Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Mire a levelek lehullanak 2.

A pénz beszél: mennyibe kerül egy helyi népszavazás, 2015-ben, Nagykovácsiban?

2016. január 01. - zord íjász

Az alább közlöm, Nagykovácsi jegyzőjével folytatott levelezésem másolatának szó szerinti, témába vágó lényegét. 

2015. November 12.

"Tisztelt Papp István Jegyző Úr!

Egy blogbejegyzést készítek,http://zordidok.blog.hu ) amelyhez szükségem lenne némi információmorzsára.

A poszt témája a CBA-Príma beruházáshoz kapcsolódó népszavazás, amelynek második, újrafogalmazott kérdését most hitelesítette a HVB.

Érdekelne engem, hogy (persze amennyiben nem érkezik ügydöntő erejű fellebbezés/a szükséges számú népszavazást támogató aláírás összegyűlik, tehát a népszavazás valóban megrendezésre kerül stb.)

van-e önöknek viszonylag pontos, összegszerű számadatuk arról, hogy ennek a népszavazásnak a megrendezése mennyibe kerül?

Engem a teljes költség érdekelne, de nem tételesen, mert annyira azért nem vagyok telhetetlen, bár nagyon jó benyomást tenne az önkormányzatról, hanem egy összegben (nyomtatványok költsége, szavazatszámlálók díjazása) a járulékos költségekkel együtt (frissítők, szendvicsek stb.) Természetesen részinformációm vannak, de sem ezekkel, sem azzal, hogy "több millió forint a népszavazás költsége” (amit tudok) nem igazán vagyok kisegítve. Az én hibám, hogy igyekszem mindig túlteljesíteni a nem létező elvárásokat. 

Pontos, majdnem pontos adatra lenne szükségem.

Amennyiben ilyen előzetes becsléssel nem rendelkeznek, vagy ez csak nehezen kalkulálható előzetesen, nekem az is megfelel, ha információval tud szolgálni arról, hogy mekkora az az összeg, amelyet biztosan elér a rendezés költsége (minimum összeg) és mi az, amit (közelítve a valósághoz persze) biztosan nem fog meghaladni (maximum költség).

A válasz e-mail szövegét – vagy ha abban küldi, a másolható (copy-paste) word docx dokumentum lényegi szövegrészét – egy-az egyben beillesztem a posztba: így szép, így hiteles, így korrekt, így szoktam csinálni.

Remélem egy ilyen információnak a megosztása még nem igényli, az immár amúgy is teljesen reménytelen, és civil polgárok számára már szinte egyáltalán nem elérhető/megnehezített útvonalú közérdekű adatigénylés kategóriáját.

Köszönöm a segítségét

Kósa-S. Péter”

"Tisztelt Kósa Úr!

Pontos adatot nem fogok tudni adni, de egy –tól –ig értékkel a jövő héten szolgálok.

Üdvözlettel

Papp István jegyző”

2015. December 9.

Tisztelt Kósa Úr!

Kicsit megkésve, de a népszavazás várható költsége: 5-7 millió forint.  Ez magában foglalja a névjegyzék elkészítését, a személyre szóló és kipostázott kb. 5500 értesítést, a tájékoztató plakátokat, a szavazólapokat és jegyzőkönyv nyomtatványokat, a szavazásban közreműködő választási szervek (HVB és 6 szavazókör tagjai, valamint a Választási Iroda munkatársai - mintegy 55 fő) költségeit.

Üdvözlettel

Papp István jegyző

Minimum 5 millió Forint.

Maximum 7 millió Forint.

Lebontva: a 2014. októberi önkormányzati választásoknak, a választópolgárok számadataira vonatkozó adatait alapul véve, 2015-ben, Nagykovácsiban, 5690 választópolgár esetében, választópolgáronként minimum ∼879 forintba, maximum ∼1230 forintba került volna, egy CBA-Príma megépítéséről szóló népszavazás lebonyolítása.

Nem az a kérdés, hogy ez sok, vagy elviselhető-e. Magyarország egy jogállam, és ha a demokrácia logikája és törvényei szerint, ha egy kérdésről helyi népszavazás tartható, és ez a népszavazási kezdeményezés eljut a startvonalig, akkor ennek költségeit vállalni kell. Valószínűtlen, hogy a CBA-Príma kapcsán ez a kérdés ismét terítékre kerül, de mindenesetre tény: ezt a pénzt, a bíróság ítéletével, a falu megspórolta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr358220320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása