Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Kiszelné kicsi szitája

Egyetlen ember sem léphet bele kétszer ugyanabba a folyóba. De, beleléphet.

2022. november 11. - zord íjász

A poszt szigorúan 18 éven felülieknek szól!

Tovább

Azok a szép, üres szavak

A soha véget nem érő történet, avagy Nagykovácsi drogtanyája 2.

A poszt 18 éven felülieknek szól!

Mottó 1.: "A türelem rózsát terem, de semmi egyebet." (Karinthy Frigyes)

Tovább

Lelövetnéd-e magad Orbán Viktorért?

Egy dilemma szorításában: hogyan tudnád szolgálni a hazádat egy agresszorral szemben, katonaként, ha ugyanazzal az erővel nem szolgálod a hazád regnáló kormányzatát is, akkor is, ha ez utóbbit nem akarnád? Hogyan lehetne ezt a kettőt szétszálazni?

img_9003.jpg

Tábla egy templom oldalán, 1991 óta, a világ és Magyarország legszebb táján (a kérdésről nem nyitok vitát), a Balatonnál, a tanúhegyek között. A felirat: "Testvér! Ha végignézel e gyönyörű tájon...imádkozzál azokért, akik életüket áldozták, a magyar föld boldogságáért."

A poszt szigorúan 18 éven felülieknek szól!

Tovább

Elmented-e?

Ede lelép, de nem Ede e mese lényege

  • Mottó 1.: "Sün!!! Sün!!!"
  • Mottó 2.: "Egy a tábor, egy a zászló!"
  • Mottó 3.: "Hallod, hogy dübörgünk? – kérdezte a kisegér az elefánttól a fahídon."
  • Mottó 4.: "Milyen kevesen voltunk, és milyen sokan maradtunk."(Garibaldi)

ede.jpg

Bejelentés. Pottyondy Edina is csatlakozott az Exodus híveihez, akik nem akarnak toxikus politikai témákkal foglalkozni. Ő részben azért, hogy megőrizhesse a lelke, szíve, elméje épségét és egészségét. Mások a valóság elől menekülnének. Képkocka a videóból/forrás: youtube

A poszt 18 éven felülieknek szól!

Tovább

Nagykovácsi drogtanyája

Ahol a vadak várnak, és ahol a vadak is vadabbakra várnak, avagy Végül minden jótett elnyeri méltó büntetését.

A poszt szigorúan 18 éven felülieknek szól!

Tovább

Született július 4.-én, Nagykovácsiban, a Virágos Parkban

A Civil Függetlenség VIP Szaletlije

Mottó 1.: "...A Virágos-park kövér öt éven át földalatti mozgalomként, illegalitásban működött, aztán a tagok úgy döntöttek, hogy nagyobb léptékben fognak játszani, és 2017-ben bejegyeztették az egyesületet, azon a néven, ahogy addigra közszájon forgott. Azt is kijárták az önkormányzatnál, hogy a teljes telket adják nekik gondozásba. Nagy egymásra találás volt ez mindkét részről: azóta eltűnt az évtizedes gaz és szeméttelep, és az önkormányzat gazdagodott egy állandó kihívásokkal telített, de összehasonlíthatatlanul javuló képű közterülettel. Borítékolni lehetett, hogy ennek a gyümölcsöző kapcsolatnak lesz folytatása...(a Virágos Park Egyesület) Nagyon VIP: se honlapja, se facebook csoportja nincsen. Olyan, mint a Rolls-Royce: nem reklámozzák, elég a munkával elért eredmény a sikerhez. És dicséretből jut bőven. Főleg annak, aki dolgozik is vele..."

Mottó 2.: A Virágos Park Egyesület (VIP) alapító okirata: "Az Egyesület kiemelt célja, a Nagykovácsi Virágos sétány és Muskátli utca sarkán lévő közterület gondozása, szükséges karbantartási munkák elvégzése, szabadidőpark kialakítása. Kiemelt érdek a helyi értékek fokozott védelme, és a helyi közösség erősítése, emellett az igények felkeltése a közösségi programok szervezése iránt, ehhez a pénzeszközök biztosítása és a közösségi élet kibontakoztatása."

A Virágos Park létrejöttének alapja egy gerillakertészeti akció volt. 2012 márciusában néhány lelkes, elszánt, öntevékeny civil egy elhanyagolt önkormányzati területre lerakott három beton virágládát, valamint szétterített egy köbméternyi – jószándékú, támogató és illegális önkormányzati segítség révén beszerzett – fehér díszkavicsot. Közvetlen előzménye, hogy az utca túloldalán a civilek egy másik csoportja egy csatornafedél körüli néhány négyzetmétert virágokkal ültetett be, 2011 tavaszán. A park kialakulásának történetét, fejlődését részletesen és sok fotóval bemutattam már egy korábbi posztban. A projekt egyike volt azoknak a beruházásoknak, amelyekben a helyi civil és politikai szféra egymásra találhatott a játszótér-diplomácia keretei között, ugyanakkor politikai viharokat támasztott, hatása révén pedig a választások végeredményét is befolyásoló viharrá dagadt.

Hőskor, őskor. 2011 és 2012 tavasza. A Virágos park kezdetei. 

A területre azóta rá sem lehet ismerni, és évről évre változó képet mutat: többnyire pozitívot. Rengeteg növény (egynyári vagy évelő, fák, cserjék, bokrok) került elültetésre és különféle kerti építményekkel/kerti bútorokkal is gazdagodott is a park: szemeteskuka, biciklitároló, szaletli, pingpong asztal, Trianon-emlékoszlop. Voltak egyéb kényelmet és pihenést szolgáló tárgyak, amelyek nem élték túl a zord időket – ehhez szervesen kapcsolódó, de egy másik poszt szól majd erről – és aszályos, forró, sivatagos napjainkban erre a területre is vonatkozik a Vörös kód.

Ez a rövid poszt a szaletli beszerzésének (reklámozás nélküli) és felállításának krónikája. Inkább fotóban, mint szóban.

Tovább

Vörös kód

Édes vizünk, avagy Az egyetlen háború, amelynek a tétje mindent és mindenkit visz: a Víz háborúja

szaraz_fu.jpgMottó 1.: "Ég a napmelegtől a kopár szík sarja, Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta..." (Tippelj, hogy honnan van)

Mottó 2.: "...Most egy globális erőforrás háború kellős közepében vagyunk, itt Magyarországon is. Ez nem egy távoli egzotikus harc. Nagyon keményen érinti Magyarországot is. Ez a háború a stratégiai erőforrások feletti korlátlan rendelkezéséért zajlik. Ezek az erőforrások: ivóvíz, energia, termőföld, emberi erőforrás. Víz ügyben még viszonylag jól állunk, sikerült a privatizációt megállítani, illetve visszafordítani. Ez azonban nem minden országban van így. Tavaly nyáron, a Rio Plusz értekezleten, az USA küldöttsége egy érdekes javaslatot vetette föl, ami nem jött át a magyar médián. A javaslat szerint globálisan, mindenhol, a nemzeti kormányok kezében lévő vízbázisokat vegyék egyetlen egy globális szervezet rendelkezése alá. Mindenki gondolja tovább, hogy ez mit jelent..." (Házaló, Ertsey Attila előadása, Nagykovácsi, 2014. február 14.)

Mottó 3.: "...Az extrém hőhullámok rendszeressé váltak az ezredforduló óta az egész kontinensen. A 2003-as augusztus elejei, kéthetes hőhullámnak legkevesebb 30 ezer halálos áldozata volt, Franciaországban csaknem tizenötezren vesztették életüket a nagy meleg miatt. Európa egyik leghalálosabb természeti katasztrófája volt az elmúlt 100 évben - áll az ENSZ Környezeti Programjának 2004-es jelentésében. Ebben idézik a Meteorológiai Világszervezetet: "ahogy emelkedik a hőmérséklet világszerte a klímaváltozás miatt, az ilyen extrém időjárási események száma és intenzitása növekedni fog. Magyarországon 2015-ben 1800 halálos áldozata volt a hőhullámoknak." 

Kies hazánkban a valóság péklapáttal osztogatja a pofonokat: egyik oldalról a politika, másik oldalról a természet. E kettő néha összetalálkozik, és együtt méri a csapásokat. 

A rezsicsökkentés szent tehenének levágásában még vannak tartalékok: a bloggertárs igen meggyőzően tálalja, hogy a víz- és csatornszolgáltatás, mint várakozó rezsielem, szintén nem maradhat ki a sorból. A pénztárca tartalmát zabáló válságcunami valójában csak most kezdődik. A 9,5 millió többségének, vagyis azoknak, akiknek akkora pechje van, hogy nem tartoznak Nyuszi barátai, rokonai és üzletfelei közé, vagy nem államtitkárok, nem megemelt fizetésű miniszterek a kormányában, lassan észhez kell térnie. Kellene. És ez nem csak az energiáról, nem csak a rezsiről szól: a kép ennél holisztikusabb, sokrétűbb, szélesebb spektrumú.

Áram nélkül – ez bizonyára különösen hangzik egy olyan civilizációban, amelynek az energiaéhsége kimeríthetetlen, és ennek egyik fő forrása, lényegében a létezésének és a működésének az alapja éppen az áram – lehet élni.

Víz nélkül azonban nem.

Mondanék én erről valamit, amelynek globális és lokális hatásai is figyelmet érdemelnek, és kivétel nélkül mindenki ráismerhet benne azokra a kihívásokra, amelyek Párizstól Szatymazig egyformák...tehát az olvasót is mélyen érintik, érinteni fogják.

Tovább

A szenvedély rabjai

Rabok legyünk vagy szabadok? avagy Nehéz kigyógyulni a szenvedélybetegségből

Figyelem! Nagyon bonyolult, asszociatív illusztráció.

Orbán Viktor 9 évvel ezelőtt bedrogozta Magyarországot. Örömöt és megnyugvást pumpált át, atyai gondoskodást, bizakodást a szebb jövőben, de attól még politikai kábítás és politikai kábítószer volt ez a javából. 

Kifejteném ezt egy kicsit, de ez is egy rövid poszt. És szigorúan 18 éven felülieknek szól.

Tovább
süti beállítások módosítása