Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Halmozottan szemetes helyzetű település

Hogyan szívta meg Magyarország egyik leggazdagabb faluja, avagy a szemét hatalma

2017. június 14. - zord íjász

Vigyázó szemetek Palermóra és Nápolyra vessétek. Esetleg Rómára. Vagy Nagykovácsira.

 

Június 14. van, este háromnegyed kilenc, és éppen ebben a pillanatban áll meg a kukásautó a házunk előtt, hogy begyűjtse a vegyes, kommunális hulladékot. Ritkán fordul elő az öreg bloggerral, hogy a sors ennyire a keze alá dolgozzon: szinte már a végére értem a posztnak.

Nézem azt a két embert, akik a meleg nagykovácsi estében beborítják a kuka tartalmát a gépbe: idáig látszik, ahogy izzik a tekintetük. Olyan idegesnek, feszültnek és fáradtnak tűnnek, hogy valószínűleg a dühükkel képesek lennének meggyújtani egy cigit. Azt hiszem lemegyek és megkérdezem tőlük, hallották-e, hogy a Habony éppen ma érkezett vissza egy magángéppel Makaoból, ahová átugrott egyet kártyázni, bizniszelni a haverokkal, a sajtóhírek és/vagy Kósa Lajos szerint. Mondjuk elképzelhetőnek tartom, hogy ott a helyszínen, a kukás srácok belebasznak engem is a gyűjtőkocsi vas örlő-tömörítő lemezei közé. Ja, én ilyen populista lélegeztetőgépes demagóg kurva nénikémet bolsi vagyok. Vagy fidesznáci. Olykor egyesek ugyanabból a kommentemből teljesen ellenkező véleményre jutnak a politikai/eszmei hovatartozásomat illetően. De akkor is szemétség ez tőlem. Szegény Árpi. Már kártyázni-bizniszelni se hagyják. Hagyom. 

Ja, a kukás srácok.

Szóval inkább mellőzöm a froclizásukat. De ha már a szemétről van szó, itt a remek alkalom, hogy Nagykovácsi jelenlegi állapotát kihasználva megosszam az olvasóval fix példatáram egyik gondolatfutamát.

1. Nagykovácsiban a Zöld Bicske nonprofit kft. végzi közszolgáltatásként a kommunális /szelektív hulladékgyűjtést. Jól. Előfordultak eddig is kisebb csúszások, de mindig behozták a lemaradásukat egy-két nap múlva. Munkatársai korrektek, dolgosak, pontosak. A rezsicsökkentés vitatott hatásait és a központosítás következményeit, haszonsaraboló, és minden ilyen jellegű vállakozást kinyíró áldásait és politikai felhangjait ezúttal hanyagolnám, arról már úgyis elmondtak, leírtak mindent.

2. Nagykovácsi polgárai évtizedek óta, országos átlagban is kiemelkedően jó, becsületes és tisztességes adófizetőknek számítanak, a helyi adók vonatkozásában. Ez egy tény, amelyet szinte minden évben megemlítenek és hangsúlyoznak az előző tárgyévet összegző önkormányzati beszámolókban: 18 éve biztosan így van. Amikor az adóelmaradások, hátralékok, kényszerbehajtások, inkasszók, perek megemlítésre kerülnek, az ilyen jellegű adminisztratív eljárások gyakorlatilag csak lábjegyzetként szerepelnek a hibátlanul, maradéktalanul befolyó -és tekintélyes összegű- adófizetések rubrikái alatt.

3. Nagykovácsi a világ végén van. Ez is egy tény, amit a 2014-es jégkatasztrófa maradéktalanul igazolt. A falu egyetlen nap alatt száz évet zuhant vissza az időben. Három fejezetben feldolgoztam az események sorát, a jég hátán is megélő, médisztár főszereplőivel, a leleplezett hazugságokkal és az összeomlás tanulságaival együtt. Nem részletezem újra. 

4. Ma viszont már az is tudható, hogy akár  Palermo és Nápoly is lehetne a testvérvárosunk, testvértelepülésünk.

5. Röhögjünk együtt önmagunkon: a lecsúszott középosztály itt kapaszkodó tagjain, röhögjünk a gyémántberakásos műanyag proletárokon, akik a Lexusokból kikönyökölve biggyesztik a szájukat a "tarthatatlan közállapotokra", röhögjünk az öreg falubelieken, akik otthonkában sétálva az utcán szintén együtt röhögnek a családi sétát bonyolító ifjú betelepülőkkel az utcán sorakozó szemetet látva, röhögjünk a facebook kommentfalán csipkelődökön,  röhögjünk a  zavartan magyarázkodó önkormányzati házbizalmikon, és a köszolgáltatót képviselő hárítópajzsos közleményhuszárokon A szeméthelyzet demokratizálta és egységesítette a helyi közösséget: ezt mindenki látja, ezen mindenki nevet és viccelődik, aki itt él, itt lakik.

5. Én is röhögök. Ja, hogy mi a mulatság tárgya? Még nem mondtam?

  • Május 30.-án kellett volna elszállítani Nagykovácsiban a szelektíven gyűjtött, kirakott zöldhulladékot az utcákról. Nem történt meg.
  • Június 6.-án kellett volna elszállítani a szelektíven gyűjtött, kirakott papírhulladékot az utcákról. Nem történt meg.
  • Tegnap, június 13.-án kellett volna elszállítani a szelektíven gyűjtött, kirakott műanyaghulladékot az utcákról. Nem történt meg.
  • Ma kellett volna elszállítani a vegyes, normál kommunális hulladékot: ez történt meg az imént. A srácok valószínűleg egész álló nap a szemetet gyűjtötték, és még haza is kell érniük valamikor.
  • Becsületére legyen mondva a közszolgáltatónak, hogy gondolom valami mesteri logisztikai bravúrral, önmagát üldözve, közben  azért kiürítette egyszer, a múlt héten, a szokásos, szerdán esedékes kommunális hulladékot, de úgy tűnik ezzel kivéreztette a lehetőségeit, mert ma már az sem jött össze időben. Ha a gépjárműmeghibásodásokon túl, holnap kiderül, hogy  a szervezési nehézségeik azt jelentik, hogy ebből az országból már a kukások is elhúznak külföldre dolgozni, én nem fogok nagyon csodálkozni, a híreket olvasva.
  • Jelen pillanatban így néz ki a környéken egy átlagos utca, Magyarország egyik leggazdagabb falujában: egymás mellett sorakoznak a zöldhulladék zsákok, a papír és a műanyag hulladékhalmok, valamint a frissen kiürített szeméttartályok.
  • Frissítés: a kukás gyerekeket berendelték ma 17.-ére, szombatra is, így a  felmatricázott/megfelelő zsákba került zöldhulladékot, illetve ahogy láttam, az ófalu területéről talán már tegnap/korábban a papírhulladékot is elszállították. Gőzerő. Le a kalappal.

szemet_1.jpg

Kora esti fotó, (18. 53)  akkor még tele voltak a kukák. Akkor határoztam el, hogy feldobok valamit a témáról, mert most már biztosan nem jönnek a kukások. De, jöttek. Feljebb, a fekete zsákokban a zöld hulladék, aztán a vegyes, a műanyag és a papír. Egy átlagos utcakép Nagykovácsiból, 2017. Június 14.-én.

És akkor a gondolatfutam.

Politika, Magyarország. Megy a műsor Orbán Viktor és a fidesz leváltásáról, az ellenzéki összefogásról, az anyád kampányról, Kerítésbontó De Ma már Visszatáncoló Laciról,  meg a fiúk zsebében lévő szocikról...szakadtlan, a nap 24 órájában, 2018-ig, utána meg majd pláne. Ki tudja leváltani, hogyan, miképp, ki-kivel-ki ellen-mindenki mindenki ellen, aki nincs velünk, az dögöljön meg.

Ostobaság.

Tudod kié a legnagyobb hatalom az országban? Tudod ki az, aki néhány hónap alatt képes lenne megbuktatni bármelyik kormányzatot?  

A kukás. A szemetes ember.

Az, pontosan az, akire gondolsz. Ő. A begyűjtőkocsi hátulján himbálodzó, csüngő, narancssárga (!) mellényes kukás. Ha valahol almazöld mellényt visel, az is ér, de az csak 1 pontot.

De ha nagylelkűnek akarok mutatkozni, idesorolhatom az alapvető, mindennapi és stratégiai közszolgáltatást végző embereket is, pl. a vízművek dolgozóit. A kukásokat azért szeretem mégis itt megemlíteni, mert az ő munkabeszüntetésük, sztrájkjuk, tiltakozásuk mindent elsöprő erejének...bűze is van. Szeméthegyek, szeméthegy öngyulladások, szeméthegy tüzvészek, fertőzések, legyek és csótányok inváziója, patkányok, elmaradó turisták, harag, összetűzések, tüntetések, politikai válság, politikai csatározások, polgármesterek bukása...Rómában is így történt. De így történne bárhol: kukás sztrájkol, szemét gyűlik, harag lobban, balhé áll, politikus beszar.

Ha a kukások azt mondanák holnap, hogy nem szállítják el a szemetet, amíg pl. Tarlós István nem ás egy fának a tíz körmével lyukat abba a betonsivatagba, aminek a megépítését jóváhagyta a Duna-parton, -és Tarlós nem ásna- Budapest két hónap alatt belefulladna a szemétbe, mocsokba, koszba. Mindenki belebukna a városházán. És az ország? Ha a kukások egyszerre, az egész ország területén beszüntetnék a munkát?

Azt hiszed a TASZ és a Helsinki Bizottság bojkottja a civil törvényre, majd meghátrálásra késztet bárkit? A heveny politikai nárcizmusban szenvedő Gulyás Márton fog itt "forradalmat" csinálni? Majd az EU megfingatja Orbán Apánkat? A világsajtó majd odacsap? A jujde demokratikus ellenzék, akik szerint mindenről a választási rendszer tehet?

Lófaszt, fiam. Kislányom. Kis transzvesztitám.

A kukás: az igen, az Hatalom. Ő az Erő.

Gyere Nagykovácsiba, és nézd meg. Aztán szorozd be a látványt egy országnyi területtel és pakolj rá mondjuk három hónapot. Vagy nézegess fényképeket a szemétben fuldokló városokról. Mindent tudsz.

Jó, persze: Nagykovácsi egy falu. Szerényebbek a méretek, de mi egyszerű falusi népek vagyunk, és ilyen még nem volt itt.

Fejlődünk mink is, biza.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr8712593723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez vagyok 2017.06.29. 15:25:55

Az utolsó számla 2016.10.01-12.31. időszaki. A szemetesek helyében én egészen biztosan nem vinném el a szemetet. A zúgolódóknak is ezt mondom. "Nem a lakosok tehetnek róla, hogy nem számláznak"- mondják. De igen, mindenki tehet róla.
süti beállítások módosítása