Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Semi-contact

Nagykovácsi politikatörténet 3.- A 2014-es választási kampány és a főszereplők. Hogyan fúrta be magát a pártpolitika Nagykovácsiba, és miképpen számolta fel a status quo-t, avagy a politikai fősodor gépezete és a nagyon demokraták európai nyelvezete

2017. július 26. - zord íjász

2014-ben, Kiszelné Mohos Katalin lett a Fidesz helyi polgármester-jelöltje, miután a borzasztóság és az anomáliák nyomán kipattant viszály a pártpolitika csápjai közé terelte.

Már csak egy feladat volt hátra: legyőzni az önkormányzati választáson ellenfeleit, mindenekelőtt Bencsik Mónikát, Nagykovácsi 12 éve regnáló független polgármesterét.

Kampányolni kellett, és egy kampányban- állítólag, vagy mondhatom, a tapasztalatok szerint-  mindent lehet, minden elfogadható, minden megbocsátható...utólag. A győztesek legalábbis könnyen megbocsátanak önmaguknak. Egy ketrecharc, szabályok és bírók nélkül, az utolsó vérig, puszta kézzel, védőfelszerelés nélkül. A földön fekvő ellenfél is rugdalható. Így megy ez a világ minden fejlett, kultúrált, civilizált, nyugati tippusú demokráciájában, ahol választásokat tartanak: undorító, de ez még mindig jobb, mint a Föld lepusztult diktatúráiban vagy demokráciának álcázott autoriter rezsimjeiben, ahol ilyen butaságokra nem fecsérlik az időt, vagy irányított a végeredmény.

És lehet, hogy ez csak egy műanyag falu, de mi sem vagyunk kevesebbek, mint mások: egy igazi, házi, helyi ízekkel fűszerezett anyád kampány Nagykovácsinak is kijárt.

Meg is kapta. A kampány Semi-contacttól a Full-contactig zajlott...és azóta stagnál.

Mottó 1.

-Eresszetek el, eresszetek el!!! Hé, Ördög, várj, várj, csak egy szóra, könyörgök!!! Én ezt nem értem, Ördög. Tegnap, amikor választhattam a Menny és a Pokol között, odafent tömény unalom és csend fogadott, de itt a Pokolban, nálad, hemzsegtek a bombázó csajok, mindenhol zene, buli, kaja, pia, szex dögivel, most meg ebből sehol semmi, csak halálhörgés és sikolyok mindenhonnan, fortyogó üstök, torz démonok röhögése, szenvedés és iszonyat, és azt mondod, hogy az örökkévalóságig fogsz kínozni.

-Jaaa? Hogy aaaz? Tegnaaap? Ühüm, ühüm. Az volt a kampány.

(klasszikus vicc , sokféle formában, ezúttal saját átiratban, blogmérethez igazítva, akár a Mottó 2.)

Mottó 2.

Egy fogadás alkalmával Lord Akárki, meghajlás közben elfingotta magát az angol királynő előtt. Bánatában és szégyenében elhagyta Angliát és 40 évig egy eldugott szigeten vezekelve élte az életét. Amikor visszatért, első útja a Buckingham-palotába vezetett, hogy tiszteletét tegye az uralkodónő előtt. A királynő széles mosollyal fogadta, e szavakkal:

-Ó drága Lordom! El sem tudja képzelni, mennyire örülünk mindannyian, hogy újra viszontláthatjuk! Higgye el, már réges-régen elfelejtettük azt a csúnya fingot! 

Mottó 3.

Soha nem kapsz egy második esélyt arra, hogy kialakítsd magadról az első benyomást.

(amerikai közmondás)

1. A polgármesterjelöltek és a hideg tények a végeredményről

2014-ben, a polgármesteri címért 5 jelölt indult. Az 5690, névjegyzékben szereplő választópolgárból 3171 jelent meg, és ebből 3122-en adtak le érvényes szavazólapot. A választást Kiszelné Mohos Katalin, a Fidesz jelöltje nyerte meg. (ahogy már többször említettem, nincs olyan párt, hogy kdnp) A második helyen Bencsik Mónika végzett, mindössze 59 szavazattal lemaradva.

2014_valasztasi_eredmenyek_nagykovacsi.jpg forrás: valasztas.hu

De kik ezek az emberek? Mit tudhatott róluk az egyszerű, átlagos tájékozottságú honpolgár Nagykovácsiban? Arról fogalmam sincs.

Azt viszont elmondhatom, mit tudok/tudtam róluk én, és milyennek  látom/láttam őket. Az idézőjeles, narancsvörössel szedett szövegek az én egykori kommentjeim voltak, az ex-nagykovacsi.neten. Minden fotót nagyobb méretben megtalálsz itt.

2. A kegyvesztett Főnix

Bencsik Mónika politikai előéletéről és pályafutásáról már elmondtam a lényeget: 12 évnyi siker, óriási rutin, és állandó harc állt mögötte. Három képviselőtestület kopott ki alóla, kis túlzással szólva, gyakorlatilag teljesen, de ő maga mindig megúszta a konfliktusokat, és minden küzdelemből győztesen került ki. Kétszer nyert úgy, hogy egymaga több szavazatot kapott, mint ellenfelei összesen. Ő volt Nagykovácsi politikai Főnix-madara. Mindent lángba borított maga körül, de ő mindig ujjászületett a tűzözönből. 

Azért egy poén ide is befér: Várkonyi Zsolt, a csapat egyik tagja, meglehetősen szellős és elnagyolt életrajzi információkkal szolgált a politikai múltját illetően: konkrétan egy szót sem szólt róla. Meglehet, én is így tettem volna a helyében. Komoly támadási felületként szolgált az ellenfeleknek a kampány idején. Ki is használták, bár Bencsik és csapatának szerencséjére elég lusták és tehetségtelenek voltak ahhoz, hogy kiaknázzák az összes kínálkozó lehetőséget, így pusztán némi facebook pufogásra futotta a részükről.

Rémlett valahonnan  Várkonyi neve, arca, míg végül rájöttem, hogy régen, az egyik kedvenc poltikai blogomban futottam össze vele, amelynek gyakori látogatója voltam. A többi magától jött, mint hógolyó után a lavina. Annak idején amikor képviselőként egy rövid időre tiszteletét tette a testületben, egy hatoldalas tényfeltáró anyagot írtam róla a nagykovacsi.neten, levadászva róla szerintem mindent, ami a nyilvános adtabázisokban és online felületeken elérhető volt: ahhoz képest, hogy csak némi információt akartam felcsipegetni róla, valósággal elmerültem a politika bugyraiban, egyre mélyebbre zuhanva a pártpoltika pöcegödrében. Semmi túlzás nincs a szavaimban: életemben nem olvastam még olyan szókimondó, nyers, durva, kíméletlen, brutális hazaárulózást, mint, amit Várkonyi feldobott a netre, egykori kedvencéről és (mondhatni) mentoráról, Orbán Viktorról, de olyan politikai-kommunikációs ámokfutást sem találtam sehol, mint amit a összehozott egy német újságíróval. Várkonyi a Jobbik ideológiai/PR/kommunikációs/kampány vonalán mozgott, több szerepben is. Az újságok imádták. Egyáltalán nem skatulyába illeszthető figurája volt az akkori éveknek: világot látott, nyelveket beszélő, jó megjelenésű értelmiségi figura ritkán fordult elő a Jobbik háza táján, ellensúlyozva a bunkó, kopasz, náci-fasiszta-hungarista-gárdista imázst, amit rárohadt Vona pártjára, részben joggal, részben a lejárató sajtóhadjáratok után, így Várkonyi -egy bizonyos szempontból- főnyeremény volt. Egy  jobboldali, konzervatív, nemzeti elkötelezettségű, hazafi portréja a jobbik vad éveiből: majd felrakom egyszer a történetet, mert tanulságokkal teli olvasmány. Mit mondhatnék: Bencsik elképesztő politikai kockázatot vállalt a szerepeltetésével. Sok felhalmozódott konfliktus és pár kínos apróság hozta össze ezt a vereséget, talán az utóbbiakból ez volt az egyik.

 

Előny az adogatónál. Bencsiké volt a legjobb, legízesebb és legpozitívabb, leglátványosabb  kampány a szórólap/brossúra fronton: 12 év sikereit és terveit tolta össze. Senki nem akadt a riválisok között, aki ezzel versenyre kelhetett volna. Az interneten lenyomták: a nagykovacsi.net az egyetlen független online médiává avanzsált, amely mindenről hírt adott, ami a hivatalos tájékoztatás csatornáin nem jelent/nem jelenhetett meg, és ahonnan a riválisokat kiszorították, és a közösségi média is inkább az ellenpropaganda képviselőinek kedvezett, de a kampányanyagok nyomtatott verzióban, amely a faluban a legfontosabb eszköze volt a szavazók széles körének hatékony eléréséhez: övé volt a nagydíj. 

Bencsiké volt továbbá az egyetlen csapat, amely vele együtt, egy teljes képviselő-testületre elegendő lett volna. Tulajdonképpen különös - vagy talán nem is annyira az?- hogyan sikerült ennyi pozitív és/vagy jó kisugárzású/ jól képzett/magasan kvalifikált/elkötelezett lokálpatrióta/hűséges és kitartó értelmiségi embert maga köré gyűjtenie három leamortizált testülettel, a Pancser-puccs romjaival és a viszályok sorával a háta mögött.  Ennél már csak az különösebb, hogy a szavazók miként szelektáltak úgy, hogy éppen ő maga, Bencsik nem jutott be polgármesterként. Csapatának három tagja (prof. Dr Szabó András, Dr. Klein Katalin, Honti Zoltán) egyenesen bekerült a testületbe, majd amikor Kiszelné csapatának egy bejutott tagja lemondott, akkor, a sorban következő legtöbb szavzattal, Gerely Gábor is besétált a döntéshozók közé. Négy ember a  kilencből, ez igen jó arány, ilyen ellenkampány és ilyen évek után. Csak a lényeggel akadt gond: legénység, kapitány nélkül. Bencsik a partról integethetett a távozó hajónak, amin négy embere utazott.

Bárdos Ivánt és Honti Zoltánt leszámítva (hű harcostársak, Honti is, egy kis csavarral 2006-ban) a csapat politikai újoncokból áll. Ez még Klein Katalinra is igaz, akinek a férje, Klein Ferenc képviselőként/alpolgármesterként, -sőt, egykoron Bencsik riválisaként- majd nemzetiségi képviselőként is megfutotta/futja a maga köreit. 

3. A  civil-fideszes

A Fidesz volt az, aki leginkább szerette volna egyszer s mindenkorra lehűteni egykori pártfogoltját, Bencsik Mónikát. Kiszelné Mohos Katalin cipelte a locsolótömlőt Bencsik-Főnix tűzfészkének eloltásához. Nehéz teher volt ez neki... kezdetben. Civil előélete és politikai színrelépése  terítékre került már, itt a link újra, nehogy unatkozz. Az aranyszívű intézményvezető-asszony fejest ugrott a politika mélyvízű medencéjébe, amelyből előzőleg a Fidesz leeresztette a vizet. Mire magához tért és sebekkel tarkítva kikecmergett, már nem, vagy csak alig lehetett ráismerni: politikai megbízói és politikai ellenfelei már a kampány alatt tömény narancssárga festékkel öntötték nyakon. Civilből pártpolitikus lett: azóta is rendületlenül küzd elvesztett önmagáért. Azért igazságtalan lennék, ha azt állítanám, hogy ebben a küzdelemben nem ért el sikereket az elmúlt 3 évben. A pártos-narancszuhatagban tocsogva kapálódzó Kiszelné Mohos Katalinból egyre gyakrabban és határozottabban felsejlik valami emberi körvonal, bár pártos ellenfelei ezt kategorikusan tagadják. A KMK-ra zúduló fideszezés mennyisége és intenzitása: konstans. Ennek ellenére, ő a jó példa arra, hogy a politka tanulható: nagyon jól összedolgozik, együttműködik a Bencsik Mónika képviselői-csapatából bejutott emberekkel is. Elegánsan összezárnak kifelé, minden támadást elhárítva. A helyzet a testületen belül tulajdonképpen az első naptól kezdve békés összhangot mutat: konszolidált egyetértésben dolgoznak Nagykovácsiért, nota bene!, a külső ellenfelekkel szemben. Lám, milyen hasznos a frusztrált politikai, pártvezérelt harag: véd-és dacszövetségbe terelte azokat a jobboldali/konzervatív/lokálpatrióta/pártkatonákat és civileket, akik a kampány idején még más pályáról indultak.

Van-e a faluban 9 fideszes? Nincs. Vagy igen, van annyi, sőt több is, de nincs közöttük kilenc, aki ezt képviselő-jelöltként is bevállalná. Kellettek a független, civil arcok a csapatba, ne legyen már annyira ciki a műsor. És még így sem tettek ki egy teljes testületet, ráadásul az egyikük rövid időn belül visszavonult inkább.: beszédes kép.

Balról jobbra: Tegzes Endre (független) Bánóczi Margit (Fidesz-kdnp) Karczewicz Ágnes (független, ő nem jutott be) Kiszelné Mohos Katalin (Fidesz-kdnp Fodor Attila (Fidesz-kdnp) Szemesy Barbara Júlia (Fidesz-kdnp) Ledács-Kiss Miklós Emil (Fidesz-kdnp, ő lépett vissza)  szórólap borítófotó: Schumy Csaba

A szórólap 3. oldalának szövegezése már a pártpolitikára, újabban leginkább a fidesz pártpolitikájára  jellemző, legocsmányabb, legsunyibb és legaljasabb, a magánéletben vájkáló,  negatív lejárató-kampánynak Finkelstein-féle módszertanát követi: tűpontos kiszólást illetve utalást tartalmaz a szigorúan meg nem nevezett célszemélyre, Bencsik Mónikára. Ezt természetesen mindenki azonnal dekódolni tudta, ez ugyanis egy falu. Itt mindenki mindenkiről, mindig mindent tud...vagy azt hiszi, hogy tud, és rendületlenül terjeszti, ontja a pletykákat, rágalmakat, hazugságokat, csúsztatásokat mindenkiről. Fáber Dávid, a nagykovacsi.net főszerkesztője négy év alatt összesen egyszer volt hajlandó moderálni/cenzúrázni három sort egy kommentből, amikor Bencsik megfenyegette (joggal) hogy bíróságon végzi, ha ez fenntmarad a neten: az ő magánéletéről szóló bejegyzés volt. A szórólap szövegben található, ártatlannak tűnő, lapító, gyáva összekacsintás azoknak a választóknak szól, akik ezeket a pletykákat elhitték, terjesztették és szívesen köszörülték a nyelvüket a rendezetlen magánéleti háttérrel vádolt, férjezetlen, gyermektelen Bencsiken, aki mellesleg 12 év alatt beáldozta az egészségét Nagykovácsiért, ezúttal szó szerint, és ez még a testületi-ülések jegyzőkönyveinek lapjai közé is bekerült.

Hab a tortán: fizikai rejtély számomra, hogy a "rendezett, kiegyensűlyozott családi háttérnek" és "a mások számára jó példát adó életvitelnek" mi köze van a politikai/polgármesteri alkalmassághoz, és miért kéne, hogy Kiszelné Mohos Katalin élete bárki más számára követendő példa legyen. 

  • 1969-ben feladtam az alkoholizmust és a nőket. Ez volt életem legrosszabb 20 perce.
  • Rengeteg pénzt költöttem piára, nőkre és gyors autókra – a többit egyszerűen csak elherdáltam.

George Best, aranylabdás északír labdarúgó két mondata, aki nem igazán tudna megfelelni a példamutató életvitel feltételeinek, de lefogadom, hogy 120 %-os szavazati aránnyal jutott volna be bármelyik önkormányzati képviselő testületbe, ha elindul, és talán jól is csinálta volna. Művészek, írók, zenészek, sportolók ezrei éltek példamutatónak viszonylag nehezen nevezhető életet, csodálatos életművet, sikereket, elismertséget hátrahagyva. A politikai élet híres szereplői között tömegével találni olyanokat, akiknek a munkássága pozitív értelemben meghatározta  történelmi folyamatok irányát, egész kontinensek, országok jövőjét. de a magánéletük kiegyensúlyozottsága hagyott némi kivánnivalót maga után. Erre még visszatérek később, mert a kampány eseményei adnak rá lehetőséget.

Félreértés ne essék, én nem magamról beszélek, mert az én falusi-kispolgári mindennapjaim a fenti kritériumok tekintetében viszonylag széles szegmensben megfelelnék Kiszelné Mohos Katalin elvárásainak, csak egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy egy polgármester-jelölt miért traktál engem azzal a postaládámon keresztül, -túl az összekacsintó lejáratókampány adta lehetőségen, amit finkelsteini-alapból vizsgálva megértek, bár okádok tőle, ahogy minden, nagyjából ép gondolkodású ember- hogy ő vállalja felém, a szavazó felé, a kiegyensúlyozott családi hátterét meg a példamutató életvitelét. Ezért szavazzak rá? Ezek talán majd segítenek neki abban, hogy el tudja dönteni, bérel-e az önkormányzat Linum Udvarban irodahelységet vagy abban, hogy kitől szerzi be a hivatal a wc-papírt?  Látom magam előtt, ahogy a CBA-Príma beruházás helyi ellenzői, a Vércinkék összejönnek egy találkozón, és az elnökük így kiállt: "Emberek! Csodálatos hírem van! A CBA-t ugyan biztosan megépítik, de Kiszelnének rendezett a családi élete! Vállalta, megcsinálta! Hurrááá! "

Mert a kiegyensúlyozott élet az tényleg nagyon klassz, de nekem mi közöm van az övéhez, amíg nem hallatszódik át a tányérdobálás, és legfőképpen mi köze van ennek a politikai megmérettetéshez?  A kiegyensúlyozott családi háttér az jó neki, tehát Kiszelné Mohos Katalinnak, a férjének, a gyerekeinek, jó volt a tündéri kiskutyájuknak, Zokninak, (jó játékot a kuyamennyországban kis útonálló) jó a kertjének, a barátainak, a rokonainak...de könyörgöm, mi a retkes lósörény köze van ennek a polgármesteri tisztséghez?!

Bencsik Mónika 12 éven át polgármester maradt ebben a konzervatív-sváb-jobboldali gyökerű és szemléletű faluban, férj és gyermekek nélkül, és a nagykovácsiak elsöprő többségét ez vastagon nem érdekelte: szerették, baszdmeg, ráadásul megérdemelten, jó polgármesternek tartották, és mindössze 59 szavazattal maradt le még 2014-ben is, -pedig a számok szerinti össz-elutasítottsága már megnőtt- mert néhány lelassult szellemű szavazója otthon maradt tömködni a komposztot a választás napján.

Mindenesetre rém kellemetlen lehet a helyi narancsszedőknek, hogy Nagykovácsi építészeti aranykorát éppen az a Bencsik Mónika hozta össze, aki annyira kínosan nem illeszkedik a Fidesz által elvárt szcénába, (nem, nem a Nagykovácsi által elvárt szcénába, kedves olvasó)  így állandóan olyan köztereken/építészeti alkotások között kell mozogniuk, amit neki köszönhetnek.  Négy évet vártam azzal, hogy ezt kiírjam magamból: volt oka annak, hogy ezt a kampány idején nem tettem meg, de ma már kissé kételkedem abban, jó lépés volt-e hallgatni. Ez nagyon bennem ragadt, ideje volt megszabadulni tőle. Legalábbis egy részétől, egyelőre. 

Mert nem is sejtettem, hogy ez még nem a vége. A negatív, lejárató kampányok sajátossága, hogy a gödörnek nincs alja. Van a poszthoz anyag, bőven.

Az, hogy Bánóczi Látszólag Meghátrálunk Margit ebben a faluban háromszor is képviselő lett, mindössze a választók valóságérzékelésének problémáiról illetve a csőlátó, pártpolitikai fegyelem erejéről árul el szomorú tényeket, de a képviselői kvalitásokról és az politikai minőségről semmit. De majd kipótolom az információs hézagokat, amikor a Pancser-puccs krónikája szóba kerül.

Az előző testületből Bánóczi Margit volt az egyetlen túlélő. Szakértő. Ezt írta és mondta róla Bencsik Mónika: szakértő. Háromszor is az ő csapatának tagjaként jutott be a képviselő testületbe.(korábban hivatalosan függetlenként) Ennek a végzetes baklövésnek a konkrét hatásairól Bencsik mindenkinél többet tud: Bánóczi volt az, aki az ellene folytatott Pancser-puccsban a testületet képviselte. Ő vette be a csapatba, és később Bánóczi olvasta fel ellene a vádpontokat. Bencsik megbukott, Bánóczit pedig átlökték Nagykovácsiban a fideszesek, a napiparancs szerint, mert szavazóinak többsége pártalapon ikszelt, az számomra nem vitás.  

Szerintem, ha a Fidesz 2014-ben egy üres ásványvizes palackot indít Bánóczi helyett, az is bejutott volna: a szavazói-frakciófegyelem bámulatosan erős ebben a mozgalomban.  Szerény meglátásom szerint mindannyian jobban járunk, ha inkább egy üres ásványvizes palack jut be.

Arra, hogy Bánóczi minek volt a szakértője, soha nem sikerült rájönnöm, bár az kétségtelen, hogy az arrogáns, pökhendi, lekezelő köpködés és a hitvány rosszindulat terén nyújtott teljesítménye kimagaslónak bizonyult. Elkötelezett, igazi politikushoz méltó fennsőbséges megvetéssel címkézte "hülye himpelléreknek+névtelen senkiknek" a demokratikus jogaikkal élő választópolgárokat, Magyarország polgárait, akik (sokan közülük névvel, arccal és valaki lakcímmel is(!) ) 2010-és 2014 között a nagykovacsi.net fórumán kommenteltek. A nagykovácsi.netről kijelentette, hogy "csak pár hülye írogat oda, és úgysem olvassa senki." Soha ilyen magas labdát még nem kaptam, azóta sem. Lecsaptam irgalmatlanul...és eredménytelenül. Kattints ide, és olvass.

Igen tevékeny ember, gyakran felszólal a testületi üléseken. A kekeckedő szőrszálhasogatásainak gyakran értelmük is van. Ritkán idézek pletykákat, mondhatni soha, mert alapvetően ellenkezik a blogszerkesztési elveimmel, de ez annyira valószínűnek tűnik a látottak-hallottak alapján, hogy akár igaz is lehet: rossz nyelvek szerint Kiszelné Mohos Katalin beígérte neki az alpolgármesterséget a kampány alatt, aztán hoppon maradt. Azóta ő játsza a sértett belső ellenzéket, és néha szelíden, a lojális fideszes módján, de azért elég csípősen  odamondogat a jó Polgármester Asszonynak. Ha egy fideszesről még a Fasisztázó Házi Főcivil komái is elismerően szólnak, az mindenképpen gyanússá teszi a dolgot.Fidesz TGV: gyorsan jött, gyorsan ment. Kövér három hónapig volt képviselő. A 2015, februári Önkormányzati Hírekben így indokolta a döntését(részlet):

"Sajnos külső okok miatt kényszerületem, fájó szívvel ezen döntésemet meghozni...Sajnálatos módon a XXI. századi Magyarországon, a társadalomban, a történelem intő példáiból nem tanulva, még mindig jelen van az általános megbélyegzésből faladó gyűlölet, és ellenszenv, mit arra használnak, hogy romboljanak, feszültséget szítsanak. Nem az egyén tettei után mondunk véleményt, hanem a rá aggatott címke alapján ítéljük meg a másikat. Ezeket a társadalmi jelzőket, amik lehetnek vallási, politikai, etnikai, ma jellemzően pejoratív módon használjuk, és használatukkal támadni akarunk vele. Kimondjuk, hogy Ő ide, vagy oda tartozik, ettől fogva már nem lehet más, mint jó vagy rossz. Ttesszük ezt úgy, hogy ha arról hallunk, hogy valakit, csak azért, mert ide vagy oda született, vagy ilyen vagy olyan közösséghez tartozik, megöltek, elvittek, megaláztak, akkor szörnyölködünk és igazságért kiáltunk. Ezekkel a dolgokkal tisztában van az, aki vállalja, hogy kilép a színpadra, a fényre, és persze tudnia kell kezelni, hogy nem mindenkinek fog tetszeni a szereplése, sőt, kaphat erősebb kritikát is. Amennyiben ilyen helyzetben megjelenuk annak az esélye, hogy spontán a szereplés tényével más is sérülhet, akkor fel kell mérni, mivel teszünk jobbat, és nem szabad tovább folytatni a dolgot. Összefoglalva. Én, mint mindenki más is, különböző halmazok részeit képviselem. Sok más mellett nekem van egy családi, vallási, baráti, lakóhelyi, munkahelyi köröm. Ezekben való tevékenykedés közben, ha körvonalazódik a másik terület sérülése, meg kell néznem, hogy a sérülés mértékétől függően lehet-e  vagy érdemes-e folytatni azt a tevékenységet, ami az adott helyzetben kiváltotta  azt..."

Gyanítom, hogy kampány-utóhatás, de rébuszokat nem kell megfejteni, meg sem próbálom. ( a szöveget nem tudom linkelni, mert az önk. honlapján ezek a Böngészők nincsenek/rosszul vannak feltöltve, így én gépeltem be, az újságból)

Kék arany ügyben leveleztem vele, ez alapján egy értelmes, kedves embernek tűnik, bár egyesek már erről a véleményemről is le akarnak oltani. Én nem tudok rá rosszat mondani, eddig minden nyilvános megszólalása teljesen korrekt, elfogadható, segítőkész volt. Mindegy, csak szólok, ha az azóta eltelt 3 évben erre nem került sor, hogy a "saját kút és az organikus szennyvíztisztító" témában három ember segítsége és tanácsadása megkerülhetetlen: Bencsik Mónika polgármester, Dékány Angella alpolgármester/képviselő és Fáber Dávid, a nagykovacsi net szerkesztője. Remek sztori lesz, de senki sem nevet a végén. Nagykovácsi egyik legzajosabb vesszőfutása lett belőlük, teljes kudarccal, lemondással, oknyomozással, cikkekkel. Szóval, óvatosan, igaz,  a választások közelednek, és szinte semmit nem hallottam e nemes tervekről, szóval lehet, hogy már tárgytalan.

Könnyedén bejutott: fiatal, tanult, kedves, képernyőképes, zöldbarát...és fideszes. Mi kell még? Ő az alpolgármester.

Nagykovácsiban, ha a szavazók egy adott szegmensének működésére tekintünk, -és itt a Fidesz tábor/Kiszelné Mohos Katalin szavazóira gondolok (akik nem képeznek szigorúan azonos halmazt) -van valami mélyen zavarbaejtő. Mert Bánóczit például bejuttatták a testületbe, de ezt a mindenki által dicsért, igazán jó és kedves embert, őt egyedül a csapatból, -akivel csak néhányszor beszélgettem, sok évvel ezelőtt- viszont már nem. Azért nem feledkeztek meg róla. Pontosabban, azt gyanítom, Kiszelné nem feledkezett meg róla: kapott egy bizottsági helyet. Tudod, óvónők egymás közt: Mohos-Szabó-Karczewicz, a híres Nagykovácsi Óvónő-gang. Szerintem ezek keményebbek, mint a Putyin-Erdogan-Orbán tengely, nagyon kell velük vigyázni.

Régi képviselő, újratöltve. Csak jót hallottam róla. Azóta eltelt kövér három év és dagad a CBA-kisgömböc: az "iparmentes" mondjuk még hagyján, de azért arra kiváncsi lennék, hogy ezzel a "plázamentes" hozzáállással hogyan békült meg a jelenlegi helyzetében, amelyben a vád szerint éppen ők "plázásítják" a falut.  

4. A nagyon civil

Dékány Angella, gyakorló ápolónő, nővér és egészségügyi asszisztens a háziorvosi rendelőben, középfokú egészségügyi végzettséggel, két szakvizsgával a háta mögött. Ex-alpolgármester, ex-képviselő. 1966-ban költöztek ide, 5 éves kora óta itt él Nagykovácsiban:  helyi lokálpatrióta, független civil, aki az egyik legkeményebb híve, harcostársa és elkötelezett követője volt a korábbi polgármesternek, de aki ma már cáfolja, vagy cáfolni szeretné (facebook komment ebben a posztban) Bencsik Mónikának azt a kijelentését, hogy ők barátnők lettek volna. Sic transit gloria mundi. 2006-ban került be a képviselő testületbe és őt is háromszor választották újra (2010, 2014) Mindig Bencsik Mónika képviselői csapatában indult a választásokon. Külön érdekesség és jó illusztrációja a közkedveltségének, hogy minden választáson első helyen végzett a begyűjtött szavazatok számában képviselőjelölt társai előtt, 2010-ben pedig több szavaztatot kapott képviselőként, mint Bencsik polgármesterként.

Lehet ezen röhögni és a tényleges jelentőségét megkérdőjelezni, de egy faluban, ahol az orvosi rendelő az információáramlás egyik központi helye, valójában az ő személye is hitelesítette a Bencsik melletti további kiállást a választások idején. Ha a faluban, -a falu szintjén és arányaiban -a mindenki által ismer és tisztelt, és a civil munkaköre révén, a falu lakóival közvetlen kapcsolatot ápoló Dékány Angella odaáll valaki mellé, az azt jelenti, hogy az illető kap lehetőséget a helyi politikai társasjátékban, hogy újra dobjon. Első osztályú támogatásként jött ez Bencsiknek.

(2014, a választások előtt, nagykovacsi.net. Fórum)

Sokáig töretlen népszerűsége nem csak annak volt köszönhető, hogy a háziorvosi rendelő nővéreként az egész faluban kivívta a megbecsülést, hanem annak a korrekt, tisztességes és becsületes hozzáállásnak is, amelyet a 2013/14-es-es Pancser-puccs néven elhíresült, Bencsik megbuktatására szőtt politikai akció kudarca után egyedüliként tanúsított: lemondott minden tisztségéről és visszadta a mandátumát. (elismerésem jeléül felcímkéztem Dékány Ember Angellának) 2014-ben függetlenként, nulla külső anyagi támogatottsággal, csapat nélkül, saját finanszírozású, jó gondolatokkal teli, szerény szórólapos kampánnyal indult harcba:

"...aki Dékány Angellára fog szavazni 2014-ben, az a független lokálpatriótizmusra adja a voksát. Ő a tökéletes választás a pártoktól és ideológiai skatulyától független, civil, lokálpatrióta polgárok számára. Kétségtelen, hogy egykori híveinél a  hitelességét kissé aláásta a Pancser-puccs féle pálfordulás, vagy éppen az a ∼12 év, amit Bencsik támogatásával töltött. Kis képzavarral és képletesen értve, afféle testőr-anyaoroszlánként ütütte-vágta Bencsik politikai/emberi ellenfeleit 2006 és 2012 között..."

(2014, a választások előtt, nagykovacsi.net. Fórum)

Dékány ez a fent említett testőrködése egészen addig tartott, amíg ők ketten is egymás ellen nem fordultak: két elszabadult hajóágyú valószínűleg kisebb felfordulást és kárt okozna egy hajó fedélzetén, mint az a helyreigazítási felszólításokig, bírósági eljárásokig fajuló kaszaboló-szópárbaj, ami ebből a viszályból kerekedett. Az ilyen harcból nem lehet sebek nélkül kikerülni, és eléggé vitatható, hogy ki járt végül rosszabbul.  

A jóslat bejött: számítani lehetett rá, -bár ez nem általánosítható- , hogy azok a választók, akik meg akartak szabadulni Bencsiktől 2014-ben, azt az embert is elutasítják, aki oly hosszú ideig mellette állt. Mások viszont értelemszerűen az "árulása" miatt utasították el Dékányt: balhéból elég volt az előző 12 év. A végkifejlet adta magát, mással kalkulálni nem igazán lehetett: vereség a választáson. Se paripa, se pénz, se fegyver, se képviselő-testületi csapat. Az egyetlen ami vigasztalhatta: a harmadik hely. Civilként leverte még a hétpárti jelölt, Kósa Sándort is. Ám elmúltak a régi, szép harcos politikával tűzdelt napok: a civil élet szebb, nyugodtabb. Kérdezni még tud.

5. A független balcsapott

"Független, civil, és bezavar a képbe. Ő a háttérzaj a komolyzenei koncerten, a szellemkép a tv-ben, a sistergés a fülhallgatóban. Nagy vicc, hogy éppen ez teszi lehetővé, hogy azoknak is jusson egy jelölt, akik egyetlen másik jelöltre sem akarnak szavazni, de mindenképpen szeretnék érvényesíteni a voksukat. Ebből akár még jól is kijöhet. Aki utálja a politikai pártok jelöltjeit (Kiszelné Mohos Katalin, Kósa Sándor) és nem szavazna olyanra sem, aki már  így vagy úgy, de többszörösen megégette magát (Bencsik Mónika, Dékány Angella) annak eördöghi szerencséje van, mert talált  helyet az X-nek a szavazólapon. A szóviccet nem bírtam kihagyni, igen, ennyire sekélyes vagyok."

(2014, a választások előtt, nagykovacsi.net. Fórum)

Dr. Eördögh Péter ügyvéd: a helyi közösségi és/vagy politikai közélet aktív tagja. Független. Nem kifejezetten jobboldali-konzervatív habitusú, (a megfogalmazásomért, Eufemisztikus-Bronzérem a jutalmam) és még véletlenül sem a Fidesz híve: ezzel nem árultam el róla olyasmit, amit ő maga ne mondana el, vagy ne képviselne nyilvánosan, bárhol, bármikor, bár saját elmondása szerint a fidesz prominensei egy-két kivétellel, egykoron a jó ismerősei, barátai voltak. Ma már kevésbé. Nem volt ütemre csápoló tagja Bencsik Mónika funklubjának sem (eufemisztikus Ezüstérem) A nyílt levelek online felületeken/nyomtatott formákban történő közreadásának viszont megszállott híve: az egyik 2004-ben írodott, és az akkori Önkormányzati úlságban/Böngészőben megjelent nyílt levelét én magam digitalizáltam és tettem közzé a nagykovacsi.neten 2012-ben, az egyik Bencsik Mónikát ekéző szösszenetemben,  amihez ismeretlenül is, szó nélkül hozzájárult, mikor telefonon, vadidegenként engedélyt kértem tőle. Ezt leszámítva soha nem beszéltem/leveleztem vele: kapcsolatunk egyoldalú, és hidegen digitális. 

Az az ideológiai platform, amit az írásai alapján képvisel, nem kifejezetten az enyém, (Eufemisztikus Aranyérem) de tagadhatatlanul egyenes, karakán és elkötelezett ember, főleg, ha a Fidesz rugdosásáról és az önkormányzat -tulajdonképpen az elmúlt 15 év helyi önkormányzatainak- általa mércézett etikai/erkölcsi  színvonaláról van szó. A helyi facebook csoportok egyik szókimondó, ellenzéki-baloldali hangadója, a CBA-Príma beruházás esküdt ellensége, az egyik első aláírásgyűjtő petíciónak is támogatója. Egészen befogadható/elfogadható álláspontú írásokat tett közzé a különböző témákban (pl. építészet), de amelyek különösen kedvemre szolgáltak, azok a 2014-es választási kampány háttéralkudozásait, politikai kavarásait, mutyijait és helyezkedéseit akarva-akaratlanul leleplező és bemutató facebook-posztjai. Lefogadom, hogy ezektől Kiszelné Mohos Katalin már nem volt annyira elragadtatva. (Örökös Eufemisztikus-Lordok Háza tagság) Eördögh, a választások alatt, aktív résztvevőként és polgármester-jelöltként, belülről is látta és megtapasztalhatta azt, amit a hozzám hasonló kívülállók és nézők pusztán sejthettek, vagy kikövetkeztethettek: aztán az élményeit kampány közben, majd utólag, feltolta a CIA adatgyűjtő közösségi médiájába, akarom mondani a facebookra. Tanulságos írásművek. Ez itt, az egyik kedvencem.

Nem csak akkoriban és nem csak szóban, hanem olykor fizikai tettekben is kifejezésre juttatja nemtetszését: néhány hete az elszabadult szeméthelyzet miatti tiltakozásul "az utcára borított több zsák szemetet" (by önkormányzat), és állítólag másokat is a polgári engedetlenség és tiltakozás e módjára buzdított. Az önkormányzat nem tapsikolt az örömtől (Tölgyfalombokkal Ékesített Eufemisztikus-vaskereszt) és története során először, nyilvánosan reagálva egy lakos "szabálysértésére" és megnevezve az adott polgári személyt, virtuális pellengérre állította az ügyvéd urat a hivatalos facebook oldalán. Én ebben azért érzek némi személyre szóló, lejárató, narnacsreszelékes ízvilágot: a 2014-es kampány sem ért véget, csak átalakult. Az ügyvéd úr csípőből, kedvenc terepén, a fészen, yeeeaaah, cáfolta az önkormányzat állításait, aztán vicces bosszúból talán, a témában írt blogposztomat belinkelte az önkormányzat fb-oldalára. A linknek alig volt alkalma megmelegednie  a képernyőn (Eufemisztikus Kossuth-díj) mert a moderátor-válságmenedzser-hangulatfelelős-pártbizalmi, vagy hogyafrancbahívják, pánikszerűen letörölte, mielőtt valaki a Zord időkre tévedhetett volna, ahol olyan információk/vélemények is napvilágot látnak, amelyek kevésbé NER-kompatibilisek. (Eufemisztikus Becsületrend) 

A polgári aktivitás azonban önmagában soha nem elég a sikerhez: se csapat, se igazán átütő kampány nem kísérte Eördögh szereplését, a facebook huszárkodás pedig, -legyen az bármilyen kimagasló a mennyiséget illetően,- nem jut el a falu szavazóinak széles köréhez, mert egy bizonyos életkor felett, az első számú információforrást Nagykovácsiban is a plakátolás, komoly szórólapozás és az önkormányzati hírek nyomtatott verziója jelenti, és ebben az ellenfelek toronymagasan verték őt. Amikor  Eördögh elbukott a 2014-es megmérettetésen, nagyon őszintén levonta a tanulságokat és nem mellékesen újabb, remek adalékokkal szolgált a kampány hátterében zajló események megismeréséhez: nem mentegetőzött és nem másokat okolt a végeredményért. Az ő veresége - független jelöltség ide vagy oda- ebben a 27 éve jobboldali-konzervatív faluban, teljesen egyértelmű következmény volt.

6. Nagykovácsi Tigristankja

"...Pusztán matematikai szempontból nézve az esélyeket, nagy röhögés lesz itt, ha ő ül a polgármesteri székbe.

Minden orbánfóbiás-fideszgyűlölő-demokráciaféltő szavazó az ő neve alá vésheti az X-et. Kósa Sándor lesz az első politikai mutáns X-Men: hét baloldali-liberális párt támogatja. Bencsiket leszámítva, aki a fő célpontnak számít, a sors kegyes/kegyetlen fintora folytán a másik három jelölt (Mohos, Dékány, Eördögh) valójában egymás ellen indul és egymással harcol. Jó, de Még Nem Jogerős Sándorunk, az egyetlen legény a gáton, aki nevető negyedikként becsusszanhat a résbe, mint tankhajó a csónakkikötőbe, ennek megfelelő felfordulást okozva. Ha szerény baloldali csapata nem jut be vele együtt, viszont az ellenfelek fideszes/jobboldali/konzervatív képviselői igen, akkor könnyen  ráhúzhatják a vizes lepedőt, mert döntéshozatalkor alul marad: a képviselőtestület lesz a polgármester ellenzéke. Egy balliberális támogattsággal bejutó polgármester a kormányzati narancsliget közepén: nem jósolok neki nagy jövőt. Jó Sándorunk nagyjából tízszer annyi energiát ráfordítva lehetne csak kies falunkban sikeres gyümölcsszedő, vagyis állami pénzforrások lehívója.

Nagykovácsinak reszelnek ugyan, ha ő lesz a befutó, de a nagykovacsi.net garantáltan nem marad téma nélkül, öt véresen hosszú éven át, míg a száműzöttek és kitaszítottak keserű kenyerét esszük...." 

(2014, a választások előtt, nagykovacsi.net. Fórum)

Kósa Sándor, üzletember. Államigazgatási főiskolai végzettséggel a háta mögött csörtet előre  a közélet utcai harcaiban. Bámulatos kacskaringókkal és akciókkal teli, gazdag, látványos, szórakoztató politikai életút az övé. Hamar rátalál a google, és ez régen is így volt. Egy médiasztár. Laza, könnyed. Nyüzsög, jön, megy, felbukkanhat bárhol, mint a zivatar nyáron. Visszajött a térképre, megint felkapaszkodott az uborkaszezon hírei közé, ezt a fotót éppen tegnapelőtt lőttem az utcán sétálva, s este már láttam is a legújabb nyilatkozatát a Hír Tv-ben. 

Nagykovácsi Tigristankja: én hívom így, én akasztottam rá a nevet, bár annak idején, egyes politikai vélemények szerint valami mást kellett volna ráakasztani. Ha a törökök őt küldik, egymaga meghódítja Egert: be is vette, kicsit később. Ő a becsődölt Eger futball-klub tulajdonosa, megmentője, majd botrányos vádaskodások és hatósági eljárások zajától hangos menekülője. Önmenedzselő. Egykori vívó. Többszörös Pártalapító, többszörös Polgármester-jelölt, kétszeres képviselő, a Kolontár-Devecser Segélyakciónk egyik finanszírozója és teherautósofőr-kisérője 2010-ben (külön poszt lesz), professzionális  helyi kapcsolati tőke-építő, helyi kampánybuszjárat-üzemeltető, családi nap és léggömbparti szervező , family-center-bevásárlóközpont -építő, televízió és youtube-sztár ma is, nem szenved kamerapánikban, profin nyilatkozik, és ha kell, a bullshit generátorát is csúcsra járatja.

Mindemellett ő Nagykovácsi történetének egyetlen olyan közszereplője/képviselő testületi tagja, aki ellen sikkasztás bűntette miatt indult büntető ügyben eljárást folytattak.

A Budapesti II. és III.kerületi bíróság 2013. november 25.-én hirdetett határozatában  jelentős értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, kétrendbeli nagyobb értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt, két év szabadságvesztésre és 750.000 Ft pénzbüntetésre ítélte, de a szabadságvesztés végrehajtását három év hat hónap időtartamra felfüggesztette és rendelkezés született arról is, hogy ha a vádlott a pénzbüntetést nem fizetné meg, akkor azt fogházbüntetésre kell változtatni. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül fizessen meg a magánfeleknek összesen 3 millió Forint polgári jogi igényt. A bíróság, a magánfélnek ezt meghaladó igényét a  törvény egyéb útjára utasította. Az ítélet nem volt jogerős, de Nagykovácsi Tigristankját, nyílt testületi ülésen,  Bencsik Mónika azonnal irgalmatlan páncélelhárító össztűz alá vette: méltó volt a becenevére, mert szinte mosolyogva állta a rohamot, minden lövedék lepattant róla. Később már a hatóságok/bíróságok is lepattantak róla: a műsor döglött volt, az ítéletet hatályon kívül helyezték az elmondása szerint, így mindössze erkölcsi-etikai vasdarabok potyogtak le a lánctalpakról. Falun azonban ezzel simán meg lehet bukni. Különösen, ha baloldali az emberfia, és Nagykovácsiban forgatja a lövegtornyot.

2008-ban, a ciklus közepén, életében először még azért jutott be a képviselő testületbe, mert három képviselő lemondott elhíresült CBA-Príma ügy miatt, és ő volt az egyik, a helyükre került. Két év alatt sikeresen felépítette önmagát helyi közszereplőként. 2010-ben már egyenes ágon, simán került a döntéshozók közé. Én voltam az egyik, aki az ő neve mellé is tettem az x-et,  ezt már akkor is nyíltan vállaltam, ahogy minden szavazatomat: nem volt rossz befektetés bizalmi szempontból, több okból sem, és amikor a vörösiszap-katasztrófa bekövetkezett -bár ne történt volna meg soha- ez konkrét formát öltött és megtérült.

Mint a szavazója, ugyanezzel a lendülettel, neki címzett és nyílt levélben szólítottam fel arra is, hogy menjen a picsába, (sic!) mert az általam készített részletes, és a nagykovacsi.neten publikált statisztikából kiderült, hogy viszonylag szerény hajlandóságot mutat a képviselő-testületi üléseken való részvételre/pontos érkezésre. Nem sikerült megkarcolnom se a páncélját. Mégis, a Pancser-puccs idején mindössze három ember akadt, aki a konzekvensen és kitartóan ragaszkodott a korábbi álláspontjához, és gerincesen, egyenesen kitartott mellette, vállalva a következményeket. Bárdos Iván, aki hű maradt Bencsikhez és nem vett részt a puccsban, valamint Dékány Angella és Kósa Sándor: ők ketten a testület önfeloszlatása mellett szavaztak, ahogy azt korábban közösen eldöntötték, a többiek azonban "látszólag meghátráltak" inkább.

Nem egy könnyen beskatulyázható ember, na.

Jelen voltam korábban, az egyik első, komolyabbnak vehető közéleti felbukkanásánál: a NATE (Nagykovácsi Természetvédő Egyesület) ötlete nyomán létrejött, nagy sikerű  2010-es képviselő/polgármester-jelölt bemutatkozón. 

Ahogy egy 2006-os polgármesterjelölt mondta nekem, Kósa Sándorról, négy évvel ezelőtt: "Ez a pali egy óriási kavarógép."

Kétségtelenül ez az ember első benyomása róla. Persze a hosszú asztal közepénél foglal helyet, jobbra-balra tőle a jelöltek úgy ülnek, mintha nemcsak kisebbek, hanem távolabb is lennének. A teste szinte betölti az elülső teret. Előrehajolva, mindenkinek a szemébe nézve ül/beszél, kezei lazán az asztalon, megkerülhetetlen magabiztossággal nyilatkozik, és még a legcsúnyább baklövésből is mosolyogva és győztesen navigálja ki magát..."

"...könnyem csorgott, úgy röhögtem. Nagy arc. Lehet, hogy a világ legnagyobb szélhámosa, de embertelen ahogy előadta magát..."

(Kósa Sándorról írtam. Beszámolóm a 2010-es NATE rendezvényről, az akkori választások előtt, nagykovacsi.net, Fórum)

Valóban lehengerlő jelenség: nem csak fizikai mérete, hanem egész közéleti habitusa, politikai működése is harckocsiszerű: kizárólag romhalmaz marad utána. Természetesen 2014-ben is így történt. Baloldali-liberális pártjelölt Nagykovácsiban, polgármesterként: el lehetett játszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha győzne, de gondolhatod milyen esélyekkel vágott neki a választásnak. Képviselőként elindulni ilyen pedigrével, az hagyján, abban még lehet/lehetett volna ráció. De polgármester-jelöltként? Ne már. Kósa Sándor 2014-ben, harmadszor próbálkozott ezzel a faluban: a korábbi két vereségből sem tanult.

Majd lesz róla önálló poszt, még 2019 előtt, aminek több oka is van, mert  -jóslás következik- valahogy az az érzésem, hallunk még felőle a helyi politikai életben is.

A plakát szövege kisssé felül lett fogalmazva. Kósa Sándor nem volt tagja Nagykovácsi képviselő testületének az elmúlt(abban a bizonyos) nyolc évben, mint ahogy azt a szöveg állítja, hanem 2008-tól volt tagja. Összesen hat évet tehát: 2008-tól, 2014-ig. Nem mindegy, hogy Mátyás király, vagy Király Mátyás. De ez olyasmi, ami szinte jellemző egy Tigristankra: kicsire nem adunk, a nüanszokon átgázolunk, és ha valaki beszól, annak majd odapörkölünk egyet. A képviselőtestületbe a polgármesterrel együtt kilenc ember kéne ugyan, tehát minimum 5 fő szükséges a szavazattöbbséghez, de neki három főből állt a csapata. Igaz, közölük az egyik Csige István volt, egy régi, harcos MSZP-s, aki már képviselőként többször bejutott: talán úgy vélte a Sándor, hogy ő lesz a húzónév, és a helyi balliberálisok lökdösődni fognak majd a szavazóurnáknál, hogy rájuk szavazhassanak. De ha bejutnak mind a négyen, még akkor is kisebbségben lettek volna, ha szigorúan a párthovatartozást, vagy az ideológiai frontvonalakat nézzük. Rejtély, hogyan gondolta ezt kivitelezni jó Sándorunk, de egy tank nem gondolkozik, hanem lő. Hétpártian. De még hét balliberális párt se tudott  Nagykovácsiban toborozni összesen nyolc balliberális képviselőt Sanyi bácsi mellé.

A tábla készen állt, a bábuk mozogtak. A kampány Semi-contactból átváltott Full-contactba. A hőfok emelkedett, a pártpolitika pedig felhúzta az öklére a boxert, és olyasmit tett, amire 27 év alatt nem akadt példa.

Érdemes volt beengedni a faluba, tényleg, ahogy látható lesz. A következő részben.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr6812686795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása