Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Érdemes-e Nagykovácsiba költözni?

Kapaszkodók a döntéshez

2018. március 14. - zord íjász
  • Mottó 1.: Minden költözés: kaland. (Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták)
  • Mottó 2.: Ez a világ legjobb helye, mindenki költözzön ide! (részlet egy helyi fesztivál videójából)

Új otthont keresel? Talán éppen az előkelő helyezésű Nagykovácsiba költöznél, de szeretnél minél többet tudni a településről mielőtt döntesz? Egy civil véleményét is meghallgatnád ebben az ügyben? Vagy elegendő a hivatalos? Olyan szempontok és meglátások is érdekelnek, amelyek nem illeszthetőek be az ingatlanügynökök és ügynökségek klasszikus repertoárjába, vagy amelyeket nem szívesen raknak ki a kirakatba?

Azoknak az eseteknek kivételével, amikor az ember valamilyen kényszer miatt kénytelen egy fix, adott településen eladó ingatlant keresni, mindenkinek akad választási lehetősége. 1999-ben, amikor új életet kezdtünk, mi körbejártuk a peremvidék települései közül Budaörsöt, Törökbálintot, Mendét, Ürömöt, Budajenőt, Pátyot, Telkit, Piliscsabát, Solymárt, Nagykovácsit, aztán fokozatosan szűkítettük a kört, egy-egy helyre többször visszamentünk, végül Telki és Nagykovácsi maradt a páston. Általában mindenki kialakít magának peremfeltételeket a település vonatkozásában:  ne legyen a település mellett vörösiszap-tároló, katonai lőtér, elhagyatott ipari veszélyes hulladék- ártalmatlanító, 20.000 szivárgó hordóval. Az idő múlásával a feltételek többnyire egyre sokasodnak, szigorodnak, de a sors akaratát nehéz kicselezni. Talán rábukkansz életed telkére és megkötöd az üzletet az eladóval... Felcsúton. Sajnos azonban a falu végén élő ambíciózus fiatalember titkos vágyálmaival senki sem kalkulálhat előre, és mire észbe kapsz, mire elmenekülhetnél, egy futballaréna árnyéka borul  a falu békéjére, és alkalmadtán egy autópálya forgalma zúdul el az ablakod előtt. Az ilyen malőröket kéne kivédeni. De hogyan? A költözés valóban kaland. Ez a poszt arra próbál választ adni, hogy vajon érdemes-e ezt a kalandtúrát Nagykovácsiban befejezni. Minden egyes fejezete önálló posztként is terítékre kerül majd, -illetve némelyik már elolvasható a linkeken- most csak a teljes képre koncentrálok, nem a részletekre.

Nagykovácsi látképe a Nagy-Szénásról, 2017. Március.

1. Megfontolandó szempont vándormadaraknak, kísérletezőknek. Régi történet ez számomra, a virtuális kommunikációt tekintve.  Engem már 2006-ban (emblematikus időpont, sokszor visszatér majd) az önkormányzat honlapján működtetett lakossági fórum topikjaiban is megtaláltak ezzel a témával, majd a nagykovacsi.net Civil Közösségi hírportál Fórumában is 2010-14 között, eképpen válaszolva akkor az otthonkereső kérdésére.

2.  A természeti környezet. Páratlanul gazdag és hívogató. A falu Natura 2000-es, védett természetvédelmi és tájvédelmi övezetek szoros ölelésében fekszik. Ez a budapesti agglomeráció egyik legszebb fekvésű települése. Talán csak Telki veheti fel vele a versenyt a hasonló nagyságú települések között. A kirándulóútvonalak a falu legbelső pontjáról is maximum 20 perces sétával elérhetőek, de a faluban sétálni is felér egy kirándulással: dombra fel, dombról le. A falu felett húzodó hegyek panorámája önmagáért beszél, de ugyanilyen népszerű belső sétaútvonal a Békás-tó környéke is, amelynek rekultivációjában, 20 év után némi mozgolódás tapasztalható, tehát miért ne hinnénk benne, hogy a bizonytalan jövőben megfiatalodik ez a kis helyi gyöngyszem.

3. Zöld? A falu: zöld. Halványzöld. A már említett  2014-es TK statisztikája szerint, nagyon sápadt-halványzöld. Az idézett felmérés alapján (állandó link a blog jobboldali hasábjában, a Hasznos minimumok között) Nagykovácsi a környező,  hasonló településekkel összehasonlítva arányaiban a legrosszabb mutatókkal rendelkezik a belterületi-zöldterület nagyságát tekintve. Én azt hiszem, az általánosító statisztikákkal mindig csínján kell bánni, mert nehéz a számok nyelvére lefordítani egy ilyen összetett problémát, de az tény, hogy van igazságtartalom a megállapításban: a belterület zöldítésével gondban van a falu. A köztereinek a fásításán is lenne lenne mit javítani bőven: az önkormányzat sem áll a helyzet magaslatán zöldjén. Ami pozitívum, hogy a sok magáningatlan belső kertje igazi oxigéndzsungelként működik, ezzel pótolva néhol az utcai zöldek hiányosságait is, de ami negatívum, hogy ez nem minden övezetre igaz, mert a falu övezetei között is komoly eltérés mutatkozik a zöldfelület nagyságát tekintve, és ugyanez vonatkozik az egyes utcákra is. Tréfás módon leginkább a kertvárosi részek igényelnének erőteljesebb fásítást/bokrosítást. Egy séta elegendő ahhoz, hogy bárki megbizonyosodjon róla: az új építésű házaknál nagyon sok helyen nem teljesítik/nem teljesítették a kötelezően előírt fásításokat. Fákat, cserjéket, bokrokat ültetni szabad és kell is. Minimum a kertekben. Ha ideköltözöl, ne feledkezz meg erről, és bármi is legyen az igazság, te máris pozitív irányban fogod megváltoztatni a jelenlegi helyzetet.

3. Mikroklíma. Külön említést érdemel, hogy földrajzi jellege és erdeinek dús vegetációja okán, a falu híres és hírhedt a sajátos mikroklímájáról: izzó nyaranként, már a II. kerület széléhez (Budapest határához) Adyligethez képest is, a faluban akár 4-6 Cº fokkal is hűvösebb lehet. Ezt rendszeresen szoktuk nézni: egészen elképesztő és gyors zuhanást tud produkálni a hőmérséklet, ami igen üdítő élmény. Ugyanez igaz azonban télen is. A helyi időjárás egyébként is különc fajta: Adyligetnél száraz hideg van, Nagykovácsiban hóvihar, vastag hótakaró, fagy, jég. Ott napsütés, itt köd vagy éppen fordítva. Iszonyú erejű felhőszakadás Nagykovácsi felett, Adyligeten egy csepp eső sem esik. Nyolc kilométer alatt minden egymással ellentétes időjárási helyzet előállhat, és még a falun belül is elkülönülhetnek mikroklimatikus övezetek: a falu földrajzi/kilimatikus adottságaival tehát télen-nyáron, akár áldásként akár átokként, de számolni kell. 

4. Nagykovácsi: zsákfalu. A 11104-es főút köti össze Budapesttel, és ez az egyetlen út, hála a motorizációnak, mert a szekerek, a lovasközlekedés korában természetesen ez nem zsákfalu volt: van annak haszna, hogy ma így van, aki pedig akar, átlovagolhat bárhová, most is. A főút középtájon az egykor szintén Nagykovácsihoz tartozó Remeteszőlős oldalán halad, aztán betorkollik Nagykovácsiba, és ez a végállomás. Zsákfakuban élni: óriási érték és óriási teher, de mindenki örül ennek a tehernek. Bármelyik jelölt, aki akárcsak megemlíti a politikai elképzelései között, hogy újabb utat nyitna, az garantáltan megbukik  a választásokon. Ilyesmivel nem is próbálkozik nagyon senki. Gyakorlatilag lehetetlen lenne kivitelezni az elképzelést a védett természetvédelmi övezetek miatt, de Solymár esetében, sok évvel ezelőtt, igaz csak lebegtetett szóbeszéd szintjén, a hegytetőn át kiépített út rémképe ott volt a levegőben. Az M0-ás - majd 287 év múlva, ha ez a műsor így megy tovább- Remeteszőlős és Adyliget között fog kibukkanni az alagútból, tehát az sem fog bekavarni Nagykovácsi zsákfalu jellegének. 

5. Nagykovácsi a világ végén van. Ez 2014 decembere óta bizonyított tény, és egy 3 részes posztot szenteltem az eseménynek, ami igazolja ezt. Nem az volt az első alkalom, hogy Nagykovácsi lakói gyalog küzdötték be és ki magukat, mert bőven előfordult ilyesmi a falu története során a nagy havazások és jegek idején, sokkkal mostohább közlekedési és kommunikációs lehetőségek korszakában is. E vonatkozásban nem változott semmi: ha a zsákfalu egyetlen útja összeomlik pl. az említett jégkatasztrófában, te nem mész innen sehova, amíg az önkéntesek és a hivatásosok hada nem teszi azt szabaddá és biztonságossá. Ha egyáltalán épségben lejutsz mondjuk a hegyről, a hízott jégpáncéllá vált utcákon, ahová még a síkosságmentesítő kotróautók is csak nehezen kaparnak fel. Havária esetén egy pillanat alatt 100 évet zuhanhat vissza a település, leállhat a víz, villany, gáz, csatorna, és a kommunikáció minden formája. Erre készülj.

6. A levegő minősége. Az otthonod meleg-e? Soha, de soha ne jusson eszedbe, hogy házat építs itt, alternatív fűtési lehetőség/szilárd fatüzelés nélkül (fatüzelésű kályha/csempekandalló stb.) mert ha beüt a fenti krach, befagy a segged az ultramodern pazar-design, high-tech fasiszta kocka házadban. A sátortetősben is, ha abban sincs. De mivel kémények füstölnek, a lakossági szilárd tüzelés hatása a környeztre és az itt élők egészségére évek, évtizedek óta állandó probláma a faluban. A füst megül a völgyben, és egyetlen összefüggő, nehéz, piszkos lepelként borítja a katlant. A házak sem látszanak ki alóla. A  hegyvidéken kissé lazább a füsttakaró, de ott se mozdul meg túlságosan. 2017-ben megmérték a levegő szennyezettségét, majd  Fűts okosan! kampányt indítottak, témára vették az első polgármesteri teadélutánon, de ne áltasd magad: nincs minden háznál gázfűtés, ráadásul ma már a fatüzelés is versenyképes árú, és tisztán lehet érezni, hogy minden tiltás ellenére, még itt is sokan elégetik a műanyagot a kanadallóban, karcinogén anyagokkal terítve a falut. Itt füst van télen. Füstszagú leszel, füstös utcákon mész keresztül a téli napokon, és amikor gyors szellőztetést csinálsz, füstszag áramolhat be a a lakásodba. Tudomásul kell venni. A fűtési időszakon túl: talán örömtelinek tűnik, hogy a faluban a szabadtéri kerti hulladék/avarégetés  tilos, Mutatkozik némi javulás ezen a téren, de mindig akad, aki megszegi a tilalmat, állandó konfliktusokkal terhelve a jó szomszédi iszonyt. Egyetlen avarkupac füstje vidáman beborítja pl. az egész ófalut, és én olyan helyen lakom, ahonnan ez jól nyomon követhető jelenség. Ez itt nem az Alpok, de még csak nem is a Balaton: a levegő itt testesebb, nehezebb, szagosabb nyáron is, de ∼9 hónapon át összehasonlíthatatlanul frissebb, üdébb, tisztább, jóízűbb, mint Budapesten bárhol, ahonnan a legtöbb betelepülő érkezik.  Jó itt a levegő. Elbírja a radikálisan megnövekedett autóforgalom által generált szennyezést is, mert megszűri, megköti, átmossa és kisöpri a szmogot az erdők, kertek zöldje, és az a szélfolyosó is, amelyben a falu fekszik.

7. A csend és az akusztika avagy In the quiet of the evening: nincs ennél viccesebb báb-video és dal a világon. A kérdésről nem nyitok vitát. Azóta imádom, hogy egymillió évvel ezelőtt hallottam. De Nagykovácsiban nem ez történik az esti, sem a nappali csönddel, mint szegény Breki esetében: tudom, hogy ezt nem fogod elhinni. Persze, számít, hogy a falu melyik részén laksz, hogy hol veszel telket, házat, de a hegyvidékre, az ófalu hátsó és felső részeire valószínűleg maradéktalanul igaz: egészen elképesztő csend tud lenni ebben a faluban. Nem is tudom hány ezerszer tettük fel ezt a kérdést egymásnak a párommal: Hallod milyen csend van? Azt gondolnád, állandóan jönnek az autók, valaki folyton füvet nyír, valahol mindig flexelnek, valahol mindig ugatnak a kutyák, valahol mindig megszólalnak a riasztórendszerek szirénái, de ez nincs így. Hihetelen csendes tud lenni a falu, és ez sem évszakhoz, sem napszakhoz nem köthető szorosan. Olyan béke költözik néha ide, hogy szinte mozdulatlannak és kihaltnak tűnik minden. Természetesen a nyári szabadságolások idején ez még érthető, de az is hihetetlen hangulatú. Mindenki elhúz a Balatonra meg Balira, és Nagykovácsi lesz a néma csend szigete. De ez teljesen átlagos hétköznapok idején is így történhet és történik. Télen másféle a csend: olykor világvége hangulatot áraszt. A tavaszi, nyári, kora őszi éjszakák mesésebbek. Eszedbe sem jut, hogy 8-10-12.000 ember vesz körül, mert érthetetlen módon sokszor nem hallatszódik semmi nesz, legfejebb csak olyan zajok, amelyek felerősitik a csendet. Nyári este borospohárak koccanak össze valahol egy teraszon, nők nevetnek, valaki 6 utcával arrébb gitározik, egy utcai beszélgetés hangja a meszeségből. Pilisvörösvárról simán idehallatszódik a Nagyszénásaljára, Zsíroshegyaljára a vonat hangja, kürtje, át a hegyeken, erdőkön, mindenen. A hegyvidék akusztikája: mint egy profi koncertterem. A csend is hangos benne.

8. Pénz, gazdagság, lakosságMár taglaltam: gazdag falu. Elsősorban tehát a lehetőségei által gazdag, de abban nagyon. Rengeteg pénz áramlik itt, mert sokan költöznek ide. Sokan vagyunk, és még többen leszünk, mert a falu új percellázású, nagyszabású ingatlanhasznosításai és építkezései a küszöbön várakoznak, legalább 600 embert behúzva a következő évek során...a beépítetlen hétvégi telkek hozadékán kívül. Már 2001-ben is (!) tényként kezelték, hogy a bejelentett lakosokkal valamint a hétvégente/szezonálisan az Északi-üdülőterület víkendtelkeire kiérkező városiakkal együtt akár 10.000 ember is megfordul a faluban. Ma 8000 az állandó lakosainak a száma, és a még mindig működő hétvégi telkek tulajdonosaival együtt ez a szám, a legszélsőségesebb, de valószínűsíthető becslések szerint ∼12.000-re növekedhet minden évben, tavasz elejétől a fűtési szezon beköszöntéig.

9. "Drágaszágom, drágaszágom." Gollamnak csak Egy Gyűrűje volt, és nem kis kellett neki több. Azt gondolnád, egy zsákfaluban, a helyi kereskedők és szolgáltatók biztosan magasan tartják az árakat, drágán dolgoznak, az utoló vasat is kiszedik a zsebedből és az utolsó bőrt is lehúzzák rólad. Ez sincs így. Eleve hívhatsz mást, kívülről, csak egy telefonodba kerül, nem élünk fogolyként, sem a középkorban. Nem folytatok semmiféle promóciót soha, egyetlen posztban sem, engem senki nem fizet le azért, hogy jókat mondjak róla, nem is hagynám, nem is kérném, így az elfogulatlan és tapasztalatokra építő szerény meglátásom a következő: ebben a faluban van az ország egyik legjobb virágüzlete, végtelenül korrekt árakkal és nagy virágkötözői szaktudással, az egyik helyi  zöldséges üzlet pedig rácáfol az összes sztereotípiára, annyira jó arcok viszik, tisztességes árakkal, gazdag áruválasztékkal. Ez csak két példa, de lazán tudnék többet is, ám a lényeg az: nem annyira fekete-fehér a helyzet az árak tekintetében, mint amire a zsákfalu helyzetünkből következtetni lehetne. Közhely: Magyarországon a jövedelemkülönbségek, az egyes társadalmi rétegek vagyoni helyzete közötti olló egyre szélesebbre nyílik, és ez a munkadíjakban is megmutatkozik. Az élet -bár egyáltalán nem minden szolgáltatási, kereskedelmi résztvevő esetében- néha elég drága lehet Nagykovácsiban, ha nem figyelsz oda, vagy nem szűröd ki a hibalehetőségeket. Egyik szomszédom szerint, aki onnan származik, ha a kihagyom a megnevezését mesterember bemondaná azt a munkadíjat Baranya megyében mint itt, meglincselnék. Nem tudom ez igaz-e, de azt tudom, hogy 2018-ban, egy itteni telek ára, tehát az itteni létezés és lehetőségek megfizetésének ára, az ország egyes régióiban felfoghatatlan vicc-kategóriának tűnhetnek. Személyes élmény: amikor a házunkat építő egyik kőművesnek a szabolcsból hozott melósaival beszélgettem, a pénzre terelték a szót. "Drága uram, ebből a pénzből, nálunk maga megvehet négy teljes falut." mondták nevetve 2001-ben,(!) amikor meghallották mennyibe kerülnek Nagykovácsiban átlagban a telkek. Kétlem, hogy ma is nevetnének, egyrészt mert már elmosta a politika a nevetős időket, másrészt mert ma már el se hinnék, ami itt megy. Egy alacsonyabb végzettségű közmunkásnak 26 évig kell  dolgoznia ahhoz, hogy itt megvehessen egy jobb fekvésű telket. De csak akkor ha minden fillért félretett, és nem evett semmit. Egyébként nagyjából 326 évig kéne rá spórolnia. Ez azonban még nem fogja azt jelenteni, hogy mindenki és minden drága itt. Azért nem, mert ez egy falu, és itt gyorsan lehúzhatja a rolót az, akiről elterjed, hogy átveri az embert, szarul dolgozik, gyenge az áruja, vagy bunkó a kiszolgálásban.

10. Nem vár falusi idill. "Belső béke, belső béke": ez fontos szempont, Shifu mester és Po, a Kung-Fu Panda szerint is. Ha idejössz, nem árt, ha felvértezed a mentális egészségedet, mert Nagykovácsi próbára tesz. Eleve nem falu, a szó archaikus értelmében. Egy igazi falu: önellátó. Haszonállatai/háziállatai, veteményeskertjei, mezőgazdasága, gyümölcsösei, terményei és takarmányai vannak, együtt él és együtt lélegzik a természeti környzetével, és belső világa tradíciókra, megbonthatatlan emberi és közösségi kötelékekre épül, amelyet az egymásrautaltság kovácsol össze.  Nagykovácsi nem ilyen. Ma már nem ilyen. Itt kőkeményen leszámoltak és leszámolnak majdnem minden olyan feltétellel, amitől egy falut, falunak lehet nevezni. A többször korrigált  állattartási rendelet konkrét vicc, olyan mezőgazdaság pedig, ami a falu önellátását biztosíthatná, nem létezik. Disznó? Tehén? Ló? Itt, a lakóövezeten belül? 2018-ban? Te hülye vagy? Azonnal feljelentenek bárkit, akinek kakasa van a falu új településrészein, mert az kukorékol, és ott tilos a tartása is, de ha néma az a szerencsétlen kakas, akkor is. Valaki azért panaszkodott már a 2000-es évek közepén (!) ,hogy szereljék le a harangot a templomtoronyban, mert őt zavarja, meg minek van az egyáltalán. A lakóövezeten belüli és kívüli lótartás, több testületi-ülést is megjárt. Nagykovácsi egy üvegbúrával fedett, önkéntes műanyag menekülttábor, és nagyon könnyen ráveszi az embert, hogy a jól felépített ketrecét egyfajta valóságnak higgye. Szerencsére ezt a hitet a teljesen lecserélődött lakosság egy részének egyre agresszívabb, arrogánsabb, pökhendibb, az újgazdagság minden negatív sztereotípiáját csípőből visszaigazoló magatartása ostromolja. Őket látva, helyrebillen a világ rendje. A pénz itt nem beszél, hanem harap. Sok gazdag ember adóbefizetései hízlalják az önkormányzat kasszáját, de a gazdagsággal még nem járnak feltétlenül együtt a nemes jellemvonások, és a népesség növekedése a városi léttel járó önzést, követelőzést, egoizmust, kivagyiságot és bizonyos mértékű elidegenedést is magával hoz. Nem a falusi idillbe költözöl, ha idejössz. Az már örökre elmúlt. Talán segít, ha erős, higgadt és távolságtartó vagy. Nekem nem mindig megy, nyilván alacsonyra került a tolerancialécem. Szándékosan raktam alacsonyra.

11. Közlekedés, közlekedési morál. Autóval közlekedünk és Emberek vagyunk: veszélyes kombináció. Tévedünk, elbambulunk, nyomasztanak a gondjaink vagy éppen ezerrel pörgünk a boldogságtól és nem figyelünk oda, aztán balesetet okozunk. Van ilyen, ezt hívják balesetnek. Nincs benne rosszindulat, nincs benne szándékosság, csak a sors és ember mivoltunk űz gonosz tréfát velünk, aminek akár sírás és életre szóló trauma is lehet a vége, a vétkesnél és az áldozatnál is. Jó esetben csak boszankodás, papírtöltögetés, káromkodás.  Van azonban az autóvezetőknek egy másik típusa is. Tedd fel magadnak a kérdést: Te gy olyan humanoid (nem, nem ember) vagy, aki 120km/h-val érkezve a faluba, aztán a seggére tapadva, fénykürtözve, majd csikorgó gumikkal mellé sorolva, habzó szájjal, ablakon kihajolva és átordítva küldöd el a "kurvanyjába" azt az előtted haladó autóst, aki a maximálisan megengedett 50km/h sebességgel tötymörög szerinted, olyan időjárási és forgalmi körülmények között, amikor talán 40-el közlekedve is sok lenne? Te egy olyan humanoid vagy, aki a saját kapubejáród előtt 50 méterrel megelőzöd a szűk utcában az előtted haladót, hogy aztán elévághass, és úgy érezd ma is győzelmet arattál?  Te egy olyan humanoid vagy, aki az úton vezeted le a frusztrációidat, hogy legalább rövid időre felsőbbrendűnek érezhesd magad? Te egy olyan humanoid vagy, aki minden létező sebességkorlátozást többszörösen túllépve, záróvonalon keresztültépve, a főúton másokat leszorítva, a szembejövőket az árokba kényszerítve, beláthatatlan kanyarokban egész kocsisort megelőzve és mindenkit életveszélybe sodorva közlekedsz, mert csak így áll fel végre a mikropöcsöd? Te egy olyan humanoid vagy, aki a zebránál, a gyalogosokat átengedő autót megelőzöd, félreugrasztva a halálra rémült gyalogosokat, és közben még fel is vagy háborodva, hogy ez a sok udvariaskodó feltart téged? Ha fenti kérdésekre a válasz "nem", de a stressztűrőképességed alacsony, akkor nagyon komolyan azt javaslom, hogy ne költözz ide. Ha viszont a válasz "igen", akkor itt a helyed, Nagykovácsiban. Ez a te világod, ez a te helyed, ez a te falud. Minden településen van 10% sötét söpredék az utakon, de szerintem ez a 10% Nagykovácsiban minimum 30. Egy zsebre bírságoló, közepesen korrupt rendőr fél év alatt megkeresné egy csinos kis hétvégi házikó árát Nagykovácsi útjain és utcáin vadászva. Soha ennyi erőszakos, vérprimitív, ostoba, bicskanyitogatóan aljadék tetűvel nem találkoztál még az utakon, mint itt. Csak hallomásból, levelezésből ismerem ezeket a sztorikat, de állítólag volt olyan, aki azért költözött el innen, mert nem bírta elviselni, ami autós közlekedés címszó alatt zajlik ebben a faluban és a bekötőútján, és volt, aki azután költözött el innen, hogy majdnem súlyos baleset vétlen áldozata lett, és utána sírógörcsöt kapott, ha arra gondolt, hogy újra meg kell tennie ezt az utat Budapest és Nagykovácsi között. Simán elhiszem mindkettőt. Az viszont tény: az elmúlt évben -igyekszem nem túlozni- kb. 30 olyan szituációt láttunk/láttam, ahol legfeljebb az isteni szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt hármas-négyes karambol, vagy frontális ütközés, az ilyen bűnöző férgek miatt. De ha te is közéjük tartozol: gyere. Beléphetsz a komáid közé, a Tahó Testvériségbe. Arra azért vigyázz, nehogy majd szembejöjjön veled az úton az egyik Testvéred, és összecsókolózzatok, üvegbe, fémbe és műanyagba ágyazva, mindörökre. Igaz, két darab szarral máris kevesebb lenne, és mindenki más, a vétlenek, az ártatlanok, a szabálykövető emberek az úton máris több esélyt kapnak arra, hogy épségben hazaérjenek a családjukhoz, ahol aggódva és szeretetben várják őket. Zene.

12. Bejutni a városba. Nincs a Földön még egy olyan folyton siránkozó, nyafogó, picsogó, rinyáló, elégedetlenkedő, nyivákoló nép, mint a magyar. Én imádom ezt az országot, a tájaiba szerelmes vagyok, maximum egy hónapot bírok ki külföldön, mert utána már kaparnám magam a honvágytól, és a maga teljességében a népét/a történelmét is imádom, mert 1000 éve kibír mindent, még önmagát is, és annyi megpróbáltatás után még mindig talpon van, hősi harcokkal a háta mögött, de ha van hátborzongató tulajdonsága a magyaroknak, akkor ez a fittyedt ajkú indignálódás, ez az. A szar se elég büdös neki. Igen: ez egy zsákfalu, és vannak az autózásban csúcsidőszakok, amikor nagyon nehéz, lassú bejutni a városba. Elég egy koccanás, és kilométeres kocsisor torlódik fel  az úton. Az AISB reggelenként és délután konvojszerűen hozza a diákokat a kisbuszokkal, és nincs mindegyik dugig, hogy finom legyek. Igen, visszaduzzasztják a forgalmat, ahogy folyamatosan kanyarodnak befelé az iskolába, ilyenkor a faluból kifelé igyekvőknek lassítani kell. Igen, sokan laknak itt, és sokan dolgoznak a városban. Aki nagyon korán hagyja el a falut reggelenként, és későn jön esténként, az kikerüli a csúcsforgalmat, de annak a családi élet látja a kárát. Igen, nehéz ügy ez. Általában reggel 7 és 9.30 között, nagyon sok autó van a 11104-esen. Ilyenkor a falu belső útjain is vigyázni kell, főleg a főutcán és a főközlekedési utakon. Igen, a Szépjuhászné körforgalom is visszaduzzaszt, mert ott négy irányból jönnek egyszerre. Igen, este pedig, hétköznap, átlagban 17-19.30 között szokott több autó lenni az úton. Igen, nagyon lassú is lehet. Én buszon utazom többnyire, és ha kifogom, az is lassan halad. Ott ülünk a csapdában, ötvenen. Kiköltözöl Nagykovácsiba: mit vársz, építenek neked egy külön utat? Azt nézd, megérné-e, megéri, megérte-e ebben a faluban élni? Ha igen, akkor a 11-es ponttal ellentétben, ennek, tehát alkalomadtán egy kicsit lassabb életnek, bele kell férnie. Valamit, valamiért.

13. Közművek. A falu 100 %-ig összközműves, mindenütt. Víz, gáz, villany, csatorna, kommunikáció. Az előző ciklus, utolsó adományaként az új önkormányzati testületre hagyta az EU finanszírozású, nyertes csatornázási pályázatát: a sokáig mostoha gyerekként kezelt Zsíroshegyaljai övezet csatornázása volt az utolsó a sorban. 2017-es fejlemény, hogy az eddig egyeduralkodónak számító T-Com konkurrenciát kapott a Digi-től, így most már két kommunikációs szolgáltató keresi a fogyasztók kegyét.

14. Egészségügyi infrastruktúra, közszolgálatások és magánrendelések: Egészségügyi szolgáltatások tekintetében, a magyar rögvalóság keretei között is kimagaslóan jónak számít a falu. Más régiókban 10 éve nem találnak egy  körzeti orvost, Nagykovácsiban 3+1 váltja egymást. Csak jót hallani mindegyikükről, segítőikről is. Az egyik körzeti nővér-asszisztens konkrétan a helyi politikai élet legmagasabb köreit is megjárta, népszerűsége csúcsán több szavazattal jutott be a képviselő-tesületbe képviselőként, mint a polgármester. A faluban Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálat, fogorvosi szolgálat, külön gyermekorvosi rendelő működik, védőnői szolgálattal együtt, ez utóbbiról ódákat zengenek minden évértékeléskor. Magánrendelés keretében bőrgyógyászatra, fül-orr-gégészetre, fogorvoshoz, gyermek és felnőtt szemészetre mehetünk, de műfogsorkészítő és pszichoterápiás segítség is áll a kedves páciensek rendelkezésére. Két jól felszerelt gyógyszertár egésziti ki a sort.

15. Állatgyógyászat: A helyi állatorvosról konkrét tapasztalattal bírok és az állatbarátoknak üzenem: lelkiismeretes, kitűnő és végtelenül korrekt. 

16. Gyerekzsivaj, iskola, óvoda, bölcsőde, oktatás. Országos és örvendetes híre van annak, hogy Nagykovácsiban kimagasló a gyereklétszám. A születések száma illetve a beköltöző kisgyermekes családok, sok esetben nagycsaládosok (5-6-7 gyerekkel)  folyamatos kihívások elé állítják az önkormányzatot hosszú évek óta. Ez  nem kevés anyagi teherrel, emberi, szakmai, akár a helyi politikai közéletben is gyökeres változásokat eredményező konfliktusokkal terheli a kötelező feladatellátásoknak és településfejlesztési vállalásoknak ezt a körét. Kellemes gondok ezek a kihaló falvak probkémáihoz képest. Az AISB-t most nem számítva, milyen intézmények várják itt a gyerekeket? A Bencsik-éra építészeti aranykorának egyik elemeként, az évek során vagyonokból felújított, korszerűsített általános iskola 600 férőhellyel. A 2010-ben 400 millióból felépített új óvoda.  A két másik tagóvodával együtt ez 362 férőhelyet jelent. Hosszú harcok után, 2015 óta már egy 24 férőhelyes Bölcsőde is a szülők igényeit szolgálja. Emellett működik egy magánóvoda/bölcsőde is a faluban. Természetesen nem mindenki íratja be az önkormányzati intézményekbe a gyerekeit: ismerek olyat akinek egyetlen gyereke sem járt a három közül se óvodába, se iskolába Nagykovácsiban, és olyat is, akinek mind a három végigvette a létrafokokat. A férőhelyhiány gondokat okozhat, de inkább csak az óvodai felvételiknél. Sokan viszik a gyerekeiket el a faluból, olyan intézményekbe, ahol a képzést magasabbnak értékelik, vagy gazdagabb felszereltségű, többtannyelvű, uszodával ellátott, de amennyire hozzám visszajut, a helyi iskola igen jó színvonalon működik, és bármelyik Budapest iskolával felveszi a versenyt. Szokatlan módon, állítólag azóta még inkább, hogy az állam einstandolta a  tanintézményt. Mindezen túl van egy 23 éve jól működő és megbecsült alapfokú művészeti-tánc-zenei iskola is, így az oktatás-nevelés elég jó körrel zár. Összegezve, a hosszan kígyózó gyerekcsapatok teljes megszokott látványt nyújtanak faluszerte, minden évszakban. Nagykovácsiban 3 közterületi játszótér van, összesen 4500 m² területen, de egy civil közösség kezdeményezésére most hagyták jóvá egy negyedik létesítését is, 800m² -en. A gyerekeid nem fognak itt unatkozni: rengeteg egyéb foglalkozás, program, sportverseny, sportkör, rendezvény is szolgálja őket az óvodán/iskolán kívül is, sokszor az önkormányzat nagyvonalú anyagi támogatásával megvalósulva és működtetve. Nagykovácsiban az óvodák/gyerekfoglalkozások/gyerekprogramok támogatásának magas szinten tartása szinte érinthetetlen, tabu,  politikai tradíció és kötelesség. Mindenből le lehet faragni, átcsoportosítani az éves költségvetések masszírozásakor, de ezekből a pénzekből nagyon ritkán, vagy csak finoman. Az anyukákkal vigyázni kell: nem felejtenek, és nem megbocsátóak, és harcos akaratú, nagy befolyással bíró kisközösségek. Ezt minden politikus észben tartja ma már. Amikor a Bencsik-érában a Kispatak óvoda gyermekétkeztetése körül botrány tört ki, és a szülők verbális vasvillákat szórva rohangásztak, panaszkodtak és telefröcskölték a közösségi médiát, azonnal tudta mindenki, hogy a regnáló testület megindult a végső bukás felé. Párhuzamként felhozhatom, hogy egyesek nagyon szeretnék, ha a Nagy Üzlet lenne a mostani testület veszte, mivel a tervezett CBA a Bölcsőde-Óvoda-gyerekorvosi rendelő triumvirátus mellé kerülne. Nem tudom, hogy Kiszelné Mohos Katalin politikai pályafutása 2019-ben hasonló kifutású lesz-e, mint Bencsik Mónikáé 2014-ben, de ha igen, a legkevésbé a CBA miatt. Tudod: a gyerek, szent. Nagykovácsiban tízszeresen, százszorosan. 

17. Közbiztonság. "Bűnügyileg kevéssé fertőzött település" a szakzsargon szerint, de nem túlzás ezt úgy lefordítani, hogy kimagaslóan jó közbiztonságú. Minden köztörvényes bűnöző gyűlöli a zsákfalvakat, mert a megközelítés egyetlen útja roppant kockázatossá teszi a kívülről érkező számára az észrevétlen bejutást/menkülést, különösen akkor, ha a helyi rendőri szerv komolyan veszi a "látható rendőrség" szlogent, és Nagykovácsiban ez a helyzet. Van térfigyelő rendszer a faluban, de a kibővítését a szépnevű Közbiztonsági Központ befejezéséhez igazítják az előzetes elképzelések szerint, így a falu határában (is) kiépített kamerákkal még nem számolhatunk, pedig már 2006 (!) óta terítéken van a terve. A falunak, népiesen szólva, 2007 óta van saját rendőre. A jelenlegi körzeti megbízottal életemben egyszer találkoztam személyesen, harminc másodpercre: egy nagyon udvarias, demonstratív külsejű úr, nehéz sora lehet errefelé a bűnözőknek, ha felbukkan a sarkon. Ráadásul igen aktív a közterületeken, a leghétköznapibb lakossági panaszok, segélykérések elintézésében is számíthat rá mindenki, erről konkrét tapasztalatom van, de az elődje is nagyon topon volt a bűnüldözésben, így rendőri vonalon soha nem mutatkozik panasz. A helyi polgárőrség és önkéntes tűzoltóság/készenléti szolgálat is számtalan alkalommal bizonyította a rátermettségét. Egy főállású és egy félállású közterületfelügyelő zárja a kört, akik zsákszámra hordják a büntetésekből befolyó pénzt a kasszába, így a felügyelet beszámolói, néha kisebb képviselői kritikák mellett, de mindig elfogadásra kerülnek. A lakosok/internet népének véleménye a közterület-felügyeletről már némileg árnyaltabb.

18. Bűncselekmények. A közbiztonság konkrét helyzetéről szólva, természetesen Nagykovácsiban is voltak és vannak köztörvényes bűnözők: történtek itt komoly visszhangot kapott bűncselekmények, úgymint betöréssorozatok, fegyveres rablás, emberölés(1) is, ezek azonban kirívó esetek. A lakosság számarányához mérten, a faluban elenyésző a bűncselekmények száma és súlya: a legrosszabb év az ismertté vált bűncselekmények számának tekintetében a 2012-es év volt: akkor 137 bűnesetet regisztráltak, de ezt leszámítva 60 és 100 között mozgott az egy évben elkövetett bűntettek száma, 10 éves távlatra visszanézve. Hónapok telnek itt el úgy, hogy egyetlen részeg se okádik a járdára, nemhogy komoly bűneset történne. Vannak betörések, de nagyon ritkák. Anélkül, hogy most részleteiben belemennék, hiszen ez is egy önálló poszt témája, talán legyen elég annyi, hogy 8 év alatt összesen 5 gépjárműlopást regisztráltak a faluban, és a bűnesetek jellege is inkább garázdaság, testi sértés, lopás/besurranó tolvajlások/éjszakai benzinlopás, rongálás... vonalon mozognak. A lakosság szociokulturális összetétele és a hatékony rendőri jelenlét mellett, a jó közbiztonság okai közül nem felejthetjük ki a polgári engedetlenség keretében felemelt passzív védelem hagyományos eszközeit, és a szinte minden újépítésű házon kötelező tartozékként beszerelt kamera- és/vagy riasztórendszereket sem: ezek számában szerintem toronymagasan vezetünk az agglomerációban. Nagykovácsiban néhol családi ház-erődöket építenek. Ha idejössz, kalkuláld bele a költségekbe te is. Gazdag falu: célpont. A bűnözők azért nem nyernek itt teret, mert a falu nem hagyja. Rendőr, polgárőrök, elriasztó kerítések és riasztók, kamerák, moszkvai őrkutyák, önvédelmi lőfegyverek, vadászpuskák...jó szomszédság, egymásra figyelés: van kockázat a fekete galléros bűnben, errefelé. 

19. Kereskedelem, szolgáltatóipar. Széles a paletta. Miért lenne másképp? Elvileg fizetőképes keresletre alapozhat, aki itt vállalkozással  próbálkozik, de persze így sem mindig könnyű, mert ez itt Magyarország, és a látszat nagy úr: aki az eszét játssza a fővárosban, itt már garasoskodik, vagy eleve megvesz mindent hazafelé jövet. A vásárlási szokások megváltozása és a település alvó-falu jellege könnyen keresztbe tehet egy helyi kisvállalkozásnál a hétköznapokra betervezett bevételnek, ám 20 éve működő vállalkozásokkal is találkozni főutcán, és a tapasztalat azt mutatja számomra, hogy a helyi hirdetési újságban megjelenő hirdetők, illetve a postaládába dobott szórólapok száma sem apad. A falunak 2011 óta rendkívül népszerű termelői piaca is van, falusi kistermelők áruival, háztáji termékekkel. Fodrászok szépségműhelyek, ingatlanosok, kertészek, virágosok, éttermek, kávézó-cukrászdák, falatozók, pizzás, pékség, közértek, zöldségesek, hentes, biobolt, optikus, kútfúrás, építési vállalkozók, gépi földmunka, építőipari mesteremberek A-tól Z-ig, vastelep, fatelep, építőanyagtelep, műszaki ellenőr, ügyvéd, informatikusok, számítógépjavítás, háztartási gépszerelők, barkácsbolt, festékbolt, háztartási bolt, papír -írószer, játékbolt, varroda, tisztító, autószerelők..aki keres, talál. Remélhetőleg.

20. Közösségek, civilek, civil programok. A széleskörű, erős civil összefogásra számtalan példa van, de hetet kapásból elő tudok rántani: az első közel 20 évvel ezelőtt, az Öregiskola megmentésére szerveződött, a második a 2010-es Kolontár-Devecser segélyakció, amelyen két nap alatt másfél tonna segélyt vásárolt/hozott össze a falu, a harmadik  a 2011-es Critical Mass, a negyedik  a 2014-es jégkatasztrófa idején tanúsított aktív szolidaritás, az ötödik a CBA-Príma megépítésével szembeni ellenállás megszervezése (függetlenül attól, hogy én mit gondolok róla), a hatodik a Békás-tó rendbetételére összegyűlt siserehad, a hetedik az évenkénti Te Szedd! szemétszedő akciók. Nekünk Mohács kell, de ha az nincs, a politikai balhé, a biciklizés vagy a közös kertészkedés is megteszi. A falu lakói emellett minden évben tömött zsák-és dobozszámra hordják össze a hátrányos helyzetű gyerekeknek szánt élelmiszer-, csokoládé-, ajándék-, és ruhaadományokat is, a helyi egyházakkal és alapítványokkal közreműködésben: jószívből tehát nem szenved hiányt a település. Nagykovácsi önkormányzata a civil egyesületek, önszerveződő közösségek, közhasznú alapítványok megbecsült partnere volt mindig, és viszont. A civilek kulturális/művészeti, sport, oktatási, környezetvédelmi, társadalmi, szociális, ifjúsági területen egyaránt képviseltetik magukat, és az önkormányzat rendszeresen támogatjai is őket, vagy egy-egy programjuk megvalósítását. A támogatotti kör minden évben széles, és törvényileg is bővítésre került.  A politika új szelének köszönhető, hogy civileknek kicsatornázott, nem pályázati úton adható pénzbeli vagy nem pénzbeli jellegű támogatásokat 2016 óta már egyházaknak is loda lehet ítélni, ami hálás felülete a politikai támadások bővítésének is. Sok pénzről van szó: 2017-ben 19 civil egyesület 7.900.000 Ft-nyi támogatást igényelt, és az önkormányzat 6.000.000 Ft-ot szét is osztott közöttük. A civilek közgondolkodást formáló hatása megmutatkozott a Bencsik-éra 12 évének fejlődésében és bukásában is, ma pedig a politizáló, közéleti szerepre törő civilek talán még aktívabban, és olykor komoly médiatámogatást mozgósítva tépázzák az önkormányzatot. Talán nem mindig sikerrel, de szorgalmasan és kitartóan. Aki ideköltözik, és buzog benne a közösségi szellem, az szabadon válogathat a civil egyesületek között. Biztos lesz olyan, amelyik a szívéhez közel áll, és megtalálja benne a helyét. A pénzét is.  

21. Virtuális közélet: A helyi közösségi, civil életnek van egy olyan szegmense is, amelyik nem részesül az adófizetők visszaforgatott vagyonából, mégis jelentős szerepet visznek a település közéleti, informális, politikai életében: ők a település árnyéktársadalma és olykor árnyékönkormányzata. Természetesen a virtuális közösségekről, a facebook csoportok mindent átható és megosztó (mondom megosztó) platformjairól van szó. Az extrovertált, interneten is aktív közéleti és szociális életre éhes betelepülők nyilván örömmel fogják fogadni a nyílt és zárt fb-csoportoknak ezt a színes kavalkádját, amelyekben a kommunikáció minden mélységét és magasságát megjárhatják...vagy új frontokat nyithatnak. Vitathatatlan: Nagykovácsiban a fizikai és nem fizikai térben is nyüzsögnek a civilek. Ez egy fideszes önkormányzat esetében, ismerve a kormányzat civil szervezetekkel kapcsolatos ambivalens viszonyát, meglehetősen sajátos eredményekhez vezethet, mert a képviselő-testület elkötelezett vagy éppen bóbiskolva szavazó része bármikor megkaphatja az ukázt arra, hogy a márgás agyagig lejárassa magát. A friss betelepülők társadalmi mozgásokra érzékeny tagjai viszont garantáltan élvezni fogják a helyi műsort, és csatlakozhatnak. Eksön!

22. Politika. Ez csak akkor számít, ha érdekel annak a településnek a politikai klímája, ahová költözöl. Egyszerű dolgom van. Összevadászom, amit már többször leírtam: ez egy ideológiailag zárt, sváb szellemi és erkölcsi tradíciókra felépült keresztény, jobboldali, konzervatív gyökérzetű falu. Ennek a falunak a rendszerváltás óta azonos értékrendet képviselő polgármesterei voltak. Más megközelítésben: egy táborból érkezve, egy zászló alatt, egykapuzva, egymást ütötték ki. A falu 1990-ben úgy dobta le magáról a szocialista/elvtársi gúnyát, mint szilárd terméskőfal a ronda, 40 éves, penészes vakolatot. Amennyiben elfogadom/használatra fogom ezeket a ma már értelmüket vesztett XIX.-XX. századi kategóriákat, úgy kijelenthető: baloldali/liberális/ateista/újabb verzióban brüsszelita itt nem rúgott, és nem is fog labdába rúgni polgármesterként. "Az égnek és a földnek kell összeszakadnia ahhoz."  ahogy a Hű De Nagy Ember mondja. Elindulhat baloldali/liberális, de nem nyer. Ez a tapasztalat. Képviselőként becsúszott egy-egy a testületbe az elmúlt 26 évben ebből a merítésből, de polgármesterként soha. Már az is elismerést érdemel, ha valaki felvállalja a politikai árok túloldaláról ezt a megmérettetetést: az ellenszél ugyanis nagyon erős, metszően éles errefelé. És ez nem Hódmezővásárhely. Itt nem úgy győzte le a jobboldali a jobboldalit, hogy aktívan vagy hallgatólagosan beállt mögé az ellenzék. Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere a FIDESZ-KDNP hivatalos jelöltjeként lett a falu polgármestere 2014-ben, fideszes pártdelegáltakkal a háta mögött és a jórészt a képviselő testületben is. A rendszerváltás óta először történt meg, hogy egy politikai párt a legfelső döntéshozói szintre be tudott törni a településen. Hosszú harc után, apránként morzsolta fel a fidesz a helyi civil, független vezetést, és szorította ki a hatalomból a szintén mélyen jobboldali, konzervatív, keresztény, fidesz támogatottságú, de mindvégig függetlenként induló Bencsik Mónikát. 2014 óta, technikai értelemben, ez egy fideszes falu. Beáll a soros sorba, gazsulál, igazodik: láttuk. Ami azonban még nem jelenti azt, hogy a falu polgármestere ne szolgálna szabad, független és autonóm gondolkodásmódra valló meglepetésekkel egy teadélután ötletét megvalósítva.

23. Kulturális intézmények. Egy multifunkciós épület: Az Öregiskola. Miután megmentették a biztos pusztulástól, a Pájer-Bencsik-Kiszelné ciklusokon átívelően, 18 éven keresztül építgették. Hol rendkívül gyors és látványos, hol apró lépésekkel, főleg a 2002-2014-es építészeti aranykor alatt, először a bal, majd a jobb oldali szárnyát újították fel. Végül az önálló funkciójú, de az Öregiskolával egy építészeti kalap alá terelt, vállalkozókat segítő  Inkubátor-házzal kiegészítve létrehozzák ezt a kertes, belső udvaros intézmény-együttest.  Az Öregiskola: könyvtár, és emellett kiállításoknak, előadásoknak, filmvetítéseknek, kirakodóvásároknak, képviselő-testületi üléseknek, közmeghallgatásnak, civil kerekasztaloknak, vitafórumoknak, bábelőadásoknak, koncerteknek, helytörténeti archívumnak, nyugdíjas kluboknak, gyerekfoglalkozásoknak ad helyszínt. Egy magánkezdeményezés, a Szív-tér kastély galéria eredetileg kocsma volt: jól jelzi a falu gyökeres szociokulturális és társadalmi szerkezetének átalakulását ez a változás.

24. Sportélet.  Crosskovácsi. Ez a történet, a civil kurázsi és akarat gyönyörű sikertörténete. Nagykovácsi biciklis, és bicikli-sportrendezvény nagyhatalom. Az ország minden pontjáról jönnek ide a versenyek idejére (autóhegyekre számíts) és ez a rendezvény egymagában nagyobb és pozitívabb faluimázs építő, mint bármi más, ami a faluban történik. Nézd meg a szponzoraikat, kutasd fel a rendezvény történetét, honnan indult és hová jutott. A csúcsra. És még egy lépéssel feljebb. A falu amúgy is kítűnő terep a biciklizésre, annak, aki bírja, de talán épp azért. A biciklizés a helyi politika részévé is vált, amikor a helyi Critical Mass bringás felvonulások során a biciklizés népszerűsítésére és a Budapest felé megtervezendő biztonságos bicikliút előmozdítására Bencsik Mónika polgármestert is nyeregbe ültették, kb. 300 kerépárossal a háta mögött körbekerekezve a falut. A biciklizés mellett, a másik sportág, ami viszont már kőkemény és olykor valóban kíméletlen stílusban folytatott politikai harcok színterévé vált, -na, mi?- az a foci. A helyi futballegyesület, a helyi focipálya és öltöző állapota, a futbalcsapat elnökének megnyilatkozásai a nagykovacsi.net fórumában és a helyi újságban, a pénztelenség, a támogatások mértéke, a polgármesterrel és a testülettel folytatott adok-kapok: nagy balhé volt. De attól még működött és működik a helyi futballklub, a pálya is megszépült, minden helyrebillent, elcsitultak a viharok. A helyi lovastanya is politikai vihart kavart, amikor a tulajdonosnője elindult polgármester-jelöltként 2010-ben. De a sportélet pörög, főleg gyerekvonalon: van ifjúsági kézilabdacsapat, futsalcsapat, foci-utánpótlás sportegyesület. Új kezdeményezésként ping-pong klub is alakult, több korosztálynak. És mit szólnál egy helyi wax-síiskolának? Az is van a gyerekeknek. Épült egy műfüves focipálya, aminek az ünnepélyes megnyitásával párhuzamosan átadtak egy felnőtt Fitnesz parkot is. Viszont Kiszelné Mohos Katalin részéről, a 2014-es kampányban beígért sportcentrum/uszoda (Bencsik Mónika osztja az ellenfelét ennek kapcsán, a video a linken) idáig a választópolgárok vegytiszta átverésének bizonyult, s most már biztosan kihúzzák vele a 2019-es választásokig, amíg elkezdik, vagy még a szavazások előtt összehozzák rohamtempóban. Muszáj lesz virítani valamit, legalább jóváhagyott építészeti terv szinten, különben a fideszesekre ráég a hazudozásuk, ami rosszul mutat majd a kampányban. 

25. Fesztiválok, rendezvények, felvonulások. Meg sem próbálok a teljesség igényével fellépni a felsorolásban: Nagykovácsi a bálok, a fedett és utcai rendezvények, a gálák, a vetélkedők, a  fesztiválok, a vásárok, a kulturális versenyek és pozitív közösségi megmozdulások otthona. A Nagykovácsi Búcsú és a Varázskastély Családi Fesztivál viszi a prímet: mindkettő ingyenes, ez utóbbin legutóbb már 6000-en voltak, és ahhoz képest, hogy az Öregiskola udvarában rendezték meg az elsőt, amolyan családias hangulatú falusi buliként, ez igen szép teljesítmény a szervezőktől...és az önkormányzattól, amely kimagaslóan magas támogatási összeggel áll a rendezvény mögött. E vonatkozásban szó nem érheti a ház elejét: az önkormányzat minden olyan eseménybe, amely elsősorban gyerekeknek illetve családoknak készül, rendületlenül önti az adófizetők pénzét. A  sorba illeszkednek az évente megrendezett iskolai, óvodai jótékonysági bálok, illetve a klasszikus ünnepi vásárok, összejövetelek, mint pl. az Adventi vásár. a Márton-napi felvonulás. A hívőknek egyszerű a dolguk, így pl. az Úrnapi-körmenetről sem lenne illendő megfeledkezni. 

 26. Épített környezet, építészeti kultúra. Állandó viták tárgya. Az önmegvalósító építészek emlékművei keverednek a kimagasló építészeti minőség, az  elegancia, a stílus, a kortalan szépség épületeivel. De összhatásában inkább pozitív a végeredmény, és ez remélhetőleg inspirálja majd a beköltözőket. Tudni és látni akarod milyen házak épülnek Nagykovácsiban, és szeretnél egy összképet kapni az építészeti lehetőségekről, irányokról, problémákról? Merülj el Nagykovácsi építészeti arculatában.

Mindent tudsz. Vagy majdnem mindent. Remélem a lényeget, igen. Már csak egy kérdéskör maradt: És Nagykovácsin belül hová érdemes költözni? Melyek az erősségei, hátrányai, vonzó vagy taszító tulajdonságai az egyes övezeteknek? Erre is van válasz. Legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr813726064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez vagyok 2018.03.14. 17:45:37

Ebből megintcsak többet tudtam meg Nagykovácsiról, mint a facebook oldalairól :)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.03.14. 21:20:21

@Ez vagyok: Még véletlenül sem szeretnék szerénynek tűnni, az ilyesmi rombolná az imázsomat, de biztos vagyok abban, hogy ezzel vannak így még páran. Nagykovácsiban csak egyetlen komoly, és komolyan vehető facebook oldal működik ebben a tárgykörben, a Nagykovácsi Pékdomb, de ők teljesen más aspektusát vizsgálják a falunak és teljesen más módon közelítik meg a témájukat. Viszont az egy korrekt facebook oldal...amennyiben az ember a falu, olykor nagyon személyes vonatkozásokkal összekötött

múltjáról

akar többet tudni. Azoknak viszont aranybánya.

Nylul 2018.07.13. 21:28:22

Tetszett! Ha egyszer majd valaha úgy adódna, hogy a főváros közelébe kéne költözni, ez alapján simán top, és nem a 11. miatt. :)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.07.23. 08:52:40

@Nylul: Azért némileg megkönnyebbültem, hogy nem a 11. pont miatt. :-)

Péter Szi 2018.11.16. 05:56:44

A 90-es években volt felcsúti stadion?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.11.16. 06:03:34

@Péter Szi: ?
Ezt véletlenül nem egy másik blogposzt, vagy netalán egy teljesen másik blog egyik posztja alá írtad eredetileg írni? Előfordul, ha az ember éppen több vasat tart a tűzben, tehát egyszerre több blog alatt is kommentel. Vagy csak én nem látom hirtelen, hogy a poszt melyik gondolatához kapcsolódik.
süti beállítások módosítása