Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

I Have A Nightmare...

1. Az antifa terroristák, a rasszista antirasszisták, a levadászott rendőrök, a fehér öngyűlölők, a valósághajlító média és a politikai téboly találkozása az amerikai demokrácia boncasztalán.

2020. július 22. - zord íjász

A Templom tér 10 éves jubileumi sorozatának ( 1., 2., 3., 4.,) következő része mellett tömve van a blogfiókom várakozó, kész, félkész blogposztokkal, de azért nem raktam fel belőlük semmit, mert sajnos és nagyon szomorú módon, bár kétségtelenül komoly tanulságokkal szolgálóan, bekavartak az amerikai zord idők. Ez kihagyhatatlan számomra: ha van valami, ami a blog profiljába vág, akkor ez biztosan az -túl azon, hogy más okból is szenvedélyesen érdekel-, így ejtenék én az amerikai zavargásokról néhány keresetlen szót.

Úgy terveztem, hogy telerakom ezt a posztot beágyazott/linkelt videóválogatással a szöveg illusztrálására, (kb. 200-at néztem meg az elmúlt hónapban) de rájöttem, hogy az anyag egy része, amellett, hogy átválogatva is sok, annyira durva, hogy inkább egy csinálok egy 18 éven felülieknek szóló külön bejegyzést róla. Rengetegen látták ezeket a felvételeket, tehát nem az újdonságuk okán áldozom rájuk az időmet, hanem azért, mert megjegyzéseket is fűznék némelyikhez...és az is garantáltan felnőtt tartalom lesz.

Bár nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy ez a mostani poszt nem az. Sőt. Legyen inkább az.

A poszt 18 éven felülieknek szól, és a nyugalom megzavarására alkalmas.

Tovább

Eufória és EU-fóbia

Eltékozolta-e Magyarország ezt a 16 évet? Jól használta-e fel az ország az uniós támogatásokat? És csak a pénzről szól ez? És miért került a kormányzat célkeresztjébe az Unió? Nekünk már a nyerő oldal sem jó?

A blogposzt a nyugalom megzavarására alkalmas idézeteket, kifejezéseket, és ami a legfontosabb, szokásomhoz híven, tényeket tartalmaz, ezért gyenge idegzetűeknek, véres szájú álliberálisoknak, habzó szájú narancstáliboknak, vicsorgó Lenin-fiúknak, fizetett propagandistáknak, és a stíluson pörgő seggfejeknek a távolmaradás javasolt.

Tovább

Tégláról-téglára, kőről-kőre

Templom téri történetek 3.: Az építés - Egy 10 évvel ezelőtti újjászületés előzményeinek, tanulságainak és hatásainak krónikája.

1.Nagykovácsi építészetileg egyik legnagyobb beruházásának, a Templom tér 10 évvel ezelőtti átépítésének pénzügyi hátterét, tervezőit és építtetőit, valamint az egyes szereplők által kért munkadíjak tételes felsorolását, és a projekt teljes bekerülési összegét már bemutattam az első fejezetben.

A Terca Jövőtér Pályázat és a Terca Köztérépítészeti Hallgatói Ötletpályázat története, valamint az elfogadott átépítési terv is megismerhető a második részből. 

Következzen az építésnek a krónikája, sok fotóval.

Tovább

Terka, te édes

Templom téri történetek 2.: A pályázati háttér anatómiája, avagy a kapcsolati tőke hozama.- Egy 10 évvel ezelőtti újjászületés előzményeinek, tanulságainak és hatásainak krónikája.

Akkor, a napi rutinon túl,  őrizzük továbbra is a mentális egészségünket e zord időkben minden lehetséges eszközzel (kert, zene, könyv, film, sport, séta, nyelvtanulás, hobby, évek óta halasztgatott munkák bepótlása, önmagunk utolérése, ...meg egyéb fizikai és szellemi játék) és ennek a célnak a jegyében kanyarodjunk vissza a harcos, ám mégis a belle époque napjaihoz, a helyi építéstörténet lapjait forgatva, a Templom tér felújításának 2. részével.

Mottó 1.: Egy anekdota szerint, amikor az akkoriban ∼860 millió ember sorsát alakító Mao megtudta egy magyar delegációtól, hogy Magyarországon 10 millióan élnek, így kiáltott fel: "Ez nagyszerű lehet! Akkor önöknél mindenki ismeri egymást!"

Mottó 2.: Sógorok! avagy az osztrák-magyar, és a magyar-magyar kapcsolati tőke érdekében is engedünk a 48-ból.

1. Alapoktemplom_ter_varia800_ok.jpg

Nehéz kereszt. Az eredeti környezetről, a kiinduló helyzetről készített vázlatom: ez az ábra még visszaköszön később is. Így nézett ki a Templom tér 2010-ben. Ez a tér az egész falu és egyben az Ófalu lelke, de ekkoriban inkább lélektelen volt. Ennek a területnek az esztétikai, a közlekedési és a közfunkciókat érintő állapotában kellett a pozitív hatású változást elérni, akár minden olyan részletet áttervezve, amelyhez egyáltalán hozzá lehetett nyúlni... hiszen a tér épített, illetve természetes adottságai között voltak változtathatatlanok is.

 1. Nagyboldogasszony katolikus templom és templomkert.
 2. Templomkert kőkerítése. ("L" alakban)
 3. 1848-as emlékkő.
 4. I. és II. Világháborús/hősi és Tisza István emlékmű.
 5. A megsüllyedt, töredezett, nyomasztó aszfaltplecsni: a 63-as busz végállomása és buszfordulója (a csomópont nem volt körforgalom), valamint minden idők legrosszabb állapotú ún. aszfaltútjainak ismerős stílusú, toldozott-foltozott összefolyása és autós ütközőzónája (szó szerinti értelemben), valójában a megoldandó probléma fő eleme.
 6. Plébánia.
 7. A buszváró szétrohadt vasbódéja.
 8. A templom domb támfala.
 9. A trafóház és az elektromos vezetékhálózat főelosztói, de a Telecom doboza is mellette volt.
 10. Régi református imaház, ma a Faluház.
 11. A Rákóczi utca felé/ a Rákóczi utca becsatlakozása. 
 12. Kis pihenőkert, díszkúttal, és alatta, a Templom közön az ivókúttal.
 13. Térkövezett parkoló.
 14. Templom köz utca.
 15. A Kossuth Lajos utca (a falu főutcája), Budapest felé.
 16. A Templomkert utcát a Templom Térrel összekötő gyalogos átjáró.
 17. A Kossuth Lajos utca folytatása a falu végéhez, a körtés felé.
 18. A templom domb: a térnek ez a részletét érintette leginkább az átalakulás.
 19. ...és amit csak elképzelni kell: a tér felett húzódó légkábel és elektromos vezeték pókhálót, és a parkolón kívül is  minden kínálkozó helyen lerakott autók lehangoló látványát.

Nagykovácsi építészetileg egyik legnagyobb beruházása a Templom tér 10 évvel ezelőtti átépítése volt.

Az Öregiskola szakaszos, hosszú éveken át tartó átalakulása, vagy az új református templom építését lehetővé tévő 100 millió forintos telekadományozás és építészeti tervpályázat, vagy a Templom tér újjászületése is ugyanabba a sorba illeszkednek: mindegyik a falu építészeti arculatának emblematikus eleme, és a falu egészére gyakorolt szimbolikus, lélektani hatásuk is legalább ennyire fontos ismertetőjegye lett a projekteknek. 

A Templom tér rehabilitációjának

 • pénzügyi hátterét
 • tervezőit és építtetőit, valamint az egyes szereplők által kért munkadíjak tételes felsorolását
 • teljes bekerülési összegét

már bemutattam, és mindez így összeszedve -köszönet ismét, a korábbi fejezet végén felsorolt segítőknek- eddig még sehol sem jelent meg ezelőtt nyilvánosan, a kivitelezésre vonatkozó adatok egy része először került publikálásra.

Következik az ötlettől az építkezés megkezdéséig tartó folyamatnak, valamint az építésnek és az építészeti kihívásoknak a története, két részletben. Az ötlettől az építkezés megkezdéséig két szorosan összefüggő pályázat, a Terca Jövőtér Pályázat és a Köztérépítészeti Hallgatói Ötletpályázat számít a krónikában megkerülhetetlennek.

Ezt a két pályázatot fogom bemutatni ebben a posztban.

Tovább

Fasorban sincs

A Bánya utcai fasor eltűnése, avagy az előzetes kommunikáció tarvágása

2019. Július. 30.2020. március 22.

Mottó: "Csapásokat adunk, és csapásokat kapunk. "(Bacsó Péter, A tanú)

Az élet kifürkészhetetlen útjai gyakran felülírják az ember terveit. Vagy mindig.

A Templom tér rehabilitációjának pénzügyi háttere és tényleges költségeinek bemutatása, majd egy rövid, szomorú kitekintés után a zord, eljövendő múltunk mindennapjaira, folytattam volna a falu főterének krónikáját, ám ismét muszáj némi időt és energiát áldozni egy faluban zajló aktuális eseményre.

Bloggerkötelesség , emlékezés és tiszteletadás.

Tovább

Eljön majd a nap

Járványos korrajz

Mottó 1.: Járvány-anatómia, címszavakban, 2020: WC-papír. Kézfertőtlenítő. Arc-és szájmaszk. Csirkemellfilé. Felvásárlási láz. Házhozszállítás. Online élet. Karantén. Home office. Kijárási tilalom. Minden leáll, becsuk, határzár, bezár, kizár, lezár, összezár, Elzett zár, kvazár. Zolika. Tesztelni, tesztelni, tesztelni. Rémhírterjesztés. Tévhitek. Gyömbér, fokhagyma, pálinka, chili, méz, táplálékkiegészítő. Hogyan készül fel a magyar. Sorban állás- kódex. Erkély koncertek. Olasz orvosok. Hétköznapi hősök. A magyar patikusok, árufeltöltők és pénztárosok a helyükön vannak, csak a hangerő hiányzik, őket se hallja senki. WHO. És már a Moszad se a régi.

Mottó 2.: Nos, igen. Megfeledkeztem bölcs professzorom intelméről. "Az erős szervezet még az egészséget is képes legyőzni." (Dr. Bubó szavai egy újabb sikeres kudarca után, az Új élet, új gondok című epizód végén.)

Mottó 3.: Nem, nem fogom jegelni a Templom teret. Jön a második rész. Ne szóljon minden erről a dögvészről: mindenki a maga módszereivel küzd a mentális egészségének fenntartásáért. Nekem ez az egyik.  Ne csavarodj be. 

Mottó 4.: A Föld Anya tudja. Ő tudja.

Mottó 5.: Az ember okos. De nagy tömegben buta és hisztérikus állattá változik. (Men in Black)

Tovább

Gazdag, mint a Templom tér szegény egere

Templom téri történetek 1.: A Pénz útja, avagy Mennyibe került Nagykovácsi főterének rehabilitációja? - Egy 10 évvel ezelőtti újjászületés előzményeinek, tanulságainak és hatásainak krónikája.

Ez a négy fejezetre tervezett blogposzt-sorozat a Templom tér rehabilitációjának történetét mutatja be: négy történet, négyféle képgaléria. A történelmi és építéstörténeti tények nagyon objektívek lesznek, a megközelítés és magának a történetnek a körül járása nagyon szubjektív. Talán sikerül -esetleg eddig ismeretlen, új, digitális formában még soha nem közölt információk mellett- egy teljesen más megvilágítást is adnom Nagykovácsi legszebb terének, és közelebb tudom hozni azokhoz is, akik már annyira megszokták, hogy talán észre sem veszik, amikor átvágnak rajta. Persze, ilyen zord időkben -hiszen nincs még egy blog a blog.hu-n amelynek a neve úgy illene e szomorú mindennapokhoz, mint az enyém- talán nem számít egy 10 évvel ezelőtti történet, és talán azt kéne tennem nekem is, hogy beállok a sorba fokozni a feszültséget, de éppen ezért nem fogom megtenni. Van konkrétan Nagykovácsihoz kapcsolódó blogposztom, amit felrakhatnék e tárgykörben, de a vírushíradóból bőven elég annyi, amit 24 órában kapunk. Életfilozófiai szempontból pedig semmi mást nem tudnék hozzátenni, mint amit leírtam négy hónappal ezelőtt, máshol.

"...Vannak más szegmensek, ahol még fellelhetünk némi békét. Az a gond, hogy az életben egyetlen örökös és cáfolhatatlan tapasztalat létezik: végül, így vagy úgy, de mindig eljönnek a zord idők, így nekünk nem marad más, mint az, amit a bölcs és öreg Gandalf mondott Frodónak, amikor az kétségbeesett a Gyűrű terhe és rá váró zord idők gondolatától:

"Mind így van ezzel, aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt, Frodó. A kérdés csak az, hogy mihez kezdesz az idővel, ami megadatik neked...."

Jó egészséget kívánok minden -az átlagos emberi hibahatárokon belül mozgó- jószándékú, becsületes, tisztességes olvasómnak és szeretteiknek. De ezt mindig, nem csak akkor, amikor egy ilyen dögvész pusztítja a keserűen magyar belle époque napjait. Mert most látszik igazán egyesek számára, hogy a tegnap, minden förtelmes politikai rútsága ellenére is, még a boldog békeidők közé tartozott. Amikor hiányzik annak, aki ezt nem tudta, vagy nem értette meg, hogy egy napon bármi okból, de véget érhet.

Majd ha elmúlnak a zord idők, jobban megbecsülik a szép napokat.

Talán.Mottó: A jót könnyű megszokni.

 img_1478.jpgNagykovácsi, Templom tér, 2018. Október. /zord indafoto

A Pénz útja

1.

A 2008-as esztendőben -alig három hónapon belül- két súlyos sorscsapás is érte Nagykovácsit. 

Az Önkormányzat ugyanis kapott két levelet, és ezekben arról tájékoztatták, hogy az általuk beadott mindkét Európai Uniós pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték. Az önkormányzat a két projektre összesen 340 millió Ft Uniós forrást nyert.

Ritka az ilyen jó rossz hír. Vagy ritka az ilyen rossz jó hír.

Tovább

Erdőbénye

Országjárás - A Zemplén csodái...és oldalai, avagy a Zemplén egy falu tükrében vagy fordítva. Erdőbénye közelről és másképp. 6.

Mottó 1. : Annyi nagy embert hajigált ki Zemplén, ki győzné azokat emléktáblázni. (Mikszáth Kálmán)

Mottó 2. : Az emberek itt is egy kanál vízben megfojtanák egymást. Egy fél kanál vízben. Egyre inkább. (egy echte helyi lakos látlelete a megye valóságáról, egy beszélgetés során)

Mottó 3. : Jó érzésekkel jöjjenek ide és távozzanak a vendégek. (egy echte helyi lakos életszemlélete, egy beszélgetés során)

Mottó 4. : Amióta megépült az átjátszó torony, már csak félig igaz az a közmondás, hogy Regécen nincsen cigány, de nincsen térerő sem. ( egy nyilvános facebook oldalon találtam) 

Mottó 5. : Nagykovácsiban a Lexus: népautó. (nem először idézem. A házunkon dolgozó műköves mester zseniális bon mot-ja, amikor rácsodálkozott a helyi valóságra.)

Mottó 6. : "...Személyes élmény: amikor a házunkat építő egyik kőművesnek a szabolcsból hozott melósaival beszélgettem, a pénzre terelték a szót. "Drága uram, ebből a pénzből, nálunk maga megvehet négy teljes falut." mondták nevetve 2001-ben,(!) amikor meghallották mennyibe kerülnek Nagykovácsiban átlagban a telkek. Kétlem, hogy ma is nevetnének, egyrészt mert már elmosta a politika a nevetős időket, másrészt mert ma már el se hinnék, ami itt megy. Egy alacsonyabb végzettségű közmunkásnak 26 évig kell  dolgoznia ahhoz, hogy itt megvehessen egy jobb fekvésű telket. De csak akkor ha minden fillért félretett, és nem evett semmit. Egyébként nagyjából 326 évig kéne rá spórolnia..." (Érdemes-e Nagykovácsiba költözni?)

A honfoglalás óta magyar településként tartják számon. Első írásos említése 1331-ből származik. Mások szerint 1404-ből, de komoly emberek nem akadnak fenn ilyen nüanszokon egy 1000 éves országban. Dicső és gazdag múlt övezi: a Rákócziak gazdasági központjaként éppen úgy, mint a közelében kiépített és közkedvelt gyógyfürdője által, vagy a reformkor egyik szellemi központjaként. De mivel Magyarországon van, el nem kerülhették a zord idők: többek között, 1739-ben egy pestisjárvány, 1831-ben pedig egy kolerajárvány pusztította el csaknem teljesen a falu lakosságát. Túlélte e szomorú napokat, és ma a világörökség része. Az Aranyosi-völgy kapuja. A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék mértani központja. Mértani központ vonatkozásában egyébként is jól eleresztett környék, mert egy malomkőhajításnyira van tőle Tállya, ami Európa mértani központja. 2013-ban Magyarország legszebb községének választották, és ha ez nem lenne elég, állítólag e kies hon második legjobb levegőjű települése is. A fafaragók, a kádárok, valamint a kőfaragók hagyományos mesterségének és emlékének elhivatott őrzője. S mivel e tájon minden a szőlőtermesztésről és a bortermelésről szól, így stílusosan itt - és Mádon- bukkantak rá a Vitis-tokayensis, a miocénkori ősszőlő levelének kőbe vésődött lenyomatára is.

Mindez együtt, vázlatosan: Erdőbénye.

Tovább

Tengerszem a Zemplénben

Országjárás - A Zemplén csodái 5.


A zempléni tűzhányók kezdték.

Az emberek folytatták.

A csapadék befejezte.

Ma mindenki a csodájára jár.

Füzér, Boldogkő, Regéc, Rodowan kertje után, a szubjektív zempléni bakancslistám szűk válogatásának ötödik -és egyben utolsó- kedvcsináló darabja: a Megyer-hegyi Tengerszem. A hatodik fejezet már egészen másról fog szólni, és azzal vissza is kanyarodok majd Nagykovácsihoz.

Tovább