Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nagykovácsi blog. Határtalanul, de a határokon belül maradva. Kibeszélő.

Zord idők

Főnix a Sziklán

Nagykovácsi sziklái, avagy a Péterek ideje: Horgas, Márki-Zay, Bod, valamint a közvéleményfújtatás, melyekből megtudhatjuk, hogyan startolt el a 2019-es önkormányzati választási kampány Nagykovácsiban

2019. február 01. - zord íjász

Mottó : Ha vezetőnek tartod magad, de senki nem követ, akkor egyszerűen csak elmentél sétálni. (John C. Maxwell, amerikai üzletember)

2019-ben két ízben is ikszelhet a magyar: az európai parlamenti választásokon tavasszal, és az önkormányzati választásokon ősszel. Ez utóbbiról, és ennek Nagykovácsi vonatkozásairól lesz szó a posztban.

Figyelmeztetés: a blogposztban közcélú trágárság és a nyugalmat megzavaró szavak, nevek, rövidítések találhatóak, (pl. politikus, MDF) ezért gyenge idegzetű honfitársaimnak nem javasolható.

Nagykovácsi régi sziklái

Jelen állás szerint, megrendezésre kerül ősszel az önkormányzati választás: ezt azért fontos rögzíteni, mert a nemzetközi helyzet egyre fokozódik, de eközben a hazai sem pihen, márpedig az ilyesmi, különösen majd a jó idő beköszöntével, mindig új ötletekre sarkallja azokat az elmeroggyantakat, akik szerint a pártos honfivér kiontása lenne az egyetlen opció a közéleti feszültség enyhítésére. Mivel ez az ország 2002 óta permanens szellemi és politikai polgárháborúban tengeti a napjait, semmiképpen sem szabad lebecsülni annak a lehetőségét, hogy elszakad a cérna a társadalomban, de én azért bízom abban, hogy ez a nép még nem hibbant meg teljesen, és az egyetlen fegyver, amit forgatni fog, az a Bíró lesz.

E kies honban minden választást sorsfordítónak állítanak be a politikai pártok, de szerintem 2019-ben csak annyi fog történni, hogy az önkormányzati választás éles határvonalat fog húzni a hazug szemfényvesztés és az igazság közé. Bármi lesz a végeredmény, tudni fogod, hol élsz, és nincs az a választási propaganda vagy irányított közvéleménykutatás, ami felülírhatná majd a valóságot: a saját településed választási eredménye hűen fogja tükrözni annak a közösségnek a morális, erkölcsi, etikai, szellemi és szociokulturális állapotát, és ez olyan tükör lesz, amelyben minden párt megnézheti magát. Megmutatja a valós helyzetüket, erejüket, hatékonyságukat és beágyazottságukat abban a faluban/városban/megyében/régióban. A tanulságot majd beépíthetik a jövőbeni terveikbe az országgyűlési választásokig, illetve megkezdhetik a párton belüli leszámolásokat, tisztújításokat, ha a kudarc földrengésszerű: ennyi fog történni 2019-ben, semmi más. Egy teszt lesz. Zenében elmesélve így megy ez az én kis falumban.

Ha valaki arra számít, hogy az ellenzéki pártoknak itt reális esélyük van aratni a győzelem búzatáblájában, az nem a valóságban él: minden politikai-környezeti feltétel (a természetes és a mesterségesen alakított is) a fidesz győzelmének kedvez. Én bőven megelégednék azzal is, ha az önkormányzatok képviselőtestületében valamiféle kiegyenlítettség állna elő a fideszes jelöltek/pártkatonák és a független/civil lokálpatrióta/ellenzéki jelöltek között, és hasonlóan alakulna ez a polgármesterek számában/arányában is a narancsvidéken. A remény délibábjainak kergetése irgalmatlan pofára eséssel járhat, ezt áprilisban mindenki megtanulhatta.

Az Anyád-kampány természetesen nem marad el. Sokan fogják majd ezt a választást Mindent egy lapra! harcként felfogni, mert talán az egyetlen vagy utolsó esélyük, hogy valóban bizonyítsanak, egyéni jelöltként vagy pártként, így semmi kétségem sincs, hogy a jelöltek és támogatóik is megmerítkeznek majd a kampányszutyokban. Nagykovácsiban hagyománynak számít a kemény ütközet: a Bencsik-éra 12 éve is rendkívül mozgalmas volt, de az kétségtelen, hogy ciklusának utolsó négy éve magasan kiemelkedett a mezőnyből, és a kampány feltette az i-re a pontot: a feljelentésekkel, bírósági perekkel, pancserpuccsal, virtuális harcmezőkkel, szóbeli inzultusokkal, karaktergyilkossággal, vaskos hazudozással és lejáratással tarkított műsort végül egy keresztényi pszichopatázás koronázta meg, melynek a végén a fidesz végül megvetette a lábát az önkormányzatban.

Nagykovácsiban mindenestre eldördült a startpisztoly: elkezdődött a választási kampány...ami, mondom, és te is tudod, egyetlen percre sem állt le az országban, 2002 óta. Sajátos abszurditása ez a magyar politikának. Nagykovácsiban sincs ez másként: amióta 2014-ben a pártpolitika befészkelte magát az önkormányzatba, már másképpen szól a hatlövetű itt is, mert mindig akad valahol egy téma, amire rá lehet akasztani egy kis fideszezést, csak kínos, amikor a látványos civilkedés közben kibújik a szög a zsákból. 

A Fórum sziklája

Horgas Péter az Öregiskola nagytermében, a Márki-Zay Péter fórumon, 2018. November 23.-án. zord indafoto

A Nagykovácsi Civil Fórum egy helyi lakosnak, Horgas Péter díszlet-és jelmeztervező/látványtervező művésznek a 2016 őszén indított közösségépítő kezdeményezése, amelynek alapja a névhez illeszkedő facebook csoport. Főleg lokális ügyekhez kapcsolható témákban szervezett fórumokat, kulturális, társadalomtudományi, helytörténeti beszélgetéseket, közös filmnézéseket és főzéseket, vitaesteket. Meghívott civil és önkormányzati vendégeket is. E vonatkozásban tökéletesen illeszkedett Nagykovácsi sokrétű civil közösségei, csoportjai közé. Az idő és a közélet eseményei gyorsan kiléptették a lokális szerepkörből: vendégei voltak a agglomerációs polgármesterek  a közelből (Wittinghoff, Szathmáry) majd a választások előtt s után a politikai pártok (MSZP, Jobbik, Momentum, LMP, Fidesz) képviselői, pl. maga Szél Bernadett is. Elmondta, hogy a választások kapcsán természetes számára, hogy a helyben induló politikusokat, jelölteket is meghívja, és szándékaikról, világnézetükről, személyes élettörténetükről fagassa őket: korrektül így is tett. Nincs hivatalos tagság és tagdíj: ez egy nyitott, teljesen szabadon kezelt közösség, a rendezvényeit természetesen bárki látogathatja...én csak afféle csendes, kivülálló érdeklődője vagyok ezeknek, amikor elmegyek valamelyikre.

Horgas Péter emellett a Főnix Mozgalomnak is az egyik alapítója/tagja, és -virtuális és fizikai értelemben- be is csatornázta ezt az NCF-be, egy 56-os rendezvény keretében, a Templom téren. Önmagában semmi gond nincs ezzel, de valószínűleg ez volt az utolsó csepp a pohárban, legalább is a helyi fideszesek szemében: a Civil Fórum elveszítette végképp a civil-szüzességét. Horgas Péter, egy neves család egyik sarja, civilként a szegények/ hátrányos helyzetű kistérségek, többségében cigánytelepülések lakóinak, (Tarnabod és Mi) segítője, és egy másik világban Kálmán Olga Egyenes beszéd/Egyenesen stúdiójának és egyéb politikai/kulturális műsorok kedvelt, szókimondó vendége, és nem mellesleg a fidesz szenny-propagandamédia egyik célpontja is. Beszúrhatnék bizonyítékot erre, de mivel nem használok pontos idézetet tőlük, hát lépjek be a fideszbe, ha a forrásmegjelölés kényszerét leszámítva, valaha is berakok még egyszer egy olyan linket, ami politikai témában ezekre a visszataszító, ocsmány oldalakra mutat: majd kikeresed magadnak, ha nekem nem hiszel, google a barátod.

Horgas Péterről -akit amúgy szinte hakniszerűen űzött, kontraproduktív, a fideszt tábort megerősítő és összezáró fasisztázásai miatt nem igazán tekintek nagy kedvencemnek- már volt szó a blogon: szervezett két olyan paprikás hangulatú asztaltáncoltatást is (itt és itt) amelyek kifejezetten helyi, építészeti, építésügyi témák mentén jöttek létre, így nekem blogszakmai kötelességem volt erről megemlékezni, illetve tudósítani. A Nagykovácsi Civil Fórumnak ezek az összejövetelei, a személyes ismertségét is növelték, és a helyi kapcsolati hálók kiépítésében is hasznára váltak: annak az embernek, "aki az egyes helyzetek és ügyek mögött - a helyi sajátosságokon túl - felfedezni vél általánosabb társadalmi, országos vagy akár nemzetközi politikai tendenciákat is" (idézet tőle) értelemszerűen szüksége van erre, és ez nem hiúsági vagy szerénységi kérdés. Ezen túlmenően persze a kifejezetten lokális problémafelvetései mindenkinek csak hasznára lehettek és tanulságokkal szolgáltak, akit érdekelt az adott téma. 

Hogy az emberi/szakmai/politikai/eszmei hálózatok kialakítása, szorosabbra fűzése mennyire nélkülözhetetlen a sikerhez (akár civil akár közéleti sikerhez), arról Nagykovácsiban Bencsik Mónika (5. és 6. pont), az országos politikában pedig az Orbán-Habony-Kubatov trió mindent tud, ez bebizonyosodott a polgári körök mozgalmának elindításakor is, azóta meg nagyüzemben tolják az ipart, lefedve a társadalom minden szegmensét, verhetetlen sikerességgel, mint látható, ami elég szomorú következményekkel is jár olykor-olykor. Nem lehet elvitatni, és elismerést érdemlő, hogy Horgas Péternek Nagykovácsiban sikerült megvalósítania valamiféle hasonló, (minek nevezzem) ellenálló-ellenzéki-antiorbánista-független civil lokálpatrióta-nem NER-kompatibilis közösséget, mert ez meglátszik az általa szervezett fórumok látogatottságának, ismertségének növekedésében. Apránként rakta össze, gyakorlatilag egyedül, kezdetben egymaga fizetve a terembérleti díjakat és egyéb költségeket, és jól magához húzva azokat a helyi civilket/civil egyesületeket is, akik teljesen más vetületén bombázzák folyamatosan a fideszes  önkormányzatot. E tekintetben pédát lehet róla venni, és itt most a kormányzat ellenfeleinek címeztem a mondandómat: a vidék apró bástyáinak kiépítése nélkül már most készíthetik a rövid tőrt a szeppukuhoz, 2019 őszére. Bár valószínűleg már így is késő a számukra. 

Péterek. a kép forrása: Márki-Zay Péter és Bod Péter Ákos 2018. március 21-én.Fotó: Halász Júlia/444

A leggyorsabb rajtoló a 2019-es önkormányzati választás kampányában Horgas Péter volt: először Márky-Zay Pétert, majd Bod Péter Ákost hívta meg a faluba egy kis kötetlen kérdezz-felelekre. Ennyi Péterre már egy új egyházat is lehetne építeni, csak egyelőre még nem látszik, hogy milyet. Elmondom, hogyan láttam ezeket az eseményeket és a szereplőket: szubjektív beszámoló következik.

A Harcos szikla: Márki-Zay Péter 

Márki-Zay Péter az Öregiskola nagytermében, 2018. November 23.-án, a nagykovácsi Civil Fórum rendezvényén. A fórumok képeinek forrása: zord indafoto

A Hódmezővásárhelyi polgármester - kivel kapcsolatban már futottam egy kört - egy kisebb országos túra legutolsó állomásaként iktatta be szerény településünket az aznapi penzumba: ezért már önmagában is elismerés illeti. Valószínűleg rongy fáradt volt az egész napos/hetes autózás-fórumozás után, bár őszintén szólva ez egy cseppet sem látszott rajta...és talán éppen a lehengerlő vitalitása volt az egyik ok, ami miatt félresiklott az est. De erről később.

Az kiderült a beszélgetés elején, hogy a sűrű programú MZP-vel időpontot egyeztetni egy ilyen lakossági beszélgetésre embert próbáló feladat, és ezt is sebtében iktatták be. Ahhoz képest, hogy a Horgas Péter és Márki-Zay közötti baráti/ismertségi kapcsolat alig néhány hónapra tekintett vissza, az ötlet nyerőnek bizonyult, és a nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg kijelölt helyszín, a Faluház helyett az Öregiskola nagytermében került sor a szeánszra. Az estről videofelvétel is készült, valahol MZP házatáján nyilván fellelhető. A hallgatóság többsége helyiekből és néhány másik agglomerációs településről érkezett egyszerű civil volt. A fideszes többségű önkormányzat látványosan és tüntetőleg távol maradt az eseménytől, nyilván azért, mert egyértelműen politikai jellegűnek titulálta azt, és adjuk meg a királynak, ami a királyé: ebben nem is tévedtek olyan nagyon. Elég valószínűtlen, hogy egy olyan beszélgetésen, amelyen MZP a meghívott vendék, a rózsatermesztés új távlatairól lesz szó.

Az egy más kérdés, hogy vajon milyen gyakran érkezik Nagykovácsiba egy olyan településvezető, akivel valószínűleg napokon keresztül lehetne beszélgetni szakmai, húsbavágó és lényeges települési gondokról, megoldásokról, komplex problémákról, akár gazdasági, akár környezeti, akár általános településmenedzselési értelemben, pláne úgy, hogy MZP totális politikai ellenszélben próbálja működtetni a várost. Csak a viharos tenger nevel jó tengerészeket: talán tudott volna olyasmiről is beszélni, ami messze túlmutat politikán, acsarkodáson, és ezt a tudást, tapasztalatot még Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi fideszes jelöltként győztes polgármestere/stábja illetve a képviselők is hasznosíthatták volna a munkájukban. Ha ők kérdeznek MZP-től, a kérdések is más természetűek lehettek volna, okulásul szolgálva a hallgatóságnak, és bepillantást engedve egy olyan párbeszédbe, ahol a településvezetők felülemelkedhetnek a politikai belharcokon. ilyen párbeszédre azonban nem kerülhetett sor, Tanítónéninek  jelentem, az osztálylétszám 70 fő, a Mohos Katika és a döntéshozói pereputtya hiányzik! A terem bérlete  24 765 Ft volt, a jelenlevők 23 410 Forintot dobtak össze támogatásként!

Vendég és házigazda. Az egyik Péter beszél a másik Péter hallgat és figyel.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy MZP-nek azért megszerveztek egy korrekt, a kötelező protokollnak, az európai normáknak és a tisztességes emberi minimumnak eleget tévő kávézást, rövid beszélgetést a polgármesteri hivatalban: erről maga MZP számolt be az est folyamán. Nagyon udvarias, jó hangulatú, semleges, semmiféle politikai témát nem érintő diskurzust folytatott 20 percen át a polgármesterrel és Fegyveres-Fiskál Gábor külsős alpolgármesterrel.

Amiben a magam részéről biztos vagyok:

  • az egyik, hogy a NER-szokásjoghoz képest szinte felháborítóan illiberális módszereket használó Kiszelné maximálisan kedves volt a vendégéhez, és a lehetőségeihez mérten, politikai értelemben levette a lábáról MZP-t, aki végre láthatott egy teljesen normális fideszest is, ami valószínűleg nem szokványos az ő életében
  • a másik pedig az, hogy ezért az engedetlenségért, az előre nem egyeztetett, a Párt által előzőleg nem jóváhagyott és nem engedélyezett kapcsolatfelvételért a helyi, szürke zónában mozgó fidesz-csinovnyikok garantáltan a szőnyeg szélére parancsolták a jó polgármester asszonyt, kérdőre vonva őt, hogy milyen alapon mer szóba állni a Párt, az Ország, a Nemzet, a Drága Miniszterelnök Úr, a Magyar Univerzum ellenségével, és mégis kinek képzeli magát, hogy ilyesmit tesz, vagy miért nem hívja meg legalább őket is, hogy hallhassák miről cserélnek ők eszmét, az arabica kortyolgatása közben.

A megérzésekkel szemben, az viszont egy bizonyított és szomorú tény, hogy készítettek Márki-Zay Péternek, az Öregiskola előtt parkoló autójáról néhány fotót, majd ezeket elküldve az aktuális médiagépezethez, a hivatali autójának jogszerű használatát kezdték firtatni, ami, ismerve a kormányzat berkeiből, csókosairól, oligarcháiról, mutyisztáni családtagokról ömlő napi hír-szarfolyamot, valami egészen megrendítő arroganciára és cinizmusra vall, túl azon, hogy szimplán abszurd is. A polgármester. A hivatalos. Útjára. A Szolgálati. Autójával. Megy. Jön. Asztakibebaszottretkeskurvaéletbe, mekkora leleplezés és korrupció meg visszaélés meg csigafasza már ez!  Az Átlátszó sose tudna ilyet felderíteni! Az Index se! A 24.hu se! A Se se!

"Reménykeltő, amikor már a hivatali gépjármű-használatot kifogásolja a fideszes sajtó. Ez azért nagyon pozitív, mert akiket zavar az, hogy a Megyei Jogú Városok Közgyűlése után pénteken (ezért nem voltam például Szegeden az ellenem folyó egyik per tárgyalásán, amire nem is kellett elmennem...) Tatabányáról hazafelé elmentem egy közéleti (és nem kampány-) rendezvényre Nagykovácsiba, azok nyilvánvalóan soha nem szavaznak a tolvajpárt politikusaira, akik magánrepülővel járnak focimeccsre...."

"- Mikor kiléptem a faluházból, jobbról, balról, és az utca túloldaláról is videót és fotókat készítő emberek vettek körül az egyébként néptelen falusi főutcán... A felvételekhez egy ember is elég lett volna, vajon miért küldtek négyet-ötöt?!"

".... Pénteken délre megérkezett értem Hódmezővásárhely autója és sofőrje, vele mentem hazafelé, először Budapesten álltunk meg ("titkos" találkozókat és "titkos" telefonbeszélgetéseket folytattam a korrupt pártállam megbuktatásáról, egyben egy "külföldi érdekeltségű" bankban aláírásommal számlanyitást kezdeményeztem az egyesületünknek)
- Budapestről kitérőt tettünk a közeli Nagykovácsiba, ahova egy helyi civil egyesület meghívására mentem, akik kérésemre lebeszéltek előtte egy találkozót a helyi polgármesterrel és alpolgármesterrel is. Egy teára még egy régi egyetemista barátomat is meglátogattam, akik itt nevelik négy gyermeküket szeretetben, és akik a beszélgetésre is eljöttek. A "titkos" beszélgetésen százan vettek részt, egy helyi televízió is készített felvételeket - legfőképpen arról beszélgettünk, hogy mi katolikusok, keresztények, jobboldaliak, konzervatívok és nemzeti elkötelezettségűek miért tartjuk vállalhatatlannak a lopást és megfélemlítést, miért nem szeretnénk egy a 80-as éveket is alulmúló pártállamban élni, és ennek érdekében miért fogunk össze minden más tisztességes magyar emberrel a demokrácia, jogállam helyreállítására..." (A többit elolvashatod itt.)

Nem mindenki volt elragadtatva attól ebben a keresztény, konzervatív, jobboldali, nemzeti elkötelezettségű faluban (22-es pont) ,hogy egy keresztény, konzervatív, jobboldali, nemzeti elkötelezettségű vendég jön látogatóba ide. De nem minden plakátot rongáltak meg.

Zárásként: Márki-Zay Péternek vannak gondolatai, érzései, történetei, élményei, és ezeket szavakba is tudja foglalni, és ízesen, humorral el is tudja mondani. El is mondja, kivétel nélkül az összeset, egy szuszra, lavinaként, ha hagyják neki. A gond az, hogy minden rendezvénynek, még az ilyen jellegű, alapvetően kötetlen beszélgetéseknek is szüksége van világos, előre lefektetett, rögzített és szigorú keretekre, és a meghívott vendéget is kőkeményen rá kell szorítani ezek betartására. Ha ilyen szabályok eleve nem voltak, a helyzet még rosszabb, de így legalább érthető a végeredmény. De lehet, hogy tévedek: eleve egy kicsit kívülállónak éreztem magam, mondhatnám, akárcsak Pelikán elvtárs, ideológiai szempontból nem voltam eléggé képzett, az adott közeghez, azt hiszem.

