Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Született július 4.-én, Nagykovácsiban, a Virágos Parkban

A Civil Függetlenség VIP Szaletlije

2022. július 27. - zord íjász

Mottó 1.: "...A Virágos-park kövér öt éven át földalatti mozgalomként, illegalitásban működött, aztán a tagok úgy döntöttek, hogy nagyobb léptékben fognak játszani, és 2017-ben bejegyeztették az egyesületet, azon a néven, ahogy addigra közszájon forgott. Azt is kijárták az önkormányzatnál, hogy a teljes telket adják nekik gondozásba. Nagy egymásra találás volt ez mindkét részről: azóta eltűnt az évtizedes gaz és szeméttelep, és az önkormányzat gazdagodott egy állandó kihívásokkal telített, de összehasonlíthatatlanul javuló képű közterülettel. Borítékolni lehetett, hogy ennek a gyümölcsöző kapcsolatnak lesz folytatása...(a Virágos Park Egyesület) Nagyon VIP: se honlapja, se facebook csoportja nincsen. Olyan, mint a Rolls-Royce: nem reklámozzák, elég a munkával elért eredmény a sikerhez. És dicséretből jut bőven. Főleg annak, aki dolgozik is vele..."

Mottó 2.: A Virágos Park Egyesület (VIP) alapító okirata: "Az Egyesület kiemelt célja, a Nagykovácsi Virágos sétány és Muskátli utca sarkán lévő közterület gondozása, szükséges karbantartási munkák elvégzése, szabadidőpark kialakítása. Kiemelt érdek a helyi értékek fokozott védelme, és a helyi közösség erősítése, emellett az igények felkeltése a közösségi programok szervezése iránt, ehhez a pénzeszközök biztosítása és a közösségi élet kibontakoztatása."

A Virágos Park létrejöttének alapja egy gerillakertészeti akció volt. 2012 márciusában néhány lelkes, elszánt, öntevékeny civil egy elhanyagolt önkormányzati területre lerakott három beton virágládát, valamint szétterített egy köbméternyi – jószándékú, támogató és illegális önkormányzati segítség révén beszerzett – fehér díszkavicsot. Közvetlen előzménye, hogy az utca túloldalán a civilek egy másik csoportja egy csatornafedél körüli néhány négyzetmétert virágokkal ültetett be, 2011 tavaszán. A park kialakulásának történetét, fejlődését részletesen és sok fotóval bemutattam már egy korábbi posztban. A projekt egyike volt azoknak a beruházásoknak, amelyekben a helyi civil és politikai szféra egymásra találhatott a játszótér-diplomácia keretei között, ugyanakkor politikai viharokat támasztott, hatása révén pedig a választások végeredményét is befolyásoló viharrá dagadt.

Hőskor, őskor. 2011 és 2012 tavasza. A Virágos park kezdetei. 

A területre azóta rá sem lehet ismerni, és évről évre változó képet mutat: többnyire pozitívot. Rengeteg növény (egynyári vagy évelő, fák, cserjék, bokrok) került elültetésre és különféle kerti építményekkel/kerti bútorokkal is gazdagodott is a park: szemeteskuka, biciklitároló, szaletli, pingpong asztal, Trianon-emlékoszlop. Voltak egyéb kényelmet és pihenést szolgáló tárgyak, amelyek nem élték túl a zord időket – ehhez szervesen kapcsolódó, de egy másik poszt szól majd erről – és aszályos, forró, sivatagos napjainkban erre a területre is vonatkozik a Vörös kód.

Ez a rövid poszt a szaletli beszerzésének (reklámozás nélküli) és felállításának krónikája. Inkább fotóban, mint szóban.

A Virágos Park Egyesületnek a 2017-es hivatalos bejegyzést követően módja nyílt arra, hogy a számára elérhető központi/önkormányzati pénzügyi forrásokra pályázhasson, támogatásért folyamodhasson. A park meggyőző közösségépítő és környezetszépítő múltja/jelene és bizonyos vonatkozásokban a bizakodásra is okot adó jövőjének köszönhetően, valamint a VIP soraiban szolgáló tagok jó kapcsolatainak eredményeképpen ez az önkormányzati támogatás rendszeresnek tekinthető. Az önkormányzat évről-évre megközelítőleg azonos összeget ∼600000 Ft-ot oszt szét a helyi civil egyesületek között, és a VIP mindig ott szerepel a nyertes pályázók sorában egy-egy beruházási tervvel, elképzeléssel.

A hivatalos megalakulás évében 430.000 Ft-ot nyert el. Az egyesületi tagoknak – lehet pártoló, segítő, külsős munkáskéz, de bárki a belső kör részese is lehet, ám ennek pénzügyi vonzatai is vannak az éves tagsági díj révén – rengeteg ötletük volt és van a park rövidtávú/hosszútávú fejlesztésére. 2017-ben végül úgy döntöttek, hogy egy kerti pavilon/egy szaletli és egy biciklitároló beszerzésére fordítják az összeget, kiegészítve azt az egyesület vagyonával.

Az öt bicikli befogadására képes kerékpártároló egy 20.000 Ft-os, sportáruházakban is kapható, klasszikus, egyszerű, jól használható és alkalomadtán könnyen áttelepíthető termék volt. Mint kiderült később, a könnyű mozgathatóságra szükség is volt, amikor a park kertibútor készlete bővült a pingpong asztallal.

A kerékpártároló elhelyezését és a szaletlit fogadó szilárd, gyeprácsos alap elkészítését a VIP tagjai végezték el, 2018. május 1.-én: sok dolgos kezet, sok és nehéz fizikai munkát igénylő feladat volt, ami délelőtt 10 órától kora délutánig tartott. Szintezés, terepegyengetés, földkiszedés, kavics-homok alapozás, beton-gyeprács lapok lefektetése. Az alapozáshoz szükséges anyagok árát elsősorban a tagok befizetéseiből fedezték. A munkát összekötötték egy előzetes szaletli felavató/átadó rendezvénnyel, vagyis egy gyomlálással-takarítással, illetve óriási főzéssel-sütögetéssel-bográcsozással-borozással/alkoholfogyasztással, akarom mondani gyümölcsléfogyasztással egybekötött bulizással. Általában is jellemző a park történetének elmúlt 9 évére, hogy kampányszerű események idején – VIP összejövetelek, alkalmi ünnepségek, park-felújítások, politikai megbeszélések (az is van), Te Szedd! szemétszedő akciók – elég komoly mennyiségű ember, estébe/éjszakába nyúlóan tud itt felhőtlenül mulatni, ha akad rá jó ok. Ezúttal is férjek, feleségek, barátok, barátnők, kamasz/kisebb gyerekek siserehada és nagy kedvencem, az egyik résztvevő család minden lében – a blogban már többször felbukkant – kedves kutyája volt jelen: nem lehetett eldönteni, hogy a nők dolgoztak-e többet a kajával, vagy a férfiak a szaletlivel, kerékpártárolóval.

Az elköltendő pénz jelentős részét természetesen a szaletli ára tette ki és vitte el: a kiszállítást és az összeszerelést is a gyártó cég profi csapatára bízták. Egy webáruház termékkínálatának darabjára esett a választásuk. Nem a legmagasabb árfekvésű, de nem is a legolcsóbb kerti pavilon volt ez: jól belőtt, ár-érték arányban megfelelő és főleg persze a rendelkezésre álló keretből kifizethető középkategória mellett döntöttek. Megrendelték, de adódtak problémák a gyártással/szállítással/határidővel, és a pályázati évben nem sikerült megvalósítani/felállítani a szaletlit, így a VIP-nek a törvények szerint vissza kellett fizetnie a támogatás egy részét az önkormányzatnak. 2018-ban azonban újra nyertek a civileket támogató pályázaton, így már minden akadály elhárult a projekt elől.

2018. július 3.-án és 4.-én, három ember közvetlen munkájának gyümölcseként a Virágos parkban elkészült a kerti pavilon. Lapra szerelten hozták ki, egy kisteherautóval. Az első napon összeállították/összefúrták és lefestették a szaletli elemeit, a másodikon felrakták a zsindelytetőt. A natúr szerkezetet egy speciális, angol – állításuk szerint a legjobb minőségű – kifejezetten az ilyen kültéri szerkezetekhez ajánlott lazúr-hatású festékkel vonták be, és így végül a hófehér, elegáns megjelenésű, kis hatszögletű szaletli a park egyik emblematikus, kedvelt, sokak tetszését kiváltó tartozéka lett.

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.21.2018. július 4.

Zárásul már csak egy kérdés maradt: önmagában, a pozitív és örömteli történeten kívül – ilyenből is bőven akad a blogon –  miért mutattam én be mindezt?

Azért, hogy legyen majd összehasonlítási alapod, az ilyen volt-ilyen lett fotókon keresztül, amikor megmutatom Nagykovácsi életének az egyik árnyoldalát, vagy ha úgy tetszik az érem másik oldalát. Az már kevésbé lesz pozitív történet, és jobban illeszkedik e zord időkhöz, melyben élnünk kell.

Most azonban még meríts ebből, és raktározd el.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr8717891989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.07.30. 21:07:14

@gigabursch: Nos,...khm...erről szól a történelem: itt és most, ezeken a fotókon, vagyis a 2018-as állapotában, valóban szép.

De tudjuk: mindig eljönnek a zord idők.

Bubu64 2022.08.01. 07:59:10

Élmény az ilyen " ilyen volt, ilyen lett" írásokat írásokat olvasni. Egy kicsit erőt ad ahhoz, hogy az ember lánya ne higgye azt, hogy csak a széthúzás van ebben az országban. Nagyon szép lett ez a terület.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.08.01. 20:39:55

@Bubu64: Nos, igen. Csak az a baj, hogy ennek a történetnek van (lesz) folytatása is. És ez gyakran kijózanító.
süti beállítások módosítása