Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

A kávé és a könyvek illata

Helyek, Nagykovácsiban 1.- A Tandem

2019. augusztus 01. - zord íjász

Ebben a blogposztban, négy év és 137 blogposzt után, új vizekre evezek. Ez az első alkalom. Lesz még ilyen.

Ehhez azonban kell némi magyarázat.

Tovább

Négy négyzetméternyi bizalom

A játék tere 3. — Kavicsozó a diófa árnyékában

Voltak idők, amikor maga a falu volt a játszótér.

Aztán az élet iskolájának terei konszolidáltabb, zártabb, rendezettebb formát öltöttek és nyitvatartási időt kaptak, és ma már -persze a család/az óvoda/az iskola közösségei mellett- ezekben az irányítottan kialakított dühöngőkben kell elsajátítania a gyerekeknek a társas együttlét és a szocializáció harcos alapjait.

Tovább

Ögen

A munka gyümölcse: ragyogó, tiszta, fényes, világos eredmény.

Mottó 1.: A fák: Istenek. (az én hitvallásom a témában, ezerszer ismételve)

Mottó 2. (nem először): Addig nincs vége az operának, amíg a Kövér Hölgy énekel. (Ed McBain: Fehér por)

Ez egy politikai poszt. Vagy kertészeti. Vagy lélektani. Vagy családi. Vagy személyes...bár ez természetes. Vagy mindegyik. Olyan, mint az élet. Átfedésekkel teli.

De azt remélem, talán szolgál némi tanulsággal. 

Tovább

Nagykovácsi pillanatok

Körutazás Nagykovácsiban: amikor minden kép egy történet

Mottó: "...Annak, Aki Itt Él, ez a falu az Otthona...Annak, aki Csak Itt Lakik, ez a falu a Szállása...Azok, akik Csak Itt Laknak, nagyjából annyi kapcsolatot ápolnak a faluval, mint egy kényszerköltöző egyetemista a lepukkant kollégiumi épülettel, s benne a szobájával. Attól, hogy itt tuja van az ablak alatt, ott meg hányás, ez még ugyanaz az átmeneti, ideiglenes, jelentőség nélküli kapcsolat..." (Fagypont)

Tovább

#ejráérünkarramég

Hashtagra esünk a szemétben. Hetekig. Hónapokig. Évekig. Örökre.

Mottó 1: "Annak az országnak, ahol az emberek az utcaseprő szeme láttára dobálják el a szemetet, annak az országnak vége." (Moldova György)

Mottó 2.: Kaliforniában a szemetelés büntetése 1000 dollár. (diverz)

Mottó 3.: Nem bántja a szemét? ( a MAHIR környezettudatosságot erősíteni kívánó és illegális hulladéklerakás elleni reklámkampányának szlogenje az 1990-es évek közepéről, kb. 10 évvel ezelőtt újrafuttatták)

Mottó 4.: Ma már nem az van, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is. Ma már az van, hogy dögöljön meg a szomszéd is. (Geszti Péter)

#apolgármesterintézi. Nagyon helyes: azért kapja a pénzét. Itt is intézi. Itt is intézi. Itt is intézi. Itt is intézi. Nagyon intézi. Jól teszi. Mindez hasznos, valós, igaz, és csak gratulálni lehet hozzá, mint a postásnak, amikor rendesen kihordja a levelet, #maiskihordtamaleveleket. Ráadásul választások jönnek, és Nagykovácsiban elindult a választási kampány, ezt tudjuk. Kigördült tehát a hashtag-facebook-like szuperexpressz, a lájkvadászat már jól megy, de a műsort sajnos nem csak virtuálisan fogják megmérettetni. Az én ízlésemnek ugyan kissé fanyar ízű a Polgármester Asszonynak ez az intenzív politikai-pártpolitikai-újraválasztási önfényezése a Nagykovácsi Önkormányzat facebook oldalán, de Magyarországon élünk, ahol a NER-propaganda elől nincs menekvés, és ki nem szarja le az én avítt ízlésemet. Talán már én is leszarom, próbálok haladni a korral.

De a szuperexpressznek is kell karbantartás. Van az úgy, hogy homokszem kerül a gépezetbe. 

Vagy egy egész szeméthalom szorul a fogaskerekek közé. 

Tovább

A Nádas-kert 2.

Nagykovácsi lakóövezetei 6.- Az Ófalu peremövezte. Nagykovácsi Kádár-kori lakóövezetének jelenkora, közelről.

A Nádas-kert: tudjuk, hogy hol helyezkedik el, megismertük a különbségeket a két peremövezeti lakóterület között, és kitárgyaltam a átfogó jellegű gondjait. Van képünk a peremövezet építészetéről. Itt az ideje, hogy alaposabban és közelebbről is szemügyre vegyem a Nádas-kertet. A szerkesztési elvek változatlanok: az elemzés szubjektív, amennyiben van egyáltalán, úgy a környezetükben található kereskedelmi/gazdasági/szolgáltató/védett stb. településrészeket csak akkor említem meg hosszabban, amennyiben azok érdemleges pozitív/negatív hatással bírnak a vizsgált lakóövezetre, és nincs ingyen reklám. Semmiféle reklám nincs.

Tovább

Tűzvész a világ legszebb katedrálisában: notre drame

Tisztelgés a tervezők, az építők, az egész francia nemzet, és a Notre-Dame előtt

A Notre-Dame, 2017 áprilisában: múlt idő, szép idő, szebb idők, jó idők.

De Ezek most zord idők.

A sokkoló képek és párhuzamokat felidéző látvány. A felfoghatatlan, az egész civilizált emberiséget és a francia nemzetet ért kulturális, lelki, építészeti tragédia. Mindez Húsvét előtt. Elgondolkodtató...és itt most nem az összeesküvés-elméletekre gondolok.

Tovább

A tavasz költészete, Nagykovácsiban

Vajon létezik-e tehetségesebb költő Istennél vagy a Természetnél?

Létezik-e szebb költemény az Életnél?

Faragtak e jobb rímet valaha, mint az első tavaszi napsugarakra reagáló méhek hajnali zümmögése és a madarak reggeli éneke?

Van e harmonikusabb vers a tavasz friss, üde, összeboruló színeinél?

Felbecsülhetetlen értékű a mérsékelt égövön élőknek, hogy átélhetik négy évszak hangsúlyos és látványos változásait, mert minden évszak egyszerre haiku és óda, egyszerre festmény és zene...és a tavasz ebben egyértelműen a legpozitívabb és legsokrétűbb jelentéstartománnyal bír. 

Egy szmogos, koszos, zajos, zsúfolt város kontrasztjaként a kipattanó tavasz még erőteljesebb üzenetű mindenkinek, de ebben a nagy faluban, Nagykovácsiban is hordozza az örök figyelmeztetést: tovább marad talán ilyen ez a világ, amíg vigyázol rá. Mert amíg nem jönnek el e világért -az egészért- véglegesen a zord idők, mi minden nap külön hálát adhatunk azért a jótéteményért, hogy ide születtünk, Európába, Magyarországra, és érezhetjük, láthatjuk, ízlelhetjük, átélhetjük  mindezt.

A tavasz, Nagykovácsiban. Válogatás. Lazítsunk.

Tovább

Te Ne Dobd El!

A Hétszázát!

A Nagyszénásaljának termése. zord indafoto

Egy cigarettacsikk elhajítása az utcán: az is illegális hulladéklerakás. Talán elsőre nem tűnik annyira súlyosnak, fontosnak és jelentősnek, mert egyetlen csikk: semmi. Három zsák csikk, egyetlen téren: az már valami. 

De az is ezzel vigasztalja magát valószínűleg, aki egyetlen kutyaszart ott hagy a házad előtt. Elvégre az csak egy kutyaszar, és mindössze egyetlen kutyaszar. Több is veszett Mohácsnál, ettől még nem dől össze a világ. A kutyák erről persze nem tehetnek, az otthagyott szar mindig a gazda felelőssége. 

Te meg majd összeszeded más szarát. Végül mindig ez lesz a történet vége. Ez lesz, amíg nem érez magában elegendő elszántságot a társadalom többsége, hogy a kifordított, feje tetején álló valóságot újra a színére és a talpára állítsa.

Tovább