Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Vadászidény 3.

A Vezér, a Futó, a Huszár, a Bástya, avagy a Polgármester és az emberei

2016. június 03. - zord íjász

 Akkor, ha ezt elolvastad, tudod miről lesz az alábbiakban szó.

arany_csoport_celkeresztben_1.jpg

Mottó: “Addig nincs vége az operának, amíg a Kövér Hölgy énekel.” (Ed McBain: Fehér por)

  • A Vezér: Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi Polgármestere.
  • A Futó: Papp István, Jegyző
  • A Huszár: Fegyveres Fiskál Gábor, külsős alpolgármester
  • A Bástya: Györgyi Zoltán, főépítész

A sakktábla tisztjeinek felosztása felcserélhető, de a lényeg nem. Ezt a négy embert konkrétan megnevezték és nagyon körbelőtték a kommentelők, így ejtenék róluk pár szót. 

1. A Vezér

Akkor összegzem azt az előttem kibontakozó képet, amelyet a több száz poszt/komment elolvasása (és a médiában megjelent cikkek) után kialakíthatnék magamnak a felhasználók által sugallt kommunikációból :

Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi nagyközség polgármestere egy önálló akarat és gondolat nélküli naiv óvónéni, egy a feladatára alkalmatlan, a helyi fideszesek illetve a fidesz pártközpontból kapott utasítások által irányított, de egyebekben pökhendi, arrogáns, lekezelő fideszalkalmazott, aki egyrészt a hivatal foglyaként, másrészt az őt manipuláló triumvirátus –, úgymint a hírhedt külsős Alpolgármester, a grállovagnak nem nevezhető Főépítész, valamint a törvényességet felrúgó Jegyző – dróton rángatott bábjaként, a lakosság véleményét negligáló, kioktató stílusú, a saját választóit eláruló, köpönyegforgató, megtévesztéssel hatalomhoz jutott, kizárólag a nagyképű és környezetszennyező Fidesz-CBA üzleti érdekeit szem előtt tartó, de a gyerekek egészségével nem törődő, a falu lakóival  közönyös, a temetőben nyugvók iránt érzéketlen, és a gyerekekkel szemben bűn elkövetésére készülő hazug, korrupt, a beruházó által kilóra megvett közszereplő, aki egy víziók és felelős gondolkodás nélküli önkormányzat első embereként – értelemszerűen a Linum Udvar megépítését támogató/elfogadó képviselő testület vele egy tálból cseresznyéző tagjaival együtt –, akár hűtlen kezeléssel is meggyanúsítható lesz, amennyiben ezt a megalomán-orbánista-stadionos tervet véghezviszik a nyilvánvalóan és egyértelműen többséget jelentő ellenzők akaratára fittyet hányva. Fitty.

Ez egyszerűen Remek. Azt nem tudom, hogy más nagykovácsi polgárok mit reméltek Kiszelné Mohos Katalin győzelmétől, de abban biztos vagyok, hogy kevesen gondolták volna, hogy az egymásra halmozódó konfliktusok 12 éven át tartó időszaka után, cseberből-vederbe jut a helyi politikai közélet. 

Erre az Alternatív Valóság által felpumpált facebook őrületre szerintem nincs felmentés. A józan és jogos, tárgyilagosnak elfogadható, tolerálható kritikák száma elenyészően kevés az összhangzathoz képest.

Az óvódapedagógusként és óvoda-intézményvezetőként köztiszteletnek, közmegbecsülésnek és szeretetnek örvendő Kiszelné Mohos Katalinnak elég volt kövér 16 hónap a polgármesteri székben ahhoz, hogy ezt az egészen elképesztő, javarészben személyeskedő és/vagy elfogultságtól inkorrekt, egyes esetekben minden konkrétumot, bizonyítékot nélkülöző, zsigeri rosszindulattól /politikai fertőzöttségtől fűtött, alaptalan vádaskodásokkal és vegytiszta, súlyos becsületsértésekkel és nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásokkal tűzdelt kommenthányást a nyakába -és a a képviselő testület valamint a hivatal megnevezett személyeinek a nyakába- zúdítsák. A kibontakozó kép alapján egy halászhálóban vergődő keszegben több önálló cselekvési képesség és kezdeményezőkészség lakozik, mint benne.

Nincsen semmi baj azzal, ha a polgárok, kitolják a határokig a szólás-és véleményszabadság adta lehetőségeket: de a tényeket mellőző, érzelmileg túlhevített vagdalkozás soha nem lehet hivatkozási alap egy észérveket és konkrétumokat igénylő vita eldöntésében. Feszültséglevezetésnek jó lehet akár az anyázás is, csak éppen nem számít érvnek.

A magyar joggyakorlat számtalan példával igazolja, -van egy külön linkgyűjteményem az elmúlt 10 évből, ami csak ilyen esetekkel foglalkozik-  hogy a bíróságok a politikusokat érintő kritikáknál, az esetek többségében polgárok oldalára állnak, tehát a polgárok szabadságjogait védik a politikusok túlhatalmával szemben, ez azonban csak addig van így, amíg a kritika a vélemény kategóriába sorolható: erről megfeledkeztek néhányan az idézett kommentelők közül...Egy állítás, amennyiben arra nincs bizonyíték, egy sor kellemtelen büntetőjogi/polgári peres eljárásnak ágyazhat meg, és még a Feri sem tűr el mindent Viktortól.

Kiszelné Mohos Katalin, a Fidesz jelöltjeként nyert. A legintenzívebben és a nyilvánosság számára leginkább nyomon követhető módon, a Fidesz támogatta a győzelemhez vezető úton. És ott, ahol egy Párt – bármilyen párt –  képviselője/támogatottja felbukkan, ott az adott Párt ellenzéke is színre lép. Aki mindazok után, amit itt, itt, itt és itt leírtam, még mindig azt hiszi, hogy ennek a célzott, személyre és személyekre szabott vadászatnak – a tiltakozás háttérzörejét tekintve – bármi köze van a vk1-be tervezett bevásárlóközponthoz, azon nem lehet segíteni: a csőlátás nem gyógyítható.

A Linum Udvarról szóló médiahírek és az idézett facebook kommentek tocsognak a jóleső Fideszezésben.

Ez a műsor – politikai oldalktól függetlenül – Magyarország összes településén, ahol a polgárok teret engednek az ún. nagypolitikának a helyi ügyeket érintő döntéshozatalban, ugyanilyen kisstílűen, szánalmasan és gyenge álcázás alatt zajlik. A forgatókönyv mindig ugyanaz: valamilyen helyi jelentőségű témát ürügyként kell felhasználni a pártpolitikai leszámoláshoz. Botka László valószínűleg köszönni sem tud anélkül, hogy a szegedi fideszesek ne kiáltsanak MSZP-s mutyit. Az elmúlt 26 évben mindenki hozzászokhatott ehhez. Egyik oldalról megtanulhattuk, hogy “a Haza nem lehet ellenzékben”, másik oldalról pedig, ha a választásokat nem a liberális-baloldal nyeri, akkor egyértelműen választási csalás történt: ezt a műsort hallgatom/nézem negyed évszázada, változó előjelekkel.

Nagykovácsiban, jelen esetben ez úgy néz ki, hogy ha KMK (+testület) végrehajtja az álcivil egyesület utasításait – értsd: számukra kedvezően és az ő akaratuknak megfelelően dönt a Linum Udvar ügyében – akkor ő egy igazi demokrata, és a dolgok végre a jó irányba fordulnak, amennyiben azonban ellenállást tanúsít, akkor ő egy autoriter, korrupt, hazug, a fidesz és a hivatal által rángatott bábu, aki páros lábbal tiporja A Demokráciát, amelyben természetesen a civilek/az álcivilek képviselik a közérdeket, az önkormányzat pedig az önérdeket.

Igaz: Nagykovácsi polgármestere nem számíthatott semmi másra. Beleállt a harcba, már a kampányban…például ezzel. Volt egy célja: a választási győzelem. Megkapta. János Vitéz is tudta, hogyan kell bánni az óriások királyával, ha azt akarja, hogy életben maradjon az asztaluknál. A politikában is gyakran dobálóznak kövekkel, és aki itt kenyérrel dob vissza, annak az összemorzsolt testével fogják megízesíteni az ellenfelek a győzelmüket.

Nagykovácsiban, a helyi döntéshozókat támadó – ismétlem: pusztán státuszukban civil – álcivilek hangadói és képviselői már takargatni sem akarják a lényeget. CBA=Fidesz=mutyi=Kiszelné Mohos Katalin. Ez az a mantra, amit sulykolni kell, és mint látható a facebook idézetekből, e tekintetben minden rendben halad. Ahogy mondtam korábban, ha pl. a SPAR akarna bevásárlóközpontot építeni a Nagyszénás-kertben, akkor már régen lekerült volna a cirkusz a napirendről, mert sokkal kevesebb lenne a tiltakozó. Illusztrációként javaslom ezt  a meghökkentő gyors szavazást, vagy megemlíthetem azokat a facebook vitákat/megjegyzéseket (rengeteget elmentettem) amelyekben -saját elmondásuk szerint- a helyi kisboltosok érdekeinek képviseletében is fellépő hangadók/tagok arról értekeznek, egyébként egymással is vitázva, hogy ők tulajdonképpen nincsenek a fejlődés ellen, és nekik elsősorban a helyszínnel van bajuk, de egy falu határában felépítendő kisközérttel(!) egyetértenének. 

Én mindkét változatot támogattam/támogatom, de a csekély értelmű olvasók kedvéért jegyzem meg, hogy egy, a falu határában felépítendő CBA/SPAR/ALDI/TESCO/UNESCO/TABASCO természetesen ugyanúgy megszorítaná/nehéz helyzetbe hozná a faluban található élelmiszer kisboltokat: e vonatkozásban tehát teljesen mindegy, hogy a bevásárlóközpont melyik helyszínen épül fel. Ennyit az ún.  “érdekképviseletről.”  Ha én élelmiszerboltos lennék a főutcán, rájuk borítanám az asztalt. Amikor az picinkék még azt is megszabnák a CBA-nak, hogy mekkora üzletet építhetne fel a falu határában (1000-1400 m²), azon már berosáltam. Még szerencse, hogy nem ezek a nagytudásúak akarják elkészíteni a CBA üzleti tervét méret-költség-megtérülés-helyszín-forgalom-közlekedés tekintetében. Majd ők megmondják mindenkinek, hogy mi lesz itt, elvégre ők a többség, ezt kijelentették.

A picinkék Alternatív Valóságával szemben a számukra szomorú igazság az, hogy a sakktábla első embere, a Vezér,  elsősorban a belső habitusának és egész eddigi munkásságának megfelelően, másrészt “hírhedt tanácsadóinak” sugallatára egy egészen új kommunikációs stílust teremtett meg a faluban, a problémákhoz való hozzáállásában pedig egészen az önsorsrontó ballépésekig is elment, csakhogy ne tudják összemosni az elődjével. Ez a terve-mint látható az fb kommentekből és a médiahírekből- nem jött össze.

Ejtenék pár szót az “Autoriter” Vezérről. Nem rá szavaztam, megtehetem könnyű szívvel.

  • Az iszonyatosan autoriter Vezér, a korábbi száraz és súlyosan részrehajló Böngésző+Önkormányzati Hírek-et első lépésként szétválasztotta, második lépésként duplájára növelte az oldalszámot és amennyire ez lehetséges az adott kategóriában, egy magazin-jellegű újságot hozott létre.
  • kíméletlenül autoriter Vezér, a kampánya kezdete óta működteti a blogját, ahol bárki hozzászólhat a posztokhoz.
  • kegyetlenül autoriter Vezér, állandó szereplője a budakörnyéki Tv riportjainak, amelyen havi rendszerességgel beszámol az önkormányzat terveiről, programjairól, gondjairól.
  • hátborzongatóan autoriter Vezér, elindította az önkormányzat facebook oldalát, amely gyakorlatilag indulásának első perce óta a politikai ellenfelei trollhadseregének megszállása alatt van, és egyetlen, valóban feleslegesen provokatív médiacirkuszt leszámítva, jól teljesíti a feladatát.
  • A borzalmasan autoriter Vezér, a saját és a Jegyző fogadóóráit is duplájára emelte.
  • A rettenetesen autoriter Vezér, a Bencsik Mónika idején elkezdett reformot folytatva, az önkormányzati honlapot felpörgette, (a hivatal kommunikációjának erősítésében a Jegyzőnek is elévülhetetlen érdemei vannak) és a korábbihoz képest a háromszorosára növelete az új hírek, információk havi megjelenését, ahová a testületi ülések anyagait/jegyzőkönyveit/videóit a korábbi állapotokhoz képest gyorsan és frissen, folyamatosan feltöltik.
  • A zsigerileg autoriter Vezér az összes Bizottsági ülés jegyzőkönyveit is felrakatja a honlapra, amely korábban soha nem történt meg.
  • A förtelmesen autoriter Vezér, beindította az önkormányzat Hírlevél szolgáltatását.
  • A betegesen autoriter Vezér, a megfogalmazott vádakkal ellentétben, minden levélre és megkeresésre udvariasan válaszol, egyetlen olyan eset nem fordul elő, hogy a számára küldött e-mailekre, postai megkeresésekre ne reagáljon, érkezzen az bárkitől, bárhonnan, bármikor.
  • A förtelmesen autoriter Vezér még az őt márgás agyagig földbe taposó újságíróknak is válaszol, amennyiben azok elfogadják az írásos válasz és a szó szerinti idézetre vonatkozó feltételeit.
  • A vérmocskosan autoriter Vezér, beengedi a kamerás embert az irodájába és hebegve asszisztál ahhoz, hogy politikai ellenfelei ország-világ előtt lejárassák és bohócot csináljanak belőle.
  • A szörnyen autoriter Vezér, a kampány kezdete óta elviseli, hogy szóban és szerte az interneten “óvónénizzék” ,és akkor is csak remegő hanggal, visszafogottan reagál, amikor a Lánchíd Rádióban, élő adásban pöckölik az orra alá, amire egész életében büszke volt.
  • Az ördögien autoriter Vezér, mint az önkormányzat és a hivatal feddhetetlenségéért felelős első embere, –jelenlegi tudomásom szerint – eddig még egyetlen embert sem jelentett fel a rendőrségen, egyetlen embert sem perelt be, egyetlen emberrel szemben sem kezdeményezett semmiféle hatósági/jogi eljárást, értve ez alatt azokat, akik a legelemibb bizonyítékok felmutatása nélkül, korrupcióval és törvénytelenséggel vádolják őt, az önkormányzat képviselőit és a hivatal megnevezett dolgozóit, munkatársait, köztisztviselőit. Hogy egy mondat erejéig visszatérjek Bencsik Mónikára: próbáltátok volna ezt meg vele, picinkék. Garantálni tudom, hogy a Milady bosszúja jogos, hatékony, gyors lenne, és súlyos következményekkel zárulna mindannyiótok számára, akik a becsületébe vagy az által vezetett önkormányzat hitelességébe gázoltok.
  • A pokolian autoriter Vezér még a kerekasztalbeszélgetésre vonatkozó javaslatba is beleegyezik, úgy tekintve rátok, mintha mindazok után, amit a médiában és a facebookon műveltetek vele, az önkormányzattal, a képviselőkkel és a hivatallal, érdemesek lennétek arra, hogy akár csak egyetlen percet is foglalkozzon veletek. Ahogy elnézem a hatszögasztalt, elég éles volt a pereme, és azzal az élőszavas verbális agresszióval sikerült maradéktalanul és véglegesen lejáratnotok magatokat. Azért az már egy komoly kategória, amikor egy Fidesz-KDNP(!) képviselő, jelen esetben a találkozót megszervező, végig maximálisan korrekten és tisztességesen viselkedő Csenger-Zalán Zsolt, 100%-ig jogosan(!) hívja fel a figyelmeteket a demokrácia alapvető szabályaira és helyes értelmezésére. Mondom: egy olyan politikai pártnak a képviselője teszi ezt veletek, amelynek pl. a demokráciát-közpénzfelhasználást-átláthatóságot-törvényes eljárásokat-jogállami működést érintő gondolkodásmódja, a  közvélekedés szerint, bizonyos esetekben…hmmm…némileg összeütközésben áll a polgárok természetes ösztöneivel, tanult mintáival és európai civilizációról alkotott elképzeléseivel. Még egy “fideszes” is leiskoláz benneteket demokráciából. Ezek vagytok. Rajtatok csak röhögni lehet. Hogy a videón (fő)szereplő B. úr, aki apróbb mellékvágányokat leszámítva egyébként igyekszik normális mederben tartani az eseményeket és, aki – a  Linum Udvar ügyétől elvonatkoztatva – egy intelligens, értelmes embernek tűnik, hogyan kavarodott közétek, és miért cipeli a hátán ezt a horrorisztikus történetet céltáblaként, az számomra fizikai rejtély.

2. A Futó

Papp István, Nagykovácsi jegyzője. Ő volt az első, a Vezér tisztjei közül, akire nagyágyúval lőttek. Amikor 2015. októberében, a HVB elutasította az elsőnek benyújtott népszavazási kérdést, az álcivil egyesület a facebookra is felrakott nyílt levélben súlyos törvénytelenséggel megvádolva, nemes egyszerűséggel, de dörgedelmes stílusban felszólította őt és a választási bizottság elnökét, hogy önként mondjanak le a posztjukról és távozzanak, és ha ezt nem teszik meg, akkor az egyesület kezdeményezni fogja a polgármesternél az elmozdításukat. Az idézett levél jogi részéhez nem tudok és nem is karok hozzászólni, mert nem érdekel, de azon a részen, amikor politikai nyomásgyakorlással vádolja meg a HVB-t, a térdemet csapkodtam a röhögéstől: a cinizmusnak láthatóan nincs felső határa. A Jegyző válasza természetesen nem késett egy percet sem. A Népszabadság egyik újságírójától hallottam egyszer – kb. 28 évvel ezelőtt, amikor apámmal beszélgettek –, hogy az ilyen, a vádakat visszautasító leveleket a diplomácia folyosóbeszélgetésein “elmész te a picsába” levélnek hívják, és szerintem ez a megfogalmazás a jegyző levelére illik is. A levél karakán szóhasználatából ítélve, a Futó láthatóan nem nagyon komálja, ha valaki nyilvánosan beletörli a lábát, becsmérli őt, a munkatársait, átvitt értelemben az általa vezetett hivatalt. Lehet a Jegyzőt bírálni, kritizálni, és élni is kell ezzel a joggal, ha mód van rá, de talán nem árt – pláne, ha valaki a jogszabályok/ törvények/előírások mentén kíván haladni az indoklásban –, ha a kritika tényszerű marad: szerintem az teljesen nyilvánvaló, hogy ez nem sikerült már az első levélben sem az egyesület képviselőjének, de a jegyző válaszlevelére írt reagálásban, már meg sem próbálkozott vele, csak elismételte a személyes meglátásokkal és érzelmekkel dúsított mantrát.

Én, teljesen átlagos polgárként, annyit tudok a jegyzőről, amennyit az önéletrajzában elárult magáról, illetve ami a nyilvánosság számára megismerhető a munkájából. Azt már említettem, hogy a hivatali kommunikációban elért változásokban neki főszerep jutott: gondolom, ez bárki számára pozitívumként értékelhető. De megemlítenék valamit: még a 2014. decemberi jégvihar idején, amikor a Nagykovácsi Önkormányzat feje felett összezárult a jég, és a vihar elvonulása utáni kárelhárítás milliónyi gondja nehezedett rájuk, írtam egy e-mailt neki – még nem csináltam a blogot, ez volt az első levelem az új önkormányzat/hivatal felé, szóban sem beszéltünk soha, nem ismertem, és tulajdonképpen most sem ismerem –, hogy a Virágos sétánynál, egy autók/gyalogosok által rendszeresen használt útszakasz felett, egy leszakadt, óriási ág lóg az út felett, amennyiben lesz erre mód, majd kukkantsanak rá, mielőtt belefúródik valakibe. Azonnal válaszolt és egy órán belül itt kínlódtak a NATÜ-s gyerekek, hogy leszedjék az ágat.

Ezt a röpke intermezzot csak azért dobtam ide, mert számtalan helyen olvastam a Linum Udvar ellenzőinek nyilvános facebook kommunikációjában, hogy az önkormányzat szóban és tettekben késve reagál, megkeresésekre nem válaszol, hárít, terel. Ez talán egy másik Nagykovácsi lehet, mint az ahol én élek. Nekem, mindig válaszolnak, bármilyen ügyben…és van olyan levelezés, amit fel sem rakok ide, mert elengedtem az ügyet. Még egyszer sem sikerült úgy levelet írnom az önkormányzatnak, hogy ne reagáltak/cselekedtek volna. Pedig én is beszólok nekik, én is kritizálom őket. A magyarázat talán az lehet, hogy amit én leírok, az bizonyítható, indokolható, és/vagy függetlenül a végeredménytől, van némi alapja is.

Nehéz dolog vaktában lövöldözve eltalálni egy Futót.  Én értem, hogy ki akarjátok ütni a Jegyzőt. Kemény, határozott ember. Ha tőle megszabadultok valahogy, megroppan az “autoriter” Vezér hátországa. Mennyivel egyszerűbb volt ez a régi szép, zavaros időkben, amikor Nagykovácsiban úgy cserélődtek a jegyzők, mint kártyalapok a leosztásban, különösen amikor a Polgármester és a Jegyző/alpolgármester/képviselő-testület konkrétan összecsaptak a 2014-es évben. Most meg Rend van ezen a vonalon. A rend: az rossz. Rossz nektek, picinkék. Nagykovácsinak jó.

3. A Huszár

  • Mi köze van Fegyveres Fiskál Gábornak, Nagykovácsi külsős alpolgármesterének a fideszhez? Semmi. 
  • Mi köze van Fegyveres Fiskál Gábor családjának a fideszhez, a CBA-hoz, a Linum Udvar beruházásához? Semmi.
  • Mi köze van Fegyveres Fiskál Gábor külsős alpolgármesterré választásához a fidesznek, a CBA-nak, a Linum Udvar beruházásának? Semmi.
  • Mi köze van egy európai unió által finanszírozott /elnyert pályázatnak/klímareferensek nagykovácsi képzéséhez ahhoz, hogy a Linum Udvar megépítése kapcsán hogyan feszülnek egymásnak az ellenvélemények? Semmi.
  • Mi köze van bárkinek ahhoz, amíg az konkrétan nem érinti az Önkormányzat költségvetését/működését/ jóhírét, hogy Fegyveres Fiskál Gábor mivel foglalkozik a civil életben? Semmi.

A karaktergyilkolás lényege, hogy nem szabad válogatni az eszközökben. Mindent a céltáblára kell rakni: család, magánélet, munka…legalább is ezt tanítják, a Politikai Győzelem iskolájában, a Negatív-kampány szakon. Ez olykor visszaüt. Azért némi büszkeséggel gondolok arra, hogy én az első perctől következetesen, kíméletlenül csépeltem mindenkit élőszóban és a virtuális térben is, aki politikai/közéleti témák kapcsán másokat/bárkit a családjával/magánéletével kapcsolatban próbált meghurcolni. Ezt a jó szokásomat – nem sok van, vigyáznom kell mindegyikre – mai napig őrzöm.

  • Kiszelné Mohos Katalin azt javasol alpolgármesternek/ külsős alpolgármesternek, akit akar. Törvény adta joga. A testület pedig, amely a választók akarata szerinti összetételben képviseli a falut, majd eldönti, hogy megszavazza-e az illetőt. Megszavazta.
  • Minden királynak/elnöknek/miniszterelnöknek/polgármesternek/cégvezetőnek és Keresztapának voltak/vannak/lesznek bizalmi emberei, belső tanácsadói, szakmai támaszai, barátai. Ebben a világban senki sem marad életben szövetségesek nélkül. Miért, kiben kéne megbíznia a polgármesternek? Talán bennetek, picinkék? 
  • Amióta világ a világ, minden hatalom él azoknak a segítségével, akik őt hatalomra juttatják, majd a hatalomban tartják, védik, óvják és egyengetik az útját. Az idők és a módszerek változnak, de a lényeget és a célokat illetően nincs sok különbség Richelieu, Walshingham, Ron Werber,  Arthur J. Finkelstein vagy az ismeretlen ember között. Minden sikeres férj mögött ott áll a Nő, és minden sikeres párt/politikus mögött ott áll egy láthatatlan -vagy nagyon is látható- erő. Háttérhatalom. A szürke eminenciások a rendszer részét képezik. Az eredmények beszélnek, és majd az utókor ítél.
  • A tanácsadók és sajtófőnökök az első számú zavarelhárítóknak számítanak: kellemetlen kérdésekre, erőszakos újságírókra, politikai támadásokra, rágalmakra, vádakra…ők reagálnak, vagy ők segítik megfogalmazni a megfelelő választ az Első Embernek. Felkészítik a Védencüket, hogy ne álljon tehetetlenül az irodájában a kamerák előtt, vagy ne hagyják eluralkodni a káoszt az Öregiskola kistermében, amikor betódul a Vörös Csepel Lakóbizottság a kerekasztal-beszélgetésére. Jó esetben, ez (is) lenne a dolguk. Dolga.
  • Ha a Huszárt nem tudják megtámadni a kinevezésének jogszerűségénél, akkor fabrikálni kell belőle “hírhedt tanácsadót.” De mitől lenne “hírhedt”? Azért “hírhedt”, mert győzelemre segítette azt, aki felkérte tanácsadójának, és aki mellé, személyes anyagi áldozatot is kockáztatva, odaállt? Ez volt a feladata, ezt vállalta, önként, meggyőződésből, KMK két szép szeméért, Nagykovácsiért. Vagy azért hírhedt, mert állandóan kész volt veletek a párbeszédre a facebookon, amire többnyire – tisztelet a kivételnek – karaktergyilkolászást, személyeskedést, köpködést kapott válaszul? Ettől nem hírhedt, legfeljebb csak balek.
  • Kemény volt a 2014-es választási kampány? Az volt. És melyik politikai választás nem az, elárulod?

 A Bástya

“Hazánk nem rés, hanem erős bástya! látható Bacsó Péter, A tanú c. filmjében, miközben Bástya elvtárs feltűnik a színen, de ami ott egy stilizált szereplőn keresztül a személyi kultusz poénja, az Nagykovácsiban, a Linum udvar ellenzőinél, egy valós célszemélyre mutató igazság.

Györgyi Zoltán főépítész, Nagykovácsi egyik erős embere.

Aki ezt tagadja, az hülye, vagy nem ismeri a falu közéletének elmúlt éveit. Ő volt Bencsik Mónika politikai sikereinek egyik legfontosabb kovácsolója. Ő a falu jelenkori építészeti arculatának és épített környezetének kialakításában résztvevő legmeghatározóbb személy. Már 26 évvel ezelőtt is tervezett ide épületet. Az önkormányzat megbízásából 1993 óta dolgozik a polgármesteri hivatalban, (2003 óta Főépítészként) és a helyi építészetet, az építészeti örökséget jól ismerő szakemberként, a 2003 óta létező Építészeti Tervtanács vezetőjeként, a 2013-ban kormányzatilag felszámolt Építéshatóság első embereként, ebben a faluban minden ház, minden épület -ha a regnálása alatt épült vagy újult meg- egy kicsit Györgyi Zoltáné is: a te házad és az én házam is, mindenkié, pusztán már attól, hogy átment az építészszakmai szűrőkön és építési engedélyt kapott. Györgyi Zoltánt rendszeres meghívják zsűritagnak/elnöknek a szomszédos települések építészeti pályázatainak elbírálásakor, kikérik a szakvéleményét építészeti kérdésekben, vitákban. A Bástya sziklaszilárd főszereplője a helyi közéletnek, anélkül, hogy bármiféle politikai titulust viselne. Hozzá képest a rendíthetetlen ólomkatona egy papírtáncosnő: ciklusokon átívelő karrierjét nem tántorította meg Nagykovácsi politikatörténetének legnagyobb földrengése sem, ami Bencsik Mónikát és harmadik, egyben utolsó testületét, egy képviselő kivételével maga alá temette. Annak idején szent meggyőződéssel hittem, hogy azt a konkrét, személye elleni támadást, amit az elhíresült Pancser-puccs (by Fáber Dávid) idején rázúdítottak, nem lehet túlélni, és amennyiben új testület/új polgármester kerül hatalomra, itt vér fog folyni: aztán gyorsan bebizonyosodott, hogy szaktudása, megkérdőjelezhetetlen szakértelme, óriási tapasztalata  gyakorlatilag pótolhatatlan szereplővé teszi, mert a sokrétű és folyamatban lévő  építési beruházások/pályázatok végigvitelében, kivitelezésében és sikerességében (pl. bölcsőde építés, óvódakorszerűsítés, Linum Udvar, milliárdos csatornaberuházás stb.) megkerülhetetlen tényező. Nincs az a kamikaze önkormányzat, amelyik nekiáll új főépítészi pályázatot kiírni, miközben napi szinten kell megoldani olyan éles helyzeteket, amelyek Györgyi szaktudása és ismeretei nélkül, garantált bukáshoz vezetnek. A Pancser-puccs egyik abszurd mozzanata, hogy a Bencsik-éra egyetlen túlélője, az a Bánóczi Margit, aki a legkeményebben ostorozta a Főépítészt. Ez tagadhatatlanul egy érdekes szituáció lehet az Önkormányzatban.

Bencsik Mónika valószínűsíthetően örök hálával tartozik neki, és viszont. Óriási kettős volt: Györgyi mindig számíthatott a polgármester támogatására, és Bencsik maga mellett tudhatta azt az embert, aki a politikai siker leglátványosabb, mindenki számára egyértelmű megtestesülését biztosította neki: a megvalósult, tárgyiasuló, megfogható, kézzelfogható építészetet. Miközben az önkormányzat az Amerikai Dombon a legnagyobb ingatlanfejlesztési kudarcot görgette maga előtt évekig, és semmi nem jött össze a terveiből, szinte megdöbbentő az az építészeti fejlődés és építészet-arculati robbanás, ami a Bencsik-éra alatt lezajlott a faluban. Anélkül, hogy részleteiben belemennénk (a blog témája az összes) egy laza felsorolásként idedobnám Nagykovácsi 2002 és 2014 közötti legjelentősebb építészeti/tájépítészeti/közterületalakító beruházásait: a Pájer korszak alatt állagában megóvott Öregiskola “A“ és “B “ szárnyának teljes felújítása, az Inkubátorház felépítése, a Kálvária-kápolna felújítása, a Református templom felépítése, a Katolikus Plébánia felújítása, az Iskola teljes építészeti korszerűsítése/felújítása, beleértve természetesen a tornaterem felújítását és a külső sportpálya elkészítését, az Északi-üdülőterület , valamint a  Kálvária-kert és a Nagyszénás-kert építészeti arculatának és jellegének meghatározó(és sok vitát kiváltó) döntéseit, a Kispatak óvoda felépítését és bővítését, a Dózsa György utcai óvodabővítést, a Bölcsőde felépítését, de ideértve a Kossuth Lajos utca megújítására kiírt hallgatói ötletpályázat levezénylését vagy a játszóterek kialakítását (a Sebestyén-dombi, az Apraja-Nagyja, a Csillagfürt ) és végül, de egyáltalán nem utolsósorban, Györgyi Zoltán és Bencsiket támogató építész-szürke eminenciások legnagyobb dobását, a többszörösen elismert és díjnyertes Templom-tér rekonstrukcióját, ami már egymagában is győzelemre vitte volna a polgármestert 2010-ben. Az építészethez pénz kellett: Bencsik megszerezte. Pályázott hazai és EU forrásokért, levelezett, lobbyzott, kilincselt. Aztán ketten együtt mentek átvenni a díjakat, és/vagy learatni a médiasikert.

bencsik_es_gyorgyi_templom_ter_nivodij.jpg

nagykovacsi.net/fotó: Fáber Dávid

Györgyi Zoltán széleskörű építészszakmai kapcsolatai nyilván hozzájárultak, hogy a falu rákerüljön a médiatérképre: az Építészfórum folyamatosan, részletes beszámolókat közölt a helyi pályázatokról, (református templom, főutca), A Hír Tv Kő kövön című építészeti magazinjának stábja pedig olyan sűrűn járt ki Nagykovácsiba, hogy egyszerűbb lett volna idetelepíteniük egy stábot, és természetesen a nyomtatott építész-sajtóban is jutott hely Nagykovácsinak, de a nagykovacsi.net CKH címlapjaira is rendszeresen rákerültek az építészeti beszámolók. Építészet: hálás téma. Bencsik Mónika televíziós interjúinak egy jelentős részét a helyi építészeti projektek alapozták meg. A Polgármester és a Főépítész: két vasakaratú ember szövetsége kellett ehhez a építészeti fejlődéshez és sikerhez.

Nem véletlen, hogy Györgyi Zoltán a leginkább tűz alá vett célpontja az álcivileknek. Ne féljünk a nagy szavaktól: félnek tőle. Elismert szaktekintély, akit kikezdhetetlen tapasztalata tart a helyén: eddig gyakorlatilag mindent elért, amit akart, és a zsíroshegyi hulladékudvar ügyét leszámítva nem is sétált bele komolyabb pofonba. Egymaga erősebb és igazolhatóbb érvrendszert tud felsorakoztatni a beruházás építészeti/építési vonatkozásai mellett, mint ellenfelei bármikor, akik támadják a Linum Udvart építészet-esztétikai szempontból, tájrombolásnak és tájidegennek beállítva a tervet, és támadják őt magát, durva személyeskedéstől, becsületsértéstől és rágalmazástól sem visszariadva, mert amit művelnek vele, én annak tekintem. Ha én minden rosszindulatú pletykának, szóbeszédnek, alávágásnak, amit Nagykovácsiban a közszereplőkről/bárkiről hallottam eddig, nyilvánosan hangot adtam volna, már rég a Holdon bujkálnék a yard elől. Az Alternatív Valóság ópiuma a picinkék esetében az elemi óvatosság korlátait is lebontotta: viseljék a következményeit egészséggel.

A Linum Udvar lehet Györgyi pályafutásának lapos-zöldtetős megkoronázása. A Nagyszénás-kert egy modern, XXI. századi kertváros: ezúttal szó szerint, mert az első házakat 2004-től emelték itt. A Linum Udvar valójában jól illik a kertvárosi környezetbe, bár vita tárgya lehet – és az is –, hogy a falu természeti és építészeti egészével mennyire harmonikus. Ahogy említettem, én egy organikus épületet raktam volna ide: éppen ellensúlyként. A sajátos építészeti szituáció az, hogy ebből a szempontból pont a hagyománytisztelő tömegalakítású Református templom az, amelyik kilóg a modern épített környezetből: a bölcsőde, az óvóda is új utakat kereső épület, erősítve a kertváros alapvetően modern jellegét. De egy valami egészen biztos: ha a Linum Udvar ebben a formában felépül, -és szerintem felépül- Györgyi Zoltán felrakja az i-re a pontot: példátlan ellenszélben példátlan sikert arat, mert ez az épület az ő, valamint a politikai döntéshozók legyűrhetetlen akaratának is megtestesülése lesz. 

Meglátjuk, kedves olvasó. Még nincs vége az operának.

De a Vadászidénynek igen, itt vége van.

szivarvany.jpg

szivárvány Nagykovácsi és minden felett, 2016. Június 3.-án, hajnalban

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr458757534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása