Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Tűzvész a világ legszebb katedrálisában: notre drame

Tisztelgés a tervezők, az építők, az egész francia nemzet, és a Notre-Dame előtt

2019. április 16. - zord íjász

A Notre-Dame, 2017 áprilisában: múlt idő, szép idő, szebb idők, jó idők.

De Ezek most zord idők.

A sokkoló képek és párhuzamokat felidéző látvány. A felfoghatatlan, az egész civilizált emberiséget és a francia nemzetet ért kulturális, lelki, építészeti tragédia. Mindez Húsvét előtt. Elgondolkodtató...és itt most nem az összeesküvés-elméletekre gondolok.

Tovább

A tavasz költészete, Nagykovácsiban

Vajon létezik-e tehetségesebb költő Istennél vagy a Természetnél?

Létezik-e szebb költemény az Életnél?

Faragtak e jobb rímet valaha, mint az első tavaszi napsugarakra reagáló méhek hajnali zümmögése és a madarak reggeli éneke?

Van e harmonikusabb vers a tavasz friss, üde, összeboruló színeinél?

Felbecsülhetetlen értékű a mérsékelt égövön élőknek, hogy átélhetik négy évszak hangsúlyos és látványos változásait, mert minden évszak egyszerre haiku és óda, egyszerre festmény és zene...és a tavasz ebben egyértelműen a legpozitívabb és legsokrétűbb jelentéstartománnyal bír. 

Egy szmogos, koszos, zajos, zsúfolt város kontrasztjaként a kipattanó tavasz még erőteljesebb üzenetű mindenkinek, de ebben a nagy faluban, Nagykovácsiban is hordozza az örök figyelmeztetést: tovább marad talán ilyen ez a világ, amíg vigyázol rá. Mert amíg nem jönnek el e világért -az egészért- véglegesen a zord idők, mi minden nap külön hálát adhatunk azért a jótéteményért, hogy ide születtünk, Európába, Magyarországra, és érezhetjük, láthatjuk, ízlelhetjük, átélhetjük  mindezt.

A tavasz, Nagykovácsiban. Válogatás. Lazítsunk.

Tovább

Te Ne Dobd El!

A Hétszázát!

A Nagyszénásaljának termése. zord indafoto

Egy cigarettacsikk elhajítása az utcán: az is illegális hulladéklerakás. Talán elsőre nem tűnik annyira súlyosnak, fontosnak és jelentősnek, mert egyetlen csikk: semmi. Három zsák csikk, egyetlen téren: az már valami. 

De az is ezzel vigasztalja magát valószínűleg, aki egyetlen kutyaszart ott hagy a házad előtt. Elvégre az csak egy kutyaszar, és mindössze egyetlen kutyaszar. Több is veszett Mohácsnál, ettől még nem dől össze a világ. A kutyák erről persze nem tehetnek, az otthagyott szar mindig a gazda felelőssége. 

Te meg majd összeszeded más szarát. Végül mindig ez lesz a történet vége. Ez lesz, amíg nem érez magában elegendő elszántságot a társadalom többsége, hogy a kifordított, feje tetején álló valóságot újra a színére és a talpára állítsa.

Tovább

Nagykovácsi, gyerekszemmel

Falfestmények a Nagykovácsi Önkormányzat parkolójában

A Bencsik-éra 12 évének utolsó hónapjaiban járt a falu, amikor az építészeti aranykor egy sajátos darabbal bővült. A közterületek és közintézmények megújításában ezúttal egy egyszerűbb megoldással élt a falu vezetése: a lepukkant, sivár, szánalmas, de legalább a méltatlanságában az önkormányzati épülethez jól passzoló parkoló csinosításával fényezte a falu arculatának emberi oldalát. De szépen fogalmaztam, azistókjátneki.

Festményekkel borították el a parkolót határoló beton/téglafalat.

Tovább

A Nádas-kert 1.

Nagykovácsi lakóövezetei 5.- Az Ófalu peremövezte. A Nádas-kert, avagy az építészeti bürokrácia diszkrét bája, a különbségek listája és a vizek árja

Az Ófalu, és annak két, egymástól fizikailag elkülönülő peremövezete alkotja a falu központi/régi településrészét.  Az Ófaluról és a Károli-kertről már volt szó. Ez a kétrészes blogposzt a Nádas-kert utcáit, sajátosságait mutatja be, a már említett, házilag kikevert street-view rendszerben. Az első részben átfogó képet adok az övezetről, a második az utcáit mutatja be, sok fotóval: éppen ez utóbbi miatt szedtem inkább szét a posztot. A település lakóövezeteit bemutató szerkesztési alapelvek, valamint az adott terület infrastruktúrájának jellemzői állandóak:

  • az elemzés: szubjektív
  • a hivatalos változat övezeti-felosztása nem azonos az én megközelítésemmel
  • az ingatlanvadászok lehetséges szempontjait is megpróbálom figyelembe venni
  • az egész falu, így ez a terület is 100 %-ig összközművesített
  • Amennyiben van egyáltalán, úgy a környezetükben található kereskedelmi/gazdasági/szolgáltató/védett stb. településrészeket csak akkor említem meg hosszabban, amennyiben azok érdemleges pozitív/negatív hatással bírnak a vizsgált lakóövezetre.
  • És nem, ezúttal sem fogok ingyenreklámot csinálni az adott területen fellelhető gazdasági vállalkozásoknak, ha vannak ilyenek, hiába indignálódna bárki emiatt.

Tovább

A svábok könnye

A nagykovácsi temető sváb sírkertje, avagy egy megszakított történet kövekbe vésett emléke

Nagykovácsi napsütése rosszkedvünk telét tündöklő tavasszá változtatta át...mondá az irodalom örök zsenije, falusi szabadfordításban.

Mert állítólag tél van. Hónak, fagynak, jégnek kéne lennie, de ehelyett -amikor e sorokat írom- itt a tavasz. Példa lenne még a világból ezer, és aki nem látja ebben a folyamatban a földi klíma tragikus változását, az minimum egy laposföld-hívő, vérostoba seggfej. Itt az alkalom, hogy helyrebillentsem az egyensúlyt, és legalább virtuális értelemben adózzak egy kicsit a téli-télvégi mélabúnak, ha már nem érezhető belőle semmi. Depresszióra hajlamos, vagy nehéz élethelyzetben lévő emberek azonban ne olvassák a posztot tovább. Ez a blogposzt jellegénél fogva nem vidám, viszont az élet szép, tele van dobostortával és daloló madarakkal, hamarosan lesz a zöldnek millió árnyalata és lélekemelő kertészkedés, üde levegő, gyereknevetés meg kutyafutkosás a virágokkal teli mezőn, csobbanás a vízben és utazás, és inkább ezekre az élettel és vidámsággal teli pillanatokra gondoljon az, akit könnyen legyűr "rosszkedvünk tele", minthogy velem tartson a Nagykovácsi köztemető sváb sírkertjébe.

A sváb sírkert, (és csekély részben magyar sírkert) a helyi történelem, és azon belül a helyi építéstörténet egy  különleges darabja: sírköveinek egyedisége és kialakítása által része Nagykovácsi épített örökségnek is. Esztétikai, lelki, fizikai, szellemi mementó, egy gondolkodásmód lenyomata. Olyan emberek itthagyott kéznyoma, -de nem az egyetlen kéznyoma- akik javarészben örökre eltűntek innen: utódaik sem járnak vissza ide, vagy a vérvonaluk is megszakadt talán.

Erről a sírkertről lesz szó.

Tovább

Konok ikon

Tétényi Éva volt Horgas Péter vendége. Őszinte beszélgetés egy esztergomi vesszőfutásról és arról, hogy hogyan lehet túlélni, ha a NER lesújt rád és keresztbe fekszik az úton, avagy egy est, ahol megtudhattuk, hogy mit tekint a fidesz politikának.

Mottó 1.: "Csak növeli, ki elfödi a bajt." (Illyés Gyula)

Mottó 2. : "Évikeee, fogadjál szót a fidesznek!" (egy igazán európai, szabad, független, polgári eszményben nevelkedett ember, egy szabadságharcos nép gyermekének szavai)

Tegnap este, Tétényi Éva, egykori esztergomi polgármester volt Horgas Péter pódiumvendége. A Péterek ideje, és a 2019-es önkormányzati választási kampány nyitánya után, egy nem a Főnix Mozgalom égisze alá tartozó, talán még a függetlenek között is független civilt hívott meg a házigazda.

Lelövöm a poént: ezt mindenkinek hallania és látnia kellett volna. Megpróbálom visszaadni ezt az estét azoknak, akik lemaradtak róla. Szubjektív beszámoló következik.

Tovább

Nagykovácsi arcok

Arcok a jelenből és a múltból, valósak és valóságon túliak, ismerősök és ismeretlenek, kőből, fából, műanyagból, agyagból, szalmából, hóból, fantáziából

A falut járva, arcok néznek vissza rád, arcokba nézel.

Az emberi arcokban fürkésző szemek követik a mozgásodat, szelíd őz vet rád lusta pillantást, elmerülsz a kutyák tekintetében, nyomtatott plakátarcok néznek vissza rád a papírról, domborművekbe, szobrokba, díszfigurákba mintázott fejek mellett haladsz el.

Ez a válogatás egy kis csokor azokból az arcokból, akikkel összeakadtam. Természetesen megtalálható néhány, amelyek híres és emblematikus arcai Nagykovácsinak, így mindenképpen helyük van a csapatban, de nem törekedtem teljességre: más témák kapcsán bővülni fog még a lista. Van néhány, amelyek új blogposztok részeként is visszatérnek majd később, de ezeket nem jelzem most külön.

Tovább

Főnix a Sziklán

Nagykovácsi sziklái, avagy a Péterek ideje: Horgas, Márki-Zay, Bod, valamint a közvéleményfújtatás, melyekből megtudhatjuk, hogyan startolt el a 2019-es önkormányzati választási kampány Nagykovácsiban

Mottó : Ha vezetőnek tartod magad, de senki nem követ, akkor egyszerűen csak elmentél sétálni. (John C. Maxwell, amerikai üzletember)

2019-ben két ízben is ikszelhet a magyar: az európai parlamenti választásokon tavasszal, és az önkormányzati választásokon ősszel. Ez utóbbiról, és ennek Nagykovácsi vonatkozásairól lesz szó a posztban.

Figyelmeztetés: a blogposztban közcélú trágárság és a nyugalmat megzavaró szavak, nevek, rövidítések találhatóak, (pl. politikus, MDF) ezért gyenge idegzetű honfitársaimnak nem javasolható.

Tovább