Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Tiszán innen, Tiszán túl

A Nagy Nagykovácsi Névháború 7. – Visszavágó. Nagykovácsiban most Ady Endre volt a Soros, avagy Az önkormányzati pitiánerség anatómiája.

2021. május 21. - zord íjász

1.img_7641.jpg

Egy revans helyszíne.  A 63-as busz Ady Endre utcai megállója, Budapest/Hűvösvölgy felé, a Wattay-Teleki-Tisza kastély előtt, 2020. november 24.-én. zord indafoto

Itt élek, ennélfogva minden, ami ennek a falunak a fizikai, természeti, szellemi, társadalmi, politikai környezetével kapcsolatos, az érint engem. Öröm, bánat, változás: nekem közöm van hozzá, amíg a lakcímem ide köt. A Nagy Nagykovácsi Névháború általános hátterét bemutató első poszt óta ígérgetem ezt a fejezetet: valójában ez volt az, amiért a sorozatot előrébb hoztam.

végre eljött a napja, hogy teljesítsem is az ígértemet.

Ez a poszt 2020. november vége óta teljesen készen várakozott a fiókban, most csak apró betoldásokkal aktualizáltam. De mindennek rendelt ideje van a Biblia szerint.

Hosszú ideig tartott, míg eljutottam ide. Ízekre fogom szedni ezt a vicces, látszólag hétköznapi, ám a covid 29.000 halálos áldozatához, vagy a mindennapjaink társadalmi-politikai zord időihez képest valóban jelentéktelen beadványt, pontosabban az erre válaszként adott röhejes önkormányzati döntést. A poszt terjedelme megtévesztő lehet: sok fotóval/képpel illusztráltam, ezért hosszúnak tűnik...de azt azért sem mondom, hogy nagyon rövid, mert a téma mulattat, és az ilyet is szeretem kiírni magamból, nem csak a nehéz terheket.

Merüljünk el a Franz Kafka fantáziáját is megszégyenítő helyi kultúrharc alternatív világában.

Tovább

Hangtalanul

Mire a levelek lehullanak 9. – Két hétig se tartott ki a NER, a Nagykovácsi Együttműködés Rendszere, avagy Miért nem lehetett hangfelvételt készíteni egy közérdekű témában létrejött önkormányzati és civil megbeszélésről?

25857143_23efb93226ee4263c172f5cb4f2dd453_l.jpg

Van ez a balhé, amelyet az előző posztban már említettem, és amelyben világossá tettem a távlati nézőpontomat, miszerint akad olyan ügy, amikor dicsérni fogom Orbán Viktort, és nem temetni. Megfutotta a maga Index címlapját egyenesen a blogketrecben, köszönöm a Blog.hu szerkesztőinek. A beígért, a Wattay-Teleki-Tisza kastélypark fejlesztéséről írt posztom is majdnem teljesen készen van, de vannak olyan pillanatok, amikor egy kísér(t)ő posztnak tervezett levelezés önálló posztnak is tökéletes. Ezt itt, a beruházásról írt poszt mellékletének szántam, de kihagyhatatlan, és megilleti a főszerep őt is ebben a darabban.

Tovább

Dicsérni jöttem Orbán Viktort, nem temetni.

Áll a bál Nagykovácsiban. Valaki becsatornázta ezt a balhét a Telexhez, akik gyorsan rittyentettek is belőle egy korrekt cikket, és ezzel gyakorlatilag ledobták a nyilvánosság atombombáját a falura.  Még a cikk megjelenése előtt elindított, a beruházás megakadályozására indított petíciót azóta (a pillanatnyi állás szerint) 963-an írták alá.

Én is.

Szerencsére azért bőven van még töltény a tárban, nyílvessző a tegezben. Ennek a történetnek akadnak egyéb aspektusai, és az sem árt ha megkapja azt a kronológiai keretet, amelyen belül olyan részletei is napvilágot látnak, amelyekre talán nem vetült elegendő fény. Mielőtt azonban elmerülnék ezeknek a cuki részleteknek a kibontásában, én hátrébb lépek, és egy kicsit messzebbről lepillantva erre a történetre, tennék egy rövid megjegyzést. Most, hogy ilyen sokat írtam a legszabadabb szabadkőművesről és ellenfeléről, a legvaskalaposabb szabadelvűről, és nem utolsó sorban e két embernek és a dualizmusnak a zsidókhoz/a zsidó asszimilációhoz és az antiszemitizmushoz kapcsolódó szerepéről, illetve mindezeknek a mai korhoz köthető párhuzamairól, itt az idő, hogy lazítsak egy kicsit, és egy sokkal rövidebb gondolatfutamban olyat tegyek, amit ritkán szoktam. 

Tovább

Új időknek régi dalaival

A Nagy Nagykovácsi Névháború 6. – gróf Tisza István és Ady Endre az örök vérzivatarban, avagy a soha el nem múlt idők

vadaszideny_2.jpgHa az egyszavas óriásplakát gondolatfutamokat kedveled, akkor rossz helyen jársz, máris kattints el innen, itt nem találsz ilyesmit. Ez egy történet két emberről és egy korszakról, amit nem, ezúttal nem fogok szétszedni két külön részre. Ez összetartozik, így kerek és egész, ezek szétválaszthatatlanok, mert a leírtak állandó, kölcsönös reflexióban és párhuzamban vannak egymással. A poszt szigorúan 18 éven felülieknek szól. A feldolgozás szubjektív, a témája rendkívül szenzitív, és olyan szavak is vannak benne, hogy magyar, konzervatív, Nagy-Magyarország, Trianon, zsidó, szabadkőműves, antiszemitizmus, liberális...így elolvasása az érzékeny lelkűeknek nem ajánlott. A "stílus, maga az ember..." vérostoba közhelyet pufogtatóknak szintén nem ajánlott a poszt elolvasása. Nekik Guillaume Apollinaire szelíd hangvételű, líraian szolid és bájosan éteri, Tizenegyezer vessző című könyvecskéje javasolt, és ők bekaphatják a költő mind a 11. 000 vesszőjét, mint Woody Allen fejhangon visítozó alanya a mozi előtt.

Tovább

Irha

Tűzzel, vassal? Nem. Nagykovácsiban vizes lepedővel védik a mundért.

img_2423.jpgBelle Époque. Papp István jegyző és Kiszelné Mohos Katalin polgármester. 2017. November 21. Öregiskola.

Volt ez, amit alig hittem. A poszt már régen készen van, gyakorlatilag együtt írtam meg a korábbi fejezettel, csak megvártam az első, komolyabb önkormányzati reakciót, ami a márciusi Tájolóba bele is került. Ja, ekkora úriember vagyok. Nem először.

Tovább

Piaci szőrkép

A káptalantóti Liliomkert piac kutyái

A káptalantóti Liliomkert piac rabul ejti a látogatót. Tele van kis csodákkal.

Kell a blogban is a pozitív energia – már amennyire én át tudom lépni a saját árnyékomat–, kell a relax, a szünet. Engedjük el egy kicsit ismét a mindennapjaink valóságát. Most piacozzunk egyet, tisztelt olvasó.

A buszos inkvizítorok, illetve Nagykovácsi leghangzatosabb nevű fűcsíkjának névháborúja után, és még azelőtt, hogy megnézném, valóban egyen áll-e a vásár, lazítok egy kicsit ezekben az angolosan bezárkozó zord időkben.

Tovább

Füves ciki

A Nagy Nagykovácsi Névháború 5. – Minek nevezzelek? avagy Az udvariasság anatómiája.

img_7701.jpg

Egy udvar látképe a Kaszáló utca felől.  Jobbra a Linum Udvar építkezése, balra a Bánya utca.

Történelmi pillanat szemtanúi vagyunk. Véssük eszünkbe ezt a napot. Kiszelné Mohos Katalin polgármester és képviselőtársai a lakossági vélemények hatására elálltak attól a szándékuktól, hogy a Linum Udvar előtti közterületet a korábbi elképzelésükhöz/határozati javaslatukhoz igazodva, a beruházás fantázianevére kereszteljék.

Az egyik vélemény az enyém volt, és ezt a posztot csak azért nem raktam fel eddig, mert akkora úriember vagyok, hogy a fal adja a másikat, és előzékenyen megvártam, hogy miképpen határoznak.

A döbbentem földrengésszerű. Ritka pillanat, hogy ilyen zord időkben a józan ész felhőket átszakító napsugarának örülhetünk. Még Nagykovácsiban és/vagy a politikában is vannak csodák. 

Le a kalappal.

Ez a blogposzt a Nagykovácsi önkormányzatnak küldött levelem bővített, blog-kompatibilis változata, ami január 3.-a óta várakozott a fiókban. Kicsit belekavar ugyan az éppen tegnap felrakott, a 63-as buszon elszenvedett, helyi terminátorokkal vívott kálváriám futtatásába, de van az úgy, hogy egyszerre két téma kerül terítékre.

  1. A Nagy Nagykovácsi Névháború hátterét,
  2. majd egy megkésve kettészedett posztban, a névtelen, anonimizált, inkognitó mögé rejtőző hírforrások dilemmáját
  3. a helyi nyomtatott és online média 20 éves történetének részleteit már bemutattam.(Önkormányzati Hírek, Tájoló, Helytörténeti ismertető, Cinke kurír, Új Távlatok, Összekovácsoló magazin, 2006 Fórum, Freeforum, nagykovacsi.net, nagykovácsi facebook oldalak)
  4. És haladok a kultúrharcos buszmegálló felé, amelynek kapcsán a történelmi léptékű kivándorlás okának hátteréről írtam.

Jöjjön az első kőkemény aktualitás a névháború krónikájában.

A helyszín: a Linum Udvar előtti közterület, a Bánya utcával szemben.

Tovább

HT63, avagy a Buszos Inkvizítorok

Nagykovácsi történetek 8.

p1090535.jpg

A kép csak illusztráció, nincs köze a poszt eseményeihez. Nagykovácsi, Templom tér, 2013. Január 9. Ekkoriban kezdték szolgálatba állítani az új buszokat a 63-as vonalán, ezért lőttem a képet.

Feszkó, az van.

Járvány, zuhanó gazdaság, munkanélküliség, tropára ment idegek, bezártság, pánikhangulat, aggódás a jövő miatt, politika, állandósult háborús retorika, permanens szabadságharc az egész világ ellen. Csak egy szikra kell ilyen zord időkben ahhoz, hogy azonnal robbanjon mindenki...aki nem képes uralkodni magán. Könnyen eszkalálódhat egy rosszul kezelt szituáció. Például amikor kezdetét veszi egy modern salemi boszorkányper, vagy felbukkannak az újkori Szent Hivatal helyi inkvizítorai.

Tovább

Egyen áll a vásár?

Az Állami Számvevőszék lesújtó ítéletének margójára

img_7316.jpgLemondóan. Papp István, Nagykovácsi jegyzője, 2017. június 22.-én, a Közmeghallgatáson.

Nagykovácsi a gödörben. Hivatalosan, pecséttel.

Ez az esemény olyan lyukat fog ütni a nagykovácsi politikatörténet lapjaira, és olyan mélyen bevésődik a krónikákba, hogy abból még hosszú ideig táplálkozik a helyi közélet. Nagykovácsit sokféle módon próbára tették már a zord idők az elmúlt 20 évben, de pl. még a legalja 2019-es választási kampány is kikerülte az intézményt, nem sértette meg durva sebként –  valamennyi választási kampány megsértette valamennyire – az önkormányzat erkölcsi integritását. Mindent és mindenkit alátemethetett egy-egy óriáshullám, csapkodhattak a villámok, átsöpörhettek a politikai cunamik a polgármesterek, a képviselők, a jegyzők, a főépítész, az önkormányzati intézmények, vagy az önkormányzati beruházások felett, de a Nagykovácsi Önkormányzaton, a maga teljességében – és így a falun, mely egy és ugyanaz – folt nem eshetett. 

Ezen is túl vagyunk.

Tovább

Béka a lassú tűz felett

A Nagy Nagykovácsi Névháború 4. – Határtalan igazság?

img_4219.jpg

Idegen horizont. Fentről minden más. Messziről is.

A poszt kizárólag 18 éven felülieknek szól, és a nyugalom megzavarására alkalmas.

Tovább
süti beállítások módosítása