Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Válasz-komment egy ingatlankeresőnek, 2011-2012 fordulóján, a nagykovacsi.net CKH fórumán

Kisér(t)őposzt 4.

2018. március 14. - zord íjász

Ez a poszt, az Érdemes-e Nagykovácsiba költözni? bejegyzésnek a kísérője, kiegészítése.

A nagykovacsi.net, már nagyon sokszor említésre került, de azok, akik lusták rákattintani a linkekre, álljon itt egy tömör, linkekkel :-) segített magyarázat: a nagykovacsi.net  Civil Közösségi Hírportál/ Facebook oldal és Fórum, Nagykovácsi egyetlen független, minden politikai befolyástól mentes, törvényesen bejegyzett online sajtóterméke és hírszolgáltatója volt. Az alapító-szerkesztő Fáber Dávid hozta létre 2010-ben, és 2014 végére több ezer aktív olvasót tudhatott magáénak. Oknyomozásai, tényfeltáró riportjai, aktív közéleti tevékenysége, állandó közérdekű adatigénylései, közösségi munkája, a transzparens, átlátható, nyílt közéletért végzett harca, és ezeket bemutató cikkei kimagasló olvasottságot és látogatottságot generáltak az oldalnak, ugyanakkor állandó viták, bírálatok, kritikák és elfojtási/negligálási kísérletek célpontjául is kitették a főszerkesztőt és a felhasználókat. A Portált és a Fórumot a 2014-es választások után az alapító nem újította meg, és azt teljes egészében, az összes bejegyzéssel, fotó- és videoanyaggal, kommentekkel letörölték az internetről. Ma már, -nem az ő szerkesztése alatt- csak egy, lényegében inaktív facebook oldal maradt belőle, archívumként őrizve a régmúlt időket.

A szerkesztő/alapító, ahogy említettem, a hírportálhoz egy Fórumot is csatolt. Ez több száz felhasználónak és több ezer kommentnek adott otthont, legalább 40 különböző témakör alatt, amelyekből tucatnyit (építészet, ingatlanfejlesztés, építéstörénet, kertészet, zöldterületek, környeztvédelem, magyarán ennek a blognak a vezértémáival) én nyitottam. Ez a komment, -ami azért maradt fenn, mert a sajátjaimat javarészben elmentttem a megírásuk után- 2011/12 fordulójáról származik, és egy seneban nevű (a nicket átírtam) felhasználó kérdésére született, aki telket/házat keresett a faluban, illetve az ideköltözésen gondolkozott.  Tanulságos adalék, hogy egy rövid pillanatra bepillantást enged a Bencsik-éra Építészeti Aranykorának egy másik, kevésbé fényes oldalába is. (külön poszt lesz) A narancssárgával szedett, zárójeles szöveg friss magyarázat, kiegészítés.

seneban: "...Viszont van bennünk kétely, hogy ha veszünk itt valamit, azt 5-10 év múlva vajon el tudjuk-e majd adni vagy sem."

"Azért azt muszáj megemlítenem: te egy kemény játékosnak tűnsz. :-) Még nem vettetek házat, vagy még nem vettetek telket és még nem építettetek rá házat, és bár “azért érdekel titeket Kovácsi, mert szeretitek" már most "van bennetek kétely, hogy ha vesztek itt valamit, azt 5-10 év múlva vajon el tudjátok-e majd adni vagy sem."

Hogy Magyarországon 5-10 év múlva milyen lesz az ingatlanpiaci helyzet, azt senki sem tudja. Hogy most milyen, azt igen. (itt egy 2012-es ingatlanpiaci körkép linkje szerepelt)

Nagykovácsiban -akárcsak Telkiben, hogy egy hasonló jellegű településsel vonjak párhuzamot- tömegével sorakoznak az eladó telkek/házak/félkész házak. A helyi ingatlanügynökségek honlapjaii talán jó információs háttérként szolgálnak a kijelentés illusztrálására, érdemes szétnézni rajtuk.

Kétlem, hogy a személyes tapasztalataim sokat segítenek a kételyeid eloszlatásában (attól tartok inkább fokozi fogják) vagy a döntésed meghozatalában, ezért ezzel nem fárasztalak hosszasan, de szerintem Nagykovácsi nem alkalmas átmeneti szállásnak. A befektetett pénz -akár kész házat veszel, akár telket és építkezel- ilyen rövid átfutással számolva inkább tűnik számomra kidobott pénznek és/vagy felesleges körnek, mint befektetésnek vagy jó elhatározásnak.

Nagykovácsi -zsákfalu jellege miatt- önmaga ellen dolgozik ezen a téren. A vevő oldaláról nézve: nagyon céltudatos vásárló kell ahhoz, hogy valaki ingatlant válasszon itt, mert a ház könnyen a nyakára rohadhat, amikor elmenekülne innen. És nagyon sokan elmenekülnének, mert indok az található számtalan. Ha valaki indokot keres.

Persze, el lehet adni pl. egészen frissen épült, kiváló minőségben elkészített házakat is - erre hoztam példákat az előző hozzászólásomban (itt pl. egy kitűnő helyen álló, igényesen kialakított házról esett szó, amelyiket a felépítése után, teljesen készen, még festékszagúan, a tulajdonos állítólag azért adott el, mert nem bírta elviselni azt a közéleti, politikai klímát, ami a faluban uralkodott) - ahogyan el lehet adni ingatlant olyan utcákban, amelyek Nagykovácsi legjobb adottságokkal bíró területei, ám az utca állapota minősíthetetlen, (ez konkrétan a Virágos sétányra vonatkozott, természetesen az akkori útviszonyaival, ami ma már Hájvéj) vagy az ingatlan megözelítése kihívások elé állítja a tulajdonost télvíz idején. Ez utóbbiak többnyire magasan fekvő utcákban található, panorámás telkek/házak. De az is igaz, hogy az  eladásra kínált telkek/házak között tucatszámra találni olyat, amelyet hosszú évek óta árulnak, teljesen reménytelenül. Csak a közvetlen környezetemben tudok négy telket/házat amelyekre 5-8-10 éve nincs vevő, így azzal számolni, hogy a most befektetett energia 5-10 év múlva kézzelfogható módon megtérül: én azért látok ebben némi kockázatot.

Az elmúlt két év során két ízben is megpróbáltam itt egy ismerősömnek házat/telket szerezni, az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő módon. Több ingatlant néztem meg a helyszínen. Ritkán ér ilyen látványos kudarc. Eladni: sokan akarnak. Venni: kevesebben akarnak vagy kevesebben tudnak. Az én kuncsaftjaim is igazolták ezt a tételt, visszatáncoltak. 

A Nagykovácsi Önkormányzat az agglomeráció egyik leglátványosabb ingatlanfejlesztési kudarcsorozatát görgeti maga előtt, 6-8-10 éve. Pályázatainak, beruházásainak önrészét többnyire az önkormányzati tulajdonban lévő telkek eladásából akarta/akarja finanszírozni: pozitívnak csak visszafogottan minősíthető eredménnyel. Jó fekvésű, nagy kiterjedésű telkei, új faluközpontnak kialakított területei állnak üresen/részben üresen évek óta: Teniszközpont, Sportcentrum, Szolgáltatóház-Bevásárlóközpont, Idősek Otthona, Gasztronómiai Iskola-Vendéglő-Rendezvényközpont és Panzió, Nőgyógyászati Magánklinika, Konferencia Hotel, Wellnes szálloda, CBA príma tervei hulltak a semmibe/várnak megvalósulásra többféle okból, de a faunak mindig hátrányos, időveszteséget és pénzkiesést, elmaradt hasznot jelentő következménnyel. Nagybefektetők, tehát  több százmilliós tételekkel felvonuló beruházók is távol maradtak/maradnak innen, vagy kerültek parkolópályára. Ebben különböző helyi -itt nem részletezett okokon túl- a gazdasági válság útóhatásai vagy a kormányzat döntései mellett a falu földrajzi helyzetének is szerepe van. A kisebb önkormányzati telkek értékesítése talán kecsegtetőbb eredményeket hoz, de a falu kasszájába ezekből befolyó pénz értelemszerűen kevesebb lesz, és azok "a telkek is nehezen mennek el" ahogy az önkormányzat által megbízott cég képviselője mondta, az egyik testületi ülésen.

A zsákfalu, ahogy bármelyik zsákfalu: korlátlanul nem bővíthető és nem tágítható. Nagykovácsi esetében, a védett övezetekkel körbezárt földrajzi jelleg okán, ez hatványozottan igaz. Az a cég, amelyik idetelepül, 99%-ban csak erre a vevőkörre számíthat, amelyik itt él. Aki Nagykovácsiban telepszik meg, az agglomerációs, zsákfaluval járó élet nyűgét is a vállára veszi. 

Én tehát megfontolnám ezt a helyedben. Ha a távlati terveid között szerepel egy költözés -Tornyiszentmiklósra vagy Pekingbe- a jelen ingatlanhelyzetből kiindulva, Nagykovácsi nem a legideálisabb választás egy viszonylag rövidtávú/középtávú élettérnek.

Ide költözni: talán könnyű. Pénz, akarat, és nem mindenki olyan nehézkes, mint azok, akiknek én telket, házat vadásztam itt.

Innen elköltözni: ez már melósabb program lehet."

Nem derült ki később, hogy seneban  vásárolt-e ingatlant Nagykovácsiban, ha igen, akkor építkezett-e és eladta-e sikerrel, itt élt-e akár egy napig is vagy esetleg ma is itt él.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr1213732586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása