Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Tiszán innen, Tiszán túl

A Nagy Nagykovácsi Névháború 7. – Visszavágó. Nagykovácsiban most Ady Endre volt a Soros, avagy Az önkormányzati pitiánerség anatómiája.

2021. május 21. - zord íjász

1.img_7641.jpg

Egy revans helyszíne.  A 63-as busz Ady Endre utcai megállója, Budapest/Hűvösvölgy felé, a Wattay-Teleki-Tisza kastély előtt, 2020. november 24.-én. zord indafoto

Itt élek, ennélfogva minden, ami ennek a falunak a fizikai, természeti, szellemi, társadalmi, politikai környezetével kapcsolatos, az érint engem. Öröm, bánat, változás: nekem közöm van hozzá, amíg a lakcímem ide köt. A Nagy Nagykovácsi Névháború általános hátterét bemutató első poszt óta ígérgetem ezt a fejezetet: valójában ez volt az, amiért a sorozatot előrébb hoztam.

végre eljött a napja, hogy teljesítsem is az ígértemet.

Ez a poszt 2020. november vége óta teljesen készen várakozott a fiókban, most csak apró betoldásokkal aktualizáltam. De mindennek rendelt ideje van a Biblia szerint.

Hosszú ideig tartott, míg eljutottam ide. Ízekre fogom szedni ezt a vicces, látszólag hétköznapi, ám a covid 29.000 halálos áldozatához, vagy a mindennapjaink társadalmi-politikai zord időihez képest valóban jelentéktelen beadványt, pontosabban az erre válaszként adott röhejes önkormányzati döntést. A poszt terjedelme megtévesztő lehet: sok fotóval/képpel illusztráltam, ezért hosszúnak tűnik...de azt azért sem mondom, hogy nagyon rövid, mert a téma mulattat, és az ilyet is szeretem kiírni magamból, nem csak a nehéz terheket.

Merüljünk el a Franz Kafka fantáziáját is megszégyenítő helyi kultúrharc alternatív világában.

2.3.

Külcsín: ilyen volt, ilyen lett. Ugyanaz, ugyanott: az Ady Endre utcai buszmegálló, a Wattay-Teleki-Tisza kastély felőli oldalon, 2011. szeptemberében, illetve 2020. novemberében. zord indafoto

Mottó 1.: "A közterületek– utcák, terek, parkok, hidak...és csatolt részeik–  elnevezése: politika...A politika: kultúrák harca. A kultúrák harca: politika. Egyik a másik nélkül nem létezik...A névadás minden ilyen esetben egy politikai aktus. A politika pedig közügy. Közügyekkel foglalkozni pedig nem a kevesek kiváltsága, nem a hivatásos közszolgák és köztisztviselők privilégiuma, és nem a kiválasztott civilek számára nyújtott kegy, és nem hobby, hanem erkölcsi és morális kötelessége minden szabad, autonóm, gondolkodni képes polgárnak...Ahol, ha 100 évvel később egy nyomorult falusi buszmegálló a kultúrharc és a közéleti tanulságok helyszíne, akkor az lesz a helyszín. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk...egy magyar faluban csak ilyen van, csak ilyen jut, ezzel kell beérnem. De én így szeretem. Vagy nem szeretem. Mikor, hogy." ( A Nagy Nagykovácsi Névháború)

Mottó 2.: "...A Westend picikét nagyobb, mint a Linum Udvar, és mégis odatalálnak a sofőrök a kapukhoz/behajtóhoz/áruszállító platformokhoz. És nem a Westendről nevezték el a Nyugati-pályaudvart, hanem fordítva. Demján a Nyugati-pályaudvarhoz passzoló nevet választott a plázának. És Demján sem kérte, hogy a Váci út 1-3-at nevezzék át Westend útnak, pedig az osztrák Shopping City Süd után az a régió második legnagyobb területű bevásárlóközpontja. A nyíregyházi Tropicarium sem a Tropicarium utcában fekszik. A hűvösvölgyi Stop-Shop tulajdonosa sem kérte, hogy nevezzék át a kedvéért a Hűvösvölgyi utat Stopshop útnak, aztán mégis odatalálnak az autók. A Ganz gyár is a Lövőház utcában volt, de vajon, hogy találtak oda a sofőrök a GPS korszak előtt? Az Eiffel Tér Irodaház is a Teréz Krt. 55-57-ben van, de arról sem hallottam, hogy a rendőrök a mellékutcákban bukkantak volna rá a sofőrök csontvázára, ahogy az autójukban ülve szorongatják még mindig a kormányt, mert nem leltek rá az Eiffel térre, az irodaházat keresve..." ( Füves ciki )

Mottó 3.: "...Mert sokan vannak, akik két Adyt szeretnének látni, és különválasztani: van a politikus (újságíró, publicista, közéleti) Ady Endre, illetve a költő Ady Endre. A költő Ady Endre bejöhet a házba, de a politizáló Ady Endrének a küszöbön a helye, odakint, a farkasordító hidegben. A bajok általában akkor kezdődnek, ha pl. egy politizáló, emberi és társadalmi kérdéseket feszegető, nota bene! személyeskedve és sértően politizáló Ady vers kerül terítékre: ilyenkor könnyen lefagyhat a rendszer a melldöngető hazafiság híveinél. Ha még Tisza István hívei is, akkor duplán..." ( Új időknek régi dalaival

Mottó: 4.: "A kultúra: harci terep." (a Mester)

Mottó 5.: "Arra a pofonra, ami ma csattan el, talán 100 évvel később jön a válaszcsapás" (részlet Raffay Ernő egyik előadásából)

Mottó 6. : "Ne vigyorogj Iljics, nem tart ez örökké, a 150 év alatt se lettünk törökké!" (felirat a Kádár-rezsimben, a Dózsa György úti Lenin szobor talapzatán)

1. A beadványbeadvany-ady-tisza_kastely.jpg

2020. szeptember 23.án ez a fenti levél érkezett a Nagykovácsi Önkormányzathoz, amelyben egy a nagykovácsi közéletből hosszú évek óta jól ismert, helyi civil egyesületet képviselő polgár, ki az egyesület elnöke is egyben, azzal a kérelemmel fordult a képviselő-testülethez, hogy a Tisza-kastély előtti buszmegállók nevét az Ady Endre utca helyett inkább a kastély (ismert és közkeletű használatban lévő) névadójáról, Tisza Istvánról nevezzék el, Tisza kastély buszmegállónak. A levél, ahogy látható, külön hangsúlyozza, hogy az Ady Endre utca neve változatlanul maradhat – megkönnyeztem ezt a nagylelkűséget –, annak módosítását nem kérik, ahogyan szerintük az is felesleges, hogy a Wattay, illetve a Teleki család neve is szerepeljen a módosításban, mert az már zavaró lehet, és aki akarja, majd utánanéz a kastély történetének. Mindez a módosítás egyszerű, ingyenes, a falunak pénzébe nem kerül.

Aha.

Vitán felül áll: ha az önkormányzat hivatalos facebook oldalán a büszkeség hangjának íly magas szopránján jelentik be egy buszmegálló nevének megváltozását, akkor okkal, joggal indulhat ki bárki abból a tényből, hogy ez az átnevezési aktus az önkormányzat képviselői számára is egy fontos, jelentőségteljes, esetleg régi adósságot törlesztő, és a falu életében igazán kiemelésre, külön említésre méltó, meghatározó jelentőségű, komoly változást eredményező tettnek minősül. Valaminek, ami jóval több annál, mint amit e szerény módosítás önmagában jelezne. Valami, ami könnyeket csal a politikai kiscserkészek szemébe. Valami, ami szimbolikus és magasztos, amitől meleg szívvel dobálják a lájkokat, és ami mellett nem szabad könnyedén elsétálni.

Ne is sétáljunk hát el mellette, tisztelt olvasó. 

Jómagam, eleinte el sem hittem. Kétszer, háromszor elolvastam az átnevezést kérő beadványt, aztán a jóváhagyó határozatot is. Először nevettem, aztán a fejemet csóváltam, de akkor is nevettem. Mindig körbe fordul a történelem kereke, mindig ugyanazokat a köröket futjuk. Minden a régi, hiába új a garnírung. 

Mivel a bent lévő 9 képviselőből (polgármester + 8 képviselő, kikből kettő alpolgármester) én hatra szavaztam is 2019-ben, így egyértelmű, hogy csak önmagamat okolhatom a kialakult helyzetért. Minden szavazópolgárnak abszolút értékű a szavazata, így minden egyes szavazó joggal mondhatja el az adott győztes(ek)ről, hogy ő juttatta be őket oda, neki köszönhetően ülnek ott. Ez a hat ember nekem köszönhetően ül ott. Majd a ciklus végén lehet a maga teljességében megítélni a tevékenységüket. Én a kép egészét nézem majd, mindent mérlegre téve, a jót és a rosszat is. E döntésük, ami ezt a posztot indukálta, nálam egyértelműen a mérleg negatív serpenyőjébe kerül, mert ez a döntésük a politikai pitiánerség klasszikus példája.

Tudom. Kit érdekel.

Engem.

4.

A főváros felé: az Ady Endre utcai buszmegálló 2018-ban...

5.

...és 2020-ban. A buszmegálló új arca sem régi keletű tehát, de ami jár az mindig jár: ez az örömteli változás kifejezetten Kiszelné Mohos Katalin polgármester érdeme, aki hosszas tárgyalások után hozta össze, hogy a megállók végre elfogadható, szép, európai arcot öltsenek a falu területén. Ezek a szétrohadt, ocsmány, rozsdás, összefirkált, összeszart, összehugyozott vasbódék nagyon régről itt ragadt adósságként csúfították a falu arculatát, amit már évtizedekkel ezelőtt rendezni kellett volna, és végül ő lett, aki a megállók egy részét rendezte is. 

4.  A hely és a név

Ady Endre a Helytörténeti értesítőben. Volt az újságról szó.

A mai Adyliget – Budapest egyik elővárosa, kapuja – egykoron a Tisza István Kertváros nevet viselte. A családi házakból álló övezetet a Tisza család felparcellázott tölgyeséből alakították ki 1929-ben. 1939-ben a magyar királyi belügyminisztérium rendelkezésének értelmében Tisza István-ligetre (sőt: Tiszaistvánligetre) módosították a nevét, de ez az elnevezés se sokáig húzta. 1950-ben a kommunista államhatalom úgy gondolta, hogy a gróf egykori eszmei és emberi ellenfelének, az ideológiailag semmiféle módon nem beskatulyázható, de innentől szinte szélsőbalra tolt költőnek, Ady Endrének a nevének a felhasználásával fricskázza meg a Tiszák-Horthyk-Szálasik letűnt világát. A költő/publicista valódi eszmeiségét, és életének, életvitelének egyéb aspektusait természetesen szóba sem hozták, elhallgatták. Az ízig-vérig városlakó Ady a Hűvösvölgyig ugyan eljutott a szanatóriumi kezelése miatt, de annál tovább nem túl valószínű: rossz egészségi állapota miatt sem mozdult ki, gyalogolni/sétálni eleve gyűlölt, életében pedig Nagykovácsi és környéke a Tiszák birtoka volt...nem nagyon jártak össze bulizni ők ketten. De ennyi is elegendő volt. A kommunista kulturkampf jegyében meghozott döntés jól illeszkedett a rezsim törekvéseihez, Ady budai elvtárs-polgár státuszt nyert, és lenyomta a dzsentri grófot a saját terepén. Így lett a rendszerszintű kultúrharc során a ma is ismert névvel felruházva az kertváros, amit ezzel párhuzamosan Budapesthez/a II. kerülethez is csatoltak.

Idővel persze teljesen lekopott a Rákosi-féle politikai-kultúrmaszlag a településrészről, és megmaradt belőle Ady, az ember, a költő, akinek az önsanyargatott teste békét lelt a gondoskodó kezek között, a zöld, tiszta környezetben, és kicsit kisimultak a megtépázott idegei a városszéli vidék csendje által, így Ady a budai helytörténet részévé avanzsált, szobrot kapott, és már senki sem akart névrevíziót. Sőt. 

A Nagykovácsit Budapesttel összekötő 63-as jelzésű, a közösségi közlekedés céljául szolgáló BKK viszonylatának 17 megállója van. Remélem sikerült szakszerűen fogalmaznom. 

A 17 megállóból (Nagykovácsiból indulva Budapest/Hűvösvölgy felé) három megálló Ady Endre nevéhez köthető. Sorrendben:

  • Ady Endre utca (ez a megálló a poszt témája)
  • Adyliget
  • Ady lépcső (Budapestről Nagykovácsi felé nincs ilyen megálló, mert az egy nehéz emelkedő közepén lenne, szűk helyen)

A budapesti Hűvösvölgy végállomástól érkezve a tizenharmadik, míg a nagykovácsi Templom tér végállomástól nézve a harmadik az Ady Endre utcai megálló. Az Ady Endre utca a Nádas-kert lakóövezet első utcája a főváros felől nézve. A számmisztika rejtett titkait kedvelőinek ez egy mesés csemege: a két számot ravaszul összeillesztve a Tanácsköztársaság véres 133 napját kapjuk meg, amelyhez gróf Tisza István meggyilkolása is áköthető.

ady_endre_utca_wtt_kossuth_lajos_utca.jpgNagykovácsi. Az Ady Endre utca két buszmegállója

Az Ady Endre utcai két buszmegálló nem egymással szemben, hanem egymástól sokkal távolabb, egymáshoz képest eltolva helyezkedik el a Kossuth Lajos utcán (a térképen pirossal bekarikázva), a falu és egyben az Ófalu főutcáján. A Templom tér felőli megálló – ahogy a fotókon látható – a felújított Wattay-Teleki-Tisza kastély főbejáratától kicsit odébb áll: de ez jóval közelebb helyezkedik el az Ady Endre becsatlakozásához, mint a Budapest felőli megálló. A két megálló egymástól való távolsága: jelentős.

A kastély a közbeszédben Tisza-kastélyként fut, mert története a miniszterelnök nevével forrt össze a leginkább.

A főközlekedési útnak számító Ady Endre utca, valamint a kastély autós bejárata/kihajtója, és a forgalmas Kossuth Lajos utca triászának csomópontja egy rendkívül érzékeny és veszélyes forgalmi környezetet alkot, amely már minimum 20 éve kiált egy körforgalomért...eredménytelenül. Még egy zebra sincs a gyalogosoknak a buszmegállónál: aki itt átkel, az számíthat arra a bizonyos 30, de mostanra inkább 40% söpredékre, aki veszélyeztetni fogja az életét. (lásd a 11. pontot, ezen a linken)

(frissítés: na, mire felraktam ezt, jött a valódi örömhír egy okos javaslatról. A képviselő-asszony kikémlelte a fiókban várakozó posztot, más oka nem lehet. De még ezt is túlszárnyalja az, ha megvalósul a kastélypark fejlesztése: ebben az esetben ugyanis itt megvalósul az, amiről már oly rég szó van, és minimum egy körforgalommal teljesen fel kell számolni a jelenlegi utcaképet. A tervezett parkolókkal, a kastély kiszélesített új behajtójával gyökeresen megváltozik minden)

A helyszínnek van tehát egy sajátos, szimbolikus poénja: az ahogy az Ady Endre utca farkasszemet néz a WTT kastéllyal. Ady és Tisza, mint annyiszor és annyi féle módon, Nagykovácsiban is összekerültek, és egyetlen közös fizikai téren és forgalmi helyzeten osztoznak. Szándékos véletlen ez is természetesen, de már nem Rákosista-kommunista, csak amolyan legvidámabb barakkhoz illő, Kádár-szocialista, az 1960/70-as évekhez illő fricska.

Jól volt ez így, hosszú, nagyon hosszú évtizedeken át. Ady és Tisza békében és békésen megfértek egymás mellett, már elmúltak felettük a zord idők.

Aztán visszatértek, ahogy előbb vagy utóbb, mindig.

Ezúttal, értük, 2020-ban. Mert nem nyugodhat ebben az országban se élő, se holt, a háború minden szinten örök, és nálunk a kultúrharc is a végítélet eljöveteléig tart, és azon túl is.

6.7.8.9.10.

6-10. Képek 2011.-ből: a kastély kihajtója, a Kossuth Lajos utca és az Ady Endre utca becsatlakozásának triásza. A kastélynak és a bejárónak már új arca van, de a forgalmi helyzet a régi: veszélyes, túlhaladott, nem gyalogos barát, nem közlekedés barát.

11.12.13.

11.-13. Új világ. Így néz ki ma a felújított kastély bejárója.

 5.

14.

Jobb felől látható az Ady Endre utca becsatlakozása. Egyenesen felfelé a Kossuth Lajos utca, Nagykovácsi főutcája. Balra, a fák mögött a felújított Wattay-Teleki-Tisza kastély. Fentebb a kastély előtti buszmegálló. zord indafoto

15.

15. A foto a Nádas-kert első utcáját, tehát a főközlekedési/gyűjtőútként funkcionáló Ady Endre utca torkolatát ábrázolja, a Kossuth Lajos utca/a kastély felől nézve. Két nagy forgalmú út találkozása ez. zord indafoto

 

6. A kerék

16.

 zord indafoto

Logikus-e, önmagában nézve, hogy a Tisza kastély előtti buszmegállók a Tisza kastély nevét viseljék? Első olvasatban teljesen logikus...lehetne. De, ahogy majd látható lesz, Nagykovácsiban egyáltalán nem az. Az országház 450-szer nagyobb, mint a Wattay-Teleki-Tisza-kastély és Kossuth téren van, és. pl. metró megállója is Kossuth nevét viseli: millió és egy példa szolgál arra, hogy egy adott intézmény/műemlék/híres épület/építmény nevének köze sincs az utca/tér nevéhez, – tehát pl. egy konkrét tömegközlekedési jármű megállójának nevéhez sem – ahol áll, mert nem kell semmiféle összefüggésnek lennie a kettő között. Se törvény, se szabály, se rendelet nem szól ilyen kötelezettségről, még ajánlás címen se. Ahogy azzal sem volt semmi hiba, hogy a kastély előtti buszmegállók évtizedeken át az Ady Endre utca nevét hordozták. 

Ráadásul egy kicsit elgondolkozva a javaslat kapcsán, második olvasatban még annyira sem tűnik logikusnak, mint amennyire első olvasatban nem volt az. Be fogom bizonyítani, hogy miért nem, és sorra veszem az indokokat a következőkben. Van ennek a történetnek egy szubjektív része – ez értelemszerűen csak a személyes véleményem– és van egy objektív valósága...és lenne/lett volna egy jó megoldása is, ha már átnevezni muszáj, mert mondjuk a Nagy Testvér figyelő tekintette kikényszerítette.

7.  No pasaran!

  • Ennek a falunak van egy Tisza Istvánról (is) elnevezett kastélya.
  • Van egy Tisza Istvánról elnevezett tere, 2006 óta...és nem meglepő módon ebben a történetben is főszereplő lett a kérelmező (ez tehát a Templom tér mai, hivatalos neve, de nálam a tér mindig Templom tér volt, és így is marad a megnevezésben, mert 150 év alatt se, tudod).
  • Van a Templom téren egy,  az I. és a II. világháborúban elhunyt helyi katonáknak emelt hősi emlékmű, amelyen kiemelten szerepel a gyilkosság áldozatául esett miniszterelnök neve is. 
  • És most lesz egy, a kastélyához köthetően, egy Tisza Istvánról elnevezett buszmegállója. (tényszerűen ugye ez kettő darab megálló, ezt azért fontos megjegyezni, mert a BKK járatainál egyáltalán nem szimmetrikus minden esetben a megállók elnevezése a troli/buszjáratoknál. Ez függ az útvonaltól, a megállók elhelyezkedésétől. Nálunk ilyen probléma nincs: mindkét megálló azonos útszakaszon van, de egymástól elég messze, erre még visszatérek.)

Mekkora diadal és fontos előrelépés! Míly fénylő bokréta a Permanens Nemzeti Szabadságharc megszaggatott attiláján!

Egy Igazi Buszmegállója is lesz Tisza Istvánnak! 

Végre! Kellett, mint egy falat kenyér!

2:2! Kiegyenlített az Illiberális-Nemzeti-Hazafias Oldal! Immár két buszmegállóhoz köthető Tisza István neve is! Már csak az Ady lépcső buszmegálló és az Adyliget megálló nevét kell lecserélni Tisza István nevére a 63-as vonalán a teljes győzelemhez, és akkor újra kiszabadul a Magyar Haza a nemzetietlen-szabadkőműves-internacionalista vészkorszak fájó és tragikus emléke alól! Nem csüggedünk!

Nyilván akad –az ország napi hírfolyamát látva ezen nem csodálkozok –, aki remegő ajkakkal figyelte nap nap után a faluban, és arculcsapásként élte meg, hogy a Wattay-Teleki-Tisza kastéllyal szemben éppen Ady Endrének (nem a költőnek, mert azzal nagyon vigyázni kell, hanem a publicistának, a Nyugatos újságírónak, a politizáló embernek!) a neve virít egy ilyen kiemelkedő jelentőségű közterületi acélcsövön. Ez valószínűleg tűrhetetlen provokáció volt egyeseknek...főleg 2010 óta. Három kétharmaddal az ember könnyen viccel.

Persze ha az Ady Endre utcát Sziamiaú utcának nevezték volna az elmúlt 30 évben, szerintem akkor is rábólintott volna az önkormányzat erre a kérelemre, de adott némi plusz löketet, örömteli bukét, melldöngető kaján elégedettséget ennek a névváltoztatásnak a helyi kultúrharc. Nálunk nincs se MTA, se Corvinus, se SZFE, se CEU, se semmiféle egyetemi modellváltásra mód (ezt imádom: m o d e l l v á l t á s), se beszántásra alkalmas helyi, ellenzéki/független sajtóorgánum, se Turul-szobor, mint a XII. kerületben...így jóval szűkebb az eszköztár a kultúrharcban. Az értékrend kifejezésre juttatására más módot kell találni, és ilyenkor le kell hajolni az apróért is.

Nálunk buszmegálló átnevezés van. Kis falu, kis pénz, kis foci.

8. A valóság

Akkor nézzük közelről. A kérelmező motivációját egyértelműen magyarázza annak az egyesületnek a neve, amit képvisel, de engem ez ebből a szempontból kevéssé foglalkoztat. Az önkormányzat reakciója az, ami érdekel. Ebben a határozatban ugyanis nem az volt a lényeg elsősorban, hogy mi legyen, hanem, hogy mi ne legyen. Tisza jöjjön, Ady menjen. Ady Endre ne legyen. A kastély csak a tejszínhab, sőt, maga a habverés. Ahogy mondtam: simán bizonyítani fogom.

1.

Az ember 100-szor, 1000-szer is nyújtson be egy adott kérelmet, levelezzen, tüntessen, üsse a vasat, írjon alá tiltakozó vagy támogató petíciókat, ha úgy érzi, hogy ez szükséges. Bárkinek, bármikor, bárhol joga van ehhez az országban civilként...most még. Ez esetleg majd változhat. A Cinke, a Civilek Nagykovácsiért Egyesület például öt éven át szorongatta az önkormányzat f...fagolyóit a Nagy Üzlet miatt, és végül politikai ellenfélként is odatette magát a választásokon, okozva némi heveny riadalmat és zavart a jól bejáratott rendszerben. A cserkészeknek a kastélyparkot érintő fejlesztése miatt feltámadt tiltakozás sem fog elmúlni nyomtalanul.

De vajon mi késztet valakit arra, hogy másodszor is beadvánnyal forduljon az önkormányzathoz ebben az ügyben(!) miután az először elutasították? Miért olyan elengedhetetlenül fontos ez? Azt a buszmegálló ősidők óta Ady Endre nevét viseli, és senki sem érezte úgy pl. a rendszerváltás óta sem, hogy ezen változtatni kéne. Miért üti a vasat valaki ennyire 2020-ban(!) azért, hogy egy Ady Endréről elnevezett buszmegállót átnevezzenek Tisza kastélyra? Mire ez a nagy buzgalom? Talán a kastély felújítása előtt még ciki lett volna, ha a gróf/a kastély nevét viseli a buszmegálló? A felújítás előtt még érdemtelen volt erre a dicsőségre ez a remek kis buszmegálló? 30 évig nem volt fontos a buszmegálló átnevezése? A kastély felújítása előtt még nem öntött el senkit a büszkeség, hogy a falunak van egy kastélya? 30 évig a kérelmező sem volt büszke rá? 

Volt, aki annyira büszke volt erre a romjaiban is a szépségét őrző, toldozott-foltozott, omladozó, beázó, néhol életveszélyes épületre, hogy a fejére vonta miatta a politikai istenek haragját. Ő volt Bencsik Mónika, Nagykovácsi polgármestere, aki 12 éven át volt a falu első embere. Konkrétan a kastély ügye robbantotta fel a nagypolitika lőporos hordóit körülötte. És neki 12 éven át, keresztény-konzervatív-jobboldali-nemzeti politikusként sem jutott eszébe, hogy az Ady Endre utcai buszmegálló nevével bármi gond lenne. Pedig ő is dobott egy komoly értékű érmét a Nagy Nagykovácsi Névháború kútjába: az ő idejében nevezték át a Templom teret Tisza István térré. (jön a poszt)

Kiszelné Mohos Katalin és képviselőtársai talán megirigyelték Bencsik Mónika babérjait ezen a fronton. De nekik a Templom tér átnevezésének megfelelő volumenű akció helyett, már csak egy buszmegálló jutott.

A célnak – az igazi célnak – azonban ez is megfelelt. 

2.

Én nem becsülöm le egyetlen civil/civil egyesületnek az elért eredményét sem, mert mindegyik tudja, hol van a léc, ami felett át akar ugrani. Van ahol magasan van a léc, van ahol alacsonyan, van ahol a béka segge alatt. 2018-ban pl. 61000 civil szervezet/egyesület/nonprofit társulás volt Magyarországon, és mindegyik kijelölte a maga szerepét, útját és lécmagasságát. Ez legyen az adott civil, és az adott egyesület dolga.

Amit nem egészen értek, – és ahhoz már az érintettségem okán közvetlenül közöm van – hogy a Nagykovácsi Önkormányzat képviselő-testülete miképpen fogja ezt a diadalt beadni a lakosságnak, anélkül, hogy kiröhögtetné magát...és így engem is, aki rájuk szavaztam. "Idei eredményeink egyike, hogy átneveztünk egy buszmegállót, és a korábbi Ady Endre utcai megálló immár Tisza Istvánról elnevezett kastély nevét viseli." – valahogy így képzelem el a győzelmi jelentést az éves beszámolóban. (És pontosan így is történt.) Irgalom. Vagy egyszerűen nyomtalanul eltüntetik a kedvelt statisztikáik számai között: a 2020-as évben 54378 határozatot hoztunk. Ebből az egyik lesz az átnevezés, s a többi néma csend. Ez szinte kínosabb megoldás, mert olyan szaga lett volna, mint az árulkodó nyomok eltüntetésének.

3.

A beadvány – utólagos állítás, mert a beadványból valahogy kimaradt a Tisza Istvánért való nagy lelkesedés közben – azzal a céllal született, hogy hogy az idelátogatók tudják, hogy a kastélyhoz hol kell leszállni.

Ühüm. Azzal a céllal. Ühüm.

Mert előtte 70 évig – pontosabban amióta busz kijár ide, és amióta az Ady Endre utca létezik  – nyilván nem tudták. 70-50 éven át nem találtak ide a kastélyhoz az emberek, mert nem tudták hol kell leszállni ehhez a buszról. Az emberek azok ilyenek, ja. Ha nincs kiírva a kastélyhoz, hogy kastély, akkor olyanok lesznek, mint a Mary Celeste, a kísértethajó. Bolyonganak össze-vissza. A kérelmező 40+ éve a faluban lakik, de érdekes módon, 2020 előtt még nem zavarta őt, ha az ide látogatók "nem tudják", hogy hol kell leszállni a kastélyhoz. Ezt a rendkívüli vészhelyzetet 2020-ban vette észre? És az önkormányzat is az ő beadványa nyomán tapintotta ki ezt a – nem létező, mondvacsinált – problémát?

Ha az utastájékoztatás lett volna az elsődleges cél, akkor ez szerepelne a kérelemben, mert az ember nem felejti ki egy hivatalos iratból azt, ami miatt megírja. De ha az utastájékoztatás lett volna az elsődleges cél, ez a cél akkor is nettó felesleges lenne/lehetne a Nagykovácsi kastély esetében. Ezt az átlátszó terelést tehát harsogva kell kiröhögni, és azt is megmutatom, hogy miért.

Nagykovácsi: nem Párizs. Stílusosan kiválasztva a várost, ha már Ady Endréről van szó, aki hétszer volt ott, és imádta. 

Az olyan fontos közlekedési csomópontokat, mint pl. a Gare du Nord vagy a Gare d'Austerlitz Párizsban éppen úgy megnevezik a közösségi közlekedés járatainak megállóiként (eleve arra viszik ugye) ahogy Budapesten a Keleti/Déli/Nyugati pályaudvart, és a híres látnivalókat is igyekeznek megállóként szerepeltetni, de aki például  szintén keresztül-kasul bejárta Párizst, mint én, gyalog és tömegközlekedéssel, az pontosan tudja, hogy még a francia fővárosban sem mindenütt a fenti szempont alapján alakították az egyes busz/metrómegállók nevét, pedig ott tényleg minden méteren van valami műemlék/palota/kastély/múzeum/nevezetesség/kulturális és építészeti csoda. Aztán valahogy mégis odatalál évente 50 millió (!) turista az adott célhoz, mert tudja, hogy hol kell leszállni a járatról...pedig buszból és metróvonalból is akad bőven, sokféle megközelítést biztosítva. Rejtély, hogyan oldják ezt meg.

Ahogy mondtam, nyilván a turisták, a látogatók a Parlementet se találták meg soha, ha pl. metróval jöttek, mert nem volt kiírva, hogy Parlament/Országház. Miért szálltak volna le a Kossuth Lajos téren? Milliónyi látogató maradhatott emiatt le a Parlament látványáról (ja, nem). Ejnye, ejnye, micsoda malőr, hanyagság és felelőtlenség a városvezetők részéről. A 4/6-os villamosnak sincs New York-palota nevű megállója, pedig az a világ egyik legszebb és leghíresebb épülete, és meglehetősen feltűnő is, és nem mellesleg Ady egyik törzshelye...tovább is van, mondjam még?

Ma, az okostelefonok, a GPS-ek, az internet, a digitális utastájékoztató alkalmazások/automaták, ne adja az ég, az udvariasan válaszoló sofőrök és információs irodán dolgozó alkalmazottak korában bármikor előfordulhat, hogy kétségbeesett turisták tömegei a busz üvegéhez tapadva, sikoltozva száguldanak el a céljuk előtt, és mindörökre elveszítik a WTT kastélyt, ahogy a 63-as viszonylat tovább robog velük az ismeretlenbe, ahonnan soha nincs visszatérés. 

Ennek elkerülése érdekében a falu egyetlen tömegközlekedési járatán, a falu egyetlen kastélya előtt, sok évtized után át kell nevezni a buszmegállót, mert különben kész a baj. 

Talán próbáljuk meg elképzelni, hogy annyit még egy ide látogató is meg tud jegyezni/annyinak utána tud nézni, hogy Nagykovácsiban a kastélyhoz az Ady Endre utcánál kell leszállni a 63-as buszról. Tudom én, hogy ez egy borzasztó meredek feltételezésnek tűnhet a részemről...egyesek számára, de szerintem azért adjuk meg az esélyét annak, hogy nem mindenki komplett idióta, aki busszal érkezik ebbe a világváros méretű faluba.

4.

Ezt sem árt észrevenni: az Ady Endre utcát, ha akarná sem tudná átneveztetni jelenleg a kérelmező. Ez most keményen visszarúgna. Pont erre lenne szüksége a járvány miatt amúgy is feszült polgároknak, hogy még ezzel is cseszegessék őket. Az önkormányzat minden képviselője gyakran csuklana, de nem azért mert félrenyelnek. Először is ez pénzébe kerülne a Nagykovácsi Önkormányzatnak. Ehhez jön az a bosszúság, ami részben az utcában lakókat terhelné a megváltozó lakcímek miatt, minden létező magán-és céges okirat, okmány átírásával, a közműszolgáltatóknál átvezetett adatmódosításokkal, és az összes járulékos adminisztratív teherrel, levelezéssel, utánjárással, pecsét, aláírás, stempli, vállalkozói okiratok címátírása, ügyvéd. (A Linum Udvar által beadott, a közterület átnevezésére vonatkozó kérelem teljesen más tészta volt, mert ott nincs semmi, fű is alig, és dugába is dőlt a kezdeményezés, ez utóbbiért jár a jó pont az önkormányzatnak).

Tehát a kérelmező megjegyzése arról, hogy az utca átnevezését nem kívánják, pusztán a kérelem pszichológiai támogatására szolgál, hogy ezzel is bizonyítsa, mennyire apróság is az, amit kér. Miközben számára sem az, mert akkor nem folyamodott volna vele a képviselők elé másodszor is. A képviselők pedig ezúttal seperc rábólintottak erre a csekélységre.

Nem vitás, hogy miért.

5.

Az, hogy a kérelmező az általa képviselt egyesület nevéből fakadó szikár következetességgel járja az indián táncot a védence emlék-totemoszlopa körül, országosan és helyi szinten, az rendben van. A kérdés csak az: a Nagykovácsi Önkormányzat képviselő-testületének, mint a település egészét képviselő döntéshozói apparátusnak mi köze van ehhez? Vajon hogyan lehetséges, és/vagy mi készteti a Nagykovácsi Önkormányzat képviselőit arra, hogy ehhez asszisztáljanak? Miért vágják magukat vigyázz állásba a képviselők egy civil egyesület monomániája előtt? A Nagykovácsi Önkormányzat képviselői számára talán ennyire érzékeny sebet jelentett a buszmegálló neve? Jó tudni.   

6.

Azt, hogy a kérelmező miért adta be a javaslatát kizárólag a Tisza-kastély megnevezésre vonatkozólag, és miért tekintette értelemzavarónak (ezt egyszerűen zabáltam, térdem csapkodtam), hogy a kastély másik két korábbi, történelmi tulajdonosának a neve is feltüntetésre kerüljön a buszmegálló megnevezésében, csak a tömör fafejek nem tudják helyesen lefordítani. Ha egy idelátogató kiránduló, utas – vagy bárki, bármikor – állandóan csak a Tisza kastély nevet látja feltüntetve, csak azt hallja emlegetni a busz vonalán, az nem fog lélekszakadva utánanézni annak, hogy nincs-e itt valami turpisság a nevek közül.

Ez vésődik be: Nagykovácsiban van egy kastélya Tisza Istvánnak...és csak neki van, az övé, róla nevezték el. 

Tudd: a kastély neve a műemlékvédelem által is rögzítetten, hivatalosan – és szerintem erősen megkérdőjelezhetően, megcsonkítva – Teleki-Tisza kastély. (a Wattay család, mint első tulajdonos/építő már nem fért bele a pixisbe, pedig elég sokat köszönhet neki a falu) Persze a többség azonnal dekódolja a beadvány valódi szándékát, mert ezzel a takaró alól a lónak nem csak a négy lába, hanem egy ötödik, szintén hosszú testi tartozéka is kilóg...hátul, a farka.

Tiszatiszatiszatiszatiszatiszatisza...hozom a swinget, Steve!

A képviselők pedig fújják a trombitákat, belecsapnak a húrokba és verik a zongora billentyűzetét. Ez aztán a zenekar. De vajon ki a zenekar vezetője? A kérelmező? 

7.

Egyértelmű, hogy a kérelmező a képviselők szívének kedves gondolatot fogalmazott meg. Enélkül nem bólintottak volna rá a kérelemre. Ez egy nagy eszmei, ideológiai, emberi összeborulás és egymásra találás a buszmegálló névadását illetően. Más oka ennek nemigen lehet, mert az biztos, hogy nem a kérelemben megfogalmazott indoklás intellektuális ereje volt ennyire meggyőző.

Mert – nem tudom észrevetted-e – a beadvány mindkét indoklása egy konkrét vicc, maga a lóláb.

ad 1. Igen, (WTF?! most figyelj) mert ahogy a beadványban szerepel "Ady Endre utcából sok, de Tisza-kastély buszmegálló az kevés van".

Ez az indok?! Ez egy elfogadható indok?! 

Szélesítsük ezt egy kicsit. Úgy sejtem, hogy ha jómagam is beadnék majd egy átnevezési kérelmet, amelybe közel szó szerint bemásolom a szóban forgó kérelem szövegét, arra kérve a képviselőket, hogy a Wattay-Teleki-Tisza kastélyt és a Templom teret/Tisza István teret összekötő Kossuth Lajos utca nevét módosítsák Tisza István utcára (ugye, hogy adja magát az ötlet?), mert Kossuth Lajos utcából sok van, de Tisza István utcából kevés, akkor az én javaslatomra is rá fognak bólintani.

És akkor már csak két apró kérdés marad a beadványnak ezzel az indoklásával kapcsolatban: Nagykovácsiban is túlteng az Ady Endre utcák (és így az Ady Endre utcai buszmegállók) száma, vagy csak egy-egy van belőlük? Mert Budapesten például valóban több azonos nevű utca is van (Ady Endre utca is), de Nagykovácsiban még ehhez az egyhez sem tartozhat egy buszmegálló, ezek szerint. De miért nem?

Nehogy már az legyen a Nagykovácsi utcáit/tereit/ intézményeit/buszmegállóit érintő módosítások indoka, hogy az ország megbecsült kulturális szereplőiről, zeneszerzőiről, művészeiről, íróiról, költőiről... más falvakban és városokban is tisztelettel megemlékeznek, és ott is utcákat (buszmegállókat) neveznek el róluk, és így igazán nem szükséges, hogy nálunk is legyen ezekből/ebből egy-egy darab, amely jelesül Ady Endre nevét viseli.

Akiről persze tudjuk, hogy milyen csúnyákat mondott a méltóságos gróf úrra.

Tehát azt javaslom a Nagykovácsi önkormányzat képviselőinek, hogy tágítsák a kérelem horizontját, vegyék maguk elé a falu térképét, és a nevezett buszmegállón túl, változtassák meg az összes olyan utcának a nevét is, amelyekből máshol is sok akad az országban. Elvégre akkor nem kell, hogy itt is legyen. Nekem ez a Munkácsy is piszok gyanús figurának tűnik, Rákóczi is lejárt lemez, de erről a zavargó Dózsa Györgyről is túl sok utcát elneveztek már, nem beszélve Táncsicsról, Ybl Miklósról, Erkel Ferencről, Semmelweisről, Puskinról, Arany Jánosról vagy éppen Radnóti Miklósról. De attól tartok Bükk utcából is akad néhány az országban, szóval lesz itt meló bőven.

ad 2. A másik/fő indoklás pedig a poén a poénonon. Maga a véreres lóláb, ami minden alól kilóg. A buszmegálló átnevezése ugyanis semmiféle formában nem jelzi, még nagyon "szerény figyelemfelkeltő eszközként" sem, hogy a kastély fel van újítva. Ez az átnevezés nem szolgál/nem is szolgálhatna támpontként az idelátogatók számára ez ügyben: nincs a 8 milliárd földi ember között egyetlen egy sem, aki rájönne arra a buszmegálló nevéből, hogy milyen állagú épületet fog itt találni. Ezt az átnevezési kérelmet már 15, vagy 30, vagy 50 évvel éve is beadhatta volna bárki, amikor a kastély még az összedőlés szélén állt, és akkoriban sem derült volna ki a buszmegálló nevéből a kastély állapota egy kívülálló számára. Akár frissen felújított is lehetett volna.

És én még életemben nem láttam olyan kretén humanoidot, aki aszerint választaná ki a turisztikai célpontját, hogy a maga elé veszi pl. Budapest és környéke buszmegállóinak listáját, és elkezdi járatonként, egyesével a megállók nevét böngészni, hátha van köztük egy kastély/templom/vár/műemlék, bármi. Amelyből, ha találna is egyet, még nem feltétlenül (pl. romtemplom) fog kiderülni, hogy az adott épület romos-e vagy felújított.

De egy dolog biztos: olyan buszmegállót még nem látott az univerzum, hogy Felújított Tisza kastély. Már pedig a beadvány indoklása szerint éppen egy ilyen névre kellett volna javaslatot tenni.

Ha meg már itt van a látogató, akkor csak a nagyon hülye nem veszi észre, hogy a kastély fel lett újítva.

Ebből látszik egyértelműen, hogy a képviselőket egyáltalán nem érdekelte a beadványban megfogalmazott indoklások valódisága, igazolhatósága, megalapozottsága, relevanciája. A döntésük részben a helyi szövetségesek és részben a kormányzati hatalom felé tett ideológiai, eszmei, értékrendi és szimbolikus, mellverdeső hűségeskü kinyilatkoztatása. Egy nettó smúzolás és egy 100 évvel később beérett, eszmei motivációjú elégtételnek, egy visszavágónak, egy politikai-kulturális revansnak az összefonódása.

Falusi léptékben.

Afféle aprócska politikai jegyajándék. Egyrészt a 2019-es választások során szétszakadt tábor két felének, tehát a helyi KDNP és a helyi Fidesz szavazók középre húzásának, ismételt összeterelésének, kibékítésének, tehát a testület mögötti szavazótábor szélesítésre szolgáló mikroszkopikus, de jól lefordítható, értékigazoló gesztus, másrészt a beadványozó felé tett, a helyi játszótér-diplomácia kereti közé illeszkedő összekacsintás, és a nemzeti  kultúrharcban vállalt közös haditett.

Adynak a kisöprésével és a képletből való kivonásával a kérelmező és az önkormányzat érdekei egymásra találtak, mindkét fél kinyerte belőle a maga parányi, de szívmelengető hasznát. 

Egy buszmegálló átnevezésében.

 

17.18.

A felújított kastély képgalériája itt: zord indafoto

8.

És mi változott meg az első beadvány óta a megállót érintő körülményekben? Titokban közelebb kúsztak egymáshoz a buszmegállók? Megjelent a buszmegállók felett Tisza István szelleme? Égi jelet kaptak a képviselők? Mert, ahogy már említettem, az új képviselő-testület– a korábbival ellentétben, akik (akkor még) ebben nagyon okosan döntöttek, amikor elutasították– elfogadta a javaslatot és kezdeményezte a buszmegállók átnevezését a BKK-nál, azzal a módosítással, hogy az csak a hivatalosan elfogadott formában lehetséges, tehát Teleki-Tisza kastély megnevezéssel. Ezt a kérelmező tudomásul vette és elfogadta...és szerintem még elégedett mosollyal a tenyerét is dörzsölte közben.

Van is rá oka.

Van rá oka, először is azért, mert pontosan tudja – és ez nem minden esetben van így, de ennek a buszmegállónak az esetében nagyon jó eséllyel igen –, hogy amint fokozatosan kikopik a megálló régi/jelenlegi neve, már senki sem fogja ezt a megállót Teleki-Tisza kastélyként emlegetni, csak rövidítve, Tisza kastély megállónak, mert a mindennapokban (értsd: köznyelvben) és a köztudatban inkább, többnyire ez a név pörög. Tehát ő akkor is célhoz ért, ha az Önkormányzat a műemlékvédelem hivatalos verzióját követve jár el az ügyben.

Másodszor. Nem ez az első alkalom, hogy a kérelmező polgár/egyesület a névváltoztatásokra irányuló javaslataival fényes győzelmet arat a helyi döntéshozóknál...többnyire a kifejezett támogatásuk mellett.

Erről egyelőre ennyit, a későbbi fejezetekben úgyis szóba kerül. De van itt még más is.

9. A nyers igazság és az elszalasztott megoldás

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Tisztelt Képviselő urak.

Többet kéne utazni a buszon. A 63-ason. Vagy az összes többin, pl. a bűnös városban. Tudják, ez a kék izé. Olykor sárga. Busz. Brummog, nagy, sok tonna. Bár igaz, hogy ennek az utazási formának megvannak olykor a maga klasszikus hátulütői, pl. lassú, tömeg, izzadságszag, hónaljszag, húgyszag, szarszag, vagy extrém esetben összeakadhat valaki Nagykovácsi inkvizítoraival, de ugyanakkor roppant tanulságos is, és nem utolsó sorban olyan információkhoz juthat a használatával, amelyek segíthetik a döntéshozatalban.

Önök kilencen egészen pontosan hányszor, mikor, és milyen gyakran vették (és veszik) igénybe ezt a fizetős közszolgáltatást, mondjuk az elmúlt 10 évben? Ismerik a buszjáratot, amely az önök által képviselt faluban közlekedik? Hányszor utaznak rajta egy héten? Egy képviselőt leszámítva lefogadom, hogy nem sokan és nem sokszor. (az ifjú Springer Bence, ő viszont eleve cserkészvezető, tehát fel sem merül, hogy másképp szavazott volna egy cserkészek által tulajdonolt kastély előtti buszmegálló névadásánál...és valószínűleg amúgy sem, az ismert okokból)

Én ugyanis 1978 óta törzsutas vagyok ezeken a viszonylatokon, Nagykovácsiban is 20 éve szinte napi rendszerességgel utazom rajta, naponta többször is akár. 

19.

Ha hozzám hasonlóan cselekednének, akkor tudnák, hogy hétköznaponként (tehát nem fesztiválok, nem sport vagy nem kulturális rendezvények, vagy nem Orbán Viktor látogatásakor) a busszal érkezők elsöprő többsége

  • nem a kastély miatt száll le a buszról az Ady Endre utcánál, tehát nem a kastélyhoz igyekszik,
  • ahogyan azt is tudnák, hogy a kastélyból csak nagyon kevesen jönnek az Ady Endre utcai buszmegállókhoz,

mert a kastély látogatói/dolgozói/vendégei többnyire gyalog/biciklivel/autóval érkeznek, amennyiben a faluban laknak, vagy (ez a gyakoribb) autóval/kisbusszal jönnek vagy hozzák és viszik őket, főleg, ha a városból érkeznek...tehát pusztán az elnevezés logikájában is az Ady Endre utcai megálló az indokolt.

Igyekszem önökkel nagylelkű lenni a becsült százalékot tekintve: az Ady Endre utcánál, a buszra felszálló/buszról leszálló utasok 8o%-ának utazási irány szempontjából köze sincs a kastélyhoz, bármelyik megállót is használják a kettő közül. Nem a kastélyból jönnek, nem a kastélyba mennek. De szerintem inkább 9o%. Télen 95%. Este, bármikor: 99,99 % Elmúltak már azok az idők amikor a kastély nevelőotthonnak/szakközépiskolának adott helyszínt. A cserkészeknek pedig, ha mondjuk busszal jönnek, nem kell egy buszmegálló-útmutató ahhoz, hogy idetaláljanak. Ha az kéne, nem engednék őket cserkészkedni az erdőben sem, de még a Templom térre is csak kísérővel mehetnének ki, nehogy eltévedjenek szegénykék. A kastély: tudják, inkább olyan autós hely. Nem kifejezetten buszos, hogy finoman fogalmazzak.

A poén poénjának poénja: most, hogy áll ez a balhé, és a cserkészek egy szállodakomplexumot akarnak építeni a parkba – ami ha felépül –, szinte látom magam előtt a szállodavendégek irdatlan tömegeit...akik a 63-as busszal jönnek majd wellnessezni, maguk után húzva a gurulós bőröndjeiket. Azért kell átnevezni a buszmegállót, nehogy eltévedjen az a sok hotel vendég, akik ott zötykölődnek a 63-as buszon, Nagykovácsiba jövet.

És mellesleg hol parkolt le eddig a kastélyhoz autóval érkezők egy jelentős hányada? Az Ady Endre utcában. Ha megépül a csillivilli cserkész-szuperkastély, akkor ez majd megváltozik: a park és az utca rovására is! Még több autó lesz. Az Ady Endre utcában. Is. 152 férőhelyes parkolót akarnak építeni a kastélyparkhoz, plusz buszparkolót. Nagyjából ennyire számítanak arra, hogy bárki a 63-as busszal jönne ide.

20.

A Sebestyén domb felé futó járda-csatornafedés. Jobbra kastélypark. Az út túloldalán, az a magányos vasoszlop, a Hűvösvölgy felől érkező busz Ady Endre utcai megállója...lásd alább.

21.

Igényesség a köbön: költőhöz, grófhoz, kastélyhoz, Nagykovácsihoz egyaránt méltó. Ez tehát az önkormányzati döntés diadalának másik helyszíne, közelebbről: a Budapest/Hűvösvölgy felől érkező busz megállója az Ady Endre utcánál. Még egy esőbeálló sincs, nem is férne el. Innen még sétálni kell a távolban látható sárga táblán is túlra, az üveghegyen túl, ahol a kurta farkú kismalac túr, az Ady Endre utcáig. 130 lépés. De a kastély bejáratáig még 30 lépéssel több. 2011-ben készült a foto, de a többi megállóhoz képest, itt semmiféle változás nem történt. Ja, de: felgyújtották a szemetest. Valamint a civilek – áldassék a nevük – leraktak ide egy kicsi, kerítéshez láncolt padot(magyar valóság), hogy legalább leülhessen egy pillanatra az, aki elfáradt, várakozik.  zord indafoto

A Hűvösvölgy felől érkező buszról leszállva ennek a megállónak még az Ady Endre utcai megnevezés is kissé túlzás, ennélfogva viszont a Tisza-kastélyhoz igazítani egyenesen elnagyolt.  Ez tehát eleve radikálisan csökkenti a beadványban megfogalmazott és szétcincált kérelem létjogosultságát. Tudják? Olyan – most poéngyilkos leszek – ,mint a Posta (kiegészítéssel ellátott) megállóhely, szintén Budapest felől, csak ez még annál is mókásabb.(Nagykovácsiban a Budapest felőli Posta buszmegálló olyan közel van a postához, hogy három napi hideg élelmet vigyen magával, aki ebből a megállóból indul a postához, hogy a költői túlzásnak is teret adjak, ha már Adyról van szó) 

10. Összegzem:

ad1: a buszmegálló átnevezésére szolgáló és a beadványban szereplő két indok teljesen értelmetlen, csikorgóan megalapozatlan és irreleváns.

ad2. A beadványban nem szereplő indok (hogy az utasok tudják hol kell leszállni a kastélyhoz) még az előző két indokokhoz képest is röhejes, életszerűtlen, nulla értékű, mert millió és egy példa szolgál arra, hogy a konkrét (kulturális, műemléki, építészeti stb.) hely és a hozzá köthető tömegközlekedési megálló nevének semmi köze sincs egymáshoz, nem is feltétlenül kell, hogy ez így legyen, de ez Nagykovácsiban még orrfelúzósan-fifegősen fellengzős is, tekintve, hogy egyetlen egy ilyen nevezetes/műemléki kastélyról van szó, és ezt bárki megtalálja akkor is, ha az előtte lévő buszmegállót Oriza Triznyáknak hívják.

ad3.: a buszon utazók elsöprő többségének az úticélja nem a kastély: eddig sem az volt, jelenleg sem az, a jövőben pedig még annyira sem lesz az

ad4.: a fizikai/személyforgalmi és forgalmi helyzet egyértelműen az Ady Endre utca elnevezést indokolja az adott buszmegállóknál.

11. Megoldás

De azt is tudnák, hogy ha ennyire rá vannak gyógyulva erre, akkor létezik/létezett volna egy nagyon egyszerű, kompromisszumos, hasznos, kedvelt, közkeletű megoldás is.

Nem megváltoztatni kell/kellett volna a buszmegálló nevét –bár technikai értelemben az lesz– hanem kiegészíteni, és ennek a módosításnak az elvégzésére kérni a BKK-t:

Ady Endre utca/Kastély 

Ennyi. Csak: Kastély. Az Ady Endre utca mellé. Kiegészítésképpen. Odabiggyesztve. Nem Wattay, nem Teleki, nem Tisza, nem kell kínlódni a nevekkel se, nincs komplikáció, és ebben az esetben még a szórakozott professzoroknak szóló utastájékoztatás is kielégítésre kerül, mert így megvalósul "A két legyet egy csapásra" klasszikus esete. Kastély. Pusztán az épület jellegére/építészeti jellegére hivatkozva kell egyértelműsíteni, hogy hol jár az utas, és ebben az esetben nem kell ennél pontosabb meghatározás, és ebbe a műemlékvédelem sem köt bele. Ha Nagykovácsiban 8 kastély lenne a 63-as busz vonalán, akkor ez a megoldás már nem működne, de az a nagyszerű-szomorú helyzet, hogy csak egy van. És, bár nem akartam az előbb lelőni a poént: a 63-as busz vonalán is van (!) egy ilyen megoldással működő megálló. Diófa utca/Posta. Sőt: Nagykovácsi, községháza, ha nagyon fokozni akarom.

Ezt kellett volna tenni, így kellett volna megtartani mindazt, ami miatt az Ady Endre utca elnevezés egyértelműen indokolható az adott buszmegállónál, és akkor a kastély is megkapta volna azt a kis pluszt, ami tökéletesen megfelel a teljes kép összeállításához, ha ennyire akartak vergődni ezen. És erre még akkor is rájöhettek volna, ha esetleg soha nem utaznak/utaztak a buszon, és fogalmuk sincs arról milyen megállók vannak rajta, vagy hogyan szokták az ilyen eseteket feloldani...vagy megkérdeznek valakit, aki tudja.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Tisztelt Képviselő urak! Úgy illett volna, hogy Ady Endre nevével maradjon meg a buszmegálló, mert így logikus minden létező szempontból, és még a kérelmező sem tudott egyetlen épkézláb indokot sem felhozni arra, hogy miért kéne átnevezni. Ettől talán még nem győzött volna a Soros.

De történt, ami történt, és értem is: árgus szemek figyelik, hogy jól viselkednek-e, hogy értik-e a zord idők szavát.

És pontosan ez a másik, ami hibátlanul igazolja, hogy ebben a beadványban, és ennek a beadványnak a jóváhagyásában miért az számított, hogy mi az, ami Ne legyen.

Adynak, a gróf ellenfelének és egy másik politikai gondolkodás fiának el kellett tűnnie. 

Egy buszmegálló se viselje a nevét.

Önöknek (illetve a covid miatti rendkívüli helyzet okán talán/tulajdonképpen a polgármesternek) csak alkalmazni kellett volna egy jól bevált módszert, de ehelyett maradéktalanul kiretusálták, kiradírozták, süllyesztőbe küldték, lecserélték Ady Endre nevét. 

Ez világos beszéd, gratulálok a fényes politikai-kulturális győzelemhez ismét, remélem a tábor is elégedett.

 

12. Ne aprózzák el! Csak keményen! Zsigerből!

Gondolom megmondták a kérelmezőnek, hogy köszönik a javaslatát, és várják továbbra is a pazar ötleteit, amelyekben Tisza István neve szerepelhet. Annyi minden van még, aminek az átnevezésével adózni lehetne Tisza István emlékének...és ezáltal tükrözni a Mester felé az ideológiai elkötelezettségüket. És ezt mind egyszerre kéne módosítani, nem elaprózni itt a dolgokat évekig. Nekem is vannak ötleteim, íme néhány:

  • Adyliget → Tisza István-liget (Ez az ALAP! Vissza az Eredethez, A Végső Revans, Az Utolsó Bosszú a politizáló  Ady Endrétől elszenvedett sérelmekért + nemzeti kultúr-és szabadságharc.)
  • Ady lépcső → Tisza István lépcső
  • Lenvirág Bölcsőde → Tisza István Bölcsőde
  • Kispatak Óvoda → Tisza István Óvoda
  • Kossuth Lajos utca → Tisza István út
  • Virágos sétány→ Tisza István sétány
  • Kastély-köz → Tisza István köz
  • Ady Endre utca → Tisza István utca (ki ne maradjon, felesleges lenne megtartani ezek után)
  • Sportpálya → Tisza István Aréna
  • Kálváriadomb → Tisza István domb
  • Nagyszénás-kert → Tisza István kert
  • Kálvária-kert → Tisza István Kálvária- kert
  • Öregiskola → Tisza István Öregiskola
  • Ebadta játszótér → Tisza Istvánadta játszótér (ezzel két legyet lehetne ütni egy csapásra, mert a 9 milliót adományozó, büdös libsikomcsi Kétfarkú Kutyák is kapnának a mocskos pofájukra, kis nemzethyetlen tetvek!)
  • Nagykovácsi → Tiszaistvánkovácsi (mindent visz, politikai-kulturális royal flush!)
  • Nagykovácsi Általános Iskola → Tiszaistvánkovácsi Tisza István Általános Iskola
  • Nagykovácsi Emlékérem → Tiszaistvánkovácsi Tisza István Emlékérem 

Ugye, mennyivel klasszabb és méltóbb ez, mint egyetlen pimf buszmegálló. 

Örvendezzenek hát. A Nagy Nagykovácsi Névháború más fejezeteiben is így ment ez (jön a többi poszt) amikor az önök elődei dőltek be/tapsikoltak ennek a műsornak és a hasonló kérelmeknek. De nem mindig dőltek be. Mert az is megtörtént anno, hogy elődeik némelyike szinte azonnal, vagy kicsit utóbb megbánta, vagy legalábbis egy picit szégyellte magát amiatt, hogy meggondolatlanul, vagy túl könnyen beadta a derekát.

Ki tudja? Egy nap talán önök között is akad valaki, aki önkritikával illeti ezt a döntést. Hiszen arra is képesek voltak, hogy ne rohanjanak fejjel a falnak a Linum Udvar névváltoztatási kérelmének ügyében. Még zord időkben is át tud törni a Nap fénye a felhőkön. 

Néha. De az olyankor nagyon szép is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr8316290384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.23. 10:25:00

Annak idején 2007-ben, majdnem ott vettünk lakást, az Ady Endre utcában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.23. 10:25:02

Egyébként Ady Endre kora szivárványos aktivistája volt és magyarellenes uszítója.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.05.23. 10:42:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ady Endre kora szivárványos aktivistája volt és magyarellenes uszítója."

Mielőtt ilyen marhaságokat leírnál, azt javaslom olvasd el ezt, ha már nem kattintottál rá a linkekre. Sokat tanulhatsz belőle, ígérem.

zordidok.blog.hu/2021/05/05/uj_idoknek_regi_dalaival

Adynál jobban kevés ember szerette ezt az országot, ezt a népet/ a magyarokat, és minden gondolatával és szavával Magyarországot védte. Szinte megszállott hazafi volt...csak más utakat IS keresett, mint amit korának politikusai elfogadhatónak találtak, és egyes esetekben talán tévesen, hibásan, naivan is, de a szándékaihoz és az érzelmeihez kétség sem férhetett soha. Pluszban, a szivárványos jelződ pedig, amit ugye többnyire akkor szoktál bedobni, ha előjön belőled a homofób buzizhatnék,...nos, mit is mondhatnék, Ady szuper-heteroszexuális nőimádó volt, egy megtestesült dualizmus-kori playboy.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.05.23. 10:50:24

M. G., facebook: Látom nagyon betalált a poszt :-))) Örülök. Idáig hallom, ahogy csikorgatod a fogadat.

Teljesítetted a feladatodat: a világ elé tártad a tudatalattidat és mindent elmondtál magadról ezzel a kommenttel. Most már takarodhatsz vissza a homályba, mint a balrog, Khazad dum hídján.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.23. 12:06:39

@zord íjász:

Mindegy Ady személyes sorsa.

Annak az áramlatnak volt megmondóember, mely szerint a nyugat követése a megoldás mindenre. Ezt nem tagadhatod.

Nyilván ez is lehet "hazaszeretet" a szó széles értelmében. Nyilván ez az áramlat egyszerűen úgy hiszi, hogy a nyugati minták szolgai követése a megoldás az ország felvirágoztatéséra.

Adyban pont az a veszélyes, hogy a nyugatimádása hatalmas tehetséggel párosul.

www.youtube.com/watch?v=TMlFmq9EkUc - ennél jobban ki lenne képes mucsai bunkóknak minősíti az egész magyar népet? A legjobb Ady-vers egyébként, számomra a legjobb magyar vsersek egyike. Amitől független, hogy nem értek vele egyet.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.05.23. 12:45:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ajjaj, Iván. Ez veszedelmes talajnak tűnik nekem. Képletesen mondva rólad szól a poszt, amit ajánlottam. És ott már elmondtam, hogy mi a véleményem erről.

Bubu64 2021.05.23. 16:27:10

Azt nem értem, hogy miért kell felhúzni egy forgalmat növelő szállodát, ahhoz, hogy megcsináljanak egy körforgalmat, ami a helyiek biztonságát javítja? Mert valamelyik "ficsúr"gazdagodni akar? A képviselő asszony így lobbizik a helyieknél a ficsúr érdekében?

Salviasp 2021.05.23. 22:47:18

Hülyék minden településen vannak, akik ilyen beadványokat készítenek.
Sajnos, ettől a képviselőtestülettől a gondolkodás nem elvárható, így elfogadják az ilyen marhaságokat. Ki kellett volna őket söpörni 2019-ben, de elég sokan elhitték ezt a "függetlenek" vagyunk dumát, holott többen beléptek a választás előtt a KDNP-be.
Tipikus politikai biszexuálisok: elöl Rómeó, hátul Júlia.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.05.23. 23:47:58

@Salviasp: "2019-ben, de elég sokan elhitték ezt a "függetlenek" vagyunk dumát, holott többen beléptek a választás előtt a KDNP-be."

Azt azért nem hiszem, hogy bárki is függetlennek gondolta volna Kiszelnét és a csapatát. Az viszont tény, hogy miután kihajították őt a buliból, már nem a fidesz jelöltjeként indult, tehát a jelöltség szempontjából pártfüggetlen volt. És az ilyesmi vonzó volt azoknak, akik a legesélyesebbre akartak szavazni, ha ezzel kirúghatták a fideszt a faluból...pártpolitikai szinten. Eszmei, ideológiai, politikai elkötelezettség és irány szempontjából azonban KMK és képviselő-jelölt társai természetesen nem voltak függetlenek, de nem is próbáltak úgy tenni. Egy ilyen próbálkozás eleve értelmetlen lett volna, hiszen gyakorlatilag vegytiszta KDNP-s az egész gyülekezet....ahogy mondod. Elég világos felállás volt.

zordidok.blog.hu/2019/08/29/a_mor_megtette_a_mor_mehet_248

2019-ben itt több frontvonal is húzodott a politikai hatalomért induló szereplők között. Az egyik éppen a helyi fidesz és a helyi KDNP közötti belharc volt, és elég vastagon osztották egymást, szóban és írásban is.

zordidok.blog.hu/2019/10/11/ihr_kampf

Azóta persze ezek az idők már múlt ködébe vesztek. A győztes választás után szinte azonnal elcsitultak a hullámok, megindult az enyhülési folyamat, tárgyalásokat kezdeményeztek, javították a diplomáciai kapcsolatokat, leszereltek több robbanófejet az atomrakétákról, visszavonták a harckocsi dandárokat a határokról, puszi-puszi, a régi bajtársiassággal köszöntelek, az eltévedt bárányok is visszatértek az akolba, a hidegháborúnak vége, jöhet a forró politikai ölelkezés, és a közös ellenségek megnevezése.

Ez utóbbi már nagyon jól megy.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.05.23. 23:56:18

@Bubu64: Már 2006-ban is többen felvetették, hogy egy körforgalom kéne oda. 15 éve. A szálloda nélkülözhetetlenné teszi (lekanyarodó sávot nem akarnak, illetve részben nincs hely hozzá)...viszont 1 évig itt biztosan nem történik ez ügyben semmi. Leállították a bulit, a cserkészek visszamondták a fejlesztést (posztot írok róla), jegelik a dolgot.

Bubu64 2021.05.24. 16:13:21

Túl nagy a felháborodás, igazuk van. Attól függetlenül kellene az a körforgalom. Ez a felháborító, hogy hozzá kötötték.

Bubu64 2021.07.03. 18:39:53

Szia Íjász!
Szép helyen laksz, ma arra túráztam, tetszett. Még sosem voltam Nagykovácsiban, most megtörtént.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.07.03. 19:17:59

@Bubu64: Igen, az, valóban nagyon szép. Okkal vettünk itt telket lassan 22 évvel ezelőtt. De egy másik dimenzióban van/volt az a falu a mostanihoz képest.

Telki, Budajenő, Nagykovácsi...a nyugati agglomeráció éllovasai a beköltözők sikerlistáin. Nagykovácsi is az egyik azon települések közül, amelyek nem tartoznak bele a magyar rögvalóság átlagába. Azoknak akik látják, sétálnak benne, kicsit elidőznek itt, járják az utcáit, végigbicikliznek itt-ott, azoknak visszatérő, közös élménye ez, és ilyen véleményt már rengeteg hallottam, le is írtam többet a blogban.

"Olyan, mintha külföldön lennék"
"A lexus itt népautó"
"Tiszta Ausztria"
" Ez a világ legjobb helye, mindenki költözzön ide!"

(bármelyiket beírod a blog keresőjébe, egy/több posztra jutsz)

A falu egy főre jutó vásárlóerőt alapul vevő statisztikákban is hosszú évek óta benne van az első 10-ben, mindig az élbolyban. 2015 óta több linket is beraktam ezekről a felmérésekről az egyes posztokba, de valójában van egy sokkal jellegzetesebb vonása ennek a fajta életminőségnek, amelyre szintén mindig rácsodálkoznak azok, akik betévednek a faluba.

Pazar házak, mesés kertek, luxusautók, kisímult arcok, mosolygósabb emberek, rengeteg gyerek, relax, más problémák, más viták, más súlypontok az egymásnak feszülésben (ettől még durva, kiakasztó, iszonyatos)...meglátszik, hogy itt minden más, de valójában úgy működik ez, mint a valóság tagadása. Határozottan érezni, és egyre brutálisabban érezni, hogy ide szinte kimenekülnek az emberek. Nagykovácsi egy ellenállhatatlanul vonzó, gyönyörű...

gettó.

És ahogy dúl odakint a szarvihar, és ahogy jön 2022 egyre jobban dúl, annál feltűnőbb, ahogy ez az önkéntes műanyag menekülttábor – amelyet én magam is szeretek és táplálok – magába zárkózik. Itt jó, odakint rossz. A lakóparkok zárt, falakkal körülvett, kamerákkal és beléptetőkapukkal ellenőrzött világára emlékeztet, települési szinten.

Telki is mesésen szép, és ott is határozottan érezni ezt. Akad néhány ilyen hely az országban...más világ, más bolygó. De azért a valóság persze mindig átjut a település kezdetét jelző táblákon, bárhogy is szeretnék azt sokan kizárni.

hvg.hu/gazdasag/20191029_Ez_a_tiz_leggazdagabb_magyar_telepules

www.azenpenzem.hu/cikkek/ezek-a-leggazdagabb-magyar-telepulesek/7206/

stb.

Jó nyarat neked!

Bubu64 2021.07.04. 15:36:37

Köszönöm, Nektek is hasonló jót kívánok!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.12.08. 09:47:17

Frissítés:

„...Történészként az egyik szakterületem a Szovjetunió története, és mindig megdöbbenek, amikor ennyire paralel jelenségeket látok, tehát az állambiztonsági szolgálatoknak egy ilyen évfordulós ünnepségén jön Kövér elvtárs, és ünnepi beszédet tart, és ebben az ünnepi beszédben megbélyegzi a belső ellenséget és egyben feldicséri a bolsevik párt politikáját,... ami egyértelműen világos, hogy valóban, egy olyan logikában, ahol az Államot, Az Országot, a Nemzetet, tehát bármelyik gyűjtőfogalmat valóban Kövér és cimborái jelentik, – nyugodtan fogalmazhatunk így – ott ez egy logikus lépés. Tehát ott mindeki más Külső, mindenki más Ellenség, mindenki más Trockista elhajló vagy egyéb gazember. Ami engem megragadott egyébként, az az, hogy kezdem érteni az Ady Endre elleni offenzívát, hiszen az önmarcangoló nemzetkép ugye tipikus Ady-történet, és Kövér Ennek támadt neki, úgyhogy én ebben egy ilyen kultúrpolitikai lépést is vélek...”

(Konok Péter történész szavai, ATV, Öt, 2021.12.03. 3.52-nél)

youtu.be/KuoIMEhgo04?t=232

Írtam ezzel az idézettel kapcsolatban egy blogposztot, de nem akarom Karácsony előtt felrakni, és e kommentet pusztán azért rakom ide, hogy majd hivatkozhassak rá, mint keresztényi cselekedetemre, mely bizonyítja, míly elkötelezett is vagyok az Advent iránt, mely időszak alatt töményen árad a szeretet e kies ugaron minden felebaráttól minden felebarát felé...ja, nem. De én azért igyekszem. Egy kicsit. Amennyire lehet pl. két Kövér László megszólalás között mondjuk.
süti beállítások módosítása