Én azt feltételezem, hogy azok jöttek el meghallgatni Márki-Zay Pétert, akik azért valamennyire nyomon követték ki ő, mit tett, honnan-hová jutott, milyen harcokat vív: ezerszer láthatták a tv-ben az elmúlt hónapok alatt, hallhatták, olvashatták, nyomon követhették a közösségi médiában, és nyilván volt valami előképük róla. Félreértés ne essék: nem untam, nagyon szívesen hallgattam kövér ∼50 percen keresztül (nem néztem az órát, tulajdonképpen élveztem az előadást) az ő élettörténetét és poltikai anekdotáit a nehézkes indulásról, a poénokkal, kőkemény beszólásokkal, durva sztorikkal tarkított életútját, miközben a NER viharos tengerén hánykolódott, függetlenül attól, hogy egy jelentős része ismert volt számomra. Végül egy levegővétel közben Horgas Péternek sikerült közbeszólnia és megakasztania az előadást (ezt meg is jegyezte elegáns pikírtséggel és mosolyogva a vendég felé) így valóban beszélgetéssé próbálta konvertálni a hosszúra nyúlt bemutatkozást...aminek jó esetben öt-tíz percet lehetett volna csak hagyni. Valójában a bevezető monológ után már szétesettnek éreztem a folytatást, a kérdező-beszélgetőpartner is inkább érzelmi, lelki, emberi vonalra terelte a szót, amivel önmagában még nem lett volna semmi baj, de az a hallgatóság kérdéseiből is kiderült később, hogy ők valami egészen más, sokkal zsigeribb, sokkal földhözragadtabb témák iránt érdeklődtek volna, amelyek kibontására nem maradt igazán idő.

És az sem utolsó szempont, ha az előadás elején a hallgatóság számára is lefektetik a szabályokat: elég kellemetlen, ha a kérdés hatszor hosszabb, mint a válasz, és senki sem azért megy oda, hogy meghallgassa az egyik résztvevő élettörténetének epizódjait. Némi háttér-magyarázat simán beleférhet a kérdésbe, de MZP az est vendége, és őt hallgatná inkább, aki rászánta az a két órát az életéből. Nagyon sok mindenről lehetett volna, kellett volna még beszélni, önkormányzat-politika-választás témakörben, de végül ködös lett az est, számomra komoly hiányérzettel. A szabályok hasznosak: ezek minden professzionálisan lebonyolított rendezvénynek is az alapvető feltételei közé tartoznak. Ki kell őket találni és be kell őket tartatni: még a barátokkal, politikusokkal szemben is. A politikus barátokkal különösen.

Az Úri szikla: Bod Péter Ákos 

Pixisen belül, de Főnixen innen. Orbán Viktor  egykori gazdasági főtanácsadójának és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének tulajdonásának plakátjai épen maradtak. 

Tudod mi volt az est fénypontja? Amikor Bod Péter Ákos elmondta, miképpen hívta fel őt Orbán Viktor az elhíresült Gyurcsány Ferenc-féle tv-vita után, és mondta el neki, hogy nem fog soha többé semmiféle vitán résztvenni: az eléggé ütött. Nem részletezte, mert megígérte Orbán Viktornak, hogy a beszélgetés kettőjük között marad, egy úr pedig a NER-pokolban is úr, pláne, ha még jó viszonyt ápolt is vele és a Mester ki is tüntette annak idején, de abból a pár elejtett szóból, amit elmondott, egy profi újságíró simán kanyarít egy glosszát. Tanulságos anekdota volt, tagadhatatlan.  A beszélgetés többi része nosztalgikus önfelmentés, szelíd önfényezés, józan és tárgyilagos kritika volt, akár az MDF, akár a későbbi kormányok, akár a fidesz gazdasági teljesítményét elemezve. Ez utóbbiban több elismerő szó is jutott a kormányzatnak: elvégre egy közgazdászról van szó, aki nem köpheti szembe a saját hitelességét, ha a tények, a számok, a grafikonok és a józan elemzés kritériumaira épít.

Gesztuspolitizálás. Bod Péter Ákos és Horgas Péter az Öregiskola kistermében, 2019, január 8.-án.

Maga az est- talán Horgas is tanult a Márki-Zay féle lehengerlő nyitány tanulságaiból- már sokkal fegyelmezettebb keretek között zajlott...csak itt meg a vendég volt roppant óvatos, tartozkodó, finomkodó, távolságtartó és nagyon elegánsan oldalazó. Olykor kitért, elhallgatott, ködbe burkolt, sejtetett: de soha nem durván, primitíven és hazug-semmitmondóan, "üzleti ügyekkel nem foglalkozunk" sajtófélretájékoztató módszerrel. Roppant mód vigyázott arra, nehogy visszavonhatatlanul megsértsen, megbántson, magára haragítson bárkit is a regnáló politikai hatalom vagy az ellenzék tagjai közül. Amit eddig is tudtam, az kiderült: Bod Péter Ákos egy művelt, intelligens, minden szempontból korrekt, európai úriember. Én az MDF-et is egy elfogadható hibaszázalékkal és elviselhető mennyiségű belső botrányokkal működő, teljesen tisztességes, becsületes, naív, jószándékú, gyenge, tehetségtelen és alkalmatlan pártnak tartottam: tökéletes kamikaze-kormány volt, valóban. Jöttek, és belepusztultak az akcióba, értelmetlenül. Ennek megfelelően az MDF-et olyan boszorkányos ügyességgel szalámizta fel és darálta be a Mester, hogy azt majd Oxfordban és Roxfortban is oktatni fogják, de már a rendszerváltás hajnalán a szépemlékű SZDSZ is falhoz pancsolta őket a Paktummal, ami az egész rendszerváltás azóta is sűrűn emlegetett morális lezüllesztésének az etalonja volt, és valójában megalapozója az utána következő 30 évnek is. A bedarálás és a paktum azonban nem került szóba a beszélgetésen: ez annyira nem lepett meg, én meg nem akartam ott bolygatni a sírokat.

Attól tartok, 2019-ben, Magyarországon, ebben a harcban a művelt, intelligens, minden szempontból korrekt, európai úriemberek hátrányból indulnak. Ez a világ elmúlt, nincs az a Főnix madár ami ezen segít: csak a hamu maradt a helyén, azt meg elhordta a szél. Lehet, hogy a Bod Péter Ákosoké a morális, erkölcsi, intellektuális fölény, -nem vagyok benne biztos, hogy ez így van, és ezt a játékot eleve győzelemre játszák- de itt az fog aratni, akinek élesebb a kaszája, nem pedig az, akinek mívesebb a kaszáján a nyél. Bod Péter Ákos: egy kedves úr, egy gonosz világban. Főnix madár, akinek felsérti a lábát a szikla. A Viktor eddig se aggódott nagyon, de nem is kell. A harchoz, harcosok kellenek. Kevés ide a jó modor. A jó modor az nagyon szimpatikus, nagyon megnyerő, és tökéletes egy sütemény-kávé-cukrászda politizáláshoz, de a széles tömegek meggyőzéséhez elégtelen. Örülni fogok, ha tévedek.

A Műanyag szikla, avagy a közvéleményfújtatás

A Nagykovácsi önkormányzat készített egy netes közvéleménykutatási kérdőívet (nyilván lesz nyomtatott változata is a Tájolóban).
 
Aha.
Legutóbb akkor derültem ennyit a hivatalon, amikor az önkormányzat megpróbálta lepattintani a Nagykovácsi Természetvédőket a Hulladékgarázdálkodás kapcsán, aztán a blogposzt és az index címlap után nem győzték takarítani a romokat a házi hírmondóban. Szerintem fevettek valami humoristát is a kommunikációs-kampánycsapatba.  Már a nyitány is remek: 2019. január 22.-én tették közzé, de a kutatás 2018-as. Ravasz. Időutazók előnyben. Jó, oké, ez szemétség volt tőlem, lényegtelen a hiba.
Ami viszont lényeges: ez természetesen 90 %-ban választási propaganda, és csak 10%-ban közvéleménykutatás. Ha nem lenne ott a szabadsoros véleménynyilvánítás lehetősége akkor semmi sem mentené meg. Könnyű bizonyítani.
A kérdések négy év önkormányzati munkásságát/beruházásait/fejlesztéseit ölelik fel, több helyen név szerint felsorolva azokat, hogy jól az eszedbe véssék miről van szó. Ércsük, elvtársam? Aztán jön a kérdés/kérés, ami mindent visz, és azonnal leleplezi a projektet:
  • Kérjük, értékelje, hogy mennyire tartja fontosnak ezt a fejlesztést
  • Kérjük, értékelje, hogy mennyire elégedett ezzel a fejlesztéssel

Árulja már el nekem valaki, hogy a vicces kedvű trollokat és az idiótákat leszámítva, mégis ki az a sötét segg, akinek nem teszik, hogy szépül és fejlődik a falu, hogy javulnak a közszolgáltatások, ki az, aki nem tartja fontosnak az orvosi rendelők felújítását, gyermekorvosi rendelő kialakítását, a védőnői és orvosi létszám bővítését, a helyben történő ingyenes vérvételi lehetőséget, a szelektív gyűjtőpontok kijelölését, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést kétheti rendszerességgel, az évente 2x ingyenes zöldhulladék elszállítást, az ingyenes veszélyeshulladék elszállítást, a szolgáltató váltást... nem részletezem, főleg azért nem, mert van erről a témáról, Kiszelné Mohos Katalin négy évének sikereiről és kudarcairól szóló, a választások előtt élesítendő blogposztom: addig még gyűlik rá a cucc, lesz itt még  sok öröm, hejjehujja.

De oké, játsszunk el a gondolattal, hogy a  kérdőív kitöltői egyértelműen feleslegesnek/nem fontosnak ítélik meg az pl. az orvosi rendelő felújítását: mi fog történni?

Többé nem újítják majd fel az egészségügyi intézményt? Elvégre a lakosság nem tartja fontosnak az ilyesmit, és a nép szava szent a NER-ben. A felújított rendelőről leszaggatják a hőszigetelést, ledobálják a tetőcserepet, kitépik a nyílászárókat, lekaparják a falakról a festéket? ...Megszüntetik a szelektív hulladékszállítást?  Kirúgják a védőnőket és az orvosokat a faluból?...az összes álkérdésnél sorolhatnám ugyanezt.

Ha nagylelkű vagyok -ám legyen- akkor a második kérdés már majdnem közvéleménykutatásnak tűnik...de csak majdnem. Olyan szolgáltatás/beruházás nincs, amin nem lehet javítani, ami tökéletes, amin ne lehetne csiszolni, de főleg olyan magyart nem látott még senki, aki ne tudna bármin nyavalyogni (12-es pont),ha akar, így az erre a kérdésre adott válaszokból nagyjából semmilyen releváns értékre sem lehet következtetni: bármilyen statisztikai adat jön ki, abból legfeljebb csak az derül ki, hogy a válaszadóknak aznap milyen napjuk volt. A kukásokat talán majd szidni fogják, mert megint ott maradt szelektív zsák az utcán, a rendelőben esetleg egy kicsit többet kellett várni, és friss az élmény...aztán x-szel. De, ha békés hangulatban tölti ki, akkor sem változik semmi, mert ebből nem fog kiderülni objektíven, hogy az adott szolgáltatás/beruházás valójában mennyire teljesíti a lehetőségek/vágyálmok/realitások mezsgyéjén az elvárásokat. Nem véletlen, hogy a jól összeállított elégedettségi kérdőívek/telefonos utánakérdezések (1-től 10-ig számsor, nyomógombos válasz stb.) nagyon pontosan vannak összeállítva, és célzottan kérdeznek rá az adott dologra. Az önkormányzati kérdőív nem teljesíti ezeket a feltételeket. A végeredmény kibogozhatatlan lesz, mert az adott kérdés alatt több beruházás/szolgáltatás/projekt is szerepel. Ömlesztve, zsákbamacska, aztán válogass...ja, azt nem tudsz. Mi van ha a felsorolt beruházások közül az egyikkel jobban míg a másikkal kevésbé/egyáltalán nem elégedett? Ha a szabadsoros mezőben mindenki kifejti a véleményét, abból már össze lehetne rakni egy képet, és emiatt az opció miatt tekinthető 10 %-ig közvéleménykutatásnak a kérdőív. Ez jó benne, de vajon mennyien kezdenek el írni? Lutri.

Ez tehát véresen szimplán és hűvösen, a Fidesz/polgármester választási kampányának a része, csak betolták az önkormányzat palástja alá. Ez a kampány nyitánya. Információsulykolás, információelmélyítés.

Látod mennyi mindent csináltunk négy év alatt? Látod milyen sok minden épült, szépült? Látod milyen jó, hogy a fidesz nyerte a választást itt, 2014-ben? Ezt mind mi csináltuk. Szavazz a fideszre ismét, 2019-ben.

Ennyi az üzenet.

Bűn vagy gond az, hogy a fideszes önkormányzat ilyet csinál? Nem. Ezt pont így kell csinálni. Ez a propaganda. 

És nem hazudnak: ez egy igen fontos tétel, és rendkívül szokatlan is a NER általános kommunikációs szintjéhez képest, bár nyilván, a materiális, kézzelfogható tételek esetében könnyebb a dolguk. A kérdőívben szereplő beruházások, fejlesztések működnek, megvalósultak, ez mind itt van.

A NERegruták látják, hogy mozognak körölöttük lokális politikai szereplők, és reagálnak. Ha egy vagyont költenének az adófizetők pénzéből arra, hogy ezeket megkérdezzék, akkor már necces lenne a szitu, de így viszonylag spórolós és rejtett a projekt, mert csak a beérkező adatok feldolgozásánál fogják hasznosítani az önkormányzati munkaerőt. Ez a kérdőív adatgyűjtésre szolgál. Felmérés a potenciális választókról/válaszadókról és iránymutatás a későbbiekhez: mit kell hangsúlyozni, és mire kell majd utalni a kampányban. Az önkormányzat kérdez, de a válaszokat majd a Párt használja fel. Mivel az önkormányzat az ilyen felmérések eredményét nyilvánosságra hozza, természetesen ez nem pusztán a fidesznek szolgál majd hasznos támpontként, de a közvéleménykutatásként letuszkolt propagandafalatokat kizárólag a fidesz tudja majd szavazatokra váltani: a kérdőívben elhintett felsorolások kizárólag az ő pozíciójukat erősiti. Ezekkel a beruházásokkal/fejlesztésekkel hiába próbálna villogni bármilyen ellenfél. Biztos lehetsz abban is, hogy őszig még fut néhány kört az önkormányzat hasonló jellegű beetetéssel. Előny az adogatónál: a politika már csak ilyen. Minden nemzeti színű szalag átvágása, minden örömhír a pozícióban lévő személyt/személyeket/pártot erősíti. 

Azt csak mellékesen rakom hozzá, és ebbe most nem megyek bele, mert nem ez a blogposzt témája, hogy az a gyanúm, Kiszelnét lecserélik a fiúk, és egy sokkal engedelmesebb pártkatonát indítanak helyette/ellene, így -ha ez történik- meglehetősen érdekesen fog alakulni, ha KMK újra megméretteti magát, így az elért eredményeket, amelyeket a fidesz háttértámogatásával ért el, majd a saját szórólapjain hasznosíthatja...a fidesz jelölt ellen. Oké, spekuláció, hagyjuk.

Kitöltötted a kérdőívet? Azzal semmi baj, sőt, nagyon helyes, hajrá, csak a helyén kell kezelni dolgot. Szerintem nem a véleményedre kiváncsiak, hanem csövön keresztül tolják a szürkeállományodba, amit tudnod kell, hogy ősszel mindez előjöjjön majd, amikor a szavazófülkében állsz. A NER like this.

Kampány van. Volt. Lesz. Mostantól hangosabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://zordidok.blog.hu/api/trackback/id/tr914600924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.02.02. 09:54:04

Horgast nem ismerem, de álbaloldali múltja nem sok jót ígér nekünk...A hódmezővásárhelyi hírhedett botrány-polgármestertől tudjuk mit várhatunk...Bod Péter Ákost sajnos régóta ismerjük...Az Antall kormány alapvetően elhibázott gazdasági programjának egyik kidolgozója volt, a kommunista diktatúra által felvett Rothschild-Warburg kölcsönök visszafizetéséért harcolt, ami évtizedekre nyomorba döntötte Magyarországot...Ipari miniszterként pökhendi, ostoba, érzéketlen beszédet mondott a miskolci nehézipari dolgozók előtt, ahol közölte velük, hogy munkahelyük megszűnik, holnaptól munkanélküliekké válnak...Egy töketlen balfék.

Evoke 2019.02.02. 12:20:12

Tetszett a bejegyzésed! Kulturált, korrekt, marad a témánál, nem agitál, az induló kampány egy nagykovácsi aspektusával foglalkozik. Sajnos az a tapasztalatom, hogy kis hazánkban kevesen tudnak mit kezdeni a vélemény nyilvánítás ilyen formájával. Gratulálok.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.02.02. 15:49:48

@Evoke: Köszönöm, az elfogadható és kivédhetetlen emberi hibaszázalék lehetőségein belül, lehetőleg mindig igyekszem tartani az egyensúlyt a vélemény, a tények, a pletykák és az érzelmek aknamezején haladva. Legyen szép napod.

Bubu64 2021.02.05. 10:20:32

Élvezem ezeket az írásaidat, így utólag még érdekesebbek. Nem rég néztem meg a Partizánon a Simor Andrással készült beszélgetést, teljesen olyan volt, ahogy Bod Péter Ákosról írtál. Ők még egy más környezetben szocializálódtak (PC). Teljesen egyet értek azzal is, amit arról írtál, most nem ennek van itt az ideje, amit nagyon sajnálok, sőt bár én nem teljesen értek egyet a " jobboldali" gondolkodással, de sajnáltam az MDF megszűnését.

Bubu64 2021.02.05. 10:23:19

Még egy a témához. Én is kiakadok, amikor meghívnak valakit és nem az embereket érdeklő témákat feszegetnek, hanem teljesen hagyják elúszni a beszélgetést. Ezért nem néztem például az ATV-t sem.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.02.05. 11:14:01

@Bubu64: Az MDF bedarálása egy kifejezetten szörnyű történet. Nagyon illusztratív, tanulságos. Pokoli feladatot vállaltak 1990-ben, és ezért elismerés illeti őket. Ám az, ahogyan a párt bevégezte, a rendszerváltás történetének egyik legsötétebb fejezete. Sok hibát elkövettek (politikait és gazdaságit egyaránt), de a megroppantásuk (taxisblokád) majd a leszalámizásuk (fidesz) hű tükre a legalja politikai mocsoknak. Sem ők, sem az ország nem érdemelte meg. Annak idején nem voltak a nagy kedvenceim, ez tény, de amikor Dávid Ibolya kálváriáját végignéztem a hírekben, már tudtam, hogy eljöttek a zord idők, és el sem múltak. Ma már szégyellem egy kicsit, ha szóban bántottam őket...és hát bőven van azóta összehasonlítási alapom, ugye, öregebb is lettem.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.02.05. 11:17:06

@Bubu64: A Horgas aztán csinált egy állati jó pódiumbeszégetést. Pazar volt. Ezt is meg kell tanulni. Na, ezt ki ne hagyd, ha még nem olvastad:

zordidok.blog.hu/2019/02/10/konok_ikon

Bubu64 2021.02.05. 11:22:48

Még nem olvastam, sorba megyek, a Viharzóna: politika odakint és idebentben. Tétényit gusztustalanul ellehetetlenítette a fideszes képviselő testület. Követtem annak idején a fejleményeket, hányinger volt.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.02.05. 11:32:21

@Bubu64: "sorba megyek"

Mit mondjak. Le a kalappal. Remélem nem okoz csalódást egyik sem, és nem érzed majd úgy egyiknél sem, hogy inkább sétáltál volna.

Az elütésekért, helyesírási hibákért bocsánatot kérek, visszafelé haladva javítgatom a posztokat, annak idején még nem használtam semmiféle helyesírás ellenőrzőt, itt a mea culpa:

zordidok.blog.hu/2015/12/07/fagypont_548/full_commentlist/1#c39397034

Bubu64 2021.02.05. 11:38:34

@zord íjász: Egyik írásod sem okozott csalódást, bár sok mindenben nem vagyunk egy véleményen, de ettől szép és változatos az élet.
Ne kérj elnézést, nem vagyok nyelvtannáci. Mindig a mondanivalót nézem, nem az elütéseket, sőt még a helyesírási hibák sem érdekelnek, mert sokszor én is elgondolkozok hogyan kell valamit helyesen írni. Akkor tuti, hogy rosszul írom. Sétára mindig jut időm az olvasás mellett is:)
süti beállítások módosítása