Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Nagykovácsi, éjszaka

Nagykovácsi LED-lámpás közvilágítási korszerűsítésének krónikája, kérdései és válaszai - 1. fejezet

2018. február 27. - zord íjász

Mottó: "Látja? Nem látja? Na látja!" (Hofi Géza)

Nem.

Ennek a posztnak, illetve ennek a poszt-sorozatnak önmagában semmi köze nincs ahhoz a veretes szarviharhoz, amely megrengette Magyarországot, a kormányzatot, a miniszterelnököt, Hódmezővásárhelyt, a különböző települési önkormányzatokat és a fideszt, az OLAF jelentés nyilvánosságra kerülése után. De az kétségtelen, hogy az események párhuzama ad neki némi gellert, és az olvasó érdekes momentumokra lelhet majd a krónikában, amelyek viszont függetlenek tőlem.

Én ennek a posztnak a fotóit egy évvel ezelőtt kezdtem el összeállítani, amikor még szó sem volt a T. I. magyar állampolgár, O. V. magyar állampolgár vejének viselt dolgairól a magyar települések EU pénzekből finanszírozott közvilágítási korszerűsítésének anomáliái kapcsán. Sőt: valójában már 2012-2013 fordulóján akartam készíteni a témában egy összeállítást, a megboldogult nagykovacsi.net Civil Közösségi Hírportálon, még a régi közvilágításról, de csak belekapnom sikerült, mert mire igazán belemerülhettem volna, eltűnt az oldal, ráadásul számomra örömteli változásként, lecserélték a lámpatesteket.

Minden digitális fotó rögzít időbélyeget, így annek az állításnak a bizonyítása, hogy a posztnak semmi köze az OLAF-jelentéshez, LED-nél egyszerűbb és világosabb: csak meg kell nézni, mikor készült az adott fénykép. Ott van minden adat a képek alatt, ha rákattintasz a zord indafoto oldalon a kiválasztott képre, és legörgetsz, pl. erre, a 2017 májusira. Eleve az volt a szándékom, hogy minden évszakban és különböző időjárási körülmények között, napnyugtakor és késő éjszaka, főközlekedési útvonalakon és kis mellékutcákban is láthatóvá tegyem a falu 2014/15-ben megújult közvilágítását. A történet krónikája a 2. illetve 3. részre marad, mert addig még meg kell érkeznie a válaszoknak a cégektől, hivataloktól.

Nagykovácsi LED-es közvilágítási korszerűsítésének sikeréről megoszlanak a vélemények: van, aki habzó szájjal szidja, van aki kevésbé látja ilyen sötéten a helyzetet. Én azok közé tartozom, akik szerint, és jelenlegi tudásom szerint, a falu minden értelemben (megtérülő beruházás, takarékosság, fényerő, ár/érték arány) nyert ezzel a korszerűsítéssel. Ki kell tehát ábrándítsam azokat, akik azt hiszik, azért írom ezt a posztot, hogy rákapaszkodjak a kormányzatot megtaposó vonatra, mert valami lokális fideszes-polgármesteri-céges korrupciós mutyira bukkantam, így az index/Átlátszó/24.hu/ Direkt36/444/HírTV oknyomozó riportereinek és újságíróinak babérjait megirigyelve,  a közpénztolvajok nyomába fogok eredni. Ezt a munkát rábízom a fidesz helyi ellenfeleire és az igazi civil hősökre.

Nekem nincs információm ilyen korrupciós botrányról Nagykovácsiban a LED-lámpás korszerűsítés kapcsán, és én úgy vélem a fényes tekintetű T. I magyar állampolgár szelleme elkerülte a falut.

Ettől azonban még felbukkannnak majd a hírekből ismerős szereplők, és számtalan olyan részlete is van ennek a történetnek, amelyet nem egészen értek, és ugyanakkor mélyen elgondolkoztatnak, de remélem majd megvilágítják számomra a sötétbe burkolozó részleteket az illetékesek, és akkor mindannyian kisimult arccal tekintünk a kékesfehéren ragyogó jövő felé.

Most csak nézzük meg azt, amiről majd beszélni fogok, kommentár nélkül.

1. Téli éjszaka Nagykovácsiban, az Északi-üdülőterületen, a Nagyszénáson, 2018. Február 18.-án, az új kék-fehér fényű LED-lámpák alatt.

2. 3.Hóvihar a Nagyszénás-kertben, öt évvel korábban, 2013. Február 4.-én, a régi sárga-fehér lámpák fényében

4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.21.22.23.24.25.
26.27.28.29.30.31.32.33.34.35.36.37.38.39.40.41.42.43.44.45.46.47.48.49.50.51.52.53.54.55.56.57.58.59.60.A Nagykovácsi éjszakát bemutató album képei egyesével itt megtekinthetőek, vagy diavetítésként pörgetve ide kattintva lejátszhatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr8213693060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez vagyok 2018.02.27. 11:02:05

Régen az Arany János utcában nem volt minden oszlopon világítótest, de nagyobb volt a fényük és az úttest fele világítottak, a szemközti házak is jobban láthatók voltak. Most mindegyiken van, de lefele, maguk alá világítanak és a fák, bokrok miatt van, ahol az úttestig sem megy elég fény.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.27. 11:41:18

@Ez vagyok: Igen gyakran felemlegetett problémája ez a felszerelt LED-világítástechnikának. A pro és kontra érvek ütköztetésekor kikerülhetetlenül szóba kerül szinte minden olyan településen, ahol az Elios drága pénzért...sötétbe borította a várost. Ez már 2015-ben is állandó téma volt, ma pedig mainstream Olga néni tv stúdiójában, amikor behívják a politikusokat, városi képviselőket.

index.hu/belfold/2015/12/24/sotetseg_maradt_orban_vejenek_egymilliardos_beruhazasa_utan/

A LED-lámpák fényéről bőven lesz még szó, azért kell ennek a sorozatnak 3 fejezet. Nagykovácsiban több szempontból is teljesen más a helyzet, és speciális problémákkal is szembe kellett néznie a településen a közvilágítás korszerűsítésekor.

Ez vagyok 2018.02.27. 13:15:51

Figyelemmel kísérem én is a világítás ügyet. Nem tudom, hogy itt nálunk hogyan történt, várom az írását, hátha benne lesz :) Az viszont tény, amit fentebb írtam, hogy a maguk alá világító lámpáink csak az egyik járdát világítanák csak, ha lenne járda, de nincs. Az úttest a fák miatt nem kielégítően megvilágított.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.27. 13:21:02

@Ez vagyok: "... várom az írását,..."
Sokáig nem kell rá várni. :-) Gyakorlatilag kész van, csak a szokásos kört futom meg, mielőtt felrakom az egészet.

Vén motoros 2018.02.27. 17:21:38

Túl fiatalok vagytok. Én szinte ugyanezeket a problémákat átéltem, amikor a (vidéki) közvilágítás átállt izzólámpásról higanylámpásra (alias higanygőzlámpa, az a serdülő korában még ronda kék fényű izé, amitől mindenkinek hullaszíne lett), majd az időközbeni technikai fejlődés következtében már korrigált fényű (színkorrigált, adalékos fénypor) higanylámpásról a ma még általánosan elterjedt nagynyomású nátriumlámpára. A LED-esre való áttérés se más... Műszaki gyerekbetegségek, gyártói és _tervezői_ tapasztalathiány. Ahogy az előző fényforrások (és lámpatestek) esetén, itt is kell majd 10-15 év kifutási idő, amíg minden újra rendben lesz. A probléma lényege, teljesen műszakiatlanul megfogalmazva: a nagynyomású nátriumlámpás lámpatestek nagyobbrészt oda világítanak, ahova kellene nekik, de - és itt most ez a fontos - kisebbrészt MINDENHOVA. És ez a MINDENHOVA pont az, ami miatt a LED-es lámpát jogos kritika éri - a "mindenhova" pont a JÁRDÁT, a járda melletti árokszélét, árokpartot, és a házakon lévő HÁZSZÁMOT jelenti. Ettől a - lényegében műszaki hibából - kifolyólag voltak a falusi járdák, házszámtáblák, árokpartok, porta bejáratok úgy-ahogy megvilágítva. (Ugyanis külön, kifejezetten JÁRDA VILÁGÍTÁS kialakítására csak nagy (nagyobb) városok frekventáltabb részén került sor. Nos, ez a HIBA a régi EKA és TUNGSRAM SCHRÉDER lámpatestek esetén a vidéki útvilágításoknaál valójában FEATURES lett. VISZONT: a LED-es lámpatestek csak oda világítanak, ahova köll nekik: az úttestre. Mivel a fényforrásuk pontszerű, az optikájuk - sajnos? - csaknem tökéletes: csak és kizárólag oda világítanak, ahová a számítógéppel tervezett tükörrendszerük vezeti a fény útját. Egy biztos: "mindenhova", mint a régi lámpatestek, nem világítanak. Itt a hiba - a pályázat MŰSZAKI (ismétlem: műszaki) FELTÉTELEINEK megfogalmazói (akik nem politikusok, hanem elvileg szakemberek) és a tervezők közös hibája - az, hogy LED-es lámpatestekkel történő útvilágítás esetén kötelező lett volna az eddig NEM LÉTEZŐ járdavilágítás tervezésére is. Vagyis olyan lámpatesteket olyan tartókra kellett volna elhelyzni járdavilágítás céljára, amely eddig nem létezett, hiszen a régi, a LED fényforrásnál kevésbé takarékosabb világítótestek esetén a "lámpatesthiba" automatikusan biztosított egy kis járdavilágítást, míg a LED-es lámpatesteknél ez lényegében zérus. (Csakhogy így egy kicsit kevésbé lett volna attraktív az elért energiamegtakarítás és a megtérülési idő.) Még azt sem mondom, hogy a tervezők hülyék, csak szegényeknek nincs gyakorlatuk. Én olyan cégnél dolgoztam az "átkosban" (villamos tervezőként, de a közvilágítás NEM az én profilom, csak ugatom a szakmát), ahol anno kis hazánk két kézen megszámolható legjobb dísz- és közvilágítási tervezőinek 1/3-a dolgozott. Szóval: valószínűleg, hogy a LED-es világítások megvalósításánál volt bőven keret"alkotmányos költség"-re is, de nam azért van sötét, mert a LED-es lámpatesteket ellopták.

Jakab.gipsz 2018.02.27. 21:06:47

@Vén motoros:

Végre egy épeszű ember, az ég áldjon meg.

Egy kis kiegészítés, a kapitalista verseny tárgyalást az nyeri el rendszerint, aki a verseny szabályainak a kiírásában is részt vehet. Ezen csak a zöldfülű gyerekek csodálkoznak.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 00:13:48

@Vén motoros: " Túl fiatalok vagytok."

Engem ezzel már nem vádol meg senki jóideje. :-)

"Egy biztos: "mindenhova", mint a régi lámpatestek, nem világítanak."
Ez a panaszok egyik kiindulási pontja. Nincs közöttünk vita. A probléma, ahogy fentebb is írtam, mindenki által ismert. És pontosan az, amiről te is beszélsz, vagy amiről a fenti kommentemben szereplő linkben is szó van. Link-hegyláncokat tudnék még ide bemásolni...de ezt a következő fejezetekre tartogatom, elég volt egyet ellőni.
"... de nem azért van sötét, mert a LED-es lámpatesteket ellopták."
Nem is mondja senki, hogy azért lenne. :-)

Voldemort nagyúr bonmot-jáért pedig jár a piros pont. Bevonult vele a korrupciótörténelem nagyszótárába.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 00:37:48

@Jakab.gipsz: "...a kapitalista verseny tárgyalást az nyeri el rendszerint, aki a verseny szabályainak a kiírásában is részt vehet."

Soha nem szokott elfogni a kínnal vegyes szégyenérzet attól, amit művelsz, szerte a blog.hu szintes öszes politikai posztja alatt, a fiúk kimosdatásának kísérletei közben?

Vén motoros 2018.02.28. 00:59:13

@zord íjász:

" Nincs közöttünk vita."

Tényleg nincs, már csak azért sem, mert nem is a vitaindító cikkedre kívántam válaszolni, inkább egy kis "Öveges Józsi bácsi"-féle tájékoztatást adni a nem szakembereknek. Ugyanis a LED-es világítás mind a fényforrás-, mind a lámpatest gyártás, mind a tervezés tekintetében még eléggé gyerekcipőben jár, mondhatni, csak nagycsoportos óvodás. És hiába villamosmérnök valaki, ha nem fő profilú világítás tervező, világítástechnikai szakmérnök, akkor nemigen tud ő se róla többet, mint egy tarisznyás bölcsész. Még sok év kell, amíg az új bor kiforr. Talán emlékezhetnénk rá, hogy az első, természetellenesen kékes fényű, kicsit vibráló, begyújtáskor villogó F7-es fénycsövektől a mai nagyfrekvenciás gerjesztésű, dimmelhető, "háromsávos" fényporú T5-ös fénycsövekig jó 4 évtized telt el... Hol van még ettől a LED világítás? (Az is egy érdekes kérdés, hogy ha Mari néni megáll a TESCO pultjánál, és megbámulja az ott sorjázó noname kínai E14 vagy E27 foglalatú LED-csodákat, amelyekre jó nagy hazugságok vannak írva azt illetően, hogy pl. egy 60-as vagy 100-as izzóval egyenértékű a fényük, szép kékesek ("cool", 4-5 ezer Kelvin), színspektrumuk ellenben csak 2-3 "tüske", viszont 890.-Ft az áruk, hogy fogja elhinni, hogy az igazi, márkás (nem "tüske", hanem jóval folyamatosabb spektrumú, "warm", 2700 Kelvines, jobb elektronikájú LED lámpát vegye meg, annak ellenére, hogy az 3x annyiba kerül? Mert az olcsóbb csalódást fog okozni és valójában az a pénzkidobás? (Azért a "márkás" is 'gyermekbeteg' még, ezt el kell ismerni, csak talán nem annyira, mint a noname kínai...)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 07:00:13

@Vén motoros: "....("cool", 4-5 ezer Kelvin), színspektrumuk ellenben csak 2-3 "tüske", viszont 890.-Ft az áruk, hogy fogja elhinni, hogy az igazi, márkás (nem "tüske", hanem jóval folyamatosabb spektrumú, "warm", 2700 Kelvines, jobb elektronikájú LED lámpát vegye meg, annak ellenére, hogy az 3x annyiba kerül?..."

Ezt elraktároztam magamnak, amikor Mari néniként fél órákat álldogálok az izzók előtt az Obiban, Media Marktban, Bárhol, bár szinte ösztönösen (és a kirakott lámpák fényéből kiindulva) szinte mindig a warm-baromi drága izzókat veszem meg, de mostantól, ha szóba elegyedek egy eladóval/vevővel a te kommentedet fogom felhasználni szakmai alapnak, hadd lássák, hogy nem most jöttem le a falvédőről, pedig de. :-)

Mondjuk azt azért hozzátenném, hogy a témában feltúrt cikkek/kommentek/tv-beszélgetések alapján, nekem úgy tűnik, hogy más EU országokban nem tűnik annyira lehetetlen feladatnak egy professzionális, minden megvilágítani valót jól megvilágító LED-lámpás közvilágítási rendszer kiépítése. Lehet, hogy a technológiának még ki kell forrnia, ehhez nem tudok hozzászólni, de ahhoz igen, hogy a közvilágítás kiépítése, az akkoriban adott eszközökkel már 1882-ben is sikeres projektként lett elkönyvelve. Talán itt lenne az ideje, hogy Kecskeméten, Szolnokon, Kalocsán, Zalaegerszegen...és minden olyan városban/településen, ahol a Sötétség Ura kiépítette a közvilágítást, de a lakosok esetleg panaszkodnak, elérjük mi is az 1882-es szintet, csak ezúttal LED fényforrásokkal. De mondjuk minimum belőjük Mátészalkát, mint etalont.

mult-kor.hu/mateszalkan-ugyanakkor-indult-meg-az-aramszolgaltatas-mint-parizsban-20161013

Bassza meg, most jövök rá, hogy lassan kibeszélem a várakozó posztokat. :-)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 07:03:25

@zord íjász: szintes öszes = szinte összes, a többi elütés kimazsolázását az olvasókra bízom

Vén motoros 2018.02.28. 20:21:21

@lac1: Az eddigi építő jellegű, konstruktív hozzászólások mellé már kezdett hiányozni nekünk egy troll... Felhívom a szíves figyelmedet, hogy ez nem a Budai Fotókör, hanem egy, igaz, többnyire amatőrök és civilek által posztolt és kommentelt város(falu-)védő, egyúttal világítástechnikai fórum. (Amúgy nekem egyetlen fotó sem szükséges ahhoz, hogy tudjam, mi okozza a problémát a nagynyomású nátriumlámpás kontra LED-es közvilágítás ügyben. Pont azért, amiért egy sakkozó "vakon" is tud sakkozni... ) Mellesleg, biztos profi vagy a fotózásban, de van az a mondás, hogy akinek a kezében kalapács van, hajlamos mindent szegnek látni. Béke legyen veled!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 20:24:42

@Vén motoros: Már a béke van vele. Azonnal átadtam neki a békelevelet. Sajnos csak most vettem észre, különben már korábban is megteszem.

zordidok.blog.hu/2015/09/28/nem_trollnak_valo_videk

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.03.01. 07:56:14

@Jakab.gipsz: Szóval azzal vádolod a tolvejt, hogy még a kiírást is magának csináltatta? A versenytárgyalás pedig egy szó.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.03.01. 07:58:00

@Vén motoros: Sajnos nem végezte el a trollképzőt. Meg kellett buktatnom, nem volt hozzá tehetsége.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.03.01. 08:11:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az iskolád bukott tanítványát mindenestre kitiltottam innen örökre. Ő volt az első, akivel ezt megtettem, még kommentet sem moderáltam soha: az igaz liberalizmus átka, hogy a végsőkig tolom és tűröm a határokat.

Lehet, hogy már hozzátok is begyűrűzött az oktatási válság? A diákok és a tanárok is túlterheltek, a tananyag elavult, az oktatási intézményed távol esik a kisfalvaktól, nálatok is tombol a szegregáció, a technikai eszközök cserére szorulnak, kevés a kréta, a vagyoni különbségek torzítják a továbbjutás esélyeit? Te mint, a blog.hu trolligazgatója és a troll-iskola vezetője talán tehetnél valamit. Trolltüntetés? Egy troll-békemenet, esetleg? Ez mostanában menő.
süti beállítások módosítása