Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Nagykovácsi, fehérben

Két nagy havazás, avagy Amikor Nagykovácsit hólapátra tették

2023. december 27. - zord íjász

Mottó 1.: " Tudja, kedves Asztalos, a hóban az az egyetlen ántipatikus, hogy egyszer muszáj neki elolvadnia." (Sipos Lajos patikussegéd (Benedek Miklós) bölcs meglátása Asztalos Imre patikussegéd felé (Kern András), amikor a hóesésből, a behavazott utcáról belép az üzletbe, az Illatszertár 1986-os, zseniálisan elkészített filmváltozatában) 

Mottó 2.: 

Szabó Lőrinc Esik a hó című versét a világ egyes országaiban a beteg agyúak már betiltanák, mert a nyelvezete, szóhasználata nem felelne meg a hibbant, blmwokefasiszta ideológiájuknak, de szerintem – így, megkésett karácsonyi jókívánságként, annyit tudok nekik mondani – ők lépjenek rá egyszer véletlenül egy szundikáló, 800 kg-os, hím jegesmedve tappancsára.

Gyorsan jött, gyorsan ment. És kétszer, kövér két héten belül, kis szünetet beiktatva.

Egy rövid pillanatig már majdnem úgy tűnt, hogy esély van egy amolyan békebeli, klasszikus, elvárható és tisztességes fehér karácsonyra, sok havazással és hosszan megmaradó, sok hóval, mintha a bolygó még a régi rendszerben működne, ahol itt, a mérsékelt égövön is, a téli évszaknak megvannak a maga jellemzői.

Na, majdnem összejött.

Azért – ahogy az két intenzív havazástól természetes - így is okozott örömöt és feszkót is egyszerre: a faágakra, cserjékre, bokrokra rakódott nehéz, vizes hó összetört mindent, amit össze tudott törni, és sok-sok év után valóban komolyan megmozgatta a hókotrással megbízott helyi céget, ahogy Nagykovácsit is hólapátra tette: kizökkentette egy kicsit a komfortzónájából. 

És persze példátlan lelkesedést váltott ki minden gyerekből és gyereklelkű, illetve szépségre éhes felnőttből, aki imádja a csodás, behavazott téli tájakat és utcákat. Nem mellesleg a havazás az erre fogékony kutyákból is kihozta a maximumot, mert hancúrozni a hóban a fajtársakkal, az óriási buli...ha valakit levesznek a pórázról.

A madarak, nota bene! Nagykovácsi madarai talán kevésbé élvezik ezt, de nekik remélhetőleg sok helyen ott vannak az etetők.

Még a legocsmányabb település is megszépül egy kicsit behavazva, de egy alapból vonzó természeti-földrajzi környezetben fekvő település esetében az esztétikai élmény a végtelenségig fokozható.

Tudjuk: Nagykovácsi már nem falu, inkább csak kertváros, az elvesztett falusias nosztalgiával feldíszítve...de a vastag hótakaró alatt visszanyer valamit ebből a pozitív, kellemes, szívmelengető falusias életérzésből. A hó egy rövid időre összefoglalta, összemosta, egységes keretbe foglalta Nagykovácsi különböző lakókörnyezeteit – a falusiasokat és a kertvárosiakat, illetve az Ófalut és az új települési övezeteket. Vagyis a régi, és az egykori zártkerti, hegyvidéki részek is békésen összesimultak és a városias jellegű kertvárosi "villanegyedekkel" a hópaplan alatt.

Íme a bizonyíték, a lenti képgalériában.

Emlékezzünk erre, hátha sokáig ismét nélkülözni fogjuk ezt a szépséget, és a zord idők hóval már nem, legfeljebb csak esővel, sártengerrel, száraz hideggel, ne adja az ég, pusztító jégviharral, és szürke ködökkel töltik meg ezt a mostani telet, 2024 tavaszáig.Egyik kedves szomszédom szintén kedves, és tündérien nagy huligán kutyája...többször szerepelt már a blog hasábjain. Ezúttal nem csak – a szokásos – kiváló sétapartnerként, hanem kontrasztként is kiváló, akárcsak a fekete Bodri kutya, a fentebb említett / megénekelt versben.

A képgaléria forrása: zord indafotó

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr5818289425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone2 2023.12.28. 11:37:10

"Egy rövid pillanatig már majdnem úgy tűnt, hogy esély van egy amolyan békebeli, klasszikus, elvárható és tisztességes fehér karácsonyra, sok havazással és hosszan megmaradó, sok hóval, mintha a bolygó még a régi rendszerben működne..."

Itt az Alföldön mi is illúziókba ringattuk magunkat pár pillanatra, pedig 20 percig sem maradt meg a hó; teljesen fekete, vagy inkább sokszínű karácsonyunk volt, de vidám, hiszen érezzük: ez már az új idők karácsonya....

A debreceni karácsonyi vásár minden eddigit meghaladó mérteket öltött, a jégpálya fő sponzora a BMW, aki "elhozta a jövőt", egy kiállított elektromos BMW formájában....(amely "csak" 30 millió forintért, bárki számára hamarosan elérhető lesz a helybeli átlagfizetésből élőknek...)
A karácsonyi vásárban lehetett még látni betlehemest, csicsás fénykapukat, giccsárusokat, kenyérlángososokat, erdélyi kürtőskalácsosokat, meg mindent , mi a karácsonyi vásárokhoz tartozik: selfiző diáklányokat, külföldi egyetemistákat, multietnic családokat, kínai akkugyári munkásokat, nigériai ételfutarokat....
Verekedés is volt, csak a "szokásos" aug. huszadikai, "báli" közönség....Nem tudtak megegyezni, hogy ki volt előbb a sorban...

Valahogy hamar kizökkentünk az illúziókból...Hamarabb, mint ott fent a Hegyvidéken...Nyilván itt hó sem volt...

Szerencsére kosztümös fiatal lányok jöttek, akik az ünnepi műsor keretében beszaladtak gyorsan a Dósa Nádor térre, majd elindult a zene és a tánc: " All I want for Christmas is You.."

Egy darabig hallgattam, hogy utat engedjek szívemben a kellemes karácsonyi érzéseknek, majd elindultam hazafelé...Útközben eszembe jutott egy másik dal: "Last Christmas..." Azt nem hallottuk most, pedig lehet hogy volna aktualitása...

Új idők szelei fújdogálnak...Egy pillanatra felsejlik a szebb jövő, de közben elbizonytalanodunk: ez az, amit vártunk?

Ez a posztmodern, a 21. század: No para!

Boldeone2 2024.01.07. 17:02:00

"Keresztényüldözők" vannak? Ez nem extrém túlreagálása valaminek?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2024.01.07. 17:16:18

@Boldeone2: "Ez nem extrém túlreagálása valaminek?"

1. De. Hiszterizálás és politikai szarkavarás.
2. Nem láttad ezt a posztot, itt, oldalt, vagy a legfrisebb kommentek között?

zordidok.blog.hu/2023/11/02/tuzkeresztseg_835
süti beállítások módosítása