Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Rendszerkritika jobbról

Valóban olyan felháborító, amit a szerencsi polgármester mondott? És igaz, amit mondott? És ha az, akkor egészen pontosan kire haragszol emiatt?

2020. október 28. - zord íjász

Harmadik örömhír, zsinórban: ez is egy rövid poszt. 

Mottó 1. :

"Testbeszéd

Ha a rendszerváltozáskor újjászületett magyar demokrácia emberként, emberi testként kerül lefestésre, akkor elmondható, hogy ez a test megsínylette az elmúlt 26 évet. A csontszerkezete még használható, és az zsíros lerakódások izmokká formálhatók, de a “szemei vaksik, fülei süketek, elméje tompa,” nehezen szedi a levegőt, gyorsan fárad, petyhüdt és megereszkedett, immunrendszere csak pislákolni képes, maradék energiáit vegetatív állapotának fenntartására és a látszat megőrzésére fordítja. Demokrácia ugyan még mindig, vannak külső és belső kontrollmechanizmusok, amelyek támogatják, időnként még csalfán reménykeltő is, de a megjelenése már igénytelen: külseje elhanyagolt, ápolatlan, fésületlen, a testre ráaggatott ruházat lerongyolódott. Rossz ránézni, de a viselkedése még ennél is aggasztóbb. Ez a demokrácia súlyos betegségektől és méreganyagoktól terhelt. 2006 őszén végzetes trauma érte, és azóta spirálban pörög lefelé, visítva, mint a találatot kapott, haldokló repülőgép. Ez a demokrácia 2016-ra már nem önmaga. Bunkó és erőszakos figura, aki mindent és mindenkit félresöpörve csörtet keresztül az útjába kerülő vélt vagy valós akadályokon. Már fárasztja a a gondolkodás, a közmegegyezés, a párbeszéd, a jog és a törvényesség útjainak bejárása, ami létezésének alapja. Türelmetlen, ideges, rosszul méri fel az ellenreakciókat és rosszul reagál. Már azt sem öröm figyelni, amikor igaza van és valóban helyesen cselekszik, mert túl sok a negatív háttérzörej. Csak erőt használ, és csak erőből ért. Nem az a baj, hogy használja az öklét, mert számtalan esetben ez az egyetlen elfogadható és követendő megoldás, hanem az, hogy ő már csak az öklét használja.

Üt. Ököllel üt..." 

(Viktor Houdini, 2016)

Mottó 2. : "Yep, son, we have met the enemy and he is us." / "Találkoztunk az ellenséggel, és ő - mi vagyunk." (minden idők legzseniálisabb és általános -környezetvédelmi, kulturális, politikai, emberi- igazsága, Walt Kelly Pogo Possum c. képregényéből, 1971. A blog egyik állandó mottója, oldalt)

Mottó 3. :  Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére! (gyereknóta)

Mottó 4. : "Tudja, Pelikán elvtárs, egyszer majd kérünk magától valamit." ( Virág elvtárs örökbecsűje, A tanúból )

Mottó 5. : "Tetszettek volna forradalmat csinálni." (Antall József,  a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök örökbecsűje)

Mottó 6. : "Nehéz hősnek lenni, ha az ember egy egészen kicsike kis állat." (egy másik rendszerváltónak, Malackának az örökbecsűje, a Micimackóból.)

Szerencs. 

Némi vázlatos szerencsi háttéranyag bemutatása elengedhetetlen a poszt megértéséhez, és ez a pontokba szedett kis kronológiai vázlat előjön még egyszer, egy másik -bár lényegében ehhez szorosan kapcsolódó- poszt kapcsán is.

  1. Koncz Ferenc (Fidesz) volt Szerencs polgármestere. 
  2. A törvényi változások miatt döntenie kellett, hogy az országgyűlési képviselőként vagy a település vezetőjeként kívánja-e folytatni a továbbiakban a politikai munkáját.
  3. Lemondott a polgármesteri mandátumáról, így a Fidesz elindíthatta őt 2018-ban a borsodi 6-os választókerület képviselő-jelöltjeként, amit meg is nyert.
  4. Szerencs új polgármestere, időközi választás keretében, az ellenfél nélkül induló Nyiri Tibor (Fidesz) lett, aki korábban Fideszes támogatással lett alpolgármester/képviselő volt a testületben.
  5. Koncz Tibor azonban nem tudta elengedni a települést: megpróbálta megőrizni a befolyását szerencsi városházán, és továbbra is szívesen érvényesítette volna az akaratát a helyi ügyekben.
  6. Nyiri Tibor, a hivatalosan megválasztott városvezető azonban nem kívánt elődjének a bábjaként szolgálni, így  az országgyűlési képviselő/egykori városvezetővel kenyértörésre került sor.
  7. A konfliktus elfajult, és a Fidesz úgy döntött, inkább ejti Nyiri Tibort a következő választáson.
  8. A Fidesz Nyiri Tibor helyett és annak ellenében az alpolgármestert, Egeli Zsoltot indította el a saját jelöltjeként az önkormányzati választáson.
  9. Nyiri Tibor függetlenként indult, és megnyerte a választást.
  10. Egeli Zsolt, a Fidesz jelöltje nem egyszerűen elveszítette a választást, hanem csapatának képviselő-jelöltjei közül sem jutott be senki az új testületbe, tehát a Fidesz maradéktalanul és tökéletesen elveszítette a várost.
  11. Koncz Ferenc elhunyt egy motorbalesetben (Isten nyugosztalja), így a megüresedett választókerületi helyére időközi választást írtak ki, amely zajos és indulatokkal teli vihart kavart az összellenzéki jelölt miatt.
  12. A Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje, Koncz Zsófia, az elhunyt képviselő lánya lett.
  13. Koncz Zsófia felkereste Nyiri Tibor polgármestert, és arra kérte, hogy működjenek együtt a város/ a választókerület/ a térség érdekében.
  14. Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere 38 másik polgármesterrel együtt, egykori ellenfelének a lányát, Koncz Zsófiát támogatta a kampányban, aki nem osztott krumplit.
  15. Koncz Zsófia győzött a megtépázott összellenzéki jelölttel szemben.

Bármely civilizált, normálisan -tehát a természetes hibaszázalékkal- működő demokráciában a kormányzó erő tagjai és döntéshozói komolyan vesznek minden józan, hűvös és tárgyilagos rendszer- vagy kormányzatot érő kritikát, de különösen komolyan vesznek egy olyat, amely házon belülről érkezik. Ha egy párttagságból vagy a szellemi, támogatói holdudvar berkeiből fogalmaz meg valaki bírálatot a kormányzat munkájával, vagy a kormányzat által felépített rendszerrel, politikai iránnyal kapcsolatban, annak általában súlya van. Amikor az ellenzék löki a süketet, az csak politikai háttérzaj (ettől még lehet igaz), de amikor a barátaid/harcostársaid/párttársaid gyújtanak alád, akkor már baj készülődik, és ideje talán magadba szállni. Boris Johnson is megküzd a konzervatívokkal, Donald Trumpnak is harcolnia kell a republikánusokkal, Emmanuel Macron kormányában alig egy hónapja egyszerre három vezető adta be a lemondását és fogalmazott meg éles hangú bírálatot, Angela Merkelt 10 éven át időről-időre, de leginkább a nagy krízishelyzetek és a választások idején folyamatosan támadták a párttársai...és ezek csak a jelenkor eseményei, de így volt ez mindig, minden szabad és igaz demokráciában. 

A magyar demokrácia utóbbi 10 éve azonban biztosan nem ilyen. Az Orbán-érában "gyakorlatilag a méltán elhíresült Földrajzi Név Bizottság feloszlatása óta láthatják nap mint nap a hírekben az olvasók és a párt emberei, hogy mi vár arra, aki nagyon önállóskodik illetve szembehelyezkedik a kormányzati direktívával: nix ugri bugri, fiaim, mert messzire elér a kezünk." Nagykovácsiban ezt két polgármester személyes példáján keresztül közvetlenül is megtapasztalhatták az itt élők.

Magyarországon -pártfüggetlenül, de valóban eltérő mértékben az egyes pártok között-  a belső kritika, a belső bírálat, a saját padsorokból érkező negatív látlelet, legyen az bármennyire is jószándékú és segítőkész: botrány, árulás, renegát akció, az egység gyengítése, az egy tábor-egy zászló elvének sárba tiprása, a sorfal megbontása, a pártbéli és az ideológiai összetartozás felrúgása, Gyurcsány-kottája, Soros-szellemének befurakodása, Orbán-ármánykodása. Megbocsáthatatlan bűn. Máglyára vele, elvtársak!

Hogy ki milyennek ítéli meg a magyar demokráciát, arról már írtam, mert az SZFE körüli erőpróba lényege maga a Demokrácia-dilemma: csak azt a kérdést kell megválaszolni, hogy Magyarország demokratikus jogállam-e vagy sem. Három lehetőség közül lehet választani, és nyilvánvaló, hogy a válasz fogja befolyásolni annak a kérdésnek a megítélését is, amelyről ez poszt szól...és ez már a záróakkord.

nyiri_tibor_szerencsi_hirado_globo_tv_interju.jpg

Nyiri Tibor, Szerencs független polgármestere/képernyőfotó az interjúból, a Globo TV engedélyével (Köszönöm!)

Kuti-Kurucz Hajnalka, a Globo Televízió felelős szerkesztője egy évvel a választások után, készített egy közel 40 perces, kötetlen beszélgetős felvételt Nyiri Tiborral, Szerencs polgármesterével. A Szerencsi Híradóban mutatták be  az interjút. "A diskurzusból kiderül, hogy a választási programból milyen ígéreteket sikerült már megvalósítani a város vezetőjének és a képviselő testületnek és melyek lesznek a kitűzött célok 2021-ben. A város első embere őszintén válaszolt a településen felmerülő problémákat érintő kérdéseimre, valamint a gondokra megoldást is megfogalmazott." írja az ajánlójában a szerkesztő-asszony.

Én végignéztem/végighallgattam az interjút, mert érdekelt. Nagyon tanulságos és hasznos volt a számomra, több okból is. A beszélgetésnek az a részlete, ami ennek a posztnak a velős lényegét és indokát adja 23.55-nél kezdődik, és ennek megtekintését mindenkinek ajánlom. Ez a részletnek az a több hírportálon is idézett részlete, ami oly sok helyen kiverte a biztosítékot a jobboldalon, és ami miatt például azonnal "balos, senkiházi uszítónak" bélyegezték a nagykovácsi bloggertársat, amikor megosztotta az interjú linkjét a Nagykovácsi Free facebook csoportban. (free: ezen mindig könnyesre röhögöm magam, mert eleve egy zárt csoport, és kb. annyira free, ahogy hallom, amennyire a TASZSZ orosz hírügynökség free volt a fénykorában)

"Ha tetszik, ha nem, jelen pillanatban 2022-ig Fidesz-kormány van, aki pályázatok, 20 pályázat, ami kibocsát 20 pályázatot hetente, és hetente 3-4 levél érkezik a minisztériumból, amit ügyintézni kell. Na most tudjuk, hogy ha nincs meg a kapcsolat a minisztériumokkal, a megyei kincstárral, nem sorolom, mert több szinten ellenőrzik a pályázatokat, akkor késik a boldogulás...22-ig ez a kormány és ez a hatalom fog fennállni, akinek egy polgármesterrel ha nem együttműködni, amelyikkel, ha egy polgármester nem tud együttműködni, akkor duzzoghat a sarokban, és akkor nem haladnak az ügyek, mert egyszerűen másként nem működik ez a rendszer. Éltem a Kádár-rendszerben, akkor is úgy működött az urambátyám kijárás, hogy akinek jó kapcsolatai voltak Bodnár elvtárssal mondjuk fölfelé, annak volt út, és annak jutott ez is, meg az is.” (részlet. Az élő beszéd esetlegességeit két helyen kijavítottam a közérthetőség miatt)

A polgármester úr párhuzamot vont a jelenünk politikai valósága és a Kádár-rendszer urambátyám világa közé: egy jobboldali, konzervatív, keresztény embertől, aki egykoron a Fidesz pártfogoltja volt, majd minden egykori sérelmét félredobva a Fidesz jelöltjét támogatta az országgyűlési hely megszerzésében, ez egy komoly ítélet a rendszer felett...és amiben nincsen semmi új, vagy meglepő. Aki olvassa a rendszerkritikus tutimondók vagy a politikai ellenzék tagjainak megnyilatkozásait az már 317859-szer találkozhatott ezzel a lesújtó véleménnyel. A Kádár-rendszernek a politikai és gazdasági értelemben is mutyizó, bratyizó, a bennfentes és protekciós kapcsolati tőkére építő, a minisztériumi és megyei főhatalmasságok kegyét kereső, a hajbókolva nyalizó, a cél érdekében akár az emberi, morális, erkölcsi büszkeségét és értékeit is beáldozó, nyomorultul szervilis, megalkuvó, és a feudális függési viszonyokban dagonyázó társadalmának az Orbán-érával való összemosása a legkedveltebb ellenzéki toposznak számít. Az örök kollaboránsok mentsvára és édenkertje: mindig van ok, magyarázat, kibúvó, menekülő út arra, amit teszünk. És sokszor joggal, vagy az önös, önző, kisszerű érdekeink mentén okosan megtalálva a kibúvókat. 1000 éve így van.

Az ilyen kritika azonban  egy jobboldali embertől szokatlan, mint Kövér Lászlónál a mosoly.

Csak egy, mindössze egyetlen finomítást igényel a polgármester úr gondolatmenete.

Nem a rendszer ilyen. Az Orbán-éra elmúlt 10 éve, a Nemzeti Együttműködés Rendszere sem ilyen.

Te, ő, én, mi vagyunk ilyenek. Mi vagyunk a rendszer. Mi teremtjük, mi csináljuk, mi építjük és mi tartjuk meg a rendszert.

A Kádár-rendszer a keleti blokkban, a szovjet megszállás alatt, egy felülről kikényszerített és erőszakkal fenntartott  államnak először a kemény, aztán felpuhult, végül nagyon puha és reformszocialista rendszere volt, és 1990-ig fennmaradt. Generációk nőttek fel benne, és működött a maga torz gazdasági és politikai feltételrendszerei között. A 1989/1990-es rendszerváltás egy atyáskodó, szervilis, irányított, ellenőrzött, központosított, egy alapvetően jól kiszámítható, könnyen megtanulható elvárásokat támasztó rendszert váltott fel...hogy aztán 2010-ben egy atyáskodó, szervilis, irányított, ellenőrzött, központosított, egy alapvetően jól kiszámítható, könnyen megtanulható elvárásokat támasztó rendszer jöhessen létre, ahogyan azt Szerencs polgármestere vonja párhuzamba és vele karöltve az ellenzék is gyakran hangsúlyozza.

A demokrácia szabályai szerint azonban a többség akarata dönt: a többség ezt a rendszert akarta, és akarja. Senki sem kényszerítette és kényszeríti erre a népet Kalasnyikovokkal. Mi szavaztuk meg háromszor kétharmados többséggel, mi alkuszunk meg, mi nyalunk be csontig, mi kuncsorgunk a minisztériumnak, mi vagyunk a strómanok, mi vagyunk az oligarchák, mi osztjuk ki a családtagjainknak a támogatásokat, mi nyúljuk le az EU és az adófizetők pénzét, mi haverkodunk a polgármesterekkel, mi bratyizunk az alpolgármesterekkel, mi korrumpálunk és mi korrumpálódunk, mi kúszunk a lábtörlő alatt, mi hallgatjuk el a tudomásunkra jutott, és bűncselekmény elkövetésére buzdító korrupciós politikai törekvéseket, mi söpörjük be a szőnyeg alá a kínos történeteket, mi temetjük el a fiók mélyére a politikai földcsuszamlást is kiváltani képes információkat, mi szegjük meg a polgári, emberi, erkölcsi, morális és képviselői eskünket, mi hazudunk reggel, délben, meg este. Tudjuk, merjük, tesszük, és imádkozunk, hogy senki ne találja meg a szekrényben a csontvázakat. 

Elfogadjuk az általunk épített és fenntartott rendszer kereteit, és nem lázadunk, nem törünk-zúzunk, nem vonulunk hónapokon át százezres tüntetésekkel az utcákra, mint Fehéroroszországban, Chilében, Kirgizisztánban, Hong-Kongban vagy Franciaországban. Tudomásul vesszük hol és miben élünk, és megpróbáljuk kibekkelni a zord időket, vagy igyekszünk a javunkra fordítani a rendszer sajátos -talán Kádári, de lényegében lényegtelen- attribútumait. Csak keveseknek adatik meg a hős ellenálló szerepe. A többség a passzív, elfogadó, apátiába süllyedő, néma, arctalan, szürke, napi rutinjába feledkező és gondjaitól terhelt egyszerű, hétköznapi emberek életét éli, ahogy mindig is tette a magyar: hogy  királyok, földesurak, nemesek, politikai gengszterek vagy maffia-oligarchiák fosztják ki, az pusztán technikai kérdés számára. Mert csak egy élete van mindenkinek, és az is elég rövid, és azt a keveset szeretné békében leélni. Ha hagyják.

Mindez megfér azzal, hogy a magyar egy szabadságszerető, lázadó, forradalmár nép: amikor elszakad a cérna és az események szerencsés csillagzata alatt vezérükre lelnek az emberek, meg is halnak ezért a szabadságért. De ez, az Orbán-éra, nem az a rendszer. Ha az lenne, már lett volna ok rá bőven az elmúlt 10 évben, hogy Antall József klasszikusa testet öltsön.

De nincs így.

Ez is bizonyítja, hogy elfogadjuk azokat törvényeket, jogszabályokat, rendeleteket, amelyeket a képviseleti demokrácia fogaskerekei dolgoznak ki az országgyűlésben vagy az önkormányzatok képviselő-testületében. Alkalmazkodunk. Minden kooperáció és semleges vagy támogató jellegű interakció a rendszerrel, a rendszert igazolja és legitimálja. Naponta megteszi ezt 10 millió ember, 10 millió módon. Hiába szidod teli torokból a rendszert, mert pl. közben elfogadod a családpolitikai támogatásokat, az otthonteremtő hiteleket és az devizakárosultakat megsegítő, otthonmentő akciótervet..."az az én pénzem, nekem az jár!" Amikor adózol, amikor befizeted a számláidat-járulékaidat, amikor a rendszer jogszabályai szerint indítasz pert, vagy bemész panaszt tenni az önkormányzathoz a szomszédod parlagfüves telke miatt,...elfogadod a rendszert. De akkor is elfogadod a rendszert, amikor nem kérsz számlát a villanyszerelőtől, csak akkor a rendszer sötét oldalára állsz, és önfelmentően mészárosozol ezerrel. Amikor kussolsz, pedig ordítani akarnál, akkor is elfogadod.

Még amikor civilként, polgárként, a játszótér-diplomácia eszközeivel élő helyi döntöshozók partnereiként működünk együtt a céljaink eléréséért, például, hogy a kölcsönös haszon jegyében teremtsünk egy templomot, egy parkot vagy egy gyermek-játszóteret, akkor is a rendszer köveiből építjük azt a falat, ami mögé bezárjuk magunkat. Értjük a rendszer működését, és összekacsintunk.

A rendszernek persze vannak masszív haszonélvezői és fosztogatói, valamint kifosztottjai és vétlen áldozatai: nem azonos mértékben terheli a felelősség a fogyatkozó számú 10 millió magyart, de csak nagyon keveseknek jut igazán felmentés a szomorú (?) végeredmény láttán. 

Mert lehet, hogy nem tetszik neked Nyiri Tibor nyilatkozata, de nem árt, ha tudod: a polgármester azt teszi, ami a dolga. És én gratulálok neki. Ő az önkormányzat első embere egy olyan önkormányzati rendszerben, ahol az önkormányzatiság lassan csak üres szó: a központi hatalom rövid pórázon tartja az önkormányzatokat gazdasági téren, szűkíti a mozgásterüket, elfoglalja a vagyontárgyaikat, megfosztja őket az önállóságuktól, elvonja az adóbevételeiket, ellenőrzése alá vonja a kiadásaikat és ezzel együtt arra is rá lát, hogy az adott önkormányzatnál kinek-miért-hogyan juttatnak pénzeket a kasszából...de azért az elvárja, hogy Sorosozzanak a csatlósai, amikor azt kéri. Ilyen körülmények között kell működtetnie a települést minden polgármesternek és képviselő-testületnek. Nyiri Tibor erre esküdött fel: szolgálja a várost, és kisajtolja, visszaszerzi, kinyeri a rendszerből azt a tőkét, amit kinyerni képes, ami a város fejlődését eredményezi.  Meghajol, behajol, megtörik, hízeleg, kapar, üti a vasat, kádári vagy orbáni módon, az teljesen mindegy, de elvégzi a munkáját. A polgármester a rendszer része, alkotója és foglya is egyben, és a módszert tekintve legalább annyira használja a rendszert, mint amennyire a rendszer használja és kihasználja őt. A gazdasági és politikai haszon mértékében persze óriási különbség van közte és azok között, akiktől pénzt vár/visszakér: a rendszerben a felül lévő, valódi ragadozóknak az oldalára billen a mérleg, de ez nem feledteti a kölcsönös egymásra utaltságot....és ez is a rendszer része. Amikor eljött az idő, a nagyragadozóknak is jól jött Nyiri és a 38-ak segítsége.

A rendszer: vétlen. Vétlen, mert nem létezik önmagában, nem egy abszolútum, nem valós. Anyagtalan, formátlan. Általunk, a mi közreműködésünkkel nyeri el a formáját, és mi tápláljuk üzemanyaggal.

Ha az Orbán-éra mondjuk egy maffiaállam, ahogy azt a rendszer kemény kritikusai állítják, akkor az nem a Mester műve, hanem a miénk. Ha egy pazar demokrácia, ahogy azt a rendszer hívei vallják, az is a mi művünk. Az igazság odaát van, de az odaát az túl messze van.

Gyáva népnek nincs hazája, így aki fennsőbbségesen köpködné Szerencs polgármesterét a pragmatikus-realista és racionálisan önalázó gondolkodásmódjáért, vagy a hasonlatáért, az először álljon oda a tükör elé, és köpje le azt, aki visszanéz rá. 

Így van ez, és nem másképp.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr4116260314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koskovics Éva 2020.10.28. 19:43:43

Amit hozzátennék, hogy mindig zavar, amikor jönnek a kétharmados győzelemmel. Azt azért ne felejtsük el, hogy ez a kétharmad kevesebb mint 50 % szavazatból lett. Mint ahogy Trump is tudott úgy nyerni anno, hogy kevesebben szavaztak rá. Ezek az ördögi szavazási rendszerek... No és azt is tudjuk, nem sokan emlékeztettek rá a Szerencsi időközi választások körül, hogy ez is egy nagyon extrém szavazókörzet, ami a kreatív átszabások, újragondolások eredményeként alakult ki (hogy szépen, úrinősen fejezzem ki magam). Tiszaújváros eredménye most is jól mutatta, hogy ott a NER nem nagyon rúghat labdába. De jól kompenzáltak a 'krumplis' falvak.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.10.28. 19:50:36

@Koskovics Éva: Persze, igaz, de én szigorúan a parlamenti kétharmadról beszélek csak, nem a választóiról. Nem kezdtem bele a magyar választási rendszer sajátosságainak elemzésébe, mert az félrevitte volna poszt vezérfonalát. A tény, az tény: az országgyűlésben kétharmada van a fidesznek (nincsen KDNP nevű párt, legfeljebb csak technikai értelemben). Pont.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.29. 12:57:05

Amit a többség legalább passzívan támogat, az jó, ennyi az egész.

Ami pedig a címet illeti: manapság a rendszerkritikusság a legtöbb esetben jobboldali.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.10.29. 13:05:24

@MAXVAL birсaman közíró: "Ami pedig a címet illeti: manapság a rendszerkritikusság a legtöbb esetben jobboldali."

Ez gondolom valami orosz vagy bolgár vicc, csak magyarul nem jön át a poén. Ha komolyan írtad, akkor menjél ki sétálni egy hosszút a szabad idődben, és szellőztesd ki a fejed, Iván.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.29. 13:10:30

@zord íjász:

Ez szimpla tény.

A liberális fősodor elfoglalta mind a baloldalt, mind a jobboldalt, ez tény, de a jobboldal hamarabb ébredt.

Mondjuk ha az arányokat nézem, míg a nyugati jobboldal 85 %-a szart se ér, addig a baloldal esetében ez az arány 95 %.

S ami sokatmondó: a liberális konszenzus ellenében létrejövő újbal minden esetben liberálissá züllik idővel, lásd Sziriza, Podemos, társai.

Glokta 2020.10.30. 16:40:31

@MAXVAL birсaman közíró: azért "züllik liberálissá" (mérséklődik), mert különben összeomlana.
A szélsőjobboldali kormányzás hosszabb ideig tud kitartani, mert a befektetők nem fordulnak egyből ellene, szemben a szélsőbaloldalival, amelynek az esetében menekítik a tőkét az országból. Ha a Sziriza végigvitte volna azt, amit ígért, most Görögország az unión kívül lenne és még a mostaninál is jóval szegényebb lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.30. 17:06:58

@Glokta:

Már eleve abszurdum az az állítás, hogy a sajét eszméihez ragaszkodó baloldalt/jobboldalt szélsőbalnak/szélsőjobbnak nevezed.

Ha a Sziriza kitartott volna, nyert volna. Most meg lassan nevetségessé tette magát, majd elbukott.

A tőkének a profit afontos, s amíg erre esély van, megbékél.
süti beállítások módosítása