Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Die Niederlage

Orbán Viktor legjobb embere, avagy Die Niederlage der Opposition

2020. február 04. - zord íjász

Figyelmeztetés: aki a stíluson rugózna, az elmehet az útszéli árokban fetrengő, részeg kocsihajtó retkes faszára. Remélem elég fehér, keresztényi, heteroszexuális és közérthető voltam. 

Tovább

Tengerszem a Zemplénben

Országjárás - A Zemplén csodái 5.


A zempléni tűzhányók kezdték.

Az emberek folytatták.

A csapadék befejezte.

Ma mindenki a csodájára jár.

Füzér, Boldogkő, Regéc, Rodowan kertje után, a szubjektív zempléni bakancslistám szűk válogatásának ötödik -és egyben utolsó- kedvcsináló darabja: a Megyer-hegyi Tengerszem. A hatodik fejezet már egészen másról fog szólni, és azzal vissza is kanyarodok majd Nagykovácsihoz.

Tovább

Zempléni zen: a füzérradványi kastély kertje

Országjárás - A Zemplén csodái 4.

Mottó: "Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta." (minden idők egyik legjobb nyitómondata, Rejtő Jenő: A három testőr Afrikában című könyvében)

A fenséges füzéri fellegvár kis magyar Sainte-Chapelle kápolnája, Boldogkő mesevára, Regéc magasztos és elgondolkodtató romjai után, itt az ideje, hogy a Zemplén másféle csodáiról is szót ejtsek: a természetről és a kertekről.

Tovább

Regéc, a fejedelmi sasfészek

Országjárás - A Zemplén csodái 3.

Mottó: Én nem a falakban bízom, hanem az emberekben. (Dobó István/Sinkovits Imre várkapitány, Egri csillagok, film)


Mit őriznek ezek a falak?

Erődítmény és uradalom? Hit? Remény? Illúzió? Bátorság? Építészeti és régészeti bravúr? Ez mind: Regéc vára.

Magyarország egyik legnagyobb vára. A Rákóczi sasfészek. A hely, ahol a II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekéveinek első öt évét töltötte. A semmiből újjáépített és felépített, Pro Architectura díjat kiérdemelt, fenséges Füzér, illetve a Boldogság sárkánytaréjos mesevára után, a Zemplén csodáit bemutató sorozatban következzék Regéc szomorú sorsra jutott, majd újjáéledő vára.

Tovább

Castrum Boldua

Országjárás - A Zemplén csodái 2. - Boldogkőváralja erődje, avagy a völgy ura és a gyerekek vára

A boldogság vára. Az, valóban.

„E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb!” -így szól a legenda a Kék-túra egyik állomásának és ugyanakkor a Zemplén egyik kedvelt turisztikai célpontjának számító vár névadásáról. A hányatott sorsú, sokszor gazdát cserélt, trónviszályok és lázadások, forradalmak és bosszúhadjáratok, hanyagság és elhagyatottság viharait is átvészelő várat, amelyik minden őt ért pusztítás ellenére még így is az egyik legjobb állapotban megmaradt középkori erődünk volt, végül az Európai Unió pénze virágoztatta és virágoztatja fel, folyamatosan: ahogy a Zemplénben mindent. Egy olyan durva kontrasztokkal szabdalt megyében, mint BAZ megye, eleve minden kulturális/történelmi/gazdasági kapaszkodó többletjelentéssel bír: a lokálpatriotizmus életben tartása, a gyökerek táplálása itt nem csak afféle hobbytevékenység, és erről szól minden beruházás, ami a megyét táplálja.

A Füzéri vár után, a Zemplén csodáit bemutató országjárásom második, kedvcsináló állomása: Boldogkőváralja vára.

Tovább

Kis magyar Sainte-Chapelle

Országjárás - A Zemplén csodái 1.

Mottó 1. : Annyi nagy embert hajigált ki Zemplén, ki győzné azokat emléktáblázni. (Mikszáth Kálmán)

Mottó 2.: Az emberek itt is egy kanál vízben megfojtanák egymást. Egy fél kanál vízben. Egyre inkább. (egy echte helyi lakos látlelete a megye valóságáról, egy beszélgetés során)

Mottó 3.: Jó érzésekkel jöjjenek ide és távozzanak a vendégek. (egy echte helyi lakos életszemlélete, egy beszélgetés során) 

 

Októberben 5 napot a Zempléni-hegységben töltöttünk.

A rengeteg pozitív élmény mellett ennek az is a haszna volt, hogy így lemaradtunk a Nagykovácsit sújtó háromnapos vízhiányról: úgy mentünk el innen, hogy hibátlan volt a vízszolgáltatás, és úgy tértünk vissza, hogy addigra kijavították a szakemberek a hibát. Az azonban mélyen elgondolkodtató, hogy eddig mindkét alkalommal, amint Kiszelné Mohos Katalint megválasztották polgármesternek, az valamiféle bajjal járt együtt: 2014-ben az évszázad jégkatasztrófája rogyasztotta össze a falut, most meg pár nappal a pezsgős győzelmi hejjehujja után elapadt a víz. A miszticizmus hívei joggal örülhetnek annak, hogy a sötét, rejtett és titkokkal teli árnyak világa ilyen ékes bizonyítékát adja a jelenlétének: nyilván a mocskos dementor-kampány bugyborékolt még egy utolsót, megkeserítve szegény Katyi néne életét ...haugyanésegyáltalán ez volt az utolsó bugy. Kétlem.

Ja, igen, hagyjuk a kampánymocskot, kalandozzunk vissza a Zemplénbe.

Utoljára 30 éve jártam errefelé, csak akkor lemaradtam Miskolcnál. Elég szégyen ez nekem: itt van ez a nyomorult, maradék 93 036 négyzetkilométer, van benne 1000 csoda, sokfelé bolyongtam benne, de még ennek az országnak sem jártam be minden szegletét, bár ezt soha nem vallanám be nyilvánosan. Bejárni az egész országot: ez 50 éves korára minden magyarnak kötelező kéne hogy legyen. Emberek százezrei/milliói élik le az életüket úgy Magyarországon, hogy a megyéjük határát sem lépik át soha. Némileg bepótoltam a hiányosságot. Most bebarangoltuk és bejártuk az országnak ezt a sarkát keresztül-kasul, és megnéztünk mindent, amire idő, mód és lehetőség nyílott. Gyalogoltunk és autóztunk rengeteget, hegynek fel, völgynek le, ahogy azt a vidék megkövetelte.  A kötelező  természeti és kultúrtörténeti látnivalók listája igen terjedelmes, így nem véletlen, hogy a Zemplén e hon egyik leggyönyörűbb és legvonzóbb tája...tömve a mai magyar rögvalóság és a történelem sebeivel és kihívásaival, amelyek igen terjedelmes filozófiai, politikai, gazdasági, társadalomszociológiai és etnikai-szociológia fejtegetések alapjául szolgálhatnának, amennyiben ilyen irányban szeretném eltekerni a blogposzt kormányát. De nem fogom.

E nem túl hideg, de klasszikusan esős november végén, még mielőtt végérvényesen rátör a lakosság jelentős részére  a téli depresszió és a vérszomjas karácsonyi elmebaj, inkább hanyagolnám a súlyos témákat, és nem raknék az olvasóra újabb terheket. Ezúttal tehát a rózsaszín és lila köd lélekgyógyító, valóságot kizáró ködében bolyonganék egy kicsit, és csak a legszükségesebb ideig táboroznék le a jelen és a történelmi zord idők pusztaságában...de sajnos ott is kell, mert e nélkül a kontraszt nélkül, nem lenne íze a posztnak.

Tovább

Rien ne va plus!

Mi lesz a 2019-es önkormányzati választás végeredménye, Nagykovácsiban? Tipp.


szavazokori_terkep.png

kép forrása: Nagykovácsi Önkormányzat facebook

Kövér másfél órával ezelőtt bezártak a szavazókörök, lezárult a 2019-es önkormányzati választás Magyarországon.

Hatalmas Kis falunk helyzetéről jelenleg csak annyit tudni, hogy a részvételi arány 47, 67%, és a szavazatok feldolgozottsága 23, 91 %-on áll. Eredmények még nincsenek, így most van itt az idő, hogy tippeljek a végeredményre.

Tovább

Ihr Kampf

A fidesz-dementorok mocskos kampánya Nagykovácsiban

via GIPHY

dementor ismeretterjesztő: itt

Mottó 1.: Csak a holtak látják a háború végét. (Platón)

Mottó 2.: Végzetes belépni bármely háborúba anélkül, hogy győzni akarnánk. (D. MacArthur amerikai tábornok)

Mottó 3.: Aki jelentéktelen emberek ellen harcol, nem nyerhet semmit. (Michelangelo)

 ♦

1.

Ma nem fogok nyerni semmit. Nem feltétlenül azért, mert jelentéktelen emberekre pazarolom az életenergiáimat, hanem azért, mert vannak olyan küzdelmek, amelynek a végén soha nem hirdetnek győztest, akkor sem ha tudod, hogy igazad van és helyesen cselekszel. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, már attól rosszul vagy, hogy valamiféle belső/külső kényszer hatására olyasmivel kell foglalkoznod, aminek a puszta felszínre hozatala, megjelenítése vagy megemlítése is visszataszító. Senki sem szereti levakarni a menyétszart a cipője talpáról, de meg kell tenni, ha beleléptél, viszont a feladat elvégzése után semmi felemelőt, semmi pozitív többletet nem érzel. A japán kultúrában -ez a japán kertkultúra esszenciája is, amely maga a megtestesült harmónia kifejezésére tett törekvés- egy ház békéjének, harmóniájának feldúlása a legnagyobb sértésnek számít, amit csak elkövetni lehet.

Ez a ház: Nagykovácsi. Az otthonom, és muszáj benne takarítanom egy kicsit a magam szerény eszköztárával, mert telehordták szeméttel és sárral. 

Ma az összes verbális nyílvesszőmet olyan céltábla közepébe lövöm, amelyet már szitává lyuggattam az elmúlt négy évben, amikor hasonló témát kellett elővennem. De már öreg vagyok, unom a hátrálást. Soha többé nem teszem, elég régen eldöntöttem. Túl sok kompromisszumot kötöttem így is, túl sokszor hallgattam, amikor beszélni kellett volna, de talán az lett volna a legjobb, ha nem szavazok többször is a fideszre, hol egyéniben és listán is, hol megosztva a szavazatomat más párttal. Oké, mondjuk 2010-ben szerintem erkölcsi kötelessége volt mindenkinek bárki másra szavazni, mint a balliberális oldal, de ha tudom, hogy ez lesz a vége, hát inkább elmegyek kirándulni aznap. Kicsit túltoltuk. Ez van. Azóta sokszor próbáltam jóvátenni, de nulla eredménnyel, -vagyunk így ezzel néhány millióan- ráadásul olykor egyet is értettem a lényegével annak, amit mondtak. 

Már unom ezeket az arcokat, unom ezeket a harcokat, és sokkal jobban szeretek a kertekről/építészetről/települési övezetekről/állatokról írni, és szívesen folytatnám ezt a pozitív sorozatomat a játszótér diplomácia kapcsán a Csillagfürt-parkról és társairól, de ölbe tett kézzel sem fogom megvárni, hogy szarfészekké változtassák az otthonomat/ a falumat/ a mentális környezetemet. Nem azért költöztem ide 20 évvel ezelőtt, hogy néhány vicsorgó nerszolga hazugságcunamiját és ocsmány agresszióját némán tűrjem. Azt tűrje az, akinek jópofiznia kell velük, vagy aki arra készül, hogy majd jópofiznia kell velük, vagy aki a seggüket nyalja, vagy aki azt hitte róluk, hogy valaha is a barátai voltak, vagy aki térdelve akarja leélni az életét. 

Nekem egyikhez sincs kedvem, és én egyiket sem fogom megtenni.

Soha.

Ez a poszt 18. éven felülieknek szól. Keresetlen és szókimondó, amilyen ez az ország is. "Ideje van az egyenes beszédnek", ahogy a Mester mondaná, és ez blog egyik állandó mottója is, itt a jobb oldali hasábban, a poszt mellett. Így a stíluson rugózó, nyársat nyelt vaskalaposok, farizeus nyivákolók már most lehúzhatják a rolót, és eltakarodhatnak innen.

Tovább

A Csillagfürt-park

A játék tere 4.- Pihenőpark és játszótér a Zsíroshegyalján

Mottó 1.: "Mégis, mire várnak?! Csak állnak ott és meresztik a farkukat!" (Éjszakai rohanás, minden idők legzseniálisabb és legszókimondóbb magyar szinkronjával elkészített amerikai vígjáték, ki ne hagyd, megunhatatlan, az összes szereplő (a szinkronszínészek is) brillíroznak benne)

Mottó 2.: "...20 éve koptatom ennek a falunak az utcáit, bejártam minden zugát. Sokkal ritkábban ugyan, de a mai napig elfog az az érzés, hogy a Zsíroshegyalján megállt az idő. A falunak ennek a településrészén mintha minden lassabban történne. Az önkormányzat -a mindenkori lehetőségeihez mérten- a Zsíroshegyaljára is pumpálta a pénzt az infrastruktúra kiépítésére, a jobb utakért, az élhetőbb lakókörnyezetért, és az utóbbi 10 évben ez a változás nagyon látványos. Elvileg tehát nincs semmi hiba a képben. Mégis van valami elfeledettség itt a levegőben, mintha az elmúlt ciklusok önkormányzatai állandóan botladozva mozogtak volna itt...és bizonyos területeken, egyes problémák orvoslásában talán lassabban reagálnának ma is ezen a vidéken...A lakott területek között (ez nagyon fontos kitétel) nagyon sokáig a Zsíroshegyalja volt a Nagykovácsi önkormányzat rossz szelleme: a hely, ahol nem haladt semmi, vagy nagyon lassan haladt minden, vagy nehézkesen és rosszul alakult, aminek gördülékenyen és jól kellett volna..."(Nagyon zsír)

A Víg End korszak 2001/2002-ben néhány tollvonással véget ért: a nagyszabású belterületbe vonások elindították Nagykovácsi építéstörténetének új korszakát. A régi világ lassú lecsengésének mai napig tartó folyamatában, miközben az egyre nagyobb számban beköltöző/betelepülő polgárok átalakították Sufnia, -tehát az egykori zártkertek- fizikai/szellemi/szociológiai karakterét, akadt egy dolog a Zsíroshegyalján is, ami pontosan ugyanolyan elemi erejű igénnyel jelentkezett az itt lakók körében, mint bárhol máshol a falu lakott területein.

Egy helyi játszótér létrehozásának vágya.

Tovább

Játszótér-diplomácia

A civil és a politikai érdekérvényesítés módszertana, avagy a lehetőség, amivel mindenki jól járhat

Mi köti össze az Ebadta játszóteret, a Virágos-parkot és a Csillagfürt-parkot és a Nádas-kerti sportpályát/focipályát?

Mind a négy a Játszótér-diplomácia eleven sikertörténete. 

Ezmiezmiez? Elmondom.

Tovább