Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Puzsér meg Tóta

Publicisták az Index szorítójában.

2021. december 09. - zord íjász

Ezt most muszáj kiírnom magamból. A poszt szigorúan 18 éven felülieknek szól.

Tóta W. Árpád 2016-ban. Fotó: Bődey János / Index/ kép forrása: Puzsér Róbert: Tóta W. Árpád a kutyák erkölcsét kéri számon

Tóta W. Árpád publicista a facebookon megütötte Puzsér Róbert publicistát.

Puzsér Róbert publicista az Index címoldalán visszaütött Tóta W. Árpád publicistának.

A NER két elkötelezett és ádáz ellenfele egymást üti. Persze emellett még sok egyéb mindennek is az ellenfelei, de ebben az egyben biztosan hasonlítanak, ahogy abban is, hogy ez a ketrecharc láthatóan vérre megy közöttük.

Valószínűleg erre mondják a fideszjanicsárok, hogy ez egy olyan bunyó, ahol minden pofon jó helyre megy.

demens szerencsétlen meg a KGB ügynök éppen most osztják fel egymás között a világnak azt a részét, amelyre Kína nem tette még rá a kezét, a bolygó az élethalál harcát vívja ellenünk, eltűntek a verebek a kertemből, pedig ugye, idehaza 36 000 ember meghalt a járványban, Völner Pali bácsira kiadta a Főnök a kilövési engedélyt, a Pegasus-botrány szinte már tavalyi hónak számít e lokális és globális szarviharban, amely minden áldatlan nap forgószélként takarja be e boldogtalan ország igaz polgárait, mondjuk két Kövér László beszéd elhangzása/kiszivárogtatása között, amelyek olyanok, hogy ha pl. egy francia közméltatlanság mondaná el őket, már lángolna Párizs és Lille, és minden francia régió, de nálunk a napi közéleti rutin részének számítanak, és az ember már meg sem lepődik azon, ha nemzetbiztonsági kockázatként gyakorlatilag politikai halállistára teszik. Olyasmi ez, amelyen már mindannyiunk zseniális Edéje sem tud teljes szívből röhögni, de amúgy sem, mert hiába pazar és vitriolos humorral teli minden videója, látszik rajta, hogy legszívesebben vörös fejjel ordítana a dühtől.

Ilyen zord időkben, melyben élni kényszerülünk tehát, a két közismert közíró virtuális ökölpárbaja a legutolsó és legjelentéktelenebb fejezete e bolygó, és ezen belül e kies ugar mocskának, de én azért nem mennék el mellette szó nélkül.

Abban a kellemetlenül szerencsés helyzetben vagyok, hogy én mindkettőjük munkásságát nagyon kedvelem, ősidők óta követem és nagyra becsülöm, így kellő pártatlanság mellett alkothatok véleményt a viszályról. És egyúttal ejtenék pár szót az Indexről is, mert éppen e hírportál képezi a konfliktusuk egyik gócpontját, márpedig az Index és a Blog.hu – mely utóbbinak én tartalomgyártója vagyok – egymástól elválaszthatatlan, eképpen Tóta W. Árpád engem és egyébként mindenki mást is, aki valamilyen formában az Index látogatottságát növeli, zsoldosnak, nota bene! az Orbán-rezsim kollaboránsának titulált.

Érintve vagyok. És aki engem megérint, azt én visszaérintem. De csak szelíden, elvégre Advent van, szeressük egymást gyerekek, legalább mi magyarok és keresztények tartsunk össze.

Legalább is addig, amíg újratöltünk. 

"Tóta W. Árpád, a HVG publicistája főként arról ismert, hogy Gyurcsány Ferenc országlása idején állami százmilliókból gyártott a köztévé esti híradója elé háromperces propagandafilmeket az öngondoskodásról. Akkoriban ez innováció volt: közvetlen kormányzati propaganda a Magyar Televízióban, a nagy reformer Gyurcsány Ferenc országjobbító szándékainak népszerűsítése arrogáns kioktatás formájában. Tóta W. Árpádnak volt pofája közpénzből leckéztetni a magyar társadalmat a piac és a neoliberalizmus nagyszerűségéről meg a felelősségvállalás fontosságáról, miközben a gazdái brutális adókkal szopatták a vállalkozásokat. Az uniós pénzekhez közemberek már akkor sem férhettek hozzá, a magyarok millióinak Tóta W. Árpád elképzelésével ellentétben pedig nem az öngondoskodás és a minél versenyképesebb programozói ismeretek elsajátítása volt a mindennapos problémája, hanem a puszta megélhetés, a szétrothadó egészségügyi rendszer meg az a tény, hogy hiába dolgoznak, mégsem gyarapodnak úgy, mint az állami pénzből jól tartott gyurcsányista véleményvezér." (részlet Puzsér válaszleveléből)

Klasszikus Puzsér nyitány: erős jobbhorog, balos csel után felütés és parasztlengő kombináció, a kímélet szikrája nélkül.

Rögtön az elején tisztázzuk: Puzsérnak ez a kirohanása úgy igaztalan, magához a publicistához is méltatlan, durván megtolttúltolt, ócska hazugság és primitív, indulatvezérelt ostobaság, ahogy van. Gyakorlatilag minden egyes szava az. Számtalan okból és számtalan alkalommal tudnék vagy tudtam volna TWÁ gondolataival vitatkozni, de amikor valamivel nem értettem egyet, akkor is mindig érdemes volt elolvasni azt, amit írt – és pontosan ugyanezen okból olvasom/nézem/hallgatom Puzsért is, kifejezetten szeretem – és ez már így volt az Árpádsáv blogban is, az Indexen, a  HVG-ben, bárhol, ahol közzétette a publicisztikáit, és egyetlen dolgot biztosan állíthat bárki, aki szintén olvasta ezeket: TWÁ messze többet rakott le az asztalra ahhoz, semhogy azzal lehessen revolverezni őt, hogy főleg a Modern képmesék miatt ismert. TWÁ Magyarország egyik legjobb közírója, és ebben a vonatkozásában egy másik, Puzsér nevű, illetve egy Uj Péter nevű figurával nyugodtan együtt lehet, versenyezhet a top 10-es listában az első három helyen, ha már Puzsér annyira bírja a 10-es listákat.

Külön megemlítem a vitának azt a perverz és szórakoztató részletét, hogy az Index szerkesztőségi változásokon is átívelő (Gratulálok) piacvezetője pozíciójának elérésében és nimbuszának megteremtésében az egyik oszlopos tag éppen az TWÁ volt, akit most Puzsér Róbert ugyanezen az Indexen csépelhet: éppen ellenfele az (természetesen többek munkássága mellett), akinek most azt köszönheti, hogy az Index milliós olvasótábora elé terítheti az érveit, mert az Index ül az online császárság trónján. És ez a jó, masszív alapok nélkül nem lehetne így.

kép forrása: indamediasales

Hadd tekintsek el annak részletes kifejtésétől, hogy a jelzett animációs sorozat egyébként kifejezetten pozitív szándékú, egyáltalán nem kioktató jellegű  – bár ahol kell, provokatív tónusú  – hanem józan és tanító indíttatású, morális, erkölcsi, polgári attitűdre építő és polgári társadalmat építeni szándékozó ismeretterjesztő sorozat volt, amely grafikailag és szövegileg (ezt írta TWÁ) is teljesítette nagyjából a vállalt célját a politika, a társadalom, a környezettudatosság stb. kérdéseiben vagy – igen – a mindennapi pénzügyi ismeretek egyszerű átadásának terén. Nem volt felesleges, ma is megállná a helyét, mert általános és kézzelfogható igazodási pontokat próbált nyújtani, olyan egyszerű igazságokkal, hogy azért kell adózni, hogy legyen iskola, mentő, rendőr meg tűzoltó. Az mondjuk tényleg nem volt benne, hogy egyszer majd a Családnak kell adózni, de ma már új zord idők szele fúj.  Véletlenül sem volt tehát gyurcsányista propagandafilm, és ha valaki akkor vagy ma annak látja, annak valószínűleg az az oka  – mert ilyen hibbant, elfogult csőlátásra és személyes fixációra egyszerűen nincs más magyarázat – hogy 8 éves korában a Gyurcsány kotorászott az alsónadrágjában (nem), és azt tudjuk: Puzsér legalább annyira megszállott Gyurcsányfóbiás, mint amennyire TWÁ Orbánfóbiás. Nincs átjárás, nincs bocsánat, nincs higgadt távolságtartás, ha ez a két név előjön a két publicista mondókáiban...és mindkettő, Gyurcsány és Orbán is szinte mindig előjön.

"...Tóta W. Árpád mindig is a balliberális politikai elit lelketlen, szolidaritásra szemernyi hajlandóságot sem mutató kliense volt, úgyhogy soha nem vártam, hogy kiálljon mellettem, amikor politikai okból épp kirúgtak valamelyik munkahelyemről. Ez vagy fél tucatszor megtörtént, és nemcsak Tóta W. Árpádot nem érdekelte, de a politikai törzsének egyetlen szereplőjét sem – hozzám legalábbis csak a káröröm gesztusai jutottak el. Hozzáteszem: a szemközti politikai térfélen sem mutatott irántam senki szolidaritást..." (részlet Puzsér válaszleveléből)

Mi belgák, – igen, én is az vagyok, röhögve és könnyedén tudnám bizonyítani, de ezúttal nem fojtom meg a posztot linkek tömegével, ahogy szoktam, a hitelesség okán, mert leszarom, ha valaki nem hiszi el – akik független, autonóm, szabad és semmiféle lövészárok háborúban nem résztvevő tagjai vagyunk e szomorú világnak, kitaszítottak vagyunk. Ez igaz. Éppen ezért szeretem én is a Szélsőközép álláspontot, ugye.

De azért ennél meg kell állni egy pillanatra.

Az ember társas, szociális, közösségi lény. Még a lebalgább belgáknak is vannak különböző társas, szociális, közösségi kapcsolódási pontjai: akinek nincsenek, az szociopata. Az se baj, amíg békésen elvan ezzel az állapottal, az a gond, ha agresszív szociopata. Az embert biológiai meghatározottsága is szüntelenül arra kényszeríti, és a civilizált társadalmak megannyi kivédhetetlen oka miatt is szüksége van az adott falkához, a bandához, a csoporthoz, a kulturális/politikai/szellemi/eszmei/vallási közösséghez való igazodáshoz és csatlakozáshoz, mert egyetlen dolgot biztosan megtanult az évmilliók alatt, és ez a génjeiben van: aki magára marad a hideg erdőkben és nem védi a csapat, az el fog pusztulni. A Mókus őrs tagjának lenni gyerekként legalább olyan klassz és csoportbüszkeségre okot adó, mint az King's College of Our Lady of Eton beside Windsor tagjának lenni később, ahogy a Templomos lovagok, a Fradi drukkerei, Kassai lovasíjászai vagy a Kétfarkú Kutyák közé tartozni, esetleg politikai elkötelezettként szerelmesnek lenni Dobrev Klárába vagy Orbán Viktorba. Ezzel önmagában még szintén nincs baj, amíg meg nem győznek valakit arról, hogy azzal szolgálja leginkább a közössége érdekeit, ha egy kamionnal belehajt a nizzai tömegbe, vagy ki nem jelenti, hogy aki nem szavaz a Fideszre, az hazaáruló.

Igaz: ez a törzsi szemlélet könnyen összeugraszthatóvá teszi az embereket az országon belül vagy a szomszédos népeket, akik hirtelen egy polgárháborúban vagy éppen Verdun lövészárkaiban találják magukat. És minden politikusnak az a terve, hogy ezt a polarizáltságot megteremtse, hiszen egy megosztott, egymással gyűlölködő, és a pártos honfivért kiontani akaró társadalomban sokkal könnyebb gátlástalanul kirabolni a népet, vagy kiépíteni akár egy békés úton szinte leválthatatlan politikai hatalmat. 

Nagyon nemes és lélekemelő dolog e kardcsörtetésen kívülállónak maradni, függetlennek, autonómnak, szabadnak lenni, tárgyilagosan és elfogulatlanul önálló véleményt alkotni, a gondolkodó emberhez méltó polgári akaratot felmutatni. A törzsi háborúkon felülemelkedni, úgy ahogy azt pl. Puzsér Róbert és még néhány ezer belga teszi: jó. De a szomorú igazság az, hogy az emberek többsége nem mer, nem tud, nem akar úgy élni, ahogy a belgák, nem akar egy minden oldalról köpködött Puzsér Róbert lenni, mert nem szeretné állandó páriaként a közösség kitaszítottja lenni, vagy nem szívesen élne teljes egzisztenciális bizonytalanságban, állandóan attól rettegve, hogy mikor rúgják ki a szabad véleménye okán vagy végzi Nyúl Bélaként meglincselve. Az lenne az áldott állapot, ha a belgák lennének többségben, mert akkor ez a sok ge...ööö, na jó...mert akkor talán a politika is normálisabb mederben folyna, de sajnos ennek a szebb jövőnek még a nyoma sem látszik. 

"...TÓTA W. ÁRPÁD EGY HÁZŐRZŐ KUTYA. UGAT ARRA, AKI A KERÍTÉSNEK AZON AZ OLDALÁN ÁLL, VÉDI AZT, AKI EZEN. EGYÉRTELMŰ KÉPLET..." (részlet Puzsér válaszleveléből)

Kis kitérő, egy apróság. A kutyákat és a kutyák erkölcseit talán ki kéne hagyni. Kínában bestiálisan megkínozzák, mielőtt megölik őket, az iszlám vallásban pedig a kutya egy tisztátalan állat, de ez egyelőre Magyarország, még nem Kína és még nem egy muszlim ország, úgyhogy javarészben ezt a török megszállás alatt meggyökeresedett szövegelést a kutyákról talán hanyagolni illene legközelebb, amikor majd újra ütni kell valami publicistát, aki a saját véleményét mondja, vagy a saját portáját, oldalát, pártját vagy ideológiáját védi.

Én ugyanis már nagyon sok véres szájú házőrzőnek tűnő kutyával összebarátkoztam, és néha a kutyák csak azért ugatnak a kerítés túloldaláról, mert félnek. Talán attól félnek, hogy eljönnek a zord idők, és akkor már az ugatás, a fogak és a kerítés is kevés lesz ahhoz, hogy megvédje őket az emberektől, akikről igen sok kutyának, igen rossza tapasztalatai vannak. A nagyon ideges publicistáknak nem kellene erősítenie és támogatnia ezt a hazai, kutyakínzó mentalitást is erősítő, "nyugati elhajlásos" fröcsögést.

A lényegre térve, először is megemlítem azt az apróságot, hogy Puzsér Róbert is a kerítés mögül ugat. Azt rója fel TWÁ-nak, hogy a kutyák erkölcsét kéri rajta számon, miközben ő hajszálpontosan ugyanezt teszi, és azt követeli ellenfelétől, hogy a saját életszemléletét és értékrendjét tegye magáévá, vagy legalább fogadja el, ami a vita tárgyát tekintve olyan, mintha megkérdőjelezné TWÁ-nak azt a jogát, hogy megtapossa őt (Puzsért), amiért az Index/a NER/ A rezsim szekerét tolja...már az ő, TWÁ véleménye szerint.

Én nem tudom, hogy TWÁ kéjesen vagy gúnyosan röhögött-e, vagy örvendezett-e azon, amikor Puzsért a politika rezsimszolgái (bármelyik rezsim szolgái) vagy a celebvilág nullái meghurcolták, kirúgták/kirúgatták, megrángatták, beperelték, elhajtották, negligálták, kiszorították vagy partvonalra küldték, és azt sem tudom, de talán az is igaz, hogy TWÁ nem állt ki mellette, amikor mindez megtörtént vele, de így magunk között szólva, és TWÁ munkásságát szintén viszonylag jól ismerve (legalább is azt, ami nem csak a facebookhoz köthető) én azért kétségeimnek adnék hangot e tekintetben, hogy ez ennyire egyszerű történet lenne. Kifejezetten intelligens emberekről beszélünk mindkét résztvevő esetében, így számomra elég valószínűtlen, hogy TWÁ részvétlenül figyelte volna, ha egy egyébként talán általa utált, de alapvetően azért valamennyire közös alapokról induló, vitaképes-értékes embert egy rezsim végigvonszol a sárban...és itt most értelemszerűen nem a kontraszelektált, felkapaszkodott felszopó-seggnyaló senkiházi propagandisták és egyéb tollforgatók vagy köpönyegforgató-médiastricikről beszélek, mert azokért persze, hogy nem kár, azokat miért sajnálta volna...bárki.

Ugyanakkor emberek vagyunk. Csak emberek. Ez a viszály a két publicista között gyakorlatilag évtizedes múltra tekint vissza, de 2015-ig biztosan visszadatálható, és nekem egy kicsit túlzónak tűnik, hogy Puzsér egy olyan embertől vár szolidaritást, akinek azért időnként páros lábbal ráugrott a kezére.

Mondom, ettől függetlenül azért van egy vicces és közvetett bizonyíték arra, hogy TWÁ nem a szívtelen tetű, akinek Puzsér beállítja.

Ezt a bizonyíték pedig nem más, mint maga a TWÁ facebook jegyzet. Az, ami miatt Puzsér billentyűzetet ragadott. Amióta a helyi fidesztálibok feljelentettek engem a facebooknál még akkor sem tudnám elolvasni a teljes TWÁ szöveget, ha akarnám, így kénytelen vagyok beismerni, hogy részben Puzsér írásából következtetek a tartalmára.  Az Index cikk képernyőfotóján látok egy a keveset TWÁ művéből, de szerintem így is képben vagyok, és értem is, hogy mi TWÁ gondja, mert a heves vérmérsékletű publicista elég pontosan visszaadja a lényeget a válaszában.

Nos, ez alapján tehát a képlet egyszerű: TWÁ éppen azért ír erről így, mert fáj neki, vagy akár felháborítja és elkeseríti, hogy Puzsér ír az Indexnek, a NER által bedarált hírportált életben tartva és népszerűsítve ezzel. Miért adna hangot ennek, ha a célszemély valami ócska NER-tróger lenne? 12 egy tucat belőlük. Le se szarná. Márpedig az, hogy TWÁ nekiront emiatt Puzsérnak, az valójában a harcostárs dühe: azért nevezi zsoldosnak, és azért ugrik neki, mert gyűlöli, hogy azok az emberek/az az ember, akivel talán millió nézeteltérése és kölcsönös sértésből fakadó vitája van, az Orbán-rezsim médiabirodalmának, tehát közvetve a rendszer fenntartásának az eszköze, működtetője...zsoldosa, még akkor is, ha eközben esetleg/gyakran rendszerbírálatot fogalmaz meg.

Nem ragoznám tovább, Puzsér álláspontja is jól érthető, elfogadható, aki, akarja elolvassa, nem akarom a teljes publicisztikát bemásolni ide, nem is lehet, nem is illik. De van itt valami, ami a lényegét adja a poszt gondolati magjának, és ez bizony számít. Minden bloggernek, minden kommentelőnek számít, és ennyi (kivonatos) idézet talán még belefér:

"...Jelzem Tóta W. Árpádnak, hogy tisztában vagyok az Index tulajdonosi szerkezetével, ugyanakkor azt tapasztalom, hogy ennek a portálnak a kínálatába jelenleg baloldali, centrista és jobboldali vélemények egyaránt beleférnek, még akkor is, ha ez neki kognitív disszonanciát okoz, úgyhogy körmeszakadtáig tagadja...Tóta W. Árpád nem szolidaritásra szólít fel engem, hanem a maga kutyaságára....Pár hónapja egy Tóta W. Árpádéhoz foghatóan aljas támadás ért – akkor Orbán Viktor harci ebe, az Origo-publicista Apáti Bence vitatta el a függetlenségemet, a gerincemet és az elemi tisztességemet,...Két érvük van: a közlés helye és a hozzám érkező utalás forrása. Irritálom őket, és azt hiszem, tudom is, hogy miért: egyik törzshöz sem tartozom, úgyhogy engem senki nem füröszt közpénzben, bármelyikük gazdái győznek is jövő tavasszal. Hogy van pofám kívül állni az ő szent háborújukon, amire ráment a huszadik század, és rámegy Magyarország? " (részlet Puzsér válaszleveléből)

Nos, azt kell mondjam büszkén, hogy ez úgy jött nekem, mint egy gólpassz a VB-döntőn, hogy egy fociaista hasonlattal éljek.

Írtam szeptember 29.-én 2 kommentet is (itt és itt)a Blog.hu és közvetve az Index/Blog.hu szerkesztői elveiről, és ezek megelőzik – vagy még inkább megelőlegezik – mindazt, ami Puzsér és TWÁ vitájának középpontjában áll.

Én ugyan ingyenzsoldos vagyok, ahogy – gyanítom – a Blog.hu bloggereinek elsöprő többsége: soha nem kértem, soha nem kaptam egyetlen fillért sem a szerkesztőségtől, se a Blog.hu-tól, se az Indextől. Ez egy tiszta üzlet: ők adják a felületet és a szolgáltatást, én meg leírhatom a gondolataimat, amíg azok nem ütköznek a törvényekbe, és ha tetszik nekik, akkor felrakják a posztot a blogketrecbe vagy a Blog.hu válogatásra. Pont. Minden kattintás, minden komment, minden látogató csörgeti a kasszát az Indexnél. Jól van ez így, elfogadom és tudomásul veszem.

Zsoldos lennék? TWÁ szerint igen. Nyilván csak a magam szerény, a Blog.hu peremvidékén kapirgáló módján, de sok kicsi sokra megy.

A Ritkán látott történelem bloga Hét tenger blog a NER csatlósai? A Nerd blog és a Tó-retró Orbán szekértolói? A Szemlélek és Coach-Co a rezsim szolgái? A Vietnámi háború és a Pangea elszegődött Rogán propagandagyárába? A rendszerkritikus politikai blogok, pl. a Szegedi kattintós, az Elegem van! a Magyar gyaur és a Nemgogol, a K-monitor (!) az Index bérencei? A Retró játékmúzeum, az 1001 film,  a Filmek a polcról, a Hétköznapi Geekságok, a Hátsó sor közepe, a Moha bácsi olvasónaplója a Fidesz-Sátán janicsárjai? A Dunakanyar helytörténete egy mocskos kis fasiszta blogocska, mert látogatókat visz az Indexre?...Ezek közül több állandóan címlapon van/volt, pörgetik őket, némelyik százezres, milliós letöltéssel. Tovább is van, mondjam még?

Mondom. Az Örülünk, Vincent? blog is a "náci" Index miatt szerepel szinte mindig a közéleti blogválogatásban? A blog 2009 óta fut, 10 éven át a blogketrec fix tartozéka volt, és egymaga ∼8 milliós oldalletöltést hozott az Indexnek, de a szerkesztőségi rendszerváltás után sem tették lapátra...legfeljebb cserepadra. Jótündér, kinek neve immár lényegében egyedül fémjelzi a blogot, és aki már angolhonból tolja a műsort, a rezsim legkérlelhetetlenebb, legpusztítóbb, leggyilkosabb, minden szempontból a legfélelmetesebb humorú és tollú bloggere, ennek megfelelően a Fidesz propagandistái és fizetett trolljai által leggyűlöltebb is, főleg azért, mert mindegyiket kitakarította onnan.

Jótündér szintén az Index és a rezsim zsoldosa? Az nagyot ütne. Az Index annak ellenére rendszeresen teret enged neki – sokszor a blogketrecben, de a szerkesztőség váltásakor, az átmeneti időben háromszor(!) egészen konkrétan a portál cikkei közé emelve a posztjait (!), amikor tartalommal kellett megtölteni a felületet –, hogy a gyakorlatilag ő is lelécelt, de azért otthagyta a blogot a Blog.hu-n is. Kölcsönös hasznot hajtanak egymásnak, és ez egy profi "üzleti" modell. A szerkesztőség biztosítja a széles elérést a blognak, a Vincent is hozza a látogatottságot az Indexnek, de a trollok csak akkor tudnának kommentelni, ha a blog új felületén is regisztrálnának, és azt már nem teszik meg...és kiteljesedni esélyük amúgy sem lenne. Én nem látom, hol van abban a ráció, hogy a szerkesztőség (ebből a szempontból az Index és a Blog.hu szerkesztőségének különbsége lényegtelen) egy olyan bloggert futtat, akinek egyes posztjaihoz képest néha Tóta W. Árpád legvitriolosabb cikkei is olyanoknak tűnnek, mint egyenesen Rogán Antallal közösen írták volna. Nem beszélve mondjuk Vona Gábor vagy Puzsér Róbert a legkeményebb rendszerkritikusság szándékával írt, ám Jótündérhez képest langyos Orbán dicshimnusznak tűnő cikkeihez az Index címlapján.

Egyszerűsítem: aki az Indexre/Blog.hu-ra ír, az valójában mind fideszes, fideszbérenc, kollaboráns, áruló, fasiszta, náci, diktatúrát felszopó kis médiapatkány, aki a látogatottságért eladta a lelkét az Ördögnek?

Mert mi van akkor, ha a médiatulajdonosok és a szerkesztők, a Vaszily Miklóstól induló, és jelenleg a Starz-Fekete-Szalóky-F. Tóth Benedek-Gedei...vezérigazgató/szerkesztősoron futó közeg sokkal kifinomultabb, ravaszabb, óvatosabb és körültekintőbb annál, semhogy az Indexet/Blog.hu-t egyszerű NER-szimpatizáns médiának lehetne tekinteni?

pottyondy_kiemelten_2021-09-30_10_43_17_masolat.jpg

Ezen a képernyőfotón éppen azt láthatjuk, ahogy a hithű fideszes, mélyen jobboldali, vaskalapos konzervatív, megszállott orbánista, tehát Orbán Viktorért és a rendszeréért odaadóan rajongó Pottyondy Edina youtubernek az Index, a Fidesz médiabirodalom zászlóshajója a címlapon, fotóval is kiemelten nyújt támogatást, amelynek Semjén Zsolt és vadászcimborái minden bizonnyal nagyon örültek. Ezek a fideszes zászlóshajók, ezek ilyenek. Trafalgárnál is úgy volt ez 1805-ben, hogy miközben a két flotta szarrá ágyúzta egymást, Nelson meghívta teázni Villeneuve-öt. Ja, nem.

A helyzet az tehát, hogy Puzsér rátapintott a velős lényegre. Az Index nagyon óvatosan lavírozik – és nem kétséges, hogy ez tudják a kormányzatban, és nyilván engedik nekik, ha ez valami részben kerítésen kívüli játék –, mert egyáltalán nem tolja az Origo-KESMA agymosó propagandista vonalat, ami nem érdekelne senkit...már úgy értve, hogy azok közül, akik információhoz és értékes tartalomhoz akarnak jutni. Az Index a maga korlátok közé szorított módján – most erősen kapaszkodj meg a széked karfájában! – valóban független online újságot csinál, valóban próbál kiegyensúlyozott, viszonylag pártatlan és elfogulatlan lenni, és nem csak annak akar tűnni. Joggal várta és hitte mindenki, hogy a régi szerkesztőgárda lelépése után majd felhúzzák az Index hajójára is a Rogán-KESMA-Kovács Origo András lobogót, de nem így történt, és egészen meglepő módon egyelőre még nem döntöttek úgy a Központi Bizottságban, hogy a jelenlegi tulajdonosi és szerkesztőgárdát "el kell ásni az orgoványi erdőben", hogy a nemzet ocsmány hangjának is adózzak ezzel az idézettel.

Én értem, hogy TWÁ-nak mi a gondja: létező dilemmáról van szó. Nekem is van olyan blogger ismerősöm, akinek erkölcsi, morális, lelkiismereti kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy egy olyan felületen gyártja a tartalmat, amelynek habitusával, illetve a mögötte álló politikai hatalommal szemben erős ellenérzései vannak, és egyre tendenciózusabbnak látja a cikkek összeválogatását, címadását és tónusát. És talán én tévedek, de mégis azt hiszem, Puzsér a céltábla közepébe talált a TWÁ-nak írt válasszal. Az Index nem bántja őt. Egyelőre írhat. Kaphat felületet, tolhatja, túltolhatja. Ez valami hibrid rezsimhez/féldiktatúrához/nyílt bűnöző-diktatúrához méltó, fondorlatos média cselfogás lenne a tulajdonosi-szerkesztő gárda részéről?

Lehet. Bár nekem inkább tűnik kollektív politikai és szerkesztői öngyilkosságnak, ha a rendszer az, aminek én gondolom, vagy aminek oly sokan gondolják.

Puzsér egy közíró, publicista, ebből él, gondolatai vannak a világról, és a legszélesebb körben szeretné ezeket terjeszteni, hogy sokan lássák, hallják, olvassák, mert egy jobb világban szeretne élni, ezért hinti el mindenhová ezeket a gondolatait a youtube-tól az Indexig. Hová írjon? Akkor talán hívja meg, és fizessen neki a Telex, a HVG, a 24.Hu. 444 (höhö, a 444-et rettentően utálja, de úgy sejtem, azok is őt) és akkor majd ott/ott is üti a rendszert, Orbánt, Gyurcsányt, a Momentumot, celebrongyokat és médiahulladékokat, meg, akit még ütni akar. 

Én nem vagyok naiv. Tudom én, mi történt itt, mondhatni végigéltem belülről, láttam, hogyan darálták be az Index szerkesztőséget, láttam hogyan változott meg pl. a blogketrec 2018 óta, amikor irányváltás történt a Blog.Hu-nál, láttam hogyan tűntek el, vonultak vissza, léptek le innen a bloggerek, vagy tiltották le tömegesen a kommentelési lehetőséget a fideszes janicsár-trollok és propagandisták miatt, láttam/látom, ahogy mindenki, hogy hogyan módosult az Index hangja. Tolják a kötelezőt, és megkapják az ukázt is, ebben biztos vagyok, teret kap a kormányzati  iránymutatás is, és ahogy közelednek a választások, nyilván úgy lesz egyre keményebb nyomás alatt az Index, mert ez Magyarország leglátogatottabb hírportálja, és a kormányzatnak kell a nagy nyilvánosság és a nagy elérés a széles tömegek felé.

De ahogy azt Boldeone 2 kommentelőtársnak válaszoltam két hónappal ezelőtt, visszautalva mindarra, amiről eddig írtam, van itt valami komoly rendszerhiba.

"Ha az Index pusztán a kattintásokra menne, akkor visszatérne a 2018 előtti/régi Index/Blog.hu szerkesztési alapelvekhez, és a blogketrec tömve lenne kormánykritikus blogposztokkal.

A (Bircahang) Iván csak a közéleti blogválogatás hátsó oldalán kap helyet, a Danube Institute pedig – persze hozza a NER-kötelezőt – egyáltalán nem rossz, nem haszontalan blog...én kedvelem. Lyukra futnak néha, vonalasak, háttértámogatók, afféle Blog.hu szürke eminenciások, de a maga kategóriájában egy kifejezetten informatív, korrekt blog...hozzátéve, hogy ezzel együtt minden kommentelési lehetőségtől elvágják az olvasókat, mert ahhoz már gyávák, mint gazdájuk, a Függönyös.

Az Index tulajdonosai/szerkesztői pedig okosak: nem csak azért csinálják ezt – illetve nem ez a fő indok –, hogy kiegyensúlyozottnak tűnjenek. Ha beüt a szar 2022-ben, minden más lesz: témájuk ugyan lesz százezer, mert egy új kormánynak 12 évi szabadrablás után kell helyreállítania az országot, és ez számtalan konfliktus, konfrontáció, vagy akár véres-szervezett-puccsként működő zavargásokhoz, nota bene! polgárháborús lincshangulathoz vagy konkrét utcai harcokhoz is vezethet, de ha mindez nem is következik be (szerintem igen), a normál polgári-szabadpiaci működés kereti között is meg fog rogyni az Index egy kicsit, mert egy kiegyensúlyozott médiapiacban a teljes NER-propaganda sajtóbirodalom azonnal megy a levesbe az állami támogatások/állami hirdetések nélkül (értsd: az adófizetők kínnal-vérrel megkeresett forintjainak ellopása és átcsatornázása nélkül a NER-szolgáknak) és az így váratlanul légüres térbe, munkanélküliségbe kerülő sajtómunkások tömege vár majd arra, hogy ne engedjék el a kezüket, és 12 évi szolgálatuk után továbbra is helyet és fizetést biztosítsanak nekik.

És ebben az esetben az Index lesz szinte az egyetlen olyan hajó, amelyik a víz felszínén marad, és 100%-os eséllyel túlél...mert Uj Péter és az utána következő gárda olyan alapokra rakta a hírportált, hogy a lendület átsegíti a zord időkön, ahogy az elmúlt közel években is, amióta a volt tagok dobbantottak a Telexbe.

És jól csinálják ezt az Indexnél/Blog.hu-nál. Odafigyelnek arra – a megengedett kereteken beül–, hogy az olvasók mindig úgy érezzék, viszonylag elfogulatlan, tárgyilagos, néha, egy-egy cikk erejéig kicsit talán NER-szagú/fidesz bűzös, de alapvetően elfogadható tartalmat kapjanak.

De vajon kit, kiket fog megmenteni a Gazdi, amikor a maradék, az Index farvizén hánykolódó propagandisták sajtóladikjai elsüllyednek? Márpedig egy csalódott, megbántott, kétségbeesett janicsár veszélyes lehet, mint egy kidobott feleség: oldalt vált (klasszikus magyar történet), kifecsegi a titkokat, eljár a szája a titkos paktumokról, a NER-belső működéséről, gyanús ügyekről, bármiről az elmúlt 12 évről.

Az Index túl fogja élni, de nem lesz mindenkinek hely a fedélzeten. Le kell majd géppuskázni azokat, akik felkapaszkodnának és túlterhelnék a hajót.

És azon a napon eljönnek a zord idők és az igazság pillanatai."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr9216777106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bubu64 2021.12.10. 08:56:00

Nagyon szeretem Edét, csúcs nő.

Mi tagadás kedves Íjász, régebben én is úgy gondoltam, hogy nagyon örülsz, hogy Orbán került hatalomra, és nem értettem miért hiszel neki, nem vagy ostoba, használod az eszed, akkor miért? Valahogy úgy vagyok Veled, mint az Elegem van! bloggerrel. Na végre! érzésem van, úgy tűnik elmúlt hála Istennek ez a kis elfajzás.

Puzsér nem marad ki a kardcsörtetésből, ő ugyanúgy hadonászik vele ész nélkül, talán MZP-hez hasonlítható a stílusa. Nem lehet, hogy ezért rúgták ki sok helyről?

"Az Index a maga korlátok közé szorított módján – most erősen kapaszkodj meg a széked karfájában! – valóban független online újságot csinál, valóban próbál kiegyensúlyozott, viszonylag pártatlan és elfogulatlan lenni, és nem csak annak akar tűnni."

Íjász! Még mindig hiszel a mesében, és ha az Indexnél is így gondolják, ők is mesevilágban élnek. Addig mehetnek csak el, amíg engedik őket. De mivel nem hülyék, így ők is tudják, azt gondolják túlélnek mindent. Nagy csalódás lesz. Te akár 20 éve gondoltad, hogy nem lesz Népszabadság?

Tehát az Index vagy egy tudathasadásos állapotos oldal, vagy egyszerűen hangulatmérő, feszültség oldó eszköz azért hagynak fenn általam is kedvelt írókat. Vagy egyszerűen álca, hogy á-á-dehogy minket nem a Rogán propagandisták pénzelnek, hiszen ennek, és ennek az írása is megjelenhet, ezért a hírek is igazak, amiket a "hivatásos újságírók" is írnak. Higgyetek nekik, hasít a gazdaság, Kánaánban élünk.
Ne becsüljük le a háttérben dolgozó pszichológusokat, propagandistákat, akik mesterei a tömegbefolyásolásnak. Egyébként köszönöm a két közíró összehasonlítását, érdekes volt

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.12.10. 09:45:17

@Bubu64: "Mi tagadás kedves Íjász, régebben én is úgy gondoltam, hogy nagyon örülsz, hogy Orbán került hatalomra"

Az elmúlt 30 évben már szavaztam én kétszer is a fideszre: mindig megosztva a listás/egyéni szavazatot egy másik párttal, hogy egyensúlyban maradjanak a gazemberek minden oldalon. 2010-ben is a fideszre szavaztam, mert úgy éreztem akkor, hogy ez egészen egyszerűen erkölcsi kötelesség, de nagy távolság van aközött, hogy "örültem Orbán hatalomra kerülésének" és aközött, hogy "örültem, hogy a szocialista-állibberális bagázs, ami mindent elszúrt, amit elszúrhatott, eltűnt a színről".

Nem én voltam az egyetlen 2010-ben, aki ezt akkor így gondolta – nem lett volna kétharmaduk – , de arra a borzalomra azért a legkevésbé sem számítottam, ami ezután következett.
Nagy pofára esés volt, ez kétségtelen, és 12 év alatt sem tudtam jóvá tenni. Írtam én már erről:

"...Oké, mondjuk 2010-ben szerintem erkölcsi kötelessége volt mindenkinek bárki másra szavazni, mint a balliberális oldal, de ha tudom, hogy ez lesz a vége, hát inkább elmegyek kirándulni aznap. Kicsit túltoltuk. Ez van. Azóta sokszor próbáltam jóvátenni, de nulla eredménnyel, -vagyunk így ezzel néhány millióan- ráadásul olykor egyet is értettem a lényegével annak, amit mondtak..."

zordidok.blog.hu/2019/10/11/ihr_kampf

"Addig mehetnek csak el, amíg engedik őket."

Nyilván, és ezt le is írtam a posztban. De én mégis úgy látom, hogy elég bátran feszegetik a határokat. Az Index össze sem hasonlítható a NER propaganda-szennymédia egyéb "sajtótermékeivel".

"De mivel nem hülyék, így ők is tudják, azt gondolják túlélnek mindent. Nagy csalódás lesz."

Ezt nem hiszem, ez nem biztos, hogy így lesz. Sőt. Biztos vagyok benne, hogy túlélik, ha a fideszre/kormányzatra netalántán ráköszöntenek a zord idők.

"Te akár 20 éve gondoltad, hogy nem lesz Népszabadság?"

Nem, de nem az eltűnésük lepett meg igazán – évek óta lejtmenetben voltak a nyomtatott és az online változattal is – hanem az, ahogy a baloldal magukra hagyta és ahogy a fideszesek kivégezték őket. A baloldal részben azért bánt így velük, mert a Nészabadság valóban kivakarta magát a vörös horizont alól, és jobbra-balra csapva valódi és független újságírást csinált, a fideszesek meg azért...hát ezt nyilván nem kell magyarázni, tudod te is, a valóságban élsz.

"Tehát az Index vagy egy tudathasadásos állapotos oldal, vagy egyszerűen hangulatmérő, feszültség oldó eszköz azért hagynak fenn általam is kedvelt írókat."

Mindkettő. Tudathasadás és gőzkieresztő szelep. De ez nem baj, amíg ez így is marad.

"Vagy egyszerűen álca..."
Persze, van egy ilyen vonulata is. Vona, Puzsér, rendszerkritikus cikkek, vélemények, kemény címadás...

"Ne becsüljük le a háttérben dolgozó pszichológusokat, propagandistákat, akik mesterei a tömegbefolyásolásnak."

Azokat soha nem becsülöm le. Szeretem a történelmet.

"Egyébként köszönöm a két közíró összehasonlítását, érdekes volt"
Szívesen, muszáj volt levezetnem a dühömet...de Index címlapot azt nem fog kapni. Ennyire azért nem bevállalósak a szerkesztőségben. :-))

Bubu64 2021.12.10. 13:01:46

Nem kárhoztatásképpen írtam, és valóban rosszul fogalmaztam, "örültél, hogy...."
Tudom protest szavazat volt, nekem kb. 20 éve az a szavazatom, mert szívem szerint nem szavaznék egyikre se, de bárki, mint Orbán. Csak ezért mentem el szavazni. Illetve nem teljesen így van, mert amikor a DK megalakult, akkor reménykedtem, hogy változás lesz a balliberális oldalon, eltűnnek a Puch Lászlók, de be kell ismernem tévedtem. Nehogy a fejemhez vágd, hogy orbánfóbiás vagyok, mert annyi Neked.:) Egyébként most megint hányingerem van az egésztől MZP miatt. Ilyen dilettáns bandát nem hordott még hátán a föld, vagy direkt csinálják, mert nem akarnak(mernek) szart lapátolni.

Bubu64 2021.12.10. 13:06:14

Azt elfelejtettem még, hogy nekem is meglepi volt a Népszabi magára hagyása. Átpártoltak az erősebbhez, ahol a pénz szagát érezték, azok, akik szponzorálhatták volna. Kíváncsi lennék, hogy az Átlátszót, 444-et(bár ott vannak furcsa írások), Direkt36-ot kik segítik. Szerintem lehet, hogy Te is és én csak néznénk, ha megtudnánk.

CoachCo 2021.12.10. 13:07:25

Megint jól körbejártad a témát, és kifejezetten megtisztelőnek érzem, hogy engem is említettél. A két publicista vitájában nem mélyültem el, Puzsértól hol a hideg ráz, hol jól szórakozom rajta. Az nem baj, ha vannak viták, csak itt talán tényleg kár az engergiáért . Hasznosabb dolgokkal is tölthetnék az idejüket.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.12.11. 08:30:27

@Bubu64: Az se lenne baj, ha kárhoztatás. Kárhoztatom én magamat eleget emiatt, egy kicsi még bőven belefér.

Magyaur 2021.12.16. 18:10:19

Zord íjász - fogalmam sincs mire utalt az üzenete.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.12.17. 09:29:14

@Magyaur: :-) Nem bonyolult megfejteni. A szövegben szereplő blogok linkjei között a magyar-gyaur is ott van, mint tartalomgyártó, aki/amely a Blog.hu-n és az Index címlapon keresztül szintén részese annak, hogy az Index a vezető pozícióját őrzi az online térben...és ezzel a maga szeletét kihasítva pontosan ugyanazt teszi, mint ami a Puzsér Róbert és Tóta W. közötti vita alapját adja, vagyis amiért Tóta W, megrója Puzsér Róbertet. És hát a magyar-gyaur egy erősen rendszerkritikus blogként ugyanabban a cipőben jár, mint mindenki, aki ennek ellenére, akarva-akaratlanul a NER zászlóshajójának dolgozik. Nekem meg – szerintem, saját szabályaim szerint – illik szólni, ha valakinek a blogját linkelem...ha pl. esetleg nem látja az admin felületen. Ennyi az egész.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.12.18. 18:36:13

Ezt iderakom afféle poszt-frissítés gyanánt, nem akarok már belenyúlni a szöveg szerkezetébe.

www.valaszonline.hu/2021/12/16/vona-gabor-tota-w-arpad-media-podcast-hetivalasz103/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.22. 16:32:52

Szép, hogy nem feledtél el.

Én köztes helyzetben vagyok. Se nem tiltanak, se nem támogatnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.22. 16:35:26

Ami Puzsért és feleségét illeti, Puzsér sokat romlott az utübbi időben, s ezt felesége rossz hatésénak tudom be.

A nő egyszerűen maga a bulvár. Az elején megnéztem a videóit ahogy kell. Aztán már csak belejük hallgattam, Ma már nem nézem. Borzasztó a stílus.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.12.22. 17:47:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Én köztes helyzetben vagyok. Se nem tiltanak, se nem támogatnak."

Ugyan, Iván, nem kell a rizsa és nem kell mentegetőzni a kialakult helyzet miatt sem. Áll neked a zászló: van, hogy három posztodat futtatják egyszerre a közéleti válogatásban.

2018 előtt – függetlenül attól, hogy néhányszor/többször Index blogketrec címlapon is voltál, bár még jóval korábban, hiszen erről posztot is csináltál képernyőfotókkal – fel sem merülhetett volna, hogy a régi Blog.hu/régi Index szerkesztőgárdája így támogasson téged.

Eleve kevés jobboldali/rendszerhű/rendszerbarát politikai blogger és blog létezik, (Danube Institute, reaktor...egyik sem kommentelhető, mint a túloldalon (?) a Bekiáltás, a Médianapló, a Forgókínpad és társaik) így téged megbecsülnek...de csak nagyon óvatosan. Múltkor kitoltad a netre egy posztban, hogy büszke homofób vagy...más esetben, vagy régebben egy ilyen után még a közéleti válogatásban sem kapnál helyet soha. Elég veszélyes játékot űztek a szerkesztő gyerekek, hogy ezt megengedték, simán feljelenthettek volna téged/ őket, mert efféle diszkriminatív, kisebbségellenes, szexuális irányultságot szapuló tartalmat nem engedhetnének a felületre.

Szóval, most fut a szekér Iván, (fut, amennyire fut, ezt csak te tudod, de biztosan jobb a helyzet, mint régen) örülj neki: visszajöttél a harcmezőre. Mások pedig a szerkesztőség és a tulajdonosok lecserélődésével tüntetőleg felfüggesztették a blogolást és leléptek.
Mondom: élvezd ki. Ki tudja mi lesz 2022-ben és hogyan változik meg a világ: ha beüt a NER-nek a szar, a Blog.hu és az Index is brutálisan újraszűri a blogtartalmakat, ebben biztos lehetsz, és nagyon jó esélye lesz annak, hogy lekavarnak téged a színről.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.22. 17:54:02

@zord íjász:

Egyszer már nyertem a homoklobbi ellen, azóta óvatosabbak velem Sorosék.

Én meg eleve sose tudok veszteni, az igaz ember szekere mindig fénysebességgel robog.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.12.22. 17:57:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én nem tudom ki a Puzsér felesége. Abba már belefutottam (nem kerestem rá), hogy P. E. volt a barátnője valamikor, de őszintén szólva én vastagon leszarom, hogy ki Puzsér felesége. Magánügy. Ha Pottyondy Edina a felesége, akkor ő. Pottyondyt sem azért imádom, mert Puzsér felesége, és Puzsért sem azért szeretem, mert Pottyondy férje.

"A nő egyszerűen maga a bulvár. Az elején megnéztem a videóit ahogy kell. Aztán már csak belejük hallgattam, Ma már nem nézem. Borzasztó a stílus."

Tőled nem is vártam mást, Iván. De ez nem baj, ez a véleményed, kész.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.01.04. 06:39:37

Ez hasznos és tanulságos kiegészítése ennek a posztnak. Különösen úgy, hogy eleve megemlítettem a felmondott szerkesztőt is...akit ezek szerint kirepítettek a reményeinek székéből a zord idők.

Ja, így van ez. De lesz ez még durvább is az Indexnél, ahogy egyre közelebb jön a választás időpontja.

telex.hu/belfold/2022/01/03/felmondott-az-index-szerkesztoje-kormanyparti-nyomasrol-ir-es-arrol-hogy-platformkent-hasznaltak-a-lapot-politikai-celra

Éva28 2022.01.04. 09:08:11

Annyi már a frusztráció körülöttünk, bennünk, hogy nehéz kiigazodni. Akikben megvan az írási kedv, kényszer, nyomjuk, de hogy mennyire lehet tudatosnak lenni, mennyire látunk bele a játszmákba, az számomra sokszor kérdés. Én biztos, hogy nem. Sok blogger vett vissza (a Lelkizóna csapata jó példa erre), evezett el földrajzilag is más vizekre. Ajánlom a Mancs ünnepi számából Dmitrij Muratov cikkét, aki az orosz Novaja Gazeta újságírója. Ő kapta a Nobel-békedíjat 2021-ben. Az ott elmondott beszédét hozták le. Tanulságos.

Gyingizik 2022.02.24. 11:26:32

Jó kis cikk, de van itt félreértés is bőven.
Puzsér: lájkvadász. Ő ebből él. A minél nagyobb kattintási szám elérése a cél. És : aki MINDENKIT SZID, méghozzá tűrhető színvonalon, ironikusan, viccesen az megduplázza a lehetséges olvasók számát. Szidja NERt, de az ellenzéket is. Az üresfejű celebeket is. Besöpri az olvasót a nezetők összes szegmenséből.
Tóta: a pénzügyi háttérhatalom fizetett ügynöke. Mitől lenne nagy újságíró, publicista? A mindennel elégedetlen, (elképzelt ideális) nyugat imádó, szingli, városi neolibsi prototípusa, aki mélységesen lenéz mindent ami ezen a buborékon kívül van. Vallás, család, nemzet? megvetően köp egyet. A rajzfilmje is ebben a szellemben készült, igaz nem volt pökhendi, "csak" kioktató. Valóban furcsa volt megélni a neoliberális globalista megszorító intézkedések tetőpontján - amikor a kisvállalkozókat is sanyargatták bajnaiék - a kioktatás a szabad piacról, versenyről. Egy KKV több bruttót fizetett be a dolgozója után, mint amit a dolgozó nettó megkapott!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.04.06. 13:01:31

orbán nem biztos hogy kiadta a kilövési engedélyt völnerre, orbánnál csak pintér erősebb. lehet őszinte volt orbán megdöbbenése a sajtótájékoztatón völnerrel, gyerekkori barátjukkal kapcsolatban, lehet pintér vagy pintér egyik barátja megharagudott rogánra, vagy valakire, ezért pintér levette a sakktábláról kisidőre.
süti beállítások módosítása