Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Arisztokratikus, türkizkék kerti ékszer

A kertek immigránsai 1. – Betelepülők, bevándorlók, kedvelt és befogadott idegenek a hazai növény-és kertkultúrában

2021. július 20. - zord íjász

Melyik növény ez?

 • Örökzöld
 • majdnem semmi mással nem összehasonlítható szürke-ezüst-türkizkék-türkizzöld (ezek vegyítve adják ki a megközelítő igazságot, amelyben szerintem a türkizkék dominál) levelei /lombja teszik egyedivé
 • kifejezetten fényigényes, ekkor érzi igazán elemében magát
 • jól bírja a tűző napot is,
 • bármilyen kerti földben megél, még a legendásan gyalázatos, gyenge termőrétegű, márgás, sárga, nehéz nagykovácsi talajban is
 • a sovány, rossz minőségű talajban, vagy szinte a talajt alig megtartó izzó sziklák, kövek között is megkapaszkodik (csak nem nő meg az eredeti méretére)
 • szárazságtűrő, és miközben minden kihalhat körülötte pl. Magyarország egyes elsivatagosodással fenyegető területein vagy a növekvő szárazság miatt – ne tévesszenek meg a napok/hetek óta szakadó, szélsőségesen viharos, heves villámlással tarkított zivatarok idehaza és Európában, az extrém időjárás lesz az átlag, és ezt már 1982-ben tűpontosan megjósolta James Burke – ő a legnagyobb forróságban is növekszik
 • és gyors növekedésű lehet
 • kertészeti változataitól függően 6-9-12 méter magasságot ér el (vadon állítólag 30 méteres példányok is vannak, de ilyen eredményre azért ne számíts)
 • tömött, sűrű, kúp alakú, oszlopos koronát nevel, amennyiben természetes módon, szabadon hagyják növekedni,
 • de ugyanakkor jól alakítható, bátran metszhető, radikálisan formálható
 • sövényként ültetve a belátást akadályozó, de ugyanakkor impozáns, nagy díszítő értékű növényfalként is jól alkalmazható
 • vagy szoliterként ültetve, kerti fókuszpontként. pl. a letisztult vonalú, kevés számú növénnyel gazdálkodó design-kertekben is közkedvelt
 • gyakran nevelik és adják el a kertészetek csupasz törzsű, gömb alakra nyírt lombozattal (ilyen esetben néha óriási, kőhatású dézsákba helyezik, mediterrán hangulatú teraszok díszítéseként) 
 • eredeti élőhelye okán nem csak a szárazságot viseli el, hanem masszívan télálló is
 • betegségeknek ellenálló
 • a törzse, a kérge platánszerűen dekoratív, rajzos
 • a termése mellesleg teljesen NER-kompatibilis és focialista, konkrétan klasszikus bőr futball labdára hasonlít, csak kék-szürkésvörös
 • szélsőséges viharok idején letörhetnek az ágai, ha nagyon szélnek kitett helyre ültették, de a saját tapasztalatom szerint egyébként bámulatosan, szinte a kőrisekkel vetekedően könnyed, hajlékony, rugalmas a törzse és az ágrendszere is
 • de mindezeken a száraz, kertészeti tudnivalókon túl, egyszerűen csak gyönyörű, egy igazi arisztokrata a kertben: fenséges, hideg, előkelő, a mesék jégkirálynőjének és egy kékvérű angol lordnak a növényi reinkarnációja. 

Tovább

Faceblokk

Feljelentették a blogomat a facebooknál. Hat év után, végül ennek a pillanatnak is el kellett jönnie.

hv_nightmare.jpg

"2. We fight

Harc sokféle van: katonai, társadalmi, környezetvédelmi, politikai, magánéleti. Bármilyen harc megvívásának kezdünk neki, egyetlen dolgot tudni kell: akkor leszünk sikeresek a harcban, ha előtte pontosan meghatároztuk az elérendő célt és kiválasztottuk a cél eléréséhez szükséges eszközöket, módszereket. Ha e kettő közül valamelyikben tévedünk, a küzdelmünk kudarcra van ítélve. Ha szerencsénk van, könnyen túlléphetünk rajta, leporoljuk magunkat, talpra állunk, és újra kezdjük...vagy elengedjük a harcot. De még így is ott marad a tudat, hogy minden befektetett energia, pénz, idő, akarat, szellemi és fizikai képesség pusztán az értékes erőforrások elpazarlása volt: felesleges erőlködés, reménytelen vergődés, amelynek a végén csak a biztos vereség várt, nyomában talán a keserűséggel, a kiábrándultsággal és a frusztrációval. Olykor viszont egy rémálommal kevert lázálom, amelyből felébredni is nehéz.

Vagy egyenesen lehetetlen."  (I Have A Nightmare)

A poszt szigorúan 18 éven felülieknek szól, és egészségre ártalmas mennyiségben tartalmazza a "facebook" szót.

Tovább

Harcérintkezés

Ádám és Éva beűzetése II. – Randevú a párkapcsolat világával, avagy A gyengébb nem neme és minden egyéb nem, és minden egyéb igen

hattyupar.jpg

Hattyúpár. Szépség és örök hűség. A világ legszebb helyén, a Balatonnál kattintottam el, 2008-ban.

Az alapok adottak, a mottók ugyanazok.  A poszt szigorúan 18 éven felülieknek szól.

Tovább

Ádám és Éva beűzetése

1. Randevú a párkapcsolat világával, avagy A gyengébb nem neme és minden egyéb nem, és minden egyéb igen

hattyupar.jpg

Hattyúpár. Szépség és örök hűség. A világ legszebb helyén, a Balatonnál kattintottam el, 2008-ban.

Ilyen posztot még nem csináltam: ezt a sok videóval illusztrált gondolatfutamot  ami szigorúan 18 éven felülieknek szól! – egy frissen kirakott cetli inspirálta, amit az egyik nagykovácsi buszmegállóban találtam...és ezzel véget ért is a téma kapcsolata a faluval. 

Az anonim plakátoló kávézásra hívott egy kutya és egy lány társaságában utazó srácot, akivel/akikkel az egyik esti 10 órás buszon találkozott. Elsőre azt gondoltam, hogy ez egy vidám, bátor, kezdeményező lány akciója – és simán lehet, hogy az is – de aztán teljesen elbizonytalanodtam. Ugyan elég jól azonosíthatóan leírta a találkozás jellemzőit, de a kiragasztott levél alapján azt sem sikerült végül eldöntenem, hogy valóban egy lány próbálja-e felvenni a kapcsolatot ezzel a fiúval.  De persze csak nekem, a kívülállónak, mert a célszemélynek, ha ráismer a helyzetre, egyértelmű lesz, hogy a levél írója férfi-e vagy nő. Manapság ugyan már az ilyen leegyszerűsített nemi meghatározással is óvatosan kéne bánni, de ráadásul rájöttem arra is, hogy én még azt sem tudnám biztosan megtippelni, hogy milyen korosztályhoz tartozik a levél írója.

Először be akartam rakni a kis felhívásról készített (szenzitív adatoktól megtisztított) fotót, mert magáról a levélről is írtam, de aztán kiszedtem a fotót és a kommentárt is. Elegendő lesz az ihlet is, amit a levélke adott. 

Legyen a mai téma tehát olyan,  – a poszt június 9. óta kész van, mindössze aktualizáltam – amelyről valószínűleg minden embernek van tapasztalata: a párkapcsolat. Azon belül is a nyitány, a kezdet, az első lépés, a rendezvous. És a csatolt részek, amelyek a keretet adják. Férfi, nő, nemi szerepek, szexualitás, család.

Teljesen véletlen, hogy ennek a posztnak a megírása lényegében egybeesett a Mester egyik legújabb akciójával, amelyben sikerült egy olyan törvényt alkotniuk, amelyik még az orosz jogszabálynál is keményebben üt oda a homoszexuálisoknak, miközben egyébként a pedofilokra van kihegyezve. Saláta-törvény: politikai csapda. Láttunk már ilyet, százat, ezeret. Szerintem a pedofiloknak balra a második ajtó, csak azt nem értem, ha a Doktorminiszterlnökúrnak is ennyire a bögyében vannak, akkor a perui ember – Fidesz sajtóirányítás: Mondjátok, hogy a Gyurcsány embere! – hogyan úszhatta meg ilyen könnyedén a kis szórakozását. Egy dudálást vagy egy ficsúrozást is komolyabban büntetnek. Ejnye, no, itten valami ellentmondás feszül. Hagyjuk. Tudjuk. Értjük.

Tovább

Tiszán innen, Tiszán túl

A Nagy Nagykovácsi Névháború 7. – Visszavágó. Nagykovácsiban most Ady Endre volt a Soros, avagy Az önkormányzati pitiánerség anatómiája.

1.img_7641.jpg

Egy revans helyszíne.  A 63-as busz Ady Endre utcai megállója, Budapest/Hűvösvölgy felé, a Wattay-Teleki-Tisza kastély előtt, 2020. november 24.-én. zord indafoto

Itt élek, ennélfogva minden, ami ennek a falunak a fizikai, természeti, szellemi, társadalmi, politikai környezetével kapcsolatos, az érint engem. Öröm, bánat, változás: nekem közöm van hozzá, amíg a lakcímem ide köt. A Nagy Nagykovácsi Névháború általános hátterét bemutató első poszt óta ígérgetem ezt a fejezetet: valójában ez volt az, amiért a sorozatot előrébb hoztam.

végre eljött a napja, hogy teljesítsem is az ígértemet.

Ez a poszt 2020. november vége óta teljesen készen várakozott a fiókban, most csak apró betoldásokkal aktualizáltam. De mindennek rendelt ideje van a Biblia szerint.

Hosszú ideig tartott, míg eljutottam ide. Ízekre fogom szedni ezt a vicces, látszólag hétköznapi, ám a covid 29.000 halálos áldozatához, vagy a mindennapjaink társadalmi-politikai zord időihez képest valóban jelentéktelen beadványt, pontosabban az erre válaszként adott röhejes önkormányzati döntést. A poszt terjedelme megtévesztő lehet: sok fotóval/képpel illusztráltam, ezért hosszúnak tűnik...de azt azért sem mondom, hogy nagyon rövid, mert a téma mulattat, és az ilyet is szeretem kiírni magamból, nem csak a nehéz terheket.

Merüljünk el a Franz Kafka fantáziáját is megszégyenítő helyi kultúrharc alternatív világában.

Tovább

Hangtalanul

Mire a levelek lehullanak 9. – Két hétig se tartott ki a NER, a Nagykovácsi Együttműködés Rendszere, avagy Miért nem lehetett hangfelvételt készíteni egy közérdekű témában létrejött önkormányzati és civil megbeszélésről?

25857143_23efb93226ee4263c172f5cb4f2dd453_l.jpg

Van ez a balhé, amelyet az előző posztban már említettem, és amelyben világossá tettem a távlati nézőpontomat, miszerint akad olyan ügy, amikor dicsérni fogom Orbán Viktort, és nem temetni. Megfutotta a maga Index címlapját egyenesen a blogketrecben, köszönöm a Blog.hu szerkesztőinek. A beígért, a Wattay-Teleki-Tisza kastélypark fejlesztéséről írt posztom is majdnem teljesen készen van, de vannak olyan pillanatok, amikor egy kísér(t)ő posztnak tervezett levelezés önálló posztnak is tökéletes. Ezt itt, a beruházásról írt poszt mellékletének szántam, de kihagyhatatlan, és megilleti a főszerep őt is ebben a darabban.

Tovább

Dicsérni jöttem Orbán Viktort, nem temetni.

Áll a bál Nagykovácsiban. Valaki becsatornázta ezt a balhét a Telexhez, akik gyorsan rittyentettek is belőle egy korrekt cikket, és ezzel gyakorlatilag ledobták a nyilvánosság atombombáját a falura.  Még a cikk megjelenése előtt elindított, a beruházás megakadályozására indított petíciót azóta (a pillanatnyi állás szerint) 963-an írták alá.

Én is.

Szerencsére azért bőven van még töltény a tárban, nyílvessző a tegezben. Ennek a történetnek akadnak egyéb aspektusai, és az sem árt ha megkapja azt a kronológiai keretet, amelyen belül olyan részletei is napvilágot látnak, amelyekre talán nem vetült elegendő fény. Mielőtt azonban elmerülnék ezeknek a cuki részleteknek a kibontásában, én hátrébb lépek, és egy kicsit messzebbről lepillantva erre a történetre, tennék egy rövid megjegyzést. Most, hogy ilyen sokat írtam a legszabadabb szabadkőművesről és ellenfeléről, a legvaskalaposabb szabadelvűről, és nem utolsó sorban e két embernek és a dualizmusnak a zsidókhoz/a zsidó asszimilációhoz és az antiszemitizmushoz kapcsolódó szerepéről, illetve mindezeknek a mai korhoz köthető párhuzamairól, itt az idő, hogy lazítsak egy kicsit, és egy sokkal rövidebb gondolatfutamban olyat tegyek, amit ritkán szoktam. 

Tovább

Új időknek régi dalaival

A Nagy Nagykovácsi Névháború 6. – gróf Tisza István és Ady Endre az örök vérzivatarban, avagy a soha el nem múlt idők

vadaszideny_2.jpgHa az egyszavas óriásplakát gondolatfutamokat kedveled, akkor rossz helyen jársz, máris kattints el innen, itt nem találsz ilyesmit. Ez egy történet két emberről és egy korszakról, amit nem, ezúttal nem fogok szétszedni két külön részre. Ez összetartozik, így kerek és egész, ezek szétválaszthatatlanok, mert a leírtak állandó, kölcsönös reflexióban és párhuzamban vannak egymással. A poszt szigorúan 18 éven felülieknek szól. A feldolgozás szubjektív, a témája rendkívül szenzitív, és olyan szavak is vannak benne, hogy magyar, konzervatív, Nagy-Magyarország, Trianon, zsidó, szabadkőműves, antiszemitizmus, liberális...így elolvasása az érzékeny lelkűeknek nem ajánlott. A "stílus, maga az ember..." vérostoba közhelyet pufogtatóknak szintén nem ajánlott a poszt elolvasása. Nekik Guillaume Apollinaire szelíd hangvételű, líraian szolid és bájosan éteri, Tizenegyezer vessző című könyvecskéje javasolt, és ők bekaphatják a költő mind a 11. 000 vesszőjét, mint Woody Allen fejhangon visítozó alanya a mozi előtt.

Tovább

Irha

Tűzzel, vassal? Nem. Nagykovácsiban vizes lepedővel védik a mundért.

img_2423.jpgBelle Époque. Papp István jegyző és Kiszelné Mohos Katalin polgármester. 2017. November 21. Öregiskola.

Volt ez, amit alig hittem. A poszt már régen készen van, gyakorlatilag együtt írtam meg a korábbi fejezettel, csak megvártam az első, komolyabb önkormányzati reakciót, ami a márciusi Tájolóba bele is került. Ja, ekkora úriember vagyok. Nem először.

Tovább
süti beállítások módosítása