Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

A Nagyszénás-kert

Nagykovácsi lakóövezetei 2.

2015. október 09. - zord íjász

(Frissítés: ez a blogposzt a Nagykovácsi lakóövezeteit bemutató poszt-sorozat megelőlegezett darabja volt, a CBA-krónikához kapcsolódva. Nehéz a blogger élete: néha muszáj előreszaladnia, és belekapnia egy-egy téma szeletébe, itt is ez történt, de most, hogy három évvel később felkerült a vezérposzt, így már a sorozat szerves része.)

A Nagyszénás-kert

Vagy Nagyszénáskert. Esetleg Nagy-Szénás-kert. Víz. Kereszt. Vagy amit akartok.

Nagykovácsi egyik, egykori mezőgazdasági területe. Sok évvel azután is, hogy minden mezőgazdasági munka abbamaradt a Nagyszénás-kertben, a légifotók és a műholdfelvételek még mindig jól kirajzolták az évszázadokig művelt, trágyázott födterület, egymástól tökéletesen elkülöníthető sávjait. Ez, a Nagy-Szénás természetes vízgyűjtő területeként is funkcionáló lapály lett kárpótlási földként kijelölve a rendszerváltás után. Felosztották, felparcellázták, felcsíkozták, mint az almáspitét.  A Lombos, a Nagyszénás, a Szeles utca  illetve a Virágos sétány határolja, saját számításom alapján, területe durván 35 hektár. A legkisebb kialakítható telekméretet 900 négyzetméterben határozták meg. Természetesen mostanra több egymás melletti telek is közös tulajdonoshoz került, -maximum 4000 négyzetméterig lehet egyesíteni a telkeket- így a Nagyszénás-kert parcellázási szerkezete már megváltozott: ez elég sok helyen, a felépült házak méretén is látszik. 

1.

Nagykovácsi, 2002. A Nagyszénás-kert látképe a Nagy-Szénásról, zord indafoto

2.

13 évvel később, ugyanonnan. Nagykovácsi 2015 október 2. A Nagyszénás-kert látképe a Nagy-Szénásról. zord indafoto

A Nagyszénás-kert nem csak családi ház építésére alkalmas telkek sorából áll. Az ófaluhoz közel eső területen a Nagyszénás utca oldalában, 1998-ban kialakítottak azt a fejlesztési területet, aminek egyes számú központi-vegyes (Vk-1) t besorolását adták. Több nagy, önálló helyrajzi számú, külön-külön is eladható-hasznosítható parcellát alakítottak ki rajta. Ez az Új Faluközpont. A legkisebb telekméret 5000 négyzetméter. Teljes területe - a Rozmaring mgtsz kiadó/eladó raktárépületét hordozó 5000 négyzetméterel együtt- nagyjából 5, 5 hektár. A Kaszáló utcai szakaszon 310, a Bánya utcai oldalán 205 méter hosszú amorf “téglalap”.( a mérések az enyémek, nem hivatalos adatok) Hivatalos leirata szerint : A tervezett központi vegyes terület az igazgatási, oktatási, egészségügyi, egyházi, kulturális, kereskedelmi, vendéglátási, szolgáltatási és sport intézmények elhelyezésére kijelölt terület, amelyen a lakófunkció is megengedett. Itt valósíthatók meg a nagyobb helyigényű intézmények, ahol a parkolás rendezetten, saját telken is megoldható, és a település rendezvényeinek is helyet adó közterületek, zöldfelületek. A Nagyszénási út, Bánya utca találkozásánál lévő terület, jóváhagyott szabályozási tervvel rendelkezik. Kialakítását (telekrendezést, beépítést) az övezet egész területére egységesen készülő beépítési terv alapján lehet engedélyezni…”

Ez egy olyan link, ami a társaival együtt még

  • sokszor
  • nagyon sokszor
  • mindig
  • és állandóan szerepelni fog a posztokban. 
Itt, az Új faluközpontban, a Vk-1-en található az átadásától, 2010-től folyamatosan bővített /átalakított Kaszáló utcai óvóda, a 2015-ben frissen kisült bölcsőde-téglasütemény, a 2007-es alapkőletételtől életre kelő és 2012-ben ténylegesen birtokba vett református templom, valamint a hozzátartozó  Dobos Károly tér,  amit  az egykori kertészet / felszámolt és rossz emlékű szelektív-hulladékgyűjtő udvar helyére húztak rá viharos gyorsasággal.
3.
A Kispatak-óvoda a Kaszáló utcában

Nem csak szükséges, hasznos és látványos, de pénzben is kifejezhető az a változás, ami az Új Faluközpontban végbement. A Kis herceg óta tudjuk,, hogy egészen addig, míg az emberek nem mondják meg valamiről, hogy mennyibe került, addig átsiklanak felette, legyen bármilyen szép: mindenki, aki a Kaszáló utcában sétál, alapesetben is 600.000.000 Ft -os önkormányzati vagyont vehet szemügyre. A telkek ára nélkül. Az óvóda, a maga 400.000.000+ plusszal illetve a bölcsőde költsége adja ki ezt az összeget.

4.

A bölcsőde

A Nagyszénás-kertben felépült 3 épületegyüttesből (templom-óvóda-bölcsőde) építészetileg kétségtelenül a legújabb tekinthető a legkarakánabbnak. A bölcsőde karakteres, egyedi megjelenése a Földes és társai építészirodának köszönhető. Földes Lászlót nyugodtan tekinthetjük szakértőnek a falu építészeti arculatát illetően. A Ladányi-ház, a 2011-ben Év háza díjat nyert  acéltornácos ház is az ő keze munkáját dicséri, de ide sorolhatom a református templom tervpályázatán díjazott/megvételre került pályaművét is. Otthon van itt.

5.

A református-templom

A református templom nem a Nagykovácsi önkormányzat költségvetéséből épül(t): a mai napig lehet találkozni olyan emberekkel, akik ezt hiszik. Az önkormányzat , kilenc évvel ezelőtt, egészen más módját választotta a támogatásnak. A gyülekezet  -nem elhanyagolható mennyiségű politikai háttérzajtól és kritikától kísérve- rendkívüli ajándékot, egy 5000 négyzetméteres, ám a vízgyűjtő terület sajátosságainak megfelelően, talajvíztől lucskos telket kapott a Nagykovácsi önkormányzattól. Ez alapból 100.000.000 Ft-os hozzájárulást jelent. A csereügylet során -a használatbavételt követően- az önkormányzat megkapta az életveszélyes állagú, egykor a reformátusok templomaként szolgáló sváb parasztházat, és az azt hordozó, földrajzilag kétségtelenül jó fekvésű telket a Templom tér, kevésbé ismert nevén, a gróf Tisza István tér mellett. Talajvíz vs. romhalmaz: sportban ez döntetlen. Nem mintha a régi telek/sváb parasztház földrajzi fekvésének sok jelentősége lenne: senki nem akarja értékesíteni, sőt, 2013-ban kisebb perpatvart is sikerült összehozni az épület hasznosítása körüli huzavonából. A csereügylet, anyagi egyensúly tekintetében természetesen értelmezhetetlen, ám eszmei, szellemi kvalitásaiban, mindenképpen dicséretes szándékú döntést szavazott meg az akkori képviselő testület. Mondhatom azt is: jövőbe tekintőt. Keresztény templom építésére viszonylag ritkán vetemednek a mai világban, széthulló kis nagyvilágunk romjai között pedig kifejezetten a mecset a menő.

A templom, a lelkészi lakás, és az ifjúsági ház a kiszolgáló helyiségekkel 250.000.000 Ft-ot fog kitenni a gyülekezet korábbi számításai szerint. Az Új faluközpont, vagy ha úgy tetszik, az egész Nagyszénás-kert domináns épülete: a  templom. Akkor sem fog sokat veszíteni a terület látványvilágát meghatározó szerepéből, ha a háta mögött felépítik a CBA-Príma épülettömbjét vagy mellé fújják a tervezett teniszcentrum borítását. Az összhatás tagadhatatlanul sérülni fog, de a Príma nem egy pláza lesz, a templom pedig jellegénél fogva, valószínűleg mindig erőteljes építészeti elem marad: csak a templomnak van tornya. Egyelőre.

6.

Nagykovácsi 2015. Október 2., Nagyszénás-kert zord indafoto

Fotókrónika. A Nagyszénás-kert beépülésének dokumentált folyamata diavetítés formájában, 2000-től 2016-ig: itt

Építészeti megjelenésében a Nagyszénás-kert és a Kálvária-kert Nagykovácsi legmodernebb, városias, kertvárosi területei. Most mégA beépülő Kecskehát majd bezavar a sorrendbe.

A Nagyszénás-kert közművesítése a telektulajdonosoknak 2,5-3 millió Forintjába került, de ezért az összegért cserébe -amely a belterületbe vonás megtörténte után, az építési engedélyek kiadásának alapvető feltétele volt- az itt lakók földbe süllyesztett villany- és kommunikációs vezetékeket, valamint szélesebb utcákat kaptak. Ez utóbbit járdák nélkül. A járdák megépítése, -ami a település hegyvidéki (Zsíroshegyalja, Nagyszénásalja) utcáinak többségében gyakorlatilag megoldhatatlan és reménytelen vállalkozás lenne - itt adottság, lehetőség, és fennálló adósság is volt egykoron. Megtervezett, de el nem készült járdái tehát vannak a Nagyszénás-kertnek, de ezt a hiányosságot leszámítva az infrastruktúra hibátlan, és kiépítésében kényszerpályák sem befolyásolták a végeredményt.  Az egykori zártkerti övezetek, vagy éppen az ófalu kínosan szűk közművesítési korlátjaihoz képest, a terület előnyösebb helyzetű. Ha itt fát ültetsz -a vonatkozó előírásokat betartva- nem kell amiatt aggódnod, hogy a terebélyesedő lombok majd veszélyeztetik az utca felett kígyózó villany/telefon kábelerdőt. Általános és részletes területrendezési előírásait megtalálod itt,  Nagykovácsi Településrendezési Tervében, a 15.oldalon. A fő csapásirányokban nagy meglepetés nincs: 1000 négyzetméteres telekmérethez mérten 15%-os beépíthetőség, legnagyobb építménymagasság 4,5 méter, zöldfelületi arány 70 %.

Hátránya a címadó területnek, hogy kissé vizes lehet. Ha rosszul szigeteled a pincédet, az örömbe átázott üröm vegyül.  Persze bárhol másutt is, de itt különösen. Szélsőséges időjárási viszonyoknál a talajvíz mértéke -akár csak pl. a Kálvária-kert alsó fertályán / a Pók utcában, a Zsíros-hegy miatt- extrém magas vízoszlopokkal teszteli a szigetelőmestered munkáját. Nagy-Szénás irgalmatlan erővel tolja le magából a felszín alatti /feletti vizeket csapadékos időben, és ez  -ahogy említettem az elején- egy vízgyűjtő terület. A református templom építése során is megszenvedtek ezzel. 

A Nagyszénás-kert jól átlátható, belátható: az ilyesmit gyűlölik a köztörvényes bűnözők. Földrajzi elhelyezkedéséből adódóan, szabályos utcaszerkezete  levegős, tágas, és amennyiben az autósok egy kisebb szegmensénél még a közlekedési szabályok figyelembe vételére is rá lehet szorítani a renitens söpredéket, akkor -a járdák hiányának ellenére- sétára, kocogásra, babakocsitologatásra is alkalmas, biztonságos.

7.

Útjai aszfaltozottak, világítása immár korszerű, takarékos led lámpákkal biztosított. Nem véletlenül hívják Kertvárosias -lakóövezetnek a helyi településszerkezeti tervben. Ez az Lke-8, a nyolcas számú kertvárosias-lakóövezet. (11 ilyen kertvárosias övezet van) Ez a pontos parcellázási felosztása és térképe.  Tökéletes hely tehát a modern épített környezetre vágyó polgároknak. Príma hely.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

Egy kis statisztika, amelyet rendszeres sétáim során állítottam össze. Október 5. óta gyűjtöm az ilyen irányú adatokat, akkor élesítettem a blogot, azóta elérhető a világhálón. (de szépen mondtam, aszta) Nem hivatalos adatok, de nagyságrendek tekintetében 95%-os pontosságúak. Ilyen jellegű, tehát területre lebontott és ingatlanhasznosítást kategorizáló statisztika nem fellelhető. Talán hasznos illusztrációként szolgál. Az egyébként megtudható, és az építéshatóságnál rendelkezésre álló, hivatalos számoktól való eltérés legfeljebb abból adódhat, hogy a kerítésekkel nem elhatárolt telkek esetében nem tudtam megállapítani, hogy az összefüggő terület egyetlen  tulajdonos kezében tartott terület vagy több különálló telekből áll. Én inkább az üresen álló, összefüggő, egymás melletti telkeket is felosztottam különálló darabokra.

1. Összesen 224 parcella található a Nagyszénás-kertben. ( frissítés: a legfrissebb, 2018 júniusi hivatalos adatok szerint 238) Plusz az Új Faluközpont területe, amely egy önálló területi egység, több nagyméretű parcellával és a már említett fix építményekkel.

2. 67 üres telek van. 

3. 134 telken áll önálló családi ház. (lakottan vagy épülőfélben)

4. 23 telken található ikerház illetve többlakásos családi ház/társasház. (lakottan vagy épülőfélben)

5. A Boglya utca számít a legnépszerűbbnek: 31 önálló családi ház és 6 ikerház található itt. Őt követi a Kalász utca 28 házzal és 8 ikerházzal, Széna utca (27 és 4) Kaszáló utca (25 és 3)

6. A Virágos sétányon maradt a legkevesebb üres/eladó telek (a Kazal utcát nem számítva): mindössze 8 db. Az utca elhelyezkedését tekintve -ez van a legmagasabban-  talán érthető is. A Széna utcában van a legtöbb: itt még 18 üres telek található.

7. Nagykovácsi népességi adatait illetve egy átlagos családi létszámot számolva, jelenleg a Nagyszénás-kert nagyjából 650 embernek az otthona (babáktól az aggastyánokig)

8. Jelen pillanatban 15 aktív építkezés zajlik a Nagyszénás-kertben. A  hely népszerűsége: töretlen.

20.

Minden itteni képpel és több fotóval: Nagyszénás-kert zord indafoto

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr377947782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása