Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Rugalmas elszakadás

Egyre több közéleti/politikai blogger tiltja le a blogján a kommentelést. Nem bírják a gyűrődést? És ki nyer ezzel? A virtuális exodus lenne a megoldás?

2020. szeptember 22. - zord íjász

vadaszideny_2.jpg

A vadászidény egész évben tart, és a célpontok száma növekszik.

Körbejárom a házunk táját: a szövegben szereplő linkek 99%-a is a házon belül marad (Index, blogok, blogbejegyzések), avagy majdnem minden, amit tudni sem akartál a Blog.hu-ról, a szerkesztőkről és a bloggerekről.

 

Mottó 1: Evakuációkkal nem lehet háborút nyerni. (Winston Churchill, a dunkerque-i csodának nevezett kimenekítési akció után)

Mottó 2.: A háború a politika folytatása, más eszközökkel. (Carl von Clausewitz)

Mottó 3.: Mi van, hippi? Nem tetszik a rendszer? (Presser Gábor, Kék likőr, kihagyhatatlan)

Mottó 4.: Vae victis! (Brennus, az öntelt gall, aki túllőtt a célon, de ezzel a mondatával ércnél maradandóbbat alkotott a nemzetközi pályán)

Mottó 5.: De sikerült? ( az ember, aki ezzel a visszakérdezéssel ércnél maradandóbbat alkotott a hazai pályán)

1.

Magyarországon a politikai kommunikációban 10 éve folyamatosan háborús retorikát használnak. Ez mostanra a közbeszéd egyetlen elfogadott(?), de mindenesetre leggyakoribb formája lett, és a társadalom minden szintjét átitatta. Szüntelenül külső és belső ellenségek fenyegetik a puszta létünket, és itt egy nemzet vívja hősi küzdelmét a libernyák-brüsszeli-sorosista háttérhatalmak ellen, plusz covid. A lövészárok túloldaláról ez egy szabadságharc, az európaiság, a liberalizmus, a szociálisan érzékeny eszmeiség és a jogállam zászlóvivőinek nemes küzdelme egy fasiszta, autoriter maffiaállam ellen, plusz covid. Miközben a politikai pártok mindegyike a gyűlölet és a kettős mérce pallosát forgatva az EUfória és az EUfóbia között lökdösi a népet, két marokkal ragadjuk ki fel a részünket a közösből.

Olyan háború ez, ahol nagyon kell vigyázni arra, hogy nehogy az ellenségünk halálos sebet kapjon, mert akkor Magyarország azonnal megy a levesbe, és a háborús retorikát felváltja itthon a konkrét harci zaj. 

Mégis sokan álmodnak ebben az országban arról, hogy ömlik az utcákon a pártos honfivér. Mindegy kié, csak ömöljön végre. A vírushelyzettel megkoronázott mindennapjaink feszültsége sem igazán segíti ennek az igénynek az csillapítását: csak egy ürügy kell, és Magyarország úgy robban fel, mint egy túlhevített atomreaktor.

2.

Egy háborúban minden és mindenki célpont. Ha győzni akarsz, minden eszközt bevetve ott ütöd a túloldal csapatait ahol éred és/vagy ahol a legjobban fáj neki.

A politikai harcmezőn ez országtól függően változó mértékű és erejű lehet: többnyire hatásköri területfoglalást (pl. önkormányzatok jogköreinek elvonása, intézményeinek lenyúlása és a helyi hatalom kiüresítése) kiszorítást, (pl vállalkozói körből vagy közbeszerzésekből) emberi ellehetetlenítést, kommunikációs lejárató hadviselést, anyagi források megvonását, hatósági zaklatást, törvényi béklyókat, ellenséges felvásárlást (pl. szerintem az ellenzéki pártok prominens szereplőinek egy része konkrétan a fidesz fizetési listáján van), vagyis az ellenfél anyagi, szellemi, lelki, erkölcsi, morális erejének a megtörését jelenti, amíg az be nem hódol, vagy el nem hagyja az országot/nem húzódik vissza a közéleti szerepvállalástól/nem hagy fel az küzdelemmel, akár hivatásos pártpolitikusról vagy aktív civilről, civil szerveződésről van szó. A jó végeredmény az ellenfél apátiával terhelt befelé fordulásától az öngyilkosságáig tart, de e két végpont között bármi jó, amíg kussol.

Mindemellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy erődemonstráció eszközével nem csak az ellenfél, hanem a saját csapatok, a szövetségesek és a támogatók felé is élni kell. Tudni kell, hol a helyük, meddig mehetnek el és mit várnak el tőlük a támogatásért cserébe: lojalitásuk fenntartását a tökük harapófogóba szorításával lehet a legkönnyebben elérni. Arra azért vigyázni kell, még egy falu esetében is, hogy a brennusi arrogancia ne üssön vissza, mert hiába vetették be a Fiúk a helyi politikatörténet legundorítóbb kampányát, irgalmatlanul nagy lett a végén a pofára esés.

3.

Hadszíntér tehát sokféle van, és egyelőre nem mindegyiken ennyire végzetes a harc jellege és kimenetele (bár ahogy mondtam, ez sokszor csak nézőpont és ország kérdése.)

Hála Európa pislákoló fényt adó őrlángjának, pl. a közéleti hadszíntér hazai frontjain egyelőre még nem vetnek be lőfegyverrel vagy novicsokkal felszerelt állami bérgyilkosokat a politikai ellenfelek és a rendszerkritikus civil bloggerek ellen, bár igény az volna rá, ez tagadhatatlan. Ennek bizonyításához elegendő egy átlagos, ám zsigeri kérdéseket érintő politikai facebook posztból vagy a Blog.hu kommentszekciójából szemezgetni.

4.

A Blog.hu közéleti blogjai: harcmezők.

5.

bloghu_tortenete_2005-2015.jpg

1. Látványos eredményekkel teli, sikeres építkezés. forrás: Inda.hu/Inda-Labs Zrt.

Ez az idővonal grafika a 2005-ös indulástól 2015-ig ábrázolja a Blog.hu legfontosabb adatait és eseményeit. A legfrissebb, 2020 szeptemberi információk szerint (köszönöm a Blog.hu supportnak a segítséget) megközelítőleg 9244 aktív szerzője van a platformnak és 9658 aktív blog fut rajta, naponta 768 poszt és 1747 komment születik. A Blog.hu indulása óta nagyjából 7 millió blogposzt született.

2011-ben a CEMP, az akkori tulajdonos-médiacsoport (2018-ban adták el az új tulajnak) már a legnagyobb hazai blogszolgáltatóként nevezte meg a Blog.hu-t, amely több mint 17.000 aktív felhasználóval rendelkezett (tehát olyannal, aki a vizsgált időszakban,  az elmúlt 90 napban legalább egy posztot írt)  és ahol a bloggerek naponta átlagosan 2.300 bejegyzést írtak, melyekhez az olvasók naponta átlagosan 12.400 kommentet fűznek...amennyiben a nagy különbség a bejegyzések valamint a kommentek számában az előző adatokhoz képest nem egy elírásból származnak. A Blog.hu 100.000-nél is több blogját 28 kategóriába sorolták akkoriban, melyek közül a legnagyobbak a szórakozás, a politika, a film, illetve a design&kreatív. Ebben ma sincs változás. Ami viszont döntő fontosságú: blogot indítani és összerakni a profi sablonok segítségével nagyjából 5 perc, de aktívan blogolni az egy másik kategória. A Blog.hu aktív, szorgalmas, rendszeresen posztoló...és persze címlapos húzóneveinek köszönhető a platform a jó helyezése a leglátogatottabb weboldalak között.

2014_leglatogatottabb_hazai_weboldal_masolat.jpg2018_leglatogatottabb_hazai_weboldal.png

2.-3. 2014 és 2018. Nincsen toplista a Blog.hu nélkül már 10 éve. Forrás: Ite.hu

6.

blog_hu_similar.jpg

4. Az Indexes kapcsolat. Útvonalak a Blog.hu blogjain keresztül. Honnan hová? forrás: SimilarWeb

Az Index és a Blog.hu ma már egy külön cég, de olyan szimbiózisban működnek 15 éve, hogy a szerkesztőségeik különállása és önálló jogi státuszának beleverése az olvasók fejébe egyáltalán nem sikerül. Hiába lett pl. Index2-ből Blog.hu címlap! a hátsó oldal neve, hogy megkülönböztessék egymástól a két szerkesztőséget, és hiába masszírozták át többször a tulajdonosi jogköröket, ez nagyjából nem érdekli a mezei olvasót és a mezei bloggerek többségét sem, amíg a rendszer elfogadható módon működik technikai és erkölcsi értelemben is.

7.bloghu_similar_latogatottsag_1.jpg

5.  Volt egy kis reccs, amikor a covid és politika belerondított a ventillátorba, de ez sem veszélyezteti a Blog.hu első helyét. A bloggereknek is van abban felelőssége, munkája, hogy ez így maradjon. forrás: SimilarWeb

Az, hogy a járvány és az Index szerkesztőségben zajló, nemzetközi visszhangot kapott hatalmi átrendeződés a Blog.hu-nál is érezteti majd/éreztette a negatív hatását, egyesek szerint várható volt: én nem tudom miért lenne ez törvényszerű. A bloggertárs például egyetlen járványszerűen terjesztett posztjával berántott közel egymillió olvasót, és a siker nem maradt el a későbbiekben sem, amikor a témán lovagolt, és az Index-balhé is bőven szította a politikai bloggerek kemencéjében a tüzet, rogyásig tolták a posztokat.  Ha a másik bloggertársnak igaza van, ez a kis hullámvölgy belefér a partiba, ráadásul a bloggerek szempontjából a már korábban kialakult állapotokhoz képest nem történt semmiféle újabb elmozdulás mélyebb, kedvezőtlenebb irányba, mert a Blog.hu blogjaira most is az Index címoldaláról érkezik az olvasók elsöprő többsége, címlap esetén gyakorlatilag a 90%-a.

8.

A bloggerek három különböző oldalon kaphatnak címlapot:

  1. Az Index címoldalán található blogketrecben: ez a legnagyobb látogatottságot garantáló kiemelés.
  2. A Blog.hu címlap!-on(régen I2, avagy Index2), a  leggazdagabb merítés "a népi internet legjavából" 
  3. A közéleti blogválogatásban (ez a párhuzamos valóság öble, amióta a blogketrecben radikálisan szűkítették a közéleti blogok számát a korábbi évek gyakorlatához képest.)

Korábban a bloggereknek kellett ajánlani saját magukat a rendszeren keresztül a szerkesztők felé, ha címlapra vágytak, de ma már minden frissen felkerülő posztot automatikusan látnak, a bloggerekre csak a kedvcsináló marad, hogy egyszerűsítsék a szerkesztők életét az ítélethozatalkor. (cím, 120 karakterből álló témaleírás, egy kísérő fotó, ha van) A facebook megosztások persze mindig segítenek: ha nincs címlapon a poszt, akkor pláne.

9.

a_blogketrec_2020-09-22_7_12_05_masolat.jpg6. A Blogketrec.

A szerkesztők nagy kedvenceinek és a bloggerek diadalának a csúcs helye. Ha egy poszt nem kap címlapot sehol, az sem a világ vége, mert felnőtt emberek vagyunk, de az a blogger, aki azt állítja, hogy nem önti el büszkeség, ha a posztja egyenesen a blogketrecbe kerül, az hazudik. Ezt a helyet ki kell érdemelni, ide kerülnek a szerencsés kevesek a hátsó sorból és a legjobbak legjobbjainak legjobb posztjai, vagy azok, akik a legtöbbet hozzák a konyhára: jó esetben ez a kettő egybe esik. Aki mondjuk szárnyalni akar, remeg a sikerért és az olvasók tömegeiért, annak ez kell: a blogketrec, az Index.hu címoldalának közepén. De ez valóban kíméletlen ketrecharc. Sok a blogger, és itt kevés a hely. Általában egy órán keresztül minden felrakott poszt futhat, aztán tovább, ha beindul a verkli, és ha kimagaslóan jól teljesít a kattintásokban, akár napokig is találkozhat itt a blogposzttal az olvasó. De időnként a szerkesztők is tévednek: aki a felrakást követő záros határidőn nem hozza a kívánt, elvárt minimumot, annak a posztját azonnal kivágják a ketrecből, akkor is, ha egyébként nagyon népszerű a blogger. A Blog.hu legkomolyabb versenyzőivel is megtörtént már ez, láttam, nem egyszer. Innen fent és jobbra kattintva van a Blog.hu Címlap! és balra lent a Közéleti blogválogatás.

10.

cimlap_bloghu_2020-09-22_1.jpgcimlap_bloghu_22020-09-22.jpgcimlap_bloghu_2020-09-22.jpgcimlap_bloghu_4_2020-09-22.jpg7. Ilyen ma: a Blog.hu Címlap!, a személyes kedvencem.

Általában 65-70 blog kap helyet, minden létező témában, a filmektől a hadászatig, a barkácsolástól a kertekig, a lélektantól a főzésig, a történelemtől az útinaplókig, a számítógépes játékok bemutatásától az autókig, a lokális ügyektől az egészségig...az egyes blogposztok az új frissítésekkel, a új blogok beemelésével kerülnek egyre lejjebb, majd kerülnek ki végleg az oldalról, de ennek időtartam nagyon változó lehet, szezonális értelemben is. Nyáron, a főszezonban kicsit lustábbak a bloggerek, akkor több ideig maradhat egy-egy poszt, nagyobb pörgésnél viszont gyorsabban változik az oldal képe. Általában azért 3-4 nap alatt lepörög egy turnus, de nekem is volt itt kint olyan posztom, ami öt napig futott. Ami nagyon szimpatikussá teszi az oldalt, hogy itt nincs szerkesztői szigor: aki felkerül, azt békén hagyják, hadd gyűjtse a kattintásokat, amíg van a posztban erő. 159 posztot írtam 2015 októbere óta (bőven nem ajánlottam be mindegyiket, amíg az a rendszer élt, elég jól fel tudom mérni, mi az, ami érdeklődésre tarthat számot szélesebb körben is, és nem csak nagykovácsiaknak, és van egy csomó írásom, ami csak kiegészítő/kisérőposzt egy másik témához) és ebből 69 kapott Index/blog.hu címlapot: blogketrecben csak 12 (a többsége országos politika, amit, ha csak lehet, kerülök) a többi a Címlap!-on járta meg a maga útját. Az én blogom erősen a Blog.hu legszélén, tehát a külső körben mozog, nagyon lokális témákkal foglalkozik és olykor az olvasói oldalról is erős elszántságot igényel a befogadása, ezért alapvetően a Címlap! a terepe...már amikor összejön, persze. 

11.

Az Indexes szoros emberfogásnak és az új fajta címlapszerkesztési gyakorlatnak az egyik legnagyobb nyertese pl. a szerkesztők új kedvence, egy vadonatúj honlap/blog, Az Én kutyám, ami folyamatosan a címlapon van, és mostanra az 5. pozíciót vívta ki magának a Blog.hu-ról kifutó keresések között (4. kép), gyakorlatilag az index nyakára hágva a desztinációkban (mindig több különböző posztja/cikke is fut párhuzamosan, e sorok írásakor például összesen hat, amelyek megtalálhatóak a blogketrecben, a Dívány cikkei között, és Blog.hu Címlap!-on is) Az ilyen válogatás egyébként rutinnak, bevett gyakorlatnak számít:  a szerkesztők csokorban tálalják az általuk  kedvelt bloggerek posztjait, és a közéleti blogválogatásban egy-egy adott blognak egyszerre akár öt-hat-nyolc(!) posztja is kiemelést szokott kapni, Ettől persze még a hátsó oldal látogatóvonzó erejét össze sem lehet hasonlítani a blogketreces kiemeléssel, de talán éppen a tömeges terítéssel próbálják ellensúlyozni ezt a hátrányt. Íme, két kiragadott példa:kozelet-medianaplo_blogvalogatas_2020-09-14_17_25_21_masolat.jpg

8. Képernyőfotó az Index hátsó oldal/ Fórum/Blog.hu közéleti válogatásról, 2020 szeptember 14.-én. Az Inda-Labs Zrt. által működtetett teljes portfólióban az Index Fórum (legalul) ősidők óta működik, és önmagában is brutális forgalmat generál...állandóan pörögnek a kommentek, szinte minden témában. Ebbe az Inda portfólióba tartozik még az Indafoto, az Indafilm, az Indavideo, és a Blog.hu.kozelet_blogvalogatas_2020-09-21.jpg

9. Képernyőfotó az Index hátsó oldalának közéleti válogatásról, 2020 szeptember 21.-én.

Szeptember 14.-én hat darab Médianapló, három A város mindenkié, és négy A szavazatok erejével poszt, de a Bekiáltásnak is jutott kettő kiemelés. A szeptember 21.-i  is hasonló metódus alapján épül fel, csak a számok /blogok változnak. Februárban volt olyan nap, hogy a Médianaplónak 8 posztja volt fent egyszerre. Ilyen képernyőfotóból több tucatnyi van nekem hónapokra(évekre) visszamenőleg és ezek alapján nagyon jól feltérképezhető, hogy melyik blogok táboroznak a szerkesztők tüzénél. A Danube Institute, Szólj be a papnak,  A Levegő Munkacsopoort blogja  vagy Hunvald blog is nagy favorit (ez utóbbi is simán kap egyszerre négy-hat kiemelést is olykor), de az abszolút meglepetés a Blog.hu egyik legismertebb figurájának, szófia és Putyin magyar hangjának a monomániásan liberálisozó, NER kompatibilis Bircahang blogja, ami a korábbi Blog.hu és a mostani Index rendszerváltással végre végleg révbe ért, hogy az "e" betűs költészetnek is adjak valamit. Olykor három posztja is hátsó címoldalra kerül egyszerre, ami meglehetősen furán néz ki az intellektuális színvonal összehasonlításának vonatkozásában az olyan politikai blogok mellett, mint pl. a 1000 leütés, az Elegem van! vagy az Örülünk, Vincent? bármelyik posztja.  Egyébként e három utóbbi is gyakran szerepel egyszerre több poszttal narancsszínű kiemeléses sávban: ez a sáv a keményebb hangvételű, kattintásvonzó és fősodorhoz tartozó bloggereknek van fenntartva. Mindenesetre a Blog.hu szerkesztői vastagon beleálltak a műsorba a válogatásaikkal: még mindig bőven többségben vannak a rendszerkritikus politikai blogok, de azért már beköszöntött némi finomhangolás az egyhangúság lazítására....már csak több jobboldali/konzervatív, nota bene! rendszerbarát  és címlapérzékeny politikai bloggerre lenne szükség a tökéletes egyensúly és véleménypluralizmus kialakításához. Ilyen azonban alig akad a Blog.hu-n. Régebben volt néhány. Érdekes eszmefuttatás  lenne megkeresni a választ, hogy vajon miért nincs. Itt van egy remek lehetőség a konzervatív gondolkodók/tutimondók előtt, hogy a leglátogatottabb blogplatformon, ezernyi posztban védjék a Viktor mundérjának becsületét, de nem élnek vele.

12.

bloghu_cemp_korcsoportok_masolat.jpg10. CEMP grafika, 2011.

A blog: rétegműfaj. Zömében egy adott, viszonylag jól feltérképezhető és beazonosítható kulturális közegből kerülnek ki a bloggerek és az olvasóik többsége is: korcsoport, társadalmi státusz, iskolázottság, vásárlóerő vonatkozásában is pontosan belőtték ezt korábban. Mivel a Blog.hu az egyik leglátogatottabb hazai oldalként, folyamatosan ott van az első 10-ben, ennek a következményeit nem lehet lebecsülni: a politikai szférában is számoltak és számolnak vele. Főleg leszámolnak, ha van rá mód. Biztosra vehető, hogy pl. van átjárás a bombázó amerikai színésznőkről írt blogposztok olvasótábora és a politikai bloggerek olvasótábora között is, de a témáik társadalomra gyakorolt hatása természetesen nem ugyanaz. A szívdöglesztő nők ugyan valószínűleg összehasonlíthatatlanul több kattintást (és pénzt) hoznak a Blog.hu konyhájára (és ezáltal közvetve az indexnek is, bár a látogatottságot mérő honlapok nem adják össze a hírportálra és a Blog.Hu-ra érkező kattintásokat), de a politikusokat a polbloggerek tevékenysége jobban aggasztja, mint az, hogy mennyien verik a...nyálukat Scarlett Johanssonra, Kelly Brookra vagy Christina Hendricksre.

13.

bloghu_cemp_kategoriak_masolat.jpg11. CEMP grafika, 2011. A Blog.hu blogjainak kategorizálása témák és hirdetési besorolás szerint (az akkori hirdetésárakat levágtam róla).

Magyarországon a Blog.hu platformja a hazai bloggerközösség zászlóshajója. Pénzügyi értelemben is nyilván jó üzlet, és az Index hírportállal való összefonódása, majd kölcsönösen előnyös együttműködése kihagyhatatlan része a magyar sajtótörténet nagy fejezeteinek. A Blog.hu egy olyan vélemény- és információs felület, ahol rövid idő alatt bárki, akár profi újságírókat és szerkesztőségeket is sokszorosan lealázó népszerűségre tehet szert, óriási követői táborral és milliós oldalletöltésekkel, a világ minden tájáról csábítva látogatókat, ahol magyarok vagy magyarul is beszélő olvasók élnek...akár a Csendes-óceán szigetvilágból is, ahogy a Blog.hu egyik Nagy Öregjének sikerült. Egy bizonyos pontig valóban csak a blogger kreativitásán, szellemi erején, íráskészségén, tudásán és odaadásán múlik, hogy milyen magasra jut el ezen az úton.

14.

De azért az sem árt, ha a blog gyakran kap címlapot, valahol a három oldal közül, de leginkább a blogketrecben.

A Blog.hu szerkesztőinek (2011-ben négy fő csinálta) ahogy látható megvannak a maguk kedvencei és kiemeltjei, és ezek -értelemszerűen, vagy remélhetőleg az esetek megnyerő többségében- fedésben vannak az olvasókéval. Van egy belső statisztikám, -de nyilván csak nagyon közelítő jellegű- amelyet a blogketrec/ a közéleti blogválogatás/ és a Blog.hu címlap! alapján készítettem: úgy számoltam, hogy kb. 150 olyan blog van, amelyik fix darabnak, tehát viszonylag rendszeresen futtatott blognak számít. (ez a szám nyilván nem állandó, és a blogok is cserélődnek, változnak, én most főleg az utóbbi 2-5 évre gondolok) Ezek némelyike a tematika szerint szinte csak a közéleti blogok hátsó oldalán, vagy szinte csak az Blog.hu címlap!-on találhatók meg, illetve szinte csak a blogketrecben ütnek tanyát. Természetesen  a szerkesztőség blogválogatása jóval szélesebb, de ennyien foglalnak helyet a törzsasztalnál, akiknek nagyon jó esélye van a címlapra, valahol a 3 lehetőség közül…nem pénzügyi ellentételezés miatt, hanem a szerkesztők elismerése okán. Ezen a 150-en belül van kb. 30 olyan, ami nélkül talán nem is fut soha egyetlen oldal sem: mindegyik címlapnak/oldalnak megvannak a maga fix darabjai, ezeket napról-napra, vagy nagyon sűrűn megtalálni a válogatásokban. 

15.

A Blog.hu szerkesztőségének döntése tehát elengedhetetlen feltételét jelenti a szélesebb körű sikernek: ennek nyomán kerülhet Index/Blog.hu címlapra a poszt.  Címlapon persze megjelenhet valaki úgy is, hogy megvásárolja a kiemelést, de a többség saját jogon, az asztalra lerakott tartalom miatt kerül be a válogatásba. Bár részletes útmutató szól arról, hogy milyen feltételelek teljesülése mellett van jó esélye egy bloggernek címlapra kerülni, valójában érzékeny és nehéz téma a szerkesztők jóindulatának elnyerése: változnak az idők és változnak a kiemelés szempontjai is. Blogok, amelyek egykor uralták a blogketrecet, ma már közelébe sem jutnak a kiemelésnek, mások -ahogy látható fentebb- a teljes mellőzöttségből vagy az ismeretlenségből törnek az élre, és állandó szereplői lesznek a blogválogatásnak. A bloggerek ezernyi témában lökik az igét, amelyeknek még a kategorizálása sem annyira egyszerű az átfedések miatt. Az viszont tény, hogy a Blog.hu közéleti és társadalmi civil kontrollban való szerepe nagyon gyorsan megkerülhetetlen tényező lett: politikai bloggerei a kezdetektől fogva rendszerfüggetlenül alágyújtottak számtalan helyi kiskirálynak és minden regnáló központi hatalomnak, pártnak...és persze a képviselőiknek.

Olyasmi volt ez, ami sokaknak felkeltette az érdeklődését és kiváltotta a dühét is. A bloggerek vagy a kommentelők bíróságra citálása is előfordul néha (2010 előtt is!) de nem egyszer kiderült, hogy az eljárásnak mindössze az az egyik kevéssé burkolt célja, hogy a nick mögött álló bloggerhez/kommentelőhöz nevet, lakcímet, arcot társíthassanak a helyi/központi hatalom emberei. Talán azért, hogy hasznos listákat rakjanak össze ezekből a nevekből a pártközpontokban, amelyeket bármikor elő lehet venni, ha eljönnek a zord idők.

A magyar, az nagyon jól ért ebből, ismeri ezt, visszaköszönnek az életélményei és a tanulmányai, és éppen ez az egyik oka, hogy az olvasóknak csak egy kisebb része kommentel, vagy inkább olyan kommentlehetőséget/kommentszekciókat választ, ahol az adatai a jogi/adatvédelmi védőháló miatt nem érhető el egy hazai (bármilyen) politikus számára.  

És nincs garancia semmire: a blogger, akinek a posztjai tegnap még segítettek egy regnáló politikai hatalom amortizálásában és megbuktatásában, az új hatalom szemében azonnal ellenség lehet, amennyiben továbbra is folytatja a rendszerkritikus tevékenységét és a hatalom bírálatát. Vannak erre példák.

16.

A Blog.hu rendszerében kétféle módon lehet a posztok alatt kommentelni. Facebookos belépővel vagy Indapassal.(Indamédiás jelszóval) Ez utóbbi kreálásához egy érvényes e-mail cím, egy tetszőleges név, egy tetszőleges jelszó és 10 másodpercnyi időráfordítás szükséges, és ezzel a passzussal nem csak az Inda összes szolgáltatása nyílik meg bárki előtt (Blog.hu, Indafoto, Indavideo stb.) hanem máris írhat az összes blogposztra, ahol ezt az opciót a blogger megnyitja a kommentelők előtt. Nem mindegyik nyitja meg.

Azért nem, mert az Indapass -hasonlóan sok más chat vagy fórumlehetőséghez, pl. a disqushoz -lehetővé teszi a névtelen, rejtett, anonim kommentelést, ami az internet hajnalától kezdve beszédtémája és vizsgálati tárgya mindenkinek, aki szeret elmerülni a jog és a lélektan tengerében.

Normális esetben egy normális ember a szövegre és a tartalomra figyel, nem pedig arra, aki mondja: a névtelenség tehát nem negligálja pl. egy helytálló megjegyzés érvényességét, igazát, hitelességét és józan tartalmát, ahogy 2x2=4, még akkor is ha Gyurcsány Ferenc mondja.

A névtelen kommentelés azonban, amennyiben rosszindulat működteti: a virtuális atomháború maga, a kommentszekció pestise. Az ilyen tipusú névtelen kommentelés a megveszekedett tébolynak, a korlátlan gyűlöletnek, a levedlett gátlásoknak, a gyilkos indulatnak, a zsigeri vérszomjnak, a politikai/ideológiai/vallási fanatikusoknak nyit végtelen teret, amit tetéz a súlyos személyiségtorzulásban szenvedők, a konkrét elmebetegek(!) és a minden párbeszédet szétzúzó trollok floodolása és spammelése. A Blog.hu kommentszekciójában úgy nyüzsögnek ezek, mint döglegyek a bomló húson.

A facebooktól -ahol elvileg ugye mindenki a valódi, személyes profiljáról ír, kommentel- azt várták a szakértők, hogy majd csillapítja a kedélyeket, és a tudalatti éjsötétjéből előhozza a fényre az Embert. Nem ez történt. A társadalomkutatók és pszichológusok is döbbenten tapasztalták, hogy az archoz/névhez köthető facebook megnyilvánulások nemhogy csillapították, hanem inkább fokozták a gyűlölet lángjait a kommentszekciókban, és a kommentelők semmiféle visszafogottságot nem tanúsítottak és tanúsítanak a virtuális csörtéik során.

Tudni kell: a kommenteket az adott blogger kezeli. Hogy mi marad fenn és mi tűnik el, arról ő dönt, és senki más, ez az ő terepe és felelőssége. Ez a figyelmeztetés minden blogposzt alján ott virít, ahol kommentelni lehet. 

"A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez."

17.

Gyakran mondják az okosok: ne írj és ne olvass kommenteket, mert felesleges és csak ideges leszel. Érdekes módon, amikor ugyanezek az okosok a társadalmi párbeszéd hiányát emlegetik a szekértáborok között, vagy a fake newsnak nevezik a másik oldal/bármiben ellenvéleményt megfogalmazó másik oldal híveit, akkor azért elvárják, hogy odafigyeljenek rájuk...pedig egy vélemény cikk pl. az Indexen, HVG-n, 444-en, Origón, Válasz Online-on ugyanúgy komment, csak egy szerkesztőségi rendszer áll az úságíró, rosszabb esetben a propagandista mögött. De ez még nem lesz garancia a minőségi teljesítményre. Sőt.  A lövészárkokkal szabdalt magyar közéletben gyakorlatilag nincs átjárás, csak fogvicsor van, meg ideológiai elkötelezettség, így a lerakott írásművek a legritkább esetben képviselnek tárgyilagos, hűvös, józan, mértéktartó és elfogulatlan hozzáállást: nem sokban különböznek a névtelenség mögé bújó felhasználók köpködő kommentjeitől, csak legfeljebb ízlésesebb a tálalásuk a szerkesztőségi, laptulajdonosi kontroll, no meg a médiatörvényben rögzített szankciók miatt.

A kommentelők az online média, a bloggerlét, és mindenekelőtt a demokrácia részei. De nem mindenütt szeretik őket, és sokszor okkal, ez igaz. A bloggerek a szellemi műhelyük tisztán tartására az alábbi lehetőségek közül választhatnak. 

  1. Eleve úgy kezdenek bele a blogírásba, hogy nem teszik lehetővé a kommentelést: letiltanak minden kapcsológombot erre a posztok alatt, a facebookot és az indapasst is. (pl. a Danube Institute)
  2. Kizárólag a facebookos kommentelés lehetőségét adják meg az olvasóknak, hátha mégsem lesz balhé, illetve ezzel kiküszöbölik legalább a konfliktus esélyének az 50%-át, technikai értelemben. (pl. Magyar ügyvéd)
  3. Előmoderációt alkalmaznak: ez azt jelenti, hogy a beírt komment (tehát a névtelen, indapasszos) csak akkor jelenhet meg, ha a blogger előzőleg átolvasta a saját, csak általa látható szerkesztői/admin felületén és beengedi/jóváhagyja azt. (pl. Mentális deficit)
  4. Állandóan, folyamatosan őrt állnak, sűrűn ellenőrzik a kommentszekcióban zajló eseményeket. Szabadon megjelenhet minden komment és csak utólag takarítanak közöttük: kimoderálják a kommenteket, és hosszabb-rövidebb időre vagy örökre kitiltják az adott kommentelőt. (pl. Örülünk, Vincent?, Nemgogol)

18.

És vannak bloggerek, akik szinte ritkán, vagy egyáltalán nem takarítják a komment mezőt és/vagy nem is tiltják le a kommentszekció egyik belépési formáját sem. Ilyen például a Szeka, vagyis a Szegedi kattintós vagy B1 Blogcsalád és az Elegem van! blog...persze több is van. A Szeka ebből a szempontból -és a jelen blogposzt témája miatt is- a probléma egyik állatorvosi lova. Valamilyen, előttem rejtélyes oknál fogva az Elegem van!-ra nem mernek nagyon rátelepedni a trollok, ott emiatt alkalmanként kifejezetten sok és értelmes komment szokott születni,  a B1-es bloggertársak pedig, akiknek a blogján állandóan véres hirig zajlik, időnként azért kihajítják onnan a nettó elmebetegeket, viszont a Szeka adminjai egy egészen más útját választották az érvényesülésnek a blogszférában.

Szabadjára engedik az őrületet a kommentszekcióban. Mindig. Garmadával sorolhatnám a posztokat.

Példaként a fentebb linkelt, konkrét blogposztnál megfelelőbbre nincs szükség. Amikor abbahagytam a számolást, a blogposzt alatti 585 kommentből 414 egyetlen emberé volt, és ezek mindegyike 4-5 kommentnek a floodolása, vagyis változtatás nélküli ismétlése. Azóta 832 komment született, de ebből ∼600 ugyanazé még mindig, és ugyanazok a kommentek. Ez a legújabb: jelen állás szerint 15.000 kattintást vonzott be a poszt, és 339 komment van rajta...ami csak statisztikai értelemben jelent jó számokat. A 339 kommentből ∼250 ugyanannak az embernek a floodolásra használt 4-5 kommentjéből áll.

A Szeka egy igen népszerű, kifejezetten ellenzéki hangvételű, -és sokszor abszurditásig orbánfóbiás, mert nem tud a Mester olyat mondani vagy tenni, amibe ne kötnének bele, ha köszön, az se jó- kezdetektől fogva kiemelt helyű, tehát minden Blog.hu-n és Indexen belüli hatalmi játszmát túlélő blog, amelynek szinte bérelt helye van a blogketrecben, és ami mindig korrekten hozza a kötelező látogatottságot és kattintásszámot. Van amikor okkal és van amikor ok nélkül: a blogposztok minősége erősen hullámzó, ahogy az minden blogger esetében is így van, de a polblogok sorában a Szeka egy igen nagy tűzerejű cirkáló, az olvasók is kedvelik, és biztosan lehet rá számítani a nyári uborkaszezonban is.

A Blog.hu (pontosabban az Inda) egy üzleti vállalkozás, nem egy jótékonysági intézmény, és meg kell őriznie az első helyét a médiavilágnak ebben a mezőnyében, hogy jó áron értékesíthesse a reklámhelyeket. Ehhez olvasók, látogatók kellenek: a Szekára lehet számítani. A cég sok lábon áll, és a Szeka csak az egyik láb ebben, de számít ő is.

Ami azonban nem látszik a számok mögött, hogy a Szeka látogatottsága olykor egy rendkívül durva, nyelvezetében is szélsőséges flood és spamtevékenység eredménye. Provokációra gyűl az éji vad. A bloggertársak beáldozzák a kommentszekciót a látogatottság-számláló pörgetéséért, ami jót tesz a Szeka központi helyének a blogszférában, jót tesz a Indexnek és a Blog.hu-nak, mert csörög a kassza...csak az olvasók kedvét veszi el attól, hogy kommenteljenek, hogy elolvassák a kommenteket, és általában véve elpusztítja a morális alapjait annak, ami miatt a Blog.hu hasznos és jó szolgálatot tesz, és ami miatt elvileg működnie kéne, és ami miatt létrehozták.

Ellenpéldaként, az Örülünk, Vincent? (szintén nagy túlélő és megkerülhetetlenül fontos darabja a polblogoknak) úgy hozza ezeket a magas látogatottságot eredményező számokat egy-egy blogposzt után, hogy az -egyébként nem túl nagy toleranciájáról híres- admin tűzzel és vassal azonnal kiirtja a szemetet a kommentszekcióból, és mindenki mást is, aki a megítélése szerint önálló vélemény nélküli fideszes propagandát vagy fasiszta, náci, antiszemita szöveget tol, nem beszélve a trollok végtelen hadáról, akik az esélyt sem kapják meg az érvényesülésre a blogon. Elvileg tehát nem reménytelen dolog ezt jól, tűrhetően, megfelelően csinálni: a kommentek hasznosak, mert pörgetik a látogatottságot(és csörgetik a kasszát) de ehhez nem kell feltétlenül a barmokat is a kondérhoz engedni.

19.

Vitázni: értelmetlen. A vita -Magyarországon mindenképpen- gyakran azt jelenti, hogy egy egyre jobban eszkalálódó verbális összecsapásban megpróbálod meggyőzni a másikat az igazadról, mire ő (és te) egyre hevesebb ellentámadásokkal válaszol és ugyanakkor egyre jobban bezárkózik a saját igazának vélt/valós falai mögé, gyakran teljesen abszurd, érzelmi alapokra tolódva, nulla racionalitás és tárgyilagosság mellett. Beszélgetni, rögzíteni az álláspontokat, konkrét bizonyítékokat hozni az állításokra, az helyes és érdemes, de győzködni a másikat: felesleges. Ha jól csinálod, vagy nyitott vagy a másik véleményére, akkor mindenki jól jár, mert elgondolkozik(ol) a hallottakon, és talán jó irányba fordul egy kicsit a világ. 

Hangozzék ez bármilyen pátoszosan vagy nevetségesen: a Blog.hu az egyik utolsó terepe lehetne a szabad, értelmes  párbeszédnek, ebben az egyre jobban szűkített és fojtogatott médianyilvánosságban, de ezt több oldalról is heves támadás éri, és néhány bloggernek a válaszreakciói pedig mindennek nevezhetők, csak jónak nem. 

20.

Forgókínpad, a Bekiáltás, a Médianapló, a GNL színfolt (ez utóbbi nem politikai blog) mindegyik kommentelhető blog volt egykoron. Ma már egyik sem az. A Forgókínpad és a Bekiáltás már korábban beadta a kulcsot, és nem bírva a kormányzati trollok, orbánfóbiás hibbantak, nertálibok, pártos-elmebetegek nyomásával, megszüntette a kommentelés lehetőségét. A Médianapló hosszú ideig kitartott, aztán az Index körüli összecsapás derekán egyik-napról a másikra szintén bezárta a boltot, és visszamenőleg eltüntetett minden kommentet. Nem vitás: a blogszférát elárasztó fideszes/jobboldali/szélsőjobboldali/NER-tálib/orbánista (mikor-melyik) propagandisták voltak vagy lehettek ennek a döntésüknek első számú okai...de nem kizárólagos okai. Hasonló színvonalért a balliberális-ellendrukkereknek sem mennek a szomszédba. A kommentszekcióban tömegesen fordultak elő ocsmányul személyeskedő, gyalázkodó, sokszor bestiálisan antiszemita, nyíltan zsidózó vagy a témát szétoffoló, elterelő kommentek, és a kommentelők egymásnak feszülő gyűlöletét kordában tartani olykor idegileg is megterhelő...bár ez csak rutin kérdése. A GNL színfolt egy alig 5 nappal ezelőtti, teljesen ártatlan, javarészben irodalmi jellegűnek szánt bejegyzéssel -amivel politikai oldalról én is foglalkoztam- szabadította magára a szarvihart, és mire visszamentem rá, már csak a romokból következtethettem arra, hogy mi történt. A bloggertárs azonnal letörölt minden kommentet/lezárta a kommentelési lehetőséget: valószínűleg nagy sokk érte, ahogy a téma kapcsán egymásnak ugrottak a különböző politikai pártok és ideológiák fanatikusai.

Ez talán logikus és emberileg érthető válaszreakciónak tűnik, hiszen megunja az ember az állandó vergődést a fizetett ügynökökkel, akik teleszemetelik a blogját. Besokall, bezár, nekivág egymaga a virtuális sivatagnak. A gond csak az, hogy van ennek a lépésnek egy kellemetlen gazdasági és kínos emberi oldala is. A gazdasági veszteséget talán csak az Inda-Labs könyveli el: kevesebb komment, kisebb látogatottság. Ez nem feltétlenül jelent rossz látogatottságot, de mindenképpen kisebbet, ez egy tény. A morális veszteség azonban súlyosabb. Először is, nincs annál szomorúbb, mint amikor olyan politikai bloggerek vágják el az olvasói visszacsatolás és reakciók lehetőségét, akik egyébként telesírják az online médiát arról, hogy a kormányzat képviselői lábbal tiporják a rendszerváltás és a demokrácia vívmányait a független hírportálokkal/sajtómunkásokkal való kapcsolatukban (nem állnak szóba velük, nem adnak nekik interjút) vagy a parlamenti függöny mögé bújó Doktorminiszterelnök úron röhögnek, gyávának nevezve őt, amiért menekül az ellenzék nyilai elől. Vajon az, aki letiltja a kommenteket a blogján, mennyiben különbözik a kritikáinak céltábláitól?

Ráadásul egy politikai blogon általában nem csak ostoba, fizetett propagandista vagy troll kommentek vannak...de ha csak azok lennének, azok is a demokrácia hozadékai, és kezelhető problémát jelentenek. Összeségében több ezer felhasználó áldozza/áldozta az idejét, tudását, szellemi energiáit arra, hogy értelmes kommentet (!) írjon egy-egy blogposztra, sok esetben hasznosat, tudástágítót is, így a kommentek bezúzása egyfajta tiszteletlenség a blogger részéről ezekkel az emberekkel szemben. Ez a magatartás nem csak európaiatlan, civilizálatlan, hanem egyes esetekben a blogger valódi jellemére nézve is önleleplező, és ugyanakkor kiábrándító. Nem csak felszínesen, a szépen hangzó paneleket visszaböfögve és a süket dumában kell felvilágosultnak, demokratikusnak és liberálisnak lenni, hanem a tettekben is.

Ja, az nehéz. Nehezebb. Sokkal.

21.

Vereség, visszavonulás, digitális exodus: nem most kezdődött el. A politikai pártok blogjait már korábban kiűzték a blogketrecből, -szerkesztőségi alapelv volt 2018 után, hogy a blogketrec nem lehet politikai pártok csatározásának helyszíne- aztán számszerűleg szűkítették a politikai blogok megjelenését a ketrecben, ahol addig szinte egyeduralkodók voltak, és inkább könnyedebb, bulvárosabb témáknak adtak benne helyet. Más blogok az Index-felDullása után (TASZ, Helsinki Bizottság) önként távoztak és telepedtek meg konkurens szerkesztőségekben, a Comment:com., ami az egyik milliós látogatottságot hozó favorit-blog volt, már egy éve nem frissül, a Tékozló Homár, ami egy kőkemény és páratlanul népszerű fogyasztóvédelmi blog volt, látványosan befejezte a működését, a Mandiner, ami egy kifejezetten szerethető, elfogadható konzervatív blog volt, 2017-ben lépett le, a Kettős Mérce kinőtte önmagát és szintén saját útra lépett, aggódásra is volt ok, korábban szép látogatottságot hozó blogokat egy rövid ideig (! ez üzlet, itt nincs helye a morcizásnak sokáig) negligáltak, más polblogok pedig, megunva, hogy soha nem kapnak címlapot az új világban, lassan elhaltak, esetleg inaktívak, szünetelnek, illetve maradtak azok, akik az Index szerkesztőségén átvonult vihar után ugyan folytatták a blogolást, de tiltakozásképpen például megtiltották a reklámok elhelyezését a blogjuk felületén, ami automatikusan kizárja őket abból, hogy címlapot kapjanak. Ez utóbbira példa az egyik favorit-polblog, az 1000 leütés...amellyel azonban rútul kiszúrtak a blog.hu szerkesztői -ez vicces-, mert azóta is kap címlapot, bár többnyire csak a hátsó oldalon, a Közéleti blogválogatásban. 

22.

Nehéz beismerni, nehéz elfogadni, és nehéz kommunikálni is a vereséget. Bármiféle vereséget.

Amikor 1940-ben a német háborús törekvések teljes kudarcával ért véget az Angliai Csata, és a Britannia egéről elkotródtak a Luftwaffe bombázói és vadászgépei, az Oroszlánfóka hadműveletet pedig ennek nyomán lefújták -ami a német szárazföldi erők angliai partraszállásának lázálomszerűen gyenge és sok sebből vérző elgondolása volt- még nagyon messze volt a II. világháború vége. De már ezt a kudarcot is elég nehéz volt megmagyarázni, főleg azok után, hogy a brit expedíciós erők a hátukon az ellenállást választó, harcképes francia csapatok egy jelentős részével megszöktek Dunkerque partjairól a németek orra elől. Az angolok még csak-csak beadhatták a brit közvéleménynek, hogy a hadseregük és szövetségeseik kimenekítése egy katasztrófális-siker, de a német propagandának azért össze kellett szednie magát egy kicsit, hogy a dunkerque-i baklövést jó színben tüntesse fel. Az Angliai Csata keserű íze úgy kellett nekik, mint sántának a púp...gyorsan el is fedték a kellemetlen szarszagot a hadszíntér egyéb pontjain aratott fényes győzelmeik fűrészporával, de a Reich okosabbjai már ekkor elkezdték áttolni a vagyonkáikat Svájcba, mert tudták, hogy ennek a partinak vége -mert hosszú távon biztos vereség a vége- ,mielőtt igazán elkezdődött volna.

A történeti legendárium szerint, Erwin Rommel, az Afrikakorps legendás parancsnoka, a Sivatagi Róka volt azonban az, aki a német propagandaosztály kreatív szövegíróit is felülmúlva kitalálta a rugalmas elszakadás fogalmát, ami az időszakos vagy éppen végleges visszavonulással végződő katonai hadműveleteinek elegáns átírását szolgálta. A visszavonulás soha nem jelent vesztes háborút, és gyakran még vesztes csatát sem, de azért nem hangzik valami jól egy jelentésben: a rugalmas elszakadás frappánsabb. 1942-től kezdve a Wehrmacht folyamatosan gyakorolta a rugalmas elszakadás művészetét, és mire a Führer golyót repített a fejébe a berlini bunkerének mélyén, már a németek voltak ennek a stratégiának a legelismertebb szakértői. És tényleg azok voltak: a németek feletti győzelemért százezrek vérét áldozták a szövetségesek. Az oroszok egy kicsit könnyebb szívvel áldozták fel a saját katonáik vérét, mint például az amerikaiak, az angolok vagy a franciák, akiknél volt értéke az emberi életnek, de a németekkel szemben másként nem sikerülhetett. Ölni és halni kellett, mert a németek is öltek. És haltak.

Vereséget szenvedni is emelt fővel, professzionálisan kell.

Ez nem megy mindenkinek. Pedig most még ölni se kéne senkit, és halni se kéne senkinek.

Már csak egy kérdés maradt hátra. Állandóan köpködik ezt a népet a balliberális-rendszerkritikus oldalról, hogy tespedt apátiával hagyja kifosztani önmagát, nem tesz semmit az ország megmentéséért, és morálisan lezüllött.

Árulja már el nekem valaki, hogy miért kéne és hogyan lehetne elvárni az Istenadta nép egyszerű és sérülékeny gyermekeitől, hogy büszke, polgári öntudattal álljanak ki a önmagukért, a jogaikért, a hazájukért, és ha kell harcosan, de törvényesen küzdjenek és tüntessenek azért a sokat emlegetett szent magyar szabadságért, a szólás-és véleményszabadság és a véleménypluralizmus demokratikus eszményeiért, meg a kurvára de kibebaszott  európaiságukért, ha még egy nyomorult blogger is inkább meghunyászkodva rugalmasan elszakad a zord idők nyomása alatt, és egy sértődött primadonna picsogásával reagál a nehéz helyzetekre?

Akkor elismétlem a módszertant, ha eddig nem derült volna ki többször is: hogy az értelmesebbjének maradjon hely, azokat a kommentelőket, akik nem tudnak átugrani a léc felett, ki lehet rúgni a blogról. A barmokat, az elmerokkantakat,  a trollokat, mindegyiket, bármelyiket. Akár még a fideszeseket is. Indokolnod se kell. Egyelőre még nem jár érte börtön.  

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr7816203034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 09:40:29

Úgy tűnik, a kozelet.blog.hu oldalt csak a blog.hu szerkeszti, az Index címlapot csak az Index, az Index2 meg valamiféle közös munka lehet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 09:45:43

"azért már beköszöntött némi finomhangolás az egyhangúság lazítására"

Atya Isten! Akkor már fasiszta lett az Index???

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 09:47:41

@МАХVАL bircaman közíró: Miért gondolod ezt?

Talán bánt téged, hogy nem kerülsz be soha a blogketrecbe?
Ez még változhat, ahogy az események sorát nézem. Ha így megy tovább, hamarosan te leszel az Index főszerkesztője, Iván.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 09:49:09

@МАХVАL bircaman közíró: Írtam én ilyet? Nem. Pont az ellenkezőjét, Iván.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 09:50:34

"egyáltalán nem takarítják a komment mezőt és/vagy nem is tiltják le a kommentszekció egyik belépési formáját sem"

Erre a B1 rossz példa, ők kitiltanak egész nikkeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 09:54:20

Örülünk Vincent! - még a ballib kommentelőket is kitiltja Rossztündér, ha azok kicsit is kilépnek a Párt hivatalos vonalából.

Szóval abszurd, hopgy dicséred őt.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 09:58:42

@МАХVАL bircaman közíró: felületesen, kapkodva, pontatlanul olvasol, Iván.
Én ezt írtam:

"...akik szinte ritkán, vagy egyáltalán nem takarítják a komment mezőt és/vagy nem is tiltják le a kommentszekció egyik belépési formáját sem...a B1-es bloggertársak pedig, akiknek a blogján állandóan véres hirig zajlik, időnként azért kihajítják onnan a nettó elmebetegeket,..."

Tehát jó példa a B1 arra, amire szántam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 10:02:15

Abban is tévedsz, hogy a "trollokat" ki kell tiltani, miközben erre nem adsz definíciót.

A klasszikus troll pl. a Brendel Matyi, aki fanatikus ballib, s annyira buta, hogy nem veszi észre: a SAJÁT oldalát rombolja. S még van pár hasonló alak, aki teljesen irrelevánsan kommentel. de ők tizedannyira se akatívak.

A gond az, hogy a ballib törzsszavazó nézőpontjából MINDEN ellenvélemény trollkodás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 10:05:03

Ami pedig a kommentelés tiltását illeti, ez régi ballib szokás.

A logika kb. ez:
- aki ellentmond a ballibaizmusnak, az vagy bértroll vagy hülye,
- a hülyék helye a rácsos ágy, nem a kommentmező,
- a bértroll meg a fasiszta Zorbán fizetett drioidja, minek adjunk helyet a propagandistáknak,
- aztán mivel egyre több a "hülye" és a "troll", a legjobb eleve minden kommenet tiltani, ez a "felelős" magatartás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 10:23:58

@zord íjász:

A Simicska-éra előtti szerkesztőségi irány sokkal plurálisabb volt, s bent voltam többször is a blogketrecben. bircahang.org/cimlapos-cikkeim/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 10:26:09

@zord íjász:

A B1 kitiltott korábban minden ellenvéleményt. Amióta alig vannak címlapon, abbahagyták ezt.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 12:31:32

@МАХVАL bircaman közíró:

"...Van egy belső statisztikám, -de nyilván csak nagyon közelítő jellegű- amelyet a blogketrec/ a közéleti blogválogatás/ és a Blog.hu címlap! alapján készítettem: úgy számoltam, hogy kb. 150 olyan blog van, amelyik fix darabnak, tehát viszonylag rendszeresen futtatott blognak számít. (ez a szám nyilván nem állandó, és a blogok is cserélődnek, változnak, én most főleg az utóbbi 2-5 évre gondolok)..."

2-5 év, Iván. A soha ebben az esetben nem az Homo Sapiens hajnalától értendő, hanem a közelmúlt tekintetében. 2015 óta blogolok (te akkor voltál utoljára a blogketrecben, ha a statisztikád helyes, az összes többi 2014-es írás) és azóta nem találkoztam a posztjaiddal a ketrecben...de ha rosszul emlékszem, megkövetlek. Ezért írtam, hogy a sértett mellőzöttség beszél belőled, amikor a Blog.hu válogatási gyakorlatáról beszélsz,...ami jelen esetben az Index főoldalát, tehát a blogketrecet érinti. Az Index nem szól bele, hogy mi kerül a blogketrecbe, amennyibben a két különálló szerkesztőség létezését elfogadod. Ha nem, akkor persze neked minden az Indexesek döntése.

Ettől függetlenül: őszintén gratulálok minden egyes címlapodhoz, akár a blogketrecben volt/van/lesz, akár a közéleti blogválogatásban. Én ugyan egy kicsit furcsállom ezt, ahogy írtam is, de megdolgoztál az elmúlt 5 évben ezért, ez kétségtelen, jár neked a hála a fiúktól.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 12:34:35

@МАХVАL bircaman közíró: Gondolom ezt a 444 -es kommentet inkább az 1000 leütésre szántad, az ottani kommentemre válaszképpen. Ide:

hafr.blog.hu/2020/09/23/a_444_hu_esete_a_demokraciaval

Ki vagy onnan tiltva, Iván?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 12:35:30

@zord íjász:

Szerintem az index szerkesztősége dönt a címlapról, nem a blog.hu szerkesztősége. Persze bizonyítani nem tudom.

Miért lennék sértődött? Semmi okom rá.

Az igazságért való harc önmagában kellemes. A jó celekvése önmagában már pozitív érzés. Az meg, ha ezt valaki pluszban elismeri, az csak kis plusz, de nyilván plusz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 12:37:12

@zord íjász:

Persze. Kb. 3 hónapja a srác bedurvukt, azóta mindenkit kitiltott, aki legalább az alapvetésével nem ért egyet. Azt mondta, így küzd az "ellenséges propaganda" és az "álhírek" ellen. A volt fanatikus fiddeszesből mára hithű ballib lett.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 12:54:15

@МАХVАL bircaman közíró: :-))) A sértődöttség még az amúgy sem túlságosan tág horizontodat is beszűkítette, Iván. Hát ha ilyeneket mondtál neki, -vagy egyszerűen csak a monomániádat toltad a libsikről -akkor nem csodálom, hogy kirúgott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 12:57:06

@zord íjász:

Mint mondtam, nincs okom sértődöttségre. Miért lenne?

Ő is monomániás, hiszen folyton orbánozik, az nem gond?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 13:07:54

@МАХVАL bircaman közíró: "Mint mondtam, nincs okom sértődöttségre. Miért lenne?"

Minden szavadból süt. Kitiltanak, nem kapsz címlapot a blogketrecben....hörr, hörr, hörr.

"Ő is monomániás, hiszen folyton orbánozik, az nem gond?"

Először is nem orbánozik folyton, másokat is meg szokott rugdosni...de természetesen joggal áll nála IS az első helyen a Mester, ahogy minden rendszerkritikus bloggernél.
A lényeg azonban az, hogy ő otthon van, és akkor és úgy monomániáskodik, ahogy akar. Te viszont vendég vagy ott. Ha te tolod a monomániádat, -amikor annak semmi köze például az adott témához, és te ezt már milliószor eljátszottad, millió blogban- akkor ne csodálkozz azon, ha kirúgnak.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 13:11:27

@MAXVAL birсaman közíró: "Örülünk Vincent! - még a ballib kommentelőket is kitiltja Rossztündér, ha azok kicsit is kilépnek a Párt hivatalos vonalából.

Szóval abszurd, hopgy dicséred őt."

ad1.: Ezt az állítást bizonyítani kéne. Erősen kétlem, hogy erre képes lennél.
ad 2.:

zordidok.blog.hu/2018/09/21/szereny_javaslat_a_blog_hu_minden_bloggerenek/full_commentlist/1#c38775652

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 13:20:31

@zord íjász:

Azt írod:
"Ellenpéldaként, az Örülünk, Vincent? (szintén nagy túlélő és megkerülhetetlenül fontos darabja a polblogoknak) úgy hozza ezeket a magas látogatottságot eredményező számokat egy-egy blogposzt után, hogy az -egyébként nem túl nagy toleranciájáról híres- admin tűzzel és vassal azonnal kiirtja a szemetet a kommentszekcióból, és mindenki mást is, aki a megítélése szerint önálló vélemény nélküli fideszes propagandát vagy fasiszta, náci, antiszemita szöveget tol, nem beszélve a trollok végtelen hadáról, akik az esélyt sem kapják meg az érvényesülésre a blogon. Elvileg tehát nem reménytelen dolog ezt jól, tűrhetően, megfelelően csinálni: a kommentek hasznosak, mert pörgetik a látogatottságot(és csörgetik a kasszát) de ehhez nem kell feltétlenül a barmokat is a kondérhoz engedni." -
nos, ez egy kiefejezetten pozitív szövegkörnyezet.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 13:28:42

@MAXVAL birсaman közíró: Persze, hogy az. Az Örülünk, Vincent? a Blog.Hu egyik legjobb, legmarkánsabb darabja. Rendszeresen olvasom. Elolvastad azt a linket (a kommentemre visz egy másik posztban) amit adtam. Akkor miért csodálkozol?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 13:30:42

@zord íjász:

Nyilván markáns, hiszen határozottan ultraliberális.

De ezt nem is vitatta senki.

A cenzúra gyakorlatra utaltam.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 13:46:18

@MAXVAL birсaman közíró: Nem attól markáns, hogy ultraliberális. Attól még nem lenne markáns, és attól még rettenetesen szar is lehetne, ahogy rengeteg rettenetesen szar ultraliberális platform van. Még abban sem vagyok biztos, hogy ő ultraliberális.

Attól markáns, hogy a szerzőnek vannak gondolatai erről a világról és jól (tűpontosan, találóan, viccesen, szatírikusan, brutálisan...) írja meg azokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 13:53:03

@zord íjász:

"Nem attól markáns, hogy ultraliberális."

Nem is mondtam ezt.

"Még abban sem vagyok biztos, hogy ő ultraliberális."

De az, annak modern konzervatív verziójában.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 13:53:22

@MAXVAL birсaman közíró: Elolvastam, kaptál tőlem egy kattintást, de legalább csak három másodpercig tartott, míg elolvastam, ez kétségtelenül előnyére válik, mert egyébként csak egy értéktelen köpködés.

2014 óta sem sokat javult az állapotod, Iván, legfeljebb azon blogok száma nőtt, ahonnan kitiltottak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 13:56:50

@zord íjász:

"Attól markáns, hogy a szerzőnek vannak gondolatai erről a világról és jól (tűpontosan, találóan, viccesen, szatírikusan, brutálisan...) írja meg azokat."

Nem értek egyet. KIfejezetten demagóg a srác, ráadásul hülyének nézi saját olvasóit. Vannak sokkal jobbak arról az ideológiai térfélről.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 13:57:10

@MAXVAL birсaman közíró: Nem mondtad, hogy ultraliberális?! Nem mondtad?!
Olvasd már vissza, amiket kommentelsz, te boldogtalan szófiai FSZB ügynök , és ne baszd fel az agyamat.

Ezt írtad:

"Nyilván markáns, hiszen határozottan ultraliberális."

Befejeztük, Iván.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 13:58:12

@zord íjász:

Az lenne a tragédia, ha nem tiltanának ki, hidd el.

Értem, miért tetszik neked Rossztündér. Mert neked is van egy hasonló lekezelő stílusod, lásd, aki mást mond, az elmebeteg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.23. 13:59:00

@zord íjász:

"Nyilván markáns, hiszen határozottan ultraliberális."

A hangsúly a HATÁROZOTTAN szón van, vedd észre.

Bogomil 2020.09.23. 17:08:57

Ez nagyon komoly összeállítás, kösz!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 17:17:30

@Bogomil: Szívesen! Örömre szolgált elkészíteni, és örülök, ha találtál benne pozitívumot.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 19:36:06

Na, ez teljesen friss. Íme egy kiegészítés a blogposzthoz. Rövid poszt, 20 másodperces.

machpeter.blog.hu/2020/09/23/viszlat_es_kosz_a_halakat_411

MrzNur 2020.09.23. 21:55:57

Ennyi faszságot egybegyűjteni... Nem tudom hirtelen eldönteni, hogy ennyire szeretsz segget nyalni, vagy csak simán frusztrált, hogy kurvára leszarja a többség a konzervatívnak hazudott kormánypropagandát! Az a baj veletek, tisztelt jobbos zugfirkászok, hogy annyira felgyűlt bennetek a feszkó, hogy már az sem érdekel titeket, hogy értelmetlen baromságokat hordotok össze és rajtatok röhög a Magyarok értelmes többsége...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 22:04:24

@MrzNur: :-)) Ezt biztosan nekem címezted? Még arra sem sikerült rájönnöm, hogy mire reagáltál ezzel.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.23. 22:28:15

Éva Koskovics, facebook:

"Számomra ez most annyira informatív volt, hogy totál odavagyok! Én csak úgy amatör módon blogolgatok, igaz, már elég régen, néha ki is teszik amit írok. Mostanában elgondolkodtam az indexes sztorin, de ez most nagy segítség, hogy ennyi infót kaptam. Na az meg külön is pikáns benne, hogy mi így mindketten Nagykovácsiból és az meg pláne, hogy még itt-ott megbújva szerepelek is benne... de ezt már csak a nagyon türelmesek és kitartó olvasók találhatják meg... Hogy megy az idő!"

Szívesen. :-)

Én azért segítek azoknak, akik rákeresnének a nevezett blogposztra. :-)

coachco.blog.hu/2020/09/22/szakmai_vita_arra_nincs_ido_csapjuk_ossze_kuzdjunk_meg_egymassal

gigabursch 2020.09.24. 14:45:02

Érdekes eszmefuttatás, az biztos.

A hazai blogélet legnagyobb mérge: BRENDEL.

Libsik jobban szeretik az arabfaszt a hazájuknál 2020.09.24. 15:27:14

"Magyarországon a politikai kommunikációban 10 éve folyamatosan háborús retorikát használnak."

Nem a kommunikacioban van haboru, hanem a valosagban.
KITORT A HARMADIK VILAGHABORU !!!
Az ellenseg a kapukat dongeti. Orszagokat foglalnak el, kormanyokat buktatnak, orszaghatarokat akarnak megszuntetni, nemzeteket nepeket akarnak eltorolni. es a helyukre idegeneket koltoztetni. Tart a totalis ideologia eroszak, es agymosas. Magyarorszagon politikai ellenzek mar NINCS, mert azokat mar reg az orszagot tamado ellenseges hadero hasznalja a sajat celjaira.

Libsik jobban szeretik az arabfaszt a hazájuknál 2020.09.24. 15:38:28

A post meg elkepesztoen hosszu, ez meg kepekbol is sok.
A blogolo tanulhatna a b1 blogtol. Ott fel odalon szidjak Orbant meg Meszarost, majd valoszinusitik az alamcsodot, es a rezsim bukasat, es hogy ugyis kizarnak minket az uniobol. Aztan kezdodik a verfurdo nagyreszt az aktualis post tartalmatol fuggetlenul.
De most megyek is vissza a b1-re, van ott nehany mocskos sorosberenc lipsi kommentelo, akiket betonba kell dongolni.

Reding Roli 2020.09.24. 17:16:19

Eljött az idő, amikor a bloggerek megunták a gyűlöletbeszèdet, a rasszizmust, a nyilvános erőszakra buzdítást, a zaklatást, a szemèlyes fenyegetèseket, a szemèlyes adatok közzètètelèt, az álhírek terjesztèsèt, ès azt mondták , hogy : eddig ès ne tovább ...
A folyamatos moderáció, a cenzúra nem tartható fenn, így kènyszerű lèpèskènt megszüntetik a kommentszekciót...
Ma már úgysem az èrtelmes vita, az èrvek párharca folyik , amelyben akár esèly van egyfajta gondolati szintèzisre, hanem a másik földbedöngölèse a cèl , minèl rövidebb úton...

A nemzetközi trendek is hasonlóak: pl az Al Jazeera már èvekkel ezelőtt megszüntette a kommentszekciót, de már a elèrte az USA- t is ez a trend: a Yahoo.com kommentszekciója pár hete fel lett függesztve :
"Our goal is to create a safe and engaging place for users to connect over interests and passions. In order to improve our community experience, we are temporarily suspending article commenting" - szerintem örökre, de minimum Trump bukásáig...
A 444 ès a 888 szinten nem kommentelhető már , a Pesti Srácácokról pedig azonnal kiraknak, ha az ember bármennyire kultúrált formában , ès relevásan szól hozzá , de nem kormánypárti , kirakják a moderátorok..
A HVG mèg többè- kevèsbè szabadon kommentekhető , mèg, de szerintem az sem lesz sokáig..
Napi szinten lehet olyan kommenteket olvasni ,amelyek valaki megölèsère bíztatnak....
Kulturált formában ott lehet mèg blogolni , pl az 1000 leütès blog , ahol törzskommentelők vannak , így nem küldik el egymást a hozzászólók az "anyjukba" , illetve a látogatók sem szólnak be durván , mert akkor kiszekálja őket a törzsgárda....
A jövő lehet hogy nem az anonim blogolásè lesz , hanem fel kell vállalni mindenkinek a szemèlyisèget ès tagságit kell váltani a blog hozzászóláshoz...
Más kèrdès, hogy ki meri ezt felvállani a vèlemènyèt , az egyre autoriterebbè való rendszerekben , az eleve állami kontroll alatt tartott mèdianyilvánosságú országokról nem beszèlve ...

Úgy tűnik , most egyfajta mèdiaháború zajlik világszerte . Eddig volt egy evidencia , a politikai korrektsèg evidenciája, aminek határait a vèlemènyformaló mèdia többsège nem lèpte át , most ezekkel szemben van egy egyre hangosabb tábor , amely túllèpett minden határt , ès nyílt színi gyűlöletkeltèst, uszítást folytat , melyhez jön a tudománytagadás, a különböző világösszeesküvès - ès Hoax elmèletek terjesztèse , ès az egèsz eltorzult világszemlèlet " kvintesszenciájakènt " felvilágosodás után kialakult , ès általánosan elfogadott modern vilagkèp megtagadása...
A profán világmagyarázatok , a premodern csökevènyek- dogmák , az irracionális hitelvek ellen rendkívül nehèz harcolni , mert azon az oldalon nincs is fogadókèszsèg a higgadt , èrveket felsorakoztató , tárgyilagos ès konstruktív vitára...

Ebből pedig a mèdiaháború következik, amely győztese predesztinált , hiszen a globális evidenciákat a globális, progresszióra kèpes ( nem feltètlenül csak progresszív)," szabad" gondolkodó , időben " aktuális " gondolati műhelyek ,szellemi közössègek írják ...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.24. 19:55:49

@gigabursch: Kétségtelenül így van. Ahol megtűrik, ott az.

Exploiter 2020.09.24. 21:17:28

Jézus.

Amúgy egy dolgot érdemes figyelembe venni.
A blogger, a vlogger, az infliencer nem egy igazi szakma.
Adott esetben lehet egy olyan ember akinek valamilyen témában van hasznos ismerete, de jobbára ez nem feltétel, a körítés a lényeg, nem a tartalom.
Mondhatnám, hogy ebben különbözik az újságírótól, mert az egy szakma, de 2020ban már ez sem igaz, mindenfajta média elsősorban csak valamilyen ideológia szócsöve, önálló gondolatok nélkül.

Ennek fényében a blogger egy ember a sok közül, aki nagyon ráér.
Ergo, ha moderálja/kitiltja/facebookra irányítja a kommentelőt, abból lejön, hogy mások véleményére nem kiváncsi, csak kinyilatkoztatni akar.
Ergo a véleménye se érdekes, mert nem tudja/akarja azt megvédeni.
Tehát az a blog kuka.

A moderációnak egy esetben van értelme, az általad is említett őrült megfékezésére.

Minden más esetben elfogadhatatlan.

Teljesen függetlenül attól, hogy milyen gondolat van mögötte, a szélsőbaltól a szélsőjobbig.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.24. 21:34:01

@Reding Roli: ", hanem fel kell vállalni mindenkinek a szemèlyisèget " - ja, persze. Pont a személyiséget, amikor rögtön lehetetlenné teszik az ellenzékieket és lejáratják a fideszesek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.24. 21:35:57

@Exploiter: A moderáció lehetetlenné teszi a folyamatos beszélgetést.

Exploiter 2020.09.24. 22:24:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ez igaz, de nem is az a cél, hogy az emberek beszélgessenek.
Elég ha olvasnak és elfogadják az olvasottakat.

Mint a blogger is írja ez nem öncélú dolog, pénzügyi vállalkozás. Tartalomszolgáltatás.

élhetetlen 2020.09.24. 22:51:15

Nagyon alapos összefoglaló! Akkor egyet kicsit a kommentelő szempontjából. Lehet, hogy hosszú lesz. Terabit: „Teleóbégattak mindent a szarlibsik, pedig csak köztörvényes tolvaj, csaló, hazug banda.”. Én: „Úgy van. Bezzeg a fideszesek mindent törvényesen csinálnak. Csak emlékezni kell az ilyen mondatokra, hogy szólj, milyen törvény kell, megcsináljuk. Építkezni akarsz? Nem gond, a természetvédelmi területet is átminősítjük építési területté a kedvedért. Naponta megtörténik. De itt nincs szó tolvajlásról ( csak az országtól lopnak törvényesen), csalásról, és hazugságról, ugye? Te tényleg ennyire egyszerű vagy?”. Tera:” Te azt hazudtad válaszoltál nekem. Csak ugye kérdés nem volt... de hát ehhez kellhet vagy tizes IQ „. Én: „Pedig van olyan, hogy kijelentés, és ellenpélda, és olyan is, hogy érv és cáfolat”. Tera: ” értem, szóval nem ismered a reagálás szót, és a valaszolni szó jelentését :D Idiótákkal és trollokkal nem kezdünk érvelni, mert az idő csak nekik végtelen, és talán még pénzt is kapnak érte”. Én: „De be is vágom, hogy könnyebb legyen. "reagál" szinonimái: felel, válaszol, replikáz, reflektál, visszajelez”. Semmire nem válaszol érdemben, mert szerinte tudna, csak nem akar. És képzeld, mit kapok, ha le írom, hogy nem értem, egy hetero családot miért zavar az, ha két egynemű boldog együtt, és nevel akár saját gyereket.
A lényeg, vannak barátaim, ismerőseim, és nem a véleményemet akarom titkolni mikor inkább nicken kommentelek. , a válaszokat nem szeretném, hogy lássák. Mert egyik szerint libsibolsi provokátor vagyok, egy másik hülye szerint kis mongolFidióta geci. De kiutalták már a szerencsétlen vén kurva jelzőt is, anélkül hogy előtte hozzászóltam, volna a bloghoz.
A mit lehetne tenni, már más is írt Brendelről. Sokat nem, mert felvesz új e-mail címet új névvel, az IP cimmel kitiltást meg nem lehet elvárni egy bloggertől. De ha ránéz a kommentek számára, és sokkal több a vártnál, akkor onnét kirúghatná azon a néven.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.25. 05:43:38

@élhetetlen: " A mit lehetne tenni, már más is írt Brendelről. Sokat nem, mert felvesz új e-mail címet új névvel, az IP cimmel kitiltást meg nem lehet elvárni egy bloggertől."

Ez egy harc, ami kitartást igényel. Ha a floodoló troll beír 300 kommentet úgy, hogy nem veszed észre (ez ugye kizárólag a poszt 17. pontjának 4. lehetősége esetén áll fenn, a többiben nem) mert teszem azt, hajnali háromkor írta be, amikor alszik a blogger, vagy napközben, amikor dolgozik, és nincs ideje ránézni a kommentszekcióban zajló eseményekre, akkor sincs veszve semmi: utólag kitörli a floodot, mind a 300 kommentet, és kitiltja az adott e-mail címet is örökre . Ezzel a troll teljes munkáját kikukázta, az illető kezdheti előlről.

És a tapasztalat azt mutatja, hogy új e-mailt csinálni és/vagy állandóan új nicket csinálni kudarcélménynek számít egy idő után, pláne ha a tevékenységnek nincs hatása. Nem véletlen, hogy a nevezett személy csak ott telepszik meg, ahol hagyják tombolni.

"Semmire nem válaszol érdemben, mert szerinte tudna, csak nem akar."
Troll. Nem az a célja, hogy válaszoljon, nem az a célja, hogy beszélgessen, nem akar párbeszédet folytatni: éppen ellenkezőleg, mindennek az ellehetetlenítése, a rombolás, az adott blogposzt vagy az adott blog szétzúzása a célja. Néha okkal, mert megfizetik érte. (politikai blog esetében például)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.25. 06:00:48

@Exploiter: "Ergo, ha moderálja/kitiltja/facebookra irányítja a kommentelőt, abból lejön, hogy mások véleményére nem kiváncsi, csak kinyilatkoztatni akar."

Nem feltétlenül van így: ennek nagyon egyszerű emberi okai is lehetnek, ahogy a posztban is szerepel. De ha csak kinyilatkoztatni akar, ahhoz is joga van: szabad ország, szabad Blog.hu. Nagyon sok (posztban is említett) blog működik kommentelési lehetőség nélkül, vagy csak facebook kommentelési móddal, vagy előmoderációval, és mégis sikeresek, kedveltek az olvasók és a Blog.hu szerkesztőinek körében is, állandóan címlapon vannak. Bár az minden esetben tagadhatatlan tény (ismét a posztra hivatkozok) hogy ez óhatatlanul kevesebb kattintást és kisebb látogatottságot jelent a bloggernek...és így kevesebb pénzt a szolgáltatónak, hiszen a reklámhelyeket az a cég tudja jobban értékesíteni, ahol több a látogató. A Blog.hu (Inda-Labs Zrt portfolió) első helye ugyan messze nincs veszélyben jelenleg, de azt már megérezné, ha kritikus mennyiségű blogger választaná ezt az utat, és tiltaná meg teljesen például a kommentelést.

"Ergo a véleménye se érdekes, mert nem tudja/akarja azt megvédeni.
Tehát az a blog kuka."

Ez pedig a te ( a mindenkori felhasználó) szíved joga. Ez is tökéletesen érthető álláspont.
Én ugyan több olyan blogot is olvasok, -de nem sokat- ahol nem lehet kommentelni, de ahhoz az illetőnek valóban arról és úgy kell írnia, hogy megérje nekem akkor is, ha nem tudok reagálni. Vicces módon én inkább azokat a blogokat nem olvasom, amelyeket csak facebookal lehet kommentelni. Egy ilyet sem követek, és csak szökőévente olvasok el tőlük egy-egy posztot. Talán azért mert én sem vagyok facebook tag, és így ez a blog sincs becsatornázva a facebookba...ami persze automatikusan veszteség nekem a kattintásokban, amennyiben ez utóbbi érdekelne engem. De nem érdekel, mert nem ezért írom a blogot.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.25. 06:12:04

@Exploiter: " A moderációnak egy esetben van értelme, az általad is említett őrült megfékezésére. Minden más esetben elfogadhatatlan. Teljesen függetlenül attól, hogy milyen gondolat van mögötte, a szélsőbaltól a szélsőjobbig."

Minden bloggernek van belső szabályrendszere: fakadhat ez a jelleméből, a habitusából, az ideológiai/vallási/etnikai/szexuális hovatartozásából vagy a pártreferenciájából, vagy mindezekből együtt. Úgy védi a szellemi műhelyét, ahogy neki tetszik, és a felhasználóknak igazodniuk kell ehhez, ha kommentelni akarnak. Te sem engeded be a lakásodba azt, akinek sáros a cipője, és nem hagyod, hogy részegek telehányják a kertedet, a kerítésen átmászva.

Minden bloggernek van felelőssége vagy másképpen, felelőssége van abban, hogy milyen szellemi/erkölcsi/morális klíma uralkodik ebben az országban. Apróságnak tűnhet, de millió ilyen apróságból áll össze az egész. A moderáció nem csak a szellemi műhelyt, hanem a többi ( értsd: értelmes, vagy elfogadható módon kommentelő) kommentelőt is védi a szeméttől. Tehát a moderáció nem csak elfogadható, hanem szükséges is...amennyiben előáll olyan helyzet, hogy szükséges. Vannak olyan blogok (posztra hivatkozok ismét) ahol érdekes módon erre ritkán van szükség, pedig a kommentszekció teljesen nyitott.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.25. 06:32:50

@Libsik jobban szeretik az arabfaszt a hazájuknál:
"...Aztan kezdodik a verfurdo nagyreszt az aktualis post tartalmatol fuggetlenul..."

Ez pontosan így van.

"De most megyek is vissza a b1-re, van ott nehany mocskos sorosberenc lipsi kommentelo, akiket betonba kell dongolni."

És sikerült?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.25. 07:01:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "A moderáció lehetetlenné teszi a folyamatos beszélgetést."

Egy teutonordikus vezértroll szempontjait tekintve ez az álláspont érthető, de a kellemetlen igazság az, hogy a moderáció teszi lehetővé a folyamatos beszélgetést...persze csak akkor és abban az esetben, amikor a moderációra szükség van, lásd ezt@zord íjász: 06:12:04-kor.

Azért azt ugye tudod, hogy a bloggeren, aki a posztban is említett Szeka eljárását követi (18.pont) és MÁI (Mindenki Által Ismert) degenerálton kívül te is beleálltál abba, hogy megsemmisüljön a kommentszekció a Téveszméken, a legutóbbi posztban? Ha te csinálod a floodot, az nem kevésbé káros, mint amikor MÁI teszi ezt.

Exploiter 2020.09.25. 07:09:22

@zord íjász:

“ Minden bloggernek van felelőssége vagy másképpen, felelőssége van abban, hogy milyen szellemi/erkölcsi/morális klíma uralkodik ebben az országban.”

Dehogy van.
Azt el tudom fogadni, hogy egymás anyjának a szidása nem felemelő, de a blog nem a saját házad, hanem egy publikus terület, ami azért létezik, hogy mások oda bemehessenek, amúgy papírra is írhatnád a gondolataidat.
A fentire visszatérve pedig nem, a vélemény közlésének korlátozása minden esetben problémás és veszélyes.
Elviekben semmi sem gátolná meg, hogy a teljes blog.hut átvegye a kormánypropaganda és a szerkesztők minden ellenzéki kommentelőt kivágjanak.

Nem, a moderáció nem szükséges, hanem kártékony gyakorlat.

Ráadásul kontraproduktív, a vélemény elnyomása mindig radikálisabb közhangulathoz vezet.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.25. 07:42:06

@Exploiter: "...de a blog nem a saját házad, hanem egy publikus terület, ami azért létezik, hogy mások oda bemehessenek, ..."

A blog -az adott blog, minden egyes blog, ez is- azért létezik, mert egy ember, a blogger azt összerakja: kiválasztja a sablont, kiválasztja a tipográfiát, a színeket...majd megtölti a kereteket tartalommal, szöveggel, fotókkal, videókkal, linkekkel, dolgozik vele, gondolkozik, leszűr, tálal. Ez a blogger otthona, szellemi műhelye, alkotása, teremtménye, ő hozza létre. Amíg nem dolgozik vele, puszta negáció, üres lyuk egy virtális térben, a semmi közepén. Kölcsönösen előnyös szerződés köti össze a bloggert szolgáltatóval, a Blog.hu-val. A Blog.hu biztosítja számára a terepet, a lehetőséget, a Szolgáltatást, a sablonokokat, a technikai támogatást,... és a címlapot is, ha összejön, és ezért reklámokat helyezhet el a blogger otthonában, illetve ő maga is felrakhatja a saját reklámjait, ha van neki ilyen. De a blogger, akár még ezt is megtilthatja a annak, akitől a szolgáltatást igénybe veszi (!) csak ilyenkor lemond arról (elvileg) hogy címlapot kapjon, De írhat tovább. Cserébe a szolgáltatás biztosításáért (a törvényi és jogszabályi kereteken belül) a Blog.hu szabad kezet ad a bloggernek minden tekintetben, és a blogger szolgáltatja a tartalmat, ami ha jó, akkor mindketten profitálnak belőle, többszörösen és nagyon széles körűen, akár országos színtű hatással is. A blogger fogja eldönteni, hogy ki mehet be oda, mert a blog nem azért létezik, hogy mások oda bemehessenek, pusztán azért, mert egy blog.

"Ráadásul kontraproduktív, a vélemény elnyomása mindig radikálisabb közhangulathoz vezet."

Nem a véleményedet nyomják el, -illetve nem feltétlenül (ez a bloggertől függ, ezt már leírtam fentebb)- hanem azzal a kommentelővel szemben lép/léphet fel a blogger, aki nem fogadja el az ő szabályrendszerét. Ha nem tetszik neki, menjen máshová, ahol szívesen látják...sáros cípő, részegek, tudod, nem ismétlem.

Exploiter 2020.09.25. 08:13:38

@zord íjász:

Nem a blogolás technikai oldala az érdekes.
Hanem az elve.

Volt egyszer régen a web2, mint gondolat.

Na hát ezt sikerült addig facsarni, hogy igazából a szabad web és szabad információáramlás ötletétől eljutottunk addig, hogy különböző csapatok hadai próbálják a közösség véleményét irányítani, a web meg a dezinformáció, pszichológiai hadviselés terepe lett.

Már évek óta gondolkozok egy p2p / blockchain hírközlési platform létrehozásán, ahol fizikailag lehetetlen a központi szabályozás, kár, hogy azonnal gyerekpornó/gore/terrorista szervezetek melegágya lenne.

Lehet, h az emberek nem érdemlik meg, hogy szabadon kommunikáljanak, de azért egyéni szinten minden megtehetné ezért mindent.

Exploiter 2020.09.25. 08:27:11

@zord íjász:

A sáros cipő analógiával az a baj, hogy ha elméletben megengeded, hogy egy helyről valaki kitiltson, szubjektív emberi döntés alapján, akkor ha úgy fordul az élet, eljöhet az idő, hogy a többség nem tűr meg, ha nem vagy neonáci, mert normális ember az.

Most épp világszinten épp a szélsőbal az, ami a modern világban a véleményterrort képviseli, de ha az emberek elfogadják a cenzúra ilyen formáját és ez a norma (már az), akkor nem tudom, hány példa kell még a történelemben, hogy mindenki megértse, hova vezet, ha a gondolatok szabad áramlását elnyomjuk.

Legyen szó a múlt század eleji Németországról, a Szovjetunióról, a délkelet-ázsiai kis államokról, a mostani közel-keletről.

Vagy akár a jelenkori USA-ról.

Soha, de soha nem vezetett még jóra.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.25. 08:37:51

@Exploiter: "Nem a blogolás technikai oldala az érdekes.
Hanem az elve."

Az egész poszt kifutása éppen a blogolás elvéről szól: bloggerek, kommentelők, szerkesztők, és ezek kölcsönös egymásra hatása, illetve a válaszreakcióik. Ezért írtam. A kommentben szereplő technikai felépítés bemutatása sem a technikáról, hanem arról az elvről szól, ami lehetővé teszi és indokolja a blogger számára a műhelyének a tisztán tartását.

"...ahol fizikailag lehetetlen a központi szabályozás, kár, hogy azonnal..."

Azért mert, Semmi nem működik - vagy csak a káosz szintjén- központi szabályozás illetve lefektetett szabályok, szabályrendszerek, korlátok és kerítések nélkül. Ennek mértéke nagyon változó lehet, de mindenhol és mindenben vannak fékek, szabályozók, irányitó és kontroll elemek. Mindennek van határa.

zordidok.blog.hu/2015/09/28/nem_trollnak_valo_videk

A Blog.hu blogjaiban a bloggerek töltik be a központi szabályozást a közvetlen szinten: minden egyes blogger a saját blogjában. Felettük állnak a Blog.hu szabályai, afelett a médiatörvény, afelett illetve vele párhuzamosan az ország büntető/polgári törvénykönyve.

"Lehet, h az emberek nem érdemlik meg, hogy szabadon kommunikáljanak,"

A szólás-és véleményszabadság a demokrácia alapja minden civilizált országban, és mindenkinek alanyi/törvényi jogon jár ezekben az országokban, de ez nem jelenti azt és soha nem jelentette azt, hogy bármit, bárkinek, bárhol, bárhogyan és mindent szabad. Főleg éppen azért nem, hogy ezzel megóvják azokat, akik ezzel a joggal élni, és nem visszaélni akarnak. (trollok, floodolók...végtelen a sor, egészen a terrorista uszításig)

Ez vagyok 2020.09.29. 14:19:48

Örülök, hogy betekintést nyertem blogolvasóként, kommentelőként ebbe a világba. Én is jobban kedvelem azokat a blogokat, ahol lehet hozzászólni. Az, hogy ki mikor és mit ír attól is függ, hogy milyen ember, milyen ismeretei, gondolatai, tapasztalatai vannak a világról és most nem a lefizetett trollokról, elmeháborodottakról beszélek. Ha maga a blog, vagy egy hozzászólás számomra mond valami érdekeset, értelmeset, ahhoz szívesen leírom a véleményem, míg az elrugaszkodott gyalázattal nem foglalkozom. Ha az én kommentemhez ilyet írnak, ha lehet, én is kitörlöm a sajátommal együtt. Azt most nem is tudom, hogy itt lehet-e, de a facebookon igen. Mint ahogy nem találok kivetnivalót abban sem, ha a blogíró időnként ezeket moderálja. Továbbá kerülöm az olyan blogokat, melynek rendre ótvar kommentelői vannak, ez valahogybárhogy egybecseng a blog tartalmával is. Ezeket nem is olvasom, kommentet pedig eszembe sincs írni. Mindenki válassza ki a számára legérdekesebb, érdeklődési körének megfelelő blogtartalmakat és annak táborát. Emellett csak akkor írjon véleményt, ha tényleg van és olyan kommenthez írjon, melynek tartalma, stílusa megfelelő számára.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.09.29. 14:48:45

@Ez vagyok: Lényegében egyetértek minden sorral, sőt.

Cpt. Flint 2020.10.05. 14:46:04

@zord íjász: "Vicces módon én inkább azokat a blogokat nem olvasom, amelyeket csak facebookal lehet kommentelni. Egy ilyet sem követek, és csak szökőévente olvasok el tőlük egy-egy posztot. Talán azért mert én sem vagyok facebook tag,"

Ezzel maximálisan egyetértek! Szerintem teljesen rossz irány egy közösségi portál tagságához kötni a kommentelést, a(z elvi elő-) szűrés érdekében.

Lorrh 2020.10.07. 20:58:44

@Cpt. Flint: kb 3 pillanat egy fake facebook accountot csinálni, az ellenörző kódot egy malajziai feltöltős mobilra megkapni és utána VPN mögül lehet kommentelni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.10.15. 10:53:33

Én történelmi forrásközlő blogot üzemeltetek, kvázi szabadegyetemként. Igyekszem úgy összeválogatni a témáimat, hogy maga a forrás "üssön", ne kelljen különösebb adalékokat hozzátenni, noha természetesen sokszor van hozzáadás is.
Teljesen egyértelmű volt az első pillanattól fogva, hogy nem lesz semmilyen kommentelés, és az élet ezt tökéletesen igazolta mindezt. Szeretném magára az ismeretterjesztésre fókuszáltatni az olvasómat, nem pedig a mocsokáradatra, vagy az offtopic hülyeségekre a lényeg alatt. Ha megírom történészként a Kitalált középkor című könyvet, akkor ha ellenkönyvet akarok írni, akkor azt szépen kidolgozom és megfelelő etikai és szakmai mércét állítok fel benne, azzal válaszolok.
És ha már szabadegyetem: ott sem illik belebarmolni az előadó mondókájába.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.10.15. 11:13:42

@Deak Tamas: Vállalható álláspont ez is. A kérdés csak az: mi van akkor, ha az adott kommentelő is "megfelelő etikai és szakmai mércét állít fel" a kommentjében, és íly módon esetleg olyan kritikával élne, ami árnyalná a te (nem fogok magázódni) blogbejegyzésedben leírtakat, nota bene! cáfolná, vagy rávilágítana egy tévedésre? Nem minden kommentelő mocskolódó elmebeteg vagy pártpolitikai troll, fix végrehajtói feladattal, és listázott panelszövegekkel. (és ezeket ki lehet takarítani)

A kommentelés elvágásával egy rakat gondtól megszabadulsz, ez igaz. Pédául a tükörtől is. Különösen abban az esetben, ha szakmabeli és/vagy tanult, felkészült a válaszadó/reagáló kommentelő.

Valójában nem olyan könnyű ennek a megítélése. Ettől még én tökéletesen értem az indokát annak, hogy kezdettől fogva megkímélted magad ettől.

Emberek vagyunk.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.10.15. 17:33:13

@zord íjász: Én ezt úgy oldom meg, hogy jelzem: csak meghívottak kommentelhetnek. Épp ezért egyébkén már jöttek jó megjegyzések, illetve kiegészítések, azok természetesen bementek. Az is nagyon tetszett, hogy ez a kevés kommentelő abszolút megfeleő tartalmi és megjelenési formát adott a mondandójának, illeszkedve az adott cikk megjelenéséhez.

Cpt. Flint 2020.10.20. 13:13:00

@Lorrh: így, pontosabban ezért lett anno facebook profilom, álnéven. aztán bevonzott az a rész (leginkább iwiw megszűnésével), hogy csak használjam már az ismerősökkel való kapcsolattartásra is... így álnéven lett egy valódi, működő profil. sokaknak fura volt. :D
de iszonyat időt vett el az életemből, erre akkor jöttem rá, mikor (más okból) felfüggesztettem a fiókot. nem fogom újrakezdeni, ahogy a dohányzást sem próbálom ki e-cigivel 15 év leszokás után.
Még ez az időnkénti blog-kommentelés is túlságosan be tud szippantani esetenként.

Cpt. Flint 2020.10.20. 13:13:17

@Lorrh: egyébként pont az általad írt módszer miatt nem látom az értelmét annak, hogy miért korlátozzák a facebookra a hozzászólási lehetőséget. merthogy ezek után a "fake profil ne kommenteljen" mint indok, nem áll meg.

Bubu64 2020.11.17. 13:44:50

Köszi.Nagyon alapos volt. Amikor az Indexet beszántotta a Fidesz, azt gondoltam megszűnik a blog.hu, de most világos lett, hogy nem valószínű.
Nem is tudtam, hogy Birca, blogger is. Ő az, aki 800 kommentből 600-at jegyez?:)
Nem vitás szelektálni kell, Jótündérrel teljesen egyet értek.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.17. 13:53:26

@Bubu64: Nem, Birca nem floodol. Az, aki 500 kommentet befloodol a kommentszekcióba, Brendel Mátyás. (sokféle névvel próbálkozik, sok blogról kidobják, visszatér egy új nickel) nem lehet eltéveszteni sem a stílusát, sem a módszerét. Birca – én Ivánnak hívom– egyszerűen azért kerül feketelistára egyes blogokon, mert orosz propagandát és állandó libsizét tol. Mindenre libsizik,libbantozik, liberálisozik témától függetlenül. Messzi Tündérnél esélye sem volt ezzel soha. De ott százasával dobja ki a blogger a...hm, nem megfelelő kommentelőket.

Brendelmebeteggel találkozni fogsz, mindenképpen. Kizárólag Index címlapos/blogketreces politikai blogokra utazik: betegesen nárcisztikus, címlap nélkül ritkán érdekli a téma.

Bubu64 2020.11.17. 15:52:21

Brendellel már találkoztam pár éve az Amerikai Népszaván, ott kommentelt, csak azután engem is kidobott onnan Bartus László. Van az így, ha olyat írsz, ami nem tetszik.:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.11. 06:55:12

@Bubu64:

Rossztündér még azokat is kitiltja, akik nem 100, csak 99 %-ban osztják nézeteit. Rossztünder egy marha.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.11. 06:56:07

@Bubu64:

A munkanélküli Bartus hasonló eset, mint Brendel, orvosi okok is vannak a háttérben.

Bubu64 2021.05.11. 11:54:57

@МАХVАL bircaman közíró:
-"Rossztündér" írásait szeretem, sajátos humora van, nekem bejön, nem mellesleg hasonló a világnézetünk.
Bartus írásait is szeretem, nem mindenben értek egyet vele, de így kerek a világ, viszont akár orvosi, akár más okai vannak, sok minden megvalósult azokból, amiket előre jelzett.
Nem marházok le senkit, ha leírja a véleményét, néha ugyan Bayert és Kövért elküldöm magamban a halál fa...ra, pedig nem olvasom az írásaikat, nem hallgatom őket, mégis szembejön velem akár akarom, akár nem.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.05.12. 07:55:46

@МАХVАL bircaman közíró: Hát csak annyit, hogy éjszakára nem kapcsoltam be a blogon az előmoderációt, így a soknevű floodoló szabadon garázdálkodhatott, és azoknak a felhasználóknak, akiknek be van kapcsolva az üzenetértesítő, reggelre tele lett a postaládája, mert minden egyes kommentelőnek megcímezte a floodot a kiválasztott posztok alatt. 6 poszt, több tucatnyi felhasználó, 415 komment. De ott van a linkben, amit küldtem...neked is, a legutóbbi poszt alatt, a konkrét kommentben. :-) Ennyi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.12. 08:39:24

@zord íjász:

Nekem eleve külön mappába jönnek a blog.hu értesítések, azokat meg filterezem, így nekem Matyi kb. 45-50 másodperces munkát tud csak okozni.
süti beállítások módosítása