Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Nem minden fideszes emberevő. Nem mindig.

A politikai álhírek és pletykák ellen – Mire a levelek lehullanak 5.

2018. április 25. - zord íjász

Mottó 1.: Próbálj meg lazítani! (Hofi Géza)

Mottó 2.: Az összeesküvés-elméletekben nem hiszek, de az összeesküvésekben igen. (internetes falfirka)

Semmi túlzás nincs abban, ha azt írom, hogy az április 8.-i választások óta nagyjából 300 politikai poszt került fel az index blogketrecébe, amelyek a fidesz brutális győzelmének/ az ellenzék katasztrofális vereségének okait és magyarázatát boncolgatták. És ezek csak a bloggerek reakciói. A vélemény rovat írásaia videoanyagok, az interjúk,  az elemzéseinek végtelen sora, szerte a média minden bugyrában, megspékelve a gyászeset feldolgozását végző utcai megmozdulásokkal, hűen igazodnak az elszenvedett trauma sokkjához.

A végkövetkeztetés nagyjából zanzásítható: az ellenzéki pártok tehetségtelen, lusta, a politikai munkát hanyagoló, a társadalmi kihívásokra  és a valós problémákra semmiféle választ nem felmutató, választható alternatívaként jelentéktelen, egymást folyamatosan amortizáló és a másik kinyírásában jeleskedő, helyezkedő, megélhetésre gyúró fideszügynökök és kollaboráns balfaszok gyülekezete, akik teljes tehetetlenséggel asszisztáltak az Orbán-rezsim földrengésszerűen mindent bedaráló, a kormányzati és a választási propagandát összemosó s állami pénzekből tolt kampányához, amellyel a fidesz felszántotta az agyakat valamint a mocskolódó, karaktergyilkos, szakmányban hazudozó fideszes lakáj-és szennymédiából tájékozódó, 10.000 Ft-tal megvásárolható választók által lakott vidéki Magyarország minden zugát is, a legerőteljesebb hatást éppen a legkiszolgáltatottabb, legmegfélemlíthetőbb, legnyomorultabb régiók lakosainak körében érve el, felszítva a vidék-város vitát, újabb törésvonalakat teremtve az amúgy is végletesen polarizált közéletben és közösségekben. Egy kisregényt is hozzáfűzhetnék mindehhez, de minek: egyrészt megtettem már itt a blogban a választások előtt, illetve egy-egy kommentben szerteszét a blog.hu harcmezőin, másrészt kissé belefáradtam és belefásultam ebbe a reménytelen küzdelembe. 

Az Anyád-kampány tehát csúcsra járt, a Fasisztázóknak meg bealkonyult. Nem mindig kellemes, ha az embernek igaza van: bíztam benne, hogy nem lesz. Így már érthető, miért van az, hogy más ügyben pofára estem, de vagyunk így ezzel néhány millióan, akik legalább megpróbáltuk, és nem hallgattunk a kollektív politikai és társadalmi öngyilkosságra buzdító szavakra. Ez a hajó elment. Ennek az országnak meg van írva a sorsa: jöjjön, aminek jönnie kell. Ha vér, ha halál, ha pusztulás, ha összeomlás, ha négy évnyi feszültség, ha polgárháború...akkor az. De azzal is kiegyezek, ha eljön a Kánaán.

Van azonban ennek a győzelemnek/vereségnek egy másik oka is, amelyet nem lehet elégszer hangsúlyozni, és a példatáram egyik kedvenc mantrája, és itt az ideje, hogy felidézzem: 

 "...Ők, ezek az emberek, talán én, te, ő, bárki: minden politikus álma, a világ minden civilizált, demokratikus országában. Churchill tudta. A tökéletes választópolgár. A hibátlan alany. Az ember, akinek nincs kedve és/vagy nincs ideje, nincs lehetősége, nincs módja, nincs háttere, nincs felkészültsége, nincs esze. Nem akarja és nem tudja kibogozni az információáramlásból az igazságot, nem bosszantja magát, nem érdekli a finomhangolás, a rejtett és a tartalmak feltárásával nem vesződik, nem akar munkát ölni abba, hogy optimálisan döntsön. Ő Az Arctalan, Ikszelő ember. X-men Ikszelő-men. Nem kell őt terhelni. Nem kell neki bonyolítani. Az üzenet a fontos. Lehet akár igaz is. De, ha nem igaz, az se baj. Csak célba jusson. Kifordítjuk. Befordítjuk. Mégis bunda a bunda. Megbundázzuk. De arányaiban a fidesz szavazótáborában sincs több könnyen félrevezethető, megvezethető, alultájékozott, vállrándító, könnyen befolyásolható ember, mint bármelyik másik pártéban..."   

Erre az utolsó mondatra akasztottam rá ezt a posztot, és mindjárt érthető lesz, miért.

Mindenki tudja, hogy a legtökéletesebb hazugság, az igazsággal kevert hazugság. Már néhány igazságmorzsa elrejtése is a hazugság kisgömböcében tökéletes manipulációs anyag lesz, mert a polgárok nagy többségének valóban nincs se kedve, se ideje, se energiája, és olykor módja sem, hogy kiválogassa, kiszűrje, elkülönítse, szétbogozza, szétszálazza az ocsút a búzától, a hamisságot az igazságtól. A munkából hazaesve, fáradtan, a család, a gyerekek, a kutya, a lakás, a ház, a balsors minden nyűge és nyilai mellett, a zárt szellemi/ideológiai/politikai klikkek és közösségek világában esély sem mutatkozik arra, hogy teljes képet kapjon arról, amit a csövön tolnak a szürkeállományába. Az információtömeg mérete: riasztó. Megbírkozni vele: embert próbáló harc. A világ összes professzionális ál- és rémhírterjesztője, manipulátora, politikai propagandagépezete, trollhadserege erre az alapvetésre épít: kevés igazság (néha az sem),  sok hazugság, összegyúrva, kisütve, tálalva, a nap 24 órájában ismételve. Nagykovácsiban is hibátlanul működött ez.

A sikerhez azonban szükség van még egy összetevőre: a tespedt elfogadás kényelmes örömére és könnyű menekülőútjára. Azt mondják a társadalomkutatók, hogy ez világtendencia: a telefonok okosodnak, az emberek butulnak. Egyre nívótlanabb, igénytelenebb, a közélet és a társadalom kérdéseivel egyre kevésbé foglalkozó, vagy egyre inkább csak törzsi mentalitás szintjén foglalkozó közösségek jönnek létre, és valahol erre az oktatás színvonalának tudatos leépítésével is rájátszanak. Magyarországon, ahol a megosztottság amúgy is kétségbeejtő, ez különösen tragikus végeredménnyel jár. Valójában nagyon szerethető, és 40 év kommunizmus, majd 28 év folyamatos posztkádárizmus után, talán kifejezetten igény is mutatkozik arra, hogy megkíméljenek bennünket a fárasztó utánajárás nyűgétől. Majd a zárt facebook csoportjainkban körbenyaldossuk egymást, és ez megnyugtató.(szándékosan és Bástya elvtárs szerénységével használok többes szám első személyt, mert én természetesen magasan felette állok ennek, amiből annyi mindenképpen igaz, hogy soha nem voltam facebook tag.) Csoporttársaink, kommentelőtársunk, akivel együtt isszuk választott politikai vezetőnk szavait, megmondja nekünk a tutit az információs zivatarban, ha elbizonytalanodnánk. Nem szeretjük, ha feldúlják a politikai komfortzónánkat: a kedvenc sajtóorgánumunkban, a kispolgári-polgári köreinkben keressük és találjuk meg az egyetlen igazságot, és nem akarjuk hallani, amit a kapun túlról, a falakon kívülről kiabálnak. Ez teljesen független az ideológiai, eszmei és pártszimpátiától: minden politikai párt tálibjai így viselkednek. A politikai fundamentalizmus és a másik véleményével szembeni intolerancia, a magyar politikai közélet sajátja, 1990 óta, bár az SZDSZ nevű országrontó mozgalomnál (szavaztam rájuk) senki sem tudta alacsonyabbra rakni a lécet ebben, az ő regnálásuk tette a liberálist/liberalizmust itthon szitokszóvá.

Néha úgy tűnik nekem, hogy szeretjük a fejünket önként a bársonyba csomagolt guillotine alá hajtani, a méz ízű mérget bevenni: tudjuk, hogy átvernek bennünket, de ráadásul még önmagunkat is becsapjuk, mert kímélő üzemmódban működünk. Úgy egyszerűbb. Nekünk tökéletesen elegendő, ha az adott információ, hihetőnek, elfogadhatónak, valamilyen szempontból igazolhatónak tűnik, igaznak és őszintének látszik: rábólintunk, ha legalább hordozza az igazságnak egy szeletét. Lehet, hogy nem mindig, és nem mindenki (én soha, egy igaz liberális még a saját véleményében is kételkedik): de elég, ha csak annyian rábólintanak, amennyivel alkalomadtán választást lehet nyerni. A Viktor pontosan tudta ezt: összetolta a népvándorlást, a menekültválságot, a migrációt, a terrorizmust, a civileket, Sorost, Brüsszelt... egyetlen masszává, és győzött. A kampány igazság és hazugság arányairól lehet vitatkozni, a technikai kivitelezés tökéletességéről nem.

Vagy elég  – rátérve a poszt magjára –, ha egy adott információ igazságszeletére építve, lehet kicsit szapulni Kiszelné Mohos Katalint, Nagykovácsinak, a fidesz jelöljeként győztes polgármesterét. Kicsi öröm is öröm ilyen zord időkben, mert ekkora pofon után az antiorbánista tömbnek már 2019-re kell készülni: ilyenkor minden pletyka, szóbeszéd, sejtetés, összekacsintás, rémhír ás álhír jól jön a lelki egyensúly helyrebillentéséhez.

És sokkal egyszerűbb elfogadni egy kézenfekvőnek tűnő magyarázatot, mint utánajárni az igazságnak.

Ahogy már említettem, KMK politikai karrierjének alakulásánál még egy elefánt seggébe szorult légy vergődése is nagyobb érdeklődést vált ki belőlem: nem azért írok politikai tartalmú blogposztokat, mert aggódok pl. a fidesz helyi potentátjának sorsáért. Tőlem aztán az köpködi KMK-t, aki akarja, lelke rajta, ő dolga...amíg ez nem kezdi el szétrohasztani az életteremet, fizikai, szellemi, mentális vagy erkölcsi értelemben. Azért írok politikai posztokat, mert Nagykovácsiban élek, és ebben az önkéntes, műanyag menekülttáborban én a polgárok homo politicus csoportjába tartozom, és ahogy a kakas védi a maga szemétdombját, úgy én sem hagyom szó nélkül, ha széttúrják alattam ezt a kis falut, ameddig az otthonomnak nevezhetem. Ha tehát elcsípek egy beszélgetést, amelyben néhány ember marhaságokat locsog össze, és punnyadt szellemi klímájukat álhírek/pletykák terjesztésével vetítik ki, akkor én, a magam szerény eszközeivel megpróbálom ennek útját állni.

A világ legegyszerűbb története következik.

  1. A Nagykovácsi Önkormányzat a Tájoló, önkormányzati híreket közlő újság mellékleteként, első ízben, megjelentetett egy különszámot,  Civilek Majálisa címmel. 12 oldal, amelyben a falu gazdag civil életének szereplői, a bejegyzett helyi civil szervezetek bemutatkozhattak, viszonylag bő terjedelemben, szabadon. Ez –ismerve a kormányzat civilekkel és civil társadalommal szembeni magatartását – eleve rendkívül szokatlannak számít egy fideszes vezetésű településen, amely ugyanakkor szó nélkül, igaz szolgalelkűséggel hajolt földig, amikor ő volt a Soros.
  2. 22 civil egyesület/közösség élt a bemutatkozás lehetőségével.
  3. A Civilek Nagykovácsiért Egyesület (ismertebb rövidítésben a Cinke, de semmi közük nincs ehhez a csodálatos kismadárhoz) nem szerepelt a kiadványban, ami nekem kissé érthetetlennek tűnt.
  4. Gyakorlatilag már a kiadvány postaládákba kerülése napján belefutottam olyan szóbeszédbe/beszélgetésbe, hogy "a Kiszelné, biztosan nem engedte megjelenni a Cinkét a civil újságban, azért nincsenek benne" de utóbb kiderült, hogy ezt az összeesküvés-elméletet mások is visszahallották, többnyire élőszóban, fű alatt, és a pletyka már önálló életet élt.  
  5. A Civilek Nagykovácsiért Egyesület az egyik legaktívabb társadalmi-politikai-közéleti szereplő a faluban: hozzájuk köthető a CBA-Príma megépítése elleni aláírásgyűjtéssel, népszavazási kezdeményezéssel, vitafórumokkal, kerekasztalbeszélgetéssel, intenzív levelezéssel, erős sajtóvisszhanggal párosuló és sok vitát gerjesztő hadjárat, ahogy sok egyéb, a nagykovácsi közéletben csordogáló ügy felkarolása is. Nem a kedvenceim, és erről tucatnyi blogposzt tanúskodik, de ettől még kikerülhetetlen tényezői és aktív alakítói voltak az elmúlt években a helyi politikának, a helyi vitáknak. Jár a császárnak, ami a császáré.
  6. Önmagában, hihető lenne az, hogy Kiszelné Mohos Katalin kiszorította a Civilek Nagykovácsiért Egyesületet a civil különszámból? Hihető. Tökéletesen illeszkedne a kormányzati propaganda és a Párt elvárásaihoz. Fideszes önkormányzat kontra – fideszes attitűdből kategorizálva – hepciáskodó, akadékoskodó, kíváncsiskodó, szarkavaró és nem mellesleg öntökönszúróan őszinte civil szervezet, tehát eleve ellenség.
  7. Hihető lenne, ha KMK-nak a 2014-es kampányhajrában tanúsított erkölcsi, morális és politikai mélyrepülését is idevesszük? Igen, akkor még inkább hihető.
  8. De vajon akkor is hihető lenne, ha az elmúlt négy évben tanúsított hozzáállását, tetteit, szakmai múltját nézzük, amelybe még a civil Teadélután megrendezése is belefért? Akkor azért már elbizonytalanodik egy hozzám hasonló ember.
  9. És mit tesz ilyenkor egy polgár? Kérdez. Jelen esetben a civil szerkesztőt és a fidesz támogatottságú politikust. Még ekkor is megtörténhet, hogy megpróbálnak átverni – egészen kivételes esetektől eltekintve, fideszes politikusnak csak akkor higgyél, ha ló legel a sírján –, de legalább megtetted azt a minimumot, amit megtehetsz, és amit polgárként szerintem meg kell tenned, ahelyett, hogy a tespedt elfogadás könnyű menekülőútjára lépsz.

Íme a levelezésem 99%-ig szó szerinti másolata, Ábrahám Mónival, a Tájoló szerkesztőjével, illetve Kiszelné Mohos Katalin polgármesterrel.

Elküldve: 2018. április 11. 
Címzett: Ábrahám Móni
Másolatot kap: Kiszelné Mohos Katalin
 
Tisztelt Szerkesztő Asszony!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 2018. áprilisi Tájoló/Civil Kiadványban szereplő civil egyesületek milyen szempontok alapján kerültek kiválogatásra, vagy másképpen fogalmazva melyek voltak a bekerülés feltételei? Bármelyik Nagykovácsiban bejegyzett civil szervezet bemutatkozhatott, amelyik megjelenni akart? Volt ennek valamiféle technikai/adminisztratív/anyagi hozzájárulást igénylő feltétele, és ha igen, ez utóbbi esetben milyen összeg?
Nem mintha olyan nagyon rajonganék értük, csak feltűnt, hogy a Civilek Nagykovácsiért nem szerepel a kiadványban, és ez olyasmi, amelynek az okai – ha olyanok, hogy az éppen kezelt témába vágnak – érdekelnének engem. Nem jelentkeztek be? Nem kerülhettek be? Azt tudom, hogy az Egyesületnek a decemberben megjelentetett "Cinke Magazin"-ban megfogalmazott állításai miatt az önkormányzatnál valami helyreigazítási hirig van, talán ez az oka? 
Sajnos a Civil melléklet szerkesztőjének e-mail címére, külön impresszum hiányában nem bukkantam rá, a nevére keresve a honlapon sem –talán rosszul kerestem –, így ha a választ csak ő tudná megadni, kérem irányítsa át a levelemet hozzá.
Segítségét és válaszát, köszönöm.
Kósa-S. Péter
From: Ábrahám Móni
Date: 2018. április 17., kedd 7:56

Tisztelt Kósa-S. Péter,

az áprilisi Tájolóval párhuzamosan megjelenő Civil kiadvány teljes egészében az Önkormányzat támogatásával jött létre, azon célból, hogy a településen élők minél szélesebb körben tájékoztatva legyenek a helyi alapítványok, egyesületek céljairól, vezetőiről, tagságáról és persze kedvet csináljunk ezen szervezetek támogatásához.  Minden Nagykovácsiban bejegyzett, itt székhellyel rendelkező, a településért tevő szervezet lehetőséget kapott a kiadványban való szereplésre, köztük a Civilek Nagykovácsiért Egyesület is, akik sajnálatos módon az ingyenes megjelenési és bemutatkozási lehetőség ellenére nem kívántak élni a lehetőséggel. Rajtuk kívül egyetlen szervezet, az Általános Iskola Alapítványa nem szeretett volna megjelenni, mivel elmondásuk szerint tevékenységük specifikusan az iskolai közösségre vonatkozik.

Válogatási szempont tehát nem volt, mindenki, aki szeretett volna megjelenhetett. A felmérést egy kérdőív segítségével végezte a település marketing tevékenységét ellátó Huszár Antal Virág. A kérdőíven mindenki ugyanazt a kérdéssort kapta meg, természetesen, amely kérdésekre nem kaptunk választ, azokat nem jelentettük meg a végleges kiadványban. Terjedelemben is próbáltunk igazságosak lenni, persze egy-két esetben ez nehezen megvalósítható, hiszen voltak, akik nagyon részletesen írtak, míg mások egy-egy mondatban válaszoltak.

Remélem minden kérdésre sikerült válaszolnom, amennyiben további kérdése lenne forduljon hozzám bizalommal.

Üdvözlettel: Ábrahám Móni, szerkesztő

Tisztelt Szerkesztő Asszony!
Köszönöm a korrekt és kielégítő választ.
Kívánok önnek további jó munkát!
Üdvözlettel
Kósa-S. Péter

From:  Katalin Kiszelné Mohos 
Date: 2018. április 17., kedd 11:27
Cc: Ábrahám Móni 

Tisztelt Kósa-S. Péter!

A Civil kiadvánnyal kapcsolatos kérdéseire válaszolva tájékoztatom, hogy valamennyi Nagykovácsiban működő és az önkormányzat honlapjára felkerülni kívánt civil szervezet (http://nagykovacsi.hu/civil-szervezetek) megkeresésre került, hogy szeretne-e bekerülni a kiadványba. A bekerülésnek nem volt anyagi feltétele, a költségeket az önkormányzat állta.

A január 29-én, kollégám által kiküldött megkereső e-mail így szólt:

Szeretnénk egy kiadványt megjelentetni, amelyikben egyenként bemutatjuk a településünkön tevékenykedő civil szervezeteket.

Kérlek jelezzétek, ha szeretnétek megjelenni a kiadványban, amely egy csokorba gyűjti a helyi aktív szervezeteket, ezáltal a lakosok tájékozódnak a sok önkéntes munkájáról és az 1 % gyűjtésben/felajánlásban is segítséget nyújt. 

Mellékelem Polgármester asszony levelét.

Várjuk visszajelzéseteket!”

Csatolom az e-mailben hivatkozott saját levelemet a civil szervezetek felé.

A fenti megkeresésre a Civilek Nagykovácsiért Egyesület február 20-án e-mailben azt a rövid választ adta, hogy köszönik a megkeresést, de a lehetőséggel nem kívánnak élni.                                                                                                                                                                                                                                          

A visszajelzések után minden megjelenni kívánó civil szervezet vezetőjét megkereste Antal Virág és mindenkinek ugyanazokat a kérdéseket tette fel. Igyekeztünk nem korlátozni a szervezeteket a bemutatkozásban, de néhányukat, ha túl hosszúak voltak a válaszok, felkértük rövidítésre.

Köszönöm, hogy éles szemmel figyeli az önkormányzat munkáját, tevékenységét, remélem jelen esetben is jól látható, hogy minden ügyben korrekt és igazságos eljárásra törekszem Nagykovácsi és a nagykovácsiak érdekében.

Üdvözlettel,

Kiszelné Mohos Katalin

polgármester 

Tisztelt Polgármester Asszony!
Köszönöm a korrekt és minden vonatkozásban kielégítő választ. A Szerkesztő Asszony levelét is kézhez kaptam ma reggel –de úgy vélem, a belső információáramlásnak köszönhetően, erről önnek is tudomása van.
“…remélem jelen esetben is jól látható, hogy minden ügyben korrekt és igazságos eljárásra törekszem Nagykovácsi és a nagykovácsiak érdekében.”
Ebben nem is kételkedtem soha egy pillanatig sem, s noha a Nagykovácsi Önkormányzatnak Szita bácsi felkérésére adott reakciója hűen igazodik a NER elvárásaihoz, nekem valahogy mégis az a gyanúm, hogy szélesebb értelemben és az országos tendenciákat figyelembe véve, ezzel a mentalitással Ön igen magányos lehet abban a pártszövetségben, amelynek jelöltjeként győzelmet aratott, és amely pártszövetség szennymédiája – mint arról bizonyára Ön is értesült – az utóbbi időben egy egészen új szintet lépett egyszerű civil polgárok/a civil közélet/tudományos élet egyes szereplőivel szemben.
Azért az megnyugtató számomra, hogy Nagykovácsiban még nem készülnek nyilvános politikai feketelisták a civilekről – tehát nem valamiféle kiszorítósdinak, levadászásnak esett áldozatul például az általam egyébként nem kifejezetten kedvelt madárszégyenítő alakulat –, bár az kétségtelen, hogy még csak 9 nap telt el a választások óta, a tempó pedig fergeteges, tehát van ebben még tartalék 2019-ig. Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy a választásokig Önt még pártpolitikai próbatétel elé állítják néhányszor, hogy továbbra is bizonyíthassa az elkötelezettségét, amennyiben újra elindulna, és ezt a fidesz jelöltjeként tenné.
E küzdelmes időszakhoz kívánok Önnek emberi és politikai éleslátást, és Sok sikert.
A kérdéseimre adott válaszát megköszönve
Üdvözlettel
Kósa-S. Péter
u.i.: E levelezés hamarosan visszaköszön a blogon, szó szerint idézve.
Mindent tudsz, ha az elmúlt 25 napban még nem tudtad volna meg. A Civilek Nagykovácsiért Egyesület nem akart belekerülni az önkormányzati újság különszámába. Ők tudják, hogy miért, legyen ez az ő dolguk. Ne hagyd magad átverni. A fidesz az, ami. A közélet is pont olyan mocskos, mint amilyennek látod, és a civilek elleni vegzatúra sem fog lankadni. De ettől még nem lesz minden fideszes/fidesz szavazó/fidesz támogatott jelölt olyan, mint amilyennek a fidesz ellenfelei látni és láttatni szeretnék. Vagy esetleg nem mindig olyan, és nem mindenben.
Nem kell azonnal mindenből összeesküvés-elméletet gyártani, akkor sem, ha egyébként hibátlanul illene a képbe. Lazíts, és lépj időnként hátrébb egy kicsit: úgy szebb az élet.
És kitisztul.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr5013868888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 20:02:53

Hát ez tök jó, csakhogy a Fidesz 2006 óta minden Vasárnap választást nyerne, az pedig nem a duma miatt van.

A kampánynak meg az ellenzék színvonalának max. a 2/3 köszönhető.

Sokáig velünk lesz még a Fidesz.

JorEl 2018.04.26. 21:07:50

Jólkereső, többgyermekes családoknak kínált bármelyik ellenzéki formáció elfogadható jövőképet??? Csak kérdezem, mert ugyan baloldali beállítottságú vagyok (még az amőbás pólóm is meg van, amiben a köztársaság téren voltam 2006-ban a választás éjszakáján), de az elmúlt 40 évből csak az utolsó 5-6-ban éreztem azt, hogy nem kell aggódnom a jövő miatt. Elkurvultam, ugyan nem lettem fidesz szavazó, mert a kétfarkúak még mindig szimpibbek, de örülök, hogy az lett a végeredmény, ami. #elmúltnyolcév #gyurcsányahibás

kvadrillio 2018.04.26. 21:24:48

TORZELMÉJŰ, CSÖKÖTTAGYÚ NET-AGITÁTOROK, KIHAGYJÁK RENDSZERESEN A RÓZSADOMBI SAVAZÓKAT ÉS AZ I. ----XII. KERÜLETI FIDESZ-CSÖCSÖN LÓGÓKAT !!! :o)))
nteresting Morbido • 14 órája

Azt mondod finoman amit én sokkal keményebben mondogatok. A fidesz maffia szavazó tábora azokból a kádárista nyuggerek áll akik soha nem ismertek mást csak kommunizmust és nekik más nem is kell. Ezek közt találod meg azt a 800 ezer MSZMP tagot. Ezek parancsszóra birkamenetelnek és nekik Orbán az új Kádár. Nem látok változást, felemelkedést amíg ezek ki nem pusztulnak.


Válasz

Megosztás ›


Profilkép
Morbido interesting • 14 órája

Nem csak belőlük áll. Sokkal "vastagabb" az a réteg, akiknek nincsen meg az elemi affinitása, hogy több forrásból tájékozódjanak. Akik bekapcsolják a tévét, és elfogadják, hogy ami onnan jön, az a "valóság". Akik nem tanulták meg, hogyan érvényesítsék az érdekeiket. (és ezek az emberek nem csak a tanulatlanokból állnak, óriási tévedés, aki ezt feltételezi)
És ne feledkezzünk meg arról a sokkal fiatalabb rétegről, akiknek kedvez a fideszes politika például az adókedvezményekkel.
Ők nyilván érdekből és nem ideológia mentén szavaznak le az orbáni rezsimre.
A rendszer közvetlen haszonélvezőivel és az általuk megzsarolt legszegényebbekkel most szándékosan nem foglalkozom, mert ők egy másik rendszerbe sokkal könnyebben "integrálhatók" lennének.

Válasz

Megosztás ›

TSandor Toth 2018.04.26. 22:34:05

@JorEl: Ja: Fizessenek a gazdagok!
Amúgy a bloggereknek is meg kell élni valamiből ha másból nem hát abból , hogy írogatnak össze-vissza marhaságokat mint emez itt fent. Sokkal többen olvassák az irományt ha felbaszod az olvasó idegeit mintha az lágy szellőről és édeskés tavaszi illatról zengedezne. Ráadásul néhány agyatlan barom ugrik is rá mint ez a díszbarom "kvadrillió". Hordónyi fej, gyűszűnyi agy. Ilyen háttérrel a gondolkodás valóban luxus.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 06:23:39

@TSandor Toth: Nem értelek. Egy fillért sem keresek a bloggal, egy fillér hasznom sincs belőle: ez egy szellemi játék nekem, ott van jobboldalt az alapvetés. Egy hétköznapi polgár vagyok, mint tenmagad, leírom a gondolataimat.
Nem zavar engem a kritikád, de nem lehetséges, hogy ezt a kommentet valahol egy másik blogon, egy másik blogbejegyzés alá akartad bevésni? Kissé hökkentem olvasom, amit írtál: hát miféle "marhaságokat írogattam én itt össze-vissza"? Elmondtam egy történetet arról, hogy azért mert valami még látszólag beleillene a képbe, még nem kell rögtön összeesküvés-elméleteket gyártani, mert nem biztos, hogy egy helyi újságból azért maradt ki egy civil szervezet (ami egyébként kritikusa a regnáló testületnek és polgármesternek egyes ügyekben) mert a helyi fideszes főmufti biztosan teperni akar a Viktornál és teljesíti a vazallusi kötelességét. Ettől még a fidesz, az ami, a közélet, az ami, az ellenzék, az ami, de nem szabad, hogy elveszítsük a hűvös tárgyilagosságunkat.

Ez talán nem egy elfogadható álláspont? Elolvastad a posztot, vagy csak zsigerből írsz?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 06:25:58

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: "Sokáig velünk lesz még a Fidesz."

Örüljek? Őrüljek? :-)))

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 06:33:50

Mindent választást a pártsemleges aktív szavazótöbbség dönt el, s mindig a ksiebbik rosszra szavaz. Ez pedig régóta a Fidesz. Ennyi az egész.

Ki akarná ismét vissza az 1990-2010 közti liberális görénykurzust?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 06:39:17

@JorEl: "ólkereső, többgyermekes családoknak kínált bármelyik ellenzéki formáció elfogadható jövőképet???"

Nekem nem rémlik. Lehet, hogy igen, de ilyesmit felidézni nem tudok. Nagyon sok fidesz szavazó barátom, ismerősöm, rokonom van -ezt említettem is többször a blogban- és az egyik ok, amiért a fideszre szavaztak, az éppen ez, amit említettél.

A kétfarkúakra szavazni egyébként: klasszikus beintés, minden létező oldalnak. Kurvanyátokat szavazat. Szerintem lelki értelemben teljesen elfogadható. Semmi haszna nincs, sőt, bizonyos racionális szempontokból nézve káros is, de egyébkánt maximálisan tolerálható, igazolható döntés egy szavazópolgár részéről, ha odahúzta az ikszet a mókás gyerekeknek.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 06:47:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Ki akarná ismét vissza az 1990-2010 közti liberális görénykurzust?"

1. Legörényezted az 1998-2002 közötti fidesz kormányzatot? Leliberálisoztad? Nem félsz, hogy a bolgár titkosszolgálat visszavonja a trolligazolványodat?
2. Nem tudom görénykurzusok voltak-e, ebbe most nem mennék bele, mert eleve az Antall kormánnyal kezdődött, ami ugye szintén konzervatívnak határozta meg önmagát, Horn is beolvasott az SZDSZ-nek, szóval lenne itt mit boncolgatni, de legfeljebb Álliberális görénykurzust, ha már. A liberalizmus egy szép és nemes eszme. Annak köszönhető, hogy kommentelhetsz a blog.hu-n, Európában.

JorEl 2018.04.27. 07:07:14

@zord íjász: Azért az mkkp-s szavazat nem feltétlenül trollkodás, már csak, ha azt nézzük, hogy ki mit csinált a kampánypénzekkel:
-Ovifelújítás vs. Szél Bernadett fodrásza
-Szervátültetett gyerekeket elvinni a csodákpalotájába vs. prímszámos satótájékoztató.
Egyébként, ha nem lettek volna, akkor nem lett volna más számomra elfogadható választás, mint a fideszre szavazni.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 07:12:15

@JorEl: Én földig hajoltam a kétfarkúak ezen akcióik előtt: ezúttal biztosra vehető volt, hogy az adófizetők pénze jó helyre ment, és hacsak egy rövid időre is, volt némi pozitív, igaz, őszinte, és emberi hang a kampányban. Értelemszerűen a végeredmény, illetve az ország jövőjének szempontjait figyelmebe véve érheti kritika a jelenlétüket a szavazólapon...de még ebben sem vagyok feltétlenül biztos.

werinter 2018.04.27. 08:45:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Most az egyszer teljesen igazad van. A legtöbb ember az országban valóban érdektelen a pártokkal kapcsolatban, és kizárólag a pillanatnyi helyzet alapján szavaz vagy a legkisebb rosszra ahogy te is írtad. Sajnos. :(
Magyarán: az elmúlt években (állítólag) nőttek a fizetések, volt egy minimális GDP növekedés, volt/van munkahely bőven (legalábbis a fővárosban és az észak-nyugati országrészben), voltak kisebb-nagyobb beruházások, legalábbis épült minden térségben legalább egy 10-20 ezer férőhelyes stadion, illetve egyéb tök értelmetlen, de legalább látványos és monumentális létesítmény.
Pista bácsi, egyszerű szavazó, mindezt összeköti az éppen regnáló kormánnyal. Lehet még egy 10 ezres bözsit is kapott, szóval minden összefügg, behúzza az X-et cigánytörpére. Meg különben is jönnek a migránsok, ott az a Soros is, ők (mármint a Fidesz) azt ígérte, hogy megvédi az embereket ezektől a szörnyektől. Még egy indok az X-re.
Előtte MSZP szavazó volt, mert akkor éppen azok ígértek jó dolgokat.
Előtte meg hithű Pártkatona, lehet még Párttag is volt.
Az nagyon mélyen berögződött az emberek agyába, hogy a "balliberáélis söpredék, meg az MSZP-SZDSZ országrombolása, monnyonle', agyurcsányahibás". Szóval nem kell csodálkozni a Fidezs győzelmén, hiszen agyurcsányahibás, emútnyócév.

Andy73 2018.04.27. 09:00:51

"Nem minden fideszes emberevő. Nem mindig."

A blogger hányat ismer? Van egy is a 2,9 millióból?
Már a címek is röhejesek ezekben a baloldali blogokban. Látszik, hogy még mindig nem végezték el a gyászmunkát az elvtársak. Illetve azok, akik még mindig a fedélzeten vannak, a puszta szórakoztatásra rendezkedtek be.
Élükön persze a böszmével, a díszbohóccal, aki a maga módján jól elszórakoztatja az arra fogékony közönséget. Legalábbis 2010 óta, azóta csak ezért tartják. Előtte, a hatalomban persze nem volt vicces az ámokfutása, de annak hála Istennek vége.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 09:03:25

@Andy73: Olvastad a posztot? Tudod miről szól?

"A blogger hányat ismer? Van egy is a 2,9 millióból?" Olvastad a kommenteket?

"...ezekben a baloldali blogokban." Kezd újra.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 09:05:11

@zord íjász:

"A liberalizmus egy szép és nemes eszme."

Szerintem nem az.

"Annak köszönhető, hogy kommentelhetsz a blog.hu-n"

Nem, hanem annak, hogy az adott blog szerkesztője lehetővé teszi a szabad kommentelést.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 09:06:10

@zord íjász:

"Legörényezted az 1998-2002 közötti fidesz kormányzatot? Leliberálisoztad?"

A 2010 előtti Fidesz liberális volt.

"Nem félsz, hogy a bolgár titkosszolgálat visszavonja a trolligazolványodat?"

Csak annyira, amennyire te rettegsz, hogy Soros nem ad neked több pénzt.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.27. 09:16:25

A Fidesz az ami.

Mégpedig jelenleg az egyetlen formáció, ami a ballib elkúrók visszatérését megakadályozza.
Ha majd nem fognak össze a DK-val meg MSZP-vel a többiek, akkor majd lehet azokra szavaznak a Fidesz szavazók.

Addig viszont Gyurcsány és az MSZP visszatérését meg kell akadályozni.
Ez van.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 09:20:49

@werinter:

Leírtam a választás előtt. MINDEN létező szintű érv amellett szólt, hogy a ballibek ne kapjanak hatalmat.

Anyagi okok:

1. Még a szűk keretek ellenére is sikerült enyhe fejlődést produkálni 2012 óta. Katasztrofális lenne ennek a leállítása.

2. A kormányzat sok dologban sikeres: sikerült kicsit jobb feltételeket kicsikarni Brüsszeltől. A Brüsszellel szemben autós bólogatós kutya politikát folytató ballibek hatalma ezt visszacsinálná.

Stratégiai-taktikai okok:

3. Nem akarom a Fidesz túlhatalmát. Márpedig addig túlhatalmuk lesz, míg a ballibek a fő ellenfelük.

4. Szeretném a jelenlegi egyetlen, részben normálisnak mondható ellenzéki erő, az LMP erősödését.

Rövidtávú eszmei okok:

5. Egy ballib hatalom összetörné a meglévő V4-es ellensúlyt Brüsszellel szemben. Ismét ki lennénk nagyon erősen szolgáltatva az így is túlhatalmú brüsszeli érdekköröknek.

6. A jelenlegi helyes hintapolitikát egy ballib kormányzat leállítaná, s helyére totális és egyoldalú EU- és NATO-hűség lépne.

Hosszútávú eszmei okok:

7. A kereszténység erősítendő, az iszlamizáció korlátozandó. Erre egy liberális kormányzat alkalmatlan.

8. A zuhanó, nyugati. liberális zsákutca elindult a történelem szemétdombja felé. Ne lassítsuk útját!

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.27. 09:20:58

@zord íjász:

Nem a sztorival volt gond. Hanem a tálalással. Hogy itt ugyan korrekt volt a Fideszes, de egyébként a Fideszben mindenki geci.

EZ kb az a szint, mintha Bayer Zsolt azt írná, hogy ez a Ahmed gyerek most pont segített a néninek átmenni az úton, de a többi egy nőket erőszakoló köcsög.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 09:24:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Csak annyira, amennyire te rettegsz, hogy Soros nem ad neked több pénzt."

:-)))
Ez jó volt, Mester, így kell ezt. Amíg őrzöd a humorérzékedet, nem vagy elveszett ember, bár igen gyakran annak tűnik nekem, a blog.hu-s ámokfutásaidból.

"A 2010 előtti Fidesz liberális volt."
Ezért tuti, hogy falhoz állítanak téged. :-)))

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 09:30:23

@Rettegek mert ballib vagyok: Én egyáltalán nem gondolom, hogy a fideszben, pláne a fidesz szavazók között, mindenki geci lenne. Soha nem is mondtam ilyet. A címadás szándékosan, éppen annak megy neki, hogy a törzsi személet fekete-fehérnek láttatja a világot, ahol az árkoktól szabdalt világ túloldalán mindenki hazaáruló, lipsi, bolsi, fasiszta, náci, buzi, brüsszelita, fasz, vidéki tahó, körúti zsidó, elkényeztetett hülyegyerek, emberevő, vérivó fideszes geci. Esetleg ballib, aki retteg.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 09:32:53

@werinter:

"nagyon mélyen berögződött az emberek agyába, hogy a "balliberáélis söpredék, meg az MSZP-SZDSZ országrombolása, monnyonle', agyurcsányahibás""

Nem véletlenül.

A bukott Medgyessy-Gyurcsán-Libajnai kormányzatnak sikerül ismét esést produkálni 8 évük alatt, melyett eddig csak Antall tudott bemutatni, de Antallnak legalább volt rá oka.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 09:35:03

@zord íjász:

Nem vagyok fideszes, se más szervezet embere, független közíró vagyok, így nem lehet engem fal elé állítani.

werinter 2018.04.27. 09:38:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
A JELENLEGI "bal"oldalnak valóban nem szabadna SOHA TÖBBÉ bizalmat szavazni. Ezért kellene egy új TÉNYLEGESEN baloldali pártnak megerősödnie és egy ellenpólussá válni, de ez igaz a jobb oldalra is.
Egyébként én értem, hogy sokan, sőt az emberek jelentős többsége teljes mértékben elutasítja az MSZP, DK és hasonló posztkommunista maradványokat, azt viszont nem bírom felfogni, hogy a Fideszt és a velejéig korrupt bagázst miért tartják kisebbik rossznak, vagy esetleg még szimpatikusnak is. Orbánék ugyanúgy megbuktak már egyszer és ugye tudjuk, hogy a vér nem válik vízzé.
Ők is UGYANANNAK a gennyes fekélynek a részei, akik már a világháború óra terrorizálják ezt az országot. MSZP, SZDSZ, DK, Fidesz, Gyurcsány-Orbán teljesen egy kutya. MINDTŐL meg kellene már szabadulni és egy teljesen új korszakot nyitni az ország életében.

"A kereszténység erősítendő" ezt viszont nem értem. Miért lenne erősítendő? A 21. században az ilyen vallási marhaságnak semmi keresnivalója nincs. Utálom ezeket a baromságokat, hogy a "kereszténység, meg az iszlám így meg úgy". El kellene felejteni az összes vallást. Mennyivel békésebb hely lenne ez a bolygó, ha nem azon háborúznánk állandóan, hogy kinek jobb a képzeletbeli barátja...
Ez persze csak a személyes véleményem.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 09:46:47

@werinter:

Orbánák jelenleg az egyetlen biztosíték az 1990-2010 közti liberális görénykurzus megismátlődáse ellen, ezért kell rájuk szavazni.

Ballibekből meg se régi, se megújult verzió nem kell.

Történelemben nincsenek új korszakok.

Ha most az MSZP, a DK kiestek volna a parlamentből, elindulhatott volna egyfajta megújulás, de ez nem történt meg.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 09:55:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Nem vagyok fideszes, se más szervezet embere, független közíró vagyok, így nem lehet engem fal elé állítani."

Egyik sem kizáró ok. Nagyon sok független, autonóm, szabad embert falhoz állítottak a történelemben. Sőt: őket legelébb. Ők a legveszélyesebbek.

werinter 2018.04.27. 10:02:05

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Orbánák jelenleg az egyetlen biztosíték az 1990-2010 közti liberális görénykurzus megismátlődáse ellen, ezért kell rájuk szavazni."
Szerintem pont nem.
Orbánék ugyanaz a görénykurzus csak más színben. Rohadjon meg az összes kisvasúttal, stadionokkal, NER-rel együtt!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 10:27:30

@zord íjász:

Na és?

A saját önző érdekem szerint járok, ez pedig a természetes jó talpának nyalása.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 10:32:40

@werinter:

Én másképp látom.

2 opció van, ezek közül kell választani.

Persze ha szerinted az 1990-2010 közti politika ahelyes út, akkor érthető, hogy a ballibeket preferálod.

BiG74 Bodri 2018.04.27. 10:39:32

Úgy látom, hogy a társadalomban sokkal nagyobb az igény és elkötelezettség egy normális konszolidációs folyamatra, mint a kurmányban.

kommentes nikk 2018.04.27. 10:46:48

Kurva hosszú, miről szól?

werinter 2018.04.27. 11:08:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Úgy látom nem sikerült felfognod. Szerintem EGYIK ÚT SEM JÓ. Se a Fidesz féle se az MSZP-baloldal féle!
És nem két opció van.
A harmadikat kell választani: megtisztítani a közéletet a férgektől. Kivágni a rothadást úgy ahogy van. Ebbe beletartozik minden ami 1990 és 2018 között volt, vagy ami 1990 elöttről maradt.
Remélem így érthető.
Az a legnagyobb probléma, hogy a magyar társadalom sem képes elszakadni ettől a kettősségtől. Miért kell egyik késből a másikba rohanni? Miért nem lehet a tiszta utat választani? Nincs rá garancia, hogy az jobb lesz, de az esély legalább megvan rá.
Arra viszont van garancia, hogy a Fidesz-MSZP egy nagy rakás bűzölgő ganédomb.
A magyar társadalommal az a legnagyobb baj, hogy inkább választja a biztos rosszat, amit legalább ismer, mint az ismeretlent, ami viszont lehet jó vagy legalábbis jobb lesz.

BiG74 Bodri 2018.04.27. 11:15:25

@kommentes nikk:
Nem minden fideszes emberevő, csak az emberevő fideszes emberevő, de nemfideszes is lehet emberevő, vagy nem.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 11:41:09

@werinter:

Nincs harmadik opció, csak Sztálin és Hitler között választhatsz, képzeld így.

Minden nemválasztás csak valamelyket segíti a 2 fél közül.

Andy73 2018.04.27. 12:03:45

@werinter: Te elfelejtheted az összes vallást, megtagadhatod a kereszténységet, de a muzulmánok nem fogják megtagadni a saját vallásukat - lehet, hogy nem veszed észre, de most folyik Európa iszlamizációja, ami éppen az ilyen hozzállásnak "köszönhető". Vagyis annak, hogy az európaiak önként és dalolva feladják a gyökereiket és az identitásukat, teret engedve ezzel a tudatos és egyre erőteljesebb iszlám hódításnak. Kötelező olvasmány:
www.libri.hu/konyv/michel_houellebecq.behodolas.html

werinter 2018.04.27. 12:17:15

@Andy73:
Ugyanmár! Attól még hogy "kereszténykedünk" meg templomba járogatunk, imádkozgatunk nem fog semmi megváltozni. Magyarán ha most hirtelen mindenki aktív hívő lenne, valamilyen keresztény vallást, irányzatot magáénak vallana nem változna semmi. Vagy mégis mi történne? Kardot fognánk meg vasvillát és új keresztesháborút hirdetnénk?
Az identitásomnak pedig nem volt, most sem és soha nem is lesz része semmilyen vallás.

BiG74 Bodri 2018.04.27. 12:35:25

@werinter:
Vallási alapon gyilkolhatnánk mi is egymást.

Az iszlámban nem az iszlám a rossz, hanem az, hogy vallás. A hatalomra törekvő vallás ellen nem az ellenvallás a jó válasz.

Gleccsertetű 2018.04.27. 12:45:11

@BiG74 Bodri: fideszes szavazóként értek egyet veled.

werinter 2018.04.27. 13:24:26

@BiG74 Bodri: Pontosan ezt mondom én is. Attól még hogy mi keresztények vagyunk / leszünk nem változik semmit az iszlám vallás, nem lesz kevésbé radikális, nem fognak Allah nevében kevesebb bombát felrobbantani stb.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 13:25:50

@BiG74 Bodri: Köszönöm a segítségedet. Ráadásul azt hiszem eltaláltad az a tömörséget és kifejezőkészséget, ami még befogadható a megcélzott felhasználó számára.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 13:29:49

kvadrillo

Tőlem idézhetsz a kuruc.info-ról is, ha ahhoz van kedved, amennyiben a témához kapcsolódik, de ha trollkodni akarsz, rossz helyen jársz. A kommented repült.

werinter 2018.04.27. 13:35:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Nincs harmadik opció, csak Sztálin és Hitler között választhatsz, képzeld így."

De nagyon is van több opció is: ott van még Roosevelt, Truman, Churchill, Hirohito, Mussolini, Franco stb. Szóval lehet szemezgetni :D

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.27. 14:02:57

@werinter:

Dehát az összes általad felsorolt választott Hitler vagy Sztálin között, azaz példád engem igazol.

Ráadásul én alapvetően mondjuk egy orosz kisember szempontjából mondtam ezt a háború alatt.

kocsisj 2018.04.27. 15:58:05

@zord íjász: Tudod ez nekik, akiket ezért rendszeresen fizetnek eléggé elképzelhetetlen.
Csak az SZDSZ-es mondatodhoz: annak idején 1990-ben (nem mai csirke vagyok) a legjobban elfogadható társulat volt. Még Kolozsváron is voltam velük a román forradalom idején kajával meg meleg cuccal. Hogy hogy lett belőlük az a borzalom, ami lett, az megérne egy külön tanulmányt. A Fidesz a másik ilyen totális zsákutca, de ott szerintem az Orbán macchiavellizmusa minden megmagyaráz.

DunábaLövetési miniszter 2018.04.27. 16:47:35

"amelyek a fidesz brutális győzelmének/ az ellenzék katasztrofális vereségének okait és magyarázatát boncolgatták."

Hat lipsik igy jartatok. Es a dunabalovesek, meg csak most kezdodnek, azt se fogjatok elvezni, azt garantalom.

gyokkkettto 2018.04.27. 16:52:28

@BiG74 Bodri: "Nem minden fideszes emberevő, csak az emberevő fideszes emberevő, de nemfideszes is lehet emberevő, vagy nem. "

Tevedsz. A fideszes akkor is emberevo, ha egybbkent nem emberevo. Az emberevo nem fideszes, meg akkor sem emberevo, ha egyebbkent emberevo.

TSandor Toth 2018.04.27. 18:41:40

@zord íjász: Jogos a felháborodásod. Itt és most az elnézésedet kell kérjem az általam veled kapcsolatban leírtak nem rád vonatkoznak, mert egész egyszerűen beleestem az általad fentebb felvázolt hibába. Nincs mentség. A cikk jó. A kommentelők (néha?) hülyék. Én is. Jó pap holtig tanul.
Üdvözlettel

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 20:05:24

@TSandor Toth: :-) Ne viccelj, nem voltam felháborodva, nem is úgy reagáltam. Inkább csak értetlenkedtem.
Egyébként elfogadva, és nem volt és most sincs harag. Legyen szép az estéd.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.27. 20:08:28

@kocsisj: "...Hogy hogy lett belőlük az a borzalom, ami lett, az megérne egy külön tanulmányt." Ezen szerintem ők maguk is sokat gondolkoznak. :-) Azt a tanulmányt, a magyar politikatörténet krónikáiban meg fogják majd írni.
süti beállítások módosítása