljesített.

Szerintem az USA radikális változására számítók csalódni fognak, a republikánus szenátus a legtöbb reformtörekvést blokkolni fogja.
Természetesen lesz néhány identitáspolitikai balfaszság (lecserélnek néhány szobrot és néhány nevet) és értelmes szimbolikus lépés (visszalépés a klímaegyezménybe), az illiberális államok megszorongatása (mondjuk valamennyi pénzt küldenek az ellenzéki sajtó támogatására, bár ez lehet hogy itt visszaüt).
Remélhetőleg (ebben azért távolról sem vagyok biztos) egyenesbe hozzák a gazdaságot és a költségvetési hiányt anélkül, hogy túlságosan balosba mennének át (mert azt a szenátus és/vagy a Legfelsőbb Bíróság megakadályozza) és (szintén a szenátus miatt) egy normális rendőrségi reformot visznek végig.

Glokta 2020.11.13. 02:09:08

@Reding Roli: "A " feketèknek " pedig " meghagynám" azt a jogot , hogy a saját globális mozgalmukat megèpítsèk, ha ők úgy èrzik - márpedig a többsèg úgy érzi- hogy lètezik a (rendszerszintű ) rasszizmus . Ezt most nem én állítom ,hanem ők, úgyhogy ne kezdjünk erről vitát feleslegesen ..:)"
Vonjunk egy párhuzamot:
Csakhogy közben a fehérek egyre nagyobb része is úgy érzi, hogy ők el vannak nyomva, . Ezt nem én állítom, hanem a fehér szavazók egyre növekvő hányada , szóval erről ne kezdjünk vitát feleslegesen... :)

Ezt is korrektnek érzed? Biztos, hogy az alapján kell meghatározni, hogy van-e rendszerszintű rasszizmus, hogy mit éreznek az érintettek?
Vagy van egy kettős mérce? Mert az biztos, hogy azokat a fehéreket, akik a fentebb leírt módon éreznek, a média nagy részében nácinak/fasisztának állítják be.
Mi lenne, ha a tényekről és nem az érzésekről beszélnénk?

Wildhunt 2020.11.13. 19:20:10

Egyelőre úgy tűnik, az évszázad választási csalását látjuk, aki pedig ezt megemlíti, automatikusan megkapja a mucsaröcsögei náci címkét. Ebben nem látom a sikeres kormányzást.

Glokta 2020.11.13. 21:51:19

@Wildhunt: Az, hogy sikeres lesz-e a kormányzás, az a jövő zenéje.
Mindenesetre az esélyt meg kell adni - ahogyan meg kellett adni Trumpnak is, aki számos területen (háborúskodás befejezése, Kína jelentette veszély felismerése, szólásszabadság védelme, börtönreform) - jobban is teljesített, mint elődei, más területeken (eü, államadósság) meg nagyon nem.

Biden korábban ismert volt arról, hogy hajlandó kompromisszumokat kötni a másik oldallal. Ha ezt most is meg tudja tenni (amiben egyáltalán nem vagyok biztos, tekintve a mentális állapotát és a két párt közti viszony további romlását) és ésszerű reformokhoz megnyeri a mérsékeltebb republikánusok támogatását, akkor jó irányba indulhat el Amerika.

A választási csalással kapcsolatos vádak komolyságáról sokat elárul, hogy Trump jogászainak többsége sem hisz benne, sorra vonják vissza a vádakat/újraszámolási kérelmeket (pl. Arizonában). Mindezekkel kapcsolatban a következő cikket tudnám ajánlani számodra: tangle.substack.com/p/election-fraud-claims-debunked-donald-trump

Mindenesetre az ügyből kiderült, hogy nem csak a demokraták (2016), hanem a republikánusok sem tudnak tisztességgel veszíteni (bár igazából a Szenátus és az állami törvényhozások többségének megtartását nem is nevezném vereségnek), és Trump személyisége (aki ugye képtelen veszíteni és már a 2016-os előválasztáson és választáson is csalással vádolta az ellenfeleit) az egészet még százszor rosszabbá teszi.
Volt bárki, aki nácinak nevezett volna?

kapcsán volt bárki, aki nácinak bélyegzett téged vagy ezt cs?

Wildhunt 2020.11.15. 12:22:39

@Glokta: a vádak igazak (halottak szavaztak, elcsalt levélszavazatok, csak Biden javára hibázó szoftver). Ami kérdés, hogy Joe ezek miatt nyert - e. A nácinakbélyegzés: olvasol te híreket? A Trump támogatók an block white supremacist bélyege? Az, hogy listázni kéne őket? És te ebben látod a sikeres kormányzás ígéretét?

Wildhunt 2020.11.15. 12:22:41

Moderálás. Értem én hogy Matyi, de ha így megy tovább, ide se jövök többet.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.15. 12:34:29

@Wildhunt:
1. Szabad ember vagy.
2. Ha gépközelben vagyok, előzetes moderáció mellett is nagyjából egy másodpercig kell várnod a kommented megjelenésére, ahogy most is. Egyébként ez a funkció nem csak a brendelmeteg miatt van bekapcsolva, hanem általában a trollok és a törvénysértő kommentek ellen (próbálom védeni az olvasóimat, sokszor önmaguktól is, és volt már erre jogos példa, többször) de az esetek 90%-ban nyitott a kommentmező, mert én a géppel vagy a bekapcsolt gép mellett dolgozom. Akkor állítom vissza az előszűrést, ha nem tudom ellenőrizni a kommentszekciót (alszom, máshol dolgozom, élem a virtuális téren kívüli életemet, vagy átruccanok az Androméda csillagködbe egy kicsit, mert ott gyenge a wifi)
süti beállítások módosítása