Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Víg End - 4.: Sufnia krónikái

A Nagykovácsi Északi-üdülőterület, avagy a Nagy-Szénás és a Zsíros-hegy zártkertjeinek kialakulása, története, és eltűnő világa.

2017. március 31. - zord íjász

Folytatjuk.

(Fidesz propaganda és választási program)

A fotókrónika első része, itt.

18.

Emelt lábakon. Hibátlan megjelenésű épület. A nagykovácsi relaxáció kis Velencéje, egyszerű anyagokkal, szép környezetben.

19.A világ összes, fából készült sufnijának Ősapja.

20.A világ összes, fából készült sufnijának Ősanyja. Néhány nappal ezelőtt ledózerolták, az egész domboldallal együtt.

21.Falusi ház a víkend övezetben. Nincs egyedül. Több tucatnyi hasonló házat találni, amelynek az építésénél már az első pillanattól komolyabb célt tűztek ki, mint egy egyszerű sufni összedobásánál.

22.Egy szépen rendben tartott kertet őriz. Ne becsüld le könnyedén azt, amit egy ilyen kis menedék jelent. Ahhoz, hogy békére lelj a városi élet zaklatottsága után, elég ha tető van éjszakára a fejed felett, mert a nyugalmat úgyis inkább a természeti környezet és a friss levegő hozza el neked. Nem akar több és más lenni, mint amire teremtették. Az őszinteség egy építészeti/építési erény, de az építészek és a megrendelők is gyakran hazudnak: Nagykovácsi új építésű házai között öt perc sétával találhatsz olyan épületeket, amelyek azt próbálják elhitetni a külvilággal, hogy szépek, de valójában csak felcicomázott ripacsok, és néhány év múlva az ingatlanhirdetések "eladó" rovatában találkozol velük, mert a tulajdonos is megutálja őket.

23.Már megrogyott a lelkesedés.

24.Szép helyen van, gazos: rossz kombináció. Ennek a házikónak sem jósolok hosszú jövőt.

25.A felhasznált anyagok tekintetében nincs semmi meglepetés, de a napvédő műanyag/üvegszálas hullámlemez mellett nem lehet elmenni, mert szinte napsütötte vidámsággal öltözteti fel ezt a hétköznapi faházat. Víkend-design.

26.Ha létezik Szigorú Tekintetű Faház, ez biztosan az.

27.E ház kapcsán, itt az alkalom, hogy megemlítsek egy fontos részletet a víkendházak formai elemeinek világában: a rácsokét. Az ablak- és ajtórácsok külön utat jártak be a Kádár-rezsimben, és ezek emblematikus, a mai napig visszatérő és közkedvelt megjelenési formákat öltöttek. Minden létező variációban összehegesztették, hajlították a vasat, hogy a praktikusság és a tetszetősség mezsgyéjén összehozzák a legjobbat. A Tüzép kész vasárukat forgalmazó telepei és a "maszek" lakatosok az adott lehetőségeken belül kis forradalmat vezényeltek le ezen a téren, és Nagykovácsiban ennek szépszámú példájával lehet találkozni.

28.

Minden ugyanaz és minden ugyanolyan: épületfosszília egy letűnt korból, felvonultatva az építőanyagkínálat és a gyorsan-egyszerűen-viszonylag pénztárcabarát módon elérhető hajléképítés összes klasszikus elemét. Az ablakrácsok adják a dekoratívitást: kitűnőek és vagányok.

29.Sarokból kiinduló napsugaras ablakrács. Klasszikus.

30.Középállású, napsugaras ablakrács. A házat már bontja az idő, de vannak örök értékek. Ezrével találkozni az ország falvaiban ma is ezzel a rács-formatervezéssel.

31.Keresztirányú, dupla napsugaras ablakrács. Ezt kifejezetten menő.

32.A kék színvilágú ház ritkaságnak számít, így ez kihagyhatatlan a sorból.

33.

A földig érő-hosszú tetős. Könnyen karbantartható, praktikus, masszív. Rendkívül népszerű háztípus, eltéveszhetetlen formavilággal. Van még belőle néhány talpon maradt mohikán az Északi-üdülőterületen.

34.Mint fentebb. Hosszú tetős faház, örökzöld stílusban.

35.Csak annyi, amennyi kell. Amikor jön a vevő, ő ugyanúgy használja majd, amíg szükség van rá. A víkend korszak minimálprogramjának darabja.

36.Már a budi ajtaja is kiszakadt. Vagy kiszakították. Szar a helyzet. A borostyán viszont nyomul, és az szép.

37.Meseszép és tökéletes. Tiszta, rendezett, gondos. Olyan, akár egy japán kert.

38.Eladták, lebontották, építkeztek. Szintén a hosszútávú befektetési telkek építészeti terméke. Szolgált, aztán elbúcsúztak tőle.

39.Percek kérdése: mellette már tető alá hozták a jövőt.

40.A faházak Nagy Öregje. Jól kitalált, példaértékűen arányos és harmonikus. A 70-es években népszerű cseh faházak típustervei között láttam én ilyesmiket, talán ez is az. A kortárs építészet néhány Nagykovácsiban összegányolt darabja a nyomába sem érhet.

41.A szomorú magány kis emlékműve. Szabályosan megható. Olyan, mintha élne, és érezné, ahogy körülötte elfolyik az idő, és növekednek a gazdagság palotái. Társai folyamatosan omlanak, porlanak semmivé, de ő, ezen a lecsupaszított telken, felemelt, büszke fejjel várja a véget. Az ablakszemek szerintem láttak engem.

42."Erdőben csöpp ház, elbújva szinte." A megtestesült, felszabadító romantika háza. Ez az a hangulat, amihez kimenekültek a városlakók Nagykovácsiba. Az Északi-üdülőterület egyik legszebb épülete, a tökéletes helyen.

43.Elég karakánul és masszívan összerakott viskónak tűnik, nem sokat vesződtek a fénnyel/ablakokkal sem. A budi megborulhat, de vihar sem rendítheti meg ezt a szerény építményt.

44.Nyugalmat, tisztaságot, derűt sugárzó, hosszú tetős faház, ápolt természeti környezetben. Úgy szép, ahogy van.

45.Napsugaras rács: alap. De ezúttal engem ez a csíkos dizájn ragadott meg. Díjazom. Frissítés: két napja láttam, éppen akkor bontották le, verték szét a munkások.

46.

A faházat bontották/felújították. Emiatt a pazar, fatörzsek közé épített kuckó/játszóház/magasles miatt fotóztam le. Értelemszerűen az ilyen természetközeliséget erősítő élmények, szintén a víkend korszak részét képezik.

 

47.Lehet, hogy csak egy faház az Északi-üdülőterületen, és lehet, hogy csak egy korszak emléke, viszont piros ajtaja van. Mint látható, minden ilyesmi közel áll a szívemhez .

48.Ez pedig sárga. Nagyon sárga.

49.Ez pedig rózsaszín. Nagyon rózsaszín. A víkend korszak: szabadság a köbön. Mindenben. Így helyes, így jó.

50.Árnyak, árnyék, fehér pad. Madarak a kertedben, esti csönd, üldögélés, elmélkedés a világ dolgairól, magadba nézés. Mi kell még egy hétvégéhez?

51.

Csak imádni lehet. Fenyőillat, vad szertelenség, titokzatosság.

Ide kattintva folytatódik...

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr2512387869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2021.01.30. 10:38:39

Ismerős képek. Nagyon szeretem az ilyeneket. Sok van felénk is. A legjobb amikor a levelek lehullása után, a zöld domboldalból előbukkannak az elrejtett kis házikók, mindenféle formában, színben, elhelyezkedésben.

Viszont én, mikor tíz éve szerettem volna a saját kis házikómat felépíteni, akkor az építésügyi előadó elővezette, hogy csak adott helyre, adott színű falakkal, ablak-, ajtókeretekkel, tetőformával, cseréppe! és színnel lehet építeni.
Kérdeztem, hogy miért? Azt mondta, mert a környék elfogadott építési formái ezek.
Megérteném, ha a telek kétkilométeres körzetében egyetlen ilyen házikót is tudott volna mutatni.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.01.30. 20:03:38

@BiG74 Bodri: "...Megérteném, ha a telek kétkilométeres körzetében egyetlen ilyen házikót is tudott volna mutatni...."

:-)))
süti beállítások módosítása