Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Tengerszem a Zemplénben

Országjárás - A Zemplén csodái 5.

2019. december 22. - zord íjász


A zempléni tűzhányók kezdték.

Az emberek folytatták.

A csapadék befejezte.

Ma mindenki a csodájára jár.

Füzér, Boldogkő, Regéc, Rodowan kertje után, a szubjektív zempléni bakancslistám szűk válogatásának ötödik -és egyben utolsó- kedvcsináló darabja: a Megyer-hegyi Tengerszem. A hatodik fejezet már egészen másról fog szólni, és azzal vissza is kanyarodok majd Nagykovácsihoz.

Tovább

Zempléni zen: a füzérradványi kastély kertje

Országjárás - A Zemplén csodái 4.

Mottó: "Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta." (minden idők egyik legjobb nyitómondata, Rejtő Jenő: A három testőr Afrikában című könyvében)

A fenséges füzéri fellegvár kis magyar Sainte-Chapelle kápolnája, Boldogkő mesevára, Regéc magasztos és elgondolkodtató romjai után, itt az ideje, hogy a Zemplén másféle csodáiról is szót ejtsek: a természetről és a kertekről.

Tovább

Regéc, a fejedelmi sasfészek

Országjárás - A Zemplén csodái 3.

Mottó: Én nem a falakban bízom, hanem az emberekben. (Dobó István/Sinkovits Imre várkapitány, Egri csillagok, film)


Mit őriznek ezek a falak?

Erődítmény és uradalom? Hit? Remény? Illúzió? Bátorság? Építészeti és régészeti bravúr? Ez mind: Regéc vára.

Magyarország egyik legnagyobb vára. A Rákóczi sasfészek. A hely, ahol a II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekéveinek első öt évét töltötte. A semmiből újjáépített és felépített, Pro Architectura díjat kiérdemelt, fenséges Füzér, illetve a Boldogság sárkánytaréjos mesevára után, a Zemplén csodáit bemutató sorozatban következzék Regéc szomorú sorsra jutott, majd újjáéledő vára.

Tovább

Castrum Boldua

Országjárás - A Zemplén csodái 2. - Boldogkőváralja erődje, avagy a völgy ura és a gyerekek vára

A boldogság vára. Az, valóban.

„E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb!” -így szól a legenda a Kék-túra egyik állomásának és ugyanakkor a Zemplén egyik kedvelt turisztikai célpontjának számító vár névadásáról. A hányatott sorsú, sokszor gazdát cserélt, trónviszályok és lázadások, forradalmak és bosszúhadjáratok, hanyagság és elhagyatottság viharait is átvészelő várat, amelyik minden őt ért pusztítás ellenére még így is az egyik legjobb állapotban megmaradt középkori erődünk volt, végül az Európai Unió pénze virágoztatta és virágoztatja fel, folyamatosan: ahogy a Zemplénben mindent. Egy olyan durva kontrasztokkal szabdalt megyében, mint BAZ megye, eleve minden kulturális/történelmi/gazdasági kapaszkodó többletjelentéssel bír: a lokálpatriotizmus életben tartása, a gyökerek táplálása itt nem csak afféle hobbytevékenység, és erről szól minden beruházás, ami a megyét táplálja.

A Füzéri vár után, a Zemplén csodáit bemutató országjárásom második, kedvcsináló állomása: Boldogkőváralja vára.

Tovább

Rien ne va plus!

Mi lesz a 2019-es önkormányzati választás végeredménye, Nagykovácsiban? Tipp.


szavazokori_terkep.png

kép forrása: Nagykovácsi Önkormányzat facebook

Kövér másfél órával ezelőtt bezártak a szavazókörök, lezárult a 2019-es önkormányzati választás Magyarországon.

Hatalmas Kis falunk helyzetéről jelenleg csak annyit tudni, hogy a részvételi arány 47, 67%, és a szavazatok feldolgozottsága 23, 91 %-on áll. Eredmények még nincsenek, így most van itt az idő, hogy tippeljek a végeredményre.

Tovább

Ihr Kampf

A fidesz-dementorok mocskos kampánya Nagykovácsiban

via GIPHY

dementor ismeretterjesztő: itt

Mottó 1.: Csak a holtak látják a háború végét. (Platón)

Mottó 2.: Végzetes belépni bármely háborúba anélkül, hogy győzni akarnánk. (D. MacArthur amerikai tábornok)

Mottó 3.: Aki jelentéktelen emberek ellen harcol, nem nyerhet semmit. (Michelangelo)

 ♦

1.

Ma nem fogok nyerni semmit. Nem feltétlenül azért, mert jelentéktelen emberekre pazarolom az életenergiáimat, hanem azért, mert vannak olyan küzdelmek, amelynek a végén soha nem hirdetnek győztest, akkor sem ha tudod, hogy igazad van és helyesen cselekszel. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, már attól rosszul vagy, hogy valamiféle belső/külső kényszer hatására olyasmivel kell foglalkoznod, aminek a puszta felszínre hozatala, megjelenítése vagy megemlítése is visszataszító. Senki sem szereti levakarni a menyétszart a cipője talpáról, de meg kell tenni, ha beleléptél, viszont a feladat elvégzése után semmi felemelőt, semmi pozitív többletet nem érzel. A japán kultúrában -ez a japán kertkultúra esszenciája is, amely maga a megtestesült harmónia kifejezésére tett törekvés- egy ház békéjének, harmóniájának feldúlása a legnagyobb sértésnek számít, amit csak elkövetni lehet.

Ez a ház: Nagykovácsi. Az otthonom, és muszáj benne takarítanom egy kicsit a magam szerény eszköztárával, mert telehordták szeméttel és sárral. 

Ma az összes verbális nyílvesszőmet olyan céltábla közepébe lövöm, amelyet már szitává lyuggattam az elmúlt négy évben, amikor hasonló témát kellett elővennem. De már öreg vagyok, unom a hátrálást. Soha többé nem teszem, elég régen eldöntöttem. Túl sok kompromisszumot kötöttem így is, túl sokszor hallgattam, amikor beszélni kellett volna, de talán az lett volna a legjobb, ha nem szavazok többször is a fideszre, hol egyéniben és listán is, hol megosztva a szavazatomat más párttal. Oké, mondjuk 2010-ben szerintem erkölcsi kötelessége volt mindenkinek bárki másra szavazni, mint a balliberális oldal, de ha tudom, hogy ez lesz a vége, hát inkább elmegyek kirándulni aznap. Kicsit túltoltuk. Ez van. Azóta sokszor próbáltam jóvátenni, de nulla eredménnyel, -vagyunk így ezzel néhány millióan- ráadásul olykor egyet is értettem a lényegével annak, amit mondtak. 

Már unom ezeket az arcokat, unom ezeket a harcokat, és sokkal jobban szeretek a kertekről/építészetről/települési övezetekről/állatokról írni, és szívesen folytatnám ezt a pozitív sorozatomat a játszótér diplomácia kapcsán a Csillagfürt-parkról és társairól, de ölbe tett kézzel sem fogom megvárni, hogy szarfészekké változtassák az otthonomat/ a falumat/ a mentális környezetemet. Nem azért költöztem ide 20 évvel ezelőtt, hogy néhány vicsorgó nerszolga hazugságcunamiját és ocsmány agresszióját némán tűrjem. Azt tűrje az, akinek jópofiznia kell velük, vagy aki arra készül, hogy majd jópofiznia kell velük, vagy aki a seggüket nyalja, vagy aki azt hitte róluk, hogy valaha is a barátai voltak, vagy aki térdelve akarja leélni az életét. 

Nekem egyikhez sincs kedvem, és én egyiket sem fogom megtenni.

Soha.

Ez a poszt 18. éven felülieknek szól. Keresetlen és szókimondó, amilyen ez az ország is. "Ideje van az egyenes beszédnek", ahogy a Mester mondaná, és ez blog egyik állandó mottója is, itt a jobb oldali hasábban, a poszt mellett. Így a stíluson rugózó, nyársat nyelt vaskalaposok, farizeus nyivákolók már most lehúzhatják a rolót, és eltakarodhatnak innen.

Tovább

Nagyon zsír

Hájvéj 3. - Átoktörés, avagy Az Erdősétány utca útrekonstrukciója, illetve A nap, amikor V. úr, alias Galagonya is fellélegezhet végre

Mottó: Fel is Út, le is Út.

A mai napon, 2019. Szeptember 5.-én, ha az időjárás is engedi, elkezdik felrakni a záróréteget/a kopóréteget is a Zsíroshegyalján az Erdősétány utcára. Az útrekonstrukciót mutatom be a blogposztban.

Tovább

A mór megtette, a mór mehet

A 2019-es önkormányzati választási kampány 1. - Amikor a történelem kereke körbefordul, avagy Végül minden jótett elnyeri méltó büntetését. De aztán a rosszak is.

Szubjektív politikatörténet a 2019-es önkormányzati választási kampányról. Csináltam ilyet a 2014-esről is a blogon (a blog oldalsávjában ott van az összes része külön szedve, de linkekben itt is felbukkan majd), azelőtt pedig az egykori nagykovacsi.net Civil Közösségi Hírportál Fórumán, a 2010-esről. Tartom a hagyományt. Hiszen már elstartolt a helyi kampány, jóval korábban.

Vagy soha nem is ért véget.

Tovább