Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Tűzvész a világ legszebb katedrálisában: notre drame

Tisztelgés a tervezők, az építők, az egész francia nemzet, és a Notre-Dame előtt

2019. április 16. - zord íjász

A Notre-Dame, 2017 áprilisában: múlt idő, szép idő, szebb idők, jó idők.

De Ezek most zord idők.

A sokkoló képek és párhuzamokat felidéző látvány. A felfoghatatlan, az egész civilizált emberiséget és a francia nemzetet ért kulturális, lelki, építészeti tragédia. Mindez Húsvét előtt. Elgondolkodtató...és itt most nem az összeesküvés-elméletekre gondolok.

a kép forrása: Le Figaro/AFP/Reuters

De nem ez volt Párizs Öreg Hölgyét, a Mi Asszonyunkat ért egyetlen tragédia a történelem során: azt már tegnap este óta hangoztatja mindenki, hogy most baleset/gondatlanság ügyében nyomoznak, de a templomot pusztította a természet és az emberi gyűlölet is az évszázadok alatt.  De még itt van, még itt áll mindig: fenségesen, gyönyörűen, mesésen, lenyűgözően. Az épületeket fel lehet újítani, újjá lehet építeni, illetve meg lehet menteni a végső pusztulástól, ahogy tegnap a tűzoltók is megtették. Egy olyan nép, amelynél a terrasse egy hitvallás -és én eleve osztom ezt a hitvallást- ezt is túl fogja élni: gyorsan és látványosan reagál, mert Párizs emblematikus, szimbolikus katedrálisa nem maradhat sokáig csonka és megsebzett, ahogy azoknak az embereknek a lelke sem, legyen akár franciák vagy a világ négy égtája felől érkezők, akik szembesülnek ezzel az elkeserítő látvánnyal.

Elég durva csapás ez azoknak, akik talán éppen most készültek Párizsba, hogy részesüljenek abból az örömből, amit ez a pazar épület nyújthat -nyújthatott volna- majd számukra. Rájuk -részben- csalódás vár. Az a 13 millió, aki minden évben felkereste a katedrálist, most áldja az Eget, hogy még épnek, teljesnek és egésznek láthatta a Notre-Dame-ot.

De a két torony áll, a katedrális masszív szerkezete túlélte ezt is: nem minden történet végződik ugyanúgy. Ezeket majd az előzetes vizsgálatok és renoválások után megnyitják a látogatók előtt, miközben a megsemmisült épületrészek felújítása tart. Még hosszú ideig nem lesz ugyanaz a magasztos élmény körbetekinteni a mellvédről, ahonnan a boldogtalan Quasimodo dobálta kövekkel a jó franciákat, akik ugyanúgy meg akarták menteni a szép cigánylányt, mint ő...de majd eljönnek a szebb idők.

Nem valami felemelő, hogy a zöld Párizsról/ a franciákról írt sorozatomat ( a már említett Je suis en terrasse, a Francia charme, Az élő Szajna-part, a Tangó a vízparton, a francia Anyád-kampány és magyar párhuzamai, valamint és a legkeményebb szocialista bemutatása után, de akár ezt is ide sorolhatom) éppen egy ilyen borzalom -bár a blog mélyebb tónusú jellegéhez jól illő- témával kell folytatnom, de ki nem hagynám: személyes és egyértelműen természetellenes rajongásom a katedrálisok, és különösképpen a Notre-Dame iránt kivédhetetlenül erre kényszerít. Jártam már néhány katedrálisban -megközelítőleg sem annyiban, mint amennyibe szeretnék/szerettem volna eddig eljutni, mert csak könyvek útján jártam be sokat- de abban biztos vagyok, hogy a Notre-Dame a legszebb a Földön.

A legszebb. Nem nyitok a kérdésről vitát. Nem lehet vele betelni. Tökéletes a földrajzi környezete, és csodálatos mindenhonnan, kívül, belül. Ez az én tisztelgésem a tervezői, az építői, és az egész francia nemzet előtt. Ezen belül külön köszönet a hős tűzoltóknak, hogy megmentették a katedrálisomat.

E szerény válogatással fejezem ki a hálámat.

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.21.22.23.24.

 

A poszt képei egyenként megtekinthetőek itt, vagy diavetítésként ide kattintva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr4014766584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2019.04.16. 18:02:01

A Notre-Dame-ot sajnáljuk, a mai franciákat nem.
De hát ez a kettő nem is függ össze.
(Ha már sajnáljátok a leégett keresztény jelképet, legalább a címben írjátok helyesen a nevét.)

röf 2019.04.16. 18:03:22

@röf:
ok, értem, pardon....

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.04.16. 18:57:52

@röf: Ja,nincs mit, meg van bocsátva. Jó reggelt. Vagy jó estét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.16. 19:02:41

Távol áll tőlem minden konteózás, de ha még nagy erőkkel kutatják a tűz okát, akkor a hatóságok hogyan zárhatták ki már a legelején a gyújtogatást a lehetséges okok közül?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.04.16. 19:04:51

@röf: "Ha már sajnáljátok a leégett keresztény jelképet,..."

1. Sajnáljátok?! Kik? Kik vagyok Én?
2. Messze több a Notre-Dame, mint keresztény jelkép -túl azon persze, hogy legelsősorban valóban az, mint egy működő, aktív keresztény templom, ami az egész kereszténység és az egész keresztény hit emblematikus épülete. A Notre-Dame a kereszténység mellett Európa, a Nyugat, a Civilizáció, a Kultúra, és a művészetei ágakat egyesítő és magasztaló (építészet, szobrászat, zene stb) épület.

Ja, és gyönyörű is, és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.04.16. 19:11:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
1. Az emberi hanyagság, felelőtlenség egy ilyen óriási felújítási projektben - a laza franciaságot is beleszámítva, mert állítólag ezek a franciák ilyenek, s ebben van valami igazság, mint minden népi sajátosságban- elég valószínű verziónak tűnhetett a számukra.
2. Igyekeztek elejét venni a konteóknak, még mielőtt elszabadulnak az indulatok valami rémhír okán. Úgy hívják, hogy "felelős magatartás a hatóságok részéről a kommunikációban."
3. Ki fogják vizsgálni, addig próbálják csillapítani a sokkot: baleset. Van ilyen. Relax a népnek. Majd akkor mennek át a hídon, ha odaérnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.16. 19:35:10

@zord íjász:

Ez a megalapozatlan tagadás szerintem inkább elősegíti a konteók keletkezését. Amelyek láthatóan a tagadás ellenére is születnek.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.04.16. 19:46:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Vajon létezik olyan reakció egy ilyen kényes szituációban a hatóság részéről, ami el tudja oltani a gyanút/rosszindulatot/összeesküvés-elméleteket?

És az is nyilvánvaló, hogy az elmúlt évek eseményei (terrortámadások, erőszak stb) ellenük dolgoznak. Próbálják menteni a helyzetet. Inkább konkrétumot közölnek - vállalva, hogy egyelőre még nem tudhatják az igazságot, hiszen ebben igazad van-mert azt remélik ez a verzió csillapítólag hat (talán tévednek/tévedtek) és önbeteljesítő jóslatként működik majd, tehát tényleg baleset/hanyagság/gondatlanság okozta a tűzvészt.

Ha nem így lesz, és beüt a legrosszabb verzió, jönnek a zord idők.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.16. 21:52:06

@zord íjász:

Szerintem hasznosabb lett volna egy olyan nyilatkozat, miszerint a tűz oka egyelőre ismeretlen, de szakértők dolgoznak a megállapításán. Valaminek a tagadása sok emberben csak a gyanút erősíti.

Na igen, az sincs kizárva, hogy tényleg gyújtogatás történt, bár őszintén remélem, hogy nem. Nagyon durva következményei lennének pl. annak, ha kiderülne, hogy...

"és önbeteljesítő jóslatként működik majd, tehát tényleg baleset/hanyagság/gondatlanság okozta a tűzvészt."

Az önbeteljesítő jóslat az, amikor a jóslat hatására történik meg a megjósolt esemény. A tűz oka már megtörtént tény, csak mi nem ismerjük még, ám ezt utólag semmiféle jóslat nem képes megváltoztatni.

2019.04.16. 23:12:28

Az megvan, hogy Székesfehérváron állt egy koronázó bazilika, ami méreteit és jelentőségét tekintve a Notre-Dame-al megegyező volt? A törökök lőporraktárnak használták és 1601-ben felrobbantották. Aztán már soha nem állították helyre, bár romjai még a XIX. században is láthatóak voltak.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.04.17. 07:53:34

@Komposzt Ella: Székesfehérvári vagyok. A Romkertről beszélsz. :-)

Ja, romokban, emlékekben, maradványokban, töredékekben, elpusztított és elcsatolt falu/város/országrészekben nagyon jók vagyunk. Mongol, török, német,orosz...maradtak az emléktáblák: "Itt áll egykor..." A világnak ott vannak a katedrálisok (francia, angol, spanyol, portugál, német...) de mi is elmondhatjuk, hogy nekünk is...volt ilyen. Az a néhány szomorú kő, ami mellett anno minden nap elmentem, többször, és amit most helyreállítottak. Igen, látható, hogy mi minden volt/lehetne itt. De nincs. Néhány féltve őrzött apró építészeti kincsbe kapaszkodunk a régmúltból, de gyakran még az is szétrohad a kezünk között, ami túlélte a magyar történelem viharait, és vigyázni kéne rá. (kastélyok, kúriák, építészeti remekművek)

2019.04.17. 09:48:31

@zord íjász: igen, a Romkertről. Kicsit pontatlanul fogalmaztam, mert az ásatások után az eredeti földfelszín alatti romjai ma is láthatók a Romkertben. Egyébként ha a Notre-Dame-ot - ráadásul nem is először - nem szentségtörés újjáépíteni, akkor miért ne építhetnénk mi is újjá a lerombolt építészeti értékeinket?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.04.17. 10:16:23

Na, ezt nem is értem. Semmit sem szentségtörés újjáépíteni, felújítani: miért lenne az? Egyes épületek esetében szükségszerű, más esetekben pedig egyenesen kötelező. A kulturális örökséget érintően pedig a kérdés sem merülhet fel sehol a civilizált világban.

"...miért ne építhetnénk mi is újjá a lerombolt építészeti értékeinket?"
Úgy nagyjából zsenge ifjúkorom óta mondom ezt. A székesfehérvári koronázó bazilikát is fel lehetne építeni: közadakozás, téglajegy...cégek és magánszemélyek, valamint természetesen az adófizetők közös pénze az állami költségvetésben. Simán össze lehetne hozni bármikor, a legutolsó török időkben lerombolt kistemplomtól elkezdve a legnagyobb, kulturális örökséghez tartozó épületekig megújulhatna, felépülhetne bármi, minden. Lenne rá pénz, ha a cél értelmes, támogatható, elfogadható. És akkor még nem is kezdtem el fideszezni meg stadionozni.

2019.04.17. 13:00:42

@zord íjász: na ja, engem nem zavarna az se, ha stadionoznál, mert abból a pénzből, amit ezekbe e betonmonstrumokba beleöltek, szerintem pár Notre-Dame és koronázó bazilika már kijött volna. A "szentségtörés" alatt azt értettem, hogy évtizedek óta, valami homályos okból kifolyólag, Magyarországon nem működik a műemlékek újjáépítése, de még jóformán a tatarozása sem, kivéve akkor, ha egy politikusnak valamiért érdeke fűződik hozzá. Azért van már jó példa is, mondjuk a csókakői várat egész szépen építgetik, bár úgy tudom, hogy nem állami pénzből.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.17. 15:34:41

Szerintem van a az állapot, ahonnan már nem érdemes újjáépíteni. Vagy ha mégis, akkor ne eredetiként, hanem replikaként legyen bemutatva. Lásd még Kossuth Lajos bicskáját.
süti beállítások módosítása