Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

A Virágos-park

Zöld oldal 8. - Nagykovácsi kertek, parkok — Magyarország legkisebb és legszerényebb parkja, avagy egy virágültetési gerillaakció krónikája

2016. augusztus 01. - zord íjász

A 2010 és 2014 működő nagykovacsi.net Civil Közösségi hírportál Fórumán indítottam egy topikot, amely Nagykovácsi zöld környezetével foglalkozott: ez a poszt a blog hasonló tematikájú sorozatának nyolcadik darabja. A Békás-tó revitalizációjának terve és lehetőségei (1.,  2. ) illetve a Kósa Géza előadásáról készült beszámoló  után (1., 2., 3., 4., 5.) ezúttal egy apró, zöld sziget kerül bemutatásra.

Mert, aki nem teljesen hülye, az pontosan tudja, hogy a klímaváltozás megeszi a világot, de ha a végzet elkerülhetetlen is, mi, itt, Nagykovácsiban, tucatnyian, a végsőkig, akkor is ha teljesen értelmetlen: harcolunk.

Gerillaként, ha kell.

img_0957.jpgGerillák mackónadrágban, ásóval és gereblyével

2011. tavaszán, a Virágos sétány és a Muskátli utca sarkán, egy virágültetési gerillaakció keretében, egy elhanyagolt, csatornafedél körüli kis közterületet kitakarítottak a környék lakói. Az így kigyomlált földdarabon frissen vásárolt növényadományokból illetve a Bázis Ifjúsági Alapítvány gondozásába került maradék virágkészletből, egy virágos szigetet alakítottak ki.

A kert közepébe kis fatáblát szúrtak, rajta ezzel a felirattal: “Virágozzék Nagykovácsi! Kövesd a példát, ültess te is közterületre! “

A virágos szigetet – négy négyzetméter – az elmúlt években rendszeresen kitakarították, újraültették, karbantartották, immár nem csak egynyári virágokkal, hanem évelőkkel is bővítették.

Sokatmondó tény, hogy a csatornatisztító munkások sem tiporták le még soha a kert virágait és megköszönték, amiért a lakók tisztán tartják a csatornafedelet s környékét.

Röviddel ezután, a kezdeményezés folyományaként, 2012 márciusában, ezzel a virágos szigettel szemben, egy másik, hosszú évtizedek óta rendkívül elhanyagolt, sittel borított önkormányzati területen is ásót ragadtak. Három ember sétált le a virágos utcákból, talicskákkal, kerti szerszámokkal és tartozék gyerekekkel a területre, és egyszerű kertépítészeti eszközökkel megvalósított, apró pihenőparkot hoztak létre, szigorúan gerillaakciós alapon, semmiféle engedéllyel nem rendelkezve e tevékenységhez. A zsebkendőnyi park helyszíne egy hosszú évtizedek óta rendkívül elhanyagolt önkormányzati terület, amelynek feltöltése javarészben a Virágos sétány leaszfaltozása és teljes kiépítése során kitermelt föld, illetve visszamaradt építési sitt illegális bedózerolásaként jött létre. De ha elég mélyre ásol valószínűleg még mongol és német katonát is találsz a százkilós betontömbök között.

Ezen a néhány négyzetméteres földterületen az egyik kezdeményező lakosnak a beton virágládáit hasznosították újra. Elhelyezték őket a sarkokban, és először egy, aztán később egy újabb, fatörzsekre szegezett deszkákból készített ülőalkalmatosságot raktak közéjük. Maradék gyepkövekből kis utat építettek ki, lekaszálták a füvet, elpucolták a szemetet, és a geotextíliára fehér díszkavicsot simítottak, kb. 8 cm vastagságban.

Nem feledkeznék meg arról, hogy a szétterített díszkavicsot a nagykovácsi politikai közélet egyik, akkor még igen aktív, ma is nagy ismertségnek és népszerűségnek örvendő helyi közszereplőjétől kapták, stikában, támogatásként ehhez az önkényeskedő, iszonyú bűncselekményhez.

E két zöld szigetet, elnevezték Virágos-parknak.

Nem egészen egy órával azután, hogy a Virágos-parkot kialakították, az akkor még semmiféle virággal nem díszített parkba leült egy ifjú pár, és órákon át itt beszélgetett. Az azóta eltelt három évben ez a kis park a célirányosan erre közlekedő vagy erre tévedő sétálgatók, kirándulók, kutyasétáltatók, lovasok, sportolók, nyugdíjasok, kismamák, iskolások, babakocsisok, közelben dolgozó útépítő munkások – valamint alkoholisták, vandálok, rongálók, virágtolvajok, szemetelők, előemberek – kedvelt célterületévé vált, ahol randevúkat, biciklidefekt javításokat, rögtönzött politikai vitafórumokat, útátadási bulikat, spontán és rendszeresített ivászatokat, uzsonnákat, cigiszüneteket és pelenkacseréket egyaránt le lehet bonyolítani. A teremtő közösség tagjai számtalan dicsérő-elismerő szót és egyéb megerősítő visszajelzést kaptak és kapnak folyamatosan az erre járóktól a park kialakításáért. Az elmúlt években a közelben terebélyesedő gyertyánt, egy fiatal kőrist és egy szép diófát megszabadítottak a folyondároktól: ezek erőre kaptak. A jégvihar idején, 10 köbméternyi zöldhulladékot/szemetet gyűjtöttek innen össze.

Jelenleg 22 pompás pálmaliliom, négy rózsabokor, három japán gyöngyvessző, egy nyári orgona, egy varjúháj, egy kecskerágó, díszfüvek, kövirózsák, különböző sziklakertiek, két nyúlfül-csoport, és az elmaradhatatlan egynyáriak alkotják a park növényzetét, szabadföldiek és virágládában lévők, különböző méretűek, vegyesen. Az ötletgazdák megalakították, a Budapest Környéki Törvényszéken hivatalosan is bejegyeztették a Nagykovácsi Virágos Park Egyesületet, és kérelmet nyújtottak be a Nagykovácsi Önkormányzathoz egy pihenőpark kialakításához a helyszínen, amelyről azóta jóváhagyó határozat született. (2016/67)  Friss hír, hogy az elmúlt héten az önkormányzat letakarította az illegálisan idehordott sitt jelentős részét, illetve az azzal összenőtt bozótot – magáról az eseményről sajnos nincs fotódokumentációm, csak a végeredményről. Hamarosan új padok, ülőkék kihelyezésére, és újabb fák, cserjék ültetésére is sor kerül.

Virágozzék Nagykovácsi, ha tud, ha hagyják, ha akar,

és amíg lesz ember, aki virágoztatja. 

A Virágos-park fotókrónikája

1.

Ez a tábla a Bázis Ifjúsági Alapítvány egyik virágültetési gerillaakciójában, a Templom téren, a hősi halottak emlékművénél bukkant fel első ízben, a fotó is ekkor készült. Az azóta eltelt 5 évben kopottabb, de romantikusabb jelleget öltött.

2.

Ez az kis földdarab lett az újabb virágültetési gerillaakció helyszíne, 2011-ben.

3.

A szerény kezdetek.

4.

5.

Árvácskák, elárvultan, néhány mézvirággal.

6.

Azért ez már bíztatóbb képet mutat. 2011. június.

7.

Erről a hosszú, keskeny csíkról, azóta lemondtak a virágültetők, de most az egyik, faluszerte ismert és kedvelt szomszéd, sokkal strapabíróbb növényekkel, egy részét ismét beültette, és csak a NATÜ fűkaszálóit kell figyelmeztetni, hogy ne nyírják le azt, amit elsőre gyomnak vélnek.

8.

9.

10.

11.

Ez mindig nehéz pillanat. Lelombozó állapotok tél után: kőkemény kutyaszar, rongálások, sózás, taposás. fagykár, a hókotrók által behordott kövek és szemét. 2012. március.

12.

Javult a helyzet. 2012. március 28. A kis sziget gyomlálás, takarítás, trágyázás, átültetések után.

13.

14.

A szemközti oldal, 2011. júliusban. A fóliával letakart kupac: díszkavics. Illegális hivatalos támogatás az illegális tevékenységek illegális előkészületeként. Az önkormányzat egy frissen kihelyezett táblával próbálkozik a szemetelők lelkivilágára hatni. Mindezt egy kb. 600 köbméteres, javarészben illegális sitt- és földfeltöltésen.

15.

2012. március 24. A Virágos-park átlopakodik a túloldalra. A munka kezdete. Geotextília, díszkavics terítés, beton virágtartók, egy pad.

16.

17.

18.

Másnap. A virágtartók immár virágokkal beültetve.

19.

20.

2012. május. A Virágos-park és környezete.

21.

Élet. 2012. május.

22.

23.

24.

25.

26.

A park két oldala között, felújított, frissen murvázott út. (Külön poszt lesz.) 2012. május.

27.

Az út másik oldalán.

28.

29.

30.

Most mondd azt, hogy nem gyönyörű. 2012. június.

31.

32.

2013. április.

33.

Egy hónappal később.

34.

Az ősz színei egy új fényképezőgéppel, négy hónappal később. 2013. szeptember.

35.

36.

37.

38.

2013. október.

39.

2014. március.

40.

2014. április. Elgazosodva.

41.

Gyomlálás.

42.

Kigyomlálva, elgereblyézve, átalakítva, megújulva. A közvetlen haszon? A jól végzett munka örömén és azon kívül, hogy megszépült a környezet? Az összes arra járó dicséretét és elismerését te zsebeled be.

43.

44.

Virágültetés és gyerekbanzáj. Fordítva. Gyerekbanzáj és virágültetés. 2015. március.

45.

2015. május.

46.

Újrarendezés. 2015. május.

47.

2016. július 12. 07 óra 41 perc. Stirlitz nagy levegőt vesz, majd kifújja.

48.

2016. július 12. 09 óra 31 perc. Stirlitz elégedett.

49.

50.

51.

52.
2018. június 20.

53.

 

 A teljes fotókrónika, 2019 szeptemberéig (!),  ide kattintva.

Ez volt a Virágos-park történetének rövid, átfogó, pozitív hangvételű és politikailag korrekt beszámolója. Legközelebb bemutatom a park történetének hosszabb, részletes, epizódszerűen kinagyított, negatív hangvételű és szókimondóan őszinte változatát, amelyben a fényesre polírozott Nagykovácsi, e kis zöld szigeten keresztül megmutatja a másik, sokat takargatott és kiábrándítóbb arcát.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr658902264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása