Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Hulladékgarázdálkodás

Nagykovácsi egykori szeméttelepe a Virágos sétány végén, avagy a környezetvédők és az önkormányzat levelezésének tanulságai

2018. július 21. - zord íjász

Mottó: Mégis, kinek a szemétdombja?

Magyar tragédia: gyakran előfordul velem, hogy egyes hírekbe beleütközve, nem tudom eldönteni, hogy nevessek vagy inkább sírjak-e, talán mindkettőt egyszerre, esetleg szakaszosan osszam be, hogy kitartson a következő hasonló hírig, de azt hiszem ezzel a dilemmával nem vagyok nagyon egyedül az országban.

Az a levelezés viszont, amit ebben a posztban be fogok mutatni, egyértelműen a szórakoztató, derűs kategóriába tartozik, valahol a pikírt és az abszurd humor közötti határvidéken. A levélváltás jelen állás szerint a harmadik tételen van túl, és gyaníthatóan folytatódik majd a felek között, de a blogposzt lényegét ez már nem fogja érinteni.

Legelső sorban bemutatnék az olvasóknak egy hírhedt helyet, és ismertetném a történetét, húst rakva a csontokra, hogy azok is tudják miről van szó, akik még életükben nem jártak a faluban.

1. Nagykovácsi szeméttelepe, avagy a tradíció közösségmegtartó ereje

2011. November 28. A Virágos sétány vége. Innentől minden fokozottan védett és minden nagyon tilos. Vagy nem.

1. Az igazság pillanata, avagy megismerkedésem a Nagykovácsi valóság egy szeletével

Azon a napon, ∼18 évvel ezelőtt, legalább 20 alkalommal mentek el teherautók a telkünk előtt. Talán 3-an vagy 4-en lehettek, többször fordultak.

Persze máskor is megtörtént, hogy akár naponta elmentek előttünk teherautók, egyszer-kétszer, de ez nem ütötte meg az ingerküszöbömet, mert az  Északi-üdülőterületet az új világ eljövetelének előszele járta át, és a még zártkertnek minősülő övezetben mindenhol épültek a pincék a mezőgazdasági terménytárolók, így néhány teherautó felbukkanása rendjén valónak számított.

szt_2.jpgAz Északi-üdülőterület Nagykovácsiban: az egykori zártkertek. A Nagyszénásalja, a Zsíroshegy, a Kálvária-domb településrészek térképe, jelmagyarázattal, az összes hivatalos információval. Ma már, túlnyomó részben falusias besorolású, családi házakkal teli lakóövezet. Lf5, tehát 5-ös számú falusias(f) lakóövezet(L). Állandó link a blog jobb oldalán: Térképmelléklet Szt-2.

De ilyen sűrű forgalom, egyetlen napon, akkoriban, egy adott útvonalon: ez már feltűnt. Erre már rácsodálkozott az ember.

Kamaz, Man: böszme, billencs platójú teherautók, csurig megpakolva földdel, zöldhulladékkal, építési törmelékkel/szeméttel. A Virágos sétány annak idején még egy tengelygyilkos, vegyes burkolatú, illetve nagyobb részben teljesen burkolatlan kátyús porszalag volt, és nem az a Hájvéj, ami ma. Kis túlzással szólva, a folyamatosan ingázó teherautók miatt a szálló por szinte leülepedni sem tudott. Pedig az egész néhány óra alatt lezajlott: amilyen hirtelen felbukkantak, olyan hirtelen maradt abba a nyüzsgésük, és tűntek el. A kép mindig ugyanaz volt: a gépek megrakodva eldübörögtek a telkünk előtt, eltűntek a kavargó porfelhőben és kb. 10 perc múlva vidám csattogással, üres platóval, visszavágtattak a ismeretlen úticéljuk felé, hogy újra megpakolják őket. 

Csakhogy ez nem stimmelt.

A Virágos sétány vége egy zsákutca. A sétány az erdőbe torkollott, ahonnan csak egy szűk gyalogösvényen, egy jelzett turistaútvonalon lehetett továbbhaladni, a nyitóképen látható és ma is ott strázsáló tábla mellett, befelé, a Budai Tájvédelmi Övezetbe, a természetvédelmi terület szívébe. Tudtommal sehol nem volt ott földdeponáló hely, sitt és szemétlerakó meg végképp nem.

Természetesen korábban, ahogy Magyarországon minden valamirevaló szerencsétlen falu határában, úgy Nagykovácsiban is létesítettek egy szeméttelepet. Igen beszédes módon -ami hűen tükrözi a korszellem környezethez való viszonyát- az erdő szélén jelölték ki azt a helyet, pontosan itt, a Virágos sétány végén, ahová a falu lakói illetve a hétvégi-telkes polgárok kihordhatták a szemetüket. Láttam a tábláját már az első sétáim során, a telekvásárlásunk idején. Elkönyveltem magamban, hogy volt itt régebben egy legális hulladéklerakó. A gond csak az volt, hogy én a jelzett esemény időpontjában a hulladéklerakó helyszínét még rosszul határoztam meg. A tábláról leolvasható volt, hogy ezt az egykori szeméttelepet, 1994-ben bezárták: az a tábla szintén ma is megtalálható, a felparcellázott övezetben, egy családi ház telkének sarkán, 70 méterre a szemétlerakó kapujától. 

2010. November 23. A felirat: Figyelem! A szemétlerakóhely használata 1994. Szeptember 31. napjától megszűnt. Szemét és egyéb kerti hulladék lerakása hatóságilag tilos! A szemét, illetve egyéb hulladék lerakása esetén az elkövető 10.000 Ft pénzbírsággal sújtható. Polgármesteri Hivatal.

Én viszont azt hittem, hogy a szemétlerakóhely megszűnésére figyelmeztető tábla közvetlenül arra a telekre utal, ami mellé leszúrták, és ahol a lerakott szemetet nyilván földdel temették be. Így visszagondolva, ez tényleg elég röhejes feltételezés volt a részemről: a telek átlagos méretű, nem elég nagy egy szeméttelephez, és azon a telken ma már egy családi ház áll, ami ugye azt jelentette volna, hogy az önkormányzat/a tulaj eladta valakinek a betakart szeméttelepet. Jó, ezen talán nem kéne csodálkozni, mert ami ebben az országban nem történhet meg, az nincs is, de tény : nem tudtam, hogy pontosan hol húzodott a jelzett hulladéklerakó, de friss telektulajdonosként kisebb gondom is nagyobb volt ennél.

De ha a szeméttelep már 6 éve zárva van, a Virágos sétány végén pedig a tájvédelmi körzet kezdődik, és ott sehol sincs földlerakó, akkor hol öntötték le a terhüket a járművek? Az túlzásnak tűnt, hogy a szemetet/földet/sittet egy magántelekre hordták volna. Töltőföldet még talán hagyján, az rendben van, de ennyit? És akkoriban, a nagy építkezési hullám(2001/2002) elindulás előtt? És a szemetet/sittet is?

Úgy döntöttem, megnézem, hogy hová mennek a dömperek. Nem a véresszájú környezetvédő szellemiség buzgott bennem, hanem a józan kiváncsiság és a skót vérem. Itt akartunk élni, és tudni akartam mi zajlik a közvetlen közelünkben, ami esetleg hatással lehet a mindennapjainkra, ráadásul építkeztünk, és minden fillér számított, azt reméltem talán elcsíphetek valami spórolós, pénzkímélő megoldást. Az egyik teherautót kényelmes gyaloglással követve jöttem rá, hogy a rakományt arra a drókerítéssel lekerített területre viszik, egyenesen be az erdőbe, amelynek az oldalában a turistaútvonal halad. Én azt hittem erről, hogy valami erdészeti terület van ott, igazán nem is figyeltem meg alaposan, az ekkortájt még ritkaságnak számító kirándulásaink során sem. 

Mindenesetre nagyon megörültem ennek a fejleménynek. Mégis van itt egy földdeponáló!

Bejelentkeztem az Önkormányzathoz, a már sokszor emlegetett Pájer Árpádhoz, akinek ez a falu a gazdagságát köszönheti. Mint afféle zöldfülű, jöttment, de jogkövető polgár, gondoltam beszerzem az engedélyeket, ugyanis mi is a házunk pincetömbjének a mezőgazdasági terménytárolónk tömbjének földkiemeléséhez készülődtünk, és egy vagyont megtakaríthattunk volna, ha a teherautóknak alig néhány száz métert kell megtennie a depóig, és nem 10-15 km távolságról kell ingázniuk. A járművek platóján látott sitt-szeméthalmok azonban nem hagytak nyugodni, és a vészcsengő alig hallhatóan, de ott csilingelt a tarkóm tájékán. Úgy terveztem, hogy a bemutatkozás mellett - akkor találkoztam először az Első Polgárral- stílusosan a legilletékesebb személytől szerzem meg a szükséges információkat. Meg is kaptam őket tőle.

A Virágos sétány végén lévő helyszín deponálóként való használata teljesen illegális tevékenység volt. A teherautók konvoja -nem csak az húszfordulós, aznap, amiben valami helyi építkező nyilván megkente a sofőröket és útbaigazította őket, hol szabaduljanak meg a terhüktől- hanem előtte is, az a heti/napi néhány, illegálisan hordta a rakományát az erdőbe.  Ezzel együtt a félreértés felhője is eloszlott, mert az is kiderült számomra, hogy ez az a bizonyos és bezárt szeméttelep, amit a tábla jelez, és ami egy klasszikus, földtakarásos hulladéklerakóként fejezte be a pályafutását. Pájer Árpád kissé bepöccent a hallottakon, jelezte is, hogy meg fogja tenni, amit meg tud és meg lehet tenni, majd egyéb példákkal színesítve vezetett be azokba a gondokba, amik ezt a kérdést - mármint a helyi környezettudatosságot- terhelték. Sok évvel később, amikor Bencsik Mónika polgármester egy tollvonással felszámolta a faluban a szelektív hulladékgyűjtő-szigetet, mert a lakók egy szemét-kuplerájjá változtatták a református templom előtt kialakított helyszínt, (a megszüntetés indoka egyszerre volt igazolható ürügy és politikai jó pontok begyűjtése) szinte szóról szóra ugyanazt hozta fel, mint az elődje: "ebben a faluban valami nagyon komoly gond van az emberek (egy részének, teszem hozzá én) környezethez való kapcsolatában."

A narancssárgával keretezett terület az egykori hulladéklerakó helyszíne, a méretét tekintve viszonylag pontos is. Az erdő terjeszkedése miatt, egyes szakaszain már elég nehezen lehet megállapítani hol húzódott a tényleges határa, mert az egykori drótkerítést is megette az idő. A piros gombostű pedig majd a levelezésben említett helyszínt jelöli a GPS koordináták alapján, de egyszerűbben a szeméttelep széléről van szó. Talán ide kattintva, a keretezés nélküli képen, még pontosabban körvonalazható, mert a természet a legjobb mérnök.

A deponáló használata tehát annyira illegális volt 1994 után, Drága Bolgár Úr, hogy ennek megfelelően odahordták a szemetüket a természetbarát polgárok. Nyilvánvaló, hogy az egész falu tudott erről: az illegális hulladéklerakás igazi, közösségépítő, összetartó erő lett...azok között, akik űzték ezt a sportot. És azok között, akik nem, de tudták, hogy a szomszéd igen, viszont nem szóltak neki.

Minimum 1971-től, az Északi-üdülőterület felparcellázásától kezdve, először csak spontán, aztán legálisan, legkevesebb 23 éven át hordták oda a szemetet a faluból (valójában már előtte is, ahogy hallottam). Hiába került azonban 1994-ben lakat a telepre. Nehéz lejönni a drogról. A közeli szeméttelep kényelmessé és egyszerűvé tette az életet. Hová kerüljön három vödör sitt, a kis wc felújítása után? Ugye, hogy ugye. Az önkormányzatnak esélye sem volt arra soha, hogy visszaszorítsa az illegális hulladéklerakást. Feltételezem, néhanapján rajtakaptak egy-egy delikvenst, de se pénz, se paripa, se fegyver, se ember nem akadt elég, a bezárt szeméttelep pedig nem állhatott folyamatos őrzés alatt: szabad volt a vásár.

A szemét/kerti hulladék tehát rendületlenül ömlött 1994 után is:  a kapu felől valamint az erdő felől, elölről-hátulról, mint a malackodó filmekben. Többnyire persze stikában, gyorsan és feltűnésmentesen, de ahogy a személyes, teherautós példából látható, nem napszakhoz kötve, és nem mindig túlaggódva a dolgot. Marokban, zsákban, szatyorban, talicskában, utánfutóval, csomagtartóban, autó tetején, kis-és nagy teherautóval hordva a szemetet,  harcosan védte és óvta a falu a zöld környzetet. Levágott fű- és gallynyesedék, sitt, háztartási szemét, autógumi, törött műanyag nyuszimotor, üvegtörmelék, festékesvödrök, használt anyahajó...mindent beszórtak az erdőbe, aztán valószínűleg elégedetten visszasétáltak a telkükre, meglocsolták a muskátlikat, élvezték a tiszta levegőt a csodálatos természeti adottságok között, amit a leöntött motyó is gazdagított. 

Nagyjából 600 kg-os betontömbök látszanak ki  a földből, a szeméttelep alsó rétegében. Minden túlzás nélkül: vasalt födémek, egész elbontott házak darabjait boríthatták le itt. A sufni korszak házainak egy része is itt végezte feltehetőleg: szétkorhadt faházak, kis téglaházak menthetetlen építőelemei, minden. Apránként behordták: először még legálisan, aztán illegálisan. Szerintem német, orosz katona is akad egy-kettő, de azok még a hivatalos megnyitó előttről.

Természetesen soha egy talicska földet sem hordtunk oda (szemetet meg pláne nem) de még 2006 után is előfordult, pedig az már bőven a nagyon bekeményített Bencsik-éra volt, hogy felbukkant egy-egy kósza teherautó/utánfutós autó, amelynek a sofőrje ismerte a régi dörgést. Aztán zord idők köszöntöttek az illegális hulladéklerakás híveire: erősen visszaesett a szemetelés. Ennek több oka is lehetett, de az egyik talán az, hogy -a pletykák szerint- az egyik ilyen dörgésismerő seggfejet ismeretlen egyének fizikailag bántalmazták, mert akadtak, akik nem komálták ezt a műsort, ténylegesen is bevetették a zöld öklüket, és ennek híre mehetett. (hozzám eljutott a szóbeszéd) A másik ok már tényszerűbb, és talán a közelben lakók egy részének magatartásában keresendő: szemetelni, már nem volt annyira szexifensziéstrendi. Önkormányzati csereügyletek nyomán változtak a környék telekhatárai is, a szeméttelepet már csak egy magáningatlanon keresztül lehetett volna megközelíteni a Virágos sétányról, erősebb kapu is épült, a környékbeliek egyre jobban odafigyeltek a gyanús figurákra, ráadásul csurrant-cseppent némi önkormányzati mandátum is a Nagyszénásaljára, nőtt a helyi érdekérvényesítő erő, és az adott illetők már nem pusztán az állampolgári jogon, hanem a hivatal jogán is felléphettek az illegális hulladéklerakókkal szemben, ha úgy hozta a véletlen, hogy összeakadtak velük. Szóval: megváltozott itt a világ. Nagykovácsi előnyére.

lf5_viragos_utcak-illegalis_szemettelep.jpgA nagyítás már Antonioni-nak is bejött. A térkép részlete, a Nagyszénásalja nyugati fertályára fókuszálva. Indiana Jonesnak nem volt igaza: az X jelöli a pontos helyet. Legális/illegális szeméttelep a Virágos sétány végén.

Ennek a hírhedt, megszüntetendő-illegális hulladéklerakónak az ügye mégis állandó beszédtémát adott az elmúlt években. 2006 óta, amikor a Nagykovácsi Természetvédők összehoztak a helyi választásokon elinduló képviselőknek egy közös, bemutatkozó rendezvényt, tulajdonképpen minden kampányban felbukkant valahogy, legalább érintőlegesen, mert a polgármesteri/képviselő tisztségre pályázó aspiránsok tudják, hogy ez szívhez szóló téma...amíg a kampány tart. Azóta sem került le ugyan a napirendről, de mondjuk azt sosem gondoltam volna, hogy ennyire vicces módon sikerül kikaparni a föld alól, (ezúttal szó szerint) ahogy alig néhány nappal ezelőtt történt.

Jó munkához idő kell és sok kicsi sokra megy. A nevezett legális, majd illegálissá váló szeméttelep már annak idején  is egy hegy nagyságú/oké, nagy domb méretű sitt-szemét-földfedéses kupac volt, amikor először rácsodálkoztam. Ezt még növelte némileg az újabb, illegálisan ráhordott föld/kerti és kommunális hulladék, és mostanra az egészet benőtte a gaz, ráhasalt az elhalt növényzet, szétkúszott rajta a folyondár, bebokrosodott és elfásodott. De a szemét az ott van, alatta, mellette. Tulajdonképpen sohasem mutatkozott komolyan vehető szándék a hulladéklerakó felszámolására, rekultivációjára.

25, vagy inkább 47 év eredménye: hiszed vagy sem, ez itt egy szeméttelepet takar. Az a domb a fák mögött, illetve amiből a fák kinőttek, a szeméttelep hosszú és széles tartományának egy szerény részlete. 

A terület rekultivációját, -annak idején, 2011-ben, amikor a nagykovacsi.neten is téma volt- kb. 30 millió Ft-ra becsültem. Utólag visszahallottam, hogy hangosan kiröhögtek az önkormányzaton, amikor olvasták ezt. Azt mondták, ha szerencséjük van, és egyszer nyernek rá valami forrást, akkor ezt 50 milliónál kevesebből nem lehet megúszni.  Az biztos, hogy az önkormányzatnak nem volt, nincs, és nem is lesz erre külön pénze, ráadásul többször előkerült régebben, hogy a hely jogi/tulajdonjogi/kezelési helyzete sem (volt?) teljesen egyértelmű. Ennek oka többek között éppen a földrajzi elhelyezkedése: a hulladéklerakó a természetvédelmi területbe ékelődik. Tehát az erdőgazdasággal/DINPI-vel is egyeztetni kéne, és eleve egy közös pályázattal/összefogással lenne érdemes valamit tenni a helyzet orvoslására. De csak a szakhatósági engedélyek beszerzésével és a bürokrácia bozótjának átvágásával együtt: talán nem véletlen, hogy 25 éve semmiféle előrelépés nem történt a rekultiváció terén.


lf5_vsz_2_1.pngA jelmagyarázat részlete. Vedd észre: a tervlap készítésének időpontjában (2006) , tehát 12 évvel a szeméttelep hivatalos bezárása után, a Helyi Építési Szabályzatban mint illegálisan működő szemétlerakóhelyként hivatkoznak a területre: tudta az önkormányzat mi zajlott itt, csak gátat szabni nem tudott neki. De a szomorú igazság szerint, lényegében már 1994-ben is kijelölték megszüntetésre, ezért zárták be, csak azóta eltelt az a bizonyos, kövér 25 év.

2. A Nagykovácsi Természetvédők és az Önkormányzat levelezése

Ez tehát a jelen: van egy legálisból illegálissá vedlett szemétlerakó a Virágos sétány végén, ami ősidők óta, minden helyi építésügyi szabályzat mellékletében, településrendezési tervben, övezeti besorolásban és térképen megemlítésre/feltüntetésre került. Tud róla az önkormányzat. Pontosabban, -és ezzel elérkeztünk a NATE és az Önkormányzat levélváltásához- azon kívül, hogy ott van, és valamit tenni kéne vele, keveset tud róla. A Nagykovácsi Természetvédők (NATE) ugyanis küldött egy levelet az önkormányzatnak, szerény érdeklődés és figyelemfelhívás keretében, de ami ez után történt, arra valószínűleg ők sem számítottak.

Bemásolom ide a levelezést, mert a linkekre rákattintani (tudod, azok a szép kékre színezett szövegek, itt, nálam)  úri huncutság az olvasók egy részénél, de nem szeretném, ha erről bárki lemaradna. A levélváltás:  aranyat érő.

 I. A bejelentés (a teljes levél, fotókkal illusztrálva itt)

Illegális szemétlerakó a Virágos sétány végén  (nyilvános facebook bejegyzés, július 14.-én felrakva.)

Megkerestek bennünket, hogy a Virágos sétány végén igen csak megszaporodott a szemét. A NATE az önkormányzathoz fordult a következő levéllel:
“Tárgy: Virágos sétány végénél található megszűnt hulladéklerakó
Tisztelt Hivatal és tisztelt Képviselők!
Az alábbi lakossági bejelentést kaptam, mint NATE. Nagykovácsi határában jelentős illegális szemétlerakó helyet találtunk a Virágos sétány végén, a régi szemétlerakó-telep mellett kezdődő árokban, déli irányban. A helyi lakosság, a NATE vezetésével már több alkalommal szervezett itt szemétszedést, de ezzel a mennyiséggel nem bírunk. A hulladék jellege: kommunális, veszélyes (pala, gumiabroncs).A helyszínen készült fotókat csatolom. GPS-koordináták: N 47° 35.118', E 18° 51.983'.
Szeretném kérni azt is, hogy osszák meg az egyesülettel a rekultivált szemétlerakó-telep utógondozási monitoring-rendszerének eredményeit (meteorológiai adatok, csurgalékvíz mennyisége és összetétele, felszín alatti víz mennyisége és összetétele, hulladéktest szintjének süllyedése, stb). Úgy vettük észre, hogy a kerítés több helyen megrongálódott, nem képes visszatartani a szeméthegy oldalából leváló kommunális hulladékot és így azt a szél, eső bemossa a környező erdőbe (főleg a déli és nyugati oldal veszélyeztetett). Valószínűleg megújításra szorul a felszíni rétegek tömörítése, illetve a rézsűk kialakítása is.
Szeretnénk kérni a tisztelt Hivatalt és a képviselőket, hogy vizsgálják meg a szeméttelep helyzetét. Várjuk mielőbbi intézkedési tervük kialakítását az illegális hulladéklerakó felszámolására és a szemétlerakó-telep monitoring-rendszerével kapcsolatos eredmények megosztására."

 II. Az önkormányzat válasza.( a teljes levél, ide kattintva megtekinthető)

“ ...Tisztelt Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület!"
A Virágos sétány végénél, a régi szemétlerakó-telepnél található illegális hulladékról szóló bejelentésében foglaltakkal kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adom: A szóban forgó, megszűnt hulladéklerakó az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben (a továbbiakban: OKIR) az alábbi környezetvédelmi területi jellel szerepel (KTJ): 100446323. Monitoring rendszerről nincs tudomásunk, a megkeresésben felsorolt, kért adatoknak, úgymint meteorológiai adatok, csurgalékvíz mennyisége és összetétele, felszín alatti víz mennyisége és összetétele, valamint hulladéktest szintjének süllyedése Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata nem adatgazdája, és nem adatkezelője, a kért adatok nem állnak rendelkezésünkre. Az OKIR-ben a kért paraméterekre vonatkozó, megjeleníthető adatokat nem találtunk. A kért adatokkal kapcsolatban – amennyiben azok léteznek – javasoljuk, hogy az illetékes szervekhez forduljanak. Meteorológiai adatokkal az Országos Meteorológiai Szolgálat (1024 Budapest,Kitaibel Pál u. 1.) szolgálhat. A felszíni és felszín alatti vizekre vonatkozó adatok területileg illetékes adatgazdája a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (1088 Budapest, Rákóczi út 41.). A területileg illetékes környezetvédelmi hatóság a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály (1072 Budapest, Nagy Diófa utca 10-12.).
Ami az illegálisan kihelyezett hulladékot illeti, javasoljuk megfontolás tárgyává tenni, hogy a szóban forgó terület kerüljön be valamelyik, minden évben megrendezésre kerülő hulladékgyűjtő akció célterületei közé."
 III. Válasz a válaszra  (a teljes levélhez ide kattints)
“ Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal, ...2094 Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 61. Nagykovácsi, 2018. június 29.
Tárgy: Virágos sétány végén található hulladéklerakó
Tisztelt Cím!
Hivatkozunk f. hó 15-i levelükre, amely a Nagykovácsi Virágos sétány végénél található egykori szemétlerakó teleppel kapcsolatos lakossági bejelentésre adott válaszukat tartalmazza. A településmérnök válasza a NATE felvetésére számunkra értelmezhetetlen. Ebben adatgazdáról és adatkezelőről beszél. Azonban egyáltalán nem arról van szó, hogy ki milyen adatokat kezel, vagy nem kezel. Ha a községnek nincsenek adatai, akkor az egyetlen elfogadható hozzáállás ebben az esetben, hogy sürgősen beszerzi azokat az adatokat. Ezt meg kell tennie annak érdekében, hogy tisztában legyen a község felett elhelyezkedő szeméttelep egészségügyi kockázataival, és mint az itt élőkért felelős szervezet, tudjon aktívan beavatkozni. A képviselőknek, a polgármesternek, a hivatalnak fel kellene deríteni milyen pályázati vagy egyéb lehetőségek vannak, amelyekből meg lehet kezdeni egy rekultivációt. Ha csak a feladat egy részére sikerül forrást találni, akkor is meg kell kezdeni ezt a munkát. A földdel letakart vegyes szemét a falu felett egy időzített bomba. A földdel való letakarás soha nem számított végleges megoldásnak. A 20-30 év alatt felhordott kommunális szemét, valamint az azután még időről időre külön engedéllyel vagy anélkül lerakott egyéb hulladék nem bomlik el! A NATE ehhez nem tud pénzügyi segítséget adni a feladat nagyságrendje miatt, de természetesen szívesen együttműködik amennyiben hozzáértő szakmai segítségre vagy pályázati részvételre lenne szükség.
Levelükben írják:
“ Ami az illegálisan kihelyezett hulladékot illeti, javasoljuk megfontolás tárgyává tenni, hogy a szóban forgó terület kerüljön be valamelyik, minden évben megrendezésre kerülő hulladékgyűjtő akció célterületei közé” Véleményünk szerint nem ez lehet a megoldás. A mások utáni szemétszedés egy fals és látszólag kényelmes alternatíva, a szemetelőket bátorítja a további gátlástalan környezetszennyezésre, a szemétszedőket pedig azzal a hamis érzéssel tölti el, hogy közösségben tettek valamit a környezet tisztaságáért. Egymás tevékenységét táplálják.
Várjuk válaszukat a fentiekre."

3. Kommunikáció, te édes, te drága, te jó

No akkor, mondanék én egy szűkszavú zárszót erre.
  1. Döbbenet. A Nagykovácsi Önkormányzat: a laza. Így beleállni ebbe, ez nem semmi. Szinte hipszter stílus.
  2. Az önkormányzat levelét be kéne emelni mintalevélként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási Karának tananyagai közé. Én elneveztem SILT-nek a levéltípust. A legprofesszionálisabb és egyben legkarakánabb hivatali levél, amit valaha olvastam. Oktatni kell, na.
  3. Kissé megzavart a NATE levelének címadása, mert első blikkre azt hittem, újra indult az illegális szeméthordás a Virágos sétány végére, de ez nincs így. A GPS koordináták megmentették a helyzetet, de szőrszálhasogatásként akkor is megjegyezném, hogy az illegális hulladéklerakat a szeméttelep seggénél hátsó traktusánál található, és nem a nevezett útszakaszhoz, hanem az erdőhöz van közel..és így érthető is miként tudták a szemetet délről, észrevétlenül odahordani.
  4. Azért van itt egy apróság. Laikusként is bátran kijelentem, hogy ez a szeméthegy: nyilvánvalóan mozog. Mindenki, a NATE is látja, tudja. Esők mossák, szétlapul, terjeszkedik, erózió alakítja, tehát simán elképzelhető lenne, hogy az a szemét/annak a szemétnek egy része amit jelentettek, régebbi keletű, csak most került felszínre. Ennek az egyébként valószínű magyarázatnak mondjuk némileg ellentmond, hogy a levelük tartalma alapján, a NATE itt korábban is szervezett szemétszedést, tehát gyaníthatóan nem hagyták volna ezt a szemetet itt, ilyen állapotban, ha csak a csücske is kilátszik valaminek.
  5. Ha viszont ez utóbbi igaz, s a szemét újkeletű, akkor "ebben a faluban, az emberek egy részének még mindig valami nagyon komoly gond van a környezethez való kapcsolatában." Szerintem lehetne ez a település jelmondta is. A tradíció -pláne egy keresztény, konzervatív településen- rendkívül fontos, és ha egy magatartási forma 1994 óta ennyire szerves része lesz a mindennapoknak, akkor azt illik megbecsülni és értékelni.
  6. Ha a szemetelőket teljes vagyonelkobzásra ítélnék, tényleg javulna a helyzet, de erre egyelőre még várni kell. Ettől még az egy nettó tévedés a NATE levelében, hogy a szemetelők és a szemétszedők egymás tevékenységét táplálják. Én tudom, -és mindenki tudja- , hogy a szemetelők kárörvendő röhögése kiséri azoknak az embereknek az erőfeszítéseit akik a Te Szedd! ,vagy egyéb, kisebb közösségek önkéntes akcióinak keretében próbálják a szeméttől megtísztítani a települést/utcáikat, de ettől még a szemétszedés nem "fals alternatíva", és jogosan teszi büszkévé azokat a polgárokat, akik javítottak a környezetük tisztaságán. Nem "hamis érzés" ez, hanem valódi és igaz. Akkor is felszedném a szemetet a házam előtt, ha tudnám, hogy ezzel csak a szemetelőket bátorítom további szemetelésre, mert a szemetelők nem elég erősek ahhoz, hogy én hagyjam koszfészekké változtatni az otthonomat: én tiszta környezetben szeretek/próbálok élni, és ezért hajlandó vagyok lehajolni a taknyos papírzsebkendőért, a kárörvendő röhögésről meg majd eszmét cserélünk, ha rajtakapom az egyiket, hogy otthagyja pl. a kutyaszart a ház előtt, amiről nem a kutyák tehetnek, mert a kutyák jó arcok. Ha nem így gondolkoznék/gondolkoznánk, nem léteznének utcakertek, és már rég nem létezne a Virágos park sem, pedig az is egy 6 éve zajló, szüntelen harc. És így van ez szerte a faluban, ahol a lakók időről-időre bezsákolják a közterületi mocskot.
  7. Akarod tudni az igazságot? A önkormányzati/hivatali munkához kötélidegek kellenek. Nem a képviselőkről/polgármesterekről beszélek, ők ebből a szempontból nem számítanak: önként kérlelik a polgárokat, hogy megválasszák őket, vállalták a munkakörrel járó előnyöket és viselniük kell a terheket, bár most azon dolgoznak a teleszart gatyájú gyerekek a NER-ben, hogy már az is bűncselekmény legyen, ha csúnyán nézel a politikusokra. Én azokról az emberekről beszélek, akik az önkormányzatokon a frontvonalban, az első sorban kapják az orcájukba a nagy, büdös magyar rögvalóságot. Persze, őket sem kényszerítette senki, lelécelhetnek, ha nem tetszik nekik, amivel a fizetés jár, de ez akkor is embert/lelket próbáló munkakör. A falunál maradva, a civilek/polgárok/lakosok, amióta csak létezik ez a közhivatal, minden létező egetverő marhasággal megtalálják és szüntelenül baszogatják a Nagykovácsi Önkormányzatot, olyan dolgokkal is, amelyekhez az önkormányzatnak semmi köze. Erről egészen horrorisztikus történetek vannak a legendáriumban, sok közülük a testületi üléseken, közmeghallgatásokon is napvilágra kerül. Aztán vannak olyan témák, amelyek a hivatal/testület kompetenciájába tartoznak ugyan, -mint ez a bejelentés-  de az illetékes elvtársak is emberből vannak, és néha nehéz megfékeznie a közszolgának önmagában az embert. Ez az önkormányzati levél szerintem egy nagyon higgadt megnyilvánulása ennek: "Segítőkész, Informatív Lepattintási Technika= SILT"-ként tudnám definiálni.  Minden kérdésre benne van a lehangoló válasz, és pontos információkkal szolgál arra vonatkozólag is, hogy a kért adatok esetleg hol beszerezhetőek a NATE számára, ha és amennyiben továbbra is érdekli őket ez az ügy, majd udvarias javaslattal él a környezetvédők felé a szemétszedés abszolválásának vonatkozásában, mindezt mindvégig korrekt, hivatali hangnemben. Zseniális levél, a válaszadó egymaga leiskolázta az önkormányzat teljes kommunikációs-marketing hadseregét, ami a ravasz üzenetet és a stílust illeti. 
  8. Persze van ennek a levélnek egy másik olvasata, és nem véletlen, hogy a NATE nem pattant le. Felejtsük el ebben a történetben a hivatal munkatársát, mint személyt, aki a levelet aláírta. A tisztviselő hangja, egyben az önkormányzat hangja. Amit mond, azt az önkormányzat mondja. Mégisamikor elolvastam a válaszlevelét, az volt az érzésem, mintha egy kívülálló, egy külső szemlélő gépelte volna be a mondatokat. Az önkormányzat semleges harmadik félnek, szinte idegen szereplőnek tűnik a szemetelők és a civil bejelentők között. A levél kettőssége abban áll, hogy éppen abba lehet belekapaszkodni, amiért elismerni is. Mert az már nem hangzik valami jól, ha egy önkormányzat olyan módon/olyan megfogalmazásban tesz javaslatot a megoldására, -nekem legalább is úgy tűnik- mintha neki nem lenne túl sok köze ehhez az egész mizériához, vagy ráhatása az eseményekre. A hárítás stílusa ugyan profi, de a hárító a rendszer része, és a bejelentett ügy is a rendszer része, és nincs az a pazar levél, ami ezt a tényt feledtetni tudná. Azt javasolni, hogy a friss helyszínt tűzzék célterületre -a szövegkörnyezet szinte sugallja a folytatást - és az eldobált szemetet össze kéne talán valakinek szedni/szedjék össze a civilek, számomra elég meglepő és mulatságos reakciónak tűnik. Elvégre nem egy venezuelai falu vagy Mogadishu-alsó illegális hulladéklerakatáról szólt a bejelentés, hanem Nagykovácsiéról, és állítólag még nem számolta fel a hazai önkormányzati rendszert a ráncos nadrágú, ezért talán elképzelhető, hogy mégis mutatnia kéne némi saját hivatali érintettséget is a Kossuth utca 61-nek a környezetvédelmi anomália orvoslásának terén, nota bene! a szeméttelep állapotát illetően.
  9. Semmi sem hibátlan, és egy apró dolgot azért nem értettem az önkormányzat levelében. Maga az önkormányzat is nyugodtan javasolhatja és "megfontolás tárgyává tehetihogy a szóban forgó terület kerüljön be valamelyik, minden évben megrendezésre kerülő hulladékgyűjtő akció célterületei közé." Ehhez nem kell várni a NATE-ra. Ha a NATE egy eldobott sörösdobozt nem vesz fel szemétszedési célterületként a listára, akkor a sörösdoboz ott marad? A NATE feladata, hogy kijelölje azokat a pontokat, ahol a faluban szemetet kell/lehet szedni? A NATE nélkül ez nem megy? Akár maga a polgármester is felkelhet éjfélkor, és saját elhatározásából kimehet a susnyásba, bezsákolni az illegális hulladékot, neki sem kell várnia a NATE javaslatára, jóváhagyására. A NATE tagjaira lőcsölte rá az önkormányzat A Szemétszedési Célterület Kijelölők szerepet, és ha ők benáthásodnak, akkor nélkülük leáll a faluban a szemétszedés, mert senki sem találja majd meg a szemetet?
  10. Ezt csak én szúrom közbe: ismerve ezeknek a közösségi szemétszedéseknek a metodikáját, az ilyen események rendre családi banzájok formájában jönnek létre, ennél fogva jómagam kibaszottul nem javasolnám senkinek, -hebrencs felnőttnek se- hogy esetleg kisgyerekekkel spékelt szemétszedést szervezzen ide. Jártam a helyszínen, és próbáltam értékelhető fotókat készíteni, (nem sikerült, vagy átvert a GPS) de annyit mondhatok: elég harcos, dzsungelszerű terepviszonyok várnak arra, aki itt megpróbálna szemetet szedni. A NATE fotói még átlátható környezetben készültek, de azok is elég beszédesek. Én egy közel 12 évig tartó periódusban, gyakorlatilag naponta háromszor sétáltam a szeméttelep túloldalán, és láttam néha, hogy az erdészek(?) is csak profi védőfelszerelésben bóklásztak ott, nagyon odafigyelve, hogy hová lépnek. Annak idején még a szeméthegy oldalában, közvetlenül a turistaútra is szórtak ki több talicskányi üvegcserepet/üvegszilákot/komplett üvegtáblákat, ( konkrétan a párommal próbáltuk ezeket egyszer félrerakni/félresöpörni, nehogy belerohanjon valami kutya, gyerek, aki előreszalad) és nem hiszem, hogy túl sokat fejlődött volna a szürkeállománya annak a söpredéknek, akik az illegális szemétlerakást űzik. A burjánzó aljnövényzet között kotorászva könnyen érheti baleset még az óvatos embert is, pláne egy gyereket, bár ha rám hallgatnak, mindenki azt csinál, amit akar.
  11. A levélre visszatérve, ahhoz képest, hogy lassan az önkormányzat minden négyzetméterére jut egy kommunikációs szakértő-tanácsadó/projekt-kommunikációs-válságmenedzser/kommunikációs településmarketinges-admin-cenzor, és ez évi (nem megcáfolt) ∼40 millióba fáj az adófizetőknek, e válaszlevél alapján meglehetősen  finomhangolás nélkülinek tűnik a hivatali kommunikációs stratégia. Kis törpönködés után megfogalmazva, ez a verzió ugyan sótlan, de talán megbékítette volna a NATE-t:"...Továbbítottam a levelüket az illetékes döntéshozók felé, és a válaszukat tolmácsolva közölhetem, hogy a Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal és a Nagykovácsi Önkormányzat képviselő testülete is természetesen minden elérhető és vonatkozó háttérinformációt beszerez az egykori hulladéklerakóról, és rendelkezésre bocsát ahhoz, hogy az önök által bejelentett problémák megoldásához közelebb jussunk. Beütemezzük az illegális szeméthalmok felszámolását, illetve az elkövetők személyazonosságának felderítésére és a további hasonló esetek megakadályozására is lépéseket teszünk, emellett a lehetőségeihez mérten a hivatal/testület a szükséges  anyagi és emberi erőforrások tekintetében is segítő kezet nyújt minden olyan kezdeményezéshez, ami a környezetvédelemmel kapcsolatos, így ha a NATE felhívással szeretne élni egy közösségépítő szemétszedésre a környéken, akkor a hivatal/településüzemeltetés/önkormányzat az előzetes terepszemle/vizsgálatok és -ha kell- a biztonságos munkafeltételek megteremtése után, szívesen áll a civilek oldalára a kétkezi munkában is, ahogyan eddig is, számtalan alkalommal az elmúlt évek során..."  Mennyivel unalmasabban, ellenben simulékonyabban hangzik. Ha még igaz is, és nem bullshit, akkor pláne. A jó úttörő, ahol tud, segít. De az is lehet, hogy csak egy balek vagyok, aki ingyen és persze kéretlenül osztogatja a csodás ötleteit a hivatali kommunikáció általa vélt alternatív útjához. Az Orbán-rezsim általános kommunikációs stílusát elnézve, azt hiszem ez egyre reménytelenebb törekvésnek számít, még az egyébként példaértékűen teljesítő Nagykovácsiban is, jóllehet, már megrepedt ez a máz, amióta helyi szintre is leszivárgott a valóság, és a falu volt a soros.
  12. Azt teljesen valószínűtlen, -és nem is kell, hogy így legyen- hogy az önkormányzat minden, a polgárok felé irányuló levele átmegy valamiféle szűrőm, de talán érdemes lenne megfontolni egy Szenzitív-téma, riadó!- rendszer kritériumainak felállítását és kipróbálását, hogy ilyen elegánsan fejezzem ki magam.
  13. Ha jól érzékelem: az önkormányzat és a NATE viszonylag korrekt partneri viszonyt ápol. Ez helyes. Hónapról-hónapra jut hely nekik hely egy teljes oldalon a Tájolóban is, zöld témákban értekezve, ez is nagyon jó. Ráadásul a NATE Nagykovácsi egyetlen olyan komolyan vehető civil szervezete, amelyik úgy foglalkozik a helyi, húsbavágó közéleti/politikai felhangú kérdésekkel (pl. CBA-Príma), hogy közben messze elkerüli/vagy igyekszik elkerülni a gyanúját is annak, hogy valamiféle pártpolitikai/aktuálpolitikai árnyék vetüljön rá ,ellentétben például azzal a csapattal, akik lazán kiröhögtetik önmagukat és belesétálnak ilyesmibe. Pluszban, a NATE általában kifejezetten jól kommunikál, és jó abban, amit csinál, talán ezért ismerte el a munkásságukat Emlékéremmel 2017-ben az önkormányzat is. Ha mindehhez azt is hozzávesszük, hogy a NATE meglehetősen kritikusan szemléli az önkormányzat tevékenységét minden fronton(építési ügyek, településkép stb) ,akkor politikai/közéleti szempontból is hasznos, ha komolyan veszik őket, mert ez olajozhatja a kritikus hangvétel ellenére is fennálló korrekt kapcsolatot.
  14. Igaz: nem lehet minden nyomorult illegális szemétkupac mellé kirángatni az önkormányzatot, a polgárok legyenek proaktívak, saját maguk is rákattinthatnak az OKIR-ra, vagy a szükséges weblapokra az információkért, és le kell pattintani akit/amit le lehet, vagy le kell...csak attól tartok, ez nem az a szitu. Szükség lehet majd civil szövetségesekre a civil, szürke eminenciásoknak, amikor a helyi fideszista tálibok megpróbálják kirúgni a védencük, Kiszelné Mohos Katalin polgármester asszony alól a széket. Mert, hogy akadnak, akik ki akarják rúgni, az világos, ennek már megmutatkoztak az első jelei. És amikor elkezdődik a végső balhé, nehogy úgy álljon ott ez a drága Katyi néni, mint az elődje, totális golyózáporban, mert mindenki fúj az önkormányzatra, amit az ő nevével kapcsolnak össze. A NATE hasznos tevékenységet végez, ők valóban Nagykovácsiért dolgoznak: érdemes ezt észben tartani
  15. 2019. A Virágos sétány hulladéklerakójának ügyét előre fel lehet gombostűzni a kampány anyagai közé. Addig még annyi szemétség történik az országos politikában, hogy kell majd egy pozitív helyi téma. 25 évig nem történik semmi a hulladéklerakóval, vagy 29-ig, oly mindegy lesz. Bár ezt Nagykovácsiban soha nem lehet tudni, ugye, akár minden jóra fordulhat, mint a mesékben. (2-es pont, Békás-tó)

Zanzásítottam/átformáltam párbeszédes alakra:

  • Környezetvédők: Illegális hulladékra bukkantunk!
  • Önkormányzat: Akkor talán össze kéne szedni.
  • Környezetvédők: És mi van a régi szemétteleppel? 
  • Önkormányzat: Van neki száma.
  • Környezetvédők: De mi a helyzet a kért adatokkal?
  • Önkormányzat: Azokhoz semmi közünk, viszont adunk néhány webcímet, ott keresgélhetnek, csá.

Poénnak, annak pazar volt, térdem csapkodtam, jár az őszinte, minden cinizmustól mentes elismerés a Nagykovácsi Önkormányzatnak. Ritka kincs a nevetés ilyen zord időkben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr6114115461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2018.07.23. 09:34:20

- a külföldön dolgozók kieső adói, járulékai vajon mennyibe kerülnek a magyar adófizetőknek?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.07.23. 09:52:28

@nemecsekerno_007: :-) Azt hiszem, mellékattintottál, és ezt valahová máshová akartad kommentelni. Biztos egyszerre több blogposztot tartasz a tűzben, ahogy a kovácsok a vasat.

nemecsekerno_007 2018.07.23. 10:25:49

@zord íjász: Nem :) Nagyon sokszor emlegetjük mostanában a "magyar adófizetők-et". Ezzel kapcsolatban írtam, amit írtam....

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.07.23. 10:46:01

@nemecsekerno_007: Jaaa, bocsánat, így már értem. A válasz önmagában is egy külön blogposzt anyaga lehetne: demográfia, megélhetés, NER, napi politika, közpénzfelhasználás, bürokrácia és állam, Haza és Haladás, csak egy életünk van, Magyarország jövője,...de ezt a véres és konfrontációra bőven alkalmas munkát elvégzik helyettem a bloggertársak, akik a regnáló rezsim rugdosásában élik a mindennapjaikat, te pedig elég aktív vagy a blog.hu-n, nem féltelek attól, hogy e téma vonatkozásban nem akadsz össze az ellenségeiddel, újra és újra, újra és újra. :-)

Fülig José 2018.07.23. 12:06:19

90-es évek végén a helyi szemétgyűtő ember egy másik vállalkozásánál dolgoztam kovásziban. már akkor tehetős helynek számított a falu, mégis minden héten hoztak be a srácok az első buszmegállóból kirakott kukás zsákokat. burzsujparaszt a dzsagjuárral/béjemvével/ódival útban a melóba megállt oszt a csomiból kipattintotta a heti szemetet a sárga fkfv-s kukterba-vagy mellé...no, nem volt rest a főnök, zsák felbont, csekk, recept, boríték megtalál, címre visszavisz. úgy látom, a helyzet nyugaton (pardon: vadkeleten) változatlan...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.07.23. 12:09:53

Kerényi Farkas/facebook
"A szemétlerakóhely használata 1994. Szeptember 31. napjától megszűnt."
Szeptember 30 napos. A szemétlerakóhely sosem szűnt meg.

:-))))
1. Kiskapu.
2. Kihasználatlan poén a szövegben, de bánom.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.07.23. 12:12:05

@Fülig José: "úgy látom, a helyzet nyugaton (pardon: vadkeleten) változatlan..."

Én azt hittem változott, de ezek szerint nem, és neked lesz igazad. Nem örülök.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2018.07.23. 14:25:20

Amit nem visznek szemetet oda a Nagykovácsiak, azt a Nagykovácsi út mentén dobálják zsákban ki a kocsikból.

os2_fan 2018.07.23. 19:57:58

Nem tudom, hogy mennyi pénzből gazdálkodik Nagykovácsi önkormányzata és hogy mennyi adót vet ki. Lehet, hogy naiv vagyok, de ha egy kicsit megemelné az adót, akkor nagyon hamar meg tudná oldani ezt a felszámolást. A sittet, építési törmeléket manapság kiválóan lehet hasznosítani, mert felaprítják és utakat, épületeket alapoznak vele. Bizonyára lenne rá jelentkező, aki átvenné.
Egyébként gratulálok a poszthoz!
süti beállítások módosítása