Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Francia charme

Párizs zöldje 2.

2017. május 10. - zord íjász

A legtökösebb szocialista nagyipari, hivatali és politikai módszerekkel harcol a zöld Párizsért. És mit tehetnek a polgárok a maguk eszközeivel , módszereivel és lehetőségeivel?

  • Kezdetnek elég annyi, ha vigyáznak a város értékeire, nem szemetelik össze és nem hagyják ott a kutyaszart az utcán és a parkokban.
  • Aki ennél többet akar, csatlakozhat a polgármester kezdeményezéseihez is.
  • Aki viszont mindent akar, az az első két lehetőség mellett, felépíti a saját zöld birodalmát abban a térben, és abban a lakókörnyezetben, amely számára adatott. 

Egy város, ahol minden talpalatnyi zöldnek jelentősége van. Párizs lakóinak száma és a város  mérete "némileg" egymás ellen feszül, így, ahogy azt már említettem, népsűrűségét tekintve  a rangsorban megelőzi Tokiót, New-Yorkot és Londont. Budapest ehhez képest egy szellős, kihalt falu. Párizsban nem lehet felszámolni egyetlen zöld területet sem, anélkül, hogy ne övezné botrány az eljárást, és sugárútjain a fasorok nem statisztikai fák, tehát nem olyanok, amelyeknek állandóan levágják a lombkoronáját, ami után csupasz, árva törzsükkel, két gallyal és három levéllel hivatottak javítani az életminőséget, mint oly sok helyen Budapest rettenet szürke betonsivatagában. Ott parkokat és ligetek helyszíneit keresik, nálunk az utolsó liget rekultivációja helyett betonoznának. Ott a zöldtető sokszor tetőrogyasztó dzsungelt jelent, nálunk az építészek parasztvakító, plebsbutító kiszáradt kóróit, amelyek sárgán fonnyadnak a tűző napon a háztetőkön. Párizsban rosszabbak az adottságok, mint Budapesten. Minden hazai  jó kezdeményezés és jó példa ellenére (pl. II.ker. Lövőház utca egy részének sétálóutcává alakítása) összességében úgy tűnik, ott  több a vágy és központi  akarat, hogy javítsanak a helyzetükön, míg nálunk ez inkább helyi partizánakciók formájában manifesztálódik.

A fotók beszédesebbek.

A sugárutak zöldje

 

Ez talán a leginkább beszédes kép arról, hogy miképpen határolják a nagy sugárutak és fő közlekedési útvonalak a zárt, sűrű, szűkös, szorosan álló lakóépületek tömbjeit. E tömbök között kéne növelni a zöldterület arányát Anne Hidalgonak és a város lakóinak. Nem véletlen, hogy a zöld a falakra, erkélyekre, teraszokra és a tetőkre költözik.

A Jardin du Luxembourg / a Luxembourg kert és a Palais du Luxembourg. Párizs néhány nagyobb zöld tüdejének egyike. Az ilyen parkok jelentenek menedéket nyaranként a forró, zsúfolt francia fővárosban: nincs belőlük sok.

Zöld szigetek, tetőkertek 

Nagyított részlet az előző képből.

Sokféle törzses, magas cserje szolgál hasznosan az ültetőládákban, de a bambuszok, érthető okokból, a rendkívüli életképességük, szívósságuk, viszonylagos igénytelenségük és mindenekelőtt hatalmas lombozatuk miatt, nagyon népszerűek a párizsiak körében. Minden virágpiac tele van  különböző bambuszfajtákkal.

Az ilyen komoly tetőkertek, mint az előzőek is, természetesen különleges ültetést és speciális kezelést igényelnek, de ez valóban egy tetőkert, valóban egy élő tető. Párizsban ennél kevesebbel nem is lenne szabad beérni egy bizonyos tetőméret és statikai állékonyság felett.

Kimagasló. Szó szerint. Szépségben, méretben, klímajavító hatásban, luxusban, méretben: ötcsillagos.

Nagy kedvencem. Erdő a háztetőn, hatalmas fákkal, cserjékkel. A kertészeti szaktudás csúcsa. A fák gyökérzete nem teljesedhet ki oly módon, mint a szabadföldben, ezért itt csak a földig hajló, néma elismerés lehet a megfelelő magatartás a szemlélő részéről. Közelítsünk rá és élvezzük.

 

Nagykovácsi kitekintés: nálunk ez a zöldtető. Katt és katt. Szétégett gaz a Kispatak óvoda tetején. 7 éve ilyen, vagy ehhez hasonló, lényegében soha nem volt jobb állapotban, egyszer sem. Ha meghallod, hogy egy magyar építész/beruházó, egy hazai projektnél zöldtetőt emleget, azonnal kezdj el gyanakodni, és kérj pontos terveket, garanciákat.

Erkélyek, ablakpárkányok

Párizsban nem értelmezhető a "túlzott" szó, ha zöldfelületről van szó. A francia teraszokról szóló posztban is szerepelt.

Nincs lehetetlen. Látványos, több méteres ciprusok a háztető dézsáiban.

Párizs a pazar stílusú, óvott, renovált, állandó kontroll alatt szépülő, ép homlokzatú Haussmann házak és a folyamatosan karban tartott, látványos kovácsoltvas erkélyek, teraszok birodalma. Ezeknek az épületeknek az eleganciájával és megjelenésével  nem tudtam betelni. A bambusz a modern ráadás, és még illik is hozzá. A vad, keleti zabolátlanság találkozása az európai polgárság méltóságteljes épületével.

A Forum des Halles egy rossz hírű, nagy forgalmú városi csomópont volt a város szívében...amíg teljes rehabilitációja keretében nem építették újjá: 2015-ben jártam életemben először Párizsban, akkor  még javában dolgoztak az óriási épületeken, ezeket már átadták. Nagy szívfájdalmam, hogy ezt a parkot, amelyeket látványterves paravánokkal, falakkal takartak el, még építés alatt állt. Ez a Nelson Mandela kert. Így fog kinézni. Párizsban parkot építenek oda, ahová tudnak. Nálunk a meglévő, és eredeti célja szerint is parknak, ligetnek készült zöldterületek sincsenek biztonságban az ostoba nyerészkedéstől.

Zöld falak, belső terek, belső kertek

Nem vitás: Párizs egyik legtöbbet fotózott, internetszerte milliószámra megtalálható látványosságához és inspiráló, nagy karriert befutott zöld attrakciójához érkeztünk. Ez itt a Mur Végétal de Patric Blanc, Patric Blanc (és Gilles Clément) botanikus speciális eljárással készített élő, zöld fala, a Quai Branly múzeum oldalán.  "...Az élőfalak azon kívül, hogy dekoratívak, rengeteg előnnyel rendelkeznek: levegőtisztító, klímajavító, szigetelő, hangszigetelő, takaró hatásuk van, hozzájárulnak az épületek energiahatékonyságához, és az épületben lakók, dolgozók életminőségének javításához, és szerepük a várostervezésben is egyre nő. A technológia alkalmazásával egy csapásra erdőnyi zöldfelületeket teremthetnek akár egy központi üzleti negyedben is, hosszútávon pedig a nagyvárosok légszennyezettségére is megoldást jelenthetnek..." Kihagyhatatlan. Adózok én is pár fotóval annak a milliárdnak, amit már készítettek róla.

Befuttatott falak a Montmartre-on.

Kis kitérő: Az előző, zölddel  futtatott falú ház tövében: parányi játszótér. Már a keret is fontos.

A játszórtér aljzata a játékoknál, süppedős, gyerekbarát-esésbarát műanyag/műgyanta burkolat, én persze a fasor miatt raktam be a képet. Itt ugyan nem látszik jól, de  franciák imádják formára, többnyire téglatest formájúra, négyzetesre nyírni a fákat. 

Templomkert/kolostorkert Párizs fő turistalátványossága alatt. De annál valójában jóval több.

Az utca zöldje

Felbecsülhetetlen érték Párizsban.

Keskeny, szűk utcák a Marais-negyedben. A lényeg a fasor: akár autók is parkolhatnának itt...de nem fognak.

20 m² édenkert. Ennyire van hely, ezt óvják, ezt védik.

Parányi kert a Montmarte-on. Szemét sehol.

Az olyan zárt kertek, mint a Rodin múzeumé, amit csak a jegy megvásárlásával látogathatnak az érdeklődők, Párizs zöldjének egy másfajta szeletét képezik, de a város klímájának hűsítésében és a levegő minőségének javításában kulcsszerepet játszanak. A falakon túl aszfalt és autóforgalom, itt a védett zöld sziget.

Egy klasszikus, megbecsült városi tér, a Place des Vosges, szabályos formákra nyírt fáival.

Ez nyilván meghökkentő. Ez egy virágbolt utcára kirakott árukészlete. Hogy kerül ez ide, merül fel a jogos kérdés. Egy: rengeteg virágárus komoly fákat, cserjéket, bokrokat is árul. Nálunk ez inkább a kertészetekre jellemző. Kettő: Párizsban, ahol a nyári hőség elviselhetetlenné fokozódhat,  a virágboltok  kipakolt növényei utcai növényzetként  működnek. Számtalan példáját látni ennek: a növények messze széthordva az üzlet bejáratától távolabb is megtalálhatóak, és azt gyanítom ennek inkább utcaszépítő, hűsítő, közösségi, jótékonysági szerepe van.

 

A teljes fotógaléria ide kattintva elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr3812495271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása