Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Bekerítés

1. Kerítéseink - Kerítés zárási pánik, avagy a világ fizikai és szellemi kerítéseitől a nagykovácsi kerítésekig

2017. szeptember 26. - zord íjász

Mottó:

Csak az nem fél, akinek nincs fantáziája.

(Rejtő Reich Jenő, író, meghalt munkaszolgálatosként, a söpredék áldozataként. Él, örökké, amíg humor és magyar lesz a Földön.)

Fotó: Louise Goossens / CCDHB

forrás: index

Szerintem – és nem csak azért, mert imádom a kutyákat – ez a világ egyik legmeghatóbb és legcsodálatosabb fotója, pedig láttam már néhányat, ezért mentettem le 2016 februárjában, amikor rátaláltam. "Tetoválás, kutya, személyzet, függöny, festék a falon" Ezt a poént az index képaláírásában külön is díjazom, de amiért ezt a fotót a blogposzt illusztrálásának választottam, az a bejegyzésnek ez a része: 

"...Szerepel rajta James Isaac, a 9 éves autista kisfiú, segítő kutyája Mahe, a kórház egy alkalmazottja és az ő tetoválásai. A kisfiú a betegsége miatt nehezen kommunikál és az egész világ egy ijesztő, félelmetes hely számára, de Mahe mindig vele van és segít neki mindenben. James egy MRI vizsgálat miatt feküdt be a kórházba, ahová teljesen normális és nyilvánvaló volt, hogy elkísérhette Mahe, aki az ágyba is befekhetett vele..."

Nos, azt kell, hogy mondjam, az elmondottak alapján ez a kisfiú nem beteg, sőt, valószínűleg a világ egyik legnormálisabb, és gondolatvilágában legegészségesebb kisfiúja: ráadásul kissé ijesztő is, hogy gyerek létére, a realitásérzéke felnőttesen komoly és érett. Némelyik európai polgártárs példát vehetne róla. Néhány tízmillió.

Igen, az egész világ egy ijesztő, félelmetes hely, nem csak neki, hanem bárki és mindenki számára, akinek van elég fantáziája hozzá.

Egy világ, amelyben nyolcmilliárd ember kapar tiszta ívóvízért és élettérért, egy világ, ahol embereket taposnak szét teherautóval az utcán, vagy robbantanak fel pokolgéppel a vallási tébolyultak, egy világ, ahol egy vízfejű degenerált atombombákat robbangat, egy világ, amelyről Sir David Attenborough azt mondta, hogy az ember a Föld pestise, egy világ, amelyet felzabál a klímaváltozás, és amelyben Rogán Antalból állami funkcionárius lehet, az azért elég ijesztő világ. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindenkinek, mindig, mindentől félnie kell, és teljes pánikhangulatban kéne tölteni az élet múlandó óráit, de hogy a valóság felismerése hasznos adalék lehet a jó döntések és a túlélés biztosításához, az kétségtelen.

A világ veszélyekkel teli: ez egy tény.

És egy ilyen világban védekezni kell. Minden eszközzel.

Amióta létezik család, birtoklás, tulajdon, vagyon, állat-és növénytermesztés, amióta létezik szeretet, félelem és féltés, amióta létezik rablás, szerzés, erőszak és háború, azóta építenek az emberek kerítéseket. Az egész világot kerítések végtelen kígyói hálózzák be, mint hajszálerek a testet. Az emberiség története számtalan aspektus vizsgálatával leírható, egyszerű kronológiával, vagy éppen specifikusan, pl. a politika, a háborúk, a tudományok, a repülés, a hajózás, az írás, a művészettörténet, az öltözködés, s a kultúra történetének ezernyi szálát felbontva, de leírható a kerítések, falak, védművek történetével is. A kerítések/falak építésének története és változásai, az ember és környezetének története is.

Találós kérdés: Tudod melyik a Föld legnagyobb, leghosszabb és legteljesebb kerítése?

1. A legnagyobb kerítésépítő

Ha a kérdésre válaszolva, kedves olvasó, kiválasztottál egyet a jól ismert példák közül, akkor neked, ahogy Latinovits Zoltán mondaná Az Ötödik pecsét nagyjelenetében az ifjú nyilast alakító Nagy Gábornak, " kissé lomha a fantáziád."

A Föld legnagyobb kerítése, az ózonpajzs. A Föld első számú védelmi vonala. Egy láthatatlan védőgyűrű, ami nélkül nem létezne itt élet. Visszaveri, illetve megszűri a káros sugarakat, távol tartja a halált. Az univerzum legnagyobb kerítésépítője: Isten. A Teremtés maga. 

Az az ember, aki azt hiszi, azt feltételezi, hogy a földi élet az egyedüli létforma, az egyetlen élő bolygó a világegyetemben, vagy akárcsak azzal a feltétellel fogadja ezt el, hogy "jelenlegi tudásunk szerint, az egyetlen élő bolygó" az még életében nem látott pl. grafikákat vagy csillagtérképeket az eddig megismert/felmért világűr méreteit illetően, és úgy viselkedik, mint egy liszteszsák aljában tekergő lisztkukac, aki büszkén állapítja meg, hogy ő az egyetlen lisztkukac az egész világon, mert mással nem találkozott a zsák aljában. Minden kétkedés nélkül kijelenthető, hogy az univerzum több milliárdnyi élet-és létforma színhelye, és mindegyik esetben gondoskodott a Teremtő valamilyen kerítésről, pajzsról, védelmi övezetről, ami megóvja a kinti világtól azt az életet.

A kerítések: sokfélék és változatosak. Isten kerítései is. Nem csak egy betonlábazatos haidekker kerítés számít egy terület lehatárolásának, hanem akár egy hegy is. Az Andok egy természetes kerítés, amely tájegységeket választ ketté, és a Mississippi folyó is az. Egy hegy az éghajlatot módosíthatja a maga két oldalán: az egyik oldal talán szüntelenül esőfelhőket csapol meg, gazdagon teremtve az életet a lejtőin és a síkságokon, míg a másik oldalon egy ország népe szenved a szárazságtól.

Isten kerítései, itt a Földön: a hegyek, a folyók, a tengerek. Ezek háborúk, csaták, birodalmak és országok, dinasztiák, királyok, császárok sorsát döntötték el. Évszázadokon át. Kerítések, melyeknek megszerzéséért és birtoklásáért véres háborúk dúltak és dúlnak, a Golan-fennsíktól a Donig. A nagy hadjáratok hosszú ideig csak a természet kerítései alkotta határok között mozogtak, óriási próbatétel elé állítva a seregeket mozgató hadvezéreket pl. egy-egy folyóhoz érkezve. Nagy Sándor átvergődött szandálos hadseregével a Hindukuson, Hannibál az elefántjaival az Alpokon, A Vikingek pedig csodálatos, kis merülésű hajóikon a kerítések tetején, magán a folyókon hajózva portyáztak Európában, és még Robb Stark is megszívta a Freyekkel, akik az egyetlen vízi átjárót őrizék Westeroson a Trónok harcában.

A II. világháborúban, a Market Garden hadműveletben a világ egyik legostobább tábornoka a nyugati ifjúság színe-virágát küldte vágóhídra, amikor a folyó-kerítések felett átívelő hidak elfoglalására építette haditervét, és ahol minden hídnál hatost kelllett volna dobnia a szövetségeseknek. Nem jött be.

A Khyber- hágó évezredek óta az egyetlen híd nagy seregek számára Isten egyik kegyetlen kerítésén, melynek "minden köve vérben úszik."

Nagy-Britannia kerítése: a tenger. De nem szolgál kerítésként a tenger Görögországnak vagy Máltának. Míg a Nagy Armada, Sir Francis Drake és Isten viharának csapásai alatt megsemmisült a zabolátlan és alattomos La Manche csatornán, majd később, a hideg északi tengereken bukdácsolva, addig a vidám Földközi/Égei tenger nyitott volt a török hódítók előtt, ahogy most javarészben a menekülők százezrei számára is. A tenger tehát nem védi a görög szigeteket, ahogy spanyolhon és olaszhon partjait sem, míg a jó angolokat igen: Isten, igazságtalan kerítésépítő. Részrehajló.

Machu Picchu, az inkák városa észrevétlen maradt a véres kezű konkvisztádorok számára is, mert Isten olyan kerítést font köré, amely elrejtette azt, évszázadokon át, a fellegekbe, áthatolhatatlan szikla- és zöldkerítések mögé.

Rá kell nézni a Kárpát-medence térképére: ítéletnapig lehetne védeni bármely ellenséges erő ellen. Tökéletes, karéjos, hegyektől ölelt erősség. Természetes erődítmény, Isten vára, magas kerítésekkel, Európa közepén. Lehetne, de csak gyűlölet lakja.

2. A biológiai kerítés

Az immunrendszer a test kerítése. Sem te, kedves olvasó, sem én, sem soha, senki, sehol, nem találkozott még olyan emberrel, aki tiltakozott volna a saját immunrendszere ellen, és a lebontását követelte volna. Az immunrendszer a legfontosabb biológiai kerítés a vírusok, bacilusok, betegségek és ismeretlen kórokozók végtelen seregeinek legyőzésében, távoltartásában és kizárásában, valamint a gyógyulás folyamatában. Az immun-kerítés az egészség és a betegség határvonala. Az emberi test fizikai és biológiai módszerekkel egyaránt védekezik az őt fenyegető veszélyekkel szemben. Már az 1970-es években, az általános iskolában is az szerepelt pl. a bőr meghatározásánál, hogy a szervezetünk első védelmi vonala. Lepereg róla az eső, lelassítja a rácsöppenő vegyszereket és megakasztja a fröcsögő csemperagasztót, s amennyire tőle tellik, óv a káros sugaraktól és egyéb fizikai behatásoktól, vagy abszurd módon megvastagszik a politikusok arcán, távol tartva a kritikák és bírálatok romboló erejét lopás közben. Vastagbőr. A rovarok kitinpáncélja, a krokodil, a teknős páncélja, a sünök tüskéi vagy éppen az akácok termést, lombot vigyázó tövise: védekezés. Passzív pajzsok, biológiai kerítések. Az életet választják el a haláltól.

3. Az ember és a Legősibb érzelem

Az ember, amióta él, azóta fél. A félelem volt a legősibb szervező erő, sokkal tudatosabb, elemibb, ősibb és kézzelfoghatóbb, mint az elemi ösztönéletben az ölés vagy a szexualitás/a szaporodás késztető parancsa, amelyről Sharon Stone és az ő jégcsákánya olyan líraian mesélt. Az Alien filmek is az embernek erre az ősi, semmihez sem fogható, zsigeri félelmére építenek: az univerzum sötét és titokzatos mélyén lapuló gyilkos erők úgy lesnek az áldozatukra, akár a halálos betegségek és balesetek a hétköznapi élet mindennapjaiban. Ebből a félelemből élnek a gyógyszergyártók, a biztosítók, az őrző-védő-biztonsági cégek, a riasztórendszerek működtetői, az autógyártók, a fegyvergyártók...és a kerítéselemek forgalmazói a barkácsáruházakban.

Az alacsony homlokú hordák minden tagja félt a viharoktól, a villámlások fényétől és a mennydörgések zajától, a tűzhányók iszonyatától és a földrengések pusztító erejétől, az ismertlen betegségektől, a vadállatok és a többi horda fenyegetésétől. Egy világ, a Neander-völgyben vagy Cro-Magnon sziklái alatt, amelyben az átlagéletkor 26 év lehetett még a legoptimistább becslések szerint is, hamar megtanította az embert gondolkodni...és védekezni. A  helyes védekezés elsajátítása túlélést jelentett. Egy barlang mélye, – ha nem éppen egy grizzly otthona volt, aki hátulról érkezett – megóvta az ősembert majdnem minden oldalról, de szemből, a barlang száján át azért még bejöhettek a vadállatok, és valószínűleg erre igen hamar rájöttek, az első csámcsogásba torkolló vérfürdő szerencsés túlélői.

Kerítést kellett építeni. Ez volt az alap, ez volt a legnyilvánvalóbb, a legegyértelműbb passzív védekezési eljárás. Tábor, kerítés. Bekeríteni. Elkeríteni. Távol tartani a bajt. Bezárkózni, ha arra volt szükség. Nem feltétlenül hívták ezeket kerítéseknek, mint évezredekkel később a primitív magyarok, hanem kapukat kellett készíteni szárnyakkal, ahogyan az okos osztrákok tették.

Az ember azóta épít kerítéseket, sáncokat, falakat, amióta megtanult félni, és félni tanult meg legelőször. Évezredek óta mást sem tesz, mint kerítéseket épít: mindig, mindenütt, mindenhová. Fizikai, szellemi, ideológiai, eszmei, erkölcsi, vallási, morális, jogi kerítéseket. Okkal, joggal, vagy számításból, jó és hasznos cállal, vagy gonosz sugallatra, terjeszkedő jelleggel. A félelem szítására, fenntartására politikát és birodalmakat lehetett és lehet építeni, de az, hogy egy politikus hatalomra éhes, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenben hazug és téved is.

Az ember kerítéseket épít a háza köré, a birtokának határaira, az országhatárokra. Bekeríti a veteményeskertet, bekeríti a disznókat, elkeríti a lovakat, kerítést épít a Paks köré, mert az nagyot pukkan, ha bemásznak és megrongálják a gonoszok. Senki nem csodálkozik azon, hogy az emberek zárják a házuk ajtaját, nem meglepő, hogy elhúzzák a függönyt, leeresztik a redőnyt, behajtják a spalettát: ezek utóbbiak is mind, a kerítés speciális változatai, amelyekkel a kíváncsi pillantásoktól védik a magánszférát. Még a jogvédők háza körül is fut kerítés, még a nyitott társadalom élharcosai sem engednek be bárkit a kertjükbe, de ami a magánember/intézmény/ szintjén megkérdőjelezhetetlen és magától értetődő, azt már egy ország, egy kultúra, egy kontinens tekintetében megkérdőjelezik náluk. Vajon ki vitathatja el a védekezés jogát egy kormányzattól vagy egy társadalomtól, kirekesztő tendenciákat látva a kihúzott NATO pengésdrótokban? A hollandok pl. nyitottabbak, kitárulkozóbbak, de a magyarok mindig befeléfordulóbbak, zárkózottabbak voltak, és ez nem biztos, hogy főleg az elzárt, alacsony lélekszámú kistelepülések esetére igaz. Sőt. Éppen a zsúfolt nagyvárosok lakói bizalmatlanabbak, védekezőbbek, óvatosabbak, visszahúzódobbak. Sok ember. Túl sok. Kis helyen. A konfliktusok melegágya.

Az ember ősi vágya, hogy megvédje a szeretteit, a családtagjait, a kutyáját, az uborkáját, a virágait, a hifi-tornyát, a Rembrandtját és a magánéletét. Kerítéseket épít a telekhatárra: fából, kőből, vasból, betonból, szögesdrótból.

salfold_kerites.jpg

Egy hely a Káli-medencében. Szándékosan választottam ezt a falut, gyakorlatilag nincs bűnözés. Béke, csend, nyugalom, idill, képeslap-település. Élükre forgatott éles kövek, beágyazva a tömör, masszív, átláthatatlan és áthatolhatatlan, betörőbiztos kőkerítés tetején. A valóságban kell élni. Az idill szép díszlet, de a barbárok mindig ott állnak a kapu előtt. Megelőzés, ez a kulcsszó.

A társasházak, panelok stb. lakásait leszámítva, az ember kerítésekkel szakítja ki az életterét a közterületből, és a többi ember életéből is, az adott lakhelyén. Az emberek többnyire nem szeretik, ha belelátnak a szájukba az utcáról grillezés közben, én nem szeretik azt sem, ha este, mint egy kivilágított akváriumban mozognak a konyhában: Magyarországon nem, ez a tapasztalat. Texasban talán csak 20 cm magas a kerítés, szépen fehérre festve, de ott mindenkinek van egy pumpálós rendszerű puska a kanapé alatt, és az idegesebbek néha már akkor lelőnek, ha megbotlasz és bezuhansz a gyepre, ezért ott a törvény ökle a kerítés. Jogi határzár, csak az valódi, fegyverviselési engedéllyel megtámogatva, alanyi jogon. Oroszországban valószínűleg egyszerűen csak agyonvernek, ha bemész más telkére, ott nem szeretik a laca-facát. A 2. Találós kérdés: Tudod melyik a világ legkisebb határa? A tűréshatár. Azt a legkönnyebb átlépni. Mindennek van határa. 

4. Határok, falak, kerítések a földön, a vízen, a levegőben, a virtuális térben

  • Afrikában ma éppen olyan tövises, szúrós indákkal, ágakkal, gallyerdőből összerakott kerítéssel védik a nomád pásztorok a jószágaikat vándorlás közben az oroszlánoktól, mint 100.000 évvel ezelőtt.
  • A Római Birodalom szárazföldi határvédelmét ellátó Limes-t sem a paranoid xenofóbia miatt építették, hanem a barbárok betörése ellen, ami valóság és valódi veszély volt.
  • A világ leghíresebb kerítése, a Kínai Nagy Falat sem véletlenül építették 1400 éven keresztül folyamatosan, és pótolhatatlan jelentőséggel bírt a maga korában, de ma is jó bevételt hoz turistacsalogatóként, így a lebontása még nem került szóba, s egy darabig, úgy kétmillió évig, nem is fog.
  • Az ókor és európai középkor sánc/védmű mérnökei a kor legnagyobb hadászati koponyái voltak, akik állandó harcukat vívták az ellenség hasonló kaliberű hadmérnökeivel és aknászaival. Egy professzionálisan kiépített sánc/kerítésvonal a győzelmet biztosíthatta, áthatolhatatlan akadályt képezve az ostromlók előtt. Vercingetorix hadvezér, vagy Agincourt angol íjászai mindent tudnak erről.
  • A magyar végvár-rendszer egy speciális, várakból álló kerítésrendszert alkotott a törökök előtt.
  • Észak-Amerika első telepesei nem az idegengyűlölet, az indiánok miatti zsigeri és olthatatlan ellenszenv miatt építettek kihegyezett cölöpkerítéseket a falvaik, táboruk köré, hanem életösztönből.
  • A vadnyugat felé araszoló földfoglaló pioneerok sem xenofóbia miatt állították fel körkörös kerítést képezve az ekhós szekereiket, hanem a tapasztalat okán.
  • A vadnyugat hőskorában a kerítések/leszúrt cölöpök megjelenése a földeken egy új viszály hajnala volt. A marhacsordákat terelő cowboyok és a földjeiket, vízlelőhelyeiket védő/ lekerítő/elkerítő farmerek közötti véres leszámolások korszaka volt ez, amelynek pl. az Idegen a cowboyok között is emléket állított.
  • A Maginot-vonal, az első világháború francia hadmérnökei által kigondolt, és a német ősellenség távoltartását célzó, bunkerekkel, ágyúállásokkal, géppuskafészkekkel teletűzdelt halálkerítés is betöltötte a hadászati szerepét, amíg túl nem lépett rajta az idő.
  • A föld alá telepedő lövészárokrendszerek, alagutak negatív kerítések voltak: határok, határtalanul, elrejtve.
  • Az Atlanti-fal sem volt kis falat az első világháború folytatásában: Finnországtól Spanyolországig húzódott, hogy védje a harmadik Birodalmat. 
  • A tengeri hadviselés története a blokádok és kontinentális zárlatok története is egyben. A tengeri blokádok, -ahol évszázadokon át a sorhajók, fregattok, naszádok, rombolók, cirkálók zárták el az utánpótlási útvonalakat vagy kényszerítették pl. tétlenségre Napóleon vagy Hitler hajóit a kikötőkbe szorítva- folyamatosan mozgó tengeri kerítések voltak.
  • A német hadvezetés tengeralattjáró háborúja, amelykben az U-bootok farkasfalkaként zárták körül Nagy-Brittaniát, vagy portyáztak a szövetségesek kikötői előtt és fő hajózási útvonalait keresztezve, két világháborúban is gyilkos, víz alatti kerítést alkottak.
  • Az izraeli Vaskupola egy légi kerítés, amely a zsidó államot védi az égből érkező támadások ellen.
  • A számítógépedre telepített vírusirtó-programok és tűzfalak is kerítések. Az EU éppen most hoz létre kiber-hadviselési és elhárítási egységeket az évi 250 milliárd eurónyi kárt okozó számítógépes bűnözés ellen. Senki nem tiltakozik az ilyen kerítések ellen: teljesen természetes, hogy nem jöhet be bármi a gépedre, telefonodra, Te sem oldod fel a biztonsági zárakat a gépeden, nem dobod le a vírusírtókat, pedig rasszizmus és xenofóbia, hogy nem kutathatok szabadon a cicás gifjeid és a szex home-videóid között.
  • A moderátorok is kerítésépítők, a blogok előmoderációi is kerítésépítésnek számítanak. Megszűrik a kommentelőket, kitapossák a trollokat, feljelentik a szabályok ellen vétőket.
  • Az internet cenzúrázása, a virtuális kerítésépítés magasiskolája: Kínában, Oroszországban, Törökországban ipari méretekben űzik, több ezer oldalt tesznek elérhetetlenné, letiltják és kitiltják a szolgáltatókat, állami hackerek vadásznak az illiberális államok belső és külső ellenségeire, megfertőzve a gépeket, felderítve a hálózatokat, kinyírva a kritikusok honlapjait, videóit, letörölve őket az internet minden bugyrából.
  • A vasfüggöny, a világ másik híres kerítésrendszere, vagy a berlini fal, nem csak fizikai, hanem ideológiai kerítésként is funkcionált.
  • A kordon is kerítés: lehet fix vagy mobil, lehet vasból vagy állhat rohamrendőrök sorfalából.
  • Kerítésnek számítanak az etikett, a dress-code, az illem előírásai is. Nem lehet orrot túrni az angol királynő asztalánál sem, pedig az milyen menő, Y-generációs lázadó performansz lenne, vagy igen, túrhatod az orrod, de akkor nem angolosan fogsz távozni, hanem a seggeden. Senki nem csodálkozik a klubok, éttermek, fogadások, vendégségek írott és íratlan szabályrendszerein, amelyek a társadalmi elvárások kerítései között építik a civilizációt és a polgárságot. 
  • A világ legkegyetlenebb és legnépszerűbb játéka az országhatárokat jelző kerítések tologatása, évezredek óta. Modern korunkban Hegyi Karabah és az önálló Palesztina például nem örvend támogatott gondolatnak, s előreláthatólag a kurdok sem kaphatnak önálló államot a béke keretei között, mert alig vannak 40 milliónyian összesen, és csak néhány tízezren haltak meg közülük az Iszlám Állam elleni harcban. Oroszország úgy döntött csinál néhány új kerítést Ukrajna felé, Katalóniának viszont be fognak inteni valószínűleg. A jó Anglia újra felfedezte a határait. Magyarország önmagával határos, de az USA is nagylelkű volt, és odaadta a Koszóvóiaknak Szerbia egy darabját, hadd örüljön az a gyerek, Üdv a klubban, fiúk. A horvátok és a szlovénok 27 éve vitáznak azon, hol húzódik közöttük a határ. Ha akarsz magadnak egy országot, és átakarod helyezni a kerítésedet növelve az országod méretét, vagy éppen újat alapítani, akkor kérvényt kell beadnod a Kerítésáthelyező Hivatalba, ahol majd geopolitikai és gazdasági szempontból elbírálják a beadványodat. Nem árt, ha van némi olajad, esetleg egy győztes háborúd, vagy atombombád, mert ezek plusz pontot érnek, de minimum a győztesek haverjai közé kell tartoznod, akik a térkép fölé hajolva rajzolgatják a kerítéseket jelző vonalkákat, emberi sorsok millióival szórakozva. Nemzetközi szinten az a legfontosabb, hogy jóban legyél az amerikaiakkal, esetleg az oroszokkal, mert ők mindig mindent szívesen adnak-vesznek. Háborút, békét, hátrahagyott káoszt, terrort. Kerítést is.
  • Van kerítése a börtönöknek, fegyházaknak. Ezek különleges kerítések, mert egyszerre zárnak be és ugyanakkor egyszerre zárnak ki: megakadályozzák a fogvatartottak kitörését, és védik a társadalmat az általuk jelentett veszélytől, és távol tartják azokat, akik a fogvatartottak kiszabadítására törekednek. Nem hallottam még olyat, hogy valaki a börtönök kerítésének visszabontását követelte volna, az emberi jogokra hivatkozva. 
  • A fogolytáborok lakói sem panaszkodhattak a kerítésekre. Vagy panaszkodhattak, de nem érdekelt senkit, főleg a fogvatartókat nem. Jaj a legyőzötteknek. 
  •  A II. viágháborúban, az USA-ban létesített japán elkülönítő táborok szükségesnek ítélt nemzetbiztonsági intézkedések voltak. Kerítések kellettek, így épültek kerítések: ezek is koncentrációs táborok voltak, Roosevelt is így hívta őket, de egy demokratikus jogállam koncentrációs tábora, az jó koncentrációs tábor. Mindenkinek kuss volt. A japánok hálát adhattak az Isteneiknek, hogy nem olyan táborokba kerültek, mint a fogságba esett amerikai, angol, ausztrál katonák a japánok által épített halálgyárakban, pl. a Csendes-óceáni szigetvilágban. Lám, mennyire másként lehet megítélni a színre, szagra, formára megszólalásig hasonló szögesdrótokat. Az is számít ki építi és hol, azt a bizonyos kerítést.
  • A II. világháború koncentrációs táborainak kerítései, az emberi gonoszság emblematikus építményei. Ezeknek a kerítéseknek a lebontása nem sikerült túl gyorsan a szövetségeseknek, pedig ennek lett volna értelme. Gulag, Recsk, Auschwitz, a kommunisták és a nácik koncentrációs táborainak kerítései azonban nem tűntek el nyomtalanul, s átszivárogtak az új nemzetközi/belpolitikai összetűzések, háborúk színtereinek propagandaanyagaiba is, állandó párhuzamként szerepeltetve őket. Guantanamo , vagy a zsidó-palesztin konfliktus kerítései, pl. Gázában: soha véget nem érő háborúk lenyomatai, amelyek emblematikus kerítéseikkel gyarapították a világ nagy, zárt területeiről készített fotogalériákat, a terrorról szóló ismereteket és szenvedéstörténeteket.

forrás: index Palesztinok gyalogolnak a Ramallah és Jeruzsálem között korábban felhúzott betonfal tövében. Fotó: Thomas Coex / AFP

5. A Viktor kerítése

Dicsérni jöttem Viktort, nem temetni. A kerítés a déli határon: egyszerű reakció. A kerítés nem oldja meg a túlnépesedés, a klímaváltozás, a háborúk, a terror, a vallási megszállottság, az éhínség, a szűkülő életterek, a kontinensnyi létbizonytalanság, a járványok gerjesztette problémákat, és nem ad összetett válaszokat az új népvándorlás katasztrofális etnikai, kulturális, gazdasági hatásaira, amelyek majd százmilliókat fognak megmozgatni a következő évtizedekben...és nem is állította ezt, senki, soha. Akik ezzel támadják a kormányzatot, a saját állításaikkal vitatkoznak, és ezt természetesen ők is tudják. A magyar kerítés a déli határszakaszon egy adott helyzetre, egy adott ponton, egy adott válasz, pontosan annyi és olyan, amit egy nyomorultul szerencsétlen és szegény ország, a maga eszközeivel adni tud egy globális méretű kihívásra. És működik. Ez a dolga, ez a funkciója. Ettől még nem kell elfelejteni a letelepedési kötvény biznisz kétarcúságát, vagy Törökország zsarolópotenciálját, amivel euromilliárdokat kényszerít ki a menekültáradat lassítására, és nem kell elfelejteni a magyar belpolitika szartengerét sem, de a kerítés megépítése a helyes, a jó, a megfelelő lépés volt, és ebből nem von le semmit, hogy a Viktor learatja a belpolitikai hasznát a válságnak. Persze, tudjuk, és nem csodálkozunk: Az USA és Mexikó határán lévő kerítés egy jó kerítés, a Calais-i kerítés egy jó kerítés, Ceuta és Mellila spanyol-marokkói kerítései is jó kerítések, de Orbán Viktor kerítése egy náci kerítés, ahogyan Orbán Viktor idegenrendészeti állomásai is náci koncentrációs táborok.

6. "Koncentrációs tábor az EU-ban: Magyarország minden menekültet internálni akar."

Kár lenne kihagyni ezt a rokonság által lefordított pazar szalagcímet, amivel egy Magyarországot, illetve Orbán Viktor kormányát ekéző cikk jelent meg, Budapesten, a Pester Lloydban. Magyarország tehát náci haláltáborokat idéző telepet épít, és az összes menekültet internálja. Az összeset. Kétlem, hogy ezt fokozni tudnám. Ez a gyűlölködéstől tacsakos, takonyban cuppogó fos rendkívül intelligens, elfogulatlan, tárgyilagos, higgadt, józan újságcikk a nem fizikai kerítések, hanem az alternatív valóság szellemi kerítéseinek példája. Karantén kerítés, amely lehetetlenné teszi a párbeszédet, és eleve megbélyegzi azt, aki a fősodortól eltér. A kerítés, ahol a  kettős mérce és a hamis erkölcsi fensőbbrendűség alakítja a valóságot, és kézhez kapod a válaszokat. 

  • Felülről irányított és jóváhagyott igazságokat.
  • Kézivezérelt szabadgondolkodást.
  • Előre gyártott panelekre épülő függetlenség álláspontot.
  • Politikai kitartottságból táplálkozó önállóságot.
  • Ideológiai fanatizmusból fakadó kiegyensúlyozottságot.
  • Mantrákat ismétlő autonóm személyiséget.

Tehát csupa önelllentmondást, amelynek a vége: hazudozás, lejáratás, befeketítés, sárdobálás, árokásás, mocskolódás. Ezt jól ismeri az, aki ismeri a hazai, pártos szennymédiát, vagy olvassa a fasisztázók szavalókórusait. Amikor Rétvári Bence, (történt kedden) egy nem létező párt tagja feláll a parlamentben, és szaloncigányozással vádolja meg az azonnali kérdések órájában felszólaló ellenzéki képviselőt, akkor pontosan ugyanazt teszi, mint amikor a Soros-plakátkampányra az ellenzék az antiszemita-kártyát rántotta elő. Készen van előre minden válasz. 27 év alatt felépült az alternatív valóság: már csak a gyűlölet számít. Teljesen lényegtelen, hogy a másik mit mond, mit kérdez. Ebben múlhatatlan érdeme van a teljes politikai garnitúrának, de kétségtelen, hogy Magyarország legkártékonyabb mozgalma, az egykori SZDSZ volt az, ami magas szintre emelte a műfajt, és a legtöbb kerítést építette fel, kijelölve az egyetlen útját minden megnyilatkozásnak szenzitív témákban. Ezért van most ott, ahol, sehol. Csak nagyon sokáig tartott ez is.

Mert e kerítések mögött találjuk továbbá a Szavakat, amelyeket nem szabad kiejteni sem. A Kritikákat, amelyeket nem szabad megfogalmazni. A Tapasztalatokat, amelyekről nem szabad beszámolni. A Véleményeket, amelyeket negligálni kell. A Pártokat, amelyeket partvonalra kell szorítani. Az Eseményeket, amelyeket el kell hallgatni. A Pártvezetőket, akikkel nem szabad szóba állni. A Szövetségeket, amelyeket nem szabad megkötni. A médiaszereplőket, ahová nem megy be interjút adni a fidesz, és a médiaszereplőket, akiknek nem ad interjút az MSZP, és a médiaszereplőlet, akik évekig nem hívják meg a pártokat, akiket nem szabad meghívni. Aztán fordul a kocka, többször is, és a bejáratott rend a feje tetejére áll, amikor már nem lehet többé semmibe venni őket, plusz Geci-nap. A Gábor, a Feri, a Laci többet van a Lajos stúdióiban, mint otthon. A Laci se kiköpni, se lenyelni nem tudja a Ferit, a Lámpalázas Detti és a Momentán Bandi meg állandóan arcoskodik, és beint mindenkinek. A belpolitikai kerítések az ellenzéki oldalon nem tartanak vissza senkit, mégis gyakran elválasztják a szereplőket egymástól és a választóktól is. 

Tudod mi a különbség pl. az Alternatíva Németországért és a Jobbik parlamentbe jutása között?

Semmi.  

A Migráns Igazság átvágta a Hazugság szögesdrótjait. A politikai bevándorlók átbújtak az Alternatív Igazság Kerítésébe vágott lyukon, a határőrök meg pánikszerűen rohangásznak, hogy mit kéne most csinálni, mert beszart a jól felépített határrendszer, pedig mennyi szögesdrótot felhasználtak hozzá korábban, és még a közbeszéd politikailag korrekt ösvényeit is elaknásították.

Így van ez. De lesz ez még ígyebb is, 2018-ban, Magyarországon.

Ám az már egy másik történet. Nagykovácsi kerítései várnak a sorukra. Ideje szemügyre venni őket. Legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr1412894956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.09.26. 17:53:57

Arra is ki lehetne térni, hogy nem azért támadják a kerítést mert hülyeség, hanem éppen azért mert nem az. Ha olyan hülyeség lenne, aminek semmi értelme, akkor nem támadnák.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2017.09.26. 18:45:47

@megamovieboy: Persze, az első felével egyet értek. Ha pártos alapú elfogultság és zsigeri elutasítás munkálna bennem, és már attól is vérben forogna a szemem, ha a Viktor gyerek köszön egy öreg néninek, akkor én is tökön szúrva érezném magam, ha az ellenfelem kirántaná alólam a szőnyeget egy elfogadható, az adott helyzetben jogos és logikus intézkedéssel. E vonatkozásban csak Hiller Mester volt korrekt, tárgyilagos és elismerésre méltóan egyenes, amikor a tv stúdióban a kerítésről beszélt.

"Ha olyan hülyeség lenne, aminek semmi értelme, akkor nem támadnák." Szerintem akkor tízszeresen, százszorosan és ebben az esetben érthető is lenne, hiszen végre belekapaszkodhatnának valamibe. A kisvasút, a stadonépítések,...ezek azért elég magas labdák, és le is csapják. Ez független attól, hogy én szeretném majd kipróbálni azt a kisvasutat, mert izgatja a gyermek lelkemet. :-) Ha már egyszer ott van, ugye.
süti beállítások módosítása