Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Víg End - 5.: Sufnia krónikái

A Nagykovácsi Északi-üdülőterület, avagy a Nagy-Szénás és a Zsíros-hegy zártkertjeinek kialakulása, története, és eltűnő világa.

2017. március 31. - zord íjász

...megállás nélkül.

A fotókrónika korábbi fejezetei: 

53.Ilyenkor óhatatlanul eszembe jutnak azok a monomániás szarkavarógépek, akik "betelepülő-őslakos" illetve a "hétvégések-állandó lakók" közötti viszályt próbálták/próbálják meg mesterségesen szítani, akár a neten, akár önkormányzati, vagy civil közösségi összejöveteleken. Az Északi-üdülőterületen, ez a kis hétvégi ház, ezzel a kerttel, Nagykovácsi egész fényét emeli meg. Le a kalappal a tulajdonosok előtt. 

54.Ezért vettek telket az Északi-üdülőterületen az emberek. Ezt akarták. Szép kert, tökéletes összhangban a hosszútetős házzal. Árnyjáték, magas fokon.

55.Kissé elszabadult telken, aprócska, de nett és gondozott ház.

56. Igazi hétvégi-telek hangulat.  

57.

Igen, egy csúnyácska bádogvonat vagyok, de nekem is jogom van a boldogsághoz, és én is elférek a Nap alatt.

58.Ez gyönyörű. Még a faház is őszi színekbe öltözött. Az otthonosság és meghittség nem mindig pénz kérdése. A természeti környezet akkor is felöltözteti és új tartalommal ruházza fel a benne álló épületet, ha egyébként az meglehetősen szerény kivitelezésű. A Balatonnál található kis sufniházak, a 80-as évek építkezési tilalmának idején, ugyanúgy hűen szolgálták és szép emlékekkel ajándékozták meg a tulajdonosokat, mint a később megépített házaik: éveken át, tavasztól-kora őszig, hétvégenként vagy nyaranként hosszabb ideig laktam/aludtam/éltem én is ilyen sufniházban, apósóméknál, ahol az egerek, pókok, fészket rakó darazsak és madarak a hétköznapok részét jelentették. Ahogy az egyik, szívdöglesztően jóképű (ma már két gyönyörű lánygyermek apja) és folyton csinos lányokkal kavaró barátom mondta anno: élete legjobb szeretkezéseit a balatoni telkükön álló farost-viskóban hozta össze, amely minden heves/ütemes mozgásra a teljes széteséssel fenyegetett, és az a házikó még a képen szereplőnél is kisebb volt. Ki tudja, ki tudhatná, mi inspirálja az embert? Mindenki. A sufni, a kalyiba, a faházikó,... a feszített víztökrös medencés kacsaláb palota, mindig-mindenütt pusztán a díszletet jelentik: Tihanyban mindegyik megfelel, Mogadishuban egyik sem. Nagykovácsi szép és vonzó: egy jó hétvégéhez nem kell feltétlenül puccparádé a házhoz.

59.Néhány cserépnyi vidám virág: szép öltözet.

60.Diófa, ereszkígyóval. Úgy rémlik diófa, és a fotó alapján is az. A legszebb és legjobb árnyéka a diófának van, minden tisztességes telek elengedhetetlen tartozéka kellene, hogy legyen. Sajnos kissé terebélyes Nagykovácsi viszonylatban, egy átlagos telek méretéhez viszonyítva, de ahol van hely, ott megédesíti a nyári délutánokat. Borozni pedig csak diófa alatt/diófa közelében lehet igazán jól.

61.Mint a csend hangja.

Muszáj volt lefotóznom ezeket a piros bödönöket külön is, annyira szépek. 

62.Imádom. Aki életében legalább egyszer utazott már  (na, hol?) pl. a Balaton mellett, az tudja: ez egy jól bevált, népszerű típusház egyik változata. Százával sorakoznak a balatoni települések part menti útjain az ehhez szinte megszólalásig hasonló épületek. Nem véletlenül. Tökéletes ház: arányos, letisztult, egyszerű, nemes és jól használható, ráadásul ár-érték arányban megfizethető volt a nyolcvanas években is. Persze, hogy van legalább egy belőle az Északi-üdülőterületen.

63.

Bizony. Aki olvassa a blogot, az tudja: ez egy korábbi poszt háza. Ha szereted az őzeket, ide kattints.

64.

Bátor dolog. Földbe süllyesztett ház: szigetelés, miegymás. Állagában mostanra kissé megadta magát, de a könnyen használható tetőterasz király ötlet volt.

65.

Működik? Működik. Praktikus? Praktikus. Tökéletesen megfelel a célnak, tehát jó.

66.

Víkend-erőd. Már több, mint egy egyszerű hétvégi ház, de még kevesebb, mint egy komoly hétvégi ház. Egy félbehagyott mondat.

67.

Minden eladó. 

68.Fényimádó.

69.

Szürkevár. Ostromálló darabnak látszik: láthatóan megpróbálkozott vele az időjárás.

70.

Időben, jelen korunkhoz valószínűleg közelebbi építésű, jó stílusú ház volt: a 90-es évek elejére tippelnék. Lebontották az utolsó szögig, vége. De csak az ötödik résznek. Kattints ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr8612389711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2017.09.18. 07:00:10

Ruzicska Rita: "Ezt megkönnyeztem...a Zsíroshegyen volt 40 évig egy olyan kis házunk,mint a 47. képen, ami egyébként a cseh Jitka típus. Az érzékletesen leírt folyamatok egyike miatt már nincs meg-de szinte mi
nden éjjel álmodok róla."

Ezt a kiegészítést a "cseh, Jitka típus" megnevezéssel, külön is Köszönöm.

Ez vagyok 2018.03.05. 15:14:42

A 61. képen piros ceglédi kannák vannak. Ilyenekben hordták régen a mezőgazdasági munkásoknak az ivóvizet a földekre. A tetejük volt a pohár, mindenki abból ivott ...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.03.05. 18:10:00

@Ez vagyok: Nekünk is volt, Székesfehérváron, a panelban. :-) De akkoriban szerintem -1970-es évek- elég sok helyen fellelhető volt egy-egy ilyen. A korszak egyik emblematikus, jellegzetes használati tárgya volt, azért is ragadott meg.

A 62-es képen szereplő házat pedig -nagy örömömre- teljes egészében, stílusosan, megőrizve a ház jellegét, igényesen felújították. Ez a nagyon ritka kivételek egyike.
süti beállítások módosítása