Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Konok ikon

Tétényi Éva volt Horgas Péter vendége. Őszinte beszélgetés egy esztergomi vesszőfutásról és arról, hogy hogyan lehet túlélni, ha a NER lesújt rád és keresztbe fekszik az úton, avagy egy est, ahol megtudhattuk, hogy mit tekint a fidesz politikának.

2019. február 10. - zord íjász

Mottó 1.: "Csak növeli, ki elfödi a bajt." (Illyés Gyula)

Mottó 2. : "Évikeee, fogadjál szót a fidesznek!" (egy igazán európai, szabad, független, polgári eszményben nevelkedett ember, egy szabadságharcos nép gyermekének szavai)

Tegnap este, Tétényi Éva, egykori esztergomi polgármester volt Horgas Péter pódiumvendége. A Péterek ideje, és a 2019-es önkormányzati választási kampány nyitánya után, egy nem a Főnix Mozgalom égisze alá tartozó, talán még a függetlenek között is független civilt hívott meg a házigazda.

Lelövöm a poént: ezt mindenkinek hallania és látnia kellett volna. Megpróbálom visszaadni ezt az estét azoknak, akik lemaradtak róla. Szubjektív beszámoló következik.

Tovább

Nagykovácsi arcok

Arcok a jelenből és a múltból, valósak és valóságon túliak, ismerősök és ismeretlenek, kőből, fából, műanyagból, agyagból, szalmából, hóból, fantáziából

A falut járva, arcok néznek vissza rád, arcokba nézel.

Az emberi arcokban fürkésző szemek követik a mozgásodat, szelíd őz vet rád lusta pillantást, elmerülsz a kutyák tekintetében, nyomtatott plakátarcok néznek vissza rád a papírról, domborművekbe, szobrokba, díszfigurákba mintázott fejek mellett haladsz el.

Ez a válogatás egy kis csokor azokból az arcokból, akikkel összeakadtam. Természetesen megtalálható néhány, amelyek híres és emblematikus arcai Nagykovácsinak, így mindenképpen helyük van a csapatban, de nem törekedtem teljességre: más témák kapcsán bővülni fog még a lista. Van néhány, amelyek új blogposztok részeként is visszatérnek majd később, de ezeket nem jelzem most külön.

Tovább

Főnix a Sziklán

Nagykovácsi sziklái, avagy a Péterek ideje: Horgas, Márki-Zay, Bod, valamint a közvéleményfújtatás, melyekből megtudhatjuk, hogyan startolt el a 2019-es önkormányzati választási kampány Nagykovácsiban

Mottó : Ha vezetőnek tartod magad, de senki nem követ, akkor egyszerűen csak elmentél sétálni. (John C. Maxwell, amerikai üzletember)

2019-ben két ízben is ikszelhet a magyar: az európai parlamenti választásokon tavasszal, és az önkormányzati választásokon ősszel. Ez utóbbiról, és ennek Nagykovácsi vonatkozásairól lesz szó a posztban.

Figyelmeztetés: a blogposztban közcélú trágárság és a nyugalmat megzavaró szavak, nevek, rövidítések találhatóak, (pl. politikus, MDF) ezért gyenge idegzetű honfitársaimnak nem javasolható.

Tovább

Kutyakeményen

Állati történetek 8.- Az emberek is harapnak, ha a kutyaszar szóba kerül.

Mottó 1:

Nyári délután, Nagykovácsi:

Gyerekek: Apuciii, apuciii, a kutyus idekakilt az utcára! Kérek szépen valamit, hogy összeszedjem!

Apuka válasza: Azt nem kell összeszedni kislányom, mert az már az utcán van. Ami a kerítésen kívül van, az maradhat ott, ahol van.

(megtörtént, valós párbeszéd, melynek szem- és fültanúja voltam, számtalan barangolásom egyikén)

Mottó 2. : "Mint aki halkan belelépett..." ( Karinthy Frigyes: Így írtok ti című művében, Kosztolányi Dezsőről)

Mottó 3.:  Minden kutyának a farkas az őse.

Tovább

A Károli-kert

Nagykovácsi lakóövezetei 4.- Az Ófalu peremövezete

Az Ófalu peremvidékén található két lakóövezet általános jellemzőit és építészetét az előző posztban részletesen bemutattam. Mindkettőnek nevet is adtam: Károli-kert, illetve Nádas-kert. Itt az ideje, hogy közelebb hozzam őket a blog szokásos, kézműves, házi receptúra szerint kevert, falusi street view rendszerében: balról-jobbra haladok, így először a Károli-kert kerül nagyító alá.  A vezérposztban is rögzített szerkesztési alapelvek természetesen  változatlanok:

  • az elemzés: szubjektív
  • az ingatlankeresők lehetséges szempontjait is figyelembe veszem
  • az egész falu, így ez a terület is 100 %-ig összközművesített
  • Amennyiben van egyáltalán, úgy a környezetükben található kereskedelmi/gazdasági/szolgáltató/védett stb. településrészeket csak akkor említem meg hosszabban, amennyiben azok hatással bírnak az adott peremövezeti lakóövezetre.

Tovább

A sátortetős, bedobozolt múlt

Nagykovácsi lakóövezetei 3.- Az Ófalu peremén: a Károli-kert és a Nádas-kert, avagy egy letűnt korszak épített örökségének szigetei

A Nagykovácsi települési övezeteit/lakóövezeteit bemutató sorozatnak eddig két fejezete készült el. Az első egy szükségszerű, a CBA-krónikához (egyben a blog legelső posztjához is) kapcsolódó, és a logikai sorrendet felrúgó, megelőlegezett poszt volt. Az a Nagyszénás-kertet mutatta be, hogy az olvasó képbe kerüljön a nagy vihart kavart CBA beruházás földrajzi/lakókörnyezeti helyzetét illetően. A Nagyszénás-kerthez még visszatérek, a kertvárosi lakóövezetek ismertetésénél. A második, maga a sorozat tulajdonképpeni vezérposztja: az tartalmazta az általános bevezetőt, és a terítékre került övezet, az Ófalu, tehát a település ősi falumagját bemutató írás-és képanyagot.

Most az Ófalu közvetlen környezetébe, az Ófalu peremvidékén kialakult lakóövezeti településrészekre fogom a magam szubjektív módján elkalauzolni az érdeklődőket.

Ami a vezérposztban igaz volt, az igaz lesz most is:

  • a terület 100 %-ig összközműves.
  • Amennyiben van egyáltalán, úgy a környezetükben található kereskedelmi/gazdasági/szolgáltató/védett stb. településrészeket csak akkor említem meg, amennyiben azok hatással bírnak az adott peremövezeti lakóövezetre.

Tovább

Az Ófalu

Nagykovácsi lakóövezetei 1.

1. A pénz beszél

Az az ember, aki ma, 2018-ban, megengedheti magának, hogy Nagykovácsiban építési telket/önálló családi házat vásároljon: gazdag.

Tovább

A Kétfarkú Kutyák dobtak 9 milliót Nagykovácsinak

A játék tere 2. — Az Ebadta játszótér

Mottó 1.: Humorban nem ismerek tréfát. (Karinthy Frigyes)

Mottó 2.: "...Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!" (József Attila, Levegőt! c. versének részlete)

A Nagykovácsi játszótereit bemutató sorozat első részében a legnagyobbat, a falut járhattuk be, ahol a játék és a hétköznapi élet elválaszthatatlanul összeért. Ezúttal a legfiatalabb tagról, az átadás előtt álló Ebadta játszótérről lesz szó.

Tovább