Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Az egyik polgármesterjelölt válasza 2010-ben, a Nagykovácsi Természetvédők Egyesületének

Kísér(t)őposzt 2.

2018. szeptember 28. - zord íjász

Ez a poszt a Nagykovácsi és Budapest között tervezett bicikliút pályázatát bemutató poszt kísérője.

2010-ben a Nagykovácsi Természetvédők Egyesülete kérdőívet készített, amelyben az esedékes választáson induló polgármesterjelölteket interjúvolta meg a terveikről. Ennek egyik részében a helyi biciklizéssel kapcsolatban kérdezte meg őket. Ez a rövid részlet illusztrációként szolgál. A kérdéskör önkormányzati/politikai/civil szinten is rendszeresen visszatért, viták, kérdőívek, tervek, programok formájában.

Az interjú alanya, Seresné Szíjgyártó Beáta volt, polgármesterjelölt.

NATE: Hogyan javítaná a biciklizési lehetőségeket? 

Seresné Szíjgyártó Bea: Részben megoldást jelenthet a helyi közlekedési problémákra egy a fővárost a településünkkel összekötő biztonságos kerékpárút (és gyalogút) kialakítása is, mely – mint a helyi lakosokkal való személyes beszélgetések során számomra kiderült - egyre több nagykovácsi polgár természetes igénye.

….

A téma a családomat és engem is személyesen érint, ugyanis mindannyian tudunk és szeretünk is kerékpározni!

A kérdéskört ketté kell választanunk annak megfelelően, hogy terepbiciklizésről, vagy közúti kerékpáros közlekedésről van-e szó. Úgy gondolom, hogy Nagykovácsiban mindkettőre égető szükség lenne a lakosság egészségének megőrzése, javítása, és nem utolsó sorban a környezettudatosság népszerűsítése érdekében.

Nagykovácsiban a terepbiciklizésnek -a már komoly hagyományokkal rendelkező Crosskovácsi rendezvény évről-évre történő, példamutató megrendezése miatt - komoly hagyományai vannak, ennek köszönhetően pedig egyre több helyi fiatalt érdekel ez a sport.

Úgy tudom, hogy a településünket körülvevő erdőterületeken korábban már lettek erre a célra erdei kerékpáros utak kijelölve, melyek nyomvonalát a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is elviekben jóváhagyta. Ennél azonban sokkal több nem történt.

Úgy gondolom, hogy ezeknek a terepkerékpáros utaknak a kialakításában és fenntartásában az önkormányzatnak mindenképpen aktívabb szerepet kellene vállalnia. Fontos elvárás lenne továbbá az is ezekkel az erdei kerékpárutakkal szemben, hogy azokon az erdő túloldalán lévő környező települések (pld. Telki, Perbál, Tinnye, Piliscsaba, Pilisszentiván, Solymár, Hidegkút) egyszerűen és biztonságosan elérhetőek legyenek.

A másik sarkalatos kérdés a közúti kerékpáros (és gyalogos) közlekedés kérdése, mely téren sajnos – nálunk jóval hátrányosabb helyzetű településekhez mérten is - komoly lemaradásban vagyunk.

Meggyőződésem, hogy ha lehetőség – vagyis kiépített, biztonságos kerékpárút – vezetne Nagykovácsitól Budapestig, akkor sokkal, de sokkal többen járnának a főváros peremkerületeibe, és talán a belvárosba is ezzel a környezetbarát közlekedési eszközzel dolgozni.

Úgy gondolom, hogy a Nagykovácsit Budapesttel összekötő helyi kerékpáros (és gyalogos) úthálózat-fejlesztési programnak része kellene, hogy legyen a Sebestyén-dombi településrész, valamint a Nagykovácsi-medencében lévő másik település, Remeteszőlős bekapcsolása is a helyi kerékpáros közlekedési hálózatba.

Meggyőződésem, hogy ha például Remeteszőlős településsel közösen pályáznánk a szóban forgó kerékpáros (és gyalogos) útfejlesztésre, akkor sokkal nagyobb eséllyel kaphatnánk regionális forrásokból támogatást erre a mindannyiunk számára igen fontos beruházásra.

A nyomvonal megtervezését természetesen közlekedési szakemberekre kell bízni...."

 Részlet Seresné Szíjgyártó Beáta programjából, 2010.

A polgármesterjelölt szórólapja, 2010.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr8114267149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